ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
ΛΟΓΙΚΗΣ

Ο παραλογισμός
του Ποντιακού Ζητήματος

Το Ποντιακό Ζήτημα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα παραλογισμού, που πηγάζει από την εφαρμογή εθνικών αρχών σʼ ένα πολυεθνικό κράτος. Στον Πόντο ζούσαν πολλοί και διάφοροι λαοί, οι οποίοι εκχριστιανίστηκαν και ως μέλη της οθωμανικής αυτοκρατορίας πλέον, με την επίδραση των αναδυόμενων τότε στο Βαλκάνια εθνικών ιδεολογιών, τις θρησκευτικές διαιρέσεις τις μετέτρεψαν σε εθνικές.

Πώς έβλεπαν οι ίδιοι οι πόντιοι τον εαυτό τους στην προ-εθνικιστική εποχή;

Πρώτα και κύρια, δεν θεωρούσαν, πως ήταν «έλληνες» και κατά κανένα τρόπο δεν πίστευαν, πως είχαν τις ρίζες τους στη χερσόνησο και στα νησιά, που τώρα αποκαλούμε Ελλάδα.

Όσοι αναφέρονταν σε αυτούς και σε όλους τους κατοίκους της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τους χαρακτήριζαν ως «ρωμ», «ρουμ» ή «ρωμιούς», ως κατοίκους της ρωμαικής αυτοκρατορίας, με άλλα λόγια. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ήταν η ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Προσπαθώντας να ξεδιαλύνει αυτές τις έννοιες ένας τουρκοπόντιος, που το χωριό του ήταν κάποτε ρωμέικο, είπε στον καθηγητή Ιστορίας, Άντονι Μπράιερ: «Αυτή είναι ρωμέικη («ρουμ») χώρα. Κάποτε μιλούσαν χριστιανικά εδώ». (Νηλ Άντερσον: «Μαύρη Θάλασσα - Λίκνο πολιτισμού και βαρβαρότητας», έκδ. «Ωκεανίδα», Αθήνα, 2003, σελ. 348).Ρωμιοί πόντιοι.
Η γλώσσα τους, οι φορεσιές τους, οι χοροί τους, τα τραγούδια τους κ.λπ. είναι ίδια με των τούρκων πόντιων. Μόνο στη θρησκεία διαφέρουν.

Ο ορθόδοξος χριστιανικός πληθυσμός άρχισε στις αρχές του 19ου αιώνα να υιοθετεί αισθήματα και φαντασιώσεις του ρωμέικου εθνικισμού. Επηρεάστηκαν, ασχέτως ρίζας, όσοι ζούσαν στη Ανατολή, μιλούσαν ρωμέικα και ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι.

Κατʼ αυτό τον τρόπο, και υποκύπτοντας στην πολιτική της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης και αργότερα της Άγκυρας, οι λαοί του Πόντου χωρίστηκαν στο φαντασιακό σχήμα έλληνες και τούρκοι. Αυτή τη διαίρεσή τους, ακολούθησαν διάφορα βίαια γεγονότα και από τις δύο πλευρές, εξ αιτίας των οποίων η πλευρά των ρωμιών αποτέλεσε το θύμα ─ ουσιαστικά των δικών της οραμάτων και πλανών.

Από το 1912, η κάθε πλευρά, μακροπρόθεσμα, ονειρευόταν μια λύση, όπως αυτή των Βαλκανίων, δηλαδή την αποβολή του άλλου από τα εδάφη και την παραμονή του ίδιου σʼ αυτά. Τα υπόλοιπα δεν είναι παρά υπόθεση εθνικών και στρατηγικών συγκυριών. Ο τούρκικος εθνικισμός επιζητούσε και κατάφερε εν τέλει να δημιουργήσει ένα εθνικό κράτος από τα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας που απέμειναν μετά τη Συνθήκη του Μούδρου (1918).
Το Αφιέρωμα
αποτελείται από τα παρακάτω άρθρα:


 • Μικρασιάτικος χαβάς
  Τουρκοανατολίτικη η προέλευση των μικρασιατικών λαογραφικών στοιχείων (Γιάννης Λάζαρης)

 • Ποντιακό γκέτο
  Η κοινωνική ποιητική των ποντίων και η συγκρότηση της ποντιακής υποκειμενικότητας (Ευγενία Φυλακτού)


 • Εμείς οι έποικοι
  Ο νομαδισμός των ονομάτων και το ψευδοκράτος του Πόντου (Γιάννης Λάζαρης)

 • Στα hot spots του ΄22
  Οι πρώτοι λαθρομετανάστες
  Ρατσισμός τότε και τώρα
  Το αντιπροσφυγικό πογκρόμ του 1924, που εξαπέλυσε στη Νέα Μπάφρα ο πατέρας του μετέπειτα «εθνάρχη» (Άκης Γαβριηλίδης)


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


16 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49390

  15 Σεπ 2020

  Κε Λάζαρη, οι απόψεις που υπονοείται ή πιθανόν ενστερνίζεστε ότι το Έθνος προϋποθέτει φυλετική καθαρότητα όχι μόνο δεν επαληθεύεται στα σύγχρονα κράτη-έθνη πχ Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία-Γερμανία, ακόμη και Τουρκία αλλά αποτελεί κυρίαρχη προπαγάνδα της Ναζιστικής Γερμανίας. Οι Αρχαίοι Αθηναίοι στην απάντηση τους στον Αλέξανδρο Α, παππού του Μέγα, αναφέρουν κατά τον Ηρόδοτο " το ομόαιμον" μεταξύ άλλων όπως ομόθρησκο, ομόγλωσσο, ομόηθον που θα τους οδηγήσει να υπερασπιστούν του λοιπούς Έλληνες απέναντι στους Μήδους (και βασικά να μην ντροπιαστούν παραβαίνοντας τους όρκους τους). Ακόμη και στην μακρινή αρχαιότητα αναφέρονται σε σχέση συγγένειας, που πρακτικά σημαίνει ΚΑΙ μικτούς γάμους, και όχι σε κοινή καταγωγή, πόσο μάλλον φυλετική καθαρότητα. Οι βιβλικοί Ιουδαίοι αναφέρονται σε γραμμή αίματος ήτοι καταγωγή και πάλι όχι φυλετική καθαρότητα. Συνεπώς όσο και να συμμερίζομαι το πάθος σας να καταρρίψετε μύθους και αφηγήματα, φοβάμαι ότι κινδυνεύετε να συνταχθείτε με τις πλέον σκληροπυρηνικές αντιλήψεις του Νεο-Εθνικισμού που πλήττει τα Βαλκάνια με παραδείγματα την Β.Μακεδονία και την Αλβανία. Μήπως να "ανασυντάξετε" λίγο τις δηλώσεις σας τουλάχιστον?
  Λ.Ν.

 • Ανώνυμος 48813

  5 Απρ 2020

  Δεν υπάρχουν Τούρκοι Πόντιοι, όπως γραφετε στη λεζάντα σας. Στην περιοχή που αναφέρεσθε υπάρχουν Λαζοί, όπως είναι και το όνομά όσων στην Ελλάδα ελληνοποίησαν την καταγωγή τους. Το ίδιο και με την ποντιακή λύρα, άλλη μπαρούφα κι' αυτή, αφού το όργανο λέγεται κεμεντσές

 • Ανώνυμος 48497

  23 Φεβ 2020

  Ο Φαλμεράυερ θεωρεί τους Πόντιους Λαζογεωργιανούς, στην πράξη οι λαοί του Πόντου είναι δεκάδες, τόσο Ασιατικής όσο και Καυκάσιας προέλευσης. Όσοι θεωρούν τους Πόντιους Έλληνες, δεν έχουν δει καν που πέφτει ο Πόντος. Πόντος είναι η Βορειοανατολική Τουρκία.

 • Ανώνυμος 48426

  7 Φεβ 2020

  Με ολο το συμπαθειο προς τον συντακτη του κειμενου, τον κ. Λαζαρη.
  Εαν καποια φυλη Ελληνων δεν αμφισβητει την αρχαιοελληνικη καταγωγη της εως και σημερα ειναι αυτη των Ποντιων, μεχρι και οι Φαλμεραυερ, Μαρξ που αμφισβητουσαν την ''καθαροτητα'' των νεοελληνων απο την αρχαιοτητα, πιστευαν πως μονο οι Ποντιοι, οι Ρωμηοι στην Κωνσταντινουπολη, οι αμπελακιωτες της Σαλαμινας και οι Τσακωνες ειχαν διατηρηθει απο την αρχαιοτητα, χωρις ιδιατερες επιμειξιες απο τους κατακτητες. Το κειμενο ειναι υπερβολικο και επιπολαιο.

 • Ανώνυμος 47488

  17 Μαΐ 2019

  ΒΛΑΚΑ ΑΜΑΡΑΝΤΕ ...........................ΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΡΩΜΙΟΧΩΡΑ ......ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΗΤΙΡΙΟ ΗΤΑΝ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ .............ΕΔΙΝΑΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥς ...ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ........................ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΖΟΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 • Ανώνυμος 47396

  2 Μαΐ 2019

  Η ανταλλαγή των πληθυσμών σύμφωνα με τις σχετικές συνθήκες και συμβάσεις που υπογράφηκαν, έγινε με εθνικά κριτήρια και όχι με θρησκευτικά. Το ξέρεις αλλά το αγνοείς σκόπιμα? Εάν δεν το ξέρεις είσαι επικίνδυνος! Άρα εφόσον το 90% αυτών των πληθυσμών προσέφυγε στην μητέρα Ελλάδα τί αισθανόντουσαν ότι ήσαν? Τί δεν καταλαβαίνεις? ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ

 • Ανώνυμος 46910

  15 Φεβ 2019

  Η "Γενοκτονία Λογικης", είναι ένας ενδιαφέρον τίτλος για σκέψη και καθρεφτίσμα σκέψης. Το να χρησιμοποιούμε όμως μια λέξη όπως η "Γενοκτονια" είναι πολύ σκληρό για όλους εμάς που έχουμε αφήσει κάποιους νεκρούς πίσω και που οι γονείς ή παπούδες μας κυνηγήθηκαν από τους Τούρκους. Οι νεκροί είναι "υπεράνω Λογικής".

 • Ανώνυμος 45934

  22 Ιουλ 2018

  δεύα χάθ΄απ΄αδάκες
  κοπρομούμουλο...

 • Ανώνυμος 45933

  22 Ιουλ 2018

  γέρνεις επειδή τον παίρνεις;
  ή
  τον παίρνεις γέρνεις επειδή ;

 • Ανώνυμος 44603

  18 Ιαν 2018

  Λαϊστέρα άλλο μη κουνίεσαι..
  https://www.youtube.com/watch?v=WfCEpm70Z84

 • Bielidopoulos

  17 Ιαν 2018

  http://www.liberal.gr/arthro/185896/epikairotita/2017/th-pagkalos-enas-laos-ilithion-den-mporei-na-kanei-dimopsifisma-pou-thelei-o-kammenos.html
  Είχαν μια σκασίλα οι σκοπιανοί για το τί θα ψηφίσουν οι ηλίθιοι, ε συγγνώμη οι ρωμιοί ήθελα να πω.

  http://www.iefimerida.gr/news/389891/ntoy-toy-royvikona-sto-ypoik-eftasan-sto-grafeio-toy-tsakalotoy-kamia-syllipsi-eikones
  Σιγά μην σκίσετε κάνα καλτσόν. Για να λένε μετά οι βλαχέλληνες ότι υπάρχει εποικοδομητική αντίσταση και αντίδραση. Πούτσες μπλε.

  Στο μεταξύ:
  Η διαδεδομένη διεθνώς αντίληψη ότι οι μεγάλοι σεισμοί τείνουν να συμβούν στη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων του φεγγαριού και σε συγκεκριμένες μέρες ή εποχές του έτους, δεν έχει βάση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σούζαν Χάου της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό σεισμολογικών ερευνών Seismological Research Letters, ανέλυσαν στοιχεία για 204 σεισμούς άνω των οκτώ βαθμών σε όλο τον κόσμο, από το 1600 μέχρι σήμερα. Δεν βρέθηκε καμία στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στη συχνότητα των μεγάλων σεισμών και στη θέση της Γης σε σχέση με τη Σελήνη (φάση φεγγαριού) ή με τον Ήλιο (εποχή). Όπως είπε η Χάου, οι μεγάλοι σεισμοί στην πραγματικότητα γίνονται με τυχαίο τρόπο μέσα στο χρόνο, συνεπώς δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια πρόβλεψη πότε θα συμβεί ο επόμενος και πού. Βέβαια, πρόσθεσε η αμερικανίδα γεωλόγος, «αργά ή γρήγορα κάποιος μεγάλος σεισμός θα συμβεί σε πανσέληνο και τότε θα αρχίσει πάλι όλη αυτή η φιλολογία».
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500190992

 • Ανώνυμος 44598

  17 Ιαν 2018

  Καλησπέρα, δεν αμφισβητώ τις γνώσεις σου, αλλά αυτά που γράφεις δεν μου αρέσουν γιατί είμαι ένας υπερήφανος ρωμιός και γιατί ψάχνεις κυρίως το στραβό (όχι ότι δεν έιναι στραβό). Περισσότερα το 2019. Φιλικά.
  XD

 • Ανώνυμος 44594

  17 Ιαν 2018

  Καλημέρα, διάβασα αρκετά από τα άρθρα σου. Δεν είμαι Πόντιος. Ο μόνος λόγος που σου γράφω είναι οτι γνωριστήκαμε όταν είμουν φαντάρος το 2004 και μετά από συζητήσεις γνώριζα οτι δεν τα πήγαινες καλά με την σημερινή θρησκεία. Δεν αμφισβητώ τις γνώσεις σου σε θέματα ιστορίας και σίγουρα τα κέιμενα σου πρσφέρουν τροφή για σκέψη και συζήτηση απλά μου φαίνεται οτι ψάχνεις κυρίως το στραβό (οχι οτι δεν υπάρχει)

  φιλικά

 • Ανώνυμος 44592

  16 Ιαν 2018

  Η ρωμιοσύνη αντεπιτίθεται:
  https://katohika.gr/stranger-voice/poioi-itan-autoi-gia-na-analisoume-auto-vinteo-oloi-mazi/

 • Ανώνυμος 44591

  16 Ιαν 2018

  Δεν ονομάζουμε το κράτος μας «Μακεδονία» 44590. Το όρο «Μακεδονία» τον χρησιμοποιούμε για να προσδιορίσουμε ένα από τα εννέα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

 • Ανώνυμος 44590

  16 Ιαν 2018

  Ντιμιτρόφ: Ο όρος «Μακεδονία» δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα
  Την αρχή της μη αποκλειστικότητας βάζει στο τραπέζι ο σκοπιανός ΥΠΕΞ
  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=933586

  Ωχ και τώρα τι του απαντάνε..