ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΟΗΣΙΑ
ΚΑΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΣΜΟΣ
ΤΩΝ VEGANS


Εάν σας έχει τύχει να έχετε ετοιμάσει δείπνο στο σπίτι περιμένοντας κάποιους φίλους κι έρθει απρόοπτα μαζί τους κι ένας vegan που δεν τον είχατε υπολογίσει ―μια εμπειρία που δεν εύχομαι σε κανέναν― ξέρετε ότι θα συμβούν με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια τα παρακάτω:

• Θα ζητήσει πληροφορίες για κάθε συστατικό του φαγητού.

• Θα αρχίσει να διαβάζει τις ετικέτες απ' ο,τιδήποτε χρησιμοποιήσατε.

• Μπορεί να φτάσει στο σημείο να ψάξει μέχρι και τα σκουπίδια σας, προκειμένου να ξεψαχνίσει τις πληροφορίες που θέλει.

• Επειδή σίγουρα κάτι μη αποδεκτό για εκείνον θα βρεθεί, θα αρνηθεί «ευγενικά» το φαγητό σας.

Αν σταματούσε όμως εδώ, θα ήταν καλά. Το χειρότερο είναι ότι στη συνέχεια δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να χαρεί το δείπνο του αναπτύσσοντάς τους συνεχώς θεωρίες για το πόσο κακό είναι το κρέας, το τυρί ή τα αυγά, την ώρα που οι υπόλοιποι θα προσπαθούν να τα απολαύσουν.


Η θρησκεία Βεγκανισμός

Τον τελευταίο καιρό ένας μηχανισμός προπαγάνδας έχει στηθεί. Βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα των vegans, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τις περισσότερες φορές τα μηνύματα αυτά είναι βλακώδη και αεροβατούν, διακρίνονται όμως για την επιθετικότητά τους προωθώντας ένα σύνολο πεποιθήσεων, την ιδεολογία και τον τρόπο ζωής τους.

Επιπλέον, την περασμένη βδομάδα γέμισαν τα βαγόνια του Μετρό με πληρωμένες διαφημίσεις των vegans. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ένα νεογέννητο μοσχαράκι με τη μητέρα του, ένα γουρουνάκι μέσα στον αμνιακό του σάκο και προσηλυτιστικά μηνύματα για τις διατροφικές τους επιλογές.


Από τη διαφημιστική καμπάνια των vegans στο Μετρό.
Vegan σημαίνει ανοησία.


IMAGE DESCRIPTIONΠρόκειται για υψηλό θρησκευτικό ζηλωτισμό. Ο Βεγκανισμός ξεπροβάλλει σα μια νέα θρησκεία με όλα τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας.

Στρέφονται προς τον Βεγκανισμό ως ένα είδος νέας θρησκευτικής εξουσίας. Είναι ένας τρόπος ζωής, ένας ηθικός κώδικας, μια κατευθυντήρια αρχή και μια πίστη.

Με τη θέρμη του νεοφώτιστου στη νέα τους θρησκεία, οι vegans κομπορρημονούν για την επιλογή τους ―η οποία βέβαια, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, είναι παρά φύση, ανόητη κι επικίνδυνα ανθυγιεινή― κι επιχειρούν να πείσουν κι άλλους ανθρώπους να αρχίσουν να κάνουν το ίδιο.

Kηρύσσουν συνεχώς εναντίον του κακού των «άπιστων» κρεατοφάγων και προσπαθούν να αποκτήσουν νέους προσήλυτους.


Σε ορισμένες περιπτώσεις ξεφεύγουν και προβαίνουν σε ταλιμπανίστικου τύπου επιθέσεις σε κρεοπωλεία κι άλλες σχετικές επιχειρήσεις.


IMAGE DESCRIPTIONΗ ανοησία της χορτοφαγίας

Η χορτοφαγία και η μη κατανάλωση κρέατος όχι μόνο δεν είναι υγιεινή, όπως φημολογείται, αλλά μπορεί να καταστεί πολύ επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Ο άνθρωπος στην εξέλιξή του εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ήταν ένα παμφάγο ζώο, κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, συντηρούμενος με φρέσκο κρέας καθημερινά ―απόλυτα απαραίτητο για τη διατροφή του, γι' αυτό εξ άλλου έχουμε και κυνόδοντες― και φυτικές τροφές, όπως άγρια λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαδοθεί η χορτοφαγία, ενώ παράλληλα δαιμονοποιήθηκε η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, στα οποία ―υποστηρίζεται― ότι δήθεν οφείλονται οι περισσότερες σύγχρονες ασθένειες του δυτικού κόσμου (καρκίνος, καρδιοαγγειακά κ.ά). Κάποιοι αποκλείουν μόνο το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι από τη διατροφή τους, αλλά καταναλώνουν άλλες ζωικές τροφές, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι χορτοφάγοι (vegetarians). Άλλοι όμως, αποκλείουν κάθε ζωική πηγή από το διαιτολόγιό τους. Αυτοί αποκαλούνται vegans (η λέξη προέρχεται από το vegetarian).

Η απόρριψη του κρέατος από τη διατροφή μας όμως, είναι ένα τεράστιο λάθος. Οι ασθένειες της εποχής μας οφείλονται κυρίως στο περιβάλλον, στην έλλειψη σωματικής άσκησης και στην κατανάλωση ―όχι κρέατος, αλλά― κακής ποιότητας κρέατος, καθώς και στην ταχεία εξάπλωση στον 20ό αιώνα επεξεργασμένων, συσκευασμένων, πλούσιων σε θερμίδες, αλλά φτωχών σε θρεπτικά συστατικά προμαγειρεμένων τροφών, χαμηλών σε λίπος και ελεύθερων από χοληστερίνη ψευδοτροφών, που εγκρίθηκαν από τις αρχές υγείας των δυτικών χωρών και γέμισαν την αγορά.

Όχι μόνο δεν είναι υγιεινή η χορτοφαγία, όπως φημολογείται, αλλά μπορεί να καταστεί και επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Οι χορτοφάγοι, οι οποίοι στερούν από τον οργανισμό τους τα απόλυτα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία του κρέατος, είναι αυτοί, που κυρίως παρουσιάζουν στις μέρες μας πολλαπλά προβλήματα (αναιμίες, ατονίες, καρκίνους κ.λπ.).


Αριστερά: Gillian McKeith, 60 ετών.
Σκωτσέζα, φανατική χορτοφάγος, γνωστή παρουσιάστρια της τηλεόρασης και συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων, που εδώ και δεκαετίες, προπαγανδίζει την αποχή από το κρέας.
Δεξιά: Nigella Lawson, 59 ετών.
Τηλεοπτική μαγείρισσα, που τρώει κρέας, βούτυρο και γενικά, όλες εκείνες τις τροφές, που έχουν δαιμονοποιήσει οι χορτοφάγοι.

Η χορτοφαγία είναι εμμονή και φανατισμός. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι είναι χλωμοί, γερασμένοι με ρυτιδιασμένα πρόσωπα, έχουν ατονία, χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα δυσπεψίας, μερικοί έχουν χάσει και τα μαλλιά τους. Μερικά παιδιά vegans έχουν χάσει τη ζωή τους από την ανοησία των γονέων τους να μην τους δίνουν ζωικές τροφές, ενώ άλλα παιδιά έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη.


Linda McCartney:
Η επιφανέστερη ίσως χορτοφάγος παγκοσμίως, μια προφήτισσα του Βεγκανισμού, η οποία επί δεκαετίες δεν έτρωγε καθόλου κρέας και πέθανε σε ηλικία 56 χρονών από καρκίνο.

Ο Nathan Pritikin, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μιας χορτοφαγικής δίαιτας χαμηλής σε λιπαρά, έπαθε λευχαιμία και με το άκουσμα της πάθησής του έπεσε σε κατάθλιψη κι αυτοκτόνησε.

Η Aveline Kushi, μια από τις αρχηγούς της μακροβιοτικής δίαιτας (μιας χορτοφαγικής δίαιτας ιαπωνικής προέλευσης που προωθήθηκε ως η ιδανική δίαιτα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου) διαγνώσθηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και πέθανε μετά από εννέα χρόνια πάλης με τη νόσο.

Και στη χώρα μας σχετικά πρόσφατα, επιφανής χορτοφάγος, φανατικός και μαχητικός, ο οποίος έκανε διαλέξεις κι έγραφε σχετικά βιβλία, πέθανε από καρκίνο σχετικά νέος.

Αναλυτικές πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να βρείτε στο άρθρο της «Ελεύθερης Έρευνας»: Η ανοησία της χορτοφαγίας.


Ζωόφιλοι είναι οι vegans κι αγαπούν τους σκύλους και τις γάτες.
Τα κατοικίδια που αγαπούν οι vegans, δεν είναι χορτοφάγα. Πολλά χαριτωμένα ζώα τρώνε άλλα ζώα.
Εκτός κι αν οι vegans ταΐζουν τα σκυλάκια τους μόνο με κονσέρβες και δεν μπορούν να το αντιληφθούν.

Η εξέλιξη των οικόσιτων ζών από τα άγρια
με την ανθρώπινη παρέμβαση


Η αποχή από το κρέας, σύμφωνα με τους χορτοφάγους, δεν γίνεται μόνο για λόγους υγείας (αρρώστιας, καλύτερα). Γίνεται και για λόγους ηθικής, καθώς θεωρούν ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολύ βία και βαρβαρότητα, αλλά ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους αφού πιστεύουν ότι η χορτοφαγία συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη μορφή θρησκευτικότητας ή πνευματικότητάς τους.
IMAGE DESCRIPTION
Πιστεύουν πως όλα τα νοήμονα ζώα θέλουν να μην υποφέρουν, αλλά και να συνεχίσουν να ζουν. Αυτό όμως, είναι λάθος. Τα ζώα αυτά δεν θα ήταν σε αυτή τη μορφή, ούτε θα είχαν γεννηθεί καν, αν δεν τα εξέτρεφε ο άνθρωπος.

Οι νομαδικές φυλές πριν από χιλιάδες χρόνια που καταδίωκαν άγρια πρόβατα, σταδιακά μετέβαλαν τη σύσταση των κοπαδιών που αποτελούσαν τα θηράματά τους. Η διαδικασία πρέπει να ξεκίνησε με τη μορφή της επιλεκτικής θήρευσης. Οι άνθρωποι έμαθαν ότι τους συνέφερε να κυνηγούν μόνο τα ενήλικα κριάρια και τα γέρικα ή άρρωστα πρόβατα. Δεν πείραζαν τις γόνιμες θηλυκές και τα νεαρά αρνιά, προκειμένου να προστατέψουν τη μακροβιότητα του τοπικού κοπαδιού. Το δεύτερο βήμα μπορεί να ήταν η ενεργητική προστασία του κοπαδιού από αρπακτικά διώχνοντας λιοντάρια, λύκους και αντίπαλες ομάδες ανθρώπων. Η ομάδα μπορεί στη συνέχεια να περιόρισε το κοπάδι σε ένα στενό φαράγγι, ώστε να μπορεί να το ελέγχει και να το προστατεύει πιο αποτελεσματικά.

Τέλος, οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν μια πιο προσεκτική επιλογή ανάμεσα στα πρόβατα για να τα προσαρμόσουν ακριβώς τις ανθρώπινες ανάγκες. Τα πιο επιθετικά κριάρια, εκείνα που αντιστέκονταν περισσότερο στον ανθρώπινο έλεγχο, σφάζονταν πρώτα. Το ίδιο και τα πιο αδύνατα και πιο φιλοπερίεργα θηλυκά. (Οι βοσκοί δεν συμπαθούν τα πρόβατα, που η περιέργειά τους τα οδηγεί μακριά από το κοπάδι). Με κάθε νέα γενιά, τα πρόβατα γίνονταν πιο παχιά, πιο πειθήνια και λιγότερο περίεργα. Και ιδού: Aρνάκι άσπρο και παχύ της μάνας του καμάρι!

Ή αλλιώς, οι κυνηγοί μπορεί να έπιαναν και να «υιοθετούσαν» ένα αρνί, να το πάχαιναν τους μήνες της αφθονίας και να το έσφαζαν στις πιο δύσκολες περιόδους. Κάποια στιγμή, άρχισαν να συντηρούν περισσότερα αρνιά. Κάποια από αυτά έφταναν σε γόνιμη ηλικία και άρχισαν να αναπαράγονται. Τα πιο επιθετικά και ανυπάκουα πρόβατα σφάζονταν πρώτα. Τα πιο υπάκουα και πιο συμπαθητικά πρόβατα αφήνονται να ζήσουν περισσότερο και αναπαράγονταν. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κοπάδι εξημερωμένα και πειθήνια πρόβατα.


IMAGE DESCRIPTIONΑυτά τα εξημερωμένα ζώα ―πρόβατα, κοτόπουλα, γαϊδούρια και άλλα― παρείχαν τροφή (κρέας, γάλα, αυγά), πρώτες ύλες (δέρμα, μαλλί) και μυική δύναμη. Καθώς οι άνθρωποι εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο, το ίδιο συνέβαινε και με τα οικόσιτα ζώα τους.

Πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια, δεν υπήρχαν πάνω από μερικά εκατομμύρια πρόβατα, βοοειδή, κατσίκες, γουρούνια και κοτόπουλα, τα οποία ζούσαν σε περιορισμένες περιοχές της Αφρικής. Σήμερα, στον κόσμο υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο πρόβατα, ένα δισεκατομμύριο γουρούνια, πάνω από ένα δισεκατομμύριο βοοειδή και περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια κοτόπουλα. Και είναι διάσπαρτα σε όλη τη Γη. Το εξημερωμένο κοτόπουλο είναι το πιο διαδεδομένο πτηνό που υπήρξε ποτέ. Μετά τον Χόμο σάπιενς, τα εξημερωμένα βοοειδή, γουρούνια και πρόβατα είναι αντίστοιχα το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο πιο διαδεδομένο μεγάλο θηλαστικό στον κόσμο.

Η φυσιολογική διάρκεια ζωής της άγριας κότας είναι περίπου 7 έως 12 χρόνια και των βοοειδών 20 έως 25. Σε άγρια κατάσταση, τα περισσότερα κοτόπουλα και βοοειδή πέθαιναν πολύ νωρίτερα, αλλά είχαν ωστόσο καλές πιθανότητες να ζήσουν αρκετά χρόνια. Η πλειονότητα των εξημερωμένων κοτόπουλων και βοοειδών, αντίθετα, σφάζονται σε ηλικία από λίγων εβδομάδων έως μερικών μηνών, γιατί από οικονομική σκοπιά αυτή ήταν πάντα η βέλτιστη ηλικία σφαγής. Γιατί δεν συνεχίζεις να ταΐζεις ένα κοκόρι για τρία χρόνια, όταν έχει φτάσει το μέγιστο βάρος του στους τρεις μήνες;

Όλα τα οικόσιτα ζώα που τρώμε σήμερα είναι προϊόν εξέλιξης από άγρια ζώα, που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο. Το ίδιο έχει γίνει βέβαια και με τα χόρτα. Με ξεχορτάριασμα κι επιλογή των καλύτερων σπόρων, ο άνθρωπος μετέτρεψε το σιτάρι από ένα ασήμαντο χόρτο της Μεσοποταμίας στο πιο επιτυχημένο φυτό στις μέρες μας, που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. (Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο του Yuval Noah Harari: Sapiens, έκδ. «Αλεξάνδρεια», Αθήνα, 2015).

IMAGE DESCRIPTIONΑν υποθέσουμε ότι εξαφανίζεται ξαφνικά ο άνθρωπος από τη Γη, τα οικόσιτα ζώα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στην άγρια φύση, γιατί είναι ήδη εξημερωμένα. Δεν έχουν μάθει να βρίσκουν την τροφή τους ούτε να προστατεύονται από τους θηρευτές, γιατί αυτά επί χιλιάδες χρόνια τους τα παρέχει ο άνθρωπος.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το σκύλο, ένα ζώο που δεν το τρώει ο άνθρωπος, το έχει όμως μαζί του για προστασία, συντροφιά, για το κυνήγι κ.ά.. Ο σκύλος εξελίχθηκε από το λύκο και ζει με τον άνθρωπο τα τελευταία τριάντα περίπου χιλιάδες χρόνια. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Η επιβίωση του φιλικότερου).

Υπολογίζεται, ότι στον κόσμο υπάρχουν 400 εκατομμύρια σκύλοι από 300 διαφορετικές ράτσες. Όμως, ελάχιστοι από αυτούς θα μπορέσουν να επιβιώσουν σε ένα κόσμο χωρίς ανθρώπους. Πολλά από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που οι σκύλοι έχουν αποκτήσει μέσω εκτροφής στο πέρασμα του χρόνου, θα αποτελέσουν τώρα μεγάλο μειονέκτημα στη μάχη για επιβίωση. Σκύλοι με κοντά πόδια, με κοντό ή μακρύ ρύγχος είναι όλοι καταδικασμένοι. Δεν μπορούν να κινηθούν καλά, να ψάξουν και να εξερευνήσουν. Υπολογίζεται ότι οι μικρότεροι σκύλοι πιθανόν δεν θα επιβιώσουν περισσότερο από μια βδομάδα χωρίς εμάς. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Η ζωή μετά τον άνθρωπο).

Τα ζώα που τρώει ο άνθρωπος λοιπόν, υπάρχουν γιατί τα έχει εξελίξει και τα εκτρέφει ο ίδιος για το κρέας τους, το γάλα, το μαλλί τους κ.λπ.. Αν σταματούσαμε να τα εκτρέφουμε, θα σταματούσαν να υπάρχουν κι αυτά.

IMAGE DESCRIPTIONΕίναι λάθος αυτό που πιστεύουν οι χορτοφάγοι. Ότι αν δηλαδή σταματούσαμε να τρώμε κρέας, θα γέμιζε η φύση με εκατομμύρια ευτυχισμένα μοσχαράκια, που θα χοροπηδούσαν ελεύθερα.Και τα φυτά είναι ζωντανά

Είναι τελείως ανόητη η αντίληψη που έχουν οι vegans, ότι οι κρεατοφάγοι πρέπει να σκοτώσουν την τροφή τους («τρώνε πτώματα», σύμφωνα με την αγαπημένη τους έκφραση), το οποίο είναι βάρβαρο, ενώ εκείνοι δεν σκοτώνουν την τροφή τους τρώγοντας χόρτα, επομένως είναι και πιο πολιτισμένοι.

Μα, σκοτώνουν τα χόρτα. Κι εκείνα ζωντανά είναι, απλά είναι πιο μακρυά σε σχέση με τα ζώα στην εξελικτική διαδικασία και δεν βγάζουν π.χ. αίμα κ.λπ..

Σαφή όρια μεταξύ των ζώων και των φυτών εξ άλλου είναι δύσκολο να ανευρεθούν και, τις περισσότερες φορές, η διάκριση αυτών είναι τεχνητή, ιδιαίτερα στο επίπεδο των μικροοργανισμών.

Αν οι κρεατοφάγοι τρώνε πτώματα ζώων, οι χορτοφάγοι τρώνε πτώματα χόρτων.

Επίσης, δεν είναι μόνο τα ζώα που θέλουν εκτροφή. Τα χόρτα, προκειμένου να θρέψουν τόσα δισεκατομμύρια κόσμο, πρέπει να καλλιεργηθούν. Απαιτούνται εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, λιπάσματα κ.ά..

Δεν είναι επομένως αθώα η χορτοφαγία, όπως νομίζουν ονειροβατώντας οι vegans. Δεν περπατάει στο δάσος ο vegan, βρίσκει καρπούς ή χόρτα, τα κόβει και τα τρώει. Ούτε καλλιεργεί μαρούλια στον κήπο του.

Από το να φυτευτούν, να καλλιεργηθούν, να γίνει η συγκομιδή τους, να μεταφερθούν στις αγορές και μέχρι να φτάσουν στο στόμα του κάθε vegan, έχουν επιβαρύνει κι αυτά πολύ το περιβάλλον. Δεν είναι τόσο απλά κι αθώα τα πράγματα, όσο κι αν θέλουν να τα φαντασιώνονται έτσι οι vegans.


Χορτοφάγοι, πώς μπορείτε και τρώτε τα φυτά που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μας δίνουν πολύτιμο οξυγόνο και προσφέρουν καταφύγιο στα άγρια ζώα που αγαπάτε;
Αυτό το μήλο θα μας έδινε ένα δέντρο. Πώς μπορείτε και το τρώτε;

Και τα φυτά τρώνε ζώα

Στον πλανήτη υπάρχουν πολλές εκατοντάδες είδη σαρκοφάγων φυτών, που προσελκύουν, παγιδεύουν και σκοτώνουν θηράματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι έντομα και αρθρόποδα.

Στην Ιάβα και τη Σουμάτρα επιπλέον, φύεται το φυτό με την επιστημονική ονομασία Nepenthes spathulata, το οποίο τρώει ολόκληρα ποντίκια χωνεύοντας ακόμα και τα δόντια ή τα κόκαλά τους. Δελεάζει τα ζώα κι όταν αυτά μπουν στο «λουλούδι» του, τα αιχμαλωτίζει, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από εξάντληση και να διαλυθούν από τα πεπτικά του ένζυμα.


Ο ποντικός δεν αντιλαμβάνεται ότι στέκεται επάνω σε ένα σαρκοφάγο φυτό.
Τώρα, είναι πολύ αργά....

Διατροφικά σκουπίδια
τα υποκατάστατα


Το πρώτο σύγχρονο σοκ στην ανθρώπινη υγεία συνέβη 150 χρόνια πριν, με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, όπου νέες τεχνολογίες επέτρεψαν την ευρεία παραγωγή ζάχαρης, ραφιναρισμένου αλευριού και ραφιναρισμένων φυτικών ελαίων.
IMAGE DESCRIPTION
Αυτό ακολουθήθηκε από την ταχεία εξάπλωση στον 20ό αιώνα επεξεργασμένων, συσκευασμένων, πλούσιων σε θερμίδες, αλλά φτωχών σε θρεπτικά συστατικά προμαγειρεμένων τροφών. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού του 20ού αιώνα, η κατανάλωση αυτών των άδειων από θρεπτικά συστατικά τροφών αυξήθηκε και οι αρχές Υγείας ξεκίνησαν την «επανάσταση της χοληστερίνης».

Οι υγιεινές ζωικές τροφές, όπως τα κρέατα και τα αυγά έγιναν αντικείμενο φανατικής επίκρισης, λόγω του «επιβλαβούς» περιεχόμενού τους σε κορεσμένο λίπος, ενώ οι χαμηλές σε λίπος και ελεύθερες από χοληστερίνη ψευδοϋγιεινές τροφές που εγκρίθηκαν από τις αρχές Υγείας, γέμισαν την αγορά.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Χοληστερίνη: Μια σύγχρονη ιατρική απάτη.
Επικίνδυνα τα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης.

Ως αποτέλεσμα της αγροτικής και βιομηχανικής επανάστασης, οι άνθρωποι τώρα αντλούμε το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων μας από τροφές, που ήταν ξένες στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα για πολύ μεγάλο μέρος της εξελικτικής μας ιστορίας.

Οι αμερικάνοι, για παράδειγμα, λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των θερμίδων τους από τροφές, που δεν υπήρχαν κατά τη διάρκεια της παλαιολιθικής εποχής συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών (22% των θερμίδων), των πατατών (3%), της ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών (18%), φυτικών ελαίων (17%), γαλακτοκομικών προϊόντων (11%) και αλκοολούχων ποτών (4%).

Ενώ οι γεμάτες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, όπως τα κρέατα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα θαλασσινά που κάποτε μας προμήθευαν όλες μας τις θερμίδες, τώρα μας παρέχουν μόνο το 20% της καθημερινής μας πρόσληψης ενέργειας


Η σόγια έχει πλασαριστεί ως δήθεν υγιεινή τροφή και οι χορτοφάγοι την θεωρούν ως το καλύτερο υποκατάστατο του κρέατος, λόγω των αμινοξέων που περιέχει.
Η σύγχρονη έρευνα όμως αποδεικνύει, ότι η σόγια είναι βλαβερή για τον άνθρωπο. Πρόκειται για ένα από τα κυριότερα αλλεργιογόνα,
μια από τις βασικές ουσίες που προκαλούν επικίνδυνες αντιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Εκατοντάδες επιδημιολογικές, κλινικές και εργαστηριακές μελέτες συνδέουν τη σόγια με πεπτικά προβλήματα,
δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, στειρότητα, καταπόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιοπάθεια και καρκίνο.

Τις ημέρες των νηστειών οι vegans συνεπικουρούνται κι από την πλειοψηφία των υπόλοιπων ρωμιών, που για θρησκευτικούς λόγους δεν τρώνε κατσίκι ή αρνί π.χ., που είναι ίσως από τα καθαρότερα για κατανάλωση ζώα χωρίς πολλές ορμόνες, αλλά προτιμούν όλα τα ανθυγιεινά υποκατάστατα τυριού, προϊόντα με σόγια κ.ά., αλλά και μακαρόνια και ψωμιά με άμυλο, χαλβάδες με ζάχαρη κ.ά.. Κι όλοι μαζί, όλα αυτά τα διατροφικά σκουπίδια, τα θεωρούν υγιεινά.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Ανθυγιεινή η πολυήμερη χριστιανική νηστεία.
Η νηστεία της Σαρακοστής βλάπτει σοβαρά την υγεία!.


Πώς θα ήταν οι αφίσες στο Μετρό αν τις είχαν σχεδιάσει αυτοί που τρώνε και κρέας.
Πηγή: menshouse.gr.

Χαρακτηριστικά των vegans


Ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλήν εμού


Όπως οι υποστηρικτές διάφορων θρησκειών, πιστεύουν ότι κατέχουν την καθολική αλήθεια κι απορρίπτουν όλες τις άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις, έτσι κι οι vegans απορρίπτουν όλους τους άλλους ως λάθος.


Αλαζονεία

Οι vegans θεωρούν αλαζονικά τον εαυτό του ως το τελικό προϊόν της εξέλιξης, ανώτερο από όλους τους άλλους κι ότι εκείνοι είναι προορισμένοι για τη φροντίδα της Μητέρας Φύσης.


Ύφος

Έχετε προσέξει το ύφος κάποιων θρησκόληπτων; Αυτών που στήνονται στους δρόμους και μοιράζουν περιοδικά τύπου «Ξύπνα» ή χτυπούν την πόρτα σας, προκειμένου να σας ενημερώσουν για τη σωτηρία της ψυχής σας; Έχουν αυτό το βλακώδες, γαλήνιο ύφος του πεφωτισμένου ευρισκόμενου σε νιρβάνα κι ένα ανόητο χαμόγελο γεμάτο ευτυχία και σιγουριά για την απόλυτη αλήθεια που θεωρούν ότι κατέχουν.

Ίδιο με των θρησκευόμενων είναι και το ύφος των vegans. Θρησκευόμενοι είναι κι αυτοί εξ άλλου. Πεφωτισμένοι, που είδαν το «φως το αληθινόν», του Βεγκανισμού στην προκειμένη περίπτωση.


Πεφωτισμένοι ρωμιοί vegans (φωτ. lifo.gr).

Ειρωνείες και ύβρεις

Τα χαμόγελα της σιγουριάς γρήγορα μετατρέπονται σε ειρωνείες, αν κάποιος τολμήσει κι εκφέρει αντίθετη άποψη.

Κι αν επιμείνει στην άποψή του, οι ειρωνείες σύντομα καταλήγουν σε ύβρεις επαληθεύοντας απόλυτα τον Πλάτωνα στο μύθο του σπηλαίου, που περιγράφει τις αντιδράσεις των εντός του σπηλαίου, όταν αυτοί που κατάφεραν και βγήκαν έξω επιστρέφουν και προσπαθούν να τους εξηγήσουν ότι η πραγματικότητα του έξω κόσμου είναι διαφορετική από αυτήν που πίστευαν κλεισμένοι τόσα χρόνια μέσα.

Η αντίδραση των μέσα είναι στην αρχή να τους λοιδορήσουν, ενώ όταν οι άλλοι συνεχίζουν να επιμένουν, τους απειλούν την ίδια τους την ζωή. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Οι φρουροί του Συστήματος.Αν οι κρεατοφάγοι φέρονταν όπως οι vegans (με υπότιτλους).


Αυστηροί κανόνες

Η θρησκεία του Bεγκανισμού απαιτεί θυσίες, όπως και κάθε άλλη. Δεν πιστεύω κανέναν που λέει ότι η αποχή από το κρέας δεν είναι θυσία. Ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν οι vegans δεν είναι σε αντίθεση με τον τρόπο που οι θρησκευόμενοι επιβάλλουν τους περιορισμούς της διατροφής τους.


Οι vegans στο Google.

Πιστεύουν ότι η ηθική τους είναι ανώτερη από όλων των άλλων

Σύμφωνα με τους vegans, εάν τρώτε κρέας, πίνετε γάλα ή κάτι παρόμοιο, είστε ηθικά διεφθαρμένος, κακόψυχος άνθρωπος. Μόνο εκείνοι είναι, που επιτρέπεται να εγκρίνουν ή να μην εγκρίνουν τη μεταχείριση των ζώων και ο,τιδήποτε δεν τους κάνει να νιώθουν άνετα, απορρίπτεται ως ανήθικο και απάνθρωπο.


Vegan ζηλωτές.
Πυρπολούμενοι οι vegans από χορτοφαγικό ζήλο, έχουν αρχίσει επιθέσεις
σε κρεοπωλεία κι άλλες σχετικές επιχειρήσεις.

Ανασφαλείς και φανατικοί

Οι vegans διοργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις ενάντια στην κακία της κατανάλωσης κρέατος, όπως οι οπαδοί των θρησκευτικών ομάδων. Και μάλιστα, ορισμένες φορές χρησιμοποιούν λίαν επιθετικά μηνύματα, όπως οι φανατικοί μουσουλμάνοι.

IMAGE DESCRIPTIONΑυτό που ενώνει ένα μεγάλο αριθμό αγνώστων ανθρώπων, να είναι ενταγμένοι σε ένα κοινωνικό σύνολο, είναι η πίστη σε κοινούς μύθους. Οποιαδήποτε συνεργασία ανθρώπων σε μεγάλη κλίμακα —είτε πρόκειται για ένα σύγχρονο κράτος, μια μεσαιωνική Εκκλησία, μια αρχαία πόλη ή μια αρχαϊκή φυλή— είναι θεμελιωμένη σε κοινούς μύθους, που υπάρχουν μόνο στη συλλογική φαντασία των ανθρώπων.

Οι Εκκλησίες βασίζονται σε κοινούς θρησκευτικούς μύθους. Δύο καθολικοί που δεν έχουν γνωριστεί ποτέ τους μπορούν, παρ' όλα αυτά, να πάνε μαζί σε μια σταυροφορία ή να συγκεντρώσουν χρήματα για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου, επειδή και οι δύο πιστεύουν ότι ο θεός ενσαρκώθηκε και αφέθηκε να σταυρωθεί για να μας λυτρώσει από την αμαρτία.

Τα κράτη βασίζονται σε κοινούς εθνικούς μύθους. Δύο σέρβοι που δεν έχουν ξανασυναντηθεί ποτέ, μπορεί να διακινδυνέψουν τη ζωή τους για να σώσουν ο ένας τον άλλο, επειδή και οι δύο πιστεύουν στην ύπαρξη του σερβικού έθνους, της πατρίδας Σερβίας και της σερβικής σημαίας.

Τα δικαστικά συστήματα βασίζονται σε κοινούς νομικούς μύθους. Δύο δικηγόροι που δεν έχουν ξανασυναντηθεί μπορούν, εντούτοις, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν έναν άγνωστο, επειδή πιστεύουν στην ύπαρξη των νόμων, της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα χρήματα που θα πάρουν για αμοιβή.

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει έξω από τις ιστορίες που επινοούν και λένε αναμεταξύ τους οι άνθρωποι. Δεν υπάρχουν θεοί στο σύμπαν, ούτε έθνη, ούτε χρήμα, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε νόμοι, ούτε δικαιοσύνη έξω από το κοινό φαντασιακό των ανθρώπων.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους vegans. Έχουν κοινές φαντασιώσεις, πιστεύουν όλοι τους σε κοινούς μύθους (ότι δεν πρέπει να τρώμε κρέας, δεν πρέπει να σκοτώνουμε τα ζώα κ.λπ.). Και γραπώνονται απελπισμένα από τους μύθους και τις φαντασιώσεις τους, γιατί αυτές δίνουν νόημα στην ύπαρξή τους εντός του κοινωνικού συνόλου που έχουν ενταχθεί.

Παραδόξως, όσο περισσότερες θυσίες έχει κάνει ένας άνθρωπος για μια φαντασίωση, τόσο πιο φανατικός γίνεται κι επίμονα κρατιέται από αυτήν, γιατί θέλει απελπισμένα να δώσει νόημα στις θυσίες και την οδύνη που έχει προκαλέσει.

Οι ιερείς είχαν ανακαλύψει αυτή την αρχή χιλιάδες χρόνια. Βρίσκεται πίσω από αμέτρητες θρησκευτικές τελετές και εντολές. Αν θέλεις να κάνεις τους ανθρώπους να πιστέψουν σε φανταστικές οντότητες, όπως οι θεοί και τα έθνη, πρέπει να τους κάνεις να θυσιάσουν κάτι πολύτιμο. Όσο πιο οδυνηρή είναι η θυσία, τόσο περισσότερο θα πειστούν για την ύπαρξη του φανταστικού αποδέκτη της. Ένας φτωχός αγρότης που θυσιάζει έναν πολύτιμο ταύρο στο Δία, θα πειστεί ότι ο Δίας υπάρχει, γιατί πώς αλλιώς θα μπορέσει να δικαιολογήσει την ανοησία του; Ο αγρότης θα θυσιάσει κι άλλον ταύρο, κι άλλον, κι άλλον, ώστε να μη χρειαστεί να παραδεχθεί ότι οι προηγούμενοι ταύροι πήγαν χαμένοι. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αν έχω θυσιάσει ένα παιδί για τη δόξα του ιταλικού έθνους, εάν έχω θυσιάσει τα πόδια μου για την κομμουνιστική επανάσταση, αυτό είναι συνήθως αρκετό για να με κάνει ένθερμο ιταλό εθνικιστή ή ενθουσιώδη κομμουνιστή. Γιατί αν οι ιταλικοί εθνικοί μύθοι ή η κομμουνιστική προπαγάνδα είναι ψέματα, τότε θα αναγκαστώ να παραδεχτώ ότι ο θάνατος του παιδιού μου ή η αναπηρία μου ήταν χωρίς κανένα νόημα. Λίγοι άνθρωποι έχουν τα κότσια να παραδεχτούν κάτι τέτοιο. (Βλ. Yuval Noah Harari: «Homo Deus», έκδ. «Αλεξάνδρεια», 2017).


Αιρέσεις

IMAGE DESCRIPTIONΌπως κάθε θρησκεία, έτσι κι ο Βεγκανισμός έχει τις αιρέσεις του. Vegan και χορτοφάγος (vegetarian) δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Η διαφορά ενός vegan (αυστηρά ή ολικά χορτοφάγος) και ενός vegetarian (χορτοφάγος), όπως είδαμε, είναι ότι ο vegan εξαλείφει από τη διατροφή του όλα τα ζωικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι εξαλείφει από την διατροφή του ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα υιοθετεί έναν τόσο αυστηρό χορτοφαγικά τρόπο ζωής, που δεν χρησιμοποιεί ζωικά προϊόντα ούτε στη ένδυσή του, απορρίπτοντας ο,τιδήποτε φτιάχνεται από μαλλί και μετάξι.

Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά συνηθίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα αυγά, το γάλα ή το γιαούρτι, ο,τιδήποτε δηλαδή μπορεί να γίνει από τα ζώα χωρίς να θανατωθούν.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές κατηγορίες χορτοφάγων. Υπάρχουν οι lacto-vegetarians, που τρώνε γαλακτοκομικά, αλλά όχι αυγά, οι ovo-vegetarians που τρώνε αυγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά ή οι lacto-ovo-vegetarians που τρώνε, τόσο τα γαλακτοκομικά, όσο και τα αυγά.


Αρχαία Ελλάδα

Προκειμένου να τεκμηριώσουν τις φαντασιώσεις τους οι vegans πολλές φορές αναφέρονται στους αρχαίους έλληνες, τους οποίους παρουσιάζουν ως δήθεν να απέφευγαν το κρέας. Αυτό είναι απόλυτα αναληθές. Μπορεί πολλοί άνθρωποι τότε να μην πολυέτρωγαν κρέας, αλλά δεν ήταν από επιλογή, αλλά λόγω φτώχειας. Όσοι είχαν χρήματα έτρωγαν τα πάντα. Επιπλέον, ένας τρόπος να προσελκύσουν το δωδεκαθεϊστικό ποίμνιο στις θρησκευτικές τελετές ήταν η διανομή στον κόσμο μερίδων από τα θυσιαζόμενα ζώα.

Σήμερα, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ότι ο λόφος της Ακρόπολης ήταν τόπος θυσίας. Στην εικόνα του Παρθενώνα πρέπει να συμπληρώσουμε αμέτρητες σκηνές σφαγής ζώων, φωτιές με ψησταριές και μεγάλους υπαίθριους χώρους συνεστίασης, όπου οι αθηναίοι κατανάλωναν το κρέας.


Ζώα, που οδηγούνται για θυσία.
Όπου ακούτε για θυσίες των ελλήνων,
φανταστείτε ένα μεγάλο μπάρμπεκιου.
Το μόνο που χρειαζόταν για μια θυσία ήταν ένας βωμός.
Ούτε αγάλματα, ούτε ναοί, ούτε ιερά. Χρειαζόταν μόνο ένα μέρος
για το δώρο προς τους θεούς.
Η ελληνική θρησκεία εκφραζόταν μέσω θυσιών αίματος.
Έκοβαν το λαιμό στα ζώα κι αυτό δεν γινόταν ιδιωτικά ή σε κάποιο σφαγείο, αλλά στη μέση της πόλης ενώπιον όλων των πολιτών.
Ιερέας και σφαγέας ήταν το ίδιο πρόσωπο. Το κρέας μοιραζόταν
σε όλους, οπότε όλοι μετείχαν στη θανάτωση των ζώων.
Στη Ζωφόρο του Παρθενώνα απεικονίζονται ιερείς,
συμμετέχοντες και τα ζώα που οδηγούνται στη θυσία.

Εκατό αγελάδες θυσιάζονταν στα Παναθήναια. Οι θυσίες γίνονταν στην Ακρόπολη. Μετά, το κρέας το επέστρεφαν κάτω στην πόλη και σίγουρα στο Κεραμεικό, όπου μαγειρευόταν κι όλοι χόρταιναν με τα εκατό αυτά ζώα. Πρακτικά, είναι δύσκολο να το φανταστούμε, να σκοτώνονται εκατό αγελάδες σε μία μέρα.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Κρεατοφαγία και ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα.
Η ιστορία της φτώχειας.


Εβλογημένο: Χορηγός της διαφημιστικής καμπάνιας των vegans στο Μετρό.


IMAGE DESCRIPTIONΧριστιανισμός

Οι ανακρίβειες συνεχίζονται και σε χριστιανικό επίπεδο. Αρκετοί vegans, χριστιανοί προφανώς, υποστηρίζουν ότι η Αγία Γραφή κι ο Ιησούς δήθεν επιτάσσουν τη χορτοφαγία.

Κι αυτό αποτελεί προϊόν παρακρούσεων.

Στη «Γένεση» για παράδειγμα, αναγράφεται: «Καθε τι που ζη και κινείται επί της γης, θα είναι προς διατροφήν σας. Σας δίδω όλα αυτά εις τροφήν, όπως σας έδωσα τα λάχανα και τα χόρτα» (9.3).

Στο 11ο κεφάλαιο του «Λευιτικού» (1-47), ο Γιαχβέ μιλάει στον Μωυσή και του εξηγεί ποια από τα ζώα πρέπει να τρώει ο άνθρωπος και ποια να αποφεύγει, όπως π.χ.: «Καθε ζώον δίχηλον, αυτό που έχει σχισμένην εις δύο την οπλήν, και το οποίον μηρυκάζει, αυτά θα τρώγετε» (11.3).

Στο Ευαγγέλιο «Κατά Λουκάν», ο Ιησούς τρώει ψάρι (24, 42-43). Κι άλλα πολλά.Ένωση των vegan, και με τη βούλα του κράτους.


Φάτε την «αλήθεια» σας

Όπως οι φανατικοί χριστιανοί, έτσι κι οι vegans δεν αφήνουν κανέναν να πιστεύει και να κάνει αυτό που θέλει. Σώνει και καλά θέλουν να πιστέψουμε τη δική τους «αλήθεια» (ανοησία, στην ουσία). Κι αυτό επιχειρούν να το επιτύχουν κατακρίνοντας και λοιδορώντας τους υπόλοιπους και στήνοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό προώθησης της προπαγάνδας τους.

Vegans, θέλετε να πεθάνετε από αβιταμίνωση ή από καρκίνο; Είστε ελεύθεροι να το κάνετε!

Θέλω εγώ να πεθάνω από το κρέας; Αφήστε με να το κάνω, δικαίωμά μου!

Είναι λογικό όμως, να πληρώνετε εσείς διαφημίσεις, για να πείσετε εμένα να μην τρώω κρέας;

Πιστέψτε στην «αλήθεια» σας, φάτε την «αλήθεια» σας, αλλά αφήστε κι εμένα να πιστέψω και να φάω ό,τι θέλω.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


25 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49387

  15 Σεπ 2020

  https://www.dw.com/el/στα-ύψη-η-παγκόσμια-κατανάλωση-κρέατος/a-16513228
  Μην καταναλώνετε τόσο πολύ κρέας βρε ζώα!
  Α και κάτι άλλο. Πού είναι όλοι αυτοί οι επιτυχημένοι, πολυβραβευμένοι και νομπελίστες και παγκοσμίου φήμης διανοητές και στοχαστές να βάλουν χέρι στην ανθρωπότητα, να τα που έξω από τα δόντια βρε αδελφέ. Σιγή ιχθύος από τους διανοητικούς μπετόβλακες! Μάλλον θα κάνουν διαλογισμό στο πώς θα ξοδέψουν τα εκατομμύρια που βγάζουν από τα συνέδρια και τις ομιλίες που δίνουν ανά τον κόσμο. Φαπούλες!

 • Ανώνυμος 49386

  14 Σεπ 2020

  "Όσο για τις προφητείες τύπου " το 2050 θα είμαστε όλοι χορτοφάγοι", να θυμίσω ότι μάς μένουν άλλα τριάντα χρόνια.
  Δεν αλλάζουν συνήθειες χιλιάδων χρόνων,"

  Πρώτον, δεν είναι προφητεία, είναι αναπόφευκτο, είναι το μέλλον αρέσει δεν αρέσει. Αν δεν είναι το 2050, θα είναι το 2070 ή 2080, κάθε μελέτη δίνει άλλο νούμερο.
  Δεύτερον, πού τις είδες τις συνήθειες χιλιάδων ετών; Ο καθένας γράφει την αρλούμπα του.
  Για τον ψυχολογικό παράγοντα τα έχω αναλύσει στο παρελθόν.
  Όχι μόνο να καταπολεμηθεί ο υποσιτισμός, αυτό δεν αρκεί. Θα έπρεπε ήδη να συζητάτε ο έλεγχος του παγκόσμιου πληθυσμού και των γεννήσεων. Η συλλογική ευθύνη της ανθρωπότητας προς τη βιόσφαιρα είναι πιο μεγάλη από ποτέ.
  ΥΓ: Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι ενώ αμερικανοί και βρετανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι το κόκκινο κρέας είναι καρκινογόνο, αλλά την ίδια στιγμή όλοι τους σφυράνε αδιάφορα στην πράξη. Να μην χάσουν τα νοικοκυριά το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και την μπριζόλα. Ανθρωπότητα, άντε και μαμήσου!

 • Ανώνυμος 49383

  14 Σεπ 2020

  Να εκπαιδευτούν οι κάτοικοι της γης να μη πετούν τα περιττά τρόφιμα; Και τι να τα κάνουν; Να φωνάζουν τους άστεγους και τους αναξιοπαθούντες και να τους δίνουν το περίσσευμα τους;
  Καλλίτερα, να προβληματιστούν πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να εκπαιδευτούν ώστε να ψωνίζουν την τροφή που τους είναι απαραίτητη, ώστε να μην τους περισσεύει και να την πετούν.
  Γιατί οι λόγοι που κάνουν τους ανθρώπους να ψωνίζουν τόσο πολύ και τόσα πολλά πράγματα, ανήκουν στη σφαίρα του ψυχολογικού.
  Επίσης, να προβληματιστούν πώς μπορούν να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις, ώστε να φροντίσουν να εξαλειφθούν οι λόγοι που πεθαίνουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο από πείνα.
  Όσο για τις προφητείες τύπου " το 2050 θα είμαστε όλοι χορτοφάγοι", να θυμίσω ότι μάς μένουν άλλα τριάντα χρόνια.
  Δεν αλλάζουν συνήθειες χιλιάδων χρόνων, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.. Εκεί, να δεις, η συνομωμοσιολογία θα πάει σύννεφο. Τιτανομαχίες, ανάμεσα στους μεν και τους δε.
  Γ.

 • Ανώνυμος 49381

  14 Σεπ 2020

  Ασχέτως τί υποστηρίζουν οι πωρωμένοι με οποιαδήποτε παράταξη, τα πράγματα έχουν ως εξής:

  "Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χορτοφαγία είναι το άμεσο μέλλον του πλανήτη. Πρέπει μάλιστα να συνδιαστεί με την εκπαίδευση των κατοίκων της γης να μη πετούν τα περιττά τρόφιμα (σήμερα το 30 % των τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια)."
  https://www.iefimerida.gr/news/65330/θα-είμαστε-όλοι-χορτοφάγοι-το-2050
  https://www.ethnos.gr/apopseis/88481_i-hortofagia-os-monodromos
  https://www.andro.gr/drasi/louie-psihoyos/
  https://www.athensvoice.gr/life/health/567301_enallaktiko-kreas-einai-mellon-tis-proteinis-fytiko

 • Ανώνυμος 46263

  17 Οκτ 2018

  Αρκετές χώρες (κυρίως της Ασίας) ήδη τιμούν τα έντομα σαν έδεσμα αλλά ο δυτικός κόσμος δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο, παρά τα όσα υποστηρίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για την "τροφή του μέλλοντος", το Πρόγραμμα Βρώσιμων Εντόμων του οποίου έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτά είναι εξίσου πλούσια σε πρωτεΐνες με το άπαχο κρέας και το ψάρι.
  Προϊόντα φυτικής προέλευσης που μέχρι τώρα αγνοούσαμε, φύκια και πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που όμως θα προέρχονται από έντομα ή κρέας εργαστηρίου είναι κάποιες περιπτώσεις που εξετάζονται (ή και κυκλοφορούν ήδη σε πολύ μικρή ωστόσο κλίμακα).
  https://esquire.com.gr/geysi/fagito/4014/ti-tha-trome-se-25-xronia-apo-tora?utm_source=capital.gr

  @46260
  Το κρέας βράζεται, τα όσπρια, δημητριακά βράζονται, τα λαχανικά βράζονται, το ψάρι ψήνεται. Ο καθένας πετάει το κοντό και το μακρύ του.

 • Ανώνυμος 46261

  17 Οκτ 2018

  Δεν είναι σωστό να είσαι Vegan. Το σωστότερο είναι να είσαι ανθρωποφάγος. Και να ξεκινάς το μενού σου από κάτι μακακες σαν και εσένα. 🤣

 • Ανώνυμος 46260

  17 Οκτ 2018

  Και μονο που χρειαζονται τοσα λογια δειχνει αγχος. Θα πω μια φραση μονο.
  "Σωστη τροφη για καθε πλασμα ειναι αυτη που μπορει να φαει φρεσκια και ωμη."

 • Ανώνυμος 46217

  9 Οκτ 2018

  Τροφή για κρεατολάγνους:
  http://www.iefimerida.gr/news/449957/megalytero-sarkofago-entomo-tis-eyropis-mpoykare-sto-dimarheio-lamias-eikones

 • Ανώνυμος 46209

  7 Οκτ 2018

  Δεν ζείτε χωρίς κόκκινο κρέας; Τι πρέπει να γνωρίζετε:
  https://www.onmed.gr/diatrofi/story/336077/den-zeite-xoris-kokkino-kreas-ti-prepei-na-gnorizete

  Για να γελάσουμε λίγο με φαπούλες στους συριζαίους:
  https://m.youtube.com/watch?v=MjzCUjNYZGU

  (Ο Δημόπουλος δεν έχει βγάλει βιβλίο για τη χορτοφαγία, αλλά αρλούμπες με ματζουνοθεραπείες και γιατροσόφια.)

 • Nektarios Ninas

  7 Οκτ 2018

  Κύριε Λάζαρη,
  το συγκεκριμένο άρθρο είναι εντελώς προπαγανδιστικό και γεμάτο προκαταλήψεις και αυθαιρεσίες που δεν αρμόζουν στην Ελεύθερη Έρευνα.
  Είναι σαν να το έγραψε ο συνεργάτης σου Μ.Δημόπουλος, ο οποίος αν και έχει εκδόσει βιβλίο υπέρ της χορτοφαγίας, περιέργως στην Ελεύθερη Έρευβα μαίνεται αυθαιρέτως εναντίον της...
  Ασφαλώς και υπάρχουν "καμμένοι στον εγκέφαλο" χορτοφάγοι, αλλά υπάρχουν και "καμμένοι" κρεατοφάγοι...
  Ο βιγκανισμός δεν σχετίζεται με καμία άλλη τάση ή κίνημα, ασχέτως αν κάποιοι τα συνδυάζουν... Αν εσύ είσαι άθεος και οικολόγος, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι οικολόγοι είναι άθεοι ??
  Άρθρα σαν αυτό, όχι μόνο δείχνουν ότι δεν έχεις κάνει σοβαρή Έρευνα, αλλά το βέβαιο είναι ότι με τέτοια προκατάληψη (αν όχι σκοπιμότητα), μόνο Ελεύθερη Έρευνα δεν ήταν...
  Δεν διακρίνω που διαφέρεις στο άρθρο αυτό από τους "φανατικούς" που χρόνια στιλιτεύεις...

 • Ανώνυμος 46206

  6 Οκτ 2018

  Συγκριτικά με το 20% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας, το 20% που κατανάλωναν το περισσότερο φάνηκε να διατρέχουν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από 9 αιτίες: 1) καρκίνο, 2) καρδιοπάθεια, 3) αναπνευστικά νοσήματα, 4) εγκεφαλικό, 5) διαβήτη, 6) λοιμώξεις, 7) Αλτσχάιμερ, 8) νεφρική νόσο και 9) νόσο του ήπατος.
  https://www.onmed.gr/ygeia/story/355415/to-kokkino-kreas-ayxanei-ton-kindyno-thanatoy-apo-9-astheneies

  οι πρώτοι στον κόσμο σε ποσοστά καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου είναι οι Inuit (Εσκιμώοι) και οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αλάσκας. Αυτοί οι πληθυσμοί διαβιούν στις ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη μας. Το ίδιο ισχύει και για φυλές της Αιθιοπίας, αλλά και ιθαγενών στις ‘Ανδεις, που ζουν σε υψόμετρα άνω των 4.000 μέτρων. Η έρευνα του δρος Βοσκαρίδη έδειξε ξεκάθαρα ότι τα γονίδια που βοήθησαν στην επιβίωση αυτών των πληθυσμών προδιαθέτουν για καρκίνο!
  https://www.in.gr/2017/12/27/tech/ereyna-gia-ti-sxesi-karkinoy-me-ti-diabiwsi-se-poly-psyxres-synthikes/

  Το τί μπούρδα και μπαρούφες έχουν γραφτεί κατά καιρούς παγκοσμίως για την εξαιρετική υγεία των εσκιμώων δεν λέγεται.
  Γενετικές μεταλλάξεις τους επέτρεψαν να προσαρμοστούν σε δίαιτα με πολύ λίπος και πρωτείνη, αφού στα κλίματα που ζούνε δεν υπάρχει γεωργία. Εξυπακούεται ότι υπάρχει και το αντίτιμο για αυτή την ακραία εξελικτική προσαρμογή: Χαμηλό ανάστημα για μείωση θερμικών απωλειών, υψηλό ποσοστό καρκίνων κ.λπ. Ο οποιοσδήποτε με βασικές γνώσεις απορούσε πώς είναι δυνατόν μια τόσο ακραία δίαιτα που βασίζεται στο κρέας και αίμα φώκιας να προτείνεται για τον υπόλοιπο κόσμο...

  It has been suggested that because the fats of the Inuit's wild-caught game are largely monounsaturated and rich in omega-3 fatty acids, the diet does not pose the same health risks as a typical Western high-fat diet. However, actual evidence has shown that Inuit have a similar prevalence of coronary artery disease as non-Inuit populations and they have excessive mortality due to cerebrovascular strokes, with twice the risk to that of the North American population. Indeed, the cardiovascular risk of this diet is so severe that the addition of a more standard American diet has reduced the incidence of mortality in the Inuit population. Furthermore, fish oil supplement studies have failed to support claims of preventing heart attacks or strokes.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Inuit_cuisine

  Μπουρδολογία τέλος.

 • Ανώνυμος 46205

  6 Οκτ 2018

  Oι "βεγκαν" ανηκουν στον συρφετο της αριστερας(και ισως της... προοδου).Ολοι αυτοι οι κοινωνικα αχρηστοι και επικινδυνοι,αυτοπροσδιοριζονται ως βεγκαν,αντιφα,αλληλεγγυοι,γκευ,λοατ κτλ.
  Δημιουργηματα της ΝΤΠ.
  Ολοι αυτοι οι "ακτιβιστες" του κω...(κυριολεκτικα),δεν θα τολμουσαν να γραψουν με σπρευ,εξω απο μια συναγωγη,καποιο συμθημα εναντιον της καταναλωσεως χοιρινου.
  Ουτε φυσικα θα τολμουσαν να προβουν σε προπαγανδα εναντιον του κρεατος,μεσα σ'ενα Χοτ Σποτ.Εχετε δει μηπως ισλαμιστες...χορτοφαγους;
  Οσο για την...αδικη σφαγη των ζωων,ας δουν τι κανουν τα "ταξικα αδελφια τους" στις ισλαμικες χωρες.
  Οταν η αλητεια και η ηλιθιοτητα συναντωνται,το αποτελεσμα ειναι,κατι τετοια κοινωνικα αποβρασματα.
  Δείτε τι σημαίνει Κουρμπάν Μπαϊράμ...https://www.dhakatribune.com/bangladesh/2016/09/13/rivers-blood-dhaka/
  Υπαρχουνκαι αλλοι "ακρεοφαγοι",αλλα τουλαχιστον δεν επιτιθενται σε αλλους.

  https://www.youtube.com/watch?v=2h0INBybc04 Αντε και καλη... βοσκηση.

 • Ανώνυμος 46204

  6 Οκτ 2018

  Ε ναι αφού είσαι ρωμιός, τί να καταλάβεις. Φάε μια κρεμούλα.
  Παλουκάρια αντί να ποστάρετε χαζές ερωτήσεις, προσπαθήστε να επιμορφωθείτε ψάχνοντας και διαβάζοντας. Είναι γνωστό ότι οι ρωμιοί είναι αναλφάβητοι σε πολλούς τομείς, επιστημονικό, πολιτικό, οικονομικό.

 • Ανώνυμος 46201

  5 Οκτ 2018

  Δεν κατάλαβα τι θέλει να πει ο ποιητής. Μάλλον κι ο ίδιος δεν κατάλαβε.
  Μάλλον πολύ χόρτο έφαγε και τον πείραξε. Ίσως χτύπησε και κανένα εμβολιάκι καλού κακού.
  Βέγκαν φαπούλες και βέγκαν κρέμα να σου δώσω υπάρχει;

 • Ανώνυμος 46200

  5 Οκτ 2018

  @46198
  Πού γράφτηκε να μην τρώμε τίποτε βρε ανόητε. Ξαναδιάβασε τα σχόλιά μου και τα link, αν και προτιμότερο είναι να μην σχολιάζεις. Φαπούλες και κρεμούλα.

  @46199
  Το link που παρέθεσα έχει ένα κατεβατό λόγους ότι ο άνθρωπος είναι πρωτίστως φυτοφάγος. Η φαντασίωση με τους σχεδόν ανύπαρκτους κυνόδοντες του ανθρώπου καταντάει αστεία. Σημειωτέον ότι τρως ό,τι έχει στα ράφια το σουπερμάρκετ.

 • Ανώνυμος 46199

  5 Οκτ 2018

  @46197
  An animal’s diet is one of the most important aspects of its biology, and it helps shape the behavior, evolution, and anatomy of the species. The development and arrangement of an animal’s teeth, known as its dentition, reflects this best; but an animal’s skull evolves to suit its diet as well. In general, meat-eating carnivores have teeth for tearing and skulls capable of biting with great force, while the plant-eating herbivores have teeth and skulls equipped to grind tough vegetation. Omnivores, which eat both plants and animals, have skulls and dentition suitable for a wide range of foods. These trends are so strong that paleontologists can often determine the diet of an extinct animal from nothing more than a few teeth or skull fragments.
  https://www.mainstreetsmiles.com/dental-and-skull-anatomy-of-carnivores-herbivores-and-omnivores/
  Mερικά φυτοφάγα που έχουν μεγάλους κυνόδοντες τους έχουν αναπτύξει κυρίως ως όπλο. Στους ανθρώπους δεν ισχύει αυτό.
  Ο κάθε βέγκαν πιάνεται από μια λαλακία και προσπαθεί να δικαιολογήσει τις φαντασιώσεις του.
  Παιδιά φάτε ότι θέλετε, αλλά και για μένα είσαστε μεγάλα νούμερα.

 • Ανώνυμος 46198

  5 Οκτ 2018

  @ 46195
  Βρε καμμένε βέγκαν, ΟΚ, είμαστε πολλοί οι άνθρωποι στη γη και για να τραφούμε επιβαρύνουμε το περιβάλλον.
  Η λύση ποια είναι; Να σταματήσουμε να τρώμε; Δεν σε πιάνω.
  Κι αν τρώμε βλήτα δεν θα επιβαρύνεται το περιβάλλον; Αν σταματήσουμε το κρέας (χαζομάρες λέμε, αλλά τι να κάνουμε;), θα πρέπει να παράγουμε περισσότερα χόρτα, τα οποία επίσης επιβαρύνουν το περιβάλλον. Θέλουν τρακτέρ, θερμοκήπια, λιπάσματα, φορτηγά μεταφοράς, ένα σωρό πράγματα.
  Φίλε, ξανάρχισε να τρως κρέας γιατί σε έχει πειράξει μου φαίνεται........

 • Ανώνυμος 46197

  5 Οκτ 2018

  Τα περί κυνόδοντων αποτελούν γνωστή μπαρουφίτσα. Φυτοφάγα ζώα έχουν τους μεγαλύτερους κυνόδοντες, όπως ιπποπόταμος, μπαμπουίνος, γορίλας.
  http://living-animals.blogspot.com/2007/11/blog-post.html?m=1
  Δεν καταλαβαίνω την κλάψα των κρεατολάγνων. Δεν υπάρχει απαγόρευση κρέατος, μπορείς να αγοράσεις όσο αντέχει το πορτοφόλι σου. Βέβαια θα αγοράσεις αυτό που σου δίνει το σουπερμάρκετ, δηλαδή κοτόπουλο, χοιρινό, βοδινό. Μιλάμε για ζώα που δεν υπήρχαν μέχρι πριν δέκα χιλιάδες χρόνια περίπου και που δεν ζούνε στη φύση, αλλά σε εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου. Πραγματικά ακατανόητα πράγματα, ειδικά η αναφορά στην παλαιολιθική εποχή...

 • Ανώνυμος 46196

  5 Οκτ 2018

  Τρως ό,τι έχει το σούπερ-μάρκετ αγαπητέ 46192...
  Αν στο μέλλον έχει ακρίδες και φύκια, θα τρως ακρίδες και φύκια χωρίς πολλές-πολλές αρλούμπες και αμπελοφιλοσοφίες.

 • Ανώνυμος 46195

  5 Οκτ 2018

  Η έκθεση του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με την κλιματική αλλαγή.
  Σχεδόν το ένα τρίτο των καλλιεργούμενων εκτάσεων παγκοσμίως χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφής. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 45% της παραγωγής σιταριού χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό, με το 30% της συνολικής χρήσης να καλύπτεται από εισαγωγές.
  Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα προβλήματα που σχετίζονται με την αύξηση της κατανάλωσης κρέατος αναμένεται να επιδεινωθούν σημαντικά, με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αυξάνεται σταθερά.
  «Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 76% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα έως τα μέσα του αιώνα. Σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο συμβαίνει μία λεγόμενη «πρωτεϊνική μετάβαση». Καθώς αυξάνονται τα εισοδήματα, αυξάνεται παράλληλα η κατανάλωση κρέατος», αναφέρει η μελέτη.
  Αν και η ζήτηση για κρέας στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει σταθεροποιηθεί, η κατανάλωση βρίσκεται σε ένα επίπεδο το οποίο θεωρείται υπερβολικό, προειδοποιούν οι ερευνητές.
  Η τάση αυτή θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
  «Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Ένας αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός δεν μπορεί να συγκλίνει στα επίπεδα κατανάλωσης κρέατος των ανεπτυγμένων χωρών χωρίς τεράστιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η κτηνοτροφία είναι μια εξαιρετικά μη αποδοτική χρήση των περιορισμένων πόρων γης και νερού και αποτελεί έναν κύριο παράγοντα της αποψίλωσης των δασών, της καταστροφής των βιοτόπων και της απώλειας ειδών», καταλήγει η μελέτη.
  https://m.naftemporiki.gr/story/1067558
  Απλό και κατανοητό κείμενο, παράγραφο προς παράγραφο.

  Ο συντάκτης είναι ελεύθερος να φάει ότι θέλει, όπως είναι ελεύθερος να πάρει όσα χάπια θέλει, να πιει όσο αλκοόλ θέλει και να λουστεί με ραδιενεργό ουράνιο αν θέλει. Η επιστήμη πάντως έχει μιλήσει. Πέραν της ατομικής ελευθερίας και ευθύνης, υπάρχει και η συλλογική ευθύνη. Από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δεν αναλαμβάνουν δράση με εκστρατείες ενημέρωσης, καμπάνιες και προγράμματα, τον ρόλο αυτό θα τον παίζουν κινήματα, όπως των vegan,

 • Ανώνυμος 46193

  5 Οκτ 2018

  τελικα ηταν χαμηλου πνευματικου επιπεδου οι ορφικοι οι πυθαγοριοι και ο πλατωνας καθως και τοσοι αλλοι φιλοσοφοι που δεν ηταν πτωματοφαγοι... ετσι ειναι αν ετσι νομιζετε... και οι βεγκαν μποντιμπιλντεραδες ειναι μαυρο χαλι για τον ταφο ετοιμοι ααχαχαχχ τα κονομησατε παλι απο τον νικα και τους αλλους λαζαρη ε?

 • Ανώνυμος 46192

  5 Οκτ 2018

  φάτε οτι τραβάει η ψυχή σας,βέβαια καλλύτερα θα ήταν άν υπερτερούσαν οι φυτικές τροφές(λαχανικά-φρούτα) χωρίς απολυτότητες και δογματικές βλακείες

 • Ανώνυμος 46191

  5 Οκτ 2018

  Και για να γελάσουμε λίγο:
  http://www.iefimerida.gr/news/448956/o-ioannis-melissanidis-ermineyei-platona-sto-ethniko-arhaiologiko-moyseio

 • Ανώνυμος 46190

  5 Οκτ 2018

  "Είναι λάθος αυτό που πιστεύουν οι χορτοφάγοι. Ότι αν δηλαδή σταματούσαμε να τρώμε κρέας, θα γέμιζε η φύση με εκατομμύρια ευτυχισμένα μοσχαράκια, που θα χοροπηδούσαν ελεύθερα."
  Βλακώδες επιχείρημα, αφού τα λεγόμενα εξημερωμένα ζώα υπάρχουν για να τρώγονται. Όταν δεν θα τρώγονται, δεν θα υπάρχουν κιόλας. Και αυτό χρησιμοποιείται ως επιχείρημα...

  Δεν έτρωγαν φρέσκο κρέας καθημερινά για τον λόγο ότι το κρέας το έβλεπαν με το κιάλι. Τα ανθρωποειδή είναι φρουτοφάγοι πίθηκοι που κατέβηκαν από τα δέντρα και πρόσθεσαν αναγκαστικά και πρωτεΐνη στη διατροφή τους διότι δεν είχαν πλέον πρόσβαση σε όλη την γκάμα φρούτων και ίσως εντόμων με πριν.

  Μονο το 4% της βιομάζας των θηλαστικών είναι άγρια στον πλανήτη, το 36% είναι οι άνθρωποι και το υπόλοιπο είναι τα εκτρεφόμενα θηλαστικά. Τα εκτρεφόμενα πουλερικά αποτελούν το 70% όλων των πτηνών στη Γη. Η έντονη φαλαινοθηρία και αλιεία έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση του 80% όλων των θαλασσίων ζωων και του 15% των ψαριών συγκεκριμένα, καθώς και περίπου των μισών φυτών της Γης.
  https://m.naftemporiki.gr/story/1354247/oi-anthropoi-afanisan-to-83-olon-ton-agrion-thilastikon
  Οι αριθμοί σοκάρουν και δείχνουν δύο πράγματα που δεν κατανοεί ο συντάκτης και νομίζει ότι πρόκειται για κάποια συνωμοσιολογική θωριά κατά της κρεατοφαγίας. Πρώτον, τις αρνητικές επιπτώσεις της εξέλιξης της τεχνολογίας και της υπερκατανάλωσης στη φύση και το περιβάλλον και δεύτερον το ότι πλέον ο πλανήτης καταδυναστεύεται από την ανθρωπότητα και πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν πριν είναι αργά, όπως η υπερκατανάλωση κρέατος στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Εξυπακούεται ότι η λεγόμενη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της ανθρωπότητας προκειμένου να υπάρξει λίγος χώρος για την φύση (ζώα, φυτά), θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο την ζωική παρά την φυτική παραγωγή. Αν αυτό το απλό πραγματάκι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό χωρίς επεξηγήσεις, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λογικής αντίληψης.

  Όσον αφορά τις τακτικές και τις αντιλήψεις των ρωμιών χορτοφάγων και κρεατοφάγων είναι άνευ σημασίας.
  Η κατανάλωση κρέατος δεν θα μειωθεί διότι το ζητάνε κάποιοι ορκισμένοι χορτοφάγοι, αλλά διότι είναι κάτι που επιβάλλεται δεδομένων των συνθηκών. Και η ανθρωπότητα αν θέλει να επιβιώσει θα πειθαρχήσει διότι δεν έχει άλλη επιλογή. Που σημαίνει ότι η ανθρώπινη διατροφή θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και όχι τα δεδομένα στις ανθρώπινες απαιτήσεις. Αυτό δηλαδή που γινόταν πάντα, σε όλη τη διάρκεια ύπαρξης όλων των όντων στη βιόσφαιρα. Που σημαίνει ότι είτε θα μειωθεί τώρα η κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως, είτε στο μέλλον η ανθρωπότητα θα τρέφεται με έντομα και φύκια και το κρέας θα είναι μακρινή ανάμνηση.
  http://www.sigmalive.com/simerini/environment/160404/i-kreatofagia-epideinonei-tin-klimatiki-allagi

  https://www.onmed.gr/diatrofi/story/336102/kokkino-kreas--karkinos-poies-posotites-freskou-kai-epeksergasmenou-kreatos-synistoyn-oi-eidikoi-meta-tin-proeidopoiisi-tou-pou
  https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/1737/pagkosmios-organismos-ygeias-perissotero-kokkino-kreas-perissoteres-pithanotites-gia-karkino
  https://www.vita.gr/2018/06/26/epikairotita/stres-kai-paxysarkia-pws-syndeontai/
  Μου κάνει εντύπωση ότι παρόλο τον καταιγισμό ερευνών κατά της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

 • Ανώνυμος 46188

  5 Οκτ 2018

  Επιτέλους!