ΕΛΑ ΜΩΡΕ,
ΝΤΑΞ

Ποιος και γιατί
έδωσε στον Σωτ. Τσιόδρα
ειδική άδεια να ψάλει;


Η επιλογή του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα ως εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, και ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος χειρίστηκε το φορτίο αυτό, είχε δεχθεί ως τώρα –όχι αδίκως– σχόλια ομόφωνα ευνοϊκά, έως μερικές φορές εξυμνητικά από οπαδούς μιας πλατωνικού τύπου αριστοκρατικής αντίληψης που συνίσταται σε απέχθεια για τη δημοκρατία και σε λατρεία για τους μετρημένους «ειδήμονες» που διαφέρουν από τους «δημαγωγούς» και τους «αδαείς» επειδή έχουν κάποιον τίτλο για να διοικούν.

Όπως ένα σχόλιο σε κοινωνικό μέσο που ανάρτησε εκστασιασμένος ο –άγνωστός μου– Panagiotis Karamalis, και αναδημοσίευσε ο γνωστός μου καθηγητής φιλοσοφίας, μεταξύ άλλων ερμηνευτής και μεταφραστής του Πλάτωνα, Βασίλης Κάλφας. Το σχόλιο είχε ως εξής:

Τις τελευταίες ημέρες, μέσα στην τραγικότητα που μας περιζώνει ζούμε ένα μικρό θαύμα…

Όλη η Ελλάδα, αντί να περιμένει κάποιον γοητευτικό εξυπνάκια πολιτικό να χαϊδέψει αυτιά, αντί να περιμένει έναν «μάγκα» να κάνει πλάκα με την τραγικότητα των στιγμών, αντί να περιμένει έναν νόστιμο τραγουδιστή ή αθλητή να τοποθετηθεί σε πράγματα για τα οποία δεν έχει ιδέα… στήνεται στην τηλεόραση χωρίς να ανασαίνει για να κρεμαστεί από τα χείλη ενός σεμνού επιστήμονα που σε κάθε ερώτηση απαντάει με αριθμούς, που δεν χαϊδεύει αυτιά, που απαντάει γλυκά όταν πρέπει και αυστηρά όταν απαιτείται, που καθησυχάζει όταν μπορεί, αλλά βγάζει δόντια στα fake news και τις φήμες…

Κάποτε στο μέλλον ίσως πούμε ότι άξιζε τα τελευταία δέκα χρόνια να περάσουμε δυο χρεοκοπίες, αμέτρητες συλλογικές πλάνες και τον τελευταίο μήνα έναν σχεδόν-πόλεμο και μια παγκόσμια καταστροφή για να ωριμάσουμε όλοι απότομα και να αποκτήσουν τα παιδιά μας ένα νέο role-model.


Μεσολάβησε μία εξέλιξη η οποία θέτει σε δοκιμασία –αν δεν αναιρεί τελείως– όλους αυτούς τους τίτλους. Όπως μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, ο «σεμνός επιστήμων» μετέβη σε ορθόδοξο χριστιανικό ναό όπου και έψαλε στη θεία λειτουργία.

Σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν για την ενέργειά του αυτή, (μέχρι στιγμής μόνο στο twitter, εξ όσων γνωρίζω), ο κ. Τσιόδρας αντέδρασε με πολλαπλές αποστολές ενός τυποποιημένου σύντομου κειμένου, του εξής:

Με ειδική άδεια κι 1 άτομο σε 1000 τετ μέτρα – αυτός είναι ο ρατσισμός για τον οποίο μιλάω κι εσείς αγαπητέ φίλε δεν καταλαβαίνετε


Η αναφορά στον «ρατσισμό» ομολογώ ότι ούτε εγώ καταλαβαίνω τι νόημα έχει.
Πιθανόν να είχε προηγηθεί κάποια άλλη ανταλλαγή η οποία μου διαφεύγει.

IMAGE DESCRIPTIONΤα δύο ελαφρυντικά όμως που κομίζει αυτή η γραμμένη στο πόδι απολογία για την ουσία της κατηγορίας, είναι αβάσιμα.

Καταρχάς, το γεγονός ότι η ψαλτική περφόρμανς του κ. Τσιόδρα έλαβε χώρα με ακροατήριο ένα μόνο άτομο, ναι μεν αναιρεί την επικινδυνότητά της, αλλά την ίδια στιγμή αναιρεί και την όποια χρησιμότητά της. Πραγματικά, γιατί να βγει κανείς από το σπίτι του και να πάει να ψάλει σε μία αίθουσα άδεια, όπου κανείς δεν πρόκειται να τον ακούσει; Μια δημόσια επιτέλεση προϋποθέτει ένα ακροατήριο· αλλιώς δεν έχει νόημα να γίνει.

Ποιος, και με ποια αιτιολογία, του έδωσε «ειδική άδεια» να κάνει κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με όσα μας υποδεικνύει κάθε μέρα ο ίδιος από τις οθόνες μας, για να προστατευθούμε από τη λοίμωξη θα πρέπει να «μένουμε σπίτι» εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

IMAGE DESCRIPTIONΤο να ερμηνεύσει όμως κανείς έναν αριθμό βυζαντινών ύμνων, είναι προφανές ότι δεν αποτελεί τέτοιο ειδικό λόγο· η επιτέλεση αυτή δεν απαιτείται να γίνει σε αυτόν τον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, αλλά μπορεί ανέτως να γίνει οπουδήποτε και οποτεδήποτε αλλού.


Ίσως πει κανείς εδώ ότι αυτό αποτελεί εκδήλωση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ενδιαφερομένου – όπως έλεγαν κατά κόρον οι ορθόδοξοι φονταμενταλιστές όταν ήθελαν να αντιταχθούν στον περιορισμό των λειτουργιών και της κοινωνίας (τώρα μαζεύτηκαν κάπως).

Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό ήταν ήδη αβάσιμο τότε, και είναι πολύ περισσότερο αβάσιμο τώρα. Διότι ο κ. Τσιόδρας δεν είναι ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης. Είναι φορέας δημόσιας [μικρο]εξουσίας, ο οποίος θέλει να υπαγορεύσει τη συμπεριφορά μας μέχρι και τις τελευταίες λεπτομέρειες σωματικής υγιεινής σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με το παλαιόθεν γνωστό ρητό, ο δάσκαλος που διδάσκει είναι αυτός ο πρώτος που θα πρέπει να ακολουθεί το λόγο του, αλλιώς υπονομεύει το κύρος και την πειστικότητα των υποδείξεών του.

Την ίδια μέρα, μεταδόθηκε ότι σε όλη την Ελλάδα έγιναν 233 συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων.
IMAGE DESCRIPTION
Αναρωτιέμαι, τι τόσο χειρότερο από τον κ. Τσιόδρα έκαναν αυτοί οι 233 άνθρωποι; Άνοιξαν το μαγαζί τους αντίθετα προς τις υποδείξεις; Ακόμη και αυτό να έκαναν, ακόμη και αν η βαρύτητα της πράξης τους από την άποψη του κινδύνου μετάδοσης του ιού ήταν μεγαλύτερη, ωστόσο η πράξη τους δεν λειτούργησε για κανέναν μας ως παράδειγμα ή ως προηγούμενο.


Από αύριο, όμως, αν κάποιος αστυνομικός πάει να κάνει ξανά μια τέτοια σύλληψη, ο ενδιαφερόμενος θα έχει στη φαρέτρα του πολύτιμες δικαιολογίες, που θα του τις έχει παράσχει ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας – και ο παπάς που άνοιξε κι αυτός το μαγαζί του αντίθετα προς τις υποδείξεις. Θα μπορεί π.χ. να πει: «έλα μωρέ, νταξ,
για ένα άτομο μόνο άνοιξα, μη γίνεσαι ρατσιστής
».

Και ποιος θα μπορεί να του πει ότι έχει άδικο;Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε επίσης
στο blog του συγγραφέα Nomadic universality με τίτλο:
«Ποιος και γιατί έδωσε στον Σωτήρη Τσιόδρα ειδική άδεια να ψάλει;».Ο Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Δικαίου (ΑΠΘ) και μεταδιδακτορική έρευνα στην Πολιτική Ανθρωπολογία (ΠΑΜΑΚ).
Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου απασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.
Πολυάριθμα πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα διαφόρων χωρών, καθώς και στο Διαδίκτυο (ιδίως στο μπλογκ nomadicuniversality).
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά για θέματα όπως η νεκροφιλία του πατριωτισμού, ο ελληνικός εμφύλιος, ο Άκης Πάνου, ο Μπίλλυ Ουάιλντερ, οι Πόντιοι και η οικονομικοπολιτική κρίση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


14 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48834

  8 Απρ 2020

  "Προς αξιότιμο @SteliosKoul (και όλους όσους έσπευσαν να αναπαράξουν fake news), λυπάμαι αλλά θα σας απογοητεύσω.. Το http://www.jenny.gr δεν μου ανήκει εδώ και 1 χρόνο. Σε αντίθεση με τη δική σας καριέρα η δίκη μου δεν υπήρξε ποτέ κρατικοδίαιτη."
  https://www.iefimerida.gr/ellada/o-koylogloy-kai-ta-fake-news-ti-anakribeies-grafei-gia-tin-tzeni-mpalatsinoy

  Και τώρα τί λένε..

 • Ανώνυμος 48830

  7 Απρ 2020

  Εχω μιλήσει δημοσίως, έχω αναφερθεί σε πρόσωπα που τους αφορούσε το ζήτημα της Αριστεράς και κανείς τους δεν βγήκε να μιλήσει για την κατάντια στην οποία είχε περιέλθει η Αριστερά, εξαιτίας αυτής της συμμορίας η οποία παραμένει εκεί και που πιστεύω ότι είναι ο δεύτερος καρκίνος που τρώει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος είναι η Εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο ότι συμπέσανε ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησία με τέτοιο τρόπο, με φιλιά και αλληλοπροσκυνήματα… Ο ιός εκμηδένισε και τις δύο αυτές καρκινοπαθείς περιοχές.  Εκμηδένισε τον ΣΥΡΙΖΑ εξωθώντας τον σε μια αφωνία.

  - Στη τελευταία συνεδρίαση της Βουλής ο κύριος Τσίπρας δεν έδειξε αυτά τα χαρακτηριστικά που περιγράφετε, δεν ζήτησε καν δευτερολογία, συμφώνησε σε πολλά σημεία με τον Πρωθυπουργό.
  - Αυτά είναι ελιγμοί. Από τη στιγμή που κάποιος είναι ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει ποτέ, είτε ανήκει στο κόμμα, είτε είναι οπαδός. Είναι μια ανίατη ασθένεια.

  https://www.iefimerida.gr/ellada/dimitris-dimitriadis-koronoios-ekklisia-syriza

 • Ανώνυμος 48820

  6 Απρ 2020

  Αθλια ανάρτηση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για τους νεκρούς της πανδημίας
  Θέλει να «ισοφαρίσει» τους νεκρούς με το Μάτι και μετά θα... λογαριαστούν
  https://www.in.gr/2020/04/05/politics/kommata/athlia-anartisi-stelexous-tou-syriza-gia-tous-nekrous-tis-pandimias/

 • Ανώνυμος 48811

  5 Απρ 2020

  https://www.iefimerida.gr/ellada/arthro-apythmenoy-misoys-toy-thanasi-karteroy-otan-eklapse-o-tsiodras
  Πολύ Νίτσε διαβάζουν αυτοί οι αριστεροί. Μάλλον για να δείχνουν ριζοσπαστικοί και ρηξικέλευθοι. Σιγά μην σπάσουν κάνα νύχι.

 • Ανώνυμος 48810

  5 Απρ 2020

  48808
  ότι πεις μπεττόβλακα

 • Ανώνυμος 48808

  5 Απρ 2020

  @48807
  Μην ρωτάς μακάκα. Οι ερωτησούλες δεν έχουν ισχύ αποδείξεως ή επιχειρήματος.
  Απλά είσαι άσχετος. Είναι προφανές ότι τα τεστ που είναι περιορισμένα σε αριθμό δεν έγιναν τυχαία, αλλά σε νοσηλευτικό προσωπικό, ηλικιωμένους και δεν ξέρω και εγώ σε ποιους, αλλά δεν έχει σημασία για σένα. Εννοείτε ότι κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν προσβληθεί όχι μόνο εν Ελλάδι, αλλά παγκοσμίως. Δεν αρκούν "πολλά τυχαία τεστ σ' όλη την επικράτεια", πρέπει να περάσουν από δύο τεστ όλοι με μεσοδιάστημα ολίγων ημερών και εφόσον διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κολλούν ο ένας τον άλλο στο μεσοδιάστημα. Αυτά άστα για τους ειδικούς που παίρνουν τις αποφάσεις, άρα και τις ευθύνες. Του λόγου σου άραξε στον καναπέ και απόλαυσε την κρεμούλα σου.
  ΥΓ: Γιατί κλάνει το γατί.

 • Ανώνυμος 48807

  5 Απρ 2020

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έκανε συνολικά 22.437 τεστ και βρήκε θετικά κρούσματα 1524. Δηλαδή 6,8%. Ρωτάω: είναι αντιπροσωπευτικά αυτά τα δείγματα, που σημαίνει ότι οι προσβληθέντες από τον ιό είναι περίπου 700 χιλ, οπότε το ποσοστό θνητότητας είναι πολύ χαμηλό; Γνώμη μου είναι πως δεν είναι αντιπροσωπευτικό, γιατί ήταν στοχευμένο. Πόσοι είναι περίπου αυτοί που προσβλήθηκαν σ' όλη την χώρα; Κανείς δεν ξέρει.. Ο μόνος τρόπος να μάθουμε είναι γίνουν πολλά τυχαία τεστ σ' όλη την επικράτεια. Ο Τσιόδρας λέει πως δεν χρειάζεται να γίνουν τεστ ώστε να ξέρουμε πόσοι περίπου κόλλησαν τον ιό. Γιατί;

 • Ανώνυμος 48795

  3 Απρ 2020

  @48776
  Ναι διότι ο Γλέζος τα έσπασε με τον Τσίπρα..
  Χάιντε Χάιντι!

  https://www.in.gr/2020/03/31/apopsi/aleksi-tsipra-thymasai-ti-sou-elege-o-manolis-glezos-2015/
  Ωχ και τώρα τί απαντάνε..

 • Ανώνυμος 48776

  2 Απρ 2020

  Γι' αυτό φταίνε τα μάτια σου
  http://nomadicuniversality.com/2018/02/12/a%cf%82-%ce%b2%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%80-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae/

 • Ανώνυμος 48772

  2 Απρ 2020

  Ανεπανάληπτες στιγμές:
  https://www.youtube.com/watch?v=ADnYMvaeq_c

  Μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=NBHLsJPGAVU

 • Ανώνυμος 48769

  1 Απρ 2020

  https://nomadicuniversality.com/tag/συριζα/
  Για όλα φταίνε οι άλλοι, οι μάζες, όχι ο Σύριζα..

 • Ανώνυμος 48768

  1 Απρ 2020

  https://www.iefimerida.gr/zoi/pantelis-kanarakis-metamorfothike-tsiorda-hardalia

 • Ανώνυμος 48767

  1 Απρ 2020

  Άρθρο με το στανιό

 • Ανώνυμος 48757

  31 Μαρ 2020

  Προσπαθεί να ξεσπαθώσει ο συριζαίος απολογητής, αλλά μάλλον αυτή τη φορά δεν τα καταφέρνει.
  Δεν βλέπω πάντως κάτι στο μπλογκ του για τα κατορθώματα του συναγωνιστή Γλέζου.