ΟΙ ΠΡΩΗΝ
ΚΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ

Γελοιότητες
των κομματικών εγκάθετων


Μην κατηγορείς την κυβέρνηση. Τα πάει πολύ καλύτερα από τους προηγούμενους.

Σε τι;

Σε όλα: Στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία, στην άμυνα, στην διπλωματία. Σε όλα!

Ρε φίλε, μήπως ζεις σε άλλη χώρα; Μήπως είσαι του κόμματος; Μήπως τους χρωστάς για τίποτα διορισμούς και εξυπηρετήσεις; Μόνο ένας βλάκας θα έμπαινε στη διαδικασία αυτής της σύγκρισης.

Και όντως έτσι είναι. Από τη μία έχουμε τους ψευτονταήδες, «Λαλάκη, ρούφα τ’ αυγό σου», ουτοπιστές και ακαμάτηδες και από την άλλη, υποτίθεται πως θα είχαμε μια κυβέρνηση που θα έβαζε κάποιο φρένο στο ξεσάλωμα των δημοσίων υπαλλήλων, θα προέβαινε σε έναν εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών και θα στεκόταν στους αιμοδότες της οικονομίας αυτής της χώρας, τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες. Τίποτα όμως από αυτά δεν συνέβη και δεν πρόκειται να συμβεί.

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:


Οικονομία

Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την πανδημία ούτε και για τις οικονομικές συνέπειες που προέκυψαν και προκύπτουν από αυτή. Ευθύνεται όμως για τον αποκλεισμό χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα διάφορα προγράμματα στήριξης, τα οποία κατά κύριο λόγο πηγαίνουν σε ημέτερους.

Το παλικάρι μας, ο τηλεοπτικός παραγωγός της παρακμής και μάνατζερ των πορνοστάρς, έχει μέχρι τώρα αρπάξει 200.000 ευρώ. Αυτό δεν το λέω εγώ. Το λέει ο ίδιος ο πρώην υπουργός, που μάλιστα, έφτασε σε σημείο να καταφύγει στην πλέον εχθρική για την παράταξή του και την κυβέρνηση εφημερίδα για να δώσει συνέντευξη καταγγέλλοντας όλα συνέβησαν.

Ο μάνατζερ των πορνοστάρς δεν είναι ο μόνος. Με λίγο ψάξιμο, τους βρίσκει κανείς εύκολα. Για παράδειγμα, είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς πώς απλώθηκε το χρήμα στα ΜΜΕ. Ωφελημένοι, μόνο οι ημέτεροι.

Δεν έκανε επίσης τίποτα για την τηλε-εργασία, τα εργασιακά, που με πρόσφατο νόμο θα γίνουν κανονικό σκλαβοπάζαρο με τον εργοδότη να υποχρεώνει τους εργαζομένους του να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα με την προϋπόθεση ότι κάποια στιγμή θα τους δώσει πίσω τις ώρες εργασίες με μορφή «άδειας». Ποιοι ευνοούνται; Οι κρατικοδίαιτοι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι χρηματοδότες της δεξιάς παράταξης.

Πολύ εύκολα ξεχνάμε τα «Σκόιλ Ελικικού» και τα πακέτα φρέσκου δημόσιου χρήματος στα τσανάκια.

Εν τω μεταξύ, έχουμε αυξήσεις έως και 30% σε βασικά είδη διατροφής εν μέσω πανδημίας, εγκλεισμού και κλειστών επιχειρήσεων. Εύγε και πάλι στην κυβέρνηση.


Υγεία

Δεν φτιάχνεις ΜΕΘ με φτηνιάρικους αναπνευστήρες και ράντσα στους διαδρόμους. Αν η υγεία όντως είναι προτεραιότητα, προσλαμβάνεις γιατρούς και τους ρίχνεις στη μάχη. Μα έχουμε πολλούς γιατρούς, θα πει κάποιος. Αλήθεια είναι, αλλά οι πιο πολλοί ιδιωτεύουν και καλά κάνουν. Τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαφέρουν από τα κινητά νοσοκομεία που είχαν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ. Ρεμούλες πολλών χρόνων, διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, υπερ-εργολαβίες, μίζες από προμήθειες, ανίκανοι διοικητές των νοσοκομείων και φυσικά «φακελάκια».

Θα ήταν άδικο να κατηγορήσει κανείς αυτή την κυβέρνηση για όλα αυτά μιας και προϋπήρχαν. Μπορεί όμως να την κατηγορήσει ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αλλάξει κάτι. Αντίθετα, σε κλίμα πανδημίας εξακολουθεί να χαϊδεύει τους κλινικάρχες παριστάνοντας πως κάνει επιτάξεις. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν έχει δει ουσιαστικές επιτάξεις. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία δέχονται μόνο ασθενείς Covid, που είναι ήδη στην ανάρρωση κι έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο απώλειας της ζωής τους.

Αν δει κανείς τον προϋπολογισμό, θα τρίβει τα μάτια του. Ποιοι ωφελούνται; Οι μεγαλοκλινικάρχες και χρηματοδότες της συγκεκριμένης παράταξης. Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η κυβέρνηση τους τραβήξει το αυτί, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα βρει την πόρτα της χρηματοδότησης κλειστή.

Αντ’ αυτού όμως, η κυβέρνηση προσλαμβάνει αστυνομικούς να φυλάνε τα κλειστά πανεπιστήμια. Σαφώς και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να φυλάσσονται, όταν όμως λειτουργούν πλήρως και πηγαινοέρχεται κόσμος. Σαφώς και θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα τραπεζάκια με τις κομματικές νεολαίες. Σαφώς και θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεφτιλίζονται οι καθηγητές από την κάθε αγέλη κακομαθημένων κ@λόπαιδων.


Παιδεία

Εδώ υπάρχει όντως παταγώδης αποτυχία. Η τηλεκπαίδευση που προσφέρει το κράτος της Ρωμιοσύνης είναι για γέλια και για κλάματα. Όχι μόνο δεν βασίζεται σε σωστές τεχνικές υποδομές, αλλά μπάζει και από μεριάς διαβλητότητας. Γίνεται μόνο για τα μάτια του κόσμου. Μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες εκχωρήθηκαν προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών σε σκοτεινές εταιρείες του εξωτερικού. Τα ανταλλάγματα είναι μέχρι στιγμής άγνωστα, αλλά υπαρκτά. Κατά τα άλλα, προχωρούν ανεπίκαιρα νομοσχέδια.

Σαφώς και το μέτρο η κάθε πανεπιστημιακή σχολή να βάζει τις δικές της προδιαγραφές για τους εισακτέους είναι στο σωστό δρόμο. Τώρα όμως; Με πλημμελή παρακολούθηση μαθημάτων; Με κουτσουρεμένη διδακτική ύλη; Με μαθητές στα όρια νευρικής κατάρρευσης;

Όσο και για τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές, θα πρέπει να απαντηθεί το εξής ερώτημα: Αυτοί οι «αιώνιοι» φοιτητές επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά έμμεσα ή άμεσα; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε καλώς να υπάρχει το μέτρο περιορισμού τους. Μαθαίνουμε όμως πως τελικά δεν επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά οι «αιώνιοι». Χάνουν μάλιστα και τη φοιτητική τους ταυτότητα. Οι λόγοι που κάποιος γίνεται «αιώνιος» φοιτητής ποικίλλουν. Μπορεί να είναι αρχιτεμπέλαρος. Μπορεί να είναι πολύ φτωχός και να πρέπει να δουλεύει για να ζήσει την οικογένειά του. Μπορεί να υποφέρει από κάποιο νόσημα που να χρειάζεται χρόνια αντιμετώπιση. Μπορεί να του έχουν δημιουργηθεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Γιατί όμως βιάζεται η κυρία υπουργός; Γιατί θέλει να στείλει έτοιμα «πελατάκια» στους κολλεγιάρχες και τους ΙΕΚάδες, τους χρηματοδότες του κόμματός της δηλαδή. Μυρίζεται πρόωρες εκλογές και θέλει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Τόσο απλά. Αυτό θεμελιώνεται και από το γεγονός ότι στους αποφοίτους ΙΕΚ και κολλεγίων εκχωρούνται επαγγελματικά δικαιώματα. Δηλαδή, ένας που κυριολεκτικά έφτυσε αίμα για να περάσει στο Πολυτεχνείο ή στο ΕΚΠΑ θα έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με έναν που τελείωσε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ.

Τώρα επανεκκινεί τα λύκεια με τριπλάσια κρούσματα από τότε που τα έκλεισε. Αφού έστειλε μάσκες «σώβρακα» στα σχολεία μαζί με παγουρίνο κατασκευής ιδιώτη ημέτερου, αφού στο πόδι θεσπίζει το καθόλα αναξιόπιστο self-test για τον ιό επιρρίπτοντας την ευθύνη πάλι στους πολίτες, ανοίγει τα λύκεια. Η υπουργός βιάζεται. Βιάζεται πολύ να στείλει πελάτες στους χρηματοδότες του κόμματός της.


Εξωτερική Πολιτική-Διπλωματία

Φώναζε και ούρλιαζε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχε μάλιστα επιστρατεύσει και όλα τα φασισταριά, τους λεγόμενους «Μακεδονομάχους» να καθυβρίζουν και να απειλούν τους προηγούμενους σαλτιμπάγκους. Τώρα μόκο. Την εφαρμόζουμε μέχρι κεραίας (και ορθώς πράττουμε).

Στη Λιβύη τελικά, μάθαμε τι έγινε; Με το τούρκικο σκαρί που έκοβε βόλτες όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τι έγινε; Δεν ισχυρίζομαι πως θα έπρεπε να το βουλιάξουμε, να τους απειλήσουμε ή να ξεκινήσουμε τις εχθροπραξίες με τους γείτονες. Ούτε και ισχυρίζομαι πως εμείς είμαστε οι σωστοί σε όλα και οι απέναντι οι λάθος σε όλα. Αυτό που επισημαίνω είναι η εγχώρια διγλωσσία και η εξαπάτηση. Δεν μπορείς από τη μία να καταγγέλλεις τους γείτονες και από την άλλη να κάνεις το κουνελόπαπο.

Με το θέμα της επίσκεψης στη Λιβύη, θα μάθουμε τελικά τι έγινε; Με την Ευρώπη; Τι είναι τελικά αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση; Υφίσταται; Από τη διαχείριση των εξωτερικών κρίσεων μέχρι και τη διαχείριση της προμήθειας των εμβολίων, βγαίνει σαν συμπέρασμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανύπαρκτη. Αποκτά μόνο υπόσταση και σθένος όταν τα συμφέροντα της Γερμανίας και των λοιπών χωρών του βορρά το απαιτούν. Εμείς τι κάνουμε; Ότι μπορούμε. Κρατάμε το σβέρκο μας καθαρό και λείο για να πέφτουν οι φάπες σωστά. Δεν αφήνουμε φάπα να πάει χαμένη.


Άμυνα

Θα αποφασίσουμε τελικά τι θα «ψωνίσουμε» και από ποιους; Μήπως τελικά όλα είναι θέμα μίζας; Ποιος δηλαδή από τους προμηθευτές θα χώσει περισσότερα φράγκα στις τσέπες των υπευθύνων για τις αγορές; Η θητεία γιατί αυξήθηκε τώρα; Η απάντηση είναι εύκολη. Η αύξηση της θητείας θα «κρύψει» το ποσοστό της ανεργίας τουλάχιστον κατά 3%. Θα βγει λοιπόν η κυβέρνηση να κορδωθεί πως τάχα μείωσε την ανεργία.


Ασφάλεια του Πολίτη

Ησυχία! Τώρα δέρνουμε αθώους πολίτες! Δέρνουμε οικογένειες, δέρνουμε φοιτητές. Από την άλλη, μπαχαλάκηδες, αληταριό κυριολεκτικά, ξεσπούν πάνω σε αστυνομικούς των 800 ευρώ και τους στέλνουν με σοβαρά τραύματα στα νοσοκομεία. Πάντα ακραίες καταστάσεις. Τίποτα που να προέρχεται από τη λογική και τη διάθεση κατανόησης μεταξύ των διάφορων κοινωνικών ομάδων. Μαύρο ή άσπρο. Έτσι ήταν πάντα, έτσι είναι και έτσι θα είναι. Αγράμματα φασιστόμουτρα μπάτσοι οι ακραίοι της μίας πλευράς, κοπρόσκυλα αναρχοαυτόνομοι, ροζ επαναστάτες του πρωκτού που συντηρούνται με τη σύνταξη της γιαγιάς οι ακραίοι της άλλης πλευράς. Αθάνατο ρωμέικο! Στον μάνατζερ των πορνοστάρ όμως, βάζουμε και καμιά ντουζίνα αστυνομικούς με θωρακισμένα οχήματα να τον φυλάνε. Ομορφιές! Να οφείλεται άραγε στη φήμη ότι ο συγκεκριμένος προαγωγός προμήθευε πρωτοκλασάτα στελέχη με «γλάστρες» για να τις ποτίζουν με τα γέρικα «ποτιστήρια» τους;Μόνο σε έναν τομέα πέτυχε αυτή η κυβέρνηση. Στον τομέα ψηφιοποίησης κάποιων υπηρεσιών του Δημοσίου. Ο εν λόγω υπουργός είναι όντως άξιος συγχαρητηρίων, έχει παράξει και παράγει σοβαρό έργο ακόμα και με τις αναπάντεχες τρικλοποδιές που του βάζουν διάφοροι συνάδελφοί του, εκπρόσωποι του βαθέως κράτους. Αυτός ο άνθρωπος, δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση του, ακόμα κι αν αλλάξει η κυβέρνηση. Ακόμα και αν μας κυβερνήσουν οι κομμουνιστές! (ας ελπίσουμε αυτό να μην συμβεί ποτέ). Σε όλα τα άλλα έχει πλήρως αποτύχει.

Θα μπορούσε εύκολα να λύσει το θέμα της ενίσχυσης των κλειστών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφαιρώντας 50 Ευρώ από το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων που ξεπερνούν μισθολογικά τα 1.000 ευρώ/μήνα έως και τη λήξη της πανδημίας. Θα μπορούσε να επιβάλλει στο δημόσιο κηφηναριό να σηκώνουν τηλέφωνα και να εξυπηρετούν τους πολίτες. Τολμάει όμως να τα κάνει; Φυσικά και όχι.

Θα μπορούσε να έρθει σε μια συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ που βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κερδοφορία, ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση γιατί όχι και μείωση των τιμών τους αυτή την περίοδο. Θα μπορούσε τώρα (ενδείκνυται η περίοδος) να κάνει αξιολογήσεις και μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν σε κάποιες υπηρεσίες και να τους μεταθέσει σε άλλες, που έχουν όντως ανάγκη προσωπικού.

Θα μπορούσε να δώσει φορολογικά κίνητρα στους κλινικάρχες και να κάνει ουσιαστικές και όχι μαϊμού επιτάξεις. Θα μπορούσε έναντι μιας αμοιβής να επιτάξει και να θέσει σε χρήση όλα τα πούλμαν των ιδιωτικών τουριστικών γραφείων που είναι κλειστά και να τα ρίξει στην κυκλοφορία για να αποσυμφορηθούν τα ΜΜΜ. Αντί να τους επιδοτεί, θα μπορούσε να τους επιτάξει για να δουλεύουν για τον κόσμο. Πολλά θα μπορούσε να κάνει. Δεν κάνει όμως τίποτα και αυτό είναι καταστροφικό. Και κάτι άλλο: Δεν έχουν σημασία τα ποσά που δαπανά η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας. Σημασία έχει που και σε ποιους πηγαίνουν αυτά τα χρήματα.

Δεν έχει λοιπόν νόημα να κάνει συγκρίσεις μεταξύ αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε κυβερνήσεις. Θα πρέπει να συγκρίνουμε τις δηλώσεις και τις υποσχέσεις ενός κόμματος πριν τις εκλογές με αυτά που κάνει όταν γίνεται κυβέρνηση. Συνεπώς, είναι γελοιότητες οι όποιοι ισχυρισμοί των κυβερνητικών εγκάθετων πως τάχα η κυβέρνηση τα πάει καλά. Τα πάει χάλια, όχι καλά.

Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχεί. Οι προηγούμενοι συγκυριακά ήρθαν στην εξουσία μέσα από μια διαδικασία ροζ ονειρώξεων και κακής μίμησης των πρακτικών των υποσχέσεων των σοσια-ληστών που οδήγησαν τη χώρα σε οικονομικά αδιέξοδα με διορισμούς και αλόγιστες σπατάλες. Οι προηγούμενοι ροζ επαναστάτες της φραπεδούμπας, δεν πρόκειται να ξαναδούν εξουσία. Τελεία και παύλα. Η σημερινή κυβέρνηση θα επανεκλεγεί στις πρόωρες εκλογές που τις υπολογίζω Οκτώβρη με Νοέμβρη του 2021. Θα πρέπει όμως η πλειοψηφία της στη Bουλή να είναι εξαιρετικά ισχνή και επίφοβη και μάλιστα με τους σημερινούς υπουργούς να μην επανεκλέγονται. Ίσως αυτό να τη συνετίσει και να την αναγκάσει να επανεξετάσει τις πολιτικές που τώρα υιοθετεί και εφαρμόζει.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ