ΚΟΙΝΗ
ΛΟΓΙΚΗ

Τόμας Πέιν,
εκδόσεις «Αβοκάντο» The world is my country,
all mankind are my brethren,
and to do good is my religion.
Thomas Paine,
«The Age of Reason», 1794Στην Ευρώπη συνηθίζεται στις προοδευτικές ιστορικές ακολουθίες, μετά το διαφωτισμό, να καταδεικνύεται η γαλλική επανάσταση υπερπηδώντας το τί συνέβη στον αμερικανικό πόλεμο τής ανεξαρτησίας. Κι όμως, η αλήθεια είναι, ότι στην άλλη μεριά τού Ατλαντικού, τόσο οι κοινωνικὲς αναταραχές όσο και οι δομές, οι οποίες τις προκάλεσαν, υπήρξαν συναρπαστικές.
 
Σε μια εποχή, που ακόμα και η έννοια τής δημοκρατίας ήταν ταυτόσημη με κάθε τι το αρνητικό, οι άποικοι κατάφεραν να αποβάλουν το ζυγό τής μoναρχίας από πάνω τους και το έκαναν αυτό έχοντας ως κοινή βάση τα δεινά τους και την επιθυμία τους να ζήσουν ανεξάρτητοι.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι η απόσχιση τής Αμερικής από το στέμμα ήταν μια επανάσταση χωρίς εθνικά φρονήματα. Ήταν ακόμα η προταξική εκείνη εποχή, που η λέξη «πατριώτης» είχε διεθνιστικό χαρακτήρα σημαίνοντας το αντίθετο τού «αριστοκράτης», τον άνθρωπο, που αρέσκεται στην ελευθερία.

Μέσα σε εκείνη την εποχή, έζησε κι έδρασε ο Τόμας Πέιν. Ο Πέιν βέβαια, υποστήριζε, ότι έχει πατρίδα και πως αυτή βρίσκεται «όπου δέν υπάρχει ελευθερία». Ήταν ένας οραματιστής, που δέν αρκούταν σε ρεφορμισμούς. Ήθελε την καταστροφή τού παληού κόσμου και την ήθελε εδώ και τώρα, για να χτιστεί ο νέος στα συντρίμμια του.

Δέν ήθελε, εν προκειμένω, μόνο την απελευθέρωση τής Αμερικής από τα δεσμά τής αγγλικής μοναρχίας, ήθελε την κατάργηση τής μοναρχίας σε όλα τα μήκη και πλάτη τού πλανήτη.

Και παρʼ όλο, που παντα έβλεπε πολύ μακρυά, δεν ήταν ουτοπιστής: οι στόχοι, που έθετε ήταν δύσκολοι, αλλά πάντα πραγματοποιήσιμοι. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τού Πέιν εξ άλλου, ήταν, πως για ο,τιδήποτε πρότεινε, παρουσίαζε κι ένα ολοκληρωμένο πλάνο υλοποίησης.

Ο Τόμας Πέιν φέρεται να είναι ο άνθρωπος, που μίλησε πρώτη φορά για «ανεξάρτητες, αλλά Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής». Βασιζόμενες σε αυτό, αλλά και στην αλλοτριωμένη νεωτεριστική έννοια τού πατριωτισμού, σύγχρονες συντηρητικές φυσιογνωμίες έχουν επικαλεστεί τον Πέιν απομονώνοντας λεγόμενα του στη προσπάθεια να τον εντάξουν στο θλιβερό τους κύκλο προσάπτοντάς του εθνικά/συντηρητικά χαρακτηριστικά - η αλήθεια όμως, απέχει πολύ απʼ αυτό.

Απʼ την άλλη μεριά, ορθό θα ήταν να αποφευχθεί ο απόλυτος χαρακτηρισμός τού Πέιν ως αληθινός δημοκράτης ή αναρχικός, όπως επίσης συμβαίνει, καθώς πρόκειται για μια περίπτωση με πολλές ιδιαιτερότητες.

Υπάρχουν όμως, στοιχεία τής δρασης τού Τόμας Πέιν, που μετά βεβαιότητας τον τοποθετούν σʼ ένα καθαρά ριζοσπαστικό πλαίσιο: η διάκριση τής κοινωνίας από το θεσμό τής κυβέρνησης, η σκληρή του επίθεση στην οργανωμένη θρησκεία, η αντιμοναρχική του μανία, η συμπόνοιά του για τα δεινά των φυλακισμένων τής Βαστίλης, είναι, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά τής ταυτότητας τού Τόμας Πέιν, που μιλούν από μόνα τους.

Σʼ αυτά ας προστεθεί, πως πυροδότησε την αμερικανική επανάσταση, συνδιαμόρφωσε τη γαλλική επανάσταση και τράνταξε τα θεμέλια τής αγγλικής μοναρχίας.

Μέσα απʼ όλα αυτά, ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά πώς ήταν ο Τόμας Πέιν: Ένας επαναστάτης στην εποχή των επαναστάσεων. (
«Αποσπάσματα από την Εισαγωγή τού βιβλίου των εκδόσεων Αβοκάντο»).


49 σελίδες, αρχείο μορφής pdf, 657 ΚB.
Κατεβάστε δωρεάν ολόκληρο το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47690

  16 Ιουλ 2019

  https://islamforwest.org/2011/12/31/book-of-the-week-age-of-reason-by-thomas-paine-in-the-islamic-light/

 • Ανώνυμος 45795

  16 Ιουν 2018

  Ευχης εργο,να συνεχισετε την προβολη ιδεων κα βιβλιων οπως αυτο....ειμαστε σαν κοινωνια στον πατο του τελματος και δεν νομιζω οτι υπαρχουν περιθωρια εξαγωγης απ αυτο...σε 70 χρονια θα τελειωσουμε σαν κρατος...ισως και προτιμοτερο απο το τελμα της σηψης....

 • Bielidopoulos

  7 Φεβ 2013

  Να σημειώσω ότι ο Τόμας Πέιν ήταν ντεϊστής: "Ο ντεϊσμός προωθήθηκε από στοχαστές του Διαφωτισμού όπως ο Βολταίρος και μερικοί από τους Θεμελιωτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τόμας Τζέφερσον και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλέον γνωστούς Αμερικανούς Θεμελιωτές που υπήρξαν ντεϊστές. Ο Τόμας Πέιν δημοσίευσε την Εποχή της Λογικής, μια πραγματεία που κατέστησε δημοφιλή τον ντεϊσμό σ' όλες τις γωνιές της Αμερικής και της Ευρώπης. Ο Πέιν έγραψε ότι ο ντεϊσμός αντιπροσώπευε την εφαρμογή της λογικής στη θρησκεία, ξεκαθαρίζοντας οριστικά προβλήματα που πρωτύτερα θεωρούνταν εσαεί αμφιλεγόμενα. Οι ντεϊστές ήλπιζαν επίσης να διευθετήσουν θρησκευτικά ερωτήματα οριστικά και με επιστημονικό τρόπο μέσω της λογικής και μόνον, χωρίς τη βοήθεια της αποκάλυψης." http://el.wikipedia.org/wiki/Ντεϊσμός

 • Bielidopoulos

  22 Ιαν 2013

  Αν ήταν δυνατόν να μην χρωματίζετε το κείμενο... :)

 • xartopontikas

  21 Ιαν 2013

  συγχαρητήρια για την ανάρτηση και για τη συνολική δουλειά σας