Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
ΣΤΗ ΧΩΡΑ
ΤΩΝ Α-ΝΑΞΙΩΝ
Έγραψε στις 03.12.2009 ο/η: Παραβάτης Κωνσταντίνος

Επιστροφή

     Το καλοκαίρι που μας πέρασε επισκέφτηκα με τους καλούς μου φίλους τη Νάξο, το νησί του Διονύσου και της Αριάδνης, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση. Όμως, όπως συμβαίνει και σε κάθε περιοχή της χώρας μας, η Ρωμιοσύνη και τα παρατράγουδά της είναι πάντοτε παρόντα και κραταιά.

     Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, το νησί κατοικούταν τουλάχιστον απ΄ την 5η π.Χ. χιλιετία. Στα αρχαία χρόνια η Νάξος ήταν όχι μόνο το μεγαλύτερο, αλλά και το πιό εύφορο νησί των Κυκλάδων, διάσημο για το κρασί και τη λατρεία στο Διόνυσο, που έσμιξε εκεί με την Αριάδνη· ήταν ένα σπουδαίο εμπορικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων ήταν υποστηρικτής της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Aργότερα  έγινε μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι ύστερα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

     Κατά τη Μυθολογία ο Διόνυσος είχε γεννηθεί στην Νάξο. Από ευγνωμοσύνη και αγάπη προς τον Διόνυσο, που τους έφερνε την ευθυμία και την ψυχαγωγία, οι αρχαίοι Νάξιοι ίδρυσαν ναό για τη λατρεία του στα Ύρια. Ο Πλούταρχος λέει, πως είχαν καθιερώσει εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του, «τα Διονύσια», δύο φορές το χρόνο με αγώνες και θυσίες. Γινόταν ταυτόχρονα στη Χώρα για τους αστούς και στα Ύρια για τους κατοίκους της υπαίθρου. Η μία γιορτή γινόταν την Άνοιξη, που έβγαιναν τα φύλλα του αμπελιού και περιείχε παιχνίδια κι ευθυμία, ενώ η άλλη το Φθινόπωρο με τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών.


*   *   *

     Σήμερα η Ρωμαίικη Νάξος είναι το νησί του αγίου Νικοδήμου και των εκατοντάδων μονών κι εκκλησιών της Ρωμιοσύνης. Δεν υπάρχουν ούτε καν τα ερείπια του ένδοξου αρχαίου παρελθόντος της, παρά μόνο εκατοντάδες εκκλησίες, εκ των οποίων πλείστες Παναγίες, όπως: Παναγία η Φιλοτίτισσα, Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, Παναγία η Υψηλοτέρα, Παναγία η Βλαχερνιώτισσα, Παναγία η Απειρανθίτισσα, Παναγία η Αργοκιλιώτισσα, Παναγία η Πρωτόθρονος, Παναγία η Δαμνιώτισσα, Παναγία η Δροσιανή, Παναγία η Καλορίτσα, Παναγία η Θεοσκέπαστη κ.λπ.. Η Μητρόπολη Παροναξίας διαθέτει συνολικά 44 ενοριακούς ναούς, 260 παρεκκλήσια, 570 εξωκκλήσια, 18 ναούς νεκροταφείων, 20 μοναστηριακούς ναούς, 8 ναούς μετοχίων και 43 ιερείς.

    Πολλοί ναοί έχουν κτισθεί στη θέση κατεδαφισθέντων αρχαίων ναών με τα υλικά τους, όπως: Ο μητροπολιτικός ναός της Ζωοδόχου Πηγής· βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς. Οι μονολιθικές κολώνες από γρανίτη, που βρίσκονται στην εκκλησία έχουν μεταφερθεί από το ναό του Απόλλωνα της Δήλου. Ο Άγιος Αρτέμιος Χαλάντρων και ο Άγιος Δημήτριος έχουν κτισθεί επί του αρχαϊκού οικισμού του Κινίδαρου· εκεί υπήρχε ναός της Αρτέμιδας. Στον Άγιο Αρτέμιο Σαγκρίου υπάρχουν ρόμβοι, έλικες, σπείρες, ρόδακες κ.λπ.. Η Παναγία η Απειρανθίτισσα έχει κτιστεί επί ναού του Απόλλωνα. Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα επί ναού του Ποσειδώνα. Ο Άγιος Γεώργιος Διασορίτης επί ναού του Διός κ.λπ..

     Όμως, στην βαρβαρότητα αυτή, στο γκρέμισμα και στην ισοπέδωση των αρχαίων μνημείων, εκτός απ΄ τους γνωστούς - αγνώστους θρησκευτικούς καταστροφείς, έλαβαν μέρος κι οι εκβαρβαρισμένοι Ρωμιοί κάτοικοι του νησιού. Εκτός απ΄ τις εκκλησίες και τις μονές, παντού στο νησί υπάρχουν μεσαιωνικές, αλλά και νεότερες προχειροκατασκευές, τοίχοι, μάνδρες, σπίτια και άλλα οικοδομήματα, που έχουν φτιαχτεί από υλικά ναών και άλλων αρχαίων κτιρίων (κυρίως μάρμαρα). Συνομιλώντας με ντόπιους κατοίκους μου εκμυστηρεύτηκαν με υπερηφάνεια, ότι τα αρχαία ενσωματωμένα μάρμαρα σε τοίχους, σπίτια κι εκκλησίες δείχνουν την συνέχεια και το πάντρεμα του ελληνικού πολιτισμού με το χριστιανισμό! Δηλαδή ο δολοφόνος, αφού βασάνισε και εξετέλεσε το θύμα του, μετά παντρεύτηκε το πτώμα του! Έλεος ρωμιοί μου, έλεος…

     Στο οδοιπορικό αυτό με την βοήθεια του Αλβανού φίλου και ερασιτέχνη φωτογράφου, Eri S., αποτυπώσαμε τις ομορφιές του νησιού, αλλά και τα κακώς κείμενα που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε, διότι τις ομορφιές της Νάξου λίγο πολύ όλοι τις γνωρίζουν.


 

Τα χριστιανικά βαφτίσια του ναού του Απόλλωνα στη Ρωμαίικη ...«Πορτάρα», την δήθεν αναστυλωμένη πύλη του ναού, τα σκόρπια απομεινάρια του οποίου αποτελούν σήμα κατατεθέν του νησιού.

    

     Το ενετικό Κάστρο του άρχοντα Μάρκου Σανούδου είναι κτισμένο επάνω στη χριστιανική εκκλησία, που είχε κτιστεί επάνω στην Ακρόπολη της Νάξου. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τη βασιλική, που είχε κτισθεί επάνω στο ναό του Απόλλωνα και σωζόταν μέχρι την Ενετοκρατία. Το κτίσιμο του κτισίματος!

     Γύρω απ΄ τα παραπεταμένα ερείπια της Πορτάρας ένα χαλαρωμένο σχοινάκι υποτίθεται, ότι δείχνει τα όρια του αρχαιολογικού χώρου. Στη φωτογραφία βλέπετε τους φίλους της παρέας, που φωτογραφήθηκαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Καμμία προφύλαξη, κανένας φύλακας δεν μας σταμάτησε. Προς μεγάλη μας έκπληξη και προς τιμήν της, μία ξένη υπήκοος, μιλώντας άπταιστα ελληνικά μας παρακάλεσε ευγενικά να βγούμε έξω απ΄ το μνημείο και να σεβαστούμε τον αρχαιολογικό χώρο! Οι ρωμιοί ήταν πάλι απόντες…


Η Αριάδνη της Ρωμιοσύνης…


 

    Σύμφωνα με το μύθο, όπως αναφέρει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Θησέας, μετά την εξόντωση του Μινώταυρου με τη βοήθεια της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα, απέπλευσε από την Κρήτη με προορισμό την Αθήνα παίρνοντας μαζί του την όμορφη κόρη. Θαλασσοταραχή τους υποχρέωσε ν΄ αγκυροβολήσουν στην Νάξο, για να ξεκουραστούν. Η ταλαιπωρημένη και πανέμορφη Αριάδνη έγειρε στην αμμουδιά και την πήρε ο ύπνος. Εκεί την είδε ο Διόνυσος, την ερωτεύθηκε και την παντρεύτηκε. Φυσικά δεν ερωτεύτηκε επ΄ ουδενί αυτό το τερατούργημα… Σήμερα η πανέμορφη Αριάδνη τιμάται απ΄ την Ρωμιοσύνη με το άρρωστο και σακατεμένο αυτό άγαλμα της φωτογραφίας, που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. 

Παπαδαριό σε μινιατούρες σε όλες τις στάσεις… Ένα απ΄ τα πολλά παρατράγουδα

της σημερινής Ρωμιο-νάξου. (Φωτογραφία από κατάστημα τουριστικών ειδών)..


H Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα, που βρίσκεται μπροστά στο κεντρικό λιμάνι, έχει κτιστεί επάνω στο ναό του Ποσειδώνα. Κολώνες και τεμάχια αρχαίων μελών βρίσκονται πεταμένα παντού τριγύρω. Πολλά θαύματα έχουν επιτευχθεί εκεί σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού.  Μεταξύ αυτών, η λύση της στειρότητας μιας εβραίας από την Αλεξάνδρεια.Αρχαία μέλη πεταμένα μπροστά στο δρόμο. Όποιος θέλει, τουρίστας ή περαστικός, διαλέγει και παίρνει αρχαία μέλη και κολώνες για ενθύμια… Η Ρωμιοσύνη στο απόγειό της.


 

Πολλές νταλίκες με ονόματα αγίων της Ορθοδοξίας περιφέρονται στο νησί.

Οι άγιοι νταλικέρηδες της Νάξου…Πεταμένα απομεινάρια αρχαίου ναού στο κέντρο της πόλης. Στη βάση του κτίστηκε η μεγαλοπρεπής εκκλησία.


  Η Νάξος εκτός απ΄ τις φυσικές ομορφιές της (πανέμορφες παραλίες και ενδοχώρα) και την αρχιτεκτονική της, έχει και πολλά παρατράγουδα. Όπως και όλη η επικράτεια είναι ένα πολύ βρώμικο νησί γεμάτο σκουπίδια σε κάθε σημείο του και η χωματερή σχεδόν μέσα στην Χώρα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ρωμιοσύνης. Η ανακύκλωση δεν υφίσταται καν σαν ιδέα στο νησί.

    Στην Νάξο δεν υπάρχει κανένας σεβασμός και φροντίδα για τους αρχαιολογικούς χώρους. Πολλές υποθέσεις αρχαιοκαπηλείας έχουν κουκουλωθεί μέχρι σήμερα. Μπροστά στο λιμάνι ένας ολόκληρος ναός, που βρίσκεται βυθισμένος μέσα στη θάλασσα, με πολλά ευρήματα έχει καταληστεφθεί πολλές φορές μπροστά στα μάτια των αρχών.


 

  

     Δύο περίπου χιλιόμετρα έξω απ΄ τη Χώρα και πρωτεύουσα της Νάξου βρίσκεται και η χωματερή, ένα απ΄ τα πολλά «μνημεία» της σύγχρονης Ρωμιοσύνης. Όταν φυσάει βοριάς η δυσωδία των σκουπιδιών κατακλύζει την πόλη. Η τριτοκοσμική Νάξος σε όλο το μεγαλείο της.
     Αριστερά στην φωτογραφία κείται ξαπλωμένος και παρατημένος ο μεγαλύτερος  κούρος του νησιού μεγέθους 8 μέτρων, που βρίσκεται λίγο έξω απ΄ το χωριό Απόλλων. Στο κέντρο και δεξιά οι δύο κούροι μεγέθους 2,5 μέτρων, που βρέθηκαν στις Mέλανες. (Τα δύο αυτά χωριά της Νάξου είναι απ΄ τα ελάχιστα, που διατηρούν ακόμη αρχαία ελληνικά ονόματα). Και οι τρεις κούροι πεσμένοι και παρατημένοι δείχνουν την απαξίωση των Ρωμιών συμπολιτών μας για την βαριά αρχαία ελληνική κληρονομιά.  

      Αριστερά: Αρχαία μέλη ναού ενσωματωμένα σε τοίχους σε διάφορα σοκάκια του νησιού.

     Δεξιά: Αρχαία μάρμαρα ενσωματωμένα στην καμάρα του δρόμου. Σε όλο το νησί υπάρχουν πλείστες κατασκευές από μάρμαρα αρχαίων ναών και οικοδομημάτων. Κανένας σεβασμός των κατοίκων του νησιού για τα αρχαία μνημεία. 

 

     Εικόνα ντροπής και παρακμής απ΄ το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου. Αρχαία μέλη σπασμένα και πεταμένα σε χώρο της αυλής. Δείτε τον άθλιο εξωτερικό τοίχο του Μουσείου.

Ο άγιος Νικόδημος ο σημερινός προστάτης του νησιού. Οι σημερινοί α-Νάξιοι Ρωμιοί τιμούν με κατάνυξη και τυφλή πίστη τούς πνευματικούς δυνάστες τους…


  

Οικόπεδο-αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της πόλης.

Ο χώρος είναι ακάλυπτος και τελείως παρατημένος, όπως όλα τα μνημεία του νησιού.


     Η πολιτιστική παράδοση του νησιού έχει κρητικές βυζαντινές ρίζες, αφού η ναξιώτικη μουσική, οι παραδοσιακές ενδυμασίες ακόμα και η κουζίνα μοιάζουν πολύ με την κρητική. Για όσους γνωρίζουν, η Μινωική Κρήτη (πιθανόν και η Νάξος, αφού έχει την ίδια παράδοση με την Βυζαντινή Κρήτη) καταστράφηκε και οι μινωίτες κάτοικοί της γενοκτονήθηκαν κατά την διάρκεια της βαρβαρικής επιδρομής (μάχη του Χάνδακα) των Βυζαντινών του Νικηφόρου Φωκά στα μέσα του 9ου μ.Χ. αιώνα. Το σίγουρο είναι, ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία σχέση με το αρχαίο και ένδοξο παρελθόν του νησιού.

     Ντόπιοι φίλοι μού κατήγγειλαν την μάστιγα της παράνομης και ανεξέλεγκτης αλιείας, που γίνεται με χρήση δυναμίτιδας, κομπρεσέρ και φιαλών οξυγόνου, που καταστρέφουν την υποθαλάσσια ιχθυοπανίδα και αποδεκατίζουν τους θαλάσσιους οργανισμούς. Η παθητική στάση του Λιμενικού και της Αστυνομίας σε όλες αυτές τις υποθέσεις, υποδηλώνει απλά συνενοχή.


*   *   *

     Ως επισκέπτες δεν περιμέναμε να συναντήσουμε κάτι διαφορετικό και σ΄ αυτό το νησί της Ρωμιοσύνης. Συνένοχοι στην Ρωμαίικη βαρβαρότητα και στην τριτοκοσμική κατάντια, που πλήττει την χώρα μας και φυσικά και τη Νάξο, είμαστε όλοι όσοι ζούμε σ’ αυτή τη χώρα, απ΄ τους ανώτατους άρχοντες μέχρι τους τελευταίους κατοίκους της. Κανείς δεν μιλά, δεν διαμαρτύρεται, δεν νοιάζεται. Ωχ-αδερφιμός και ραθυμία. Είθε κάποια στιγμή να επιτελεστεί έστω και σταδιακά, η αποβυζαντινοποίηση της κοινωνίας μας… 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

2+7=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...