ΛΥΣΗ
ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΜΑΡΑΣΜΟΥ

Τα μεθεόρτια
της εκλογής Trump

Διαβάζοντας τα σχόλια των αναγνωστών στο άρθρο μου
Letʼs make America grope again, το οποίο συντάχθηκε
αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
των αμερικάνικων εκλογών, αποφάσισα να συγγράψω
μια μικρή σημείωση σχετικά με το τι σηματοδοτεί
η εκλογή Trump στις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη και τον κόσμο,
επιχειρώντας να δώσω τις προσωπικές μου εκτιμήσεις,
που μπορεί στο μέλλον να διαψευσθούν ή να επαληθευτούν.1. Ο Trump είναι ένα επιχειρηματίας χωρίς ιδιαίτερες γεωπολιτικές γνώσεις, αλλά και ενδιαφέρον γιʼ αυτά τα ζητήματα. Επειδή όμως είναι ο πρόεδρος της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στο δυτικό κόσμο, αναγκαστικά θα πρέπει να καθορίσει τη στάση του απέναντι σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Αναγκαστικά λοιπόν, θα ακολουθήσει την πεπατημένη του βαθέως γραφειοκρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ, που προκαθορίζεται όχι κατʼ ανάγκη από προέδρους, αλλά από τα γνωστά σε όλους μας «γεράκια» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, τους τραπεζίτες της Wall Street και τους εμπόρους όπλων. Αυτοί λοιπόν, θα στήσουν τις ράγες, πάνω στις οποίες ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να τροχοδρομήσει τη χώρα.

Συνεπώς, ούτε το ΝΑΤΟ θα αποδυναμωθεί, ούτε οι ΗΠΑ θα απωλέσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει αυτό. Όλα τα βήματα είναι προκαθορισμένα και ευθαρσώς καταγεγραμμένα στα βιβλία του πάλαι ποτέ μαιτρ της εξωτερικής  πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ  Zbigniew Brzezinsky (υπάρχουν και εδώ από τις εκδόσεις «Λιβάνη» σε αρκετά καλή μετάφραση).

2. Ο Trump ενδιαφέρεται να λύσει χρόνια εσωτερικά προβλήματα στις ΗΠΑ κυρίως στις αγροτικές και πρώην βιομηχανικές περιοχές της χώρας. Αυτό θα το κάνει αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες (Government Spending), μια Κεϋνσιανή προσέγγιση, που υιοθετείται από πολλές χώρες. Αν και αυτή η προσέγγιση δεν εγγυάται πάντοτε ουσιαστική ανάπτυξη, είναι όμως ικανή να διαμορφώσει το κατάλληλο τοπίο προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, μείωσης της ανεργίας και αύξησης του κατά κεφαλή εισοδήματος.

Το πρόβλημα όμως με τη βιομηχανική παραγωγική μηχανή των ΗΠΑ είναι το labor outsourcing, δηλαδή, η μεταφορά αμερικάνικων μονάδων παραγωγής σε χώρες της Ασίας, όπου το εργατικό κόστος είναι πολύ μικρότερο, αλλά συνάμα, λόγω έλλειψης περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας, το κόστος παραγωγής είναι επίσης πολύ μικρότερο. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος προμήθειας των πρώτων υλών.

Συνεπώς, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο ο Trump να φέρει πίσω τις αμερικάνικες εταιρίες που άλλαξαν έδρα και πήγαν στο εξωτερικό. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να ενδυναμώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αυξήσουν τη παραγωγή τους και το τζίρο τους, αλλά και να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας σε κάποιο βαθμό.

3. Ένα από τα πράγματα, που θα κάνει άμεσα ο Trump, είναι να ξηλώσει το Obamacare, ένα υγειονομικό σύστημα περίθαλψης των πολύ φτωχών αμερικανών, συνήθως των μειονοτήτων. Αυτό φυσικά είχε ευεργετικά αποτελέσματα για τους πολύ φτωχούςμ αλλά καταστρεπτικά για τα μέσα εισοδήματα. Δηλαδή, επί Obama όντως έχουμε μια σημαντική συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Εξάλλου, ο Trump έχει πλέον τη πλειοψηφία και στο Κογκρέσο και τη Γερουσία. Συνεπώς, εύκολα θα το ξηλώσει.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή διευκρίνιση: Ακόμα και το White Trash (οι παραπαίοντες λευκοί, τα «λευκά σκουπίδια, οι πάμπτωχοι λευκοί), σπανίως καταφεύγουν στην είσπραξη κρατικών επιδομάτων από την πρόνοια.  Θεωρούν ότι «ζητιανεύοντας» κρατικά επιδόματα μειώνουν την αξιοπρέπειά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των ληπτών πρόνοιας και επιδομάτων είναι συνήθως μαύροι και ισπανόφωνοι.

Το άλλο που θα κάνει (αφού βέβαια συμβουλευτεί τα «γεράκια» και την πολεμοκάπηλη ελίτ των ΗΠΑ), είναι να πλήξει το Ισλαμικό Kράτος. Αυτό θα αύξανε κατακόρυφα τη φήμη του όχι μόνο επί aμερικανικού εδάφους αλλά και στην Ευρώπη. Αν μάλιστα συνεργαστεί και με τον Πούτιν πάνω σʼ αυτό, αλλά και στο θέμα της τρομοκρατίας, θα δρέψει σοβαρούς καρπούς από την κατακόρυφη αύξηση της δημοφιλίας  του. Πιστεύω, πως θα είναι πολύ πιο τολμηρός από τον Obama σε αυτό το θέμα. Όλα αυτά βέβαια σε αγαστή συνεργασία με τους βαρώνους του καπιταλισμού των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Για τους εραστές της οικονομικής επιστήμης, όπως είναι η αφεντιά μου, πληροφορώ τους φίλους αναγνώστες, πως ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εφαρμοσμένων οικονομικών σπουδών βρίσκεται ήδη σε μεγάλη ζήτηση: Είναι τα Islamonomics (Fundamentals of the Islamic Economic System). Αυτό είναι ένα νέο πεδίο επενδύσεων για τις πολυεθνικές μιας και μιλάμε για μια αγορά δύο δις ανθρώπων, που δεν ενδιαφέρονται για τα νεοκλασσικά οικονομικά μοντέλα της Δύσης. Ανοίγει λοιπόν ένα νέο πεδίο οικονομικών δραστηριοτήτων στις ισλαμικές χώρες, που μάλλον θα χρειαστεί το νέο πρόεδρο ως ατμομηχανή.

4. Η παρατήρηση του αναγνώστη ότι δεν ήταν (μόνο) οι rednecks, που έδωσαν τη νίκη στον Trump, είναι φαινομενικά σωστή, μιας και περιλαμβάνει ψηφοφόρους του νέου προέδρου μέσα πολιτείες, που δεν ανήκουν στο Midwest ή στον αμερικάνικο νότο. Όμως, αυτό που δεν διευκρίνισα είναι η πανταχού παρουσία του redneck mentality, που βρίσκει κανείς σε σχεδόν όλες τις πολιτείες.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Illinois, μια μεγάλη πολιτεία, που στο άκουσμα του ονόματός της μας έρχεται κατευθείαν η μεγαλύτερη πόλη της, το Chicago. Αν όμως διασχίσει κανείς αυτή τη πολιτεία, θα συναντήσει πάμπολλες κομητείες, που οι αστοί ονομάζουν hick counties (βλαχοκομητείες) και πολλά βλαχοχώρια (hick towns) γεμάτες με rednecks. Θα έλεγα μάλιστα, πως είναι και η πλειοψηφία. Ο φίλος αναγνώστης θα πρέπει να αναλογιστεί το μέγεθος αυτών των πολιτειών και τον αριθμό των κομητειών και των πόλεων που τα απαρτίζουν.  

Το ίδιο ισχύει και για το Ohio, την Pennsylvania κλπ. Ένα ακόμη παράδειγμα, είναι η πολιτεία της Florida. Στη βόρεια Florida που είναι γεμάτη rednecks και hick towns, οι αντικειμενικές αξίες των σπιτιών είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με την κοσμοπολίτικη νότια Florida.

5. Ναι, είναι αληθές, πως τα μικρομεσαία εισοδήματα έχουν πληγεί από αυτό που ονομάζουμε «παγκοσμιοποίηση». Χρειάζονται ένα άλλο «αφήγημα». Κανείς όμως δεν ξέρει πού αυτό θα καταλήξει, αλλά και με ποιον τρόπο. Αυτό βέβαια ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Από πλευράς γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, ζούμε σε μια σκοτεινή και απρόβλεπτη εποχή,  όπου ο καπιταλισμός του Henry Ford έχει αντικατασταθεί από τον απρόσωπο ιμπεριαλισμό των τραπεζών και των international funds, που πουλούν «αέρα» και καταστρέφουν την επιχειρηματικότητα, αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και εξαφανίζουν αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν industrial inventiveness (σε ελεύθερη μετάφραση, το «επιχειρηματικό δαιμόνιο»). Αν αυτό δεν σταματήσει, τότε θα πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

6. Η Ευρώπη τρομάζει, είναι γεγονός. Φοβάται ότι θα αφεθεί απροστάτευτη στις ορέξεις των ρώσων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η εκλογή του Trump αναζωπύρωσε τα φασιστικά κινήματα και κόμματα στην Ευρώπη, των οποίων οι ηγέτες έσπευσαν αμέσως να συγχαρούν το νέο πρόεδρο. Αυτό δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο εθνικισμός, ο απολυταρχισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία τώρα βρίσκουν ακόμα πιο πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν.

7. Η Γερμανία ανησυχεί. Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Trump για άμεσες συνομιλίες. Η Αυστρία τρέμει. Όλη η Βόρεια Ευρώπη τρέμει. Αν ήταν στο χέρι του Trump, ο φόβος αυτός θα ήταν απολύτως δικαιολογημένος. Δεν ξέρουμε όμως τι θα του επιβάλλουν να κάνει οι «έμποροι των εθνών» της Wall Street. Θα τους κοντράρει και θα κάνει το δικό του κινδυνεύοντας να φάει ένα γερό impeachment (πρόταση μομφής) και να τον ξαποστείλουν κακήν κακώς; Θα συμφωνήσουν μαζί του και θα αλλάξουν πολιτική θεωρώντας ανώφελη και οικονομικά ασύμφορη την κόντρα με τους ρώσους; Αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο για να το δούμε.

Εν κατακλείδι, πιστεύω πως ο Trump θα είναι ένας πολύ μετριοπαθής πρόεδρος που θα αναλώσει τον λαϊκισμό του σε εγχώριο επίπεδο, χτίζοντας φράχτες με το Μεξικό, σκληραίνοντας τις διαδικασίες εισόδου στη χώρα, δαπανώντας χρήματα σε υποδομές και ενθαρρύνοντας την εγχώρια κατανάλωση με εθνικιστικές ενέσεις προφορικού χαρακτήρα. Για την εξωτερική του πολιτική, θα πρέπει να περιμένουμε και μάλιστα αρκετά.Τελικό Συμπέρασμα:
Η νίκη του Trump σηματοδοτεί το χρονικό μιας τερατογένεσης, προϊόν αγανάκτησης και πολιτικού αποπροσανατολισμού της κατεστραμμένης από την παγκοσμιοποίηση μεσαίας τάξης σε διεθνές επίπεδο. Αντί για ορθό λόγο, σωστές πολιτικές επιλογές και αναζήτηση ιδεών, που θα βοηθούσαν την ανθρωπότητα να πάει μπροστά, έχουμε εξάρσεις ρατσισμού, μισανθρωπισμού και ξενοφοβίας.
 
Αυτοί λοιπόν που εισηγήθηκαν και εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη συνταγή της συγκεκριμένης οδού προς την παγκοσμιοποίηση, αφότου κατέστρεψαν τη μεσαία τάξη και την οδήγησαν στην απόγνωση και στον οικονομικό μαρασμό, στη συνέχεια την γκάστρωσαν και τώρα γεννοβολά τέρατα, όπως η εκλογική νίκη στις ΗΠΑ ενός παντελώς συστημικού, κακομαθημένου πλουσιόπαιδου με έπαρση και αλαζονεία, το Brexit ως αντίδραση απέναντι σε μια Ευρώπη πλουτοκρατικών ολιγαρχιών, τα φασιστικά κόμματα στην Ευρώπη, που συνεχώς ανεβαίνουν σε ποσοστά δημοφιλίας, τον πανικό και το φόβο.
  
Ο κόσμος, ανήμπορος να αντιδράσει, θαρρεί πως τιμωρεί τους υπαίτιους πλουτοκράτες επιλέγοντας αυτά τα τέρατα ως λύση στα προβλήματα της καθημερινότητάς του. Είναι όμως λύση απελπισίας και μαρασμού.

Πολύ φοβάμαι, πως η ιστορία της ανθρωπότητας θα γράψει πολλές μελανές σελίδες από εδώ και πέρα.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


22 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  23 Νοε 2016


  Ερωτηθείς εάν θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, ο ίδιος ανέφερε: «Το εξετάζω πολύ προσεκτικά. Έχω ανοιχτό μυαλό γι' αυτό».
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500116421

  Και άλλη τούμπα Τραμπ.

 • Ανώνυμος 40142

  19 Νοε 2016

  Ενω η φαρα σου που σάρκες ταϊσε στων τομσεν σου τα κανονια '''μιλια΄΄ Ρε τι χοληφορο μισος κρυβει η ρατσα σου λατινοατιγραφο φοραδιο αποικιοκρατη σαδιστοφερνο. νταξει να εχεις κατωτεροτητας υπαρξιακο στην γλωσσα που λογοφερνεις . Πολυ ομως το κολημα σου στου χιλιαρικο το μποι των γνωσεων σου. αει φουκαρα......Ζησε στης κοπριας σου το αρωμα.... ειπε καποιος ΑΦΑΡΑΣ

 • Bielidopoulos

  17 Νοε 2016


  Κοιτάξου στον καθρέπτη και μετά λες για τις άλλες φάρες.
  ;)

 • Ανώνυμος 40118

  17 Νοε 2016

  Bielidopoulos έγραψε..Σκοπιανη κακεντρεχεια μαζι με τον ομοιο του 40095. ΜΑΤΣΕΝΤΟΝ ΣΛΑΒΕΫΚ ΜΙΣΟΣ για οτιδηποτε εκτος της ρατσας τους, με ρυσεις :: Τομσεν Σφαξε, σφαξε τους Κ ρωμιους .
  Κοπρον λόγος: Δεν είναι κακεντρέχεια αλλά η βλακεία που σε δέρνει.
  Κοιτάξου στον καθρέπτη και θα δεις το πρό-βλημα. Γιά τήν φάρα σου δέν ισχύει;;;;;;;;

 • Bielidopoulos

  16 Νοε 2016


  «Όλοι ξέρουν ότι το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί, ακόμα και αν κάποιοι προσποιούνται ότι δεν θα γίνει. Αλλά αυτή η καθυστέρηση έχει μεγάλο κόστος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη Γερμανία, γιατί όσο καθυστερεί, τόσο το χειρότερο είναι για όλους. Επομένως ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα βοηθήσει στο να πειστεί η Γερμανία» υπογράμμισε ο Αμερικανός καθηγητής, ο οποίος παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες μια έκθεση για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος. Ο ίδιος άσκησε κριτική στη Γερμανία για τον «αποτυχημένο» τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί αντιμετώπισαν την κοινή γνώμη στο ζήτημα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στη συζήτηση για το χρέος.
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500114996

  'Άντε πάγαινε βρε αερολόγε.

 • Bielidopoulos

  15 Νοε 2016


  "Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε την βαθιά κρίση, είπε ότι αν και δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, το βασικό μάθημα που πήρε η αμερικανική ηγεσία είναι πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνδυάζονται με καλή διαρθρωτική πολιτική."
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500114918

  Για να βάλουμε εντός θέματος το παραπάνω. Όπως έγραψα πιο πάνω το να βγαίνουν διάφοροι, από νομπελίστες μέχρι ανώνυμοι σχολιαστές και να κάνουν προβλέψεις πολλές φορές δεν λέει και πολλά. Παράδειγμα: αν κάνω 10 προβλέψεις πάνω σε ένα θέμα και σε κάθε πρόβλεψη υπάρχουν μόνο δύο γενικά ενδεχόμενα (αυτό ή εκείνο, ναι ή όχι, θα το κάνει δεν θα το κάνει) σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων οι μισές προβλέψεις μου θα βγουν σωστές. Την παρούσα στιγμή ούτε ο Τραμπ δεν ξέρει τί τελικά θα πράξει. Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, δεν έχει ασχοληθεί με την πολιτική στο παρελθόν και δεν παρουσίασε αναλυτικό πολιτικό πρόγραμμα, απέναντι σε μια φθαρμένη και διεφθαρμένη Κλίντον που ο σύζυγός της είχε κάνει πολέμους και η ίδια χαρακτηρίζεται ως "γεράκι" στην εξωτερική πολιτική. Νομπελίστες όπως ο Στίγκλιτς έβγαιναν και έκαναν βαρύγδουπες αναλύσεις και προβλέψεις συγκρίνοντας την ελληνική οικονομία με των ΗΠΑ ή της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Αυτά είναι τσαρλατανιές. Ο Ομπάμα στο παραπάνω σχόλιο τα λέει λιτά και σωστά.

 • Ανώνυμος 40100

  15 Νοε 2016

  Καλό θα ήταν να σχολιάζεται το κάθε άρθρο πάνω στο περιεχόμενό του και όχι πάνω σε θέσεις ή καταστάσεις που δεν αναφέρονται σ\' αυτό. Αν τώρα κάποιοι ανεπάγγελτοι φωστήρες και σχολιαστές του κ@λου βρίσκουν την ευκαιρία να γράψουν τα δικά τους, χωρίς να διαβάσουν το κάθε άρθρο, θα τους συμβούλευα αντί να καταφεύγουν στην εύκολη μέθοδο του κριτή/σχολιαστή να κάτσουν να γράψουν οι ίδιοι ένα άρθρο και να δεχτούν σχόλια θετικά ή επικριτικά. Μπορού όμως; Αυτό είναι το ζητούμενο

  Λένα

 • Bielidopoulos

  15 Νοε 2016


  Δεν είναι κακεντρέχεια αλλά η βλακεία που σε δέρνει.
  Κοιτάξου στον καθρέπτη και θα δεις το πρό-βλημα.

 • Ανώνυμος 40098

  15 Νοε 2016

  Bielidopoulos έγραψε..σκοπιανη κακεντρεχεια μαζι με τον ομοιο του 40095. ΜΑΤΣΕΝΤΟΝ ΣΛΑΒΕΫΚ ΜΙΣΟΣγια οτιδηποτε εκτος της ρατσας τους.

 • Bielidopoulos

  14 Νοε 2016


  Και για να μην ξεχνιόμαστε:
  βούρδουλας < μεσαιωνική ελληνική βούρδουλας < πιθανόν από το βουδόρος ή το τουρκικό vurdum (αόριστος του vurmak)

 • Bielidopoulos

  14 Νοε 2016


  Ο ρωμιός θέλει τον Νίγκαν του με βούρδουλα κατά προτίμηση ;). Να του βάλει τα δύο πόδια στο ένα παπούτσι και να τον έχει συνεχώς υπό έλεγχο. Διότι αν χαλαρώσει έστω και λίγο ο έλεγχος ο ρωμιός κάνει τα τρελά του. Δώστε Νίγκαν στο λαό. Να είναι όλοι Νίγκαν.
  http://prnt.sc/d7a3ry
  (Πολύ καλός ο Jeffrey Dean Morgan, αν και λίγο αδύνατος για τον ρόλο)

 • Ανώνυμος 40095

  14 Νοε 2016


  Δώσε Bielido, δώσε φάπες μπας και στανιάρει καμένας.....

 • Bielidopoulos

  14 Νοε 2016


  Το καρφί σε πείραξε ή όσα αναφέρονται στο σύνδεσμο; Ούτε εσύ ξέρεις. Φάε καμιά κρεμούλα ρε κακομοίρη που θα μας πεις για την οικονομική μαλακία, ε διανόηση ήθελα να πω, που δέρνει αυτόν τον μακάκα-καράφλα. Οι μεγαλύτερες λέρες και οι πιο αδίστακτοι ρωμιοί είναι οι καθηγητάδες των ΑΕΙ. Προσωπικά προτιμώ ως υπουργό οικονομικών έναν μεσίτη ή έναν ασφαλιστή, παρά έναν καθηγητή ρωμέικου πανεπιστήμιου. Και μόνο ότι οι πολιτικάντηδες της ρωμιοσύνης απευθύνθηκαν σε τυχάρπαστους, τυχοδιώκτες που θέλουν να ανεβάσουν το κασέ τους με τις αερολογίες τους καθηγητάδες πανεπιστημίων φαίνεται πόσο για τα πανηγύρια είναι (οι πολιτικάντηδες). Αν η ρωμιοσύνη είχε το δίκιο με το μέρος της δεν θα απευθυνόταν σε αερολόγους καθηγητές πανεπιστημίων στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους, αλλά σε τεχνοκράτες. Αέρα πουλάνε όλοι αυτοί οι καραγκιόζηδες με τις χαζοπροβλέψεις τους. Έργα κύριοι, όχι λόγια, θεωρία παιγνίων, chicken game και τρίχες κατσαρές. Κάνανε το κομμάτι τους, εισέσπραξαν το ρευστό και άντε γεια τους. Πλήρωνε μακάκα υπερήφανε χατζηρωμιέ.

 • Ανώνυμος 40093

  14 Νοε 2016

  Μα τι μαλακίες γραφει ο biel περί γιάνη βαρουφάκη και μάλιστα προτεινει το καρφι!!! μια αναξιόπιστη εφημερίδα του κώλου....
  ρε biel σταμάτα επιτέλους την τρόμπα της βλακώδους πολυξερίας σου,θελεις πολλά καρβέλια για να φτάσεις στην οικονομική διανόηση του βαρουφάκη...μην μας τα πρίζεις άλλο.....

 • Ανώνυμος 40092

  14 Νοε 2016

  40085 έγκεφαλικό βραχυκυκλωμα, σκοπιανή βλάβη.

 • Bielidopoulos

  13 Νοε 2016


  Φάκελος ρωμιοσύνη: πως ο (τ)ΣΥΡΙΖΑ μετεβλήθει στη συνέχεια του παλιού ΠΑΣΟΚ. Εναλλακτικά: από τον έναν γκουρού (Στίγκλιτς ) στον άλλο (Γκαλμπρέιθ).
  http://www.parapolitika.gr/article/58392/epiteleio-toy-giorgoy-metakomise-ston-alexi

  "Ο τελευταίος «καμένος» από την παρέα του Γιαν(ν)η είχε, μάλιστα, προειδοποιηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό, στην πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτρέψει τον Αλέξη Τσίπρα να πάψει να ακούει τους καθηγητές οικονομολόγους και να αντιμετωπίσει πιο πολιτικά τα τεκταινόμενα. «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» θα σκέφτεται τώρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξαιτίας του κ. Βαρουφάκη συναγελάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με έναν «εσμό» οικονομολόγων, οι οποίοι, για τους καλά γνωρίζοντες τον νομισματικό και χρηματιστηριακό «πόλεμο», θεωρείται ότι κινούνται με τις ακαδημαϊκές τους ιδιότητες στα όρια της πολιτικής εξουσίας, αξιοποιώντας πληροφορίες για το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι."
  http://www.tokarfi.gr/γιάνης-βαρουφάκης-είναι-απ-όλα-ή-τίπ/

  Γκούχου, γκούχου..

 • Bielidopoulos

  13 Νοε 2016


  "Η Ελλάδα έχτισε ένα χρέος μη βιώσιμο κι έγινε μη ανταγωνιστική. Η ανταγωνιστικότητα είναι το μεγαλύτερο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα ήδη έχει κάνει το καθήκον της με τεράστιο κόστος. Πίστευα πως το ευρώ ήταν μια κακή ιδέα. Έκανα λάθος. Ήταν μια τρομακτική ιδέα. Η Ελλάδα έχει κάνει μεταρρυθμισεις. Το ευρωσύστημα είναι αυτό που θα πρέπει να μεταρρυθμιστει, δήλωσε ο Π. Κρούγκμαν."
  http://www.newsit.gr/politikh/pol-krougman-exodos-evro-kolasi-ellada-1704/390939

  Αλήθεια ποιες μεταρρυθμίσεις έχει κάνει η Ελλάδα; Οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ την εγκαλούν ότι δεν άνοιξε τα επαγγέλματα ως όφειλε, ότι δεν προχωρά τις ιδιωτικοποιήσεις, ότι δεν συρρικώνει το υδροκέφαλο δημόσιο, ότι δεν έχει δίκαιο φορολογικό, ότι κόβει τις νέες συντάξεις, αλλά την παλιά φουρνιά συνταξιούχων που ψήφιζαν επί δεκαετίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την προστατεύει.

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114249492
  Τόμσεν, ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής της μεταπολεμικής Ελλάδας. ;)

  (Αλλαγή θέματος)
  Δεν κατάλαβα το βιβλίο του Βρεζίνσκι τί αποκαλύπτει. Ο Βρεζίνσκι ήταν οπαδός του πασίγνωστου γεωπολιτικού δόγματος του Spykman (όπως και ένα σωρό άλλοι σύμβουλοι και υπουργοί εξωτερικών) και με βάση αυτό πορεύτηκαν ακριβώς ή στο περίπου οι ΗΠΑ μεταπολεμικά στην εξωτερική τους πολιτική. Όλες οι πολεμικές τους επιχειρήσεις από το 1945 (πόλεμος Κορέας κ.λπ.) και μετά μπορούν να ερμηνευθούν θεωρητικά με βάση τη γνωστή θεωρία του heartland και του rimland και τις εκάστοτε παραλλαγές. Άλλο ότι οι ρωμιοί αγνοούν ένα σωρό πράγματα μαζί με την γεωπολιτική και όταν τους λες κάτι γουρλώνουν τα μάτια ή το θεωρούν αποκαλυπτικό.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_J._Spykman#Spykman.27s_geostrategy

 • Bielidopoulos

  13 Νοε 2016


  Κατά καιρούς δημοσιεύονται απόψεις γνωστών οικονομολόγων και γκουρού (Ρουμπινί, Στίγκλιτζ, Γκρούμαν κ.λπ.) που ουκ ολίγες φορές τις παίρνουν πίσω ή την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Αναμενόμενο όταν κάποιος μιλάει πολύ και θέλει να κρατηθεί στη δημοσιότητα να αμολάει που και που καμία μπαρούφα. Ούτε ο Αινστάν δεν αποτέλεσε εξαίρεση εξάλλου. Ακόμα και στην περίπτωση της Ελλάδας εγκωμιαστικές προτάσεις υπέρ της που όταν αργότερα πληροφορήθηκαν τί εστί Ρωμιοσύνη, έκαναν στροφή 180 μοιρών. Συμπέρασμα: κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τί θα συμβεί διότι η παγκόσμια οικονομία είναι ένα ευμετάβλητο χαοτικό πεδίο και οι φραγκάτοι οικονομολόγοι των μίντια είναι γόνοι ενός δύσκαμπτου κατεστημένου τρόπου σκέψης που αδυνατεί να δει out of the box. Ούτε καν ξέρουν τί σημαίνει αυτό. Τρανταχτό παράδειγμα η αποτυχία των γκάλοπ στις αμερικανικές εκλογές.

  '"Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους λύνεται πανεύκολα!»
  Ο νομπελίστας οικονομολόγος επιτέθηκε στις τράπεζες από το Μέγαρο Καρατζά
  Να σημειωθεί τέλος πως ο Στίγκλιτζ, απαντώντας εκτός κειμένου σε ερώτηση για το νέο κύμα λιτότητας μετά την υπογραφή του μεσοπρόθεσμου, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση και «διαπραγματεύεται τους όρους δανεισμού όσο καλύτερα μπορεί», και ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι «ευγνώμων»: «Δεν βλέπω γιατί κάποια άλλη κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2011 22:46)
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=411992

  "Ο Στίγκλιτς αποκαλυπτει τις συναντήσεις του με Βαρουφάκη και Σόιμπλε. Τι λέει; «Ο Βαρουφάκης ειναι ένας καλός οικονομολόγος» Για τον Σόιμπλε «επιτρέψτε μου να μην σχολιάσω»!"
  https://olympia.gr/2015/05/03/κεραυνοί-στίγκλιτς-υπέρ-της-ελλάδας-η/
  http://www.newsit.gr/oikonomia/Stigklits-Katargiste-to-eyro-Gia-ola-ftaiei-i-Germania/643466
  http://www.iefimerida.gr/news/270570/stigklits-anikani-na-kanei-kali-diaheirisi-i-ellada-tora-plironei-tis-synepeies
  http://www.naftemporiki.gr/story/1160820/pou-kanei-lathos-o-tzozef-stigklits

 • Bielidopoulos

  13 Νοε 2016


  "Στροφή 180 μοιρών διαφαίνεται ότι κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την ολική κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης-ορόσημο του Μπαράκ Ομπάμα, εκ των πλέον βασικών προεκλογικών του υποσχέσεων.
  Ωστόσο, σε ένδειξη πιθανού συμβιβασμού έδειξε προθυμία να διατηρήσει τουλάχιστον δύο διατάξεις αφότου ο Ομπάμα του ζήτησε να επανεξετάσει την συνολική κατάργησή του νόμου κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο.
  «Του είπα ότι θα κοιτάξω τις εισηγήσεις του, και από ένδειξη σεβασμού, θα το κάνω» δήλωσε ο Τραμπ.
  «Μου αρέσουν αυτές [οι διατάξεις] πάρα πολύ» είπε.
  Απέφυγε ερώτηση σχετικά με τις προεκλογικές κορόνες για τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα για να ερευνήσει την υπόθεση των email της Χίλαρι Κλίντον."
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500114275

  Προχθεσινή δημοσίευση και τούμπα του Τραμπ. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα γίνει διότι είναι ακόμα νωρίς. Αν όμως απομονώσουμε (αυθαιρέτως) το παραπάνω δημοσίευμα τότε το συμπέρασμα είναι ότι ο Τραμπ θα μεταβιβάσει τις ευθύνες του κυβερνητικού έργου στους συνεργάτες του και τους υπουργούς και ο ίδιος θα περιφέρεται σαν πρόεδρος-βιτρίνα σε όλες τις ΗΠΑ τονώνοντας το ηθικό των πολιτών με τις εμφανίσεις του. Μένει να δούμε ποιοι θα είναι οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση και τί καπνό φουμάρουν. Έξυπνος επιχειρηματίας αλλά άσχετος από πολιτική και χωρίς πρόγραμμα, το παραπάνω είναι ένα πιθανό σενάριο. Αλλά όπως έγραψα: αν απομονώσουμε το δημοσίευμα.

 • Ανώνυμος 40085

  13 Νοε 2016

  o πρώτος έχει πάρει σασί

 • Ανώνυμος 40083

  13 Νοε 2016

  Υπάρχουν πολλές ταινίες του Χόλιγουντ με τέρατα.-
  καιρός να τις ξαναθυμηθούν,
  ή να τις βελτιώσουμε.
  'Αλλωστε τι ήταν πάντα η Αμερική?
  ΄'εΝΑ Μεγάλο show!

 • Ανώνυμος 40082

  13 Νοε 2016

  ναι Ιγνατιε. φευγουμε από το ηδονιστικο παρελθόν ʽʼΗΔΥΜΟΝʼʼ ἤ τυμβιδιον καμπυλην και μπαίνουμε στο μελλοντικό ʽΝΥΔΗΜΟΝʼʼ ἤ νυμβιον οδυνων υπερ και υπο χθονιων κυμαντικης της παλλαντικης πορείας της Ὕλης.
  έχει ξανασυμβεί: ΑΘΗΝΑΙΟΙ με ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ φανερώνοντας τους μετέπειτα ʽʼʼΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΥΣ και προ αυτών ΙΕΡΕΩΝ με ΜΥΣΤΕΣ.
  όπου οι ιερείς ο θεός μου το ταλαντον ἤ χρυσός
  και οι μύστες επανακτηση πλήρους εγκεφαλικής λειτουργιας ʽʼ ἵνα ὕλην ἀλλάσσουν μέ ἰδέες πολυμόρφουςʼʼ
  όσον αφορά το τελευταίο γραφθέν: Πολύ φοβάμαι, πως η ιστορία της ανθρωπότητας θα γράψει πολλές μελανές σελίδες από εδώ και πέρα.
  προετοιμάσου δεν είναι μόνο το αχυρώδες οικονομικό χαστούκι ʽʼέρχονται και αλλά.