ΓΙΑ
ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

  Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών. Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του.

Ο αλληλοσπαραγμός και η δυσώδης συμπεριφορά των διαδόχων του Αλέξανδρου θα ολοκληρώσουν την παρακμή των ελληνικών πόλεων ̶ κρατών, που είχε αρχίσει από την εποχή του Φιλίππου, και θα τις καταστήσουν ευάλωτη λεία για τους ρωμαίους. Τη δεσποτική πολιτική του Αλέξανδρου απέναντι στους έλληνες θα μιμηθούν, τρεις περίπου αιώνες αργότερα, οι ρωμαίοι αυτοκράτορες.

Οι ρωμαίοι φρόντισαν να εντάξουν τον Αλέξανδρο στην πολιτικοστρατιωτική ιδεολογία και πρακτική τους και ανέλαβαν να συνεχίσουν το «έργο» του, την ιμπεριαλιστική εξόρμηση για την κατάκτηση της Ανατολής με υποδουλώση λαών, σφαγές και εξανδραποδισμούς. Ύπατοι  και αυτοκράτορες θαυμάζουν μέχρι λατρείας τον Αλέξανδρο και ακολουθούν τα βήματα και το παράδειγμά του. Ήταν πρότυπο κατακτητή και υπερκυρίαρχου.Η θεοποίηση, που επέβαλε ο Αλέξανδρος για τον εαυτό του και η λατρεία των ηγεμόνων, που καθιέρωσαν οι διάδοχοι και επίγονοι, δημιούργησαν το «δόγμα» και τη θεωρία, η οποία, διαμέσου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του Βυζαντίου και του δυτικού μεσαίωνα, επιβιώνει ως την εποχή μας. Έγινε μιμητικό πρότυπο και κρατικός θεσμός όχι μόνο για τους ρωμαίους αυτοκάτορες, αλλά και για τους μονάρχες της χριστιανικής εποχής. Οι ηγεμόνες είναι κυρίαρχοι θείω και φυσικώ δικαίω.

Η θρησκεία συμβάλλει έτσι στον εξωραϊσμό της τυραννίας. Βασιλείς με θεϊκή αποστολή, όπως οι Stuarts της Αγγλίας, βασιλείς «ελέω Θεού», όπως στην Ελλάδα.
 
Αποκαλυπτικοί είναι οι δοξαστικοί πίνακες και οι υμνολογικές τοιχογραφίες στο Palazzo Ducale της Βενετίας.

Ο Tiepolo εξεικονίζει τη θαλασσοκράτειρα Βενετία ως θηλυκή θεότητα, που ακουμπά το αριστερό χέρι σʼ ένα λιοντάρι, σύμβολο ισχύος, ενώ ο Ποσειδώνας αδειάζει στην ποδιά της το κέρας της Αμάλθειας με θησαυρούς. Ο Δόγης εμφανίζεται σε πίνακα του Varonese, ανάμεσα στην Παναγία και τους αγγέλους. Η Βενετία με τους Θεούς του Ολύμπου. Η Δικαιοσύνη και η Ειρήνη τιμούν τη Γαληνοτάτη!

Ο Αλέξανδρος εμφανίζεται τον ιθʼ αιώνα ως... απόστολος του ελληνικού πολιτισμού και εξημερωτής της Ασίας! Θα τον διαδεχθούν οι «άγιοι» αυτοκράτορες του «πεφωτισμένου δεσποτισμού».
 
Οι κρατούντες, με την ελεγχόμενη παιδεία, παραδίδουν από γενιά σε γενιά τον μύθο των «Μεγάλων», που όμως, θα έπρεπε να προκαλεί αποτροπιασμό. Είναι τραγικό, που η ιστορική απάτη, η απόδοση του τίτλου «Μέγας» σε ηγεμόνες, σε μορφές εξωραϊσμένες, από αυλοκόλακες υμνωδούς της Εξουσίας, εμφυτεύονται στη συνείδηση της ανθρωπότητας. Πρόσωπα, που έγιναν γνωστά σε παγκόσμιο πλαίσιο για την απάνθρωπη δράση και τις βαρβαρότητές τους ─υποδούλωση και ταπείνωση λαών με λουτρά αίματος─ λαμπρύνονται, καθαγιάζοναι και απαθανατίζονται.

Δημιουργήματα της προπαγάνδας, της διαφθοράς και των σκοπιμοτήτων γίνονται οι «Μεγάλοι», όπως ο Μ. Αλέξανδρος, ιδεολογικά σύμβολα της Εξουσίας, που νομιμοποιούν τα στυγερά και αποτρόπαια εγκλήματα κατά των λαών.
Το σχετικό με την Μακεδονία
και την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου
Αφιέρωμα: ΓΙΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
αποτελείται από τα παρακάτω άρθρα:

Σκύλα των Μολοσσών
(Βίος και πολιτεία
της Ολυμπιάδας,
μητέρας του Μεγ. Αλεξάνδρου

Μέγας Αλέξανδρος: Πολιούχος της Βενετίας!
(Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία
φυλάσσονται πιθανότατα τα οστά του Μ. Αλεξάνδρου,
που προσκυνούνται ως το σκήνωμα του ευαγγελιστή Μάρκου)

Η γέννηση του πολιτικού πορτρέτου
(Πώς ο Μ. Αλέξανδρος χρησιμοποίησε τα οπτικά μέσα
για την προβολή της εικόνας του.
Tεχνικές, που έχουν αντιγράψει από τότε μέχρι και σήμερα
όλοι οι μεταγενέστεροι εξουσιαστές)


Τους έπαιρνε όλους σβάρνα!
(Γλαφυρές περιγραφές άγνωστων λεπτομερειών
από τη ζωή του Φίλιππου Βʼ)


Μέθυσος και φίλοινος
(Μ. Αλέξανδρος: Ο μεγαλύτερος πότης της Ιστορίας)

Ο μύθος του εκπολιτισμού της Ανατολής
(Χειρότερος εχθρός από τους πέρσες
ήταν για τους έλληνες ο Μ. Αλέξανδρος)


Το πάθος της ασιατικής χλιδής
(Εκπερσισμός και προσκύνηση του Μ. Αλεξάνδρου)

Η θεοποίηση του Μεγ. Αλεξάνδρου

Τυμβωρυχώντας σε κάποιο ξένο αρχαίο παρελθόν
(Περί της μη ελληνικής καταγωγής των αρχαίων,
αλλά και των σύγχρονων μακεδόνων)


Macedonian love
(Οι ερωμένοι του Μ. Αλεξάνδρου)

Δεν είναι του Φιλίππου ο τάφος στη Βεργίνα
(συνέντευξη δρ. Π. Φάκλαρη)

Εθνική θησαυροθηρία
(συνέντευξη δρ. Γ. Χαμηλάκη)

Μακεδονική σαλάτα
(Το εθνογραφικό χάος
και η γέννηση των εθνικισμών στα Βαλκάνια)


«Απόγονοι» και «απόγονοι»
(Η σχιζοφρένεια της ονομασίας της ΠΓΔΜ)ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


55 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47569

  30 Μαΐ 2019

  Κάτι σαν τον Μωάμεθ τον Πορθητή δηλαδή: Βιασμοί λεηλασίες εξανδαποδισμοί, κλοπή περιουσιών φωτια και μπαρούτι στο όνομα του ΙΕΡΟΥ ΣΚΟΠΟΥ !

 • Ανώνυμος 47468

  14 Μαΐ 2019

  συμφωνω απολυτα με το αρθρο!

 • Ανώνυμος 46545

  15 Δεκ 2018

  Επιτέλους και ένας Ηγέτης Ελλήνων που δεν ήταν μαμαμας να λεηλατεί φορολογικά τους Ελληνες και να χαρίζει την Ελλάδα στους ξένους. Και εγώ τον είχα για άλλον έναν "προ Χριστού χριστιανό", δόξασοι ο θεός δεν ήταν τέτοιος. Σωτήρης

 • Ανώνυμος 46512

  5 Δεκ 2018

  H ανωνυμία προφανώς σας δίνει το θράσος να λέτε ότι κοτσάνες σας κατέβει... γράψτε τα ονοματεπώνυμά σας ευκρινώς και μετά κάντε εκφορά των απόψεών σας επωνύμως
  Κίμωνας

 • Ανώνυμος 45970

  27 Ιουλ 2018

  44648 μεγαλη η ηλιθιοτητα σου που συναγωνιζεται την πανουργια σου. Ο δημοσθενης απο μανα σκυθισα ατοφια....και οι υπολοιποι λαοι της μεσης ανατολης και προς ανατολας μονιμα '''φερεοικοι''' και ευτυχως οι ΜΙΝΩΙΤΕΣ και οι ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ που φτιαξαν πολεις εκει στην '''βαρβαροτητα''' , ακομη και σημερα θα ακολουθουσαν τα αγρια κοπαδια ζωων και ακομη θα ηταν '''αχρηστοι τσομπαναραιοι.'''...τελικα διακρινω εδω στα '''γραπτα''' πολλους βαρβαρικης καταγωγης ελληνοφωνους [τυπου δημοσθενη] που το παιζουν πολιτισμενοι που ξεχνουν να θυμιθουν την βαρβαρικη καταγωγη και ζηση των αμεσων προγονων τους και τον ελαχιστο πολιτισμο τους που προκειπτει απο κατοικια των στην θεικη ελλαδα του παγκοσμιου πολιτισμου και απο τους παγκοσμιους βαρβαρους η σφαγη -καταστροφη του. [45318 πανηλιθιος και βαρβαρος ελληνοφωνας....ατοφιος.]

 • Ανώνυμος 45318

  22 Μαρ 2018

  Υπέροχο άρθρο.

 • Ανώνυμος 45095

  27 Φεβ 2018

  Ανώνυμος 45069
  Ενώ αν έγραφε μπούρδες τύπου ΄΄είμαστε απόγονοι των Ελ, ο Ελληνικός πολιτισμός είναι πεντακοσίων χιλιάδων χρόνων, οι Έλληνες ήρθανε απο τον Σείριο, οι Αιγύπτιοι, Σουμέριοι, Κινέζοι. ήτανε όλοι Έλληνες΄΄ κτλ., θα άξιζε τον τίτλο κατα την κρίση σου.
  Μια χαρά αξίζει τον τίτλο Ελεύθερη Έρευνα, όχι μόνο γιατί εξετάζουν οι αρθρογράφοι τα γεγονότα αντικειμενικά αλλά και γιατί αφήνουν αρνητικά στοιχεία σαν εσένα να σχολιάζουν εδώ και χρόνια την σελίδα και να ειρωνεύονται ή να υβρίζουν τους αρθρογράφους ή τους υπόλοιπους σχολιαστές. Αν και με την ελευθερία που σας δίνουν να σχολιάζεται αρνητικά τους πάντες εδώ, δεν γράφετε κάτι αξιόλογο, μόνο κλάψα και ειρωνεία.

 • Ανώνυμος 45069

  19 Φεβ 2018

  Έχεις κολλήσει σε σημεία της ιστορίας και χάνεις το δάσος φίλε μου. Τα κρίνεις όλα μεροληπτικά και υποκειμενικά και παραθέτεις μόνο τα στοιχεία που κολλάνε στις απόψεις σου. Δεν δικαιολογειται ο τίτλος του blog ΣΕ ΚΑΜΊΑ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ.

 • Ανώνυμος 44648

  22 Ιαν 2018

  Ανώνυμος 44432

  Όχι καλύτερα γράψε εσύ κάτι απο τον αρχαίο Έλληνα Δημοσθένη που αποκάλεσε τον Φίλιππο βάρβαρο ή απο τον Κοραή που αποκάλεσε τους Μακεδόνες κατακτητές της Ελλάδος.

  Διάβασες στο διαδύκτιο πως κάτι σημαίνει στα Ελληνικά η λέξη Μακεδών και φυσικά αυτό δέχθηκε το εγωκεντρικό σου μυαλουδάκι, ξεχνάς όμως ότι οι περισσότερες Ελληνικές λέξεις έχουν ρίζες σε άλλους πολιτισμούς, τα δάνεια που είχε η Ελληνική γλώσσα απο άλλους λαούς ήτανε πολύ περισσότερα απο την ίδια την Ελληνική.

  Η αρχαία Ελληνική γλώσσα ήτανε κοινή για τους Έλληνες όπως οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες αλλά και για τους εξελληνισμένους όπως οι Μακεδόνες οπότε φυσικά και μιλούσε στα Ελληνικά ο Αριστοτέλης μαζί τους. Το έχουμε πεί πολλές φορές αλλά την αλήθεια δεν θα την δεχθεί ο εγωκεντρισμός-εθνοκεντρισμός σου.

  Εννοείτε πως με τον εξελληνισμό τους άρχισαν να λατρεύουν Ελληνικά είδωλα οι Μακεδόνες, όπως οτ ίδιο κάνανε και άλλοι εξελληνισμένοι λαοί όπως οι Θράκες.

  Με τον εξελληνισμό τους άλλο ένα ήτανε και η γραφή, Αν με βάση την γραφή και την γλώσσα οι Μακεδόνες ήτανε φυλετικά Έλληνες τότε σήμερα ένας Ιταλός ή Ρωμιός ή Κινέζος που γράφει και μιλάει Αγγλικά στην Αμερική γίνετε αυτομάτως φυλετικά Άγγλος.

  Το όνομα Μακεδών δεν αναφέρεται πουθενά προ του Αλεξάνδρου του πρωτου του φιλέλληνος στην Ελληνική ιστορία.

 • Ανώνυμος 44647

  22 Ιαν 2018

  Ανώνυμος 44596

  Ανακρίβειες κατα την γνώμη σου, που δεν συμφωνείς με το άρθρο. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα απο την αρχή:

  1) Λες πως δεν ξέρουμε αν ήτανε Ελληνικό φύλλο ή όχι οι Μακεδόνες αλλά μετά γράφεις πως πιστεύεις ότι ήταν.

  Η αλήθεια είναι πως καμία σχέση δεν είχανε με Έλληνες, αλλά εξελληνίστηκαν στην πορεία με τον Αλέξανδρο Α\' τον φιλέλληνα, την Ελληνική γλώσσα (την πραγματική, την αρχαία) την ομιλούσαν πλέον ως κοινή, σαν σήμερα που στην Αμερική όλες οι εθνότητες εκεί είναι Αμερικάνοι πολίτες και μιλούν την Αγγλική. Έτσι λοιπόν δεν ήτανε σε καμία περίπτωση Σλάβοι αλλά ούτε και Έλληνες ήτανε στην καταγωγή.


  2) Περισσότερο ευφάνταστες θεωρίες επικρατούν στην Ελλάδα με τους Ρωμιούς που εξελληνίστηκαν τα τελευταία 400 χρόνια σχεδόν σταδιακά, ξεχνώντας πλέον την προηγούμενη εθνική συνείδηση τους αλλά και την γλώσσα τους (Βλάχικα, Αρβανίτικα, Τουρκικά, Σλαβικά, Αρμενικά, Αθιγγανικά κτλ.), τουλάχιστον οι Μακεδόνες που ζούσαν στην Μακεδονία και εξορίστηκαν στην γειτονική χώρα, έστω και Σλάβικη διάλεκτο να μιλούν, έχουν κάποια σχέση με την χώρα (Μακεδονία), σε αντίθεση με τους σημερινούς Έλληνες που διαρκώς με μανία προσπαθούν να αποδείξουν ότι κατάγονται απο τους αρχαίους Έλληνες και πράγματι επι χρήμασι ή με πιέσεις Ρωμιών αξιωματούχων του εξωτερικού όλοι οι δήθεν επιστήμονες που κάνουν μελέτες καταφέρνουν να παρουσιάζουν τους Ρωμιούς ως απογόνους αρχαίων Ελλήνων, κάτι το οποίο δεν ισχύει, μόνο απο τα ποικίλα εξωτερικά χαρακτηριστικά των σημερινών Ρωμιών να πιαστεί κανεις καταλαβαίνει ότι είναι πανσπερμία λαών.

  3) Νέοι Έλληνες και Ελληνική επανάσταση δεν υπήρξαν ποτέ, οι πραγματικοί Έλληνες ως φυλή χάθηκαν περίπου στον 7ο μ.Χ. αιώνα, η γλώσσα διασώθηκε ως κοινή και την μιλούσαν όλες οι φυλές της Ρωμαϊκής (βυζαντινής) αυτοκρατορίας, όσο για την επανάσταση η οποία έγινε απο τους Μασώνους της Ευρώπης είχε δύο σκοπούς, πρώτος να διαλυθεί η Οθωμανική αυτοκρατορία που όσο κι αν μας ενοχλεί εκεί συνυπήρχαν αρμονικά οι λαοί και επικρατούσε δικαιοσύνη και δεύτερος να δημιουργηθεί μια χώρα καλούμενη ως Ελλάδα η οποία θα θεωρείτε το κέντρο του ποιλιτιστικού κόσμου, ο λόγος να αποτραπεί ή να κρυφτεί η αλήθεια πως όλα ξεκίνησαν αποτ ην ανατολή, με την Ελλάδα μέρος της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, οι δυτικοί δεν θα αναγκαστούν να υποκλιθούν στους λαούς της ανατολής, εκεί απο όπου ξεκίνησαν όλα, παράδειγμα τόσοι αρχαιότεροι κατα χιλιετίες πολιτισμοί υπήρξαν τους οποίους οι Έλληνες αντέγραψαν κι όμως ακόμη και σήμερα συνεχείζεται το παραμύθι πως όλα ξεκίνησαν απο την Ελλάδα.

  4) Η γλώσσα των Σκοπίων φυσικά και δεν έχει καμία σχέση με τα αρχαία Μακεδονικά που ητανε Θρακο-Ιλλυρική διάλεκτος, για τα σημερινά Ελληνικά πάλι η σχέση τους με τα αρχαία Ελληνικά είναι πολύ μικρή, προσπάθεισε να διαβάσεις ένα αρχαίο κείμενο χωρίς μετάφραση και πέσμου αν κατάλαβες έστω και μια σειρά. Η τοποθεσία τους δεν έχει σχέση με την Μακεδονία, παρα ένα πολύ μικρό κομάτι της στο νότο, το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους σημερινούς Έλληνες, η τοποθεσία τους έκανε απευθείας απογόνους των αρχαίων Ελλήνων με την δημιουργία της Ελλάδος μετά το 1821, όλοι όσοι γεννηθήκανε σε τουτο τον τόπο λεγόντουσαν πλέον Έλληνες.

  5) Όπως είπες και ο ίδιος, το πρόβλημα δεν είναι τα Σκόπια αλλά όλα τα Βαλκάνια, όλες οι χώρες εδώ διεκδικούν ιστορικά και γεωγραφικά, καλώς ή κακώς είμαστε όλοι μια πασπερμία λαών εδώ στα Βαλκάνια που με την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την δημιουργία εθνών-χωρών γεννήθηκε και άνθισε αυτή η αρρωστημένη φαντασίωση πωσς είμαστε όλοι απευθείας απόγονοι των αρχαίων κατοίκων του τόπου. Κρίμα για εμάς.

  6) Με λίγους σφαγείς θα μπορούσε να αποκαλεστεί ως καλύτερος ο Μ. Αλέξανδρος, παράδειγμα ο Τζένγκις Χαν, σίγουρα υπήρχανε και καλύτεροι κατακτητές απο τον Μ. Αλέξανδρο, στην Περσία πάντως ακόμη και σήμερα (Ιράν) τον καταριούνται.

 • Ανώνυμος 44596

  17 Ιαν 2018

  Διαβάζω πολλές γενικεύσεις, ανακρίβειες, και επιλεκτικές αναφορές ιστοριογραφίας, τόσο στα σχόλια όσο και (πολύ περισσότερο) στο κείμενο. Είναι εύκολο να πέσει κανείς σε αυτήν την παγίδα όταν θέλει πάσει θυσία να αποδείξει κάτι το οποίο θεωρεί a priori ορθό. Να συνδράμω κι εγώ με ένα πτωχό σχόλιο:

  1) Για τους Μακεδόνες δεν είμαστε σίγουροι αν ήταν ελληνικό φύλο ή όχι. Προσωπική μου άποψη είναι πως ήταν. Σίγουροι, όμως, είμαστε ότι από κάποια περίοδο και μετά εξελληνίστικαν. Όχι ότι θα έπρεπε να ασχολούμαστε με το ερώτημα αυτό· σε κάθε περίπτωση δεν ήταν Σλάβοι.

  2) Πόσω μάλλον, αν λάβει κανείς υπόψη τις πράγματι ευφάνταστες θεωρίες που αναπτύσσουν οι Σλάβοι γείτονές μας, πρώην κάτοικοι της δικής μας Μακεδονίας, περί συνέχισης της Μακεδονικής φυλής μέσω του έθνους τους. Το ερώτημα της δικής μας εθνικής ταυτότητας δεν αναιρεί το δικό τους καταφανές επιχείρημα σφετερισμού μιας ιστορίας που σε καμία περίπτωση δεν τους ανήκει.

  3) Ενδεχομένως, διαβάζοντας τον παρόντα ιστότοπο, να βρει κανείς αρκετές ομοιότητες με το πώς οι νέοι Έλληνες απέκτησαν νέα ταυτότητα κατά την Ελληνική Επανάσταση.
  Ωστόσο, και πάλι υπάρχουν αρκετές διαφορές: όσο και να θέλουμε να βγάλουμε τη νέα ελληνική ως ρωμαίικη και τον λαό που την μιλάει ως κάτι το απόλυτα ετερογενές, διαπράττουμε λογικά άλματα.
  Μια μικρή ελληνική διανόηση, δεν γίνεται να επιβάλλει μια εκ του μηδενός ταυτότητα ή γλώσσα στον κάθε Αλβανό, Σλάβο, Βλάχο, οτιδήποτε άλλο πλην Έλληνα (κατά τις απόψεις του ιστοτόπου). Μπορεί η σύνδεση με τον αρχαίο κλασικό ελληνισμό να επανεφευρέθηκε, όμως δεν επρόκειτο για δυο πράγματα τελείως ξένα μεταξύ τους.
  Υπάρχουν αρκετές πραγματείες που αναλύουν πώς η Ελληνική συνείδηση έγινε στο πέρασμα των χιλιετιών ρωμαίικη, προσδιοριζόμενη από την αντίθεση προς τους μισητούς Λατίνους, αλλά και από την εξολόθρευση του όρου Έλληνας από την Εκκλησία. Αυτή η συνείδηση υπήρχε και κατά την επανάσταση.

  4) Η βασική διαφορά με τους Σλαβομακεδόνες, είναι ότι η προέλευσή τους και η γλώσσα τους δεν έχουν καμιάν απολύτως σχέση με τους Μακεδόνες της αρχαιότητας. Ακόμα και καμία γονιδιακή συγγένεια να μην υπάρχει μεταξύ νέων και αρχαίων Ελλήνων, η γλώσσα μας αποτελεί (έστω και κακή) συνέχεια της αρχαίας. Αντίθετα, τα \"μακεδονικά\" αποτελούν ολοφάνερα σλαβική γλώσσα.
  Αν υπάρχει κάτι ελάχιστο που να συνδέει τα Σκόπια με το αρχαίο ένδοξο παρελθόν που φαντάζονται, αυτό είναι η τοποθεσία και μόνον.

  5) Άλλωστε, όπως εμείς κατά τη σύστασή μας επανεφηύραμε τον εαυτό μας για πολιτικούς λόγους (μέχρι και σήμερα ο Τσίπρας αντιμετωπίζεται διεθνώς με συμπάθεια μόνο λόγω του εθνικού ονόματος που φέρει), έτσι και οι Σκοπιανοί γεμίζουν με νόημα το κατά τα άλλα κακό κράτος τους.
  Όπως αναφέρει και ο Bielidopoulos, δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά ένα κακό κράτος, με κατοίκους φουσκωμένους από υπερηφάνεια για ένα ένδοξο παρελθόν, με τίποτα αξιόλογο να αναφέρουν στην πρόσφατη ιστορία του. Δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχα \"ένδοξα παρελθόντα\" έχουν κατά κύριο λόγο, μόνο κράτη που πάν κατά διαόλου στο σήμερα: Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Ιραν κλπ. . Βάζω τέτοια κράτη, με όνειρα \"Μεγάλης Ελλάδας\" σε αντιδιαστολή με Ελβετία, Δανία, Ιαπωνία κλπ. Δεν θα ακούσουμε ποτέ Ιάπωνα να ισχυρίζεται ότι η γλώσσα του είναι μητέρα όλων των γλωσσών. Τι σύμπτωση όμως! Θα έχουμε ακούσει σίγουρα Τούρκο, Αλβανό ή Έλληνα να το λέει για την δική του.

  6) Για να επανέλθω στα του κειμένου, μπορούμε να κρίνουμε αντικειμενικά τον Αλέξανδρο, στα πλαίσια του κοινωνικοπολιτικού του περιβάλλοντος, αλλά και εξετάζοντας πώς τον αντιμετωπίζουν οι λαοί τους οποίους κατέκτησε. Έσφαξε κόσμο, αλλά σε σύγκριση με άλλους σφαγείς ήταν καλύτερος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πώς στην Ιστορία όσοι μένουν Μεγάλοι δεν είναι πυρηνικοί επιστήμονες αλλά αρχηγοί στρατών.

 • Ανώνυμος 44432

  24 Δεκ 2017

  Βάλε μας και κανένα απόσπασμα του Ισοκράτη προς τον \"βάρβαρο\" Φίλιππο.....
  Γράψε μας και την ετυμολογία του Μακεδών
  Ο Αριστοτέλης σε ποια γλώσσα μιλαγε με τους \"βάρβαρους\" Μακεδόνες
  Ποιους θεούς τιμούσαν
  Ποια γραφή είχαν
  Αναφέρεται το όνομα Μακεδών στην πανάρχαια Ελληνική μυθολογία?

 • Ανώνυμος 43434

  9 Ιουλ 2017

  Περαν πασης αμφιβολιας οι αρχαιοι μακεδονες δεν ηταν Ελληνες. Παρολα αυτα ομως ειναι σιγουρο οτι μια βαρυνουσα ηγετικη μεριδα τους εξελληνιστηκε (διαβαζε: απεκτησε Ελληνικη εθνικη συνειδηση) πριν η μακεδονια κατακτησει την Ελλαδα. Ισως αυτο συνεβη επειδη στην μακεδονικη αριστοκρατια που ανελαβε τα ηνια την εποχη του Φιλιππου και τελικα επικρατησε ειχαν παρεισφρυσει στοιχεια με καποια στενη ιστορικη σχεση προς τα προτεκτορατα της Θρακης την εποχη του Πελοποννησιακου Πολεμου. (Αναλογιστειτε τις ιστορικα μαρτυρημενες κρισεις ταυτοτητας των ελιτ πολλων αποικιοκρατουμενων λαων).

  Αντιστοιχες περιπτωσεις με τον εξελληνισμο των μακεδονικων ελιτ υπαρχουν και στην ιστορια αλλων εθνων. Δεν υπαρχουν καθαρες φυλες, αυτο που υπαρχει ειναι μια διηνεκης εξελιξη φυλετικων/πολιτιστικων επιπλαστων ταυτοτητων που καθοριζει πολιτικα εκ των υστερων οποιος υπερισχυει στον κοινωνικο αγωνα δηλ. οποιος κερδιζει με το μερος του αυτο που οι νομικοι θα λεγανε 'κανονιστικη ισχυς του πραγματικου'. Για να το πουμε πιο απλα ο εκαστοτε ισχυρος επιβαλλει οποιες ψευδαισθησεις του και τις αναπαραγει κοινωνικα, κατι σαν φυσικη επιλογη στο επιπεδο των κοσμοειδωλων και τον συμβολισμων.

  Αυτη τη στιγμη ειμαστε ενα προτεκτορατο της ΕΕ, δηλαδη επι της ουσιας προτεκτορατο της Γερμανιας, αφου το Βερολινο ειναι που υπερισχυει αυτην την στιγμη ευρωπαϊκα. Αν υποθεσουμε οτι αυτη η κατασταση διαρκουσε αιωνες τοτε μπορουμε να φανταστουμε οτι καποια στιγμη ισως αποκτησουμε γερμανικη εθνικη συνειδηση και απο απογονοι του... Λεωνιδα θα μεταμφιεστουμε σε απογονοι του... Αρμινιου. Και σε αυτην την περιπτωση οι μαζα του λαου θα το εχαφτε. Μονο κατι λιγοι "πρακτορες" θα λεγανε την αληθεια περι της μη ευγενους 'Αριας' καταγωγης μας.

 • Ανώνυμος 42210

  12 Απρ 2017

  Ανώνυμος 41910

  Τα έχουμε εξηγήσει χιλιάδες φορές αλλά ας το πουμε άλλη μια φορά. Διότι οι μακεδόνες εξελληνίστικαν, πως σήμερα όλοι οι πολίτες της αμερικής ως μητρική τους γλώσσα έχουν τα άγγλικα, μιλάνε αγγλικά, γράφουν αγγλικά κτλ.

  Το "δήθεν έλληνες" άκυρο εντελώς, Έλληνας είναι αυτός που είναι βολεμένος απο το ρωμεϊκο κρατίδιο που λέγετε "ελλάς" κι ας είναι και ξένος, παράδειγμα πολλοί βολεμένοι αλλοδαποί εν ελλάδι που νιώθουν έλληνες και αυτοί και έχουν την δική σας στήριξη, στήριξη που δεν θα παρείχατε ποτέ σε συμπατριώτη σας που είχε ανάγκη. Η ειρωνία είναι πως όσους συμπατριώτες σας βλάπτετε και τους κάνετε να σας σιχαίνονται, τους κρίνετε κι απο πάνω που "δεν είναι έλληνες", αλλά μέχρι εκει φτάνει η "μεγαλοψυχία" του ελληνάρα. Μόνο όταν έρχονται οι κάμερες στις περιοχές των προσφύγων ξέρετε να τρέχετε και να το παίζεται φιλάνθρωποι και τον υπόλοιπο χρόνο τους βρίζετε και παρακαλάτε να πνιγουν στην θάλασσα ακόμη και τα μικρά παιδιά τους.

 • Ανώνυμος 41910

  28 Μαρ 2017

  δηλαδη αλλο μακεδονας αλλο ελληνας οχι για να ξερουμε δηλαδη τωρα πως γινεται ο μ Αλεξανδρος να διαδοση παντου τα ελληνικα και οχι τη μακεδονικην γλωσσα θα ηθελα να το διαβασω απο εσας τους δηθεν ελληνες

 • Ανώνυμος 40618

  14 Ιαν 2017

  Έλληνες λόγιοι για τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες
  Αδαμάντιος Κοραής (1819):
  "Το έθνος είναι πτώμα σπαραττόμενον από κόρακας (...) Όλην του την αρετή του αφαίρεσεν η δουλεία. Ιδού η ζωγραφία μας, αφ' ότου μας επάτησεν ο Φίλιππος εώς εις το έτος 1453. Αλλάξαμε δεσπότας διαφόρους, άλαλοι και ανόητοι"
  [Αδ. Κοραή, "Στοχασμοί Κρίτωνος", σ. 5 - βλ. και "Έρανος εις Αδαμάντιον Κοραή", 1965, σελ. 147]

  Αδαμάντιος Κοράης (1824):
  "Οι Μακεδόνες (...) επροχωρούσαν καθημέραν εις την κατάλυσιν της ελευθερίας [της Ελλάδος] (...) και δουλωμένοι [οι Έλληνες] εις τους Μακεδόνας (...) Μετά την Μακεδονικήν δεσποτείαν έπεσαν υπό κάτω εις των Ρωμαίων την εξουσίαν και τέλος στους Τούρκους"
  [Αδ. Κοραή, "Εφημερίς του Κάτω Κόσμου" - βλ. Δημ. Γκίνη, "Τα ανώνυμα έργα του Κοραή", 1948, σ. 54-55]

  Παναγιώτης Κοδρικάς(1794):
  "Η δυστυχής Ελλάς (...) άρχισε ολίγον κατ΄ ολίγον να χάνει μαζί με την ένδοξόν της ελευθερίαν (...) και την παλαιά εκείνην της γλώσσης ευγένεια. Αι αλλεπάλληλοι έφοδοι όπου κατά καιρούς εδοκίμασεν από διάφορα έθνη, πότε Μακεδόνων, πότε Ρωμαίων και ενίοτε Γότθων..."
  [στον πρόλογο της μτφ. του Fontenelle "Περί πληθύος κόσμων" - βλ. Γ. Λαδά & Αθ. Χατζηδήμου, "Ελληνική βιβλιογραφία των ετών 1791-1795", 1971, σ. 316]

  Αθανάσιος Χριστόπουλος (1808):
  "Ο Φίλιππος και ο υιός του Αλέξανδρος (...) εκαταδάμασαν επι τέλους όλην την Ελλάδα και την υπέταξαν εις το Μακεδονικόν κράτος".
  ["Πολιτικά Σοφίσματα", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.10 (1960), σ. 59]

  Μιχαήλ Περδικάρης (1811):
  " Το Γένος των Ελλήνων, ω φίλτατε αναγνώστα (...) αφού κατ' αρχάς αυτό επολιτεύθη διʼ αιώνων κάθ' εαυτό αυτοδέσποτον και αυτεξούσιον, υπετάγη, πρώτον μεν εις το Μέγαν Αλέξανδρον, ύστερον δε εις Ρωμαίους".
  ["Ρήγας ή κατά ψευδοφιλελλήνων", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.11 (1961), σ. 23 & 33-34]

  Γρηγόριος Σαράφης (1818):
  "Οι Αθηναίοι και οι Λακεδαιμόνιοι, επειδή εσκανδαλίσθησαν μεταξύ των, διήρεσαν την Ελλάδα εις δύο μέρη και αφού 27 ολόκληρους χρόνους επολέμησαν μεταξύ των νικώντες και νικώμενοι, τοσούτον αδυνάτησαν ώστε κατεδουλώθησαν πρώτον μεν υπό των Μακεδόνων, έπειτα δε επί των Ρωμαίων (...) καταστασθέντες δούλοι"
  [Γρ. Σαράφη, "Λόγοι Εκκλησιαστικοί", Κυδωνίες 1909, σ. 98]

  εκδότης του περιοδ. "Μέλισσα" (1819):
  "Τι συνέβη μετά ταύτα; [ενν. τη διχόνοια των Ελλήνων] Οι Μακεδόνες κατεδούλωσαν την πατρίδα του Μιλτιάδου. Τι έπειτα; Οι Ρωμαίοι την κατεσπάραξαν. Τι τελευταίον; Αλλ' η χειρ μου τρέμει και ο κάλαμος πίπτει..."
  [Μέλισσα, τευχ. 1, Ιούλιος 1819, σ. 100]

  Ανώνυμος (1823):
  "Το Γένος μας αφού εξέπεσε (...) υπεδουλώθη εις τον ζυγόν των Μακεδόνων, Ρωμαίων, και εν εσχάτοις εις τον παρόντα βαρύν ζυγόν"
  [Ι.Οικονόμος, "Επιστολαί διαφόρων", 1964, σ. 421 & 445]

  Αλέξανδρος Σούτσος (1836):
  "(...) τας προγονικάς εκείνας διχονοίας, αίτινες καταστήσασαι αυτήν [την Ελλάδα] έρμαιον της Μακεδονίας και Ρώμης, κατέλυσαν την ανεξαρτησίαν της"
  [Αλ. Σούτσος, "Ελληνική Πλάστιγξ", 1836, σ. 18]

  Κωνσταντίνος Σχινάς, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Όθωνος (1837):
  "Η Ελλάς (...) υποκύψασα έπειτα, με οικτράν μόνην αυτονομίας σκιάν, εις των Μακεδόνων την κυριαρχίαν..."
  [λόγος εκφωνηθείς κατά τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου στις 3/5/1837 - βλ. Κ. Δημαρά, "Εν Αθήναις τη 3 Μαΐου 1837", 1987, σ. 31κε. & 136κε.]

  Γεώργιος Κοζάκης-Τυπάλδος (1839):
  "Η δε Ελλάς στερηθείσα άπαξ της ελευθερίας της, έγινε πρώτον μεν επαρχία Μακεδονική, ύστερον δε Ρωμαϊκή, Γραικορωμαϊκή..."
  [Γ. Κοζάκης-Τυπάλδος, "Φιλοσοφικόν δοκίμιον περί της προόδου και της πτώσεως της παλαιάς Ελλάδος", 1839, σ. 495-496]

  Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1841):
  "Ο Φίλιππος έπραξεν άλλον της νίκης εκείνης [της Χαιρωνείας] ολεθριότερον, εγέννησε τον Αλέξανδρον"
  [Σύνοψις των Πρακτικών της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών, 1846, σ. 102]

  Νικόλαος Σαρίπολος (1848):
  "(...) πέπλος μέλας δουλείας επισκιάζει την Ελλάδα, εποχή μακράς καταστροφής, εποχή άγονος. Τους Μακεδόνας διαδέχονται οι Ρωμαίοι, τους Ρωμαίους οι βάρβαροι του Βορρά, τούτους δε οι αιμοχαρείς της Κασπίας περίοικοι."
  [Νικ. Σαρίπολος, "Λόγος εκφωνηθείς την 21 Οκτωβρίου 1848 κατά την έναρξιν της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών πολιτευμάτων", 1848, σ 24]

  Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1849):
  "Η Μακεδονική εποχή δύναται ευλόγως να διακριθή από της Ελληνικής, διότι το Μακεδονικόν έθνος εξεπλήρωσεν, εν τη Γενική Ιστορία, εντολήν άλλην παρά το Ελληνικόν".
  Παρακάτω, αναφερόμενος στη μάχη της Χαιρώνειας, γράφει ότι συγκρούσθηκαν οι Έλληνες με τους Μακεδόνες.
  [ Κων. Παπαρρηγόπουλος, "Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας", 1849, σ. 191-193 & 235-236]

  * διευκρίνηση για τον Παπαρρηγόπουλο: 4 χρόνια μετά (1853) στην πρώτη, μονότομη, έκδοση της "Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους", άλλαξε στάση και πολέμησε αυτή την θέση, κάνοντας λόγο για ελληνικότητα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους και για "Μακεδονικό Ελληνισμό":
  "Οι Μακεδόνες, αν και μη αναφερόμενοι εις τους αρχαιοτάτους χρόνους της Ελληνικής ιστορίας, ήσαν όμως 'Έλληνες"
  Στη μάχη της Χαιρώνειας αντίπαλοι ήταν ο Φίλιππος και οι Αθηναίοι με τους Θηβαίους (όχι πλέον οι "Μακεδόνες" με τους "Έλληνες").
  [Κων. Παπαρρηγόπουλος, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Η πρώτη μορφή:1853, επιμ. Κ.Θ. Δημαράς, 1970, σ. 75-76]


  [τα περισσότερα από τα παραπάνω αποσπάσματα αντλήθηκαν από το βιβλίο του Αλέξη Πολίτη, "Ρομαντικά χρόνια. Ιδεολογίες και Νοοτροπίες στην Ελλάδα του 1830-1880", Εταιρεία Μελέτης Ν. Ελληνισμού, γ΄ εκδ. 2003, σ. 39-44]

 • Ανώνυμος 39794

  30 Σεπ 2016

  Η τακτική του Λάζαρη είναι γνωστή. Ξεκινάει να αποδείξει κάτι που έχει στο μυαλό του οτι είναι σωστό. Παίρνει όλες τις πηγές επιλεκτικά και τις παραθέτει και ταιριάζουν στο δικό του αφήγημα. Αμελεί όλες τις αντίθετες. Η επιλεκτική ανάγνωση της Ιστορίας είναι γκεμπελίστικη μέθοδος: Πες, πες κάτι θα μείνει.
  Βρήκε τον Αλέξανδρο και ανακάλυψε οτι τον έλεγαν και σφαγέα. Δεν λαμβάνει υπόψη τίποτα αντίθετο, οτι έκτισε τόσες πόλεις με τη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πρώτη και καλύτερη. Οτι είχε οικουμενικές αντιλήψεις για την Αυτοκρατορία του. Οτι, ναι, βέβαια υπέταξε τους Ελληνες (ποιούς δηλαδή, τις πόλεις-κράτη), που αλληλοσπαράσσονταν και είχαν παρακμάσει από τη φαγωμάρα. Οτι πρώτος ο μέγα Δημοσθένης ήταν εκείνος που ήταν αντι-Μακεδών, ενώ αντίθετα ο Ισοκράτης φιλο-Μακεδών. Ούτε οτι ο Μέγας Βασιλεύς των Περσών ήταν εκείνος που με το χρυσό εκμαύλιζε και διαιρούσε και προκαλούσε εμφύλιες διαμάχες στις Ελληνικές πόλεις-κράτη. Ενώ όλ' αυτά τα ξέρει τα ξεχνάει, για να αποδείξει αυτό που θέλει. Αυτή δεν είναι Ιστοριογραφία, αλλά μάλλον ψευτο-Ιστοριογραφία. Σιγά το νέο οτι ο Αλέξανδρος έκανε σφαγές, οι ίδιοι οι βιογράφοι του το γράφουν. Και φυσικά έκανε σφαγές, το ξέρουν όσοι έχουν διαβάζει έστω και μια βιογραφία του. Και φυσικά δεν τον συμπαθούν οι κατακτημένοι λαοί, πώς αλλιώς άλλωστε; Και άλλα, οτι ήταν οξύθυμος και ότι έπινε πολύ και τις αδυναμίες του χαρακτήρα του, όλα γνωστά. Το οτι έβαλε τους αξιωματικούς του να παντρευτούν Περσίδες, δε του λέει τίποτα; Οτι έφτασε τον ελληνικό πολιτισμό "ως τους Ινδούς" που λέει ο Καβάφης δεν του λέει τίποτα. Ούτε φυσικά βάζει κανένα πλαίσιο, ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό πάνω στο οποίο στηρίχτηκε ο Αλέξανδρος. Και το κάνει συστηματικά, σε όλα τα άρθρα του. Οπότε ο εύκολος αντίπαλός του είναι οι εθνοκάπηλοι και ακροδεξιοί, είναι εύκολος, γιατί είναι αγράμματοι οι περισσότεροι. Φαίνεται και από την ορθογραφία τους. Διαβάζουν Πλεύρη και Λιακό και νομίζουν οτι οι Ελληνες προέρχονται από το Α του Κενταύρου. Ε, μα πια! Αν είσαι ιστορικός κ. Λάζαρη, δείξε μας τις εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά ιστορικού περιεχομένου και πόσες αναφορές έχεις, έτσι κρίνεται επιστημονικά ο ιστορικός. Ιστορικός δεν είσαι, μηχανικός είσαι, πόσο δεν ξέρω. Οσο κι εγώ ξέρω από Αστροναυτική (που δεν ξέρω).
  "Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα";

 • Ανώνυμος 39088

  23 Ιουλ 2016

  Ανώνυμος 38816 "
  οι αγωνιστες του 1821 ξερανε...οι πηγεσ σας διαψευδουν για αλλη μια φορα"

  Έλληνες λόγιοι για τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες
  Αδαμάντιος Κοραής (1819):
  "Το έθνος είναι πτώμα σπαραττόμενον από κόρακας (...) Όλην του την αρετή του αφαίρεσεν η δουλεία. Ιδού η ζωγραφία μας, αφ' ότου μας επάτησεν ο Φίλιππος εώς εις το έτος 1453. Αλλάξαμε δεσπότας διαφόρους, άλαλοι και ανόητοι"
  [Αδ. Κοραή, "Στοχασμοί Κρίτωνος", σ. 5 - βλ. και "Έρανος εις Αδαμάντιον Κοραή", 1965, σελ. 147]

  Αδαμάντιος Κοράης (1824):
  "Οι Μακεδόνες (...) επροχωρούσαν καθημέραν εις την κατάλυσιν της ελευθερίας [της Ελλάδος] (...) και δουλωμένοι [οι Έλληνες] εις τους Μακεδόνας (...) Μετά την Μακεδονικήν δεσποτείαν έπεσαν υπό κάτω εις των Ρωμαίων την εξουσίαν και τέλος στους Τούρκους"
  [Αδ. Κοραή, "Εφημερίς του Κάτω Κόσμου" - βλ. Δημ. Γκίνη, "Τα ανώνυμα έργα του Κοραή", 1948, σ. 54-55]

  Παναγιώτης Κοδρικάς(1794):
  "Η δυστυχής Ελλάς (...) άρχισε ολίγον κατ΄ ολίγον να χάνει μαζί με την ένδοξόν της ελευθερίαν (...) και την παλαιά εκείνην της γλώσσης ευγένεια. Αι αλλεπάλληλοι έφοδοι όπου κατά καιρούς εδοκίμασεν από διάφορα έθνη, πότε Μακεδόνων, πότε Ρωμαίων και ενίοτε Γότθων..."
  [στον πρόλογο της μτφ. του Fontenelle "Περί πληθύος κόσμων" - βλ. Γ. Λαδά & Αθ. Χατζηδήμου, "Ελληνική βιβλιογραφία των ετών 1791-1795", 1971, σ. 316]

  Αθανάσιος Χριστόπουλος (1808):
  "Ο Φίλιππος και ο υιός του Αλέξανδρος (...) εκαταδάμασαν επι τέλους όλην την Ελλάδα και την υπέταξαν εις το Μακεδονικόν κράτος".
  ["Πολιτικά Σοφίσματα", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.10 (1960), σ. 59]

  Μιχαήλ Περδικάρης (1811):
  " Το Γένος των Ελλήνων, ω φίλτατε αναγνώστα (...) αφού κατ' αρχάς αυτό επολιτεύθη διʼ αιώνων κάθ' εαυτό αυτοδέσποτον και αυτεξούσιον, υπετάγη, πρώτον μεν εις το Μέγαν Αλέξανδρον, ύστερον δε εις Ρωμαίους".
  ["Ρήγας ή κατά ψευδοφιλελλήνων", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.11 (1961), σ. 23 & 33-34]

  Γρηγόριος Σαράφης (1818):
  "Οι Αθηναίοι και οι Λακεδαιμόνιοι, επειδή εσκανδαλίσθησαν μεταξύ των, διήρεσαν την Ελλάδα εις δύο μέρη και αφού 27 ολόκληρους χρόνους επολέμησαν μεταξύ των νικώντες και νικώμενοι, τοσούτον αδυνάτησαν ώστε κατεδουλώθησαν πρώτον μεν υπό των Μακεδόνων, έπειτα δε επί των Ρωμαίων (...) καταστασθέντες δούλοι"
  [Γρ. Σαράφη, "Λόγοι Εκκλησιαστικοί", Κυδωνίες 1909, σ. 98]

  εκδότης του περιοδ. "Μέλισσα" (1819):
  "Τι συνέβη μετά ταύτα; [ενν. τη διχόνοια των Ελλήνων] Οι Μακεδόνες κατεδούλωσαν την πατρίδα του Μιλτιάδου. Τι έπειτα; Οι Ρωμαίοι την κατεσπάραξαν. Τι τελευταίον; Αλλ' η χειρ μου τρέμει και ο κάλαμος πίπτει..."
  [Μέλισσα, τευχ. 1, Ιούλιος 1819, σ. 100]

  Ανώνυμος (1823):
  "Το Γένος μας αφού εξέπεσε (...) υπεδουλώθη εις τον ζυγόν των Μακεδόνων, Ρωμαίων, και εν εσχάτοις εις τον παρόντα βαρύν ζυγόν"
  [Ι.Οικονόμος, "Επιστολαί διαφόρων", 1964, σ. 421 & 445]

  Αλέξανδρος Σούτσος (1836):
  "(...) τας προγονικάς εκείνας διχονοίας, αίτινες καταστήσασαι αυτήν [την Ελλάδα] έρμαιον της Μακεδονίας και Ρώμης, κατέλυσαν την ανεξαρτησίαν της"
  [Αλ. Σούτσος, "Ελληνική Πλάστιγξ", 1836, σ. 18]

  Κωνσταντίνος Σχινάς, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Όθωνος (1837):
  "Η Ελλάς (...) υποκύψασα έπειτα, με οικτράν μόνην αυτονομίας σκιάν, εις των Μακεδόνων την κυριαρχίαν..."
  [λόγος εκφωνηθείς κατά τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου στις 3/5/1837 - βλ. Κ. Δημαρά, "Εν Αθήναις τη 3 Μαΐου 1837", 1987, σ. 31κε. & 136κε.]

  Γεώργιος Κοζάκης-Τυπάλδος (1839):
  "Η δε Ελλάς στερηθείσα άπαξ της ελευθερίας της, έγινε πρώτον μεν επαρχία Μακεδονική, ύστερον δε Ρωμαϊκή, Γραικορωμαϊκή..."
  [Γ. Κοζάκης-Τυπάλδος, "Φιλοσοφικόν δοκίμιον περί της προόδου και της πτώσεως της παλαιάς Ελλάδος", 1839, σ. 495-496]

  Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1841):
  "Ο Φίλιππος έπραξεν άλλον της νίκης εκείνης [της Χαιρωνείας] ολεθριότερον, εγέννησε τον Αλέξανδρον"
  [Σύνοψις των Πρακτικών της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών, 1846, σ. 102]

  Νικόλαος Σαρίπολος (1848):
  "(...) πέπλος μέλας δουλείας επισκιάζει την Ελλάδα, εποχή μακράς καταστροφής, εποχή άγονος. Τους Μακεδόνας διαδέχονται οι Ρωμαίοι, τους Ρωμαίους οι βάρβαροι του Βορρά, τούτους δε οι αιμοχαρείς της Κασπίας περίοικοι."
  [Νικ. Σαρίπολος, "Λόγος εκφωνηθείς την 21 Οκτωβρίου 1848 κατά την έναρξιν της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών πολιτευμάτων", 1848, σ 24]

  Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1849):
  "Η Μακεδονική εποχή δύναται ευλόγως να διακριθή από της Ελληνικής, διότι το Μακεδονικόν έθνος εξεπλήρωσεν, εν τη Γενική Ιστορία, εντολήν άλλην παρά το Ελληνικόν".
  Παρακάτω, αναφερόμενος στη μάχη της Χαιρώνειας, γράφει ότι συγκρούσθηκαν οι Έλληνες με τους Μακεδόνες.
  [ Κων. Παπαρρηγόπουλος, "Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας", 1849, σ. 191-193 & 235-236]

  * διευκρίνηση για τον Παπαρρηγόπουλο: 4 χρόνια μετά (1853) στην πρώτη, μονότομη, έκδοση της "Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους", άλλαξε στάση και πολέμησε αυτή την θέση, κάνοντας λόγο για ελληνικότητα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους και για "Μακεδονικό Ελληνισμό":
  "Οι Μακεδόνες, αν και μη αναφερόμενοι εις τους αρχαιοτάτους χρόνους της Ελληνικής ιστορίας, ήσαν όμως 'Έλληνες"
  Στη μάχη της Χαιρώνειας αντίπαλοι ήταν ο Φίλιππος και οι Αθηναίοι με τους Θηβαίους (όχι πλέον οι "Μακεδόνες" με τους "Έλληνες").
  [Κων. Παπαρρηγόπουλος, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Η πρώτη μορφή:1853, επιμ. Κ.Θ. Δημαράς, 1970, σ. 75-76]


  [τα περισσότερα από τα παραπάνω αποσπάσματα αντλήθηκαν από το βιβλίο του Αλέξη Πολίτη, "Ρομαντικά χρόνια. Ιδεολογίες και Νοοτροπίες στην Ελλάδα του 1830-1880", Εταιρεία Μελέτης Ν. Ελληνισμού, γ΄ εκδ. 2003, σ. 39-44]

 • Ανώνυμος 38857

  23 Ιουν 2016

  Ρε Λαζαρη, απο τα περι τον Αλεξανδρο (γιατι εκει ειμαι ειδικος) κρινοντας....εισαι και πολυ καραγκιοζης!!!!!!!!!
  Οσο για την υπολοιπη "Ελευθερη Ερευνα"...να μην χαλασω το στομα μου.

 • Ανώνυμος 38816

  16 Ιουν 2016

  http://eranistis.net/wordpress/2013/04/20/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CF%89-2/

  Ακυρο λοιπον το παραμυθι σας
  οι αγωνιστες του 1821 ξερανε αν ειναι η οχι ελληνικη η μακεδονια
  οι πηγεσ σας διαψευδουν για αλλη μια φορα

 • Ανώνυμος 38815

  16 Ιουν 2016

  καλα οι διαφοροι φραγκεμενοι λεγανε [αφοτου δημιουργηθηκε το ελληνικο κρατος] τι αλλο;;
  τα παραμυθια των φραγκων ''προστατιδων δυναμεων ] οι οποιες φυσικα και θελανε να μεινουν τα συνορα μεχρι τη Λαμια και να μην πανε παραπανω .
  .
  Ας δουμε τι πιστευανε οι ιδιοι οι αγωνιστες του 1821 για τη Μακεδονια.
  Αυτοι που δεν αντεγραφανε κανενα φραγκο γιατι δεν ειχανε αναγκη απο κανενα φραγκο .
  Αυτοι που εκφραζανε τη βιωματικη τους εμπειρια.


  http://eranistis.net/wordpress/2013/04/03/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CF%89/

  το συμπερασματου κειμενου ειναι το εξης


  Στα ποικίλου περιεχομένου έργα κατʼ αρχήν της πρώτης ομάδας οι αναφορές είναι συνήθως λιγοστές και σκόρπιες και τις περισσότερες φορές αφορούν την αρχαία Μακεδονία και τους βασιλιάδες της, όμως ως μια περιοχή καθαρά ελληνική από την αρχαιότητα ( οι Έλληνες λόγιοι, όσο κι αν δέχονται –επηρεασμένοι από τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων λογίων της εποχής – τις απόψεις περί αρνητικής συμβολής της μακεδονικής μοναρχίας στα ελληνικά πράγματα κατά τον 4ο αι. π.Χ., πουθενά δε φαίνονται νʼ αποδέχονται τις άλλες θεωρίες περί μη ελληνικής καταγωγής των Μακεδό-νων ), ενώ οι όποιες αναφορές τους στη σύγχρονή τους πραγματικότητα της Μακεδονίας δείχνουν με σαφήνεια ότι αφορούν μια περιοχή ελληνική , κατοικούμενη από Έλληνες.

  ακυρο λοιπον το παραμυθακι σας

 • Ανώνυμος 38389

  27 Απρ 2016

  Έλληνες λόγιοι για τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες
  Αδαμάντιος Κοραής (1819):
  "Το έθνος είναι πτώμα σπαραττόμενον από κόρακας (...) Όλην του την αρετή του αφαίρεσεν η δουλεία. Ιδού η ζωγραφία μας, αφ' ότου μας επάτησεν ο Φίλιππος εώς εις το έτος 1453. Αλλάξαμε δεσπότας διαφόρους, άλαλοι και ανόητοι"
  [Αδ. Κοραή, "Στοχασμοί Κρίτωνος", σ. 5 - βλ. και "Έρανος εις Αδαμάντιον Κοραή", 1965, σελ. 147]

  Αδαμάντιος Κοράης (1824):
  "Οι Μακεδόνες (...) επροχωρούσαν καθημέραν εις την κατάλυσιν της ελευθερίας [της Ελλάδος] (...) και δουλωμένοι [οι Έλληνες] εις τους Μακεδόνας (...) Μετά την Μακεδονικήν δεσποτείαν έπεσαν υπό κάτω εις των Ρωμαίων την εξουσίαν και τέλος στους Τούρκους"
  [Αδ. Κοραή, "Εφημερίς του Κάτω Κόσμου" - βλ. Δημ. Γκίνη, "Τα ανώνυμα έργα του Κοραή", 1948, σ. 54-55]

  Παναγιώτης Κοδρικάς(1794):
  "Η δυστυχής Ελλάς (...) άρχισε ολίγον κατ΄ ολίγον να χάνει μαζί με την ένδοξόν της ελευθερίαν (...) και την παλαιά εκείνην της γλώσσης ευγένεια. Αι αλλεπάλληλοι έφοδοι όπου κατά καιρούς εδοκίμασεν από διάφορα έθνη, πότε Μακεδόνων, πότε Ρωμαίων και ενίοτε Γότθων..."
  [στον πρόλογο της μτφ. του Fontenelle "Περί πληθύος κόσμων" - βλ. Γ. Λαδά & Αθ. Χατζηδήμου, "Ελληνική βιβλιογραφία των ετών 1791-1795", 1971, σ. 316]

  Αθανάσιος Χριστόπουλος (1808):
  "Ο Φίλιππος και ο υιός του Αλέξανδρος (...) εκαταδάμασαν επι τέλους όλην την Ελλάδα και την υπέταξαν εις το Μακεδονικόν κράτος".
  ["Πολιτικά Σοφίσματα", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.10 (1960), σ. 59]

  Μιχαήλ Περδικάρης (1811):
  " Το Γένος των Ελλήνων, ω φίλτατε αναγνώστα (...) αφού κατ' αρχάς αυτό επολιτεύθη διʼ αιώνων κάθ' εαυτό αυτοδέσποτον και αυτεξούσιον, υπετάγη, πρώτον μεν εις το Μέγαν Αλέξανδρον, ύστερον δε εις Ρωμαίους".
  ["Ρήγας ή κατά ψευδοφιλελλήνων", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.11 (1961), σ. 23 & 33-34]

  Γρηγόριος Σαράφης (1818):
  "Οι Αθηναίοι και οι Λακεδαιμόνιοι, επειδή εσκανδαλίσθησαν μεταξύ των, διήρεσαν την Ελλάδα εις δύο μέρη και αφού 27 ολόκληρους χρόνους επολέμησαν μεταξύ των νικώντες και νικώμενοι, τοσούτον αδυνάτησαν ώστε κατεδουλώθησαν πρώτον μεν υπό των Μακεδόνων, έπειτα δε επί των Ρωμαίων (...) καταστασθέντες δούλοι"
  [Γρ. Σαράφη, "Λόγοι Εκκλησιαστικοί", Κυδωνίες 1909, σ. 98]

  εκδότης του περιοδ. "Μέλισσα" (1819):
  "Τι συνέβη μετά ταύτα; [ενν. τη διχόνοια των Ελλήνων] Οι Μακεδόνες κατεδούλωσαν την πατρίδα του Μιλτιάδου. Τι έπειτα; Οι Ρωμαίοι την κατεσπάραξαν. Τι τελευταίον; Αλλ' η χειρ μου τρέμει και ο κάλαμος πίπτει..."
  [Μέλισσα, τευχ. 1, Ιούλιος 1819, σ. 100]

  Ανώνυμος (1823):
  "Το Γένος μας αφού εξέπεσε (...) υπεδουλώθη εις τον ζυγόν των Μακεδόνων, Ρωμαίων, και εν εσχάτοις εις τον παρόντα βαρύν ζυγόν"
  [Ι.Οικονόμος, "Επιστολαί διαφόρων", 1964, σ. 421 & 445]

  Αλέξανδρος Σούτσος (1836):
  "(...) τας προγονικάς εκείνας διχονοίας, αίτινες καταστήσασαι αυτήν [την Ελλάδα] έρμαιον της Μακεδονίας και Ρώμης, κατέλυσαν την ανεξαρτησίαν της"
  [Αλ. Σούτσος, "Ελληνική Πλάστιγξ", 1836, σ. 18]

  Κωνσταντίνος Σχινάς, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Όθωνος (1837):
  "Η Ελλάς (...) υποκύψασα έπειτα, με οικτράν μόνην αυτονομίας σκιάν, εις των Μακεδόνων την κυριαρχίαν..."
  [λόγος εκφωνηθείς κατά τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου στις 3/5/1837 - βλ. Κ. Δημαρά, "Εν Αθήναις τη 3 Μαΐου 1837", 1987, σ. 31κε. & 136κε.]

  Γεώργιος Κοζάκης-Τυπάλδος (1839):
  "Η δε Ελλάς στερηθείσα άπαξ της ελευθερίας της, έγινε πρώτον μεν επαρχία Μακεδονική, ύστερον δε Ρωμαϊκή, Γραικορωμαϊκή..."
  [Γ. Κοζάκης-Τυπάλδος, "Φιλοσοφικόν δοκίμιον περί της προόδου και της πτώσεως της παλαιάς Ελλάδος", 1839, σ. 495-496]

  Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1841):
  "Ο Φίλιππος έπραξεν άλλον της νίκης εκείνης [της Χαιρωνείας] ολεθριότερον, εγέννησε τον Αλέξανδρον"
  [Σύνοψις των Πρακτικών της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών, 1846, σ. 102]

  Νικόλαος Σαρίπολος (1848):
  "(...) πέπλος μέλας δουλείας επισκιάζει την Ελλάδα, εποχή μακράς καταστροφής, εποχή άγονος. Τους Μακεδόνας διαδέχονται οι Ρωμαίοι, τους Ρωμαίους οι βάρβαροι του Βορρά, τούτους δε οι αιμοχαρείς της Κασπίας περίοικοι."
  [Νικ. Σαρίπολος, "Λόγος εκφωνηθείς την 21 Οκτωβρίου 1848 κατά την έναρξιν της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών πολιτευμάτων", 1848, σ 24]

  Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1849):
  "Η Μακεδονική εποχή δύναται ευλόγως να διακριθή από της Ελληνικής, διότι το Μακεδονικόν έθνος εξεπλήρωσεν, εν τη Γενική Ιστορία, εντολήν άλλην παρά το Ελληνικόν".
  Παρακάτω, αναφερόμενος στη μάχη της Χαιρώνειας, γράφει ότι συγκρούσθηκαν οι Έλληνες με τους Μακεδόνες.
  [ Κων. Παπαρρηγόπουλος, "Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας", 1849, σ. 191-193 & 235-236]

  * διευκρίνηση για τον Παπαρρηγόπουλο: 4 χρόνια μετά (1853) στην πρώτη, μονότομη, έκδοση της "Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους", άλλαξε στάση και πολέμησε αυτή την θέση, κάνοντας λόγο για ελληνικότητα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους και για "Μακεδονικό Ελληνισμό":
  "Οι Μακεδόνες, αν και μη αναφερόμενοι εις τους αρχαιοτάτους χρόνους της Ελληνικής ιστορίας, ήσαν όμως 'Έλληνες"
  Στη μάχη της Χαιρώνειας αντίπαλοι ήταν ο Φίλιππος και οι Αθηναίοι με τους Θηβαίους (όχι πλέον οι "Μακεδόνες" με τους "Έλληνες").
  [Κων. Παπαρρηγόπουλος, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Η πρώτη μορφή:1853, επιμ. Κ.Θ. Δημαράς, 1970, σ. 75-76]


  [τα περισσότερα από τα παραπάνω αποσπάσματα αντλήθηκαν από το βιβλίο του Αλέξη Πολίτη, "Ρομαντικά χρόνια. Ιδεολογίες και Νοοτροπίες στην Ελλάδα του 1830-1880", Εταιρεία Μελέτης Ν. Ελληνισμού, γ΄ εκδ. 2003, σ. 39-44]

 • Ανώνυμος 37297

  12 Φεβ 2016


  Και ο μέγας Βαρουφάκης τα ίδια έλεγε και πιο βαθιά στον βούρκο μας έριξε. Δεν μας χε.... ρε «Νταλάρα»-αθώε αγρότη!!!

 • Ανώνυμος 37292

  12 Φεβ 2016

  Μια παγκοσμίως γνωστή ως "αμόρφωτη" δήλωσε κάποτε:
  «Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η Ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Έχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι». (Ναόμι Κλάιν)
  Το υπόλοιπο άρθρο εδώ: http://anemosanatropis.blogspot.gr/2016/02/blog-post_88.html
  Διογένης

 • Ανώνυμος 37291

  12 Φεβ 2016

  Kατ'αρχήν 37287 δεν είναι η Κνέσετ τα μεγάλα αφεντικά. Αδιάβαστος. Κατά δεύτερο αν σε ένα μικρό παιδί του δίνεις τοξικό γάλα και του λες πως είναι για το καλό του, μην απορήσεις αν εμφανίσει καρκινογενέσεις σε πολύ νεανική ηλικία. Ενας πολίτης μεγαλωμένος με τοξική γνώση και ψεύτικες αλήθειες, δεν έχει και πολλές δυνατότητες να αποφύγει πράγματα που ένας με ανόθευτη γνώση θα απέφευγε. Τι στο διάολο δεν καταλαβαίνετε επιτέλους; Αντε από κει που θα μου πεις πως μαζί τα φάγαμε.....Τόσο πολλά ρε είναι τα φράγκα που σας δίνουν για να γίνετε Πάγκαλοι;
  Διογένης

 • Ανώνυμος 37287

  12 Φεβ 2016


  Η Κνέσετ Διογένη; Και λοιπόν; Οι πολιτικοί, οι πολίτες, όλοι είναι άμοιροι ευθυνών; Άθωοι;
  Μαζί τα φάγαμε, δεν το κατάλαβες όταν έπαιρνες τις επιδοτήσεις; Μπα, τότε ήσουν απασχολημένος...

 • Ανώνυμος 37286

  11 Φεβ 2016

  Κάποιοι ανθέλληνες, κάποια σκοτεινά κέντρα, που απεργάζονται συνωμοσίες για το κακό του ελληνισμού, ο οποίος παρ' όλα αυτά αντιστέκεται και μεγαλουργεί εις τους αιώνας των αιώνων αμήν; Το βρήκα, Διο-φανταστικέ έλληνα;
  Διο-βλακας με περικεφαλαία

 • Ανώνυμος 37285

  11 Φεβ 2016


  Διογένης ο σπουδασμένος βλάχος..

 • Ανώνυμος 37284

  11 Φεβ 2016

  Κουίζ για διαβασμένους:
  Ποιοι είναι τα αφεντικά των: 1)Φέντεραλ ριζέρβ. 2)Γκόλτμαν Ζακς. 3) Μόργκαν Στάνλεη. 4)Μούντις. 5)Στάνταρ & πουρς. 6) Ντόιτσε μπανκ. 7) Λέσχη Μπούλντεμπεργκ. Δε σας λέω άλλα για να μη σας ζορίσω περισσότερο. Μόνο αυτά τα ολίγα και βασικά!
  Διογένης

 • Ανώνυμος 37282

  11 Φεβ 2016

  ~
  "ενώ μόλις το 10% το χρεώνει στους ξένους"
  Πόσες φάπες πρέπει να φας για να σταματήσεις να επαναλαμβάνεσαι;

 • Ανώνυμος 37279

  11 Φεβ 2016

  Νεο-μπογδάνε προπαγανδιστή, η Γουατεμάλα εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ. Οι οικονομικοί δείκτες της ευημερούν αλλά το 49% των παιδιών κάτω των 12 ετών υποσιτίζεται και το 52% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο φτώχιας. Μήπως κάτι ανάλογο προσδοκάς να συμβεί και στην Ελλάδα; Να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα; Τις λέξεις Ελληνας, Ελλάδα, έθνος, σου έχουν απαγορεύσει να τις αναφέρεις; Είναι θέμα ρήτρας στη μισθοδοσία σου;

 • Bielidopoulos

  11 Φεβ 2016

  ~
  Πανελλαδική έρευνα - Υπερδανεισμός και διαφθορά έφεραν την οικονομική κρίση.
  Στο ελληνικό σύστημα και στις αδυναμίες του αποδίδουν οι 7 στους 10 Έλληνες τη μεγάλη οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας, ενώ μόλις το 10% το χρεώνει στους ξένους, όπως προκύπτει από την πανελλαδική μελέτη του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝεοσις, η οποία έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά και υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών GΡΟ σε δύο φάσεις, τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2015.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύονται στα Νέα, το 97,8% των Ελλήνων υποδεικνύει ως καθοριστικούς παράγοντες της κρίσης την ανεπάρκεια και τη διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και το 84,1% την πρακτική που ακολούθησαν οι πολίτες τις τελευταίες δεκαετίες να δανείζονται για να καταναλώνουν αντί να παράγουν.
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500057520

  Αστέρι μου ανήκεις στο 10%, όπως και κάποια άλλα σαράβαλα που μπαίνουν στο site. Στο tao te ching αναφέρεται ότι ο σοφός μειώνει την φιλοδοξία των ανθρώπων και αυξάνει την αποφασιστικότητά τους. Βλέπεις το ένα μειώνει το άλλο και δεν μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο σε υψηλό βαθμό ταυτόχρονα διότι είναι συμπληρωματικά. Στο Ελλαδαριστάν της εποχής των παχιών αγελάδων οι ρωμιοί εκτόξευσαν τις φιλοδοξίες τους στον ουρανό και η αποφασιστικότητα έπεσε στο μηδέν. Α, δεν πειράζει, φάπα στην φάπα και κρίση στην κρίση κάποια στιγμή θα βάλουν μυαλό, που θα πάει..;

 • Bielidopoulos

  11 Φεβ 2016

  @37273
  Πάλι οι ίδιες παρλαπίπες. Πάλι συγκρίσεις με Γαλλία και Γερμανία. Τί σχέση έχει το απεχθές και επονείδιστο προτεκτοράτο με την Γαλλία και την Γερμανία. Του διαόλου οι αριστοκράτες χαζορωμιοί! Κάνε σύγκριση με Λετονία, Σλοβακία και Βουλγαρία για να δεις τι πραγματικά συμβαίνει στο Ελλαδιστάν.
  Ο "εχθρός" δηλαδή το πρόβλημα είναι οι η διαφθορά, οι παθογένειες και οι βολεμένοι του προτεκτοράτου. Και η κρίση είναι μια χρυσή ευκαιρία για βαθιές τομές και αλλαγές. Και βεβαίως ξεβόλεμα όλων των βολεμένων.
  Τα πράγματα είναι απλά. Το προτεκτοράτο έχει χρεοκοπήσει. Η παλιά γενιά χρεοκόπησε τα πάντα και τώρα τα ξεπουλάει σιγά-σιγά. Όταν ψοφήσει θέλει να τα πάρει όλα μαζί της, να σταματήσει να κινείται το οτιδήποτε. Μιλάμε για αρρωστημένους ναρκισσιστές που το Πασοκιστάν τους προγραμμάτισε ώστε να νομίζουν ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος.
  Η κρίση δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν δεν γίνουν περικοπές στις δαπάνες. Μιλάμε για ένα κράτος το οποίο έχει πτωχεύσει και οι ευρωπαίοι με το ΔΝΤ το έχουν στην εντατική και το αιμοδοτούν. Ως πότε όμως; Περικοπές δαπανών σημαίνει: κατάργηση επικουρικών, εφάπαξ, πολλαπλών συντάξεων, συντάξεων βουλευτών, συρρίκνωση δημοσίου, πλαφόν συντάξεων στα 900 ευρώ περίπου και πολλά λέω, πλαφόν μισθών δημοσίου 1.800 ευρώ και πάλι πολλά λέω ξεκινώντας από τους βουλευτές, δίκαιο φορολογικό κ.λπ. Εδώ και χρόνια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με την εκάστοτε κυβέρνηση να προστατεύει τον στρατό των βολεμένων για να μην χάσει ψήφους. Κατά τα άλλα φταίνει οι αμερικάνοι, οι τούρκοι και οι γερμανοί.. Ξύπνα επιτέλους, δεν ζεις στην Ελβετία του νότου, αλλά σε παρακμιακό, διεφθαρμένο, φατριακό προτεκτοράτο αφρικανικού τύπου.

 • Ανώνυμος 37273

  11 Φεβ 2016

  "Πράγματι, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις μια συστηματική επικοινωνιακή καταιγίδα. Ένα βομβαρδισμό με μισές αλήθειες και καλοφτιαγμένα ψέματα που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα σοκ για το παρόν σου και δέος για το αβέβαιο μέλλον σου. Αποσταθεροποιημένος, φοβισμένος και εξοργισμένος είσαι πια του χεριού τους και έτοιμος να στραφείς εναντίον όποιων σου υποδείξουν ως υπαίτιους της καταστροφής σου. Κατ αρχήν εχθρός σου είναι το δημόσιο, μετά οι φορτηγατζήδες και οι ταξιτζήδες, έπειτα οι φαρμακο...

  Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2016/02/blog-post_8.html#.VrvQoO2LTcs

 • Bielidopoulos

  10 Φεβ 2016

  ~
  Μουσική υπόκρουση:
  https://www.youtube.com/watch?v=1GuboqC5oZM
  ;)

 • Bielidopoulos

  10 Φεβ 2016

  ~
  ΤΙ ΕΛΕΓΕ ο Φαλμεράϊερ και εξόργισε τους εθνοκάπηλους; Πως δεν υπάρχει φυλετική συνέχεια ανάμεσα στους αρχαίους και τους νέους Ελληνες, πράγμα αυταπόδεικτο για κάθε νοήμονα. Και ότι οι σημερινοί Ελληνες, είναι μια πανσπερμία εθνοτήτων.
  http://eranistis.net/wordpress/2014/05/01/ελλάδα-μια-χώρα-ρετρό/

  ΣΤΗΝ προσπάθεια του να δημιουργήσει το νεοελλη­νικά κράτος εθνική συνείδηση εκ του μη όντος, άσκη­σε μια τόσο βάναυση τρομοκρατία επί των υπηκόων του, που κατάφερε στο τέλος να φτιάξει από τους αλ­λοεθνείς τους πιο φανατικούς και μαζί τους πιο αστεί­ους «εθνικόφρονες».
  ΤΑ ΠΙΟ αστεία πράγματα για το «μεγαλείο της φυ­λής» και τα ηχηρά παρόμοια ακούστηκαν από ανθρώ­πους που αποδειγμένα ανήκαν σε άλλη φυλή.
  Λοιπόν, ο φόβος κάνει τον «εθνικόφρονα». Και η «εθνικοφροσύνη» δεν είναι παρά η εκδήλωση του απέ­ραντου φόβου των δύσμοιρων κατοίκων αυτού του τό­που, που -θέλουν σώνει και καλά να είναι Ελληνες, για­τί ξέρουν πως το τεχνητό ελληνικό κράτος αμείβει καλύ­τερα τους τεχνητά σκεπτόμενους και τεχνηέντως φερό­μενους.
  Η περίφημη «εθνική υπερηφάνεια» δεν είναι παρά μια δημαγωγική «διακήρυξη».
  http://eranistis.net/wordpress/2014/05/11/ο-φόβος-κάνει-τον-εθνικόφρονα/

  ΟΛΕΣ οι συγχύσεις στην Ελλάδα ξεκινούν από την αδυναμία μας να ξεχωρίσουμε τις έννοιες «έθνος» και «κράτος», που σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυ­μα. Η λέξη έθνος είναι σανσκριτικής καταγωγής και, στην κυριολεξία, σημαίνει «ομαιμοσύνη», δηλαδή ομοιό­τητα του αίματος των ανθρώπων που ανήκουν στην ίδια φυλετική ομάδα.
  Είναι φανερό, όμως, πως για να διατηρήσει» την «κα­θαρότητα)) του αίματός της μια φυλή, και συνεπώς να λειτουργήσει σαν μια ευρεία οικογένεια, όπου όλα τα μέ­λη της θα είναι στενοί ή μακρινοί συγγενείς, πρέπει αυ­τή η φυλή να είναι καταρχήν ενδογαμική, δηλαδή τα μέλη της να παντρεύονται μεταξύ τους και οι επιμειξίες με αλλόφυλους να απαγορεύονται αυστηρά. Αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε πολύ κλειστές και πολύ πρωτόγονες κοινωνίες. Σήμερα, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν «καθαρές» εθνότητες, διότι δεν υπάρχουν κλειστές κοινωνίες.
  ΕΙΝΑΙ αυτονόητο, πως κανείς νομοθέτης εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια δε θα μπορούσε να διαφυλάξει την «καθαρότητα» του αίματος μιας φυλής.
  http://eranistis.net/wordpress/2014/05/22/η-ομάδα-αίματος-των-καθαρόαιμων-ελλήν/

 • Ανώνυμος 37263

  10 Φεβ 2016

  πειδή ο Jakob Philipp Fallmerayer (1790-1861) ήταν άκρως επικίνδυνος για τις εθνοποιητικές διαδικασίες
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΣ...ΕΚΣΛΑΒΙΖΕ ΟΤΙ ΕΒΛΕΠΕ ΑΚΟΥΓΕ ΓΕΥΟΤΑΝΕ Η ΜΥΡΙΖΕ..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΔΙΑΨΕΥΣΑΝΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ..ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ...ΩΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΦΑΛΜΕΡΑΥΕΡ ΝΑ ΥΠΗΡΞΕ ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ.... ΔΥΣΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΑΣ ΥΠΗΡΞΕ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ....ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΛΜΕΡΑΥΕΡ..
  ''''ΕΙΣΤΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ''''..ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ

 • Ανώνυμος 37262

  10 Φεβ 2016

  Ο μακαρίτης ο Φαλμεράιερ είναι …φιλέλληνας μπροστά σε αυτούς τους βλαχογενίτσαρους"
  ΚΑΛΑ ΠΕΡΙ ΦΑΛΜΕΡΑΥΕΡ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΤΑ
  ''ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ'' ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΣΠΡΑΞΑΜΕ ΜΟΝΟ ΕΙΡΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝ ΑΝΤΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ..ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ .... ΑΛΛΑ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ...ΔΗΛΑΔΗ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΛΑ ΦΟΡΑΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΒΙΑ

 • Ανώνυμος 37260

  10 Φεβ 2016

  Με λιγοτερο απο 1000 ευρω ετησιως εισοδημα απορω πως επιβιωνουν οι ελληνες αγροτες. Πρεπει να ειναι πολυ θρησκοι.
  ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...

 • Ανώνυμος 37259

  10 Φεβ 2016


  Σιγα τα αιματα ελληναρα.

 • Ανώνυμος 37258

  10 Φεβ 2016

  σε λιγες μερες που θα μπω στη Αθηνα με το τρακτερ μου ελα καμαρι μου να βρεθούμε καπου μονοι μας να σου πω πως τη βγαζω με 1000 ευρω.

 • Ανώνυμος 37257

  10 Φεβ 2016


  Με λιγοτερο απο 1000 ευρω ετησιως εισοδημα απορω πως επιβιωνουν οι ελληνες αγροτες. Πρεπει να ειναι πολυ θρησκοι.

 • Ανώνυμος 37256

  10 Φεβ 2016

  Εδω ισχυουν οι θρησκειες. Γιατι οχι και οι υπολοιπες φαντασιωσεις; Φιλοι μοι, λεμε τωρα, μεγας στην ιστορια γινεται αυτος που δημιουργει τους πιο πολλους πεθαμενους και τα λαμογια.

  Γερακινα.

 • Ανώνυμος 37255

  10 Φεβ 2016

  Εχουμε και λέμε: Μέσα σε 5 χρόνια, 3 μνημόνια, μία δανειακή (Αρθρο 14 παραγ.5) σύμβαση που έχει παραχωρήσει "αμετάκλητα κι άνευ όρων" εθνική κυριαρχία και 5000 επίσημα καταγεγραμμένες αυτοκτονίες πολιτών. Επιπλέον 500.000 λάθρο ή μη μετανάστες-πρόσφυγες. Παραχώρηση ελληνικού εδάφους για βάση του Ισραήλ. Μια κυβέρνηση ντεμέκ αριστεροπατριωτών. Τυχάρπαστες πολιτικές και μιντιακές "σουπιές" αμολούν τοξικό μελάνι, πουλώντας το φρέσκο παραμυθάκι της "οικουμενικής κυβέρνησης" που θα "ξανασώσει" τη χώρα.
  Αν ούτε κι έτσι κάποιοι ακόμα δεν έχουν μάθει να βλέπουν "πίσω από κουρτίνες" και πιστεύουν πως όλα αυτά γίνονται τυχαία......Τότε κουβαλούν νερό του χάρου χωρίς να το'χουν πάρει χαμπάρι. Σα να μην φτάνουν όλα αυτά, έχουμε μια "ελύθερη έρευνα" και (μερικούς σχολιαστές) που με επαγγελματική μαεστρία, βρίζουν, συκοφαντούν, ταπεινώνουν, προσβάλλουν, τους Έλληνες και την ιστορία τους. Ψάξτε εδώ μέσα προσεκτικά. Αν βρείτε έστω κι ένα άρθρο που να λέει μια καλή κουβέντα για την Ελλάδα και τους Έλληνες, εγώ θα πάω καλόγερος στη μονή ξεσφιγμένου! Προσέξατε τι έγραψε ο παραπάνω 37244;
  "Πρόκειται για συγκέντρωση επιβλαβών εντόμων και ξένων πρακτόρων. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος ιστότοπος στην ελληνική γλώσσα με τέτοιο ανθελληνικό και ρατσιστικό μένος. Ο μακαρίτης ο Φαλμεράιερ είναι …φιλέλληνας μπροστά σε αυτούς τους βλαχογενίτσαρους"......" Το Έθνος όχι μόνο απουσιάζει από την θεματολογία τους, αλλά είναι το κόκκινο πανί, η απαγορευμένη λέξη."........“Διαλύστε τους την ιστορία, την γλώσσα, τον πολιτισμό, το ηθικό...”.
  Κι αυτό το τελευταίο με το ΕΛΙΑΜΕΠ, αν ισχύει........Τότε έκλεισε και το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Διαβάστε, μελετήστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Η εποχή της αθωότητας τελείωσε. Στο εξής θα επιζήσουν μόνο οι δυνατοί και οι γνωρίζοντες.
  Διογένης
  Υ.Γ: 70.000 τόνους ελαιόλαδο εισήγαγε η Ε.Ε από την Τυνησία κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Μετά αναρωτιέστε γιατί η τιμή του ελληνικού ελαιόλαδου είναι στα τάρταρα. Κακούργοι αγρότες χαραμοφάηδες ελαιοπαραγωγοί που τολμάτε να κάνετε κινητοποιήσεις και να συκοφαντείται τους "φίλους" και "ετέρους" μας της Ε.Ε! Ντροπή σας!

 • Ανώνυμος 37254

  10 Φεβ 2016


  Ακριβώς εδώ είναι το ζουμί. Το κρατίδιο που λέγεται Ελλαδιστάν από όπου και να το πιάσεις...

 • Ανώνυμος 37253

  10 Φεβ 2016


  Eγώ 37252 και βρώμικος είμαι και ακομβίωτος, κάνω όμως μεγάλο γούστο τους Λεβεντολάγνους.

 • Ανώνυμος 37252

  10 Φεβ 2016

  Καλά, αυτό το κρατίδιο που λέγεται Ελλαδιστάν, δεν έχει τίποτα, μα τίποτα της προκοπής? όλα είναι τόσο αρνητικά και ύποπτα? Μόνο οι γράφοντες και περιγράφοντες στο site είναι καθαροί και γιαλυστεροί! Τελικά αρχίζω να απογοητέυομαι απ όλες αυτές τις αηδίες που καθημερινά διαβάζω. Ελεος πιά, άρχισε να με πιάνει ναυτία...

 • Ανώνυμος 37251

  10 Φεβ 2016

  ελεθθερη ερευνα=σιχαματα...

 • Ανώνυμος 37250

  10 Φεβ 2016

  Tάκα τάκα τάκα τάκα τα...
  Τέρης Χρυσός

 • Ανώνυμος 37249

  10 Φεβ 2016

  Αναλυτικές πληροφορίες περί ΕΛΙΑΜΕΠ εδώ: http://www.logiosermis.net/2012/03/blog-post_9676.html#.VrsUp-2LTcs
  (ντάρι-ντάρι-ντάρι-ντάρι.......σας επήραμε χαμπάρι....)

 • Ανώνυμος 37247

  10 Φεβ 2016

  Προφανώς ανθέλληνες κι εκεί, που θέλουν να διαλύσουν κι εκείνοι την υπέροχη Ρωμιοσύνη, τους χρηματοδοτούν τα ξένα σιωνιστικά κέντρα και τους πληρώνει ο φτωχός πλην όμως τίμιος ρωμιός από τους φόρους του. Στο πυρ το εξώτερον όλοι!

 • Ανώνυμος 37246

  10 Φεβ 2016


  Ψάξε στο google

 • Ανώνυμος 37245

  10 Φεβ 2016

  Ερωτηση: Τι ειναι το ΕΛΙΑΜΕΠ;

  Δηλωση: Εχω απαγορευσει στο ξυπνητηρι μου να λειτουργει πριν τις 6:30 το πρωι.

  Γερακινα

 • Ανώνυμος 37244

  10 Φεβ 2016

  Ο ιστότοπος “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ” (σύντομο ανέκδοτο) Πρόκειται για συγκέντρωση επιβλαβών εντόμων και ξένων πρακτόρων. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος ιστότοπος στην ελληνική γλώσσα με τέτοιο ανθελληνικό και ρατσιστικό μένος. Ο μακαρίτης ο Φαλμεράιερ είναι …φιλέλληνας μπροστά σε αυτούς τους βλαχογενίτσαρους. Και το περίεργο (;) ο αρχινταραβεριτζής είναι απʼ ό,τι λέει ο ίδιος ανώτερος Έλληνας στρατιωτικός (!). Η διεθνιστική “ανωτερότητα” εμφανίζεται για να προτείνει την ιδανική …μετάλλαξη. Πρόκειται για την παγκοσμιοποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή των δύο προηγούμενων (μαρξιστικής και δυτικής). Φορείς της: Οι πάντες. Τα τέκνα του Χάμπερμας είναι διάσπαρτα σε όλους τους πολιτικούς, θρησκευτικούς αλλά και …σεξουαλικούς χώρους. Άλλοτε ως “Ευρωέλληνες”, άλλοτε ως άθεοι του facebook....Τα παπαγαλάκια θαυμάζουν, προτείνουν, προπαγανδίζουν, γλείφουν την παγκόσμια “κουλτούρα” και την τεχνογνωσία της. Αυτήν ακριβώς που έφερε όλη μαζί την ανθρωπότητα στο σημερινό χάλι. Οι αόρατοι έχουν απολύσει τους πάντες να λένε τα πάντα, εκτός από ένα: Το Έθνος όχι μόνο απουσιάζει από την θεματολογία τους, αλλά είναι το κόκκινο πανί, η απαγορευμένη λέξη.
  Όμως δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο ταφόσκυλο που πληρώνεται από τους φόρους μας για να κάνει αντεθνική προπαγάνδα. Αν προσέξει κανείς με ποιους κάνει παρέα θα καταλάβει τα πάντα. Είναι κολλητός του περίφημου περιστύλιου Φραγκουδάκη-Δραγώνα με τον “συνωστισμό” στην Σμύρνη. Ψευτοελληνόφωνοι, ψευτοπροοδευτικοί, ψευτοάθεοι. Το μίσος τους για την Ελλάδα έχει την μορφή ψύχωσης, οπότε δεν είναι μόνο τα λεφτά από πίσω, αλλά και κάποιο είδος καταπιεσμένης ταυτότητας που προσπαθεί να αναδυθεί. Μερικοί αγουροξυπνημένοι εξακολουθούν να έχουν απορίες. Δεν πιστεύουν ούτε τα μάτια τους, ούτε τʼ αυτιά τους. Δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζουν είναι τόσο μπουκωμένος από την προπαγάνδα των εξουσιαστών. Το ερώτημά τους είναι: “Με τι σκεπτικό γίνονται όλα αυτά;” Δεν υπάρχει σκεπτικό. Μόνο η ξερή διαταγή από πάνω: “Διαλύστε τους την ιστορία, την γλώσσα, τον πολιτισμό, το ηθικό...”. Η πλειοψηφία από αυτές τις επιστημονικές ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ μετριότητες που μόνη αποστολή έχουν την διάλυση του Έθνους είναι κατά σύμπτωση …“αριστεροί” αλλά υπάρχουν και αρκετοί “δεξιοί” για όσους πιστεύουν ακόμα σε αυτές τις μαλακίες. Το μασονείο του ΕΛΙΑΜΕΠ και τα σκύβαλα που το συνθέτουν είναι ένα επιπρόσθετο δείγμα για μελέτη....... ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕ

 • Bielidopoulos

  9 Φεβ 2016

  ~
  Πότε όμως άρχισε η παρακμή της πόλης-κράτος ως πολιτική οργάνωση τουλάχιστον; Κατά την γνώμη μου άρχισε αμέσως μετά τους περσικούς πολέμους. Τότε η πλουτοκρατία και γενικά η κυρίαρχη τάξη συνειδητοποίησαν τι μαργαριτάρια είχαν στα χέρια τους. Οι περσικοί πόλεμοι έδειξαν ότι η οπλιτική φάλαγγα και το ναυτικό μπορούσαν να καταβάλλουν τους πέρσες και αυτό θα σήμαινε πολλαπλασιασμό των κερδών τους για την ντόπια πλουτοκρατία εφόσον κατακτούσαν την περσική αυτοκρατορία. Σίγουρα θα έτριβαν τα χέρια τους. Μετά τον πελοποννησιακό πόλεμο, όπου ίσως για πρώτη φορά εμφανίζονται τακτικές ολοκληρωτικού πολέμου (total war) τίποτε, μα τίποτε πλέον δεν είναι όπως πριν. Με τις νέες τακτικές πολέμου και την κατασκευή πολιορκητικών μηχανών η δομή της πόλης-κράτους οριοθετημένης από το τείχος είναι πλέον κάτι παρωχημένο. Τότε αρχίζουν οι συμμαχίες, οι αμφικτυονίες και οι ομοσπονδίες. Παρόλες τις προσπάθειες δεν καταφέρνουν να καταβάλλουν την Περσία (π.χ. η εκστρατεία του Αγησίλαου). Τα καταφέρνουν όμως οι μακεδόνες. Έτσι μετά έχουμε τα ελληνιστικά βασίλεια και τέλος την ρωμαική αυτοκρατορία. Κατόπιν αναπόφευκτα έχουμε την μεγάλη παρακμή μιας μεγάλης αυτοκρατορίας. Βλέπετε λοιπόν ότι παρατηρείται μια "εξελικτική" πορεία από την πόλη-κράτος, συμμαχίες μεταξύ τους, αμφικτυονίες, ομοσπονδίες, βασίλεια, αυτοκρατορία. Η πόλης-κράτος άρχισε να γίνεται παρωχημένη αμέσως μετά τους περσικούς.