ΜΕΓΑΛΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ
ΕΚΛΕΙΨΗ

Στις 21 Αυγούστου εκατομμύρια αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια ολική ηλιακή έκλειψη, τόσο στη δυτική, όσο και στην ανατολική ακτή.

Η Σελήνη θα περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη και θα σχηματίσει σκιά πλάτους 110 χλμ. που θα μετακινηθεί από το Όρεγκον στο βορειοδυτικό άκρο αργά το μεσημέρι έως τη Νότια Καρολίνα στην άλλη πλευρά της χώρας το απόγευμα, διασχίζοντας συνολικά 14 πολιτείες μέσα σε δύο ώρες.
Σχεδόν 12 εκατομμύρια αμερικανοί ζουν εντός της στενής αυτής λωρίδας, οι οποίοι πιθανόν μαζί με εκατομμύρια άλλους και ξένους τουρίστες θα θαυμάσουν το θέαμα.

Η έκλειψη θα διαρκέσει πολύ λίγο. Ακόμη και όσοι βρίσκονται στο κέντρο της σκιάς θα είναι στο σκοτάδι για περίπου δυόμιση λεπτά.

Η σπανιότητα του φαινομένου του χάρισε το όνομα «Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη» και το όλο γεγονός τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο σόου.

Η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ, ήταν το 1979 (πέντε πολιτείες), ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που θα είναι ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη.

Η επόμενη ολική έκλειψη αναμένεται να συμβεί το 2024 (12 πολιτείες) και το 2045 (10 πολιτείες), συνεπώς για πολλούς αμερικανούς η έκλειψη της Δευτέρας θα είναι ένα μοναδικό συμβάν στη ζωή τους. Το τηλεοπτικό κανάλι της NASA θα καλύψει ζωντανά την έκλειψη από διάφορες οπτικές γωνίες: από την επιφάνεια της Γης, από τον αέρα, ακόμη και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.Παρότι ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, η τελευταία βρίσκεται περίπου 400 φορές κοντύτερα στη Γη από αυτόν, με αποτέλεσμα οι δίσκοι του Ήλιου και της Σελήνης να έχουν σχεδόν το ίδιο φαινομενικό μέγεθος στα μάτια ενός παρατηρητή από τη Γη. Πρόκειται για μια κοσμική σύμπτωση που είναι προσωρινή.

Το φεγγάρι απομακρύνεται αργά από τον πλανήτη μας με ρυθμό περίπου τεσσάρων εκατοστών κάθε έτος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι στο μακρινό μέλλον θα πάψουν να υπάρχουν ολικές εκλείψεις Ηλίου, επειδή η Σελήνη θα είναι πια πολύ μικρή στα μάτια ενός γήινου παρατηρητή για να σκεπάσει τελείως τον ηλιακό δίσκο.

Έτσι, σε περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια η Γη θα γνωρίσει την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου της ιστορίας της, αν υπάρχουν ακόμη πάνω της άνθρωποι για να την παρατηρήσουν.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 43734

  24 Αυγ 2017


  Σε ματαίωση των συναυλιών του αναγκάστηκε ο 22χρονος αμερικανός ράπερ Τζόι Μπάντα$$ από του Μπρούκλιν, αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών και θαύμασε την έκλειψη ηλίου δια γυμνών οφθαλμών, με αποτέλεσμα να τα ...βλέπει όλα διπλά!
  Αγνοώντας τους επιστήμονες ο Μπάντα$$ μοιράστηκε μάλιστα την εμπειρία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτή δεν είναι η πρώτη έκλειψη ηλίου και είμαι σίγουρος ότι οι πρόγονοί μας δεν είχαν φανταχτερά γυαλιά. Επίσης (είμαι) αρκετά βέβαιος ότι δεν τυφλώθηκαν όλοι», έγραψε στο Twitter.
  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500158679

 • Bielidopoulos

  18 Αυγ 2017


  Μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=HrtMemDVp-k
  Ωραία γραβάτα..

 • Ανώνυμος 43683

  17 Αυγ 2017


  https://eclipse2017.nasa.gov/eclipse-who-what-where-when-and-how

 • Bielidopoulos

  17 Αυγ 2017


  Και δώρο το έκτο επεισόδιο.
  https://psarips.com/tv-show/game-thrones-season-7/
  https://subscene.com/subtitles/game-of-thrones-seventh-season/english/1613645

  ;)