Ο ΣΟΛΩΜΟΣ
ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ

Άεργος, οκνηρός,
μέθυσος, διεφθαρμένος


O Διονύσιος Σολωμός δεν έλαβε μέρος στα πολεμικά γεγονότα του ʼ21 αν και τότε ήταν νεός 23 ετών, υγιέστατος.

Ποτέ του δεν κράτησε όπλο ούτε καν πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, ακόμα και μετά τη δημιουργία του κράτους.

Αν και είχε μεγάλη περιουσία δεν διέθεσε τίποτε για τις ανάγκες των επιχειρήσεων του ʼ21.


Ποτέ δεν αποδείχθηκε, ότι ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, όπως δήθεν αφήνουν να διαφανεί διάφοροι βιογράφοι του.

Γράφτηκε στη Νομική Σχολή ιταλικού πανεπιστημίου, αλλά δεν αποφοίτησε, παρόλο, που διέθετε όλα τα απαιτούμενα υλικά μέσα.

Ουδέποτε απόκτησε οικογένεια, ούτε είχε ποτέ του σχέσεις με γυναίκα.

  
Διακρινόταν για τη βαρύθυμη νωθρότητά του.

Ήταν ευερέθιστος, ιδιότροπος, μισάνθρωπος, ακοινώνητος, δυσπρόσιτος, δύσπιστος προς τους γνωστούς του, αλλά και άβουλος· ένας οκνηρός και αργόσχολος πλούσιος, που μεθούσε. Ένας αλκοολικός.

Ο εβραϊκής καταγωγής πλούσιος πατέρας του, του είχε αφήσει μεγάλη κληρονομιά, η οποία όμως, διεκδικήθηκε κι από διάφορους άλλους. Η μοναδική του έγνοια σε όλη του τη ζωή ήταν να μην χάσει στα δικαστήρια την περιουσία αυτή και τίποτε άλλο.

Τα ποιήματα που έγραφε, ούτε ο ίδιος τα είχε σε εκτίμηση. Χρημάτιζε τους κριτικούς να του γράφουν καλές κριτικές, όπως έχει ο ίδιος παραδεχθεί.

Λόγω της οκνηρίας του τα παρατούσε χωρίς καν να τα τελειώσει. Μόνο δυο ποιήματά του είναι ολοκληρωμένα, τα οποία εκδόθηκαν όσο ζούσε. Όλα τα υπόλοιπα, που είχαν μείνει ανολοκλήρωτα, τα μάζεψε ένας φίλος του και τα εξέδωσε μετά το θάνατό του.

Η χριστιανική κι εθνικιστική κριτική της Ρωμιοσύνης έντυσε το Σολωμό με πυκνή ομίχλη από διάφορους μύθους. Στο βιβλίο επιχειρείται να διαλυθούν οι μύθοι αυτοί, να παρουσιαστεί χωρίς παρωπίδες και να αποκαλυφθεί ο πραγματικός βίος και πολιτεία του Διονύσιου Σολωμού, ο οποίος επί σχεδόν δυο αιώνες βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Στα πρώτα κεφάλαια περιγράφονται άγνωστες –ενοχλητικές για το κατεστημένο– λεπτομέρειες της ζωής του.

Στη συνέχεια γίνεται κριτική του έργου του (άτεχνοι ημιτελείς στίχοι, αντιγραφές από άλλους ποιητές ή εκκλησιαστικά κείμενα κ.λπ.).

Τέλος, αναλύεται ένα μακάβριο, εμπνευσμένο από την «Παλαιά Διαθήκη» ποίημα του, πρωτοφανούς αγριότητας, εθνικιστικού και θρησκευτικού μίσους, γεμάτο αίμα, φρίκη, θάνατο και αποτροπιασμό, στο οποίο δοξολογείται η σφαγή αμάχων κι εξυμνούνται οι σφαγιαστές, ενώ τα θύματα απαξιώνονται. Πρόκειται για τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», οι δύο πρώτες στροφές του οποίου αποτελούν τον εθνικό ύμνο του κράτους μας.64 σελίδες, αρχείο μορφής pdf, 1,29 ΜΒ.
Κατεβάστε δωρεάν ολόκληρο το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


15 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46631

  29 Δεκ 2018

  Απο ρόδο βγαίνει αγκαθι και απ΄αγκάθι βγαίνει ρόδο.
  Ο Σολωμος, νόθος γιος μιας υπηρετριας και ενος ευγενή, παιδί προσφύγων, από την Μάνη η μητέρα από την Κρήτη ο πατέρας , πιθανόν και εβραϊκής καταγωγής, με δυσκολία μιίλησε τα ελληνικά. Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της ζωής του έγραφε στα Ιταλικά, εκει σπούδασε, αυτόν το πολιτισμό γνώρισε. Από την Ελλάδα γνώρισε βασικά μονο τη Ζάκυνθο. Απογοητευμένος και από την ίδια του την μητέρα, αποκομμένος από την οικογένειά του και καταλήγοντας ακόμη και με ψυχολογικά προβλήματα έδωσε και πήρε από την νεοσύστατη Ελλάδα το πολυτιμότερο όλων, την Ταυτότητα. Μια εθνική ταυτότητα που τον συγκίνησε και που με την σειρά του και αυτός συγκίνησε τους υπόλοιπους. Έγραψε σε απλή γλώσσα, ίσως διότι μόνο αυτή γνωρισε πραγματικά και αυτό ήταν το ουσιαστικό. Ο απλός αγράμματος ραγιάς, ο εξευρωπαϊσμένος Ελληνας της διασποράς αλλά και ο νεόκοπος αστός μπορούσαν τώρα να συννενοηθούν όταν μιλούσαν για την Ελλάδα χωρίς περιττές κουβέντες "απ΄τα κοκκαλα βγαλμένη των Ελληνων τα Ιερά". Ακόμη και ένας πολυογιότατος και καλοντυμένος προσκυνημένος στην Υψηλή Πύλη Φαναριώτης θα δυσκολεύονταν να καταρρίψει ένα τέτοιο μανιφέστο, οι αφορισμοί του Φαναριού θα ξεπλένονταν αμέσως. Βεβαίως ο Σολωμός δεν είναι τραγουδιστής της Ρωμιοσύνης. Ύμνησε την επαναπάσταση στον Ελλαδικό χώρο, οπου μπορεί κάποιος να μετρήσει καπου 25-30 σοβαρές εξεγέρσεις (περισσότερες από 1 ανα γενιά) και περιοδικές "απελευθερώσεις" έστω και με ευρωπαϊκή παρέμβαση.
  Και τελικώς ίσως αυτή ήταν και η ιδιαίτερη προσφορά του, ότι εκεί βαθειά καπου κρυμμένη σ΄αυτή τη γωνία του Οθωμανικού οδοστρωτήρα ταυτοτήτων κρύβονταν μια διαφορετικότητα, στα όρια της υποψίας που ξεπερνούσε σε σαφήνεια την κουρελιασμένη έννοια του Ρωμαίικου. Μια ταυτότητα που δεν μπορούσε να θεωρησει τον Οθωμανισμό αυτοκρατορική συνέχειά της όπως η Νέα Ρώμη που ευημερούσε και στα χρόνια του Ανατολίτη (στις συνήθειες μόνο) Σουλτάνου. Ήταν κατι πολύ παλιότερο, τόσο παλιό που ούτε η Δύση μπορούσε να έχει πραγματικά γνωρίσει.
  Ο Σολωμός ήταν αυτός που έκανε την υποψία βεβαιότητα.
  Τώρα το να διερωτουμαστε αν ο Πανος Μαϊντάνης απ το Πισοδερι (+1700) ήταν Ρουμάνος, ο Θεοδωρος Μπούας (+1492) Αλβανός ή απόγονος του Πύρρου όπως ισχυρίζονταν , ο Λάμπος Κατσώνης Ρώσος είναι σαν να μιλάμε τον 21 αιώνα αν υπήρξε ο Ιησούς και ψάχνουμε το DNA του, ενώ το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσοι χριστιανοί μετά από 21 αιώνες.

 • Ανώνυμος 46573

  20 Δεκ 2018

  Ανάμεσα στα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν ξεχώρισε το ρολόι του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, με την αξία του να φτάνει τα 26.910 ευρώ.
  https://www.in.gr/2018/12/19/culture/kseperase-ta-73-000-eyro-tampakiera-tou-kapodistria/

 • Ανώνυμος 46515

  6 Δεκ 2018

  Βιβλίο σκουπίδι, απορώ πως το προτείνετε. Βιβλίο συκοφαντία. Ακόμα και ο άθεος Βάρναλης, επισημαίνει άλλες αρετές του Σολωμού, στο βιβλίο του Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ. Καθαρίζοντάς τον απο την λάσπη των κατ' όνομα ερευνητών, αλλά και των υμνητών του

 • Ανώνυμος 46091

  4 Σεπ 2018

  Τι καρκινώματα ανθέλληνες έχουμε ανάμεσά μας...
  Ο Δονύσιος Σολωμός θα είναι στις καρδιές των Ελλήνων, θέλετε δεν θέλετε.
  Και το όνομά του θα υπάρχει για αιώνες, σε αντίθεση με εσάς.

 • Ανώνυμος 45316

  22 Μαρ 2018

  Τί να πώ, προχθές άκουγα ένα παιδάκι να ψέλνει τον ΄΄εθνικό ύμνο΄΄, του εβραίου Σλόμο όπως εγραψε και ο φίλος απο κάτω, και μου θύμησε εμένα στην ηλικία του, ντυμένος τσολιαδάκι, ειλικρινά στεναχωρέθηκα και μόνο στην σκέψη του σε τί ψέμα μεγαλώνουν μέχρι και σήμερα όλα αυτά τα παιδάκια και εμποτίζονται με υπερηφάνια που θα τα μετατρέψει σε εγωκεντρικούς και κουτοπόνηρους ανθρώπους στο μέλλον. Κρίμα η ΕΕ να μην έχει περισσότερους αναγνώστες και οπαδούς, ίσως κάτι να άλλαζε.

 • Ανώνυμος 45080

  23 Φεβ 2018

  Το όνομα Σολωμός είναι η ελληνική απόδοση του εβραϊκού Shlomo

 • Ανώνυμος 45064

  16 Φεβ 2018

  φοβερο αρθρο ..........οι τουρκορωμιοι σκουζουν όταν ακουνε την αληθεια ........

 • Ανώνυμος 44492

  3 Ιαν 2018

  η πιο σιχαμενη σελιδα που ειδα ποτε η ελευθερη ωρα,,μια σελιδα πληρωμενη να λεει ψεματα και υβρεις...τελικα φωτια και τσεκουρι στους απιστους σαν εσας που κρυβεται πισω απο την ελευθερη ωρα

 • Ανώνυμος 43782

  31 Αυγ 2017


  Διονύσιος Σολωμός, το άξιο τέκνο της Ζακύνθου:
  http://news.in.gr/features/article/?aid=1500159505

 • Ανώνυμος 43350

  25 Ιουν 2017


  http://www.protothema.gr/politics/article/651929/gafa-megatonon-apo-karanika-vgazame-suberasmata-apo-ton-paskal-kai-ton-brikner/
  http://www.kathimerini.gr/872334/opinion/epikairothta/politikh/erwthseis-gi-aytoys-poy-sthrizoyn-syriza

 • Ανώνυμος 43079

  3 Ιουν 2017

  Σας αρέσουν ο Πόε και ο Κάφκα κ. Λάζαρη;

 • Ανώνυμος 39873

  14 Οκτ 2016

  του ημιτελους... 39851 να μαθουμε να μιλαμε και να γραφουμε ελληνικα πρωτα και μετα σχολιαζουμε κιολας

 • Ανώνυμος 39851

  8 Οκτ 2016


  Η έκδοση του ημιτελές έργου του Σολωμού το 1859 προκάλεσε αμηχανία, δυσαρέσκεια και αδιαφορία για την αποσπασματικότητά του και την ασυναρτησία. Την κατάσταση "σώζει" ο Παλαμάς μετά το 1880 με το κριτικό του έργο.

 • Bielidopoulos

  8 Οκτ 2016


  κουμπούρα < κουμπούρι + -α < μεσαιωνική ελληνική κουμπούρι < τουρκική kubur < αραβική (qubr), πληθυντικός τού (qabara: τάφος, μνήμα) < ρίζα (q-b-r)

  ;)

 • Bielidopoulos

  8 Οκτ 2016


  Και πολύ της πέφτει της ρωμιοσύνης ο Σολομός. Όλο παραπονιέστε βρε αχάριστοι άνθρωποι αντί να κάνετε τον σταυρό σας που πατάτε τα ποδάρια σας στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη. Δηλαδή θέλετε ο ποιητής να αφήσει τα ποιήματά του και να πάρει την κουμπούρα; Ε; Αυτό θέλετε; Και μετά πως θα γράφει ποιήματα;

  Natacha Atlas - Gafsa:
  https://www.youtube.com/watch?v=3_VcOUA1BH0
  Ώπα!