ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
ΗΡΩΝΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ

Η τέχνη της κατασκευής
των αυτομάτων


Συγγραφέας: Δρ Δημήτριος Καλλιγερόπουλος

 
  Από τους αρχαίους μύθους, τα αυτόματα συνδέουν το τεχνικό όραμα, το όνειρο του ανθρώπου να κατασκευάσει μηχανές αυτοκίνητες, που να ενεργούν από μόνες τους, σαν όντα αληθινά, με την εξελιγμένη και εφαρμοσμένη τεχνολογία κάθε εποχής, συνδέουν την τεχνολογία με την ποίηση, την αισθητική και την τέχνη. Αποκαθιστούν έτσι μιά ιστορική αδικία, ανεβάζοντας την παραγνωρισμένη αρχαία ελληνική τεχνολογία στο επίπεδο των άλλων δημιουργημάτων τής αρχαιότητας.

Ο Ήρωνας, μαζί με τον Κτησίβιο και τον Φίλωνα, ανήκει στην περίφημη Σχολή των μηχανικών τής Αλεξάνδρειας. Έζησε πιθανότατα τον α΄ αι. π.Χ., δίδαξε στο Μουσείο τής Αλεξάνδρειας και συνόψισε στα έργα του "Πνευματικά" και "Αυτοματοποιητική", τη μέχρι τότε γνωστή, καθώς και τη νέα τεχνολογία των αυτομάτων, πνευματικών, υδραυλικών και μηχανικών αυτοκινήτων μηχανών και θεάτρων.

Η Αυτοματοποιητική, το τελευταίο έργο του Ήρωνα, ασχολείται με τα αυτόματα θέατρα, αυτοκίνητες μηχανές ικανές να παρουσιάζουν παραστάσεις και να προκαλούν θαυμασμό και ικανοποίηση στους θεατές.

· Αρχαίο ελληνικό κείμενο και νεοελληνική απόδοση.

· Εισαγωγή για την ιστορία των αυτομάτων και το έργο τού Ήρωνα.

· Επεξηγηματικά σχόλια τού δρ. Καλλιγερόπουλου Δημήτριου.

· Λεξικό τεχνικών όρων.

· 71 έγχρωμα πρωτότυπα σχέδια, 222 σελίδες.

Αρχείο pdf, 52 ΜΒ.

Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο. ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ