ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Τι κάνει κάποιος, που θέλει να μάθει να βγάζει καλές φωτογραφίες;

1. Βγάζει συνεχώς φωτογραφίες και τις δείχνει σε κάποιον ή κάποιους, που εμπιστεύεται την αισθητική τους. (Η μαμά ή το ερωτευμένο ταίρι μας δεν μετράει).

Ακούει προσεκτικά την κριτική τους, σκέφτεται, ψάχνει, δοκιμάζει και τους ξαναδείχνει τη δουλειά του. Κάποια στιγμή, που νιώθει ότι προχώρησε αρκετά, ψάχνει για συμβουλές και αξιολόγηση από κάποιον, που ξέρει περισσότερα π.χ. από μια δασκάλα φωτογραφίας ή μια φωτογράφο, που του αρέσει η δουλειά της.

2. Βλέπει συνεχώς φωτογραφίες. Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα! Τι θα δει; Το 90% των φωτογραφιών που κυκλοφορούν στο ίντερνετ είναι από μετριότατες ως πολύ κακές − κι ο περισσότερος κόσμος τις εκτιμάει (γιατί δείχνουν ένα ωραίο σώμα, το χωριό μας ή την παρέα μας να διασκεδάζει).

Η «Εισαγωγή στη Φωτογραφία» είναι ένα βιβλίο, το οποίο περιέχει όσα χρειάζεται κάποιος, προκειμένου να ξεκινήσει σωστά, με ασφάλεια, εύκολα και με προοπτική. Θα μπορούσε βέβαια, να διαβαστεί και από κάποιον πιο προχωρημένο. Ασχολείται με απλό τρόπο μόνο με τη βασική τεχνική. Εξηγεί τι είναι σημαντικό για μια καλή φωτογραφία (όχι, δεν είναι ο «επαγγελματικός» εξοπλισμός) και παρέχει συγκεκριμένους τρόπους αυτοβελτίωσης κι εξέλιξης.

Ο Ανδρέας Κατσικούδης (www.akatsikoudis.blogspot.com) διδάσκει φωτογραφία τα τελευταία δέκα χρόνια. Διδάσκει επίσης σκηνοθεσία κινηματογράφου. Έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου της Αθήνας, σε σχολή φωτογραφίας (δυο χρόνια) κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για τον κινηματογράφο, την Ιστορία της Τέχνης και τη δημιουργικότητα. Έχει πάρει μέρος ως φωτογράφος σε διάφορα φεστιβάλ κι εκθέσεις. Ως σκηνοθέτης το ίδιο (είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών). Στον ελεύθερο χρόνο του τρέχει σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων.

Τραβήξτε φωτογραφίες πολλές και καλές, τονίζει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου του. Η Tέχνη είναι κι αυτή ένα μέσον, για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων.

85 σελίδες, αρχείο μορφής pdf, 4,31 ΜΒ.
Κατεβάστε δωρεάν ολόκληρο το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 52183

  27 Νοε 2021

  Ιντγουιρντ Μάιμπριτζ: Ο πρωτοπόρος φωτογράφος που το 1873 κατόρθωσε να απαθανατίσει τον καλπασμό του αλόγου
  https://www.iefimerida.gr/stories/maimpritz-protoporos-tis-fotografias

 • pazo

  16 Απρ 2015

  Πολύ καλή προσπάθεια, το βιβλίο αυτό. Μπράβο στον συγγραφέα και διπλό μπράβο, που το προσφέρει δωρεάν.

  Η προσφορά μου:

  Μια σειρά δεκατριών τηλεοπτικών εκπομπών στην ΕΡΤ, του Πλάτωνα Ριβέλλη, με συνομιλητή τον Ανδρέα Παγουλάτο, με θέμα:

  Η Τέχνη της Φωτογραφίας (Πλάτων Ριβέλλης)

  (https://www.youtube.com/watch?v=dtWPW2kMAOE&list=PLVK0sSNP3mic31XiKPGgJI1aOZQyhTFYV)

  Υπερπολύτιμο υλικό για όσους ενδιαφέρονται για την φωτογραφία, ως τέχνη.

 • Ανώνυμος 33459

  16 Απρ 2015

  ...πολύ χρήσιμο το θέμα σας. Ευχαριστώ

 • Bielidopoulos

  16 Απρ 2015

  ~
  Έχω λύσει το πρόβλημα. Δεν βγάζω καθόλου φωτογραφίες. Εξάλλου όλα είναι παροδικά. ;)