Ο ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ
ΠΟΛΕΜΟΣ
...ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ !Με τις τελευταίες δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Η.Π.Α., ουσιαστικά έφερε στην επιφάνεια τον ακήρυχτο
υπόγειο πόλεμο, που εδώ και καιρό υφίσταται μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. και κυρίως της Γερμανίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε πυρά, χωρίς κομπασμούς, κατά του ηγεμονικού ρόλου της Γερμανίας στην Ε.Ε. χαρακτηρίζοντας μάλιστα το μέλλον της αβέβαιο κι επισφαλές. Προχώρησε μάλιστα στην εκτόξευση απειλών εναντίον γερμανικών επιχειρήσεων για αποκλεισμό τους από την αμερικανική αγορά.

Ο 45ος πρόεδρος των Η.Π.Α. εξαπέλυσε μία σφοδρότατη επίθεση κατά του Βερολίνου και της πολιτικής ηγεσίας της Γερμανίας στέλνοντας ένα μήνυμα για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει και μάλιστα το έκανε με τον πλέον επίσημο τρόπο με τη συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Times και τη γερμανική Bild ταυτόχρονα.

Ο νέος πρόεδρος δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και προέβη χωρίς δισταγμό στο να αμφισβητήσει ευθέως ακόμη και την Άνγκελα Μέρκελ.
Μέσα από
διάφορα άρθρα μου στην «Ελεύθερη Έρευνα» είχα ισχυριστεί, πως εδώ και πολύ καιρό υφίσταται ένας υπόγειος πόλεμος. Είχα επίσης πει, πως ο παγγερμανισμός της Ευρώπης δεν θα έχει καλό τέλος ούτε για τη Γερμανία, αλλά ούτε και για την Ευρώπη, γιατί το αντίπαλο δέος από την άλλη μεριά του Ατλαντικού κάποια στιγμή θα αντιδράσει φανερά, θα αναζητήσει συμμάχους και θα επιχειρήσει να γκρεμίσει τη Γερμανία και τους δορυφόρους της.

Όλα αυτά βέβαια τα άρθρα απουσίαζαν προκλητικά από τον Τύπο, αλλά και τις ηλεκτρονικές σελίδες ενημέρωσης, που επέμεναν να βλέπουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις μέσα από τα καραγκιοζιλίκια του προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης, που ψωνίζει πολιτικούς ταγούς από το «Δελφινάριο». Υποσχέθηκα όμως, να μην ασχοληθώ περισσότερο με το προτεκτοράτο των επήλυδων, κλεφτών και απατεώνων γιατί, πολύ απλά, τη Ρωμιοσύνη δεν την προλαβαίνει κανείς. Τρέχει με έτη φωτός όσον αφορά τη λαμογιά και την (πολιτική) αλητεία, πράγμα που σημαίνει κατʼ εμέ, πως είναι ανώφελο ακόμα και να σχολιάζει κανείς τα εγχώρια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Σταματώ εδώ λοιπόν.
       


Χαρακτηριστικό των προθέσεων του Τραμπ είναι και η αναφορά την οποία έκανε στην Ε.Ε.: «Κοιτάει κανείς προς την πλευρά της Ε.Ε. και διαπιστώνει ότι είναι η Γερμανία. Βασικά, αποτελεί ένα όχημα για τη Γερμανία», δήλωσε. «Αυτός είναι ο λόγος που πίστευα πάντα ότι συνιστούσε έξυπνη κίνηση από πλευρά της Βρετανίας να αποχωρήσει», πρόσθεσε κάνοντας και μία πρόβλεψη, πως το παράδειγμα του Brexit θα ακολουθήσουν  και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε..

Οι βολές όμως του νέου προέδρου κατά των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προδίδουν όλο το χρονικό αυτού, του μέχρι πρότινος ακήρυχτου πολέμου με έντονα στοιχεία προστατευτισμού: «Εάν θέλετε να κατασκευάζετε αυτοκίνητα σε διάφορα μέρη του κόσμου, σας εύχομαι καλή τύχη. Μπορείτε να φτιάχνετε αυτοκίνητα για τις ΗΠΑ, όμως για κάθε αυτοκίνητο που θα εισάγεται στις ΗΠΑ, θα πληρώνετε φόρο 35%. Εάν κάποιος περπατά στην 5η λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερτσέντες μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ. Είμαι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό».

Στο στόχαστρο του νέου προέδρου είναι κυρίως η BMW, που υπέστη μία άνευ προηγουμένου κατακρήμνιση των μετοχών της, όταν ο πρόεδρος Τραμπ την κάλεσε άνευ δισταγμού να ξεχάσει κάθε σχέδιο πώλησης οχημάτων στη χώρα του, που είναι κατασκευασμένα στο Μεξικό, τον πλέον παραγωγικό προορισμό των γερμανικών εταιρειών κατασκευής αυτοκινήτων.Για την καγκελάριο Μέρκελ, ο Τραμπ δεν κρύβει τα λόγια του. Τη χαρακτηρίζει ανεπαρκή και υπεύθυνη για το προσφυγικό πρόβλημα. Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κάνει ουσιαστικά ανοίγματα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν επιθυμεί τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Επιθυμεί επίσης, μία αμοιβαία και μάλιστα σε δραστικό βαθμό, μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών κάτι που και ο ίδιος ο Πούτιν επιθυμεί.

Αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια στην προσωπικότητα της Άνγκελας Μέρκελ, οι Η.Π.Α. και ο επιχειρηματικός-τραπεζικός κόσμος τους, αναζητούσαν τρόπους, ώστε να χτυπηθεί καίρια το γερμανικό τραπεζικό σύστημα εδώ και χρόνια. Δεν απετέλεσε λοιπόν έκπληξη το πρόστιμο των 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιβλήθηκε στη Deutsche Bank από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α., γιατί  χειραγώγησε επιτόκια στην αγορά των στεγαστικών δανείων πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, Peter Ramsauer, είπε, πως «αυτή η κίνηση της Ουάσινγκτον έχει χαρακτηριστικά ενός οικονομικού πολέμου».Τι βλέπουμε λοιπόν; Βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Μέχρι τώρα, ο πόλεμος Αμερικής με τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη ήταν υπόγειος. Τώρα με την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, είναι πλέον ανοικτός.

Ο κύριος σύμμαχος του Τραμπ ήταν και είναι η Μ. Βρετανία, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα του Brexit. H νέα πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, επιτέθηκε στην Ε.Ε., μίλησε για πλήρη απόσχιση της χώρας της από την Ένωση και την προοπτική να μετατραπεί η Μ. Βρετανία σε οικονομικό και φορολογικό παράδεισο. Αυτό φυσικά εκτόξευσε τη στερλίνα και τρομοκράτησε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ο Τραμπ μπήκε μπροστά στηρίζοντας την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη με δηλώσεις του (τις παραθέτω εκ νέου αλλά εν συνόλω):

«Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) τη δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν. Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια θαυμάσια υπόθεση. 
Κοιτάξτε την Ε.Ε., αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάση, η Ε.Ε. είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει» και πρόσθεσε: «Πάντως για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η Ε.Ε. είναι ενωμένη ή διχασμένη. Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η Ε.Ε. δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».


Αυτό όμως που τρομάζει την Ευρώπη περισσότερο, είναι η άποψη του νέου προέδρου για το Ν.Α.Τ.Ο., το οποίο αποκάλεσε και ως έναν «παρωχημένο οργανισμό». Το Ν.Α.Τ.Ο. ήταν η ασπίδα των βορειο-ευρωπαίων απέναντι στις ορέξεις της Ρωσίας του Πούτιν. Η πιθανή υποβάθμισή του θα έχει τεράστιο κόστος για τους ευρωπαίους και την Ε.Ε..
 
Καταλήγοντας, βλέπουμε πως ο εδώ και καιρό υπόγειος πόλεμος μεταξύ των Η.Π.Α. και της Γερμανίας όχι μόνο να έρχεται στην επιφάνεια, αλλά να γίνεται και θεσμικός. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβασή του, μολονότι υπάρχει το προηγούμενο του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου. Κρίνοντας όμως από τις ισχυρότατες αποσχιστικές τάσεις μέσα στην Ε.Ε., θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, πως ενδεχομένως η Γερμανία, αλλά και η πολιτικά καταρρέουσα Ε.Ε. θα πληρώσουν την έλλειψη δημοκρατίας και την υπερβάλλουσα αλαζονεία τους.Εξάλλου, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, πως το άνευ προηγουμένου πλεόνασμα της χώρας δεν θα αποδοθεί στους πολίτες, αλλά θα πάει σε άλλες υποχρεώσεις της χώρας, πιστοποιεί και τους λόγους δημιουργίας της Ε.Ε., που δεν είναι άλλος από την αύξηση του πλούτου της ευρωπαϊκής πλουτοκρατικής ελίτ σε βάρος των ευρωπαίων πολιτών. Ας μη ξεχνάμε πως οι μισθοί στη Γερμανία δεν έχουν βιώσει αύξηση εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια.Η Ε.Ε. ξεδοντιάζεται όσο περνά ο καιρός. Φασίζουσες και ακροδεξιές κυβερνήσεις φλερτάρουν επικίνδυνα με την εξουσία σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ένωσης, αλλά κυρίως της Ευρωζώνης, που στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ βλέπουν έναν παγκόσμιο ηγέτη.

Η πολιτική της προτεσταντικής πειθαρχίας μαζί με την επιβολή μιας στείρας και αντιαναπτυξιακής στρατηγικής λιτότητας, θα έχουν ένα μεγάλο κόστος για όποιους την εμπνεύστηκαν και την επέβαλαν.

Ο ακήρυχτος πόλεμος λοιπόν κηρύχθηκε και θα είναι καθοριστικός για όλο τον πλανήτη.
ΥΓ: Για όποιον ενδιαφέρεται για το μελλοντικό ρόλο του Δ.Ν.Τ. με βάση ότι ο μεγαλύτερός του μέτοχος είναι οι ΗΠΑ, το Ταμείο θα περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές του επί προεδρίας Τραμπ.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


14 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 40670

  22 Ιαν 2017


  ΥΓ: Για όποιον ενδιαφέρεται για το μελλοντικό ρόλο του Δ.Ν.Τ. με βάση ότι ο μεγαλύτερός του μέτοχος είναι οι ΗΠΑ, το Ταμείο θα περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές του επί προεδρίας Τραμπ.

  Τί μας λες;;

 • Ανώνυμος 40668

  21 Ιαν 2017


  Στην ορκωμοσία, πολλοί από τους υποστηρικτές του Τραμπ φορούσαν τα κόκκινα καπέλα του μπέιζμπολ με το σύνθημα «Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά» (Make America great again». Όμως με έκπληξη ανακάλυψαν ότι τα καπέλα ήταν κατασκευασμένα στην Κίνα, το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές.
  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500126191

 • Ανώνυμος 40667

  21 Ιαν 2017


  http://www.telegraph.co.uk/finance/commodities/11330611/How-the-Bank-of-England-abandoned-the-gold-standard.html

 • Ανώνυμος 40665

  20 Ιαν 2017

  Λάβετε υπ'όψιν ότι η στερλίνα είναι τό μόνο δυτικό νόμισμα μέ
  πραγματικό αντίκρυσμα σέ χρυσό,ενώ τά δολλάριο καί ευρώ είναι
  απλώς κωλόχαρτα.Επίσης η Αγγλία είναι η 7η πετρελαιοπαραγωγός
  χώρα.Σάς λένε κάτι αυτά ;

 • Bielidopoulos

  20 Ιαν 2017

  Μερικά ενδιαφέροντα:
  «Αναφορικά με την κυβερνοπειρατεία, πιστεύω ότι ήταν η Ρωσία» τόνισε ο Τραμπ, προσθέτοντας αμέσως: «Όμως πιστεύω επίσης ότι εμείς έχουμε παραβιάσει συστήματα άλλων χωρών, άλλων ανθρώπων».
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500124571

  Γιατί ο Τραμπ είναι τόσο φιλικός με τον Πούτιν και τη Ρωσία - Θεωρίες συνωμοσίας, μυστικές υπηρεσίες και ροζ βίντεο ρίχνουν σκιές στον νέο πλανητάρχη.
  http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2534624/giati-o-trab-ine-toso-filikos-me-ton-poutin-ke-ti-rosia

  Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση που ήρθε από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην απειλή Τραμπ να φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία. «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW βρίσκεται στις ΗΠΑ» είπε με νόημα ο κ. Γκάμπριελ. «Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα βρεθεί προ εκπλήξεως, εάν τα εξαρτήματα που χρειάζεται και δεν παράγονται στις ΗΠΑ φτάνουν στη χώρα με φόρο 35%. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα κάνει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πιο αδύναμη και κυρίως πιο ακριβή.
  http://www.protothema.gr/world/article/645859/verolino-vs-trab-prosehe-ta-polla-polla-me-ti-rosia-i-europi-orizei-ti-moira-tis/

  Οι τέσσερις χρεοκοπίες του Ντόναλντ Τραμπ.
  http://commonality.gr/tesseris-chreokopies-tou-ntonalnt-trab/
  http://www.newmoney.gr/oles-oi-eidiseis/248357-

 • Bielidopoulos

  20 Ιαν 2017

  @dickhead (aka Disco Tsoutsouni)
  Αυτά που λένε τύποι όπως ο καροτσάκιας Σόιμπλε, η Λαγκάρντ ή ο Τόμσεν είναι πράγματα που και η κουτσή Μαρία μπορεί να τα πει αν γνωρίζει κάποια στοιχειώδη πράγματα και διαθέτει κοινή λογική. Τις προάλλες ο Τόμσεν είπε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειωθεί η ανεργία σε επίπεδα προ κρίσης. Τεχνοκράτης του ΔΝΤ είναι, έβαλε κάτω τα νούμερα ο άνθρωπος και έβγαλε κάποια συμπεράσματα. Και δεν ανεφέρθηκε μόνο στην Ελλάδα, αλλά έκανε εκτιμήσεις και για άλλες χώρες:
  http://www.kathimerini.gr/892309/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/dhlhthrio-ma3imoy-gia-tomsen

  ΔΝΤ ένα καπιταλιστικό εργαλείο, όπως για παράδειγμα το χρηματιστήριο. Δανείζει χρεωκοπημένες οικονομίες με εύλογο επιτόκιο και με τα κέρδη από τους τόκους πληρώνει τους τεχνοκράτες του και τις υποδομές του. Τίποτε το παράξενο και συνωμοσιολογικό επί αυτού.

  Α, μάλιστα το τοπίο αλλάζει γεωπολιτικά. Τώρα είπες βαριά κουβέντα. Οι ΗΠΑ σε τυχόν αντιπαράθεση (οποιασδήποτε μορφής) με την Κίνα θα χρειαστεί ένα χερσαίο σύμμαχο στην Ευρασία. Οι δύο πιθανότεροι υποψήφιοι είναι η Ρωσία και η Ινδία (το είχα γράψει αυτό την εποχή της κρίσης στην Ουκρανία, την εποχή δηλαδή έντονης κόντρας αμερικανών ρώσων). Ταυτόχρονα οι αμερικάνοι κάνουν συστηματικά ανοίγματα προς το Βιετνάμ. Υπάρχει και η Ευρώπη, αλλά δεν είναι ενιαίο κράτος και κάπου χωλαίνει το πράγμα και λόγω απόστασης. Καμία έκπληξη επί αυτού, δεν είναι κάποιο μυστικό. Στο μεταξύ οι ρωμιοί μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε το σανό τους.

 • Ανώνυμος 40659

  20 Ιαν 2017

  Μπινελόπουλε, έχω μία ερώτηση για σένα:
  Όταν γλείφεις το κ@λο τυ Σόϊμπλε το κάνεις ενώ είναι στο καροτσάκι ή τον βοηθάς να σηκωθεί και μετά του τον γλείφεις;

  Αυτά που λέει το άρθρο έχουν μια κάποια λογική. Το τοπίο αλλάζει γεωπολιτικά αλλά ένας ηλίθιος σαν και σένα άνευ γνώσεων αλλά μόνο με τα φρου-φρου και τα αρώματα πάνσοφου διδασκάλου παρλαπιπίζεις διασκεδαστικά προς τέρψιν όλων μας.

  Thanks a mllion dude, keep up the good work!

  Disco Tsoutsouni

 • Bielidopoulos

  20 Ιαν 2017


  Η Τερέζα Μέι είναι μια βλαμμένη που λέει ότι θέλει ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων με την ΕΕ, αλλά όχι προσώπων. Και της απαντάνε οι ευρωπαίοι το αυτονόητο: η ιδρυτική διακήρυξη της ΕΕ είναι η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, προσώπων, προιόντων και υπηρεσιών (αλήθεια το γνωρίζουν αυτό οι ρωμιοί;). Αυτή θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Αν η ΕΕ είχε βασιστεί μόνο στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προιόντων και όχι προσώπων όλα τα αριστερά κόμματα του πλανήτη θα έβαλλαν ομοβροντίες ότι η ΕΕ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
  Σε απλά ρωμέικα: η Μέι ζητάει πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Ας ρουφήξει ένα αυγουλάκι καλύτερα.

 • Bielidopoulos

  20 Ιαν 2017


  Πάλι οι κλασσικές πλέον αερολογίες περί πανγερμανισμού και προτεκτοράτου με την κατάλληλη δόση συνωμοσίας και μυστικοπάθειας. Το προτεκτοράτο που αναφέρει ο συντάκτης έχει ξεκοκαλίσει τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας προκειμένου ένα χρεοκοπημένο κρατίδιο της πλάκας με πτωχευμένα ασφαλιστικά ταμεία να εξακολουθεί να μοιράζει συντάξεις των 2 και 3.000 ευρώ και εφάπαξ των 25 και 50.000 ευρώ σε ημέτερους και κομματόσκυλα. Και σαν να μην έφταναν αυτά η αναλογία εργαζόμενου-συνταξιούχου είναι 1:1, κάτι που κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει. Κανείς όμως ρωμιός δεν διανοείται να απαιτήσει τσεκούρι στις συντάξεις και μείωση της φορολογίας από το 60% που είναι περίπου τώρα στο 20%.

  Τις προάλλες (17.01.2017, 19:18:47) είχα ποστάρει αλλού αυτό:
  "Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι, τόσο η κυρία Merkel, όσο και ο κύριος Schuble, αναφέρθηκαν σε πολύ περισσότερα (και πολύ πιο σημαντικά από την Ελλάδα) ζητήματα (προσφυγικό/μεταναστευτικό, οικονομικό προστατευτισμό κ.λπ.). Ζητήματα στα οποία αναφέρεται ο Donald Trump κατά καιρούς και τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν τριβές, εάν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος εμμείνει στις θέσεις του. Το Ταμείο και στάση του στην Ελλάδα, απλά, "προέκυψαν" στις συνεντεύξεις Schuble. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στον θείο Wolf, αρέσει να στέλνει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις και σε πολλαπλούς αποδέκτες Με απλά λόγια, εδώ πρόκειται για καυγά ελεφάντων. Καυγά για θέματα τα οποία ελάχιστα αφορούν την Ελλάδα και στον οποίο ανακατεύτηκε ευκαιριακά. Αν όχι τυχαία. Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, καλά θα κάνει, νʼ αφήσει τους καυγάδες για αυτούς οι οποίοι έχουν λόγους να τους δημιουργούν ή να μετέχουν σε αυτούς. Και νʼ αφοσιωθεί στην επιτυχία των στόχων της χώρας, χωρίς να "τυρβάζει περί άλλα". Διότι, με δική της ευθύνη, η κατάσταση είναι περισσότερο από οριακή. Και τα περιθώρια έχουν στενέψει τρομακτικά. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, ακόμη και κάθε λεπτό, μετρούν..."
  http://www.capital.gr/story/3184255

  Που σημαίνει σε απλά ρωμέικα: Μουαμάρ Ιγνάτιε φάε μια κρεμούλα καλύτερα.

 • Ανώνυμος 40654

  20 Ιαν 2017

  Φίλε Κιμωνα,
  Προσπαθώ να καταλάβω τι συμφέρει περισσότερο στην Ευρώπη και στους πολίτες της. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω τις λύσεις σ' ένα τόσο δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα. Απλά λέω: ας υποθέσουμε ότι διαλύεται η ΕΕ. Τι θα συμβεί μετά; Είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες πολιτικές οικονομικές, στρατιωτικές κλπ. Από ποιούς θα αποτελούνται και που θα στοχεύουν. Νομίζω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, η Ευρώπη να παραδοθεί, έστω και για ένα χρονικό διάστημα σ' ακραίες πολιτικές συμπεριφορές και εθνικιστικής εσωστρέφειας. Ένα άλλο ερώτημα, είναι τι θα συμβεί μέχρι να δημιουργηθούν αυτές οι νέες συμμαχίες, οι οικονομικές και όχι μόνο επιπτώσεις και πόσο πολύτιμος χρόνος θα χαθεί, μέσα σ' ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 40653

  20 Ιαν 2017

  Ανοδος καί πτώση;; λές;;;ΣΙΣΥΦΟΣ;;

 • Ανώνυμος 40652

  20 Ιαν 2017

  40651@
  Δηλαδή αν κατάλαβα καλά προτείνεις να παραμείνει ως έχει η ΕΕ με μερικές βελτιώσεις,με υλικά κατεδάφισης δεν γίνεται τίποτα,η εξέλιξη νομοτελιακά πάντα θα προχωρεί,δεν είμαι θιασώτης κανενός,η ψυχρή λογική όμως με αναγκάζει να δω την μετά τραμπ εποχή να παρεμβαίνει στην γερμανοκρατούμενη ευρώπη κι αν μπορεί να την διαλύσει θα το κάνει πιστεύω μέχρι εκεί που μπορεί.
  κιμωνας

 • Ανώνυμος 40651

  19 Ιαν 2017

  Απέχω από το να είμαι ειδικός, αλλά διαισθάνομαι ότι οι ΗΠΑ, μπορεί να επιθυμούν την διάλυση της ΕΕ επειδή τις συμφέρει αλλά και χωρίς αυτήν θα μπορούν να ασχοληθούν με την Κίνα, απερίσπαστα, όμως εμένα σαν Ελληνα και ευρωπαίο πολίτη, δεν μου αρέσει καθόλου και με προβληματίζει έντονα αυτή η προοπτική. Μάλιστα μία τέτοια άκρως ανησυχητική πιθανότητα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην γειτονιά μας και ιδιαίτερα στην χώρα μας. Αν δε, λάβουμε υπόψιν μας τις πολιτικές ηγεσίες που υπάρχουν σ' αυτό τον τόπο, πράγμα που εύστοχα επισημαίνει η ανάρτηση, αλλά και τις οικονομικές συνθήκες, τότε οι πολιτικές εκτροπές είναι πιθανές. Πράγματι η Γερμανία κυριαρχεί οικονομικά στην Ευρώπη και επιδεικνύει αλαζονεία και συμπεριφορά ποδηγέτησης, των υπόλοιπων χωρών. Από αυτό το γεγονός μέχρι να ευχόμαστε και να ενεργούμε προς την κατεύθυνση της διάλυσης της ΕΕ, υπάρχει χαώδης διαφορά. Η ήπειρος μας παρ' όλες τις αδυναμίες της, τις αδικίες της, τα σκόπιμα και μη, λάθη της, είναι το πιο κατάλληλο μέρος να ζει κάποιος. Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες είναι να υιοθετήσουμε έναν νέο τρόπο πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής σκέψης και πρακτικής, ώστε να την βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο και μέσω της παιδείας, να καλλιεργήσουμε στους κατοίκους της, να σκέπτονται πριν απ' όλα σαν ευρωπαίοι έχοντας κατά νου να την κάνουμε, πολιτιστικό και πνευματικό φορέα μιάς οικουμενικότητας, όπου γης. Η δεξαμενή από την οποία θα προέλθει η αλλαγή των συνειδήσεων, ήδη υπάρχει ανά τους αιώνες. Ξεκινά από τον ελληνορωμαικό κόσμο, την Αναγέννηση και φθάνει στους "σύγχρονους" ευρωπαίους φιλόσοφους, διανοητές κλπ. Μία ανεξάντλητη πνευματική δεξαμενή, από την οποία δυστυχώς όλο και περισσότερο απομακρυνόμαστε. Η αναμέτρηση με την κυρίαρχη κουλτούρα των ΗΠΑ πρέπει να είναι πρωτίστως σε επίπεδο πνευματικό και μετά οικονομικό. Νομίζω ότι αυτό είναι κατά πολύ περισσότερο προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών, από το να χαιρόμαστε και να επιθυμούμε την διάλυση της επειδή αισθανόμαστε αδικημένοι από την γερμανική αλαζονεία . Το να χαίρομαι ότι καίγεται το σπίτι μου, επειδή κάποιος άλλος θέλει να κυριαρχήσει σ' αυτό, μάλλον δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο σκέψης μου. Μία διαλυμένη και αποδεκατισμένη Ευρώπη θα 'χει τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στα έθνη της, αλλά και σ' όλο τον κόσμο.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 40650

  19 Ιαν 2017

  Διαχρονικά οι γερμανικές ηγεσίες (εξαιρούνται ελάχιστες) Α΄&Β΄παγκόσμιοι πόλεμοι καθώς και η μεταπολεμική, αποδείχθηκαν μικρόνοες-σχιζοειδείς - εγκληματικές και παρανοϊκές,το ιμπέριουμ του πανγερμανισμού,του υπεράνθρωπου και της εγωπάθιας υπήρξαν οδηγοί στη διαμόρφωση του σύγχρονου μισητού τέρατος που λέγεται γερμανία...νομοτελειακά κάπου εδώ θα έφτανε ,για να ηρεμήσει με τη χαριστική βολή που λέγεται Τραμπ...έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια στο ξήλωμα των σόιμπλε και μέρκελ,είναι το αντίτιμο της σχιζοφρένειάς τους....σχιζοφρένεια που εξανάγκασε την πολιτική ηγεσία της Βρετανίας να οργανώσει την απόσχιση BREXIT...τα καλλύτερα έπονται.