ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ
ΦΩΤΟΧΥΣΙΑ

Άκρατη σπατάλη ενέργειας,
που συμβάλλει
στο φαινόμενο του θερμοκηπίουΠολύ περισσότερα νυκτερινά φώτα από το συνηθισμένο παρατηρούν οι αστροναύτες από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά τη διάρκεια των γιορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς στις πόλεις του δυτικού κόσμου, και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού σε πόλεις της Μέσης Ανατολής.

Στις μεγαλύτερες αμερικάνικες πόλεις για παράδειγμα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο έχει μετρηθεί αύξηση της φωτεινότητας της τάξης του 20-50%.

Σε ορισμένες πόλεις της Μέσης Ανατολής μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού έχουν μετρηθεί ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Οι μετρήσεις, οι οποίες γίνονται με ένα ειδικό όργανο, το (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite), έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να απεικονίσουν ολόκληρη τη νυχτερινή υδρόγειο.Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, τα νυκτερινά φώτα στις αμερικάνικες πόλεις και τα προάστιά τους, είναι 20-50% περισσότερα, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο χρόνο.
Στη φωτογραφία φαίνεται ένα καταστόλιστο σπίτι στη Βιρτζίνια.


Νέες αναλύσεις των φώτων των γιορτών βάσει ενός αλγορίθμου, ο οποίος αναπτύχθηκε στο Διαστημικό Κέντρο NASA's Goddard Space Flight Center στο Μέριλαντ προκειμένου να φιλτράρει το φως από τη Σελήνη, τα σύννεφα ή άλλα σωματίδια του αέρα, επέτρεψαν στους επιστήμονες να απομονώσουν τα φώτα των πόλεων σε καθημερινή βάση. Τα δεδομένα από αυτό τον αλγόριθμο πρόσφεραν πολύτιμες πληροφορίες για το πόσο οι άνθρωποι φωτίζουν τις πόλεις τους τις νύκτες.Λαμποκοπούν από το Διάστημα οι αμερικάνικες πόλεις κατά τη διάρκεια των γιορτών
με αύξηση της φωτεινότητας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μεγαλύτερη του 50% (πράσινα pixels).


Η αύξηση της φωτεινότητας στις αμερικάνικες πόλεις αρχίζει την Ημέρα των Ευχαριστιών και την επόμενη (Black Friday) και κορυφώνεται την Πρωτοχρονιά.

Οι επιστήμονες επιχειρούν να μετρήσουν την οικιακή κατανάλωση ενέργειας, ενός παράγοντα κλειδί στη μελέτη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.Σε πολλές πόλεις της Μέσης Ανατολής τα φώτα των πόλεων κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού είναι μερικές φορές αυξημένα ακόμα και πλέον του 50%.


Οι ανάλογες αυξήσεις της φωτεινότητας, οι οποίες παρατηρούνται στις χώρες της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, οφείλονται επιπλέον στις αυξημένες δραστηριότητες των μουσουλμάνων (κοινωνικές συγκεντρώσεις, αγορές, εμπορικές δραστηριότητες κ.ά.), τις οποίες κάνουν από το απόγευμα και μετά, δεδομένου ότι απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε ορισμένες μουσουλμανικές πόλεις (όπως στο Ριάντ, τη Τζέντα κ.ά), παρατηρείται αύξηση της φωτεινότητας από 60 έως και 100%.Τεράστια σπατάλη για να φωτιστεί τις γιορτές η πρωτεύουσα της χρεωκοπημένης Ελλάδας.


Η κατανάλωση της ενέργειας αντανακλά την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα κάθε λαού. Είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί, θρησκευόμενοι ή όχι, όλοι στην Αίγυπτο π.χ. γιορτάζουν το Ιντ ή το τέλος του Ραμαζανιού.

Αυτό καταδεικνύει ότι οι κινητήριες δυνάμεις της ζήτησης για ενεργειακές υπηρεσίες δεν ελέγχονται μόνο από μεμονωμένους παράγοντες, όπως η τιμή. Επηρεάζονται επίσης από τις πεποιθήσεις, τα καθεστώτα και τις συνήθειες των ανθρώπων.Οι ίδιοι οι άνθρωποι, που μια φορά το χρόνο σβήνουν τα φώτα, για «τη σωτηρία του πλανήτη», έμπλεοι ενθουσιασμού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου
ανάβουν στα σπίτια τους και στους δρόμους αμέτρητα πολύχρωμα λαμπάκια, αλλά και μεγάλες λάμπες, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συμμετοχή όλων τους στην «Ώρα της Γης» ακροβατεί ανάμεσα στην υποκρισία και τη μωρία.


Περισσότερες από 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από αστικές περιοχές.

Τα δεδομένα από το VIIRS μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε με νέα ματιά το πώς χρησιμοποιούμε τις πόλεις μας από ενεργειακής πλευράς.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


3 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  30 Δεκ 2017

  Oι λάμπες LED έχουν κάνει τη νύχτα μέρα - Αύξηση του τεχνητού φωτισμού παγκοσμίως:
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500176931

  Ακολουθούν διαφωτιστικά αποσπάσματα:
  \"Καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμοι σταδιακά αλλάζουν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες τους σε LED για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, τα όποια κέρδη εξανεμίζονται, επειδή εγκαθίστανται συνεχώς περισσότερες και πιο ισχυρές λάμπες σε άλλα σημεία.
  Ο κόσμος μπορεί να γίνεται πιο φωτεινός και να διώχνει τα σκοτάδια της νύχτας, αλλά οι ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ολοένα μεγαλύτερες επιπτώσεις της φωτορύπανσης σε ανθρώπους, ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς. Μεταξύ άλλων, διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι και ο φυσιολογικός κύκλος του ύπνου, με περαιτέρω συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία (παχυσαρκία, διαβήτης, καρκίνος, κατάθλιψη κ.α.). Από την άλλη, υπάρχουν επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα, καθώς με το τεχνητό φως διαταράσσεται η αναπαραγωγή και ο προσανατολισμός αρκετών ζώων και πουλιών, αλλά και η ζωτική διαδικασία της επικονίασης των φυτών από τα έντομα.
  Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι οι νέες λάμπες LED έδωσαν ελπίδες πως θα βελτίωναν την κατάσταση, όμως τα δορυφορικά στοιχεία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξάνεται και μαζί της ο τεχνητός φωτισμός. Όπως είπε ο Κίμπα, ακόμη κι αν μια πόλη αντικαταστήσει στους δρόμους της το συμβατικό φωτισμό με LED, τελικά η μείωση στην ενέργεια υπεραντισταθμίζεται από την τοποθέτηση ακόμη περισσότερων ή πιο φωτεινών λαμπτήρων σε άλλα μέρη της πόλης ή γύρω από αυτήν. Έτσι, τόνισε, οι όποιες εξοικονομήσεις επιτυγχάνονται με τις LED σε ένα τομέα, εξουδετερώνονται, επειδή οι άνθρωποι φωτίζουν τα βράδια με LED όλο και περισσότερα μέρη, π.χ. ένα ποδηλατόδρομο ή ένα επαρχιακό δρόμο.\"

  Το έχω θίξει αυτό το σημαντικό ζήτημα επανειλημμένως σε σχόλιά μου όπως εδώ: https://www.freeinquiry.gr/single-post.php?id=4164. Η τεχνολογία από μόνη της τουλάχιστον δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση. Αυτό το ιδανικό το διέδωσαν κάτι αφελείς και ημιμαθείς υλιστές. Για παράδειγμα η ανακύκλωση μέσω της εξέλιξης της τεχνολογίας θα λύσει όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με την ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος και τον υπερκαταναλωτισμό. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όση ηλεκτρική ενέργεια και αν προσφερθεί σε μια ανθρώπινη κοινωνία που έχει γαλουχηθεί με την κουλτούρα και τις αξίες του υπερκαταναλωτισμού θα την ξοδέψει όλη και θα θέλει περισσότερη. Όσο λιγότερο ενεργοβόρες θα γίνονται οι οικιακές συσκευές τόσο περισσότερες θα αγοράζει ένα νοικοκυριό με τελικό αποτέλεσμα μηδέν. Δεν αρκεί λοιπόν η τεχνολογία. Απαιτείται ταυτόχρονα και η αλλαγή στον τομέα του ψυχολογικού παράγοντα. Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να νιώθουν αυτάρκεις, ικανοποιημένοι και πλήρεις με όσα έχουν, καμία τεχνολογία δεν μπορεί να τους σώσει. Δεν αρκεί να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία της ανακύκλωσης για να καταναλώνουμε χωρίς να καταστρέφουμε το περιβάλλον. Επιβάλλεται ταυτόχρονα να περιορίσουμε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μας, δηλαδή αλλαγή του life style που θα περιλαμβάνει μείωση του εγώ και των επιθυμιών. Οι φυσικοί πόροι της βιόσφαιρας που καταναλώνει η ανθρωπότητα είναι πεπερασμένοι και έχουν πεπερασμένη δυνατότητα αναγέννησης. Όμως το ιδανικό της κατανάλωσης (και την ψυχοσυναισθηματική ικανοποίηση που παράγει) δεν έχει ταβάνι επειδή είναι κάτι το ιδεατό.
  (Τάδε έφη Bielidopoulos ;)

 • Bielidopoulos

  29 Δεκ 2017

  *
  https://s9.postimg.org/hogsdns9r/jesus-switch.jpg

 • Bielidopoulos

  29 Δεκ 2017

  ttps://s9.postimg.org/hogsdns9r/jesus-switch.jpg

  Τις πεποιθήσεις, τα ήθη, τις αντιλήψεις και την ψυχολογία και κουλτούρα των κοινωνιών. Δηλαδή τις αποδεκτές κοινωνικές συμβάσεις και την μαζική ψυχολογία των ανθρώπινων πληθυσμών. Επίσης θα έπρεπε να απαγορευτεί το στόλισμα των δέντρων με λαμπάκια που αναβοσβήνουν το βράδι. Αποπροσανατολίζει το βιολογικό τους ρολόι. Ποιος ο λόγος..