ΕΘΝΟΓΛΩΣΣΑΜΥΝΤΟΡΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΟΝ
CLICK AWAY

Οι επαφές μεταξύ γλωσσών
δεν έχουν
χαρακτήρα πολέμου


Σύμφωνα με έναν κοινό τόπο της τρέχουσας γλωσσο-λογίας του καθημερινού μας εθνικισμού (banal nationalism), η λέξη νοσταλγία είναι ελληνική και μαρτυρεί πόσο ανώτερη είναι η (αρχαία) ελληνική γλώσσα και πόσο την θαυμάζουν οι «ξένοι» οι οποίοι δανείζονται απ’ αυτήν.

Η εντύπωση αυτή, όπως συμβαίνει συνήθως με τους κοινούς τόπους, είναι εσφαλμένη. Η λέξη νοσταλγία, όπως και πολλοί άλλοι επιστημονικοί όροι, δεν αποτελεί δάνειο από την ελληνική (ακριβώς αντίστροφα: αποτελεί δάνειο προς την ελληνική).

Η λέξη αυτή δεν είχε προκύψει, ούτε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο εσωτερικό κάποιας ελληνόφωνης κοινότητας ώστε να εξαχθεί εν συνεχεία σε άλλες. Πρόκειται για έναν νεολογισμό που κατασκευάστηκε με βάση δύο υπαρκτές ελληνικές λέξεις από ομιλητή άλλης γλώσσας.

Το ίδιο ισχύει για πλήθος άλλους θεωρητικούς όρους των ανθρωπιστικών και των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας (ελικόπτερο, κινηματογράφος, μικρόβιο κ.λπ.).

IMAGE DESCRIPTIONΜέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν πολλά αντίστροφα παραδείγματα.

Ένα ακριβώς αντίστοιχο τέτοιο παράδειγμα, όμως, προέκυψε τις τελευταίες μέρες, και είναι ακριβώς ο όρος που έχει συγκεντρώσει τους μύδρους των γλωσσαμυντόρων: το click away.

Ο όρος αυτός αναφέρθηκε επανειλημμένα στον δημόσιο χώρο από γνωστό γλωσσολόγο (ο οποίος εκπορνεύει την επιστημονική του ιδιότητα για να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα ρόλο προφήτη του έθνους και συνοριοφύλακα του πολιτισμού του) ως κατεξοχήν παράδειγμα «αγγλικής λέξης» η οποία μεταφέρθηκε αυτούσια στα ελληνικά ως μη όφειλε, και την οποία θα ήταν καλό να αντικαταστήσουμε με μία άλλη, ελληνική.

Ωστόσο, η εισήγηση αυτή ήταν μία από τις (πολλές) περιπτώσεις στις οποίες η ο συνοριοφύλακας «έπνιξε» τον γλωσσολόγο. I’ve got news for you, Mr Babiniotis:

Η λέξη click away είναι η ελληνική λέξη. Είναι ένας όρος ο οποίος ναι μεν αποτελείται από δύο
αγγλικές λέξεις, αλλά δεν έχει προκύψει, ούτε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο εσωτερικό κάποιας αγγλόφωνης κοινότητας με αυτή την έννοια, δηλαδή την έννοια «παραγγέλνω ένα προϊόν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά και εν συνεχεία πηγαίνω σε ένα συμφωνημένο μέρος για να το παραλάβω», ώστε να εξαχθεί εν συνεχεία σε άλλες, και εν προκειμένω την ελληνική. Πρόκειται για έναν νεολογισμό που κατασκευάστηκε με βάση δύο υπαρκτές αγγλικές λέξεις από ομιλητή άλλης γλώσσας, και εν προκειμένω της ελληνικής.

Η σταυροφορία για την αντικατάσταση αυτού του ελληνικού όρου με έναν άλλο, «πιο ελληνικό», έχει ως λογική προϋπόθεση μία αφελή, επιφανειακή αντίληψη για το κριτήριο με το οποίο κρίνουμε τι είδους «διαβατήριο» έχουν οι λέξεις· κυρίως όμως, έχουν μία μεθοδολογικά εθνικιστική αντίληψη για το τι σημαίνουν, και τι αποτελέσματα παράγουν, οι μετακινήσεις και οι ωσμώσεις μεταξύ γλωσσών.


Ο Μπαμπινιώτης, και όσοι τον ακολουθούν, σκέφτονται τη γλώσσα με μία πολεμικού χαρακτήρα εικόνα (και πάλι, το μοντέλο τους δεν είναι γενικώς οποιοσδήποτε πόλεμος, αλλά ο πόλεμος μεταξύ τακτικών στρατών που ανήκουν ευδιάκριτα σε αντίστοιχα εθνικά κράτη, κατ’ αποκλεισμό, ακριβώς, της νομαδικής πολεμικής μηχανής): η «γλώσσα», γι’ αυτόν, είναι μία εδαφική επικράτεια· όταν γίνεται ένα «δάνειο», αυτό είναι κάτι σαν εισβολή και κατάληψη ενός τμήματος του εθνικού εδάφους από έναν ξένο στρατό.

Οι «γλώσσες», ως εδάφη, είναι τοποθετημένες σε έναν πεπερασμένο χώρο, ώστε το πέρασμα ενός λεξιλογικού στοιχείου από μία γλώσσα σε άλλη συνιστά επέκταση της πρώτης γλώσσας εις βάρος της άλλης· δεν μπορεί παρά να συνεπάγεται αντίστοιχα συρρίκνωση της επικράτειας της «δανειολήπτριας» γλώσσας, και έτσι μακροπρόθεσμα να δημιουργεί κίνδυνο ολοκληρωτικής εξαφάνισής της.

Ή –πράγμα που είναι το ίδιο– οι εθνογλωσσαμύντορες σκέφτονται τη γλώσσα με βάση την εμφυλοποιημένη μεταφορά του έθνους ως ανθρώπινου σώματος το οποίο δέχεται διείσδυση. Όποιος «δανείζεται» τις λέξεις του άλλου είναι «παθητικός», ενώ αντίθετα όποιος «γονιμοποιεί» τις γλώσσες των άλλων με τη δική του σπορά είναι ενεργητικός και αντάξιος της ενδεδειγμένης αρρενωπότητας.

Οι γλώσσες, όμως, δεν λειτουργούν έτσι. Ο χώρος των γλωσσών δεν είναι διαγραμμισμένος, αλλά λείος. Είναι άπειρος. Δεν χρειάζεται να πετάξεις κάποιον ή κάτι έξω απ’ αυτόν για να προσθέσεις κάτι νέο. Οι επαφές μεταξύ γλωσσών δεν έχουν το χαρακτήρα πολέμου όπου κάποιος χαράσσει και ακολουθεί μια στρατηγική με την οποία κατανικά και υποτάσσει τον άλλο.

Οι γλώσσες δεν είναι τακτικοί στρατοί. Είναι ιοί. Παράσιτα. Μεταδίδονται, τρυπώνουν σε ξενιστές, χωρίς στρατηγική, χωρίς πρόγραμμα, απρόβλεπτα. Απεδαφικοποιούνται, και κάποια στιγμή φυτρώνουν εκεί που δεν τις έσπειρε κανείς. Το φύτρωμα αυτό δεν είναι κάποιος τρομερός κίνδυνος που μας απειλεί.Ας πούμε, εδώ η δημιουργία του ελληνικού όρου click away, ο οποίος κόλλησε σαν παράσιτο σε δύο αγγλικές λέξεις και τις παραμόρφωσε, τις κλωνοποίησε, τις μετασχημάτισε, δεν είναι καθόλου διείσδυση, ούτε παθητικότητα. Είναι ένδειξη μίας επινόησης και μιας δημιουργικότητας. Με αυτόν δεν χάθηκε κάτι· παρήχθη κάτι νέο που δεν υπήρχε πριν.

Σε έναν τέτοιο χώρο, το να επιδίδεται κανείς σε gate keeping είναι χαμένος κόπος. Διότι δεν ωφελεί σε τίποτε να συσσωρεύεις όλα τα έπιπλα του σπιτιού πίσω από την πόρτα, όταν στο σπίτι αυτό δεν υπάρχουν τοίχοι. Αλλά επιπλέον, ακόμη και αν η προστασία και ο αεροστεγής αποκλεισμός αυτού του χώρου ήταν δυνατή, δεν θα ήταν επιθυμητή. Θα οδηγούσε σε ασφυξία αυτούς που είναι μέσα, χωρίς να γίνει καν αντιληπτός από όσες είναι έξω ή να τις επηρεάσει σε κάτι.

Κάποια στιγμή ίσως το καταλάβει αυτό και ο Μπαμπινιώτης. Αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος.
Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

Ο σκοταδισμός της Ακαδημίας Αθηνών

Τσαρλατανισμοί του εθνικού μας (τους) γλωσσολόγου

Σλαβικής προέλευσης το όνομα «Μπαμπινιώτης»


Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε επίσης
στο blog Nomadic universality με τίτλο:
«Το click away είναι ελληνική λέξη». Η εικονο-
γράφηση έγινε με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».

Ο Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Δικαίου (ΑΠΘ) και μεταδιδακτορική έρευνα στην Πολιτική Ανθρωπολογία (ΠΑΜΑΚ).
Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου απασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.
Πολυάριθμα πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα διαφόρων χωρών, καθώς και στο Διαδίκτυο (ιδίως στο μπλογκ nomadicuniversality).
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά για θέματα όπως η νεκροφιλία του πατριωτισμού, ο ελληνικός εμφύλιος, ο Άκης Πάνου, ο Μπίλλυ Ουάιλντερ, οι Πόντιοι και η οικονομικοπολιτική κρίση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


19 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50027

  5 Ιαν 2021

  Θα τον καλέσω, λοιπόν, να μας πει ποια είναι η απόφαση που επικαλείται για την λήψη πιο αυστηρών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν ακολούθησε η Κυβέρνηση. Πότε ελήφθη κι από ποιους; Επίσης θα του ζητήσω, αφού εκφράζει τη διαφωνία του για τον αριθμό των 9 ατόμων σε κάθε σπίτι, να μας αποκαλύψει, έστω εκ των υστέρων, ποια ήταν η δική του πρόταση. Θα τον ρωτήσω επίσης να μας ανακοινώσει την θέση του για το άνοιγμα των σχολείων. Συμφωνεί ότι πρέπει να ανοίξουν ή όχι; Όσο για το ενδεχόμενο «τρίτου κύματος» της πανδημίας, θα καλέσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δει τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και θα του υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση έλαβε κάθε μέτρο που ήταν δυνατόν για την αποτροπή του, παρότι δεν τον είδαμε να συναινεί σε κανένα από αυτά. Η πολιτική αντιπαράθεση είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Προτείνω να μην εξαντλείται σε αφορισμούς και ακραίους χαρακτηρισμούς που προκαλούν την αποστροφή των πολιτών, αλλά να διεξάγεται με δεδομένα κι επιχειρήματα.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/tarantilis-tsipra-apofasi-eidikon-kybernisi

  Αντιπολίτευση με πολύ λαικισμό. Δεν βλέπω όμως κάποια σχετική ανάρτηση από τον Άκη στο σάιτ του.
  Τί στο κακό είναι υπεράνω οι αριστεροί.

 • Ανώνυμος 50025

  5 Ιαν 2021

  Επί τριάντα χρόνια, η Καμίγ Κουσνέρ κράτησε το λόγο της. Αλλά αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί στη Γαλλία ένα βιβλίο της με τίτλο la Familia grande (Seuil), στο οποίο αποκαλύπτει το φρικτό μυστικό της οικογένειας: επί σειρά ετών, γράφει, ο πατριός τους, διάσημος αναλυτής, συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Ντιαμέλ, βίαζε τον γιό της γυναίκας του, τον δίδυμο αδελφό της, ενώ ήταν έφηβος.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/gallia-diasimos-patrios-biaze-13hrono-gio-proin-ypoyrgoy

  Μπουμπούκι ο σοσιαλιστής καθηγητής και διάσημος αναλυτής.

 • Ανώνυμος 49997

  3 Ιαν 2021

  Προχωρημένος ο κομμουνιστής:
  https://www.youtube.com/watch?v=c2JpUTaB2bE

 • Ανώνυμος 49973

  29 Δεκ 2020

  Αστεία επικαιρότητα:

  Σε δήλωσή του ο Στέλιος Πέτσας αντικρούσει τους ισχυρισμούς Τσίπρα περί επικοινωνιακού σόου και ρουσφετιού για τους εμβολιασμούς υπουργών και γενικών γραμματέων σημειώνοντας ότι «μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα λάβουμε 429.000 δόσεις και θα εμβολιαστούν περίπου 215 χιλιάδες συμπολίτες μας. Ανάμεσά τους και 126 πρόσωπα της πρώτης γραμμής, απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους». Παράλληλα, επιτίθεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι επενδύει στην καταστροφή και τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αφήνουμε πίσω στον μικρόκοσμό του τον κ. Τσίπρα. Άλλωστε, εμβόλιο για τον κορωνοϊό έκανε, όχι για τον λαϊκισμό.»
  https://www.iefimerida.gr/politiki/petsa-tsipra-ehei-allergia-stin-alitheia

  Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται υπερασπιζόμενος με πάθος κάτι, και την επόμενη μέρα, με το ίδιο πάθος, το… εντελώς αντίθετό του! Διακηρύσσει ως αλήθεια (του…) ένα πράγμα, και όταν διαπιστωθεί πως ήταν ένα αρλουμποειδές ψέμα κάνει ως να μην συμβαίνει τίποτε! Αντιπολίτευση του τύπου «είπα, ξείπα… βράζω την παρόλα μου!», λέμε και καμιά σαχλαμάρα να περνάει η ώρα. Στις 2 Νοεμβρίου Τσίπρας και κομπανία μέμφονταν την κυβέρνηση επειδή… «υπόσχεται ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει!», κι’ όταν ήρθε… κατάπιαν την γλώσσα τους κι’ έπιασαν άλλον αμανέ : «είπαν ότι θα έρθουν 100.000 εμβόλια, και ήρθαν μόλις 9.000, τέτοιες συμφωνίες κλείνουνε…», σήμερα συμπληρώθηκαν σχεδόν 100.000 αλλά… κάνουν πως δεν το άκουσαν!
  https://www.iefimerida.gr/politiki/den-yparhei-embolio-gia-tin-endimia-ston-syriza

  Άδωνις μετά την καταδίκη Καμμένου για τα CDS: «Οι ίδιοι άνθρωποι παράγουν παράνοια και ψευτιά και σήμερα»
  https://www.iefimerida.gr/politiki/adonis-meta-tin-katadiki-kammenoy-gia-ta-cds-oi-idioi-anthropoi-paragoyn-paranoia-kai

 • Ανώνυμος 49969

  28 Δεκ 2020

  @49966
  ;)

 • Ανώνυμος 49966

  27 Δεκ 2020

  @ 49961 Ωραίος!
  @ 49960 Άσχημος....

 • Ανώνυμος 49961

  27 Δεκ 2020

  "ἂς φθάσουμε στὸ βάθος τῶν γλωσσολογικῶν του γνώσεων καὶ ἂς τὸν κρίνουμε"

  Αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι εν Ελλάδι δίνουν υπερβολικό βάρος στα γλωσσολογικά, ιστορικά και φιλολογικά και δεν δίνουν βάρος στις επιστήμες που πρέπει, δεδομένων των σύγχρονων συνθηκών.

 • Ανώνυμος 49960

  27 Δεκ 2020

  Ἀγαπητέ μου, θεωρῶ ὅλες τὶς γλῶσσες ἀξιοπρεπέστατες. Οὐδεμία θεωρῶ ἀνάξια τῆς προσοχῆς μας καὶ πιστεύω πὼς ὁ εὐρωκεντρισμός μας, μᾶς ἔχει κάνει νὰ βλέπουμε ὡς παρακατιανὲς τὶς ἀσιατικὲς γλῶσσες (ἐνῶ ἡ ἐκμάθησή τους διευρύνει πολὺ τὸ μυαλό τοῦ Εὐρωπαίου, ὅπως καὶ οἱ εὐρωπαϊκὲς γλῶσσες τὸν Ἀσιάτη). Στὸ θέμα τῆς ἀποκοπῆς ἀπὸ τὶς (ἐνδεχομένως φαντασιακές) μας ρίζες καὶ στὸ πολυτονικό, θεωρῶ ἀνεπάρκειά μου τὸ ὅτι, δυσκολεύομαι, νὰ διαβάσω Παπαδιαμάντη, Παπαρηγόπουλο καὶ ἄλλους λαμπροὺς τεχνουργοὺς τοῦ λόγου. Ὅσον ἀφορᾶ στὸν "ἐθνικισμό", ὅπως καὶ ἂν ἐννοεῖς τὸν ὅρο, μοῦ ἀρκεῖ τὸ ὅτι αἰσθάνομαι Ἕλληνας καὶ εἶμαι ὀρθόδοξος ("οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην").

 • Ανώνυμος 49959

  27 Δεκ 2020

  Μητρική και πατρική κι αρίδια του Καράμπελα.
  To άγχος να μην αποκοπείς από τις -φαντασικές- ρίζες σου (τις σλαβο-τουρκο-βλαχο-αρβαντιτο κλπ) σε κάνει να γράφεις πολυτονικό.
  Ο εθνικισμός κυβερνάει τη σκέψη σου, του Μπαμπινιώτη (σλάβικο όνομα) και λοιπών απογόνων.

 • Ανώνυμος 49958

  27 Δεκ 2020

  Ἕνας προβληματισμὸς ἑνὸς μὴ εἰδικοῦ: Οἱ (κακόηχοι) ὅροι "click away", "take away", "delivery" κλπ. δείχνουν ἄγνοια τῆς μητρικῆς γλώσσας καὶ ἐξάρτηση ἀπὸ τὴν ἀγγλική, (κάτι ποὺ τὸ ἔχει ἐπισημάνει ἐδῶ καὶ δεκαετίες ὁ κ. Μπαμπινιώτης). Ἀλήθεια, γιατί πρέπει νὰ σκεφτόμαστε ἀγγλιστὶ καὶ νὰ ὁμιλοῦμε ἑλληνιστί; Δέν ἀποκοπτόμαστε ἀπὸ τὶς ρίζες μας; (Ζητῆστε ἀπὸ ἕναν 18χρονο νὰ διαβάσει ἕνα βιβλίο τοῦ 1980 καὶ θὰ τοῦ φανοῦν κρυπτογραφημένα...) Ἂς ἐξαντλήσουμε τὶς δυνατότητες τῆς πλούσιας γλώσσας μας καὶ μετὰ ἂς δανειστοῦμε ξένες λέξεις. (Λ.χ. γιατί τὸ "mini market" νὰ εἶναι προτιμότερο τοῦ "παντοπωλεῖο";) Ἡ ξενομανία στὴν γλώσσα, πέρα ἀπὸ λαϊκισμός, δὲν εἶναι δεῖγμα ἀρχοντιᾶς ἀλλὰ ἀρχοντοχωριατισμοῦ... (Καὶ, ὅπως εἶπε ὁ Ἰάσων Εὐαγγέλλου, ὁ ἀρχοντοχωριάτης οὔτε ἄρχοντας ἔγινε οὔτε χωριάτης παρέμεινε). Ὅσον ἀφορᾶ στὸν κ. Μπαμπινιώτη, ἂς φθάσουμε στὸ βάθος τῶν γλωσσολογικῶν του γνώσεων καὶ ἂς τὸν κρίνουμε. Οὐδεὶς στὸ ἀπυρόβλητο.

 • Ανώνυμος 49946

  24 Δεκ 2020

  Σκάνδαλο Folli Follie: Καταπέλτης η έκθεση της PwC -Πώς έκλεβαν την ίδια τους την εταιρεία
  https://www.iefimerida.gr/stories/skandalo-folli-follie-katapeltis-ekthesi-pwc-ekleban-tin-idia-toys-tin-etaireia

 • Ανώνυμος 49934

  24 Δεκ 2020

  Πληροφοριακά:

  Περίπτωση 17Ν:
  https://menshouse.gr/istories/135701/to-teleytaio-chtypima-to-kineziko-roloi-poy-ekapse-ti-17-noemvri-meta-apo-27-chronia

  Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί δεν αποκάλυψαν το σκάνδαλο της F.F. οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης. Το γιατί είναι απλό. Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει 10 ρεπόρτερ για ένα χρόνο να παρακολουθούν 10 επιλεγμένα καταστήματα από το Τόκυο μέχρι τη Νέα Υόρκη προκειμένου να καταγράφουν πόσοι πελάτες εισέρχονται και πόσοι ψωνίζουν. Επίσης κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έχει τη δυνατότητα να απασχολεί οικονομικούς αναλυτές που αποκαλύπτουν χαλκευμένους ισολογισμούς. Αν υπήρχαν τόσο ταλαντούχοι αναλυτές θα τους απασχολούσαν εταιρείες σαν το QCM με πολλαπλάσιες απολαβές απ’ όσες μπορεί να προσφέρει και η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της υφηλίου.
  Ο υπογράφων όταν είχε ενημερώσει τον τότε πρόεδρο της Ε.Κ. κ. Θωμαδάκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για τα στοιχεία που είχε περί της απάτης χειραγώγησης μετοχής εισηγμένης έλαβε την απάντηση: "Κύριε δημοσιογράφε τα στοιχεία που μας δείξατε στοιχειοθετούν απάτη. Κάντε εσείς τη δουλειά σας δημοσιεύστε τα το Σάββατο και από Δευτέρα θα κάνουμε και εμείς τη δική μας...". Η ενημέρωση της Ε.Κ. κρίθηκε απαραίτητη γιατί κανένας δημοσιογράφος και κανένα μέσο ενημέρωσης δεν αντέχει οικονομικά τις νομικές προσφυγές ισχυρών οικονομικών παραγόντων εναντίον του…
  https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3504687/siga-pou-den-boutixan-ta-daxtula-sto-meli

 • Ανώνυμος 49919

  23 Δεκ 2020

  Επαύλεις με κήπους και πισίνες, κότερα, ιδιωτικά αεροπλάνα, υπηρέτες, οδηγοί, ιδιωτικοί σεκιουριτάδες και κάβες με πανάκριβα κρασιά συνέθεταν το μωσαϊκό της χλιδής στο οποίο έζησαν για δεκαετίες οι Κουτσολιούτσοι. Κοροϊδεύοντας επενδυτές, ομολογιούχους, μετόχους, εργαζόμενους και προμηθευτές, η οικογένεια Κουτσολιούτσου έχτισε το δικό της βασίλειο, στο οποίο έσπευδαν να υποβάλλουν τα διαπιστευτήριά τους πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, καλλιτέχνες, ακόμη και άνθρωποι του πνεύματος -όμως κανείς τους δεν φάνηκε να αναρωτιέται από πού προερχόταν όλη εκείνη η υπερβολική πολυτέλεια.
  Ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει για τα καλά για τους Κουτσολιούτσους και στο τέλος του περιπετειώδους καλοκαιριού του 2018 «σκάει» η βόμβα που αποκαλύπτει ότι η υποτιθέμενη έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας στην Ασία -και πρωτίστως στην Κίνα και την Ιαπωνία- είναι στην ουσία ανύπαρκτη, καθώς το 90% του εμφανιζόμενου ως τζίρου δεν είναι παρά το αποτέλεσμα εικονικών ενδο-ομιλικών συναλλαγών και όλα τα στοιχεία των αμέσως προηγούμενων ισολογισμών είναι απολύτως πλαστά.
  https://www.iefimerida.gr/stories/erga-kai-imeres-tis-oikogeneias-koytsolioytsoy-pos-i-folli-follie-egine-skandalo

  Η περίπτωση της Folli Follie θυμίζει φυσικά την υπόθεση Μέιντοφ και την επενδυτική εταιρία βιτρίνα που είχε στήσει.

  Ο Μέιντοφ υποσχόταν στους πελάτες του επενδύσεις στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή αγορά -και όχι μόνο- αλλά στην πραγματικότητα συγκέντρωνε τα χρήματα σε λογαριασμούς του στην τράπεζα Chase Manhattan. Για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά επενδύονται σε όλον τον πλανήτη, ο Μέιντοφ είχε στήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από επιχειρήσεις–«βιτρίνα» που αναλάμβαναν να ξεπλύνουν τα κέρδη. Με απλά λόγια, ο Μέιντοφ έβρισκε νέους πελάτες-θύματα και τα χρήματα που «επένδυαν» τα έδινε στους παλιούς πελάτες, ως απόδοση κεφαλαίων. Και η «πυραμίδα» όλο και μεγάλωνε... Σε αντίθεση όμως με άλλα σχήματα «πυραμίδας», που πρόσφεραν μεγάλες αποδόσεις, ο Μέιντοφ, για να μην προκαλεί υποψίες, έδινε ένα 10%-12%. Η απόδοση δεν ήταν σπουδαία, όμως ήταν σταθερή, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όταν δηλαδή τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια παρουσίαζαν ζημιές εκατομμυρίων.
  Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο Μέιντοφ είχε φτάσει να διαθέτει 4.000 πελάτες, που έπιναν νερό στο όνομά του. «Τον Θεό μπορείς, αν θέλεις, να τον αμφισβητήσεις, τον Μπέρνι όμως ποτέ» έλεγε ένας συνεργάτης του, ενώ ανάμεσα σε όσους «επένδυσαν» στον Μέιντοφ ήταν μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως οι Στίβεν Σπίλμπεργκ, Κέβιν Μπέικον, Τζον Μάλκοβιτς, Κίρα Σέντγουικ, αλλά και άνθρωποι όπως ο Λάρι Κινγκ του CNN!
  https://www.iefimerida.gr/news/383140/ypothesi-meintof-i-megalyteri-foyska-olon-ton-epohon-kai-o-syghronos-ellinas-iroas-poy

  Μια και έχει βγει σε ταινία, The Wizard of Lies (2017), με τον Ρόμπερ ντε Νίρο, προτείνω να γίνει το ίδιο και με την Folli Follie.
  Αλ Πατσίνο στο ρόλο του πατήρ Κουτσολιούτσο.
  ;)

 • Ανώνυμος 49907

  22 Δεκ 2020

  Μάκης Μπαλαούρας: Το είδωλο
  https://www.in.gr/2020/12/22/apopsi/makis-mpalaouras-eidolo/

  Δηλαδή τί θέλετε, μια αριστερά ξεκομμένη από τις αξίες και τα ιδανικά της υπόλοιπης κοινωνίας..

 • Ανώνυμος 49896

  22 Δεκ 2020

  https://www.iefimerida.gr/politiki/ypoyrgeio-paideias-kata-syriza-gia-nomoshedio
  Αντιπολίτευση για τα πανηγύρια.

 • Ανώνυμος 49893

  21 Δεκ 2020

  "Στις δύο τελευταίες μετρήσεις, της Pulse και της MRB, η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει το 2020 με δημοσκοπικές επιδόσεις ψήφου, αποδοχής και δημοτικότητας πολύ υψηλότερες από εκείνες που είχε το 2019. Κι αυτό παρότι μεσολάβησε τριπλή κρίση -Έβρος, μεταναστευτικό, πανδημία κορωνοϊού και παρελκόμενη οικονομική δυσπραγία. Η ΝΔ έχει προβάδισμα 15-16 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Μητσοτάκης προηγείται με 14,5-20 μονάδες έναντι του Τσίπρα και διαθέτει συντριπτική υπεροχή σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία έναντι της αντιπολίτευσης."
  https://www.iefimerida.gr/politiki/o-papandreoy-kleinei-xana-mati-ston-syriza

  Για αυτό οι συριζαίοι τα έχουν παίξει, διότι αντί η ψαλίδα αντί να κλείνει, ανοίγει.
  Και το άρθρο συνεχίζει:

  "Αλλά γιατί ο Παπανδρέου δίνει συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ και του απευθύνει πρόσκληση για μια μελλοντική συνεργασία;
  Διότι, απ’ όσο ξέρουμε, στις πλατείες του θυμού και του διχασμού δεν πήγαν η ΝΔ, ο Μητσοτάκης, ο Πιερρακάκης και η Μενδώνη. Ο Τσίπρας πρωτοστατούσε, με τον Τσακαλώτο, τον Κατρούγκαλο και τον Καζάζη. Ο ΣΥΡΙΖΑ τραμπούκιζε τα μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου και τους βουλευτές του. Πετούσαν αυγά και πέτρες σε εκδηλώσεις στελεχών, επιδείκνυαν κρεμάλες στο Σύνταγμα, πήγαν να λιντσάρουν υπουργούς. Προδότες ανέβαζαν, γερμανοτσολιάδες κατέβαζαν τα στελέχη του Παπανδρέου. «ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ» έγραφαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε όλη την επικράτεια. Είναι νωπά αυτά στη μνήμη όλων, κάποιοι από μας είμαστε αυτόπτες μάρτυρες ή και θύματα.
  Η κυβέρνηση Παπανδρέου βίωσε έναν πρωτοφανή, τραυματικό και ανελέητο τραμπουκισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνες οι πρακτικές γύρισαν την Ελλάδα πίσω σε εποχές διχασμού, είχε καταλυθεί κάθε έννοια διαλόγου και προοδευτικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τον λαϊκισμό και τον εκφοβισμό για να ανέλθει στην εξουσία, με αφορμή την κρίση. Δεν ήταν μια λαϊκή εξέγερση, μια δίκαιη διεκδίκηση, ήταν μια κατευθυνόμενη και τυφλή επίθεση μιας ομάδας που ήθελε την εξουσία. Απόδειξη ότι μόλις την κατέλαβε υπέγραψε νέο μνημόνιο, φορολόγησε ληστρικά τη μεσαία τάξη, χειρίστηκε πραξικοπηματικά τη Δικαιοσύνη (Novartis) και τα μέσα ενημέρωσης (βοσκοτόπια Καλογρίτσα). Ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ευρώ ονειρεύτηκαν το καλοκαίρι του 2015!
  Με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ο Παπανδρέου να σχηματίσει προοδευτικό μέτωπο;"

 • Ανώνυμος 49890

  21 Δεκ 2020

  "Δεν ξέρεις ότι αριστερός-ή πλούσιος-α είναι άνθρωπος με κοινωνική ευαισθησία (και μερικές φορές φιλοσοφικό στοχασμό), ενώ δεξιός-ά φτωχός-ή είναι ηλίθιος-α (και μερικές φορές με προσδοκίες κοινωνικής αναρρίχησης δια του γλειψίματος);"
  https://www.iefimerida.gr/politiki/proin-boyleytoy-syriza-o-dexios-ftohos-einai-ilithios

  Εφόσον λοιπόν η "αντίπερα όχθη", δηλαδή οι δεξιοί, είναι ηλίθιοι σημαίνει ότι οι ρωμιοί αριστεροί είναι έξυπνοι. Χρυσή μου, πρώτον δεν υπάρχει αντίπερα όχθη, στα ίδια θρανία κάθισαν όλοι οι ρωμιοί και την ίδια πλύση εγκεφάλου εισέπραξαν και εισπράττουν μέσα στην προβληματική ρωμέικη οικογένεια (γεροντοκρατία, οικογενειοκρατία, νταβατζιλίκι) και δεύτερον φαντασιώνεσαι αν πιστεύεις ότι οι αριστεροί ρωμιοί δεν γλύφουν. Μάλλον η εν λόγω κυρία δεν θεωρεί γλύψιμο την προσφυγή για βόλεμα στα αριστερά κόμματα, επειδή είναι τα κόμματα του λαού βρε!
  (Τροφή για άρθρο στον Άκη. Μπα, μούγκα στη στρούγκα..)

 • Ανώνυμος 49888

  20 Δεκ 2020

  https://i.postimg.cc/YCTV29nQ/petroulakis.png
  https://i.postimg.cc/4dQF11J1/t-GMPELEKAS-600x349.jpg

 • Ανώνυμος 49882

  20 Δεκ 2020

  "Κάποια στιγμή ίσως το καταλάβει αυτό και ο Μπαμπινιώτης. Αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος."

  Σωστός.
  Αλλά και ο Άκης πότε θα ξυπνήσει και θα απομακρυνθεί από το συριζολόι; Μπα δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος.

  Οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει 5 στάδια που βιώνει ο άνθρωπος, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με μια μεγάλη απώλεια. Δεν είχαν προβλέψει ίσως ότι ανάλογα συναισθήματα μπορούν να προκύψουν και με την απώλεια της εξουσίας, αλλά να μία ακόμα συμβολή του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του, στην πρόοδο της επιστήμης.
  https://www.capital.gr/arthra/3362453/ta-5-stadia-tou-penthous-tou-suriza

  Μπέργκαμο θέλει να γίνουμε η «Αυγή»;
  Επενδύουν στους νεκρούς. Και… εύχονται και για άλλους! Τα κομματικά τρολ έχουν ήδη αρχίσει ένα υποδόριο αντιεμβολιαστικό κίνημα για να επηρεαστούν εμμονικοί, ψεκασμένοι και… απλοί ηλίθιοι! Όπως αδιαφορούσαν και θυσίαζαν ανθρώπινες ζωές με τις… παροτρύνσεις για κατανάλωση μολυσμένων μαρουλιών στο Τσέρνομπιλ, για λόγους επικοινωνιακής… αποπροσανατολιστικής σκοπιμότητας, οι ίδιοι «εγκέφαλοι» σήμερα από την «Αυγή», το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ποντάρουν απελπισμένα στο «Ο θάνατός μας, η ζωή τους…».
  https://www.iefimerida.gr/politiki/mpergkamo-thelei-na-ginoyme-i-aygi

  «Οι ανακοινώσεις για την παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων έφεραν μια αχτίδα φωτός σε ολόκληρη την ανθρωπότητα μέσα στη μαυρίλα της πανδημίας. Όχι όμως στον ''πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ''.
  Αν κρίνει κανείς από τις ανακοινώσεις του και από τις αντιδράσεις των στελεχών του, προκάλεσε μάλλον εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να επενδύει στην υγειονομική καταστροφή της χώρας. Η κυβέρνηση προχωρά στην εκπόνηση σχεδίου για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, με τη στάση του κλείνει το μάτι στους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα έχουμε. Για τον λαϊκισμό;».
  https://www.iefimerida.gr/politiki/nd-syriza-antiemboliastikoy-kinimatos-koronoios
  https://www.kathimerini.gr/politics/561140077/yp-ygeias-ston-planiti-syriza-kyriarchei-o-laikismos/

  Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Πέτσας, ο κ. Τσίπρας «ζητάει τα διπλά από αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Στην αρχή της πανδημίας ζητούσε 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση έκανε 7.000 προσλήψεις, αλλά ο κ. Τσίπρας ζητάει τώρα 15.000! Επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 οι δαπάνες για την Υγεία ήταν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου το 2% του ΑΕΠ). Το 2020 έχουν ανέλθει σε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ο κ. Τσίπρας ζητάει 7% του ΑΕΠ, περίπου, δηλαδή, 12 δισεκατομμύρια ευρώ!».
  Και καταλήγει: «Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα».
  https://www.iefimerida.gr/politiki/petsas-pleiodosia-gia-ola-i-antipoliteytiki-syntagi-toy-k-tsipra

  Στην καταψήφιση του άρθρου 31 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και εξασφαλίζει κέρδος που αγγίζει και τα 500 ευρώ ετησίως σε ορισμένες περιπτώσεις, προχώρησε ο ΣΎΡΙΖΑ στη Βουλή.
  Κατά του άρθρου ψήφισε το ΚΚΕ, «παρών» δήλωσαν το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, ενώ υπέρ ψήφισε η Ελληνική Λύση.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/boyli-katapsifise-syriza-meiosi-eisforon

  Η είδηση έκανε πάταγο στην αγαπημένη μου πρωινή εφημερίδα. "Η Αυγή” είχε τίτλο που δεν άφηνε περιθώρια για παρεξηγήσεις. Ήταν, για να το πω στην πολακική, κόλαφος για τους Αρίστους. "Αγιος Σάββας: Πειθαρχικός έλεγχος σε 3 γιατρούς που νόσησαν από κορονοϊό! Όλα τα έγγραφα”. Αν αυτό δεν αποδεικνύει το αποκρουστικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού, τότε τι; Ακόμα και τα έγγραφα που παρουσίαζε η Αυγή (όλα τα έγγραφα μάλιστα) ήταν περιττά. Οχι μόνο νόσησαν οι άνθρωποι, αλλά τους στέλνουν και στο πειθαρχικό. Αν είναι δυνατόν...
  Στα ρεπορτάζ της Αυγής, πρωταγωνιστούσε και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο, που στη φωτογραφία στην εφημερίδα, εμφανίζεται με μια ντουντούκα πιο μεγάλη και από την είσοδο του Αγίου Σάββα.
  Ετσι όμως φτιάχνεται ένα fake news και έτσι κάνουν καριέρα τα ΜΜΕ της ριζοσπαστικής και έχει και ιστορίες να αφηγείται στη Βουλή ο Αλέξης Τσιπρας. Από το "στέλνουν στο Πειθαρχικό γιατρούς που νόσησαν”, που δεν έχει λογική φυσικά αλλά δημιουργεί εντυπώσεις, φθάνουμε στο "έγινε ΕΔΕ γιατί γιατροί και νοσηλευτές δεν τηρούσαν τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλει η πανδημία και τηρούν όλοι, εκτός ορισμένων αμελών (επιεικώς, πολύ επιεικώς) γιατρών”. Αλλά άντε να βγάλεις τίτλο με αυτό τον σιδηρόδρομο... Ασε που δεν έχει και αιχμή για τους αρίστους.
  https://www.capital.gr/arthra/3502858/pos-kataskeuazetai-ena-fake-news

  Δεν είναι ο γιαλός στραβός, κ. Τσίπρα. Εσείς αρμενίζετε στραβά και αδυνατείτε να επιτελέσετε το πολύ σοβαρό έργο που με τις εκλογές σας ανέθεσε ο λαός…
  Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-kybernisi-egklimatiki-eythyni-den-organothike-deytero-kyma
  https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-kybernisi-egklimatiki-eythyni-den-organothike-deytero-kyma

  Ωραία αντιπολίτευση κάνουν οι συριζαίοι (κομμουνιστές γαρ). Μου κάνει εντύπωση ότι ο μορφωμένος Άκης δεν κάνει ούτε κιχ για τα παραπάνω και τόσα άλλα (π.χ. οι γελοίες εξηγήσεις Τσίπρα για το εξοχικό στο Σούνιο) στο μπλογκ του. Δεν θέλει IQ, κότσια θέλει.