ΝΕΑ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ

Σύγχρονες παραλλαγές
στο μεταξικό παραμύθι
της τρισχιλιετούς ενότητας
και του ελληνοχριστιανισμού


Εμμένοντας στη αγκύρωσή του πάνω στο μεταξικό παραμύθι της τρισχιλιετούς ενότητας και του ελληνοχριστιανισμού με μια εμμονή που έχει τα χαρακτηριστικά της διαστροφής («ξέρω ότι δεν είναι αλήθεια αλλά μου δίνει νόημα και απόλαυση και γι’ αυτό το συνεχίζω»), το ελληνικό κράτος παράγει διαρκώς και νέες παραλλαγές αυτής της μυθοπλασίας, βρίσκοντας πεδίον δόξης λαμπρό και στα νέα ηλεκτρονικά (πολυ)μέσα. Και, δι’ αυτών, παράγει κάθε φορά νέα μαργαριτάρια και νέες μεταμοντέρνες παραλλαγές της αισθητικής της δικτατορίας.

Το τελευταίο εξ αυτών ήταν μία επικαιροποίηση της ημέρας της πολεμικής αρετής των Ελλήνων, η οποία εορτάσθηκε χθες 21 Νοεμβρίου, ημέρα των εισοδίων της Θεοτόκου και, ταυτόχρονα, των ενόπλων δυνάμεων, όχι με σημαιοστολισμό αλλά με βιντεοτοιχοστολισμό: στην εξωτερική όψη του κτιρίου της βουλής προβλήθηκε ένα βιντεάκι που, σύμφωνα με την πρόθεση όσων το έφτιαξαν και όσων το παρήγγειλαν, απεικόνιζε «τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων από την αρχαιότητα [sic] καθώς και πλάνα από την δράση των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα».Πριν προλάβει ο θεατής να συνέλθει από την έκπληξη μπροστά στην πληροφορία ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπήρχαν από την αρχαιότητα, βρίσκεται αντιμέτωπος με χειρότερες γελοιότητες κατά την παρακολούθηση του βίντεο: σε αυτό, εκτός από μια αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα με κάτι διαφάνειες και σκιές που θυμίζουν Καραγκιόζη (καθόλου άστοχη επιλογή, από μία άποψη), ο θεατής μπορεί να θαυμάσει μια αναπαράσταση … της πτήσης του Ίκαρου.

Πραγματικά αναρωτιέμαι τι ακριβώς είχε στο κεφάλι του όποιος έχωσε αυτό το πλάνο στο φιλμάκι. Ακόμα και όποιος αντλεί τις γνώσεις του από το ελληνικό (δημοτικό) σχολείο και μόνο, αναμένεται να γνωρίζει ότι ο Ίκαρος:

1. Δεν ανήκε στην ιστορία αλλά στην (αρχαιοελληνική) μυθολογία.

2. Σύμφωνα με αυτήν, δεν ήταν ένοπλος ούτε ενταγμένος σε κάποιο στράτευμα ή άλλη οργανωμένη δύναμη.

3. Ήταν αιχμάλωτος ενός βασιλέα ο οποίος, σύμφωνα με τη (νεοελληνική) μυθολογία, ανήκε και αυτός στον «ελληνισμό».

4. Πέταξε για να διαφύγει την αιχμαλωσία, αλλά η πτήση του απέτυχε κι ο ίδιος βρήκε οικτρό θάνατο.Και από τα άλλα στιγμιότυπα, πολλά, ίσως τα περισσότερα, έχουν τουλάχιστον ένα στοιχείο που καθιστά ανιστορική και άστοχη τη συμπερίληψή τους.

Ο όρος «ελληνικές ένοπλες δυνάμεις», αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα μίνιμουμ ιστορικής αυστηρότητας, προσδιορίζει μόνο τον τακτικό στρατό του ελληνικού κράτους, ο οποίος συγκροτήθηκε (με τα χίλια ζόρια, με έντονη αντίσταση από τους παλαιούς αγωνιστές της επανάστασης που τώρα απεικονίζεται αναχρονιστικά και συμφιλιωμένα ως έργο του) επί Όθωνος.

Άρα, κατά μείζονα λόγο η Σαλαμίνα ή το «υγρόν πυρ» δεν μπορεί να εμφανίζονται ως «δράση των ΕΕΔ». Ο δε λεγόμενος «Μακεδονικός Αγώνας» διεξήχθη μεν μετά την ίδρυση των ΕΕΔ, αλλά δεν διεξήχθη από αυτές, παρά από ολιγάριθμους άτακτους, μισθοφόρους, παπάδες ή/και πράκτορες, και κατέληξε επίσης σε αποτυχία.

Ειδικά για τον Ίκαρο όμως δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να δικαιολογεί την ένταξή του σε μια τέτοια αφήγηση της δράσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων καθόσον τις προστατεύει η παρθένος Μαριάμ που γέννησε τον Ιησού τον Ναζωραίο.Μάλλον η πρόθεση ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε έναν ακόμα μαθητευόμενο μάγο να εξασκηθεί ώστε να μας επιδαψιλεύσει με νέα πολυθεάματα / πολυακροάματα του χρόνου, ενόψει της διακοσιοστής επετείου. Το αθέλητο αποτέλεσμα όμως είναι να θυμίζει πού καταλήγουν καμιά φορά οι απόπειρες των μαθητευόμενων μάγων.Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε επίσης
στο blog Nomadic universality με τίτλο:
«Γιατί Παναγιά μου δεν φύλαξες τον Ίκαρο από το τούρκικο βόλι;».
Η εικονογράφηση έγινε με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».


Ο Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Δικαίου (ΑΠΘ) και μεταδιδακτορική έρευνα στην Πολιτική Ανθρωπολογία (ΠΑΜΑΚ).
Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου απασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.
Πολυάριθμα πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα διαφόρων χωρών, καθώς και στο Διαδίκτυο (ιδίως στο μπλογκ nomadicuniversality).
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά για θέματα όπως η νεκροφιλία του πατριωτισμού, ο ελληνικός εμφύλιος, ο Άκης Πάνου, ο Μπίλλυ Ουάιλντερ, οι Πόντιοι και η οικονομικοπολιτική κρίση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


13 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49765

  5 Δεκ 2020

  https://www.iefimerida.gr/politiki/pos-n-antipoliteythei-o-syriza-ylika-katedafisis

 • Ανώνυμος 49758

  3 Δεκ 2020

  ΕΔΔΑ: Η Ελλάδα θα πληρώσει αποζημίωση 312.500 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου
  Ολα ξεκίνησαν στις 22 Απριλίου του 2016, όταν αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ξενοδοχείο και το είχαν μετατρέψει σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών. Επί τρία ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε καμία αστυνομική επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης. Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση, στις 10 Ιουλίου 2019, οι «αλληλέγγυοι» έληξαν την κατάληψη, υπό τον φόβο αστυνομικής επιχείρησης. Και τούτο γιατί η νέα πολιτική ηγεσία, υπό τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, είχε την εκκένωση της συγκεκριμένης κατάληψης στις δέκα πρώτες ενέργειες της αστυνομίας.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/edda-ellada-apozimiosi-312500-eyro-idioktitria-xenodoheioy

  Ο σύντροφος Άκης τί λεχει να πει επαυτού.

 • Ανώνυμος 49751

  2 Δεκ 2020

  https://www.tanea.gr/print/2020/12/02/greece/antipoliteysi-gia-ta-mpaza-3/

 • Ανώνυμος 49749

  2 Δεκ 2020

  «Υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά: Οι λαϊκιστές μπορεί να μην έχουν τις σωστές απαντήσεις, αλλά πολλές φορές κάνουν τις σωστές ερωτήσεις. Τι γίνεται με το εισόδημα; Τους ανθρώπους που παραμένουν απομονωμένοι; Είναι αλαζονικό να απαξιώσεις αυτά τα ερωτήματα, ακόμη κι αν έρχονται από πολιτικούς που τους λέμε λαϊκιστές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-kleista-mpar-kai-nyhterini-diaskedasi-mehri-na-erthei-embolio

  Σωστός ο Κυριάκος.

 • Ανώνυμος 49744

  2 Δεκ 2020

  "Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι έγινε με το φιάσκο; Ζητάει ακόμα άραγε την παραίτηση της Κεραμέως; Η σύμβαση με την Sisco; Ηταν τελικά ύποπτο ότι μας δόθηκε δωρεάν η πλατφόρμα; Τι λένε τα λαγωνικά της Κουμουνδούρου; Εσχατως δεν ακούγονται. Οχι, περασμένα ξεχασμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ασχολείται με αν, όταν κάνει ποδήλατο ο Μητσοτάκης, φοράει τη μάσκα του."
  https://www.capital.gr/arthra/3499547/apo-to-fiasko-fiasko-sti-bolta-stin-parnitha

 • Ανώνυμος 49719

  25 Νοε 2020

  Στην καταψήφιση του άρθρου 31 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και εξασφαλίζει κέρδος που αγγίζει και τα 500 ευρώ ετησίως σε ορισμένες περιπτώσεις, προχώρησε ο ΣΎΡΙΖΑ στη Βουλή.
  Κατά του άρθρου ψήφισε το ΚΚΕ, «παρών» δήλωσαν το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, ενώ υπέρ ψήφισε η Ελληνική Λύση.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/boyli-katapsifise-syriza-meiosi-eisforon

  Με την αντιπολίτευση, προεξαρχούσης της αξιωματικής, που στο πρώτο κύμα κατηγορούσε την κυβέρνηση για… τα μέτρα που «θα σκότωναν την οικονομία» και την πίεζε (αφρόνως, όπως αποδείχθηκε…) να «ρίξει στην αγορά» όλα τα αποθεματικά που διέθετε -επιδοτήσεις επιχειρήσεων, ολοκληρωτικό χάρισμα χρεών, πλήρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων-, σε αυτό το δεύτερο και απειλητικότερο κύμα να… κατηγορεί πάλι την κυβέρνηση γιατί με τους περιορισμούς «που επέβαλε καθυστερημένα, επιχειρεί… περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, στροφή στην ακροδεξιά, φίμωση των προοδευτικών δυνάμεων…»! Κι αυτά όλα επειδή… δεν επέτρεψε τις πορείες και τις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο!
  Τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών (πανευρωπαϊκό φαινόμενο) ο κ. Τσίπρας τον… χρέωσε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο και κατέστησε «αποκλειστικό υπεύθυνο για ό,τι συμβεί από δω κι εμπρός…», ενώ βάζει το κομματικό δημοσιογραφικό όργανο να… τυμβωρυχεί με τάφους και νεκρούς, βουλευτές του να δηλώνουν δημόσια πως «η κυβέρνηση σκοτώνει, είναι η μόνη υπεύθυνη για τους θανάτους», ευρωβουλευτές να καλούν τις οικογένειες των θυμάτων σε… μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης κατά της κυβέρνησης!
  Γενικά… είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!
  Ο Τσίπρας λέει «αν δεν βάλεις, Μητσοτάκη, υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, δεν βάζω πλάτη και θα είσαι μόνος υπεύθυνος…». Ο Κουτσούμπας, μετά την… επαναστατική γυμναστική και τα «σκισμένα πουκάμισα», λουφάζει και περιμένει την ευκαιρία να χιμήξει. Ο Βελόπουλος… ψάχνει στην αλληλογραφία του με τον Χριστό και στις συνταγές από τα μαντζούνια που πουλάει να βρει τι γραμμή ν’ ακολουθήσει…
  https://www.iefimerida.gr/politiki/diakommatiki-kampania-gia-embolio-tora

  Προτεινόμενη ταινία: The Outpost (2020).

 • Ανώνυμος 49718

  25 Νοε 2020

  https://www.capital.gr/me-apopsi/3497840/i-theoria-tis-enallaktikis-lusis

 • Ανώνυμος 49717

  25 Νοε 2020

  Τώρα, θα αναρωτηθείτε ενδεχομένως, πού κολλάει η υγειονομική πρόκληση των "φουσάτων” του ΚΚΕ και των λοιπών αριστερών δυνάμεων -και η συνακόλουθη προσπάθεια της Αστυνομίας να διαλύσει τους κορονο-διαδηλωτές- με το βίντεο για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι απλό. Το εξηγεί ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
  Η προσπάθεια όμως του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη χούντα, δεν αποκαλύπτει πολλά για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε για τη χούντα...Αποκαλύπτει αντίθετα πολλά, για τον τρόπο που σκέπτεται και πολιτεύεται, ο κόσμος της ριζοσπαστικής αριστεράς. Για την ψευδή εικόνα ενός ανύπαρκτου κόσμου που διαμορφώνει, ώστε να έχει έναν υπαρκτό εχθρό. Αλλωστε χωρίς εχθρό, δεν μπορεί να επιβιώσει. Χάνει την raison d etre, τον λόγο ύπαρξης. Η καταγγελτική μονομανία αποκτάει νόημα, όταν ο άλλος είναι επικίνδυνος εχθρός. Οχι απλά πολιτικός αντίπαλος. Και ως γνωστόν, ένας είναι ο εχθρός: Ο φασισμός.
  Επιβεβαιώνει επίσης και την μυθολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς κερδήθηκαν οι εκλογές. Χάρη σε μια προεκλογική υπόσχεση-απάτη και την συνωμοσία των ΜΜΕ. Χωρίς αυτά, προφανώς και θα είχε κερδίσει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τόσες επιτυχίες. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ένα τόσο μεγάλο σφάλμα του εκλογικού σώματος;
  https://www.capital.gr/arthra/3497833/pote-teleiose-i-xounta

 • Ανώνυμος 49713

  24 Νοε 2020

  Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Πέτσας, ο κ. Τσίπρας «ζητάει τα διπλά από αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Στην αρχή της πανδημίας ζητούσε 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση έκανε 7.000 προσλήψεις, αλλά ο κ. Τσίπρας ζητάει τώρα 15.000! Επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 οι δαπάνες για την Υγεία ήταν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου το 2% του ΑΕΠ). Το 2020 έχουν ανέλθει σε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ο κ. Τσίπρας ζητάει 7% του ΑΕΠ, περίπου, δηλαδή, 12 δισεκατομμύρια ευρώ!».
  Και καταλήγει: «Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα».
  https://www.iefimerida.gr/politiki/petsas-pleiodosia-gia-ola-i-antipoliteytiki-syntagi-toy-k-tsipra

  Ωραία αντιπολίτευση, εποικδομητική, ανέξοδη.

 • Ανώνυμος 49709

  24 Νοε 2020

  https://www.youtube.com/watch?v=2BdPQ66k6h4
  Ώπα!

 • Ανώνυμος 49707

  22 Νοε 2020

  «Οι ανακοινώσεις για την παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων έφεραν μια αχτίδα φωτός σε ολόκληρη την ανθρωπότητα μέσα στη μαυρίλα της πανδημίας. Όχι όμως στον ''πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ''.
  Αν κρίνει κανείς από τις ανακοινώσεις του και από τις αντιδράσεις των στελεχών του, προκάλεσε μάλλον εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να επενδύει στην υγειονομική καταστροφή της χώρας.
  Η κυβέρνηση προχωρά στην εκπόνηση σχεδίου για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, με τη στάση του κλείνει το μάτι στους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα έχουμε. Για τον λαϊκισμό;».
  https://www.iefimerida.gr/politiki/nd-syriza-antiemboliastikoy-kinimatos-koronoios
  https://www.kathimerini.gr/politics/561140077/yp-ygeias-ston-planiti-syriza-kyriarchei-o-laikismos/
  https://www.capital.gr/politiki/3493960/karamanlis-o-suriza-kindunologei-me-teratodi-pseudi-kai-fake-news-gia-ta-mmm
  https://www.iefimerida.gr/politiki/yp-paideias-81-alitheies-gia-tin-tilekpaideysi

  Προσωπικά παραξενεύομαι με τη στάση των συριζαίων και των συντρόφων τους. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για τη ρωμιοσύνη θα έπρεπε να συνδράμουν με κάποιον τρόπο την προσπάθεια του Κυριάκου και του Χαρδαλιά. Εξάλλου αν αυτοί ήταν κυβέρνηση, την ίδια επιτροπή με τους ίδιους επιστήμονες θα είχαν προσλάβει και τα ίδια μέτρα θα τους είχαν εισηγηθεί. Εκτός και αν προτιμούσαν εκείνη τη μουχρίτσα τον Τζον Ιωαννίδη. Ανταυτού κινδυνολογούν και υποθάλπουν θεωρίες συνωμοσίας με την ημιμάθειά τους. Και επιμένω: ο σύντροφος Άκης που είναι ψαγμένος και μορφωμένος γιατί δεν τους σέρνει λίγο το αυτί μέσα από το μπλογκ του;
  Κότσια θέλει Άκη, όχι IQ.

 • Ανώνυμος 49706

  22 Νοε 2020

  Ορθά έπραξε η ελληνική βουλή και πρόβαλε στο βίντεο πάνω στο Κτίριο της βουλής, την Παναγία σαν προστάτρια των ενόπλων δυνάμεων και κατ' επέκταση προστάτρια της εδαφικής ακεραιότητας μας. Από πού, αντλείται αυτή η βεβαιότητα; Από το μακρινό παρελθόν. Τότε που ο δυστυχής Μωάμεθ ο πορθητής, προσπαθούσε μάταια να πάρει την Πόλιν. Ως γνωστόν η Παναγία μας, φύλαγε τα τείχη. Δεν χρειάζονταν κάν οι στρατιώτες να τα υπερασπίζονται. Τελικά, ο Μωάμεθ, νικημένος από την μόνη μητέρα μας, την Θεοτόκο, τα μάζεψε και έφυγε.
  Έτσι και τώρα. Καθώς η ελληνική εξωτερική πολιτική αποδείχθηκε φαιδρά (και) στην Τουρκική απειλή και καθώς επίσης, η προσδοκία μας να καταρρεύσει η τουρκική οικονομία, πήγε περίπατο - η συνηθισμένη ανημποριά των Ρωμιών, που περιμένουν να έρθει η λύση από "τον ερχομό των βαρβάρων" - η Ρωμιοσύνη στράφηκε στην παλιά καλή λύση: στην επίκληση της Παναγίας να μάς σταθεί αρωγός.
  Τρέμει ο Ερντογάν!
  Τα άλλα, περί Ίκαρου κλπ , ανάξια λόγου, συνηθισμένες μακακίες μας..
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 49705

  22 Νοε 2020

  "Στα όρια του κιτς: Διχάζουν οι εικόνες της Παναγίας και πολεμικών οχημάτων που «έντυσαν» τη Βουλή"
  https://www.iefimerida.gr/ellada/sta-oria-toy-kits-me-eikones-tis-panagias-kai-polemikon-ohimaton-ntythike-i-boyli-kai

  https://www.youtube.com/watch?v=7epqgNstg9o
  Είναι σίγουρα κιτς και τραγελαφικό να γιορτάζονται οι ένοπλες δυνάμεις με βίντεο που ξεκινάει με αρχαίους πέρσες, Ίκαρο και τριήρεις.
  Δεν βγάζει κανείς άκρη με τη ρωμιοσύνη. Αρχαιολαγνεία η πιο τρανή αξία.
  Από την άλλη μεριά δεν βλέπω κάποια κριτική στο μπλογκ του Άκη για την τακτική των ομοιδεατών του συριζαίων να κάνουν αντιπολίτευση με fake news.
  Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Είτε οφείλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια κατά της πανδημίας είτε να το βουλώσουν.

  Μπέργκαμο θέλει να γίνουμε η «Αυγή»;
  Επενδύουν στους νεκρούς. Και… εύχονται και για άλλους! Τα κομματικά τρολ έχουν ήδη αρχίσει ένα υποδόριο αντιεμβολιαστικό κίνημα για να επηρεαστούν εμμονικοί, ψεκασμένοι και… απλοί ηλίθιοι! Όπως αδιαφορούσαν και θυσίαζαν ανθρώπινες ζωές με τις… παροτρύνσεις για κατανάλωση μολυσμένων μαρουλιών στο Τσέρνομπιλ, για λόγους επικοινωνιακής… αποπροσανατολιστικής σκοπιμότητας, οι ίδιοι «εγκέφαλοι» σήμερα από την «Αυγή», το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ποντάρουν απελπισμένα στο «Ο θάνατός μας, η ζωή τους…».
  https://www.iefimerida.gr/politiki/mpergkamo-thelei-na-ginoyme-i-aygi