ΓΙΑΤΙ
ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΜΑΣΤΕ;

Βερολίνο αντί Ρωμιοσύνης
προτίμησε η TESLA
για την ευρωπαϊκή
επένδυσή της


Πανηγυρίζαμε πριν λίγο καιρό, για το ότι η TESLA θα επένδυε στην Ελλάδα!

Αυτό το γεγονός, απλά καταδεικνύει για ακόμα μια φορά, το πόσο μακρυά βρίσκεται η κοινωνία μας στον τρόπο σκέψης από τον δυτικό πολιτισμό (στον οποίο τάχα ανήκουμε, τρομάρα μας).

Κάποιος ελληνικής καταγωγής μηχανικός είχε σφυρίξει στο αυτί του Μουσκ τότε, ότι απλά εδώ έχουμε άνεργους (φτηνούς), αλλά καλούς μηχανικούς τους οποίους μάλιστα γνωρίζει, κι έτσι συνέφερε να κάνουν αυτοί ένα μέρος της δουλειάς γραφείου πολύ φτηνότερα. Η απόσταση δεν έπαιζε κανένα ρόλο ούτως ή άλλως, γιατί δεν μιλούσαν για διακίνηση εμπορευμάτων και παραγωγή.

IMAGE DESCRIPTIONΠετούσαμε στα ουράνια τότε, είχαμε βγάλει τις φουστανέλες και τις γροθιές απέναντι στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε: Η TESLA κατάλαβε επιτέλους με το χαρισματικό ηγέτη της ότι εμείς είμαστε ο εξυπνότερος λαός στον κόσμο κι ήρθε εδώ να επενδύσει (να προσλάβει καμιά δεκαριά φτηνούς μηχανικούς, δηλαδή).

Έλα όμως, που η τεράστια επένδυση παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίστηκε να γίνει ...στο Βερολίνο!


Δεν το χωράει αυτό ο οθωμανικά σκεπτόμενος νους μας, φυσικά.

Εκεί, που είναι πανάκριβα τα εργατικά;

Μας είναι δύσκολο να κάνουμε τις απλούστατες λογικές σκέψεις, όπως πχ:

Στη Γερμανία δεν έχει ΠΑΜΕ.

Δεν έχει καταλήψεις δρόμων από τον κάθε πικραμένο, που εμποδίζει τη διακίνηση εμπορευμάτων.

IMAGE DESCRIPTIONΔεν έχει τόση γραφειοκρατία και διαφθορά όσο εδώ πέρα.

Στον δημόσιο τομέα δεν κατεβάζει η ΔΕΗ τους διακόπτες όποτε γουστάρει.

Δεν σου μπλοκάρει την επένδυση, για την οποία τρέχουν δάνεια και τόκοι που πληρώνεις, ο κάθε τυχάρπαστος, επειδή θυμήθηκε ξαφνικά ότι είναι δασική περιοχή (άσχετα αν στο σχέδιο που έχεις υποβάλει εσύ, οι χώροι πρασίνου θα είναι περισσότεροι).

Η αρχαιολογία δεν βρίσκει τάχα μου αρχαία (άσχετα αν τα αρχαία τα οποία έχουν βρεθεί σε όλη τη χώρα παραμένουν το 80% κλειστά σαν επισκέψιμοι χώροι, γιατί οι χιλιάδες φύλακες που έχουνε διοριστεί κάθε φορά, συμπτωματικά πάντα πριν από εκλογές, δεν πηγαίνουν να τους ανοίξουν, αφού έχουν άλλες ιδιωτικές δουλειές) κ.λπ. κ.λπ..

IMAGE DESCRIPTIONΣτην υπόλοιπη Ευρώπη των κουτόφραγκων όμως, στην καπιταλιστική ανάλγητη Γερμανία πχ, επειδή κυριαρχεί η λογική, το «δίκιο του εργάτη» εξυπηρετείται πολύ καλύτερα απ΄ ό,τι εδώ, αφού τα παντοδύναμα σωματεία, λογικά σκεπτόμενα, προσλαμβάνουν συμβούλους περιωπής και μελετούν μαζί τους business cases πριν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν με το μάνατζμεντ.

Και φυσικά, προσβλέπουν στο όφελος ολόκληρης της επιχείρησης και τη βιωσιμότητά της κι όχι στην κομματική καρριέρα και προβολή, αφού έτσι ακριβώς θα αξιολογηθούν από τους εργαζόμενους, με αποτελέσματα κι όχι με λόγια κούφια του αέρα.

Γι΄ αυτό οι μισθοί των εργαζόμενων στο τέλος είναι καλύτεροι, έχουν καλύτερη περίθαλψη, συνταξιοδοτικό, συνθήκες εργασίας, ψυχαγωγίας, παιδικούς σταθμούς και σχολεία για τα παιδιά τους κ.λπ..

Τα δημόσια (!) σχολεία σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες εταιρείες, είναι καλύτερα σε εγκαταστάσεις (για την παιδεία δεν χρειάζεται καν να συγκρίνουμε) με πισίνες γήπεδα, γυμναστήρια κ.λπ. ακόμα κι από τα δικά μας ιδιωτικά σχολεία εδώ στην Μπανανία των ελίτ και των αφελών σοσια-ληστών μας.


Κι αυτό γιατί η κάθε TESLA πχ, έχοντας τις κατάλληλες φοροαπαλλαγές, προτιμάει να επενδύει σε υποδομές της τοπικής κοινωνίας, σχολεία, θέατρα, γήπεδα, νοσοκομεία κ.λπ., γιατί έτσι αποκτά διπλό όφελος.

IMAGE DESCRIPTIONΕκτός από την φοροαπαλλαγή, διαμορφώνει μια αξιόλογη κοινωνία με καλές υποδομές κι έτσι μπορεί να προσελκύσει τους καλύτερους εργαζόμενους που κυκλοφορούν στην αγορά, να τους πείσει να φέρουν τις οικογένειές τους εκεί και να εργαστούν σε αυτούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Γιατί να τους πείσει να πάνε να εργαστούν εκεί σε αυτούς; Η οθωμανική και μαρξιστική σκέψη μας φυσικά, δεν μπορεί να το συλλάβει ούτε αυτό. Εδώ στην Ψωροκώσταινα, εμείς βάζουμε μέσον, φιλάμε κατουρημένες ποδιές για να προσλάβει κάποιος τον κανακάρη ή την κανακάρισσά μας.

Γιατί εκεί τους παρακαλάνε να πάνε να εργαστούν με καλούς μισθούς και με όλα αυτά τα προνόμια μάλιστα;

Γιατί επενδύουν σε τεχνητή νοημοσύνη κι έχουν βαλθεί να ψάχνουν στα κοινωνικά δίκτυα για ταλέντα;

Αλλά και αφού προσληφθούν τα ταλέντα, επενδύουν σε ειδικό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να παρακολουθεί (μέσω κατάλληλων ερωτηματολογίων κ.λπ.) αν ο εργαζόμενος είναι ευχαριστημένος, οπότε να του βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας, μην τυχόν και τους φύγει!

IMAGE DESCRIPTIONΕμείς βέβαια, δεν τα έχουμε όλα αυτά, και μας ακούγονται σα ζωή σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν, παρόλο που ανήκουμε στην ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε όμως ...ΠΑΜΕ! Φουστανέλα, γροθιά κι επανάσταση.

Να ονειρευόμαστε Λεωνίδες την ώρα που πίνουμε το φραπέ και το ουζάκι με τα διακόσια πιάτα ορεκτικά (που θα πεταχτούν στα σκουπίδια τα μισά στο τέλος) και να ειρωνευόμαστε τον κουτόφραγκο στο διπλανό τραπεζάκι που έχει παραγγείλει μόνο μία χωριάτικη σαλάτα και μελετάει με τη σύντροφό του στον τουριστικό οδηγό τις πέτρες (τα αρχαία) που πρόκειται να επισκεφτούν σε λίγο με το πέδιλο και την λευκή κάλτσα.


Με αυτά τη βρίσκουμε εμείς, καλά να είμαστε.

Γιατί παραπονιόμαστε μετά, όμως δεν ξέρω...Ο Σταύρος Αργυριάδης είναι χημικός μηχανικός με ειδικότητα στα ενεργειακά θέματα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Καρλσρούης.
Εργάστηκε για δέκα χρόνια σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας διύλισης πετρελαίου στην χώρα μας πριν ξεκινήσει διεθνή καριέρα σε μια απο τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο της Πληροφορικής.
Από το 2010 διαμένει και εργάζεται στη Γερμανία.
Παράλληλα με την εργασία του ερευνά ιστορικά και κοινωνικά θέματα, που αφορούν στη σχέση θρησκειών, φιλοσοφίας και κρατικής δομής.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ