Η ΝΥΧΤΑ

Συγγραφέας:
Ισαάκ Ασίμοφ

 

Μέσα στην περιορισμένη έκταση ενός διηγήματος, ο Ισαάκ Ασίμοφ κατορθώνει να περιγράψει με καίριο τρόπο  την αγωνιώδη επιστημονική αναζήτηση, η οποία προσπαθεί να διευρύνει τα περιορισμένα αντιληπτικά μας όρια και να υπερκεράσει το φόβο για το άγνωστο, τη σύγκρουση του θρησκευτικού σκοταδισμού με τον ορθολογισμό, τη σχέση θρησκείας και ψυχασθένειας.


Ο πλανήτης Κάλγκας στέκεται στο χείλος του χάους, αλλά μόνο μια χούφτα ανθρώπων το αντιλαμβάνονται. Ο Κάλγκας γνωρίζει μόνο το αιώνιο φως τής μέρας. Για περισσότερα από δυο χιλιάδες χρόνια, κάποιος από τους συνδυασμούς των έξι ήλιων φωτίζει τον ουρανό.
 
Ο συνεχώς φωτισμένος ουρανός δεν τούς επιτρέπει να  αντιληφθούν την ύπαρξη τού υπόλοιπου Σύμπαντος, το οποίο νομίζουν, ότι περιορίζεται στον δικό τους πλανητικό χώρο και -εννοείται-  δεν έχουν δει ποτέ τον έναστρο ουρανό.
Σύντομα, οι ήλιοι θα δύσουν όλοι ταυτόχρονα και το τρομερό μεγαλείο της νύχτας θα προκαλέσει τέτοια παραφροσύνη, που θα σημάνει το τέλος τού πολιτισμού.

Ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να ερευνήσουν το φαινόμενο, το ιερατείο φανατίζει το τρομοκρατημένο από την πρωτόγνωρη θέα των άστρων πλήθος και τού υπόσχεται την «αιώνια ζωή» αν πυρπολήσει το «ασεβές» πανεπιστήμιο.

Καθώς ο Λάγκας βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι, ένας οχλοποιημένος από τον θρησκευτικό τρόμο τού αγνώστου λαός κατευθύνεται με αναμμένους δαυλούς προς την προστάτιδα -αλλά μονίμως απροστάτευτη- γνώση…


Αρχείο μορφής
pdf (143 KB).

Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • EleftheriErevna

  22 Νοε 2014

  Yπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα, που διορθώθηκε.
  Δοκιμάστε πάλι, παρακαλούμε.
  Ε.Ε.

 • Ανώνυμος 30223

  22 Νοε 2014

  Giati den mporo na katevaso to vivlio tou Asimov?