ΕΞΩΓΗΙΝΗ
ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΕ ΕΝΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Θάλασσες, λίμνες
κι ένας υπόγειος ωκεανός
στον Τιτάνα

Λίμνη μεθανίου στον Τιτάνα.


Ο Τιτάνας είναι το μόνο γνωστό μέρος του ηλιακού μας συστήματος ─εκτός της Γης─ που διαθέτει σταθερό υγρό στην επιφάνειά του, κυρίως μεθάνιο και αιθάνιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σχηματίζονται και σύννεφα στον Τιτάνα, ειδικά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριό του. Οι εποχές εκεί διαρκούν περίπου 7,5 γήινα χρόνια.


 

 
Στο βίντεο της NASA αποτυπώνονται μεγάλες θάλασσες και λίμνες
του βορείου ημισφαιρίου του δορυφόρου του Κρόνου, Τιτάνα.
Η ταινία φτιάχτηκε βάσει δεδομένων ραντάρ από πολλαπλές διαβάσεις
του διαστημοπλοίου Cassini από το 2004 έως το 2013.
 


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανόν ο Τιτάνας να διαθέτει κι έναν μεγάλο υπόγειο ωκεανό αποτελούμενο από νερό και αμμωνία, ο οποίος ενδεχομένως θα μπορούσε να υποστηρίξει και ζωή.

Φαίνεται, πως ο συγκεκριμένος δορυφόρος του Κρόνου δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  11 Δεκ 2016


  Μερικές πληροφορίες για τους φιλομαθείς αναγωνώστες. Ο Τιτάνας είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος και σε μάζα από τη Σελήνη. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα μετά τον Γανυμήδη του Δία (...). Είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον πλανήτη Ερμή, αλλά μικρότερος σε μάζα λόγω της υψηλότερης πυκνότητας του Ερμή. Όπως και στη Γη στην ατμόσφαιρα του κυριαρχεί το άζωτο, αλλά η μάζα και η πυκνότητά της είναι μεγαλύτερες από την ατμόσφαιρα της Γης. Το μεθάνιο δημιουργεί φαινόμενο του θερμοκηπίου και κρατάει τον Τιτάνα πιο ζεστό από ότι θα αναμενόταν. Υποθέσεις υπάρχουν περί μικροοργανισμών που θα χρησιμοποιούν μεθάνιο σαν διαλυτικό μέσο αντί για το νερό που χρησιμοποιούν όλοι οι οργανισμοί στη Γη. Επίσης τέτοιου είδους μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να μεταβολίζουν υδρογόνο και ακετυλένιο αντί για οξυγόνο και γλυκόζη και να παράγουν μεθάνιο και ενέργεια αντί διοξείδιο του άνθρακα.
  Θερμοκρασία επιφάνειας Τιτάνα: -179 °C.
  Άζωτο, σημείο τήξης -210, σημείο βρασμού -195.
  Μεθάνιο, σ.τ. -182, σ.β. -161.
  Αιθάνιο, σ.τ. -182, σ.β. -88.
  Προπάνιο, σ.τ. -187, σ.β. -42
  Παρατηρείστε ότι τα μεθάνιο, αιθάνιο, προπάνιο (απλοί υδρογονάνθρακες) μπορούν να υπάρχουν σε υγρή μορφή. Η πιθανότητα για ύπαρξη υδρογονάνθρακων σε υγρή μορφή στον Τιτάνα βασίστηκε αρχικά στα δεδομένα για παχιά ατμόσφαιρα με την κατάλληλη θερμοκρασία που έστειλαν τα Voyager 1 και 2, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα τη δεκαετία του '90 με στοιχεία από άλλες πηγές.

 • Ανώνυμος 40305

  11 Δεκ 2016

  Υπέροχο!

  Γερακίνα