Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ

Έλληνες σχεδιαστές,
πρωτεργάτες και εκτελεστές
(1944-1945)


Άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο κατά την περίοδο 2008-2016, συλλέγοντας το υλικό σιγά-σιγά. Ήταν πολύ δύσκολο να βρω πρωτότυπες φωτογραφίες και κάποιες εφημερίδες στην ελληνική γλώσσα της εποχής στην οποία επικεντρώνεται το βιβλίο. Το ελληνικό κράτος με τις κυβερνητικές του δομές έχει εδώ και εβδομήντα χρόνια τροφοδοτήσει το εσωτερικό και το εξωτερικό κοινό με ψεύτικα βιβλία και άρθρα σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη κατά τα έτη 1936-1945 σε σχέση με την αλβανική μειονότητα της Τσαμουριάς της Νότιας Ηπείρου.

Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που έχουν σκοπίμως παρερμηνευτεί από έλληνες ιστορικούς και δημοσιογράφους σχετικά με την αβάσιμη κατηγορία για τη συνεργασία των τσάμηδων με τους γερμανούς. Μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς κατάφερα να βρω την αλήθεια για τις φωτογραφίες που οι έλληνες ισχυρίζονται ότι αφορούν στη συνεργασία των τσάμηδων με το γερμανικό Στρατό.

Πιστεύω ότι η πολύχρονη εργασία μου για πολλά χρόνια για τη δημοσίευση αυτού του βιβλίου θα εκτιμηθεί σωστά από τους αναγνώστες και τους κριτικούς. Ποτέ δεν υπήρξε συλλογική συνεργασία του πληθυσμού των τσάμηδων με τον ιταλό και γερμανό εισβολέα.

Στόχος της ελληνικής γενοκτονίας ήταν η εκκαθάριση των μουσουλμάνων αλβανών από την Τσαμουριά της Νότιας Ηπείρου, η λεηλασία της περιουσίας τους και η τοποθέτηση των ορθόδοξων προσφύγων που μετανάστευσαν με την πάροδο του χρόνου από τη Μικρά Ασία.Ο Ι. Μεταξάς με τον υπουργό Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκέμπελς, Αθήνα, Σεπ. 1936.
Ο Ι. Μεταξάς και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Κοτζιάς με τον Γιόζεφ Γκέμπελς, Αθήνα, Σεπ. 1936.
Έλληνες στρατιώτες, πολιτικοί και υψηλόβαθμοι κληρικοί χαιρετώντας τον Ι. Μεταξά
με το ναζιστικό χαιρετισμό του Χίτλερ, Αθήνα, 1938.
Ευχαριστήρια επιστολή των αρχών της Αλεξανδρούπολης του Έβρου της Θράκης προς τον Αδόλφο
Χίτλερ, Απρ. 1941. Μεταξύ των υπογραφόντων ήταν επίσης κι ο Μητροπολίτης Μελέτιος.

Κατά τη διάρκεια του εκτοπισμού των εβραίων των Ιωαννίνων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι γερμανοί σε συνεργασία με την ελληνική Χωροφυλακή, εκτόπισαν επίσης δεκάδες αντιφασιστές τσάμηδες. Αυτό δείχνει σαφώς ότι οι αλβανοί της Τσαμουριάς ήταν στην πλευρά των ελλήνων ανταρτών.

Η διατήρηση από το ελληνικό κράτος των οικιών και της ιδιωτικής γης, των οποίων οι πραγματικοί ιδιοκτήτες είναι οι αλβανοί, δείχνει σαφώς ότι η εθνοκάθαρση της Τσαμουριάς από το αλβανικό στοιχείο βασίστηκε σε μια αβάσιμη κατηγορία με πολιτικό υπόβαθρο για συνεργασία των τσάμηδων με τους γερμανούς .

Χωρίς την επίλυση ενός τόσο λεπτού θέματος, όπως είναι αυτό των τσάμηδων, δεν μπορούν να υπάρξουν καλές σχέσεις γειτονίας ή ειλικρινούς φιλίας μεταξύ των ελλήνων και των αλβανών, των οποίων τα κοινά συμφέροντα περισσότερο τους ενώνουν, παρά τους χωρίζουν.


25 Μαρτίου 1944.
Η μεταφορά των εβραίων της Τσαμουριάς σε στρατόπεδα εξόντωσης στην Αυστρία και Γερμανία.

Πιστεύω ότι η αντικειμενική και επιστημονική αξιολόγηση των φαινομένων και των γεγονότων που παρουσιάζω και αναλύω πρέπει να προεξάρχει του πάθους. Ως εκ τούτου, θα δημοσιεύσω πρωτότυπες φωτογραφίες που δείχνουν σαφώς τη συνεργασία του ελληνικού κράτους και υψηλόβαθμων κληρικών της Αυτοκέφαλης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους ιταλούς και γερμανούς εισβολείς.

Μια αληθινή ιστορία δεν είναι αυτή που είναι γραμμένη εν μέρει με αλήθειες κι εν μέρει με ψέματα. Μια αληθινή ιστορία είναι αυτή που είναι γραμμένη με βάση αληθινά έγγραφα, ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι ενοχλητικά.


Η συμμορία των βλάχων που σκότωσε τον έλληνα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανό Λαζαρίδη,
όταν επιχείρησε την αφομοίωσή τους το 1911.
Οι ιταλοί με τους βλάχους συνεργάτες τους στη Λάρισα το 1942.

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να παρουσιάσει εν συντομία πτυχές και ιστορικά έγγραφα από την εποχή του έλληνα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά (1936-1941) στην ελληνική γενοκτονία κατά του αλβανικού πληθυσμού (1944-1945). Φέρνει στο φως την αλήθεια, ότι οι τσάμηδες ποτέ δεν συνεργάστηκαν συλλογικά με τον ιταλικό και γερμανικό Στρατό. Υπήρχαν μεμονωμένα άτομα που συνεργάζονταν με αυτούς τους εισβολείς, αλλά ένα ολόκληρο έθνος δεν θα μπορούσε να σφαγιαστεί για μερικά άτομα που στο παρελθόν είχαν υπηρετήσει διάφορους εισβολείς, προκειμένου να διατηρήσουν πλούτο και προνόμια.

Θα παρουσιάσουμε τα γεγονότα, ότι οι νέοι της Τσαμουριάς εντάχθηκαν στο ελληνικό κομμουνιστικό Στρατό ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και πολλοί από αυτούς έπεσαν μάρτυρες για την ελευθερία της Ελλάδας στην πίστη τους για αδελφική συνύπαρξη των δύο εθνών. Θα δείξουμε όσους συνεργάστηκαν επίσημα με ιταλούς και γερμανούς εισβολείς.


Ο Μητροπολίτης Σπυρίδων Βλάχος και ο Μητροπολίτης Βασίλειος μεταξύ ελλήνων στρατιωτών
και παραστρατιωτικών δυνάμεων, που διέπραξαν σφαγές κατά του αλβανικού πληθυσμού,
Gjinokastra, 21 Φεβρουαρίου 1914.
Ο ιταλός υποστράτηγος Francesco Jacomoni με τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως,
Πωγωνιανής και Κονίτσης Δημήτριο Ευθυμίου, Πωγωνιανή (Βοστίνα) 1940.

Το βιβλίο περιέχει στοιχεία από ελληνικά αρχεία. Το 90% της βιβλιογραφίας μας βασίζεται σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία ελλήνων συγγραφέων. Περιλαμβάνονται επίσης φωτοτυπίες εφημερίδων από το 1942, όπου διαβάζουμε άρθρα σχετικά με τη συνεργασία του Ναπολέοντα Ζέρβα και του ΕΔΕΣ με το γερμανικό Στρατό και φωτοτυπίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη CIA για τη συνεργασία αρκετών ελλήνων που αργότερα αποτέλεσαν τα κεντρικά πρόσωπα της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, όπως είναι ο πρώην πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής κ.λπ..


Αλβανοί θάβουν συμπατριώτες τους μετά τη σφαγή τους από ελληνικές παραστρατιωτικές δυνάμεις.
Ο Ναπολέων Ζέρβας με τον Μητροπολίτη Δωρόθεο στα δεξιά του, μια μέρα μετά τη σφαγή
που διεπράχθη στους μουσουλμάνους αλβανούς στην Παραμυθιά της Τσαμουριάς, 28 Ιουνίου 1944.

Το βιβλίο αυτό περιέχει δεκάδες φωτογραφίες της περιόδου 1936-1944, που δείχνουν την επικράτηση του φασισμού και του ναζισμού στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά, φωτογραφίες της συμφωνίας για την ειρηνική άνευ όρων παράδοση του ελληνικού Στρατού τον Απρίλιο του 1941 στο γερμανικό Στρατό. Υπάρχουν αξιοσημείωτα γεγονότα για τους έλληνες κληρικούς, τους Αρχιεπίσκοπους και τους Μητροπολίτες που πέταξαν τα άμφια και φορούσαν στρατιωτικές στολές του Στρατού του ΕΔΕΣ, συμμετέχοντας άμεσα στις σφαγές του ανυπεράσπιστου αλβανικού πληθυσμού στην Τσαμουριά.

Ένα παράδειγμα ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων Βλάχος που συμμετείχε στην προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας από τον ελληνικό Στρατό το 1914 κι είχε βασικό του ρόλο στην ειρηνική παράδοση του ελληνικού Στρατού στο γερμανικό τον Απρίλιο του 1941. Δύο ανώτερα μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Δωρόθεος και ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, συμμετείχαν στην ελληνική γενοκτονία του πληθυσμού των τσάμηδων.

Αυτά τα γεγονότα υποστηρίζονται τόσο από τις φωτογραφίες εκείνης της εποχής που υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο όσο και από δηλώσεις ελλήνων κληρικών εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν πρωτότυπες φωτογραφίες, που έλληνες ιστορικοί έχουν σκόπιμα παρουσιάσει στον αναγνώστη διαστρεβλωμένες, σαν να είχαν οι αλβανοί τσάμηδες συνεργασία με τους γερμανούς Ναζί, ενώ η αλήθεια αυτών των φωτογραφιών είναι αρκετά διαφορετική.


Αλβανοί στην Τσαμουριά, 1913.
Αλβανοί στη Σαγιάδα της Τσαμουριάς, δεκαετία 1930.

Εκδιωχθέντες αλβανοί πρόσφυγες από την Τσαμουριά.
Καταυλισμός στην Καβάγια Αλβανίας.

Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο τόσο για όλους τους αναγνώστες, που θα μάθουν πράγματα που πολύ λίγοι ιστορικοί, λόγιοι και δημοσιογράφοι λένε, όσο και για τους ακαδημαϊκούς που θα τους χρησιμεύσει ως οδηγός για να ανασύρει την αλήθεια της ελληνικής γενοκτονίας κατά των αλβανών στην Τσαμουριά από τη σκόνη της λήθης.

Είναι ένα βιβλίο, που δεν είναι γραμμένο ούτε για να κάνει πολιτική προπαγάνδα ούτε για να ρίξει λάσπη στον ελληνικό λαό ή στους ηγέτες του, αλλά για να πει την αλήθεια που πρέπει να μάθει ο κόσμος, χωρίς συναισθηματικές επιρροές και πολιτικά συμφέροντα.


O Μητροπολίτης Παραμυθιάς Δωρόθεος, ενώ διανέμει ρούχα σε χριστιανούς ορθόδοξους, τα οποία λεηλατήθηκαν από μουσουλμάνους αλβανούς της Τσαμουριάς μετά τη γενοκτονία. Παραμυθιά, 1946.

Το ζήτημα των τσάμηδων δεν είναι απλώς ένα ζήτημα ιστορίας και κατασχέσεων από τους ελληνικούς νόμους. Είναι πρωτίστως πολιτικό, επειδή η ελληνική κρατική βαρβαρότητα κι ο ρατσισμός άρχισαν κατά των αλβανών από το 1913 στην Τσαμουριά της Νότιας Ηπείρου. Υπήρχαν αρκετές βίαιες διώξεις των αλβανών τσάμηδων: το 1913, το 1922-1923, το 1936-1938 και η πλέον τραγική το 1944-1945. Το Αλβανικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε με Ψήφισμα στις 4 Απριλίου 2004 (που δημοσιεύθηκε στο Επίσημο Δελτίο του 2013) τις σφαγές και την απέλαση, που χαρακτηρίστηκαν: «η ελληνική γενοκτονία κατά του αλβανικού πληθυσμού στην Τσαμουριά μεταξύ 1944 και 1945».


Γερμανοί αξιωματικοί με ιερείς στο Άγιο Όρος.
Ανώτερος έλληνας κληρικός με γερμανούς αξιωματικούς. Αθήνα ,1944.
Ο Μητροπολίτης Χανίων Κρήτης Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης
με ανώτερους γερμανούς αξιωματικούς. Κρήτη, 1944.
Ο ιερέας Βαλλίδης Γεώργιος, ενώ συνοδεύει το γερμανικό Στρατό στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, 1944.

Γερμανός στρατιώτης με έλληνα ιερέα, ενώ διαβάζουν το ναζιστικό
προπαγανδιστικό περιοδικό ΣΥΝΘΗΜΑ. Άγιος Όρος, 1 Αυγούστου 1943.
Το δημόσιο κάλεσμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα Βλάχου, που απευθύνεται
στο χριστιανικό ορθόδοξο πληθυσμό, για την υποστήριξη του γερμανικού στρατού το 1943.

IMAGE DESCRIPTIONΜια γρήγορη και ειρηνική επίλυση του ζητήματος των τσάμηδων θα απαλλάξει τους έλληνες από την ανησυχία τους για μια τραγική σύγκρουση με τους αλβανούς. Εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα ζει με την ένταση, ότι μια μέρα η Αλβανία θα της επιτεθεί, προκειμένου να ανακτήσει την Τσαμουριά. Κι αν η Ελλάδα είχε δίκιο στη δίωξη των αλβανών από την Τσαμουριά, γιατί ζει με το άγχος ενός πολέμου μεταξύ δύο χωρών; Οι έλληνες, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι σφαγίασαν, λήστεψαν κι εκδίωξαν τους αλβανούς από την Τσαμουριά λανθασμένα, χωρίς καμία πραγματική απόδειξη ότι ήταν συνεργάτες των γερμανών, θα έχουν πάντα μια ανησυχία στις ψυχές τους, μια έγνοια, για την αμαρτία που διέπραξαν εναντίον των τσάμηδων. Επειδή οι έλληνες δείχνουν ότι είναι πολύ πιστοί, και η Εκκλησία και το Κράτος είναι αδιαχώριστα, τότε ο Θεός ας δείξει έλεος για την Ελλάδα και για τους έλληνες για τις αμαρτίες που διέπραξαν.

Μια ειρηνική λύση του ζητήματος των τσάμηδων θα ξεκινήσει όταν η Ελλάδα καταργήσει αρχικά το εμπόλεμο με την Αλβανία, στη συνέχεια επιτρέψει σε οργανωμένες ομάδες να επισκεφθούν τους τάφους των προγόνων τους και τα ερειπωμένα σπίτια και ακολούθως να κάνει σοβαρά βήματα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο εθνών. Αυτές οι ενέργειες δεν είναι στην πραγματικότητα αδύνατες εάν υπάρχει μια αληθινή βούληση ανάμεσα στις πολιτικές τάξεις των δύο χωρών για ειρήνη και φιλία, λέγοντας και υπερασπίζοντας την αλήθεια, την οποία πρέπει να πούμε μαζί οι έλληνες κι οι αλβανοί, αν θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας, αν θέλουμε ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον.

Χωρίς την επίλυση του ζητήματος των τσάμηδων, ποτέ δεν θα υπάρξει φιλία και ειλικρινείς σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο εθνών. Κανείς δεν ξέρει το μέλλον και οι αρχές του 21ου αιώνα αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν περισσότεροι αλβανοί από έλληνες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σημείωση:
Το παραπάνω άρθρο αποτελείται από μεταφρασμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Arben P. Llalla:
The Greek collaborationists, designers and leaders of the genocide in Chameri (1944-1945)”, Tetova, April, 2017.Διαβάστε online και κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο δωρεάν κάνοντας κλικ εδώ.
(190 pages, PDF file, 7.81 MB).Arben Pajtim Llalla was born on 17 January 1972 in Elbasan, Albania. He finished the elementary and secondary education in his hometown.
He is a graduate of History in the State University of Tetovo.
He has published the following books: "Traces of the Old Literature of Albanians in Greece" (2006), "Aristides Kola and Albanian Press" (2007), "Demography of Albanian Lands in Northern Greece" (2013).

Ο Arben Llalla γεννήθηκε το 1972 στο Ελμπασάν της Αλβανίας. Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στην πατρίδα του. Από το 1993 έως το 2004 έζησε κι εργάστηκε στην Ελλάδα. Από το 1997 εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε πολλές αλβανικές εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο.
Από το 1998 άρχισε να συνεργάζεται με την Ελληνική Ένωση Αρβανιτών για τις Ιστορικές Σπουδές. Είχε στενή συνεργασία με τον μελετητή και συγγραφέα Αριστείδη Κόλλια.
Από το 2000 άρχισε να δημοσιεύει τις πρώτες μελέτες για τη ζωή και τον πολιτισμό των ελλήνων αρβανιτών. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει σε αλβανικά περιοδικά και εφημερίδες πάνω από πενήντα ιστορικά επιστημονικά έργα για τους αρβανίτες, ιδιαίτερα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους κι έπειτα.
Το 1998 ίδρυσε το «Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών» - Παράρτημα Θεσσαλονίκης. Το 2000 εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου «Αλβανών Θεσσαλονίκης».
Είναι πτυχιούχος Ιστορίας του Tetovo State University. Μιλάει ιταλικά κι ελληνικά. Από το 2004 ζει στο Τέτοβο κι από το 2013 εργάζεται ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


12 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50506

  14 Μαρ 2021

  Από ποτε οι Τσάμηδες είναι αμιγώς Αλβανοί; Μεικτοι είναι, αλβανοελληνοβλαχικης καταγωγής. Τούρκοι προσδιορίζονταν μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα.

 • Ανώνυμος 48826

  7 Απρ 2020

  https://www.in.gr/2020/04/07/apopsi/o-yperoxos-ellinas-pou-nikaei-ton-ellinara-kai-ekplissei-tous-pantes/
  Πωπώ!

 • Ανώνυμος 48824

  7 Απρ 2020

  Ο Λαλα λάλησε γιατί για αυτό το λόγο πληρώνετε από τους Τούρκους. Άλλα εσείς που του δίνετε βήμα τι πιστεύεται ότι κάνετε; Ο Λαλα πληρώνεται για να συκοφαντεί εναντίον του Ελληνισμού οπού και αν ε βρίσκεται.

 • Ανώνυμος 48812

  5 Απρ 2020

  "«Οι ίδιοι οι Έλληνες δεν είναι και ο πιο νομοταγής λαός» συνεχίζει. «Πάντοτε μοιάζουν να βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες ή και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα μετά το προσωπικό τους όφελος."
  https://www.iefimerida.gr/ellada/times-londinoy-peitharhimenoi-ellines-prothypoyrgos

  Ντάξει είναι γνωστό ότι οι ευρωπαίοι έχουν πάρει χαμπάρι τους ρωμιούς.

  "Όπως αναφέρει το άρθρο η κατάσταση δεν ήταν έτσι εξ αρχής. «Στην αρχή οι Ελληνες έτρεχαν στις παραλίες, αγνοώντας τις οδηγίες. Όμως, οι αρχές έβγαλαν μέχρι και drones για επιβάλουν την τάξη και οι λιμενικές αρχές εμπόδισαν γρήγορα την πρόσβαση στα ελληνικά νησιά για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαγόρευσε κάθε άσκοπη μετακίνηση, αναγκάζοντας τους Έλληνες να ζητούν άδεια για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ενα μέτρο ηλεκτρονικής επιτήρησης που επέβαλε μόνο η Κίνα."

  Δώσε! Δώσε!

 • Ανώνυμος 48806

  5 Απρ 2020

  "Οι Γερμανοί μάς βλέπουν μαύρο πρόβατο. Στην Ε.Ε απλά συνυπάρχουμε. Στα σύνορα, οι συμμορίες Ερντογάν. Η Ελλάδα δεν "πουλάει" πια."
  https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3443132/eimaste-apelpistika-monoi

  Εμ, δεν ήθελε η ρωμιοσύνη σχέσεις με τις καθολικές χώρες του ευρωπαικού νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), δεν έχει καλές σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, ούτε με την Τουρκία. Ε, ας συνεχίσει το παραμύθι του μεγαλοιδεατισμού περί αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και συνομιλίες μόνο με γερμανούς, γάλλους και αμερικανούς.
  Και όσον αφορά την Τσαμουριά, μπορεί να μην αληθεύουν όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο, αλλά σίγουρα έχει βάλει το χεράκι της:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Chameria#Modern_history

 • Ανώνυμος 48803

  4 Απρ 2020

  Ας ευθυμήσουμε λίγο στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε με ταινίες:
  MacGruber (2010)
  Lockout (2012)
  The Hunt (2020)
  Τις ταινίες μπορείτε να τις βρείτε και εδώ: https://yts.ms/

  Στο μεταξύ:
  "Ακολούθησαν αντιδράσεις και ο σύντροφος Παπανικολάου επιδόθηκε στο σπορ που διακρίνεται. Το διαδικτυακό πόλεμο. Αντήλλαξε επιχειρήματα με γνωστούς αναλυτές και λοιμωξιολόγους με τα ονόματα "Τζών Χώστον”, "Τουρκοφάγος”, "Ivan-Τουρκοζαίος Περήφανος” και "Ακροδεξιοφιλελερές”... με τους οποίους συνομιλεί καθημερινά. Όλα αυτά πριν τον καρφώσουν τελικά από το Υπουργείο Υγείας. Ο πονηρός γιατρός-συνδικαλιστής, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις, φαίνεται ότι μπέρδεψε τους κωδικούς της μάσκας με το τηλέφωνο της κινεζικής εταιρείας που τις παράγει. Τόσο προσεκτικός. Αν δεν το έκανε σκοπίμως φυσικά για παραπληροφόρηση. Για να καταγγείλει τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη."
  https://www.capital.gr/arthra/3443486/o-diasurmos-enos-giatrou-sundikalisti

 • Ανώνυμος 48802

  3 Απρ 2020

  https://www.youtube.com/watch?v=M5azNpTwVk8
  XD

 • Ανώνυμος 48797

  3 Απρ 2020

  Τα μάθατε τα νέα κ. Llalla; Την εποχή που εκδόθηκε το βιβλίο σας τα ελληνο-αλβανικά σύνορα ήταν ανοιχτά, και όποιος ήθελε μπορούσε ελεύθερα να πάει να δει του τους τάφους των προγόνων του, και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Είναι που κατά τα άλλα δεν κάνετε πολιτική προπαγάνδα.

 • Ανώνυμος 48794

  3 Απρ 2020

  Στα ελληνικά δεν υπάρχει;;;;

 • Ανώνυμος 48791

  2 Απρ 2020

  Αν πιστεύετε πως «πατάτε» τον ελληνικό εθνικισμό προωθώντας τον αλβανικό εθνικισμό, μπορώ να πω πως τα καταφέρνετε περίφημα. Συνεχίστε.

 • Ανώνυμος 48790

  2 Απρ 2020

  Να αναφέρω ότι είχε συγκροτηθεί αλβανική μεραρχία waffen SS. Βέβαια από τις 38 μεραρχίες waffen SS μόνο περίπου 7 (Leibstandarte SS Adolf Hitler, Das Reich, Totenkopf, Wiking, Hohenstaufen, Frundsberg, Hitlerjugend) ήταν πρώτης γραμής, οι υπόλοιπες, μαζί με την αλβανική, είχαν συνήθως άλλα καθήκοντα στα μετόπισθεν.
  https://en.wikipedia.org/wiki/21st_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Skanderbeg
  Με την ευκαιρία ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με μερικούς ιστορικούς τα waffen SS θεωρούνται ο πρώτος πραγματικός ευρωπαικός στρατός.

 • Ανώνυμος 48789

  2 Απρ 2020

  Δεν θα σχολιάσω το γεγονός πως δεν έχει ιστορικές σπουδές ο αλβανός Σιμόπουλος. Όμως δεν γίνεται να αρνείται πως η αλβανική μειονότητα της Ηπείρου δεν συνεργάστηκε με την ναζιστική γερμανική δύναμη κατοχής.
  https://books.google.com.ua/books?id=Xoww453NVQMC&pg=RA1-PA182&dq=Cham+Albanians%2B1943&hl=el&redir_esc=y#v=onepage&q=Cham%20Albanians%2B1943&f=false : "also the Cham collaboration with Germans is a fact, not an accusation"

  https://books.google.com.ua/books?id=YAszKv6JfQUC&pg=PA25&dq=mark+mazower+cham+albanians&redir_esc=y#v=onepage&q=mark%20mazower%20cham%20albanians&f=false : "Not surpisingly, when the italians fianally took control of mainland Greece in 1941, they found Cham activists willing to call for unification of the region with Albania. Several hundrend were conscripted into the anticommunist Bal Komitare to act as local gendarmes. From the autumn of 1943, these armed bands took part alongside the Wehrmacht in burning Greek villages. "