ΓΙΟΡΤΑΡΑ
ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Πολυτεχνείο


Ορισμένοι στίχοι του τραγουδιού μπορεί να θεωρηθούν από κάποιους ακροατές ως προσβλητικοί.

Γαμάτη γιορτάρα του έθνους,
αυτή πιο πολύ που μ΄ αρέσει,
βαθιά στην καρδιά μου έχει θέση,
λαός πρώτη μούρη,
τραγούδια Ξυλούρη.

Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο.

Πως με φτιάχνει η φωνή της Δαμανάκη,
υψωμένες οι γροθιές,
με του Σβορώνου την κεφάλα,
όλα πόπα και του Ρίτσου παπαριές.

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία,
ψωμί, παιδεία, ελευθερία.

Τι ωραία τα στεφάνια και οι λόγοι,
του αγωνιστή το ύφος,
θα τους δείξει κι η TV,
μεταχουντικοί ρουφιάνοι μια ζωή.

Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο,
Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο.
Ζει.

Βολεύτηκαν όλοι εντάξει,
πουλήσανε φούμαρα, ψέμα,
νεκρούς, παραμύθια και αίμα,
με γλώσσα χαχόλου,
αγώνες του κώλου.

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία.

Πως με φτιάχνει η φωνή της Δαμανάκη,
υψωμένες οι γροθιές,
με του Σβορώνου την κεφάλα,
όλα πόπα και του Ρίτσου παπαριές.

Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο,
Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο.

Ο Λαλιώτης, ο Τζουμάκας και ο Μπίστης,
Ανδρουλάκης, βουλευτές,
πολιτικοί και τόσοι άλλοι,
καριερίστες και στις μίζες οι βουτιές.

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία,
ψωμί, παιδεία, ελευθερία.

Πως μ΄ αρέσει να πηγαίνω Πατησίων,
για να βλέπω τις γιορτές,
και να θυμάμαι εκατόμβες,
σαχλαμάρες, την Ηλένια και τρολιές.

Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο,
ψωμί, παιδεία, ελευθερία,
Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο.
ψωμί, παιδί, ψωμί.
Μουσική: Bruno Canfora (αρχ. τίτλος: Zum zum zum).

Στίχοι: Γιάννης Λάζαρης.

Διασκευή: The freeinquiry.gr band.

Επεξεργασία: Cubase 10.5, Αθήνα, Νοέμβριος 2020.


IMAGE DESCRIPTION

   The freeinquiry.gr band is an internet group of amateur musicians that functions within the framework of the website freeinquiry.gr.


   Η «The freeinquiry.gr band» είναι μια ερασιτεχνική διαδικτυακή μπάντα, που λειτουργεί στο πλαίσιο του περιοδικού «Ελεύθερη Έρευνα» - freeinquiry.gr.
IMAGE DESCRIPTION
   Web TV: www.freeinquiry.gr/webtv.php
IMAGE DESCRIPTION
   YouTube: www.youtube.com/channel/UCohDesjrEuaaIX9PW5a54iQ
IMAGE DESCRIPTION
   SoundCloud: https://soundcloud.com/user-638053267 και https://soundcloud.com/user-321846840
IMAGE DESCRIPTION
   Facebook: https://www.facebook.com/pg/eleftherierevna/videos/?ref=page_internal
IMAGE DESCRIPTION
   e-mail: freeinquiry.grband@gmail.com


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49686

  18 Νοε 2020

  "Μετά την ανησυχητική ανάρτησή της, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη διευκρίνισε μιλώντας στην εφημερίδα Espresso, ότι ο λόγος για τον οποίο έχει περιέλθει στην κατάσταση αυτή είναι η ακύρωση των συναυλιών που είχε προγραμματίσει (το επάγγελμά της είναι παραγωγός συναυλιών) λόγω κορωνοϊού:
  «Θα βάλω θηλιά στο λαιμό μου. Αυτό μόνο μου μένει να κάνω», λέει μιλώντας στην Espresso: «Ο Γολγοθάς μας ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο. Λόγω της συμπλήρωσης των 95 ετών από τη γέννηση του πατέρα μου, είχαμε κλείσει 45 συναυλίες. Εξαιτίας όμως του κορωνοϊού οι συναυλίες αυτές κατέληξαν από 45 σε… 5, από τις οποίες οι τρεις είναι απλήρωτες. Πώς να ζήσουμε; Πώς να δώσω τα χρήματα για τον ΕΝΦΙΑ, για την περίθαλψη του πατέρα μου; Τα πάντα έχουν πέσει στο κεφάλι μου. Μας έκοψαν λοιπόν το ρεύμα, φαγητό δεν έχουμε ούτε για μας ούτε για τα ζώα που περιθάλπω. Αν μας κόψουν και το νερό, δεν μου μένει τίποτα άλλο παρά να δέσω μια θηλιά στο λαιμό μου και να πεθάνω».
  Σε ερώτηση αν έχει αποταθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού απαντά: «Συνέχεια στέλνει επιστολές. Έχω στείλει και στην υπουργό και στη λυρική σκηνή αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Μας έχουν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια. Το καλοκαίρι το Υπουργείο Πολιτισμού έκανε 270 παραστάσεις. Δεν μου έδωσαν ούτε μία συναυλία για να γιορτάσουμε τα 95 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα μου."
  https://www.iefimerida.gr/zoi/margarita-theodoraki-ekklisi-boitheia-kori-miki

  Χμμ, και γιατί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν για να γίνονται συναυλίες λόγω συμπλήρωσης των 95 ετών από τη γέννηση του Μ. Θεοδωράκη.

  "Το ΚΚΕ, όταν έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, την… κατήγγειλε επισήμως ως «προβοκάτσια της ΚΥΠ» -υπάρχουν τα κείμενα- απλά και μόνο επειδή δεν την ήλεγχε, δεν ξεκίνησε από το «απαράτ» του! Τρανή απόδειξη ότι στο Πολυτεχνείο συμμετείχαν νέοι ασχέτως πολιτικών-κομματικών προσανατολισμών. Όπως και το γαλλικό ΚΚ κατήγγειλε τις αυθόρμητες εξεγέρσεις του Μάη του ’68 επειδή δεν ήταν «δικές του», δεν τις ήλεγχε. Όταν, λοιπόν, η μεταχουντική Δεξιά (της νοοτροπίας των «σταγονιδίων»…) έκανε το λάθος να δωρίσει στην Αριστερά το Πολυτεχνείο, με… αγαλλίαση αλλά και καιροσκοπική ξετσιπωσιά η κομματική Αριστερά το υιοθέτησε! Και σχεδόν μισό αιώνα το… εμπορεύεται, το εκμεταλλεύεται «ιδεολογικά», επιτρέποντας στα εγκληματικά «αναρχικά» στοιχεία να… διαδηλώνουν τον λόγο ύπαρξής τους…"
  https://www.iefimerida.gr/politiki/i-dexia-argise-46-hronia

  Μια και μιλάμε για ΚΚΕ:
  https://www.youtube.com/watch?v=jEt1mXUJyd8

  Πάμε στον κορωνοιό:

  «Προτείνω οι σκεπτικιστές του κορωνοϊού να χάνουν το δικαίωμά τους σε ένα κλίνη ή σε έναν χώρο εντατικής θεραπείας εάν υπάρχει συμφόρηση», δήλωσε ο Oggier. «Όποιος αναφέρεται επειδή παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται ονομαστικά και, σε περίπτωση αμφιβολίας, να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας», είπε. «Αυτό συμβαδίζει με την αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει», σημείωσε. Ο Oggier υπερασπίστηκε την πρότασή του, λέγοντας ότι δεν ισοδυναμεί με περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης. «Όχι, δεν πρόκειται για έλεγχο της κοινωνικής συμπεριφοράς. «Μιλάω απλώς για τις καταστάσεις συμφόρησης. Εάν τα νοσοκομεία φτάσουν στα όριά τους, οι επαγγελματίες υγείας δεν μπορούν να αποφύγουν να αποφασίσουν σε ποιον θα δώσουν το τελευταίο κρεβάτι. Νομίζω ότι είναι πιο δίκαιο όταν ο αυτοαποκαλούμενος επαναστάτης του κορωνοϊού αφήνεται πίσω από όταν χτυπά απλά τον γηραιότερο ασθενή στο δωμάτιο», τόνισε.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/elbetia-arnites-toy-koronoioy-na-menoyn-ektos-meth

  https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/inline-images/arkas-polytexneio.jpg

 • Ανώνυμος 49683

  17 Νοε 2020

  "Το ΚΚΕ τα ’βαλε, φυσικά, με τον Μητσοτάκη γιατί, λέει, απαγορεύοντας την πορεία δεν θέλει να σώσει τη δημόσια υγεία, αλλά να φιμώσει «το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε» κ.λπ., κ.λπ. Εντάξει, το ΚΚΕ μας έχει συνηθίσει σε ιδεολογικούς παραλογισμούς. Τους υπομένουμε αδιαμαρτύρητα χρόνια τώρα. Συνήθως κάνουμε ότι δεν ακούμε. Είδατε στα πάνελ πώς κατεβάζουν οι συμμετέχοντες το κεφάλι ώσπου να τελειώσει το στέλεχος του ΚΚΕ την κασέτα; Αλλά πείτε μου, ειλικρινά, ποιον λόγο έχει σήμερα η Ελλάδα να παραδώσει αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα στην αμερικανική πρεσβεία; Βρίσκεται η χώρα μας υπό ιμπεριαλιστική κατοχή και δεν το ξέραμε; Υπάρχει λογικός άνθρωπος που ενοχλείται γιατί έχουμε σύμμαχο τις ΗΠΑ; Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με τίποτα ιμπεριαλιστές και ήρθε ο Κουτσούμπας να μας σώσει;"
  https://www.iefimerida.gr/politiki/mia-pligi-poy-ti-lene-kke
  (13|11|2020)

  Το ΚΚΕ αψήφησε τα μέτρα και την απαγόρευση για συναθροίσεις ανήμερα του Πολυτεχνείου και περίπου 200 άτομα, παρουσία και του Δημήτρη Κουτσούμπα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στην Βασ. Σοφίας, αλλά δεν κατόρθωσαν να φτάσουν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία.
  Οι διαδηλωτές του ΚΚΕ κατάφεραν να αιφνιδιάσουν την ΕΛ.ΑΣ., καθώς έφτασαν μεμονωμένα στο σημείο, τηρώντας τα μέτρα για τον κορωνοϊό, φορώντας μάσκες και διατηρώντας όσο ήταν δυνατόν αποστάσεις, και στη συνέχεια σχημάτισαν ένα μικρό μπλοκ και έκαναν μια μικρή πορεία.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/polytehneio-kke-apsifise-ta-metra-kai-ekane-poreia-exo-apo-tin-amerikaniki-presbeia

  "Πολυτεχνείο: Αστείο σόου από Βαρουφάκη -Καθιστική διαμαρτυρία γιατί δεν τον άφησαν να πάει στην πρεσβεία των ΗΠΑ"
  https://www.iefimerida.gr/politiki/polytehneio-asteio-sooy-apo-baroyfaki

  Ρωμιοσύνη - το μεγάλο μας τσίρκο! Η νυν παλιά γενιά είναι η χειρότερη που έχει δώσει η ρωμιοσύνη. Όχι πώς οι παλιές γενιές του παρελθόντος ήταν αγγελάκια, μια από τα ίδια, ευφραίνονταν να υπάρχουν σε βάρος της επόμενης γενιάς . Ο υπαρξιακός τους στόχος ήταν πώς να μαμήσουν τα μυαλά των νεώτερων. Το ευχαριστιόνταν πώς να το κάνουμε δηλαδή, νόμιζαν ότι επιτελούν κάποιον ανώτερο σκοπό οι μπετόβλακες. Αλλά η νυν παλιά γενιά σπάει τα *κοντέρ. Αυθαίρετοι, αδίστακτοι, παθολογικοί ψεύτες, φαντασιόπληκτοι, απατεώνες και νταβατζήδες οι σημερινοί 70άρηδες και 60άρηδες (και μέρος των 80ντάρηδων), η αποκαλούμενη και Γενιά Του Πολυτεχνείου ή γουτουπού. Αρκεί να δούμε ηλικίες: Δαμανάκη 68 ετών, Λαλιώτης 69, Τζουμάκας 74, Ανδρουλάκης 68, Αλαβάνος 70, ΓΑΠ 68, Τσοχατζόπουλος 81 κ.λπ. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα συνταξιοδοτικό-τέρας, φαραωνικών διαστάσεων, για την πάρτη τους και αφήστε τους επόμενους να κουρεύονται. Ακόμα το κράτος της ρωμιοσύνης μοιράζει πολλαπλές συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ. Οικονομία Βουλγαρίας με συνταξιοδοτικό Ελβετίας, αυτό και αν είναι θαύμα.
  Οικογενειοκρατία - γεροντοκρατία - αρχαιολαγνεία: οι τρεις πληγές της ρωμιοσύνης. Και το μόνιμο θύμα: η εκάστοτε νέα γενιά.
  Παριστάνουν τους βαθύτατα πατριώτες, αλλά ο στόχος τους είναι ποιος επανδρώνει τον κρατικό μηχανισμό, ποιος έχει τον έλεγχο στην κοινωνία και στην οικογένεια.
  Τί να τον κάνουν τον έλεγχο, αφού είναι άναρχοι, αλλοπρόσαλλοι και καταστροφικοί. Γεμάτοι ανασφάλειες, κόμπλεξ και φοβίες που προσπαθούν μονίμως να καλύψουν με ένα υπερτροφικό εγώ.
  Όλα όσα λαμβάνουν χώρα εν Ελλάδι σκοπεύουν στην εκ-παίδευση και χειραγώγηση της νές γενιάς. Ένα σύννεφο πορδίτσας έχει καλύψει την πολύπαθη, πλην όμως αμετανόητη ρωμιοσύνη. Καλώς ήρθατε στο πανίσχυρο matrix της ρωμιοσύνης. Ο πόλεμος για το μυαλό σας συνεχίζεται. (Με την ευγενική χορηγία της Hell-ass Productions Unlimited).
  *κοντέρ < γαλλική compteur

 • Ανώνυμος 49682

  16 Νοε 2020

  Εδώ το φρέσκο πράμα: Greenland (2020)
  https://www.imdb.com/title/tt7737786/

  Μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=VyRxTTegjXM
  https://www.youtube.com/watch?v=QH3Fx41Jpl4

  Μπίστης!

 • Ανώνυμος 49681

  16 Νοε 2020

  Ταινίες αφιερωμένες στη ρωμιοσύνη επ' ευκαιρία του lockdown:

  Pawn Shop Chronicles (2013)
  Tucker and Dale vs Evil (2010)
  Swiss Army Man (2016)
  Jarhead (2005)
  Mandy (2018)
  Bug (2006)
  Pride and Prejudice and Zombies (2016)
  Ghost Stories (2017)
  Enjoy!

 • Ανώνυμος 49680

  15 Νοε 2020

  Μπίστης!

  https://www.youtube.com/watch?v=CgftCfGFzUk
  Εδώ Πουλυτεχνείο, εδώ Πουλυτεχνείο!

  Μπίστης!

  https://www.iefimerida.gr/ellada/programma-ekpaideysis-sygkolliton-thessaloniki
  Πολύ μανία έχει πέσει τελευταία στη ρωμιοσύνη με τα προγράμματα εκπαίδευσης συγκολλητών!

  Μπίστης!

  "Κοινό κείμενο υπογραφών εξέδωσαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 αναφορικά με την απόφαση περί απαγόρευσης συναθροίσεων της κυβέρνησης ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου."
  https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-kke-mera-25-katadikazoyme-aytarhiki
  Ρε πάρτε τον μπούλο!

  Μπίστης!

  Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε ότι «είναι ενδιαφέρον ότι στην πρώτη σελίδα ξεκινάτε για το πόσο αυτάρεσκος ήμουν στην ομιλία μου. Τα γράψατε πριν με ακούσετε. Δεν εκφώνησα την ομιλία που θα πω, και εσείς είχατε μοιράσει την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, κ. Τσίπρα;».
  https://www.iefimerida.gr/politiki/live-boyli-deyterologia-prothypoyrgoy-12-11-2020
  Ο Άκης από το πανεπιστήμιο του νομάδα τί έχει να πει επαυτού.

  Μπίστης!

  Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης στην αρχή της πανδημίας εξηγούσε ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία
  «Η Εκκλησία μας αντλεί την δύναμη της από την Χάρη του Κυρίου και μέσα στην πορεία των 2000 ετών ιστορίας που έχει, έχουν εμφανιστεί πολλές αρρώστιες και πολλά προβλήματα, αλλά πάντοτε ο λαός, όλα αυτά τα χρόνια κατέφευγε σ΄αυτήν, όπως π.χ. τότε που είχε γεμίσει πανούκλα η Κωνσταντινούπολη (ανάμνηση της εορτής 1 Σεπτεμβρίου κ.ε.) ή στην νήσο της Κέρκυρας που έχει πανηγύρι ευχαριστίας προς τον άγιο Σπυρίδωνα που λύτρωσε και απάλλαξε το νησί από την πανώλη το έτος 1629.
  «Στο Άγιο Δισκοπότηρο δεν υπάρχουν μικρόβια, διότι και με πνεύμα κοσμικό να το εξετάσουμε και σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, στο οινόπνευμα δεν αντέχουν οι ιοί, ενώ τα ιόντα που περιέχει ο χρυσός ή το ασημί, όπου κατασκευάζονται τα Άγια Σκεύη αδρανοποιούν τα όποια μικρόβια».
  https://www.iefimerida.gr/ellada/mitropolitis-lagkada-koronoios-theia-koinonia
  Ψαγμένος ο μακαρίτης!

  Μπίστης!