Ο ΓΚΟΥΦΥ
ΕΜΕΙΝΕ
ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ...

Zorba the Freak


Έφυγε ο Μίκυ(ης) στα 96 του. Πλήρης ημερών. Ναι, η προσφορά του ήταν μεγάλη στον πολιτισμό. Στον πολιτισμό της Ρωμιοσύνης. Αυτής, που πετιέται και δεν πρέπει να κλαίμε όταν πάει να σκύψει κ.λπ..

Σήμερα, οι ρωμιοί κλαίνε. Ακόμα κι οι δεξιοί, γιατί κάποιο φεγγάρι πέρασε κι από εκεί. Πήρε και εύσημα και από τους Χρυσαυγίτες για το Μακεδονικό. Στέλεχος της Αριστεράς, όταν είχε τα κέφια του.

IMAGE DESCRIPTIONΜεγάλη απώλεια να φεύγει ένας 96χρονος ρωμιός, που όμως τον γνώριζαν καλά και έξω. Ρωμιοί και μη ρωμιοί. Επαναστάτες και προσκυνημένοι. Πλούσιοι και φτωχοί. Αστοί, μικροαστοί και φτωχολογιά. Κολωνάκι και Δραπετσώνα. Ψυχικό και Πέραμα. Γλυφάδα και Νίκαια.

Ήταν υπεράνω όλων των ιδεολογιών, λένε. Ήταν σήμα κατατεθέν της Ρωμιοσύνης μέσα και έξω. Δεξιά και αριστερά.

Πλούσιο έργο, αναμφίβολα. Έργο ρομαντικό και με μελωδίες που ενέπνεαν και εμπνέουν ροζ επαναστάσεις, ασυμβίβαστους που συμβιβάζονται, απροσκύνητους που τελικά προσκυνάνε. Διοργανωτές συλλαλητηρίων και απεργιών που κατέληγαν σε γραφικές ταβερνούλες που έπαιζαν τα τραγούδια του, αλλά είχαν βρώμικες τουαλέτες. Η Μαιρούλα, η Καίτη, η Αννούλα, όλες αγωνίστριες, ένοιωθαν συγκίνηση και φλέρταραν με τους κοιλαράδες συνδικάλες που κάρφωναν τις ματιές τους στα απόκρυφά τους. Αγώνες...

Οι κατά φαντασία «Τσε» μεράκλωναν με τα άσματά του. Έπαιρναν θάρρος να ονειρευτούν έναν κόσμο καλύτερο, πιο όμορφο, πιο ανθρώπινο, πιο σταθερό και σίγουρο με έναν καλό διορισμό στο Δημόσιο.

Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές αλλά και απλοί ληστές δακρύζουν σήμερα. Τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις θα παίζουν αφιερώματα. Όλοι θα πάνε στην κηδεία του, που θα είναι δημοσία δαπάνη. Ακόμα και οι φασίστες. Ακόμα και τα κομματόσκυλα. Ακόμα και οι εργατοπατέρες.
Ακόμα και οι απεργοσπάστες. Όλοι θα κλαίνε, όλοι θα πάνε. Θα ακουστούν συνθήματα. Τα γνωστά συνθήματα που ακούγονται πριν ακολουθήσει η πορεία διορισμού στο Δημόσιο. Όταν όλοι είναι επαναστάτες. Πριν διοριστούν. Πριν ξυρίσουν τα μούσια τους. Πριν κουρέψουν το μαλλί τους. Πριν ο μήνας έχει 9.


«Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαι-αι-αι-αι-αι-αι-αις.
Εκεί που πάει να σκύψει,
Νάτη πετιέται, νάτη, νάτη, νάτη πετιέται...»
Μίκης Θεοδωράκης: Πέρασε από τους Λαμπράκηδες, από βουλευτής της ΕΔΑ, του ΚΚΕ, της ΝΔ, ακόμα και υπουργός στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διατέλεσε. Έχει χαρακτηρισθεί ως ανεμοδούρας. Μάλλον όχι και τόσο επιτυχημένος χαρακτηρισμός, γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης μπορεί να γύριζε ως ανεμοδούρα από κόμμα σε κόμμα, πάντα όμως ήταν απόλυτα σταθερός στη Ρωμιοσύνη και στο Χριστιανισμό, για τους οποίους έχει γράψει αρκετά έργα.
Στις δύσκολες ώρες της ζωής του, τότε που ‒νέος ακόμα‒ αγωνιζόταν για την Αριστερά, είχε πάντοτε ‒κατά δήλωση του ίδιου‒ στην τσέπη του τη Βίβλο. Όταν ο πρώην Αρχιεπίσκοπος είχε ξεκινήσει την προπαγάνδα κατά του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, βρήκε αρωγό του τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είπε στα ΜΜΕ, ότι «όταν μιλάς για τον αρχηγό της Εκκλησίας, πρέπει πρώτα να πλένεις το στόμα σου». Ξεσπάθωσε κατά της κ. Δραγώνα με ένα κείμενό του, που αποτέλεσε το διαδικτυακό «ευαγγέλιο» του αντιδραγώνειου αγώνα των εθνικιστών όλων των παρατάξεων.
Ήταν τεράστιος. Ήταν ρωμιός. Σοβαρά τώρα, ήταν. Πολύ μεγάλο μέγεθος. Τόσο μεγάλο, που ο μέσος ρωμιός δυσκολευόταν να συλλάβει στο μικρό μυαλό του. Είχε γνώσεις και ταλέντο σε αυτό που έκανε. Δεν χωράει σε αυτό αμφιβολία. Βέβαια, σε άλλους άρεσε και σε ελάχιστους όχι. Αυτό όμως δεν τον μικραίνει. Τον μικραίνουν οι τσάρκες που έκανε από κόμμα σε κόμμα. Δεν είχε καμία δουλειά να μπερδευτεί στην πολιτική. Ήταν κακομαθημένος. Όντως ήταν.

Παν-ρωμέϊκο πένθος λοιπόν. Ναι, όλοι κλαίνε. Είναι όλοι τους μαζεμένοι. Ο ένας δίπλα στον άλλον και κλαίνε.

Ένας όμως κλαίει σε μια γωνιά μόνος του. Κλαίει, γιατί έμεινε μόνος του να παίζει στο θίασο της Ρωμιοσύνης.

Ο Γκούφυ έμεινε μόνος του!

Ένας δεξιός αγωνιστής της Κεντροαριστεράς.

Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

IMAGE DESCRIPTIONΞΕΜΩΡΑΜΕΝΟΙ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ
ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ
Οι περιπώσεις
Γλέζου-Θεοδωράκη


Η ΓΟΗΤΕΙΑ
ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ
Στο εθνικό φαντασιακό
της Ρωμιοσύνης


Ο ΘΕΟΣ,
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ,
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ
ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ
(Αν)άξιον εστί


Η ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΗ
ΝΕΚΡΟΦΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ
ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ
Ρίτσος, Ελύτης,
Θεοδωράκης, ΣβορώνοςΟ Τάκης Μπαμπέσης γεννήθηκε στα Λιόσια.
Σπούδασε στο Koukouvaounes State University.
Θεωρεί τον εαυτό του γνήσιο απόγονο του Αισχύλου (μέσω αίσχους).
Είναι οικολόγος / γυναικολόγος.
Πρωταγωνίστησε σε ερωτικές ταινίες. Μεγάλη του επιτυχία ήταν το «Φέξε μου και γλίστρησα», όπου υποδυόταν αυτόν που γλίστρησε.
Δούλεψε και ως σχολιαστής / πανελίστας.
Είναι αναρχοαυτόνομος, υπερασπιστής των μπαρμπουνιών και της πολικής αρκούδας.
Χρημάτισε αριστερός ψάλτης στον Άγιο Πατάπιο και δεξιός στην Αγία Πολυξένη τη Χαμηλοβλεπούσα.
Ως χόμπι έχει να διασκευάζει ορθόδοξους ύμνους σε ρυθμούς house και hip hop.
Σήμερα, συζεί με τις τέσσερις γυναίκες του και τα δεκαεπτά παιδιά του στο Ισλαμαμπάντ.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


13 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 51636

  20 Σεπ 2021

  https://www.iefimerida.gr/stories/tilemahos-hytiris-andreas-mikis-theodorakis

 • Ανώνυμος 51621

  12 Σεπ 2021

  Περίπου στο 4+30 λεπτό ο Μίκης δηλώνει απερίφραστα πως είναι αντισημίτης αντισιωνιστής. Λίγο αργότερα δηλώνει πως οι σιωνιστές σκοπό έχουν να καταργήσουν όλα τα έθνη και να υπάρξει μόνο ένα: το εβραϊκό. Επίσης μιλάει απαξιωτικά για τον Κοραή. Επικαλείται και την - υποτιθέμενη - δήλωση του Κίσινγκερ: "Πρέπει να κτυπήσουμε τους Ελληνες στις ρίζες του κλπ κλπ".
  Κατά τα άλλα, πολύ χασμουρητό βρε παιδί μου..
  https://youtu.be/uD9QGibgEhw
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51617

  10 Σεπ 2021

  https://www.tovima.gr/2021/09/10/politics/i-airetiki-politiki-diadromi-enos-aioniou-kommounisti/

 • Ανώνυμος 51608

  9 Σεπ 2021

  Δεν ιδρώνει το αυτί τους..

  Η Μόλι Κάσιντι, μια μητέρα από την πολιτεία της Αριζόνα που ονειρευόταν καριέρα δικηγόρου, πριν δώσει εξετάσεις για τον δικηγορικό σύλλογο διαγνώστηκε με καρκίνο στο κεφάλι και στον λαιμό.
  Εξαιτίας της ιδιαίτερα επιθετικής μορφής του αποφασίστηκε να υποβληθεί χωρίς καμία καθυστέρηση σε χημειοθεραπείες. Όμως μόλις δέκα ημέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο καρκίνος επανήλθε.
  Τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονταν παντού. Οι μεταστάσεις είχαν εξαπλωθεί στο κεφάλι, στον λαιμό, στα αυτιά, μέχρι και τους πνεύμονές της και καμία γνωστή ως τότε θεραπεία δεν της έδινε την παραμικρή ελπίδα να αποφύγει το μοιραίο.

  https://menshouse.gr/epikerotita/146272/erchontai-se-5-chronia-emvolia-mrna-stin-machi-kata-toy-karkinoy

 • Ανώνυμος 51588

  6 Σεπ 2021

  Προσθήκη στο 51586:
  Κρήτη: Συνελήφθη 43χρονη που εμπόδιζε τους γιατρούς να βοηθήσουν το παιδί της
  Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη όταν μια μητέρα δεν επέτρεψε σε γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία. Όπως μεταδίδει το creta24.gr μια 43χρονη εμπόδιζε τους γιατρούς να προβούν στις απαραίτητες ιατρικές πράξεις στο 15χρονο παιδί της που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το 15χρονο παιδί πήγε στο νοσοκομείο την Κυριακή με τους δυο γονείς του και εισήχθη στην παιδιατρική κλινική.
  https://www.ethnos.gr/ellada/172848_kriti-synelifthi-43hroni-poy-empodize-toys-giatroys-na-boithisoyn-paidi-tis

  Ελλαδιστάν με τρρρε-λαίνεις!
  Η ρωμιοσύνη μας τελείωσε - Ζήτω η ρωμιοσύνη!

 • Ανώνυμος 51587

  4 Σεπ 2021

  Και μουσικό διάλειμμα:
  https://youtube.com/watch?v=Rp0gx8CfjRA
  https://youtube.com/watch?v=uCdXjAq3bNg
  Πάρτε βρε κακομοίρηδες!

 • Ανώνυμος 51586

  4 Σεπ 2021

  «Μου ρουφούν το αίμα αδυσώπητα τσιμπούρια»
  https://www.iefimerida.gr/ellada/proti-anartisi-margaritas-theodoraki-meta-thanato-miki

  Άσε μας χρυσή μου. Η επιθυμία του φίλου του Γκούφυ (Μίκης) ήταν να ταφεί στα Χανιά, όχι στο Βραχάτη και εκταφή μετά από τρία χρόνια για τα Χανιά. Άντε πάρε τα χάπια σου.
  Στο μεταξύ κωμικοτραγικές καταστάσεις στη χώρα του Καραγκιόζη που της τελείωσαν οι πολιτιστικοί άνδρες:

  «Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Ότι δηλαδή οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή, ενώ δεν πρέπει. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανόητο να μη θέλεις τη θεραπεία», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/pagoni-neo-peristatiko-arnisis-diasolinothei

  XD

 • Ανώνυμος 51584

  3 Σεπ 2021

  "Με τόσους "μεγάλους" του πνεύματος που έθαψε, ίσως να ήρθε η ώρα να θάψει και το πτώμα της."

  Σωστός ο παίκτης!

  Πάμε μουσικό διάλειμμα:
  https://youtube.com/watch?v=6YWniR0lK_o

 • Ανώνυμος 51583

  3 Σεπ 2021

  Η Ρωμιοσύνη αυτοθαυμάζεται. Έτσι, για να ξεκολλήσει για λίγο από την λάσπη που της αρέσει να κείτεται εδώ και διακόσια χρόνια, με αφορμή τον θάνατο του Θεοδωράκη:
  "τριήμερο πένθος", "μεσίστιες οι σημαίες για τρείς ημέρες", "η Ελλάδα ορφάνεψε"! " ο Μίκης ήταν ο τελευταίος των μεγάλων", "Ο Μίκης ευτύχησε να πλάσει ο ίδιος την άφθαρτη ουσία του εαυτού του, που είναι το έργο του", "Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή μας", "Ο Μίκης ήταν μέγιστος εθνικός ευεργέτης", και το πιο κουφό: "Ο Θεοδωράκης ήταν προϊόν συνωμοσίας δυνάμεων, ένα υπερφυσικό ταλέντο φορεμένο σε μία εκρηκτική προσωπικότητα μέσα σε ταραγμένα χρόνια».

  Συμπέρασμα: η Ελλάδα ορφάνεψε, επειδή πέθανε ο Μίκης σε ηλικία 96 ετών..
  Συναγωνισμός ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα, την μεγαλύτερη υπερβολή. Ποιος θα χαϊδέψει περισσότερο τα αυτιά της Ρωμιοσύνης.
  Άραγε, οι Ρωμιοί να θρηνούν επειδή ένα από τα τελευταία "ατού" της πέθανε, πράγμα που σημαίνει πως τις τελειώνουν οι άσσοι που έχει στο μανίκι της για τις δύσκολες στιγμές;
  Μήπως, ταυτόχρονα θρηνεί επειδή πλησιάζει όλο και περισσότερο η στιγμή που αναπόφευκτα θα βρεθεί με την πραγματικότητα πρόσωπο με πρόσωπο και δεν έχει πια άλλους άσσους στο μανίκι της, για μπορεί να συνεχίζει την τρέλα της;
  Με τόσους "μεγάλους" του πνεύματος που έθαψε, ίσως να ήρθε η ώρα να θάψει και το πτώμα της.

  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51580

  3 Σεπ 2021

  «3 Σεπτεμβρίου 1974, Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται»
  Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που άλλαξε την Ελλάδα. Παρακαταθήκη του είναι η δημιουργία της μεγάλης και ικανοποιημένης μεσαίας τάξης, ο πατριωτισμός που είναι ένας και αδιαίρετος και φυσικά δεν διακρίνεται σε νέο και παλιό, σύγχρονο και πεπαλαιωμένο.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/3-septembrioy-1974-ellada-horis-pasok-den-ginetai

  Σωστός ο Λοβέρδος. Νταβατζίδικη, διεφθαρμένη ρωμιοσύνη χωρίς Πασόκ δεν γίνεται.
  Όπισθεν ολοταχώς Λοβέρδε!

 • Ανώνυμος 51579

  3 Σεπ 2021

  Συγκινητικό αντίο Πάγκαλου σε Θεοδωράκη: Σε λίγο θα σε συναντήσω ξανά
  https://www.iefimerida.gr/ellada/pagkaloy-gia-theodoraki-se-ligo-tha-se-synantiso

  Ζωή σε λόγου μας.

 • Ανώνυμος 51578

  2 Σεπ 2021

  Εμάς τους ρωμιούς έτσι μας αρέσει, λίγο από όλα. Μίκης, ένας εκπρόσωπος της νεώτερης ιστορίας της ρωμιοσύνης: δηλαδή της χρεωκοπίας και της μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας στα παγκόσμια χρονικά της ανθρωπότητας. Τρία μνημόνια και 250 με 300 δις ευρώ για να σωθεί η βαθιά διεφθαρμένη βρωμιοσύνη (φαραωνικό συνταξιοδοτικό (ιδιωτικό και δημόσιο) + υδροκέφαλο δημόσιο). Το πρόβλημα της ρωμιοσύνης δεν είναι πολιτικό είναι κοινωνικό, η διαφθορά της εδράζεται στους πολίτες της. Η διαφθορά αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της παρωχημένης κουλτούρας της που δίνει ταυτότητα στο ρωμιό. 10,7 εκατομμύρια ρωμιοί εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι! Αλήτες, παραμυθάδες των δέκα χιλιάδων ενσήμων (που πληρώθηκαν σε δραχμούλες και εξαργυρώθηκαν σε χιλιάδες ευρώ μηνιαίως), αυθαίρετοι και αδίστακτοι απατεώνες, κομπλεξικοί και ανασφαλείς, νταβατζήδες των επόμενων γενεών, αμόρφωτοι φασιστόβλαχοι, μπουρδολόγοι και αερολόγοι. Όταν είχα πει σε έναν ινδό ότι ισοδυναμούσε 1 ευρώ σε 341 δραχμές δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα γέλια του ο άνθρωπος. Δείτε στο google την ισοτιμία ευρώ με ινδικές ρουπίες.

  Μουσικό διάλειμμα μέρα που είναι:
  https://www.youtube.com/watch?v=Xo-u--7p4L8
  https://www.youtube.com/watch?v=VThUfvdat0o

  Και ταινίες αφιερωμένες στη ρωμιοσύνη:
  Ghost Stories (2017)
  Pawn Shop Chronicles (2013)
  Take Shelter (2011)
  Bug (2006)
  Jarhead (2005)

 • Ανώνυμος 51577

  2 Σεπ 2021

  Είμαι πολύ κουρασμένος και βαριέμαι να γράψω κάτι για τον Μίκυ (που πέθανε στα 96 του..).
  Θα αρκεστώ να πω: στη σημερινή ανάρτηση λέμε Ναι!
  Γιάννης