ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ

Το βιβλίο
του Άγι Στίνα

Ο Άγις Στίνας (Σπύρος Πρίφτης, 1900-1987) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές της περιόδου του εργατικού κινήματος πριν τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Άνθρωπος, που χαρακτηριζόταν από την αδιάλλακτα ελεύθερη σκέψη, δεν επιδίωξε ποτέ να ηγηθεί στις πολλές κοινωνικές συγκρούσεις, στις οποίες έλαβε μέρος.

Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει στην ιστορική αφάνεια.
Το δυσεύρετο αυτό βιβλίο αποτελεί  μια σημαντική πρωτογενή ιστορική πηγή  και ένα από τα κείμενα, που θα διδάσκονταν σίγουρα στα σχολεία μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας ελεύθερης από θεούς κι αφέντες.

135 σελίδες, αρχείο μορφής pdf (5,32 ΜΒ).  

Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο...


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  28 Ιουν 2015

  ~
  http://www.capital.gr/oikonomia/3037980/kanoume-dimopsifisma-dixos-antikeimeno
  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/971561/aneu-noimatos-to-dimopsifisma-meta-tin-triti-sumfona-me-ti-lagkarnt

  Τρελοκομείο, μόνο οι ζουρλομανδύες λείπουν. Ωραία τα κατάφερε η παλιά γενιά των 60άρηδων κυρίως, ξεπουλώντας τα πάντα προκειμένου να διασώσει τα "κεκτημένα" της. Από τους δεξιούς φασίστες (Σα(χλα)μαράς και Σία) στα αριστερά κατακάθια, που ούτε ένα δημοψήφισμα δεν μπορούν να στρώσουν. Αφού το ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή, μέσα ή έξω από την ευρωζώνη, προς τι η υποκρισία; Μάλλον νομίζουν ότι θα εκβιάσουν τους ευρωπαίους να κάνουν πίσω πριν το δημοψήφισμα, ώστε να μπορέσει ο λαός να ψηφίσει "ναι" και να γίνει κάτι σαν πανηγύρι χαράς και αγαλίασης, ανάσταση του έθνους. Εμπρός για μια νέα εθνική εποποιία!
  Προσέξτε πόσο ταιριάζει η ψυχολογία των σημερινών ρωμιοαριστερών με τους τότε, σελίδα 75 του βιβλίου:
  "Το ΚΚΕ έβλεπε ότι έχανε το παιχνίδι και ίσως και την επιρροή του. Παιχνίδι που το πλήρωσαν πολλές χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Ένας πόλεμος με την Αγγλία δεν ήταν εύκολος και δεν ήταν και στο μπόι τους. Αυτοί ήταν ικανοί μόνο να στήνουν παγίδες, να προκαλούν σφαγές και ξεσπιτώματα και να χρησιμοποιούν φονιάδες για να σκοτώνουν τους επαναστάτες. Αλλά δεν μπορούσαν να πουν "τους ζυγούς λύσατε" σ'όλο αυτόν τον κόσμο που θεωρούσε τον εαυτό του νικητή. Έπρεπε να δώσει μια μάχη για να τη χάσει. Και αυτό ακριβώς κάνανε τον Δεκέμβρη."