Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

Ο ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ,
ΟΙ ΧΟΝΤΡΟΙ ΕΑΜΙΤΕΣ
ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΚΑΙ Ο
ΠΑΠΑ-ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΣ


«Εθνική Αντίσταση»:
Το παραμύθι των εθνικοφρονορωμιών και αριστερορωμιών


Έγραψε στις 23.11.2009 ο/η: Στίνας Άγις

Επιστροφή

   « Λένε, ότι ο κομμουνισμός χαλνά τις εκκλησίες και γδέρνει τους παπάδες. Τόσο χαζοί είναι λοιπόν οι κομμουνιστές, να χαλάσουν τις εκκλησίες, που δεν τους εμποδίζουν σε τίποτα; Μα γιατί; Εμείς βλέπουμε, ότι χιλιάδες παπάδες βρίσκονται τώρα στην πρωτοπορία του κινήματός μας και η συμβολή του κλήρου, που στάθηκε στο πλευρό μας, υπήρξε ανεκτίμητη.

α

   » Και εδώ, λοιπόν, βλέπουμε φανερά, ότι αυτοί που μας κατηγορούν πως θέμε να διαλύσουμε την οικογένεια, δεν είναι άλλοι, παρά αυτοί οι ίδιοι, που την διαλύουν στην πραγματικότητα, ενώ εμείς επιδιώκουμε το στερέωμά της.

α

   » Μας κατηγορούν, ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάχνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μιά και που οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Ποιός είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει νάβρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι’ αυτό δεν νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους ».

                                                       Άρης Βελουχιώτης, «Ο λόγος της Λαμίας», σελ. 23-26. 

 


    Η «Εθνική Αντίσταση» και στην Ελλάδα και σ’ όλες τις κατεχόμενες από τον γερμανικό στρατό χώρες, δεν είχε τίποτε το αυθόρμητο, το τυχαίο και το ανεύθυνο. Δημιουργήθηκε, οργανώθηκε και αυστηρά ελεγχόταν από τις κυβερνήσεις και τα στρατιωτικά επιτελεία και των δυτικών και των ανατολικών «Συμμάχων» από κοινού, για ό,τι ήταν κοινό και ο καθένας για λογαριασμό του, για ό,τι δεν ήταν κοινό και για ό,τι θα είχε γι’ αυτούς σημασία μετά το τέρμα του πολέμου. Όλα όσα λέγανε και όσα κάνανε ήταν αυστηρά προγραμματισμένα και υπεύθυνα.

     Σήμερα όλοι όσοι δεν θέλουν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, τους άλλους και την Ιστορία, ξέρουν, ότι η «Εθνική Αντίσταση» σε τίποτε δεν συνετέλεσε ούτε στην «απελευθέρωση» της χώρας, ούτε στην τελική νίκη των συμμάχων, ούτε καί μπόρεσε να επηρεάσει το ηθικό καί την πολεμική ικανότητα του στρατού κατοχής.

     Στην τελευταία αποχαιρετιστήρια ημερήσια διαταγή του Γενικού Στρατηγείου του Ε.Λ.Α.Σ., μετά την Βάρκιζα διαβάζουμε:

     «16 Φλεβάρη 1945.

     ...Με την πίστη σας, τον ηρωισμό σας και την αντοθυσία σας δώσατε στον κατακτητή επανειλημμένα κτυπήματα και τέλος, όταν υστέρα από την προέλαση του κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια αναγκάστηκε να εκκενώσει την πατρίδα μας, σχεδόν μόνοι σας με συνεχείς επιθέσεις τον αναγκάσατε να φύγει με μεγάλες απώλειες σε προσωπικό καί υλικό καί ελευθερώσατε τη χώρα μας. Ζήτω το αδάμαστο έθνος μας.

     Ζήτω το πιο τρανό δημιούργημά του, ο Ε.Λ.Α.Σ. μας.

     Στέφανος Σαράφης - Άρης Βελουχιώτης.»

     Είναι πολύ σαφής αυτή η ημερήσια διαταγή του Γενικού Στρατηγείου του Ε.Λ.Α.Σ. και συγκινητικά υποδειγματική ή μετριοφροσύνη και η διαλεκτική ικανότης των συντακτών της: ο Ε.Λ.Α.Σ., αυτός «μόνος» απελευθέρωσε τη χώρα, που εκκενώσανε τα γερμανικά στρατεύματα, αναγκασμένα σ' αυτό από την προέλαση του κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια. Στην πραγματικότητα, ο Ε.Λ.Α.Σ. εγκαθιστούσε με την άνεσή του την εξουσία του στις περιοχές που εκκενώνανε τα γερμανικά στρατεύματα.

     Η άλλη, αρκετά όπως λένε σημαντική συμβολή της «Εθνικής Αντίστασης» στο συμμαχικό αγώνα είναι, το ότι: με την πολεμική της δραση η «Εθνική Αντίσταση» ανάγκασε τη Γερμανία να διατηρεί στη χώρα περισσότερο στρατό, από όσο απαιτούσαν οι ανάγκες της κατοχής. Αυτόν τον παραπανίσιο στρατό, εάν δέν υπήρχε η «Εθνική Αντίσταση» θα τον στέλνανε στα πολεμικά μέτωπα. Αλλά, σημειώνει ο ίδιος ο στρατιωτικός αρχηγός του Ε.Λ.Α.Σ., αυτό δέν θα επηρέαζε και δέν θα άλλαζε την κατάσταση και το τελικό αποτέλεσμα του πολέμου, θα παρέτεινε μόνον, μας λέει ο ίδιος, για ένα διάστημα τη διάρκεια του πολέμου. Έτσι, μας λέει πάλι ο ίδιος, η «Αντίσταση» έσωσε πολλές ανθρώπινες ζωές στη Ρωσία, την Αφρική, τη Νορμανδία.

     Αυτή η συμβολή της «Εθνικής Αντίστασης» στο συμμαχικό αγώνα, εφευρέθηκε πολύ κατόπι από το τέρμα του πολέμου. Ποτέ καί πουθενά δεν είπανε και δεν γράψανε, ότι αυτό το μακελειό στην Ελλάδα γινόταν για να συντομευτεί η διάρκεια του πολέμου και να σωθούν έτσι ανθρώπινες ζωές στη Ρωσία κ.λπ..

     Αυτά που σήμερα είναι ή πρέπει να είναι φανερά σε όλους, σ' αυτούς πού δημιουργήσανε την «Εθνική Αντίσταση» ήταν γνωστά απ' αρχής. Δηλαδή, αυτοί ξέρανε, ότι η οποιαδήποτε πολιτική και πολεμική δράση της Εθνικής Αντίστασης σε τίποτε δέν θα συνέβαλε στην «απελευθέρωση» της χώρας και στην τελική νίκη των Συμμάχων και πολύ περισσότερο δέν πίστευαν, ότι θα μπορούσε αυτή να επηρεάσει το ηθικό και τη μαχητική ικανότητα του γερμανικού στρατού. Μ’ άλλα λόγια η Εθνική Αντίσταση δεν έγινε για εκείνο που διακήρυσσε, για την «απελευθέρωση» της χώρας κ.λπ.. Άλλη ήταν η αποστολή της. Και σ΄ αυτή της την αποστολή είχε πλήρη επιτυχία. Μπόρεσε να προφυλάξει τον «συμμαχικό ιμπεριαλισμό» από έναν κίνδυνο, που ήταν γι’ αυτόν απείρως σοβαρότερος από το γερμανικό ιμπεριαλισμό.

     Ας πάρουμε με τη σειρά τα γεγονότα.


Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους της «Εθνικής Αντίστασης». Σε αυτή την φωτογραφία  αποτυπώνεται το γνωστό ημιηλίθιο ύφος -σήμα κατατεθέν- τού γραφικού Άρη Βελουχιώτη.

     Ο «μύθος» αν και καταγόταν από μορφωμένους αντιμοναρχικούς γονείς με πλούσια οικιακή βιβλιοθήκη δεν κατάφερε να βγάλει καν το γυμνάσιο. Ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του Κ.Κ.Ε., ο Γιάννης Ιωαννίδης, στο βιβλίο του «Αναμνήσεις» αναφέρει, ότι ο Άρης Βελουχιώτης υπήρξε  μεταξύ άλλων και διακεκριμένος… πορτοφολάς. Το 1936 συλληφθείς από την αστυνομία  έκανε δήλωση μετανοίας και κατέδωσε όσους ο ίδιος είχε μέχρι τότε  μυήσει στο Κ.Κ.Ε. («ούτε ένα μπάτσο δεν έφαγε και λύγισε», λέει ο Ιωαννίδης). Παρ’ όλα αυτά ανήλθε στην ιεραρχία του Κ.Κ.Ε. με «βύσμα» τον Παναγιώτη Τζινιέρη (δάσκαλο από το Αίγιο, ο οποίος αργότερα δολοφονήθηκε από την εσωτερική αστυνομία του Κ.Κ.Ε., την γνωστή Ο.Π.Λ.Α., μαζί με εκατοντάδες άλλους, ως «διαφωνών»). Ο Ιωαννίδης αναφέρει, ότι ο Βελουχιώτης, λόγω της «κλίσης» του σε τραμπουκισμούς  «προσλήφθηκε» από τον γ.γ. του Κ.Κ.Ε. Ζαχαριάδη, ως κομματικός μπράβος ή/και προβοκάτορας. Χαρακτηριζόταν από, συχνά διασκεδαστική, εκφραστική φτώχεια, δυσκολία στη διατύπωση συγκροτημένων φράσεων, συχνά ξεσπάσματα «αντιστασιακής» βίας (ιδιαίτερα επί αιχμαλώτων και αμάχων), «αντιστασιακή» αγάπη για το ποτό και «αντιστασιακό» επιδειξισμό (διέθετε «αντιστασιακό» άτι, «αντιστασιακούς» ιπποκόμους και  μια διμοιρία προσωπικής «αντιστασιακής» σωματοφυλακής από τυφλά πιστούς του πραιτωριανούς). 

     Εθισμένος στην αλητεία (βλ. π.χ. καθημερινές επιτάξεις περιουσιών φτωχών αμάχων για τη συντήρηση της «αντάρτικης» συμμορίας του) και στην άσκηση βίας και μην έχοντας μάθει να κάνει τίποτα δημιουργικό στη ζωή του (πράγμα που άλλωστε είθισται στους νεοέλληνες πολιτικάντηδες, «εθνοσωτήρες» και «αγωνιστές» κάθε απόχρωσης), επέμενε στη συνέχιση της «αντίστασης» και μετά την φυγή των Γερμανών.


Η κατοχή, ο βασιλιάς, η κυβέρνηση και τα κόμματα

  Τον Απρίλη του 1941, ο Χίτλερ αποφασίζει να κάνει εκείνο, που δέν μπόρεσε να κάνει ο Μουσολίνι. Να θέσει κάτω από τον έλεγχο του γερμανοϊταλικού στρατού τη χώρα. Από την πρώτη μέρα της εισβολής γίνεται φανερό εκείνο, που ήταν από πολύ πρίν γνωστό: ότι κάθε αντίσταση στον είσβολέα ήταν μάταιη. Ο βασιλιάς, η οικογένειά του, οι υπουργοί, οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι και πολλοί άλλοι μπαίνουν στα αεροπλάνα και στα καράβια και εγκαταλείπουν τη χώρα, δίνοντας όμως εντολή στο στρατό να υπερασπίσει μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός του το πάτριον έδαφος. Δηλαδή να σκοτωθούν. Εκείνοι πού πρέπει να ζήσουν είναι τα «σύμβολα» του έθνους και οι «αρχηγοί». Η ηγεσία όμως του στρατού, παρά την εντολή του βασιλιά καί της κυβέρνησης, συνθηκολογεί. Ο στρατός αφοπλίζεται καί απολύεται καί οι νεοζηλανδοί αφήνονται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

     Σχηματίζεται η κυβέρνηση Τσολάκογλου. Οι πολιτικοί αρχηγοί Κ. Τσαλδάρης, Π. Κανελόπουλος, Γ. Μερκούρης, Γ. Πεσμαζόγλου, Π. Ράλλης, ο τραπεζίτης Μάξιμος και οι στρατηγοί Πάγκαλος και Γονατάς σε σύσκεψή τους «αναγνωρίζουν την κυβέρνηση Τσολάκογλου σαν Κυβέρνηση ανάγκης και δηλώνουν, ότι είναι επιβεβλημένη η υποστήριξή της εκ μέρους όλων των Ελλήνων διχως έπιφυλάξεις και με ειλικρίνεια». Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών στέλνει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην κυβέρνηση και δηλώνει, ότι θα την βοηθήσει «εις το εξόχως μέγα πατριωτικόν αυτής έργον». Ο Δήμαρχος Αθηνών Πλυτάς εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες Ασφαλείας συνεχίζουν τη δουλειά τους, όπως και προηγούμενα και με ακόμα περισσότερο ζήλο, στην υπηρεσία τώρα της κυνέρνησης Τσολάκογλου, δηλαδή των αρχών κατοχής.

     Τα μέλη του Κ.Κ.Ε. δέχονται τη  γερμανική κατοχή με χαρά και αγαλλίαση. Η Γερμανία είναι σύμμαχος της Ρωσίας, συνεπώς και δική τους. Πίστευαν, ότι μιά από τις πρώτες πράξεις των αρχών κατοχής έπρεπε να ήταν η απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, που η δικτατορία του Μεταξά κρατούσε στα στρατόπεδα, στις φυλακές και στα νησιά. Αυτή η πίστη τους ήταν και ό κύριος λόγος, που εμποδίσανε μια ομαδική απόδραση από την Ακροναυπλία, όταν αυτή ήταν δυνατή στίς ώρες του βομβαρδισμού. Βέβαιοι για τη νίκη των γερμανών περίμεναν να αφεθούν επίσημα ελεύθεροι. Η απελευθέρωση τον Μάη, λίγες μέρες δηλαδή μετά την κατοχή, με υπόδειξη της βουλγαρικής μυστικής υπηρεσίας, των «σλαυομακεδόνων κομμουνιστών», τους έκανε να είναι εντελώς πλέον βέβαιοι για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων κομμουνιστών καί για τη σταθερότητα καί ισχύ του συμφώνου φιλίας Χίτλερ-Στάλιν.

     Η άμεση συνέχεια και συνέπεια της κατοχής ήταν οι χιλιάδες νεκροί από την πείνα καί το κρύο, το χειμώνα του 1941-1942. Την κύρια ευθύνη γι’ αυτό έχει η Αστυνομία και οι έμποροι τροφίμων. Η Αστυνομία εμποδίζει με τη βία πλήθη λαού να καταλάβουν τις στρατιωτικές αποθήκες τροφίμων, καθώς καί τα ευρισκόμενα στο Τελωνείο του Πειραιά εφόδια, που προορίζονταν για τον αγγλικό καί νεοζηλανδικό στρατό, που πολεμούσε στην Ελλάδα,πριν από την κατοχή της Αθήνας. Οι έμποροι κρύβουν τα τρόφιμα που είχαν τότες. Τα πρώτα παραδόθηκαν στους γερμανούς καί τα δεύτερα μοσχοπουλήθηκαν στη μαύρη αγορά.

     Υπάρχει και σήμερα σε πολλούς η εντύπωση, ότι τα συσσίτια που άρχισαν να λειτουργούν στην Ελλάδα το Νοέμβρη του ΄41 ήταν έργο του Ε.Α.Μ.. Η υπόθεση των συσσιτίων εκείνης της εποχής ειναι η ακόλουθη: Ύστερα από το φοβερό χειμώνα του 41-42, οι αρχές κατοχής επιτρέψανε τη διοχέτευση στη χώρα για τα λαϊκά συσσίτια ορισμένης ποσότητας τροφίμων από την Τουρκία και υπό τον αυστηρό έλεγχο της Ερυθράς Ημισελήνου. Ναυλώθηκε τό τουρκικό πλοίο «Κουρτουλούς», που από τα τέλη του Νοέμβρη 1941 άρχισε δρομολόγια προς τον Πειραιά. Σε κάθε ταξίδι μετέφερε 1.500-1.800 τόννους όσπρια για τα λαϊκά συσσίτια κι εκείνα των συνεταιρισμών, πού είχαν ιδρυθεί. Στο 6ο ταξίδι του το «Κουρτουλούς» βυθίστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά με 1.800 τόννους τρόφιμα. Αντικαταστάθηκε με το «Ντουλουμπουνάρ», που πραγματοποίησε δύο ταξίδια έως στις 27 Μαρτίου 1942. Σ' αυτό το μεταξύ ο κίνδυνος της πείνας είχε υπερνικηθεί.


Δεκέμβριος 1941. Συσσίτιο σε κάποια γειτονιά της Αθήνας. Στα περισσότερα συσσίτια μάγειροι ήταν ΕΑΜίτες, που έτρωγαν κατά βούληση· οι μόνοι χοντροί της κατοχής.

     Στις αρχές Ιουνίου 1942 με τη μεσολάβηση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και των τοπικών Ερυθρών Σταυρών έγινε ρητή συμφωνία των εμπολέμων για τον εφοδιασμό της Ελλάδας. Ο Καναδάς ανέλαβε να παρέχει 15 χιλιάδες τόννους το μήνα τρόφιμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες 5.000 τόννους όσπρια γάλα και φάρμακα. Τίς ναυλώσεις πραγματοποιούσε ο Σουηδικός Ερυθρός Σταυρός, αλλά όλες τις δαπάνες περιλαμβανομένων και των ασφαλίστρων τις κατέβαλε η κατοχική κυβέρνηση μέχρι την 1η Ιανουαρίου 1943, που ανέλαβαν όλα τα έξοδα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι τις 27 Μαρτίου 1945 μεταφέρθηκαν 669.000 τόννοι εφόδια από τα όποια 647.000 τρόφιμα καί τα υπόλοιπα ρούχα καί φάρμακα.

     Αυτή είναι ή αλήθεια για τα συσσίτια. Είχε βέβαια καί το Ε.Α.Μ. τη συμβολή του στα συσσίτια, κατόρθωσε να βάλει στα περισσότερα δικούς του μαγείρους καί διανομείς, δηλαδή αυτούς, που παίρνανε καμμιά δεκαριά μερίδες ο καθένας και που ήταν οι μόνοι πού παχύνανε στην κατοχή.

       Πάντως ό κίνδυνος του λιμού ξεπεράστηκε.

 
Ναπολέων Ζέρβας, ιδρυτής του «αντιστασιακού» Ε.Δ.Ε.Σ..

     Καιροσκόπος και μηχανορράφος από τους λίγους, σκόπευε σε «υψηλή» μεταπολεμική πολιτική καριέρρα και γι’ αυτό συνομωτούσε, πότε με τους φιλομοναρχικούς Άγγλους και την εξόριστη  βασιλική «κυβέρνηση» του Καΐρου, πότε με τους παραμείναντες  εν Ελλάδι «αντιστασιακούς» αντιμοναρχικούς και πότε με τις διάφορες «αντιστασιακές» οργανώσεις. Γραφικός και παθιασμένος με τον τζόγο και το αλκοόλ, όταν οι Άγγλοι σύνδεσμοι στην Ελλάδα τον ρώτησαν τί ανάγκες είχε σε πολεμικό υλικό, ώστε να του το ρίξουν με αλεξίπτωτα, σαν γνήσιος  συμμορίτης  ζήτησε μερικά κιβώτια… γνήσιο  αγγλικό ουίσκι (όπως αναφέρει ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ, στο βιβλίο του «Στέμμα και Σβάστικα, η Ελλάδα της κατοχής και της αντίστασης», τόμος Α΄, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1987). Αξίζει να προσεχθεί η ασυνείδητη επίδειξη του περιστρόφου ως υποκατάστατο του ανδρικού μορίου. 


Η ίδρυση του Ε.Α.Μ.

     Τον Ιούνιο του 1941, ο Χίτλερ, αφού με τη βοήθεια του Στάλιν έθεσε υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την Ευρώπη, εξαπολύει τις στρατιές του εναντίον του χτεσινού συνεταίρου του. Τότες, στις 28 Σεπτεμβρίου, έξι μήνες δηλαδή μετά την κατοχή, ιδρύεται με πρωτοβουλία του Κ.Κ.Ε. το Ε.Α.Μ. και καλεί το λαό σε αγώνα για το «διώξιμο του κατακτητή, μέχρι να μη μείνει κανένας γερμανός, ιταλός, βούλγαρος στο έδαφος της πατρίδας».

     Το Γενάρη του 1942 η 9η Ολομέλεια του Κ.Κ.Ε. αποφασίζει να «προωθήσει τον αγώνα σε ανώτερες μορφές πάλης, στον ένοπλο αγώνα». Ο πόλεμος, που είχε σταματήσει με τη συνθηκολόγηση επανέρχεται στη χώρα πιο φονικός, πιο καταστρεπτικός, πιο κτηνώδης και πιο ηλίθιος. Στο διάγγελμα του Ε.Α.Μ. τον Οκτώβρη του 1941 διαβάζουμε ανάμεσα σε πολλά άλλα: «Από τις 24 Απριλίου η χώρα μας, ο ένδοξος καί ηρωικός λαός μας ζουν σκλάβοι (σ.σ.: μέχρι τότε ζούσε ελεύθερος κάτω από το φασιστικό καθεστώς του Μεταξά και γενικά κάτω από τον καπιταλισμό). Βιάζουν τις γυναίκες μας και τα κορίτσια μας... η φυλή μας απειλείται με εξόντωση...». Αυτά τα ανακάλυψαν ύστερα από 6 μήνες από την κατοχή. Ξέρουμε, ότι όλα αυτά ήταν ψέματα. Και πιο καλά ξέρανε, ότι ήταν ψέματα εκείνοι που τα γράψανε. Και είναι αυτοί οι ίδιοι, που λίγους μήνες πιο πρίν και από τον Σεπτέμβρη του 1939 συνέχεια καταγγέλανε την Αγγλία και τη Γαλλία για ληστρικές ιμπεριαλιστικές χώρες και μιλούσαν με συμπάθεια για την Ιταλία καί τη Γερμανία, χώρες «αδικημένες» από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

     Οι γερμανοί ούτε τις «γυναίκες μας και τα κορίτσια μας βίασαν», ούτε την «εξόντωση της φυλής μας απειλούσαν». Καταλάβανε την Ελλάδα, για να μην χρησιμοποιηθεί από τους άγγλους, όταν μάλιστα ήδη προετοιμάζανε την εισβολή στη Ρωσία.


Η πολεμική δραση του Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ.

     Το Ε.Α.Μ. αρχίζει να γίνεται πλατειά μαζική οργάνωση από τα μέσα του 1943. Αυτόν τον χρόνο προσχωρούν στον Ε.Λ.Α.Σ. πολλοί νέοι καί πολλοί αξιωματικοί μόνιμοι καί έφεδροι, που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να πάνε στη Μ. Ανατολή. Τον ίδιο χρόνο αποσπάται από τη Γερμανία η Ιταλία, συνθηκολογεί πρώτα με τους «συμμάχους», και υστέρα προσχωρεί σ΄ αυτούς. Είναι ο χρόνος, που η επικείμενη κατάρρευση της χιτλερικής Γερμανίας είναι σ' όλους πλέον φανερή.

     Δεν πρόκειται τώρα πλέον για μικρές ομάδες ανταρτών, που φέρνουν βόλτα τα χωριά και καλούν το λαό της υπαίθρου στον αγώνα για την «απελευθέρωση». Τότες, οι μικρές ομάδες και το κήρυγμά τους γινόταν δεκτό από τον πληθυσμό με δυσφορία, φόβο και αγανάκτηση. Τώρα ο φόβος είχε υποχωρήσει και οι λαοί καί εδώ και σ' όλο τον κόσμο βρίσκονταν σε πατριωτική έξαρση. Από την εκμετάλλευση και καταπίεση από τους ξένους, θα περάσουν στην εκμετάλλευση καί καταπίεση των «δικών» τους. Ο Ε.Λ.Α.Σ. είναι τώρα στρατός με χιλιάδες οπλίτες και αξιωματικούς. Στρατός με αυστηρά μιλιταριστική δομή: Ιεραρχία, πειθαρχία, σεβασμός στους ανωτέρους, χαιρετισμοί, ποινές, στρατοδικεία, ομοιομορφίες στίς στολές κ.τ.λ.. Ο στρατός είναι οργανωμένος όπως όλοι οι σύγχρονοι στρατοί σε τάγματα, συντάγματα, ταξιαρχίες, μεραρχίες, ομάδες μεραρχιών, επιτελεία, στρατηγεία, κ.λπ..

     Αλλά οι «πολεμικές επιχειρήσεις» για το «διώξιμο τον κατακτητή» εκτελούνται από μικρές ομάδες και περιορίζονται σε δολοφονίες μεμονωμένων στρατιωτών ή αξιωματικών, σε παγίδες καί ενέδρες εναντίον περιπόλων ή μικρών στρατιωτικών μονάδων και σε μερικά σαμποτάζ σε αφύλακτες σιδηροδρομικές γραμμές. Είναι γνωστό, ότι οι αρχές κατοχής απαντούσαν σε κάθε μια από αυτές τίς «επιχειρήσεις» με άγρια αντίποινα. Θύματα ήταν ο άμαχος πληθυσμός και οι κρατούμενοι στίς φυλακές καί στα στρατόπεδα καί όχι εκείνοι που τα προκαλούσαν. Ο απολογισμός ήταν τρομακτικός σε βάρος του πληθυσμού σε θύματα, καταστροφές χωριών, κ.λπ.. Για έναν γερμανό στρατιώτη, οι γερμανοί σκότωναν 10 έλληνες, για έναν αξιωματικό 100 καί για συνταγματάρχες καί στρατηγούς πάνω από 1000. Ίσως το Ε.Α.Μ., στον υπολογισμό των θυμάτων να λογάριαζε μόνο εκείνους που προκάλεσαν τα αντίποινα και όχι εκείνους που τα υποστήκανε, τον άμαχο πληθυσμό και τους ομήρους. Βέβαια τα δικά τους θύματα ήταν πολύ λίγα ή καθόλου. Ύστερα από κάθε «πολεμική επιχείρηση» αυτοί φεύγανε στα βουνά και τον ηρωισμό τους τον πλήρωναν άλλοι. Κι ακόμα είχαν κι ένα άλλο κέρδος. Όσοι αγρότες κατόρθωναν να διαφύγουν από τα μπλοκαρισμένα από τους γερμανούς χωριά καταφεύγανε στα βουνά και θέλανε δεν θέλανε εντάσσονταν στον Ε.Λ.Α.Σ.. Στίς πρώτες «πολεμικές επιχειρήσεις», ας πούμε, ότι δεν περίμεναν τόσο άγρια αντίποινα. Αλλά τη δεύτερη, την τρίτη, την δεκάτη, την εκατοστή; Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ξέρανε τι θα ακολουθούσε ύστερα από την επίθεσή τους εναντίον στρατιωτών των αρχών κατοχής.

 Η κομμουνιστική Ρωμιοσύνη δεν έβλαψε ποτέ και καθόλου τα συμφέροντα και την περιουσία της Εκκλησίας στην χώρα μας, αντιθέτως συμβάδισε με αυτά.
     Στη φωτογραφία στη μέση ο καπετάν Ανυπόμονος (τον ονόμαζαν οι κομμουνιστές έτσι, γιατί βιαζόταν να σκοτώνει), δεξί χέρι του Άρη Βελουχιώτη, που προσχώρησε στον Κομμουνισμό διατηρώντας μάλιστα την ιδιότητά του. Αντίθετα με τους Κομμουνιστές, που φορούσαν μαύρο κοντό σκούφο, ο παπα-Ανυπόμονος φορούσε το καπέλο του παπά. Η σχιζοφρένεια της Ρωμαίικης Αριστεράς ξεπερνά σε πρωτοτυπία ακόμα και αυτή της Δεξιάς. (Βλ. Τελευταίοι σε όλα! Νεορωμιοί - Νεοέλληνες: Περίγελως του πολιτισμένου κόσμου).


     Οι «πολεμικές επιχειρήσεις» θα εξακολουθήσουν να εκτελούνται από μικρές ομάδες και την εποχή, που ο Ε.Λ.Α.Σ. είχε οργανωθεί σε συντάγματα, μεραρχίες, κ.λπ.. Εάν παίρναμε στα σοβαρά όσα είχε διακηρύξει το Ε.Α.Μ. στην ιδρυτική του πράξη και σ' όλα τα μεταγενέστερα κείμενά του, έπρεπε να περιμένουμε, ότι ο στρατός αυτός συγκροτήθηκε για να «απελευθερώσει» τη χώρα, πράγμα πού δεν μπορούσε να γίνει παρά με μια νικηφόρα σύγκρουση με το στρατό κατοχής. Ξέρουμε, ότι αυτό δεν έγινε, ούτε μπορούσε να γίνει. Την αδυναμία του Ε.Λ.Α.Σ. να αναμετρηθεί με το στρατό κατοχής την είδαμε στις μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των γερμανών το φθινόπωρο του 1943 καί 1944. Οι γερμανοί αναμφισβήτητα ξέρανε και πόσοι αντάρτες είναι και πού είναι. Όσο αυτοί βρίσκονταν στα βουνά, γιορτάζοντας ή κάνοντας παρελάσεις στην «Ελεύθερη Ελλάδα», οι γερμανοί τους άφηναν ανενόχλητους. Στίς επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών ή μικρών ομάδων, απαντούσαν με φοβερά αντίποινα. Δεν τους άφηναν βέβαια ανενόχλητους στην «Ελεύθερη Ελλάδα» από φιλελληνισμό, αλλά γιατί δεν το επέβαλαν γενικότερες ανάγκες του πολέμου. Όταν όμως με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, ο έλεγχος που ασκούσαν αυτοί σε βασικές οδικές αρτηρίες πέρασε στον Ε.Λ.Α.Σ., τότες αποφασίζονται καί εκτελούνται μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από τους γερμανούς, το φθινόπωρο του 1943 καί κατόπι του 1944. Καί σ' αυτές τις επιχειρήσεις ο Ε.Λ.Α.Σ. διασκορπίζεται, διαλύεται, υποχωρεί από βουνοκορφή σε βουνοκορφή. Όσοι γράψανε γι' αυτές, δεν έχουν άλλο από το να παρουσιάζουν σαν κατόρθωμα, ότι οι γερμανοί δεν πέτυχαν να διαλύσουν τον Ε.Λ.Α.Σ.. Αλλά ο αντικειμενικός σκοπός των γερμανών ήταν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο στίς οδικές αρτηρίες που τους ενδιέφεραν. Κι αυτό το κάνανε.

      Για άλλο σκοπό προοριζόταν αυτός ο στρατός και όχι για μια αποφασιστική αναμέτρηση με το στρατό κατοχής.     «Ελεύθερη Έρευνα»

     Ο κερκυραίος Άγις Στίνας (Σπύρος Πρίφτης, 1900-1987) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές τής «ένδοξης» περιόδου τού ελληνικού εργατικού κινήματος, δηλαδή αυτής πριν τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Άνθρωπος, που χαρακτηριζόταν, τόσο από το γνήσιο λαϊκό του αισθητήριο, όσο και από την αρχοντιά μιάς αδιάλλακτα ελεύθερης σκέψης, δεν επιδίωξε ποτέ να ηγηθεί στις πολλές κοινωνικές συγκρούσεις, στις οποίες έλαβε μέρος. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει στην ιστορική αφάνεια, τουλάχιστον για την πλειοψηφία όσων «μαθαίνουν» την Ιστορία από τα διάφορα προπαγανδιστικά, σχολικά ή κομματικά εγχειρίδια.

     Ωστόσο, έχαιρε ανέκαθεν βαθιάς εκτίμησης από όσους τα μονοπάτια της σκέψης τους τούς οδήγησαν να ανακαλύψουν τον δικό του δρόμο. Επί τέσσερεις δεκαετίες, το άνθος όλων των μεταπολιτευτικών ελληνικών νεολαιών (κυρίως όσων νέων κινούνται σε εξω/αντικομματικούς πολιτικούς χώρους) «ρουφάει» σταθερά τα λιγοστά, αλλά πλήρη ουσίας, γραπτά του.

     Παρά τη φαινομενική τους απλότητα, τα κείμενα τού Στίνα αντιστέκονται και δεν «παραδίδονται» καθόλου εύκολα στον αναγνώστη. Το επίπεδο της σκέψης του, παρ’ ότι ο ίδιος εκφράζεται με έναν λαϊκό (αλλά όχι λαϊκίστικο και δημαγωγικό) τρόπο, είναι δύσκολο να κατακτηθεί από τον αναγνώστη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η σκέψη τού Στίνα αποτελεί και μια ψυχική και αυτογνωσιακή κατάκτηση, εκτός από την επιφανειακή συσσώρευση ιστορικών γνώσεων και πληροφοριών: ο Στίνας δεν απευθύνθηκε ποτέ σε ποίμνια και ποιμνιωμένους (κάτι που «παρέλειπε» να διευκρινίζει στην αρχή του κάθε γραπτού του, τό «φώναζε» όμως  με κάθε φράση του στη συνέχεια).

     Η σχεδόν αρχαιοελληνική καθαρότητα της σκέψης του, η διατύπωση συλλογισμών με λακωνική πληρότητα, η συνεχής πνευματική του εγρήγορση, η (παρά την έλλειψη ακαδημαϊκών τίτλων) εμφανέστατη ευφυία του, η συνέπειά του σε όσα πίστευε, γοήτευσαν ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα της μεταδιαφωτιστικής εποχής, τον Κορνήλιο Καστοριάδη.  Οι δύο τους, ο άνθρωπος της θεωρίας Καστοριάδης  και ο άνθρωπος της δράσης Στίνας, αλληλοσυμπληρώνονταν με σπάνιο τρόπο και συνδέθηκαν με αμοιβαία εκτίμηση και φιλία.

     Απομονωμένος από το μεγαλύτερο μέρος του κομματικά χειραγωγούμενου εργατικού κινήματος της νεοελλάδας, αρνήθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του να συμβιβαστεί με ό,τι πολεμούσε. Όταν τού έγινε κρούση να συνταξιοδοτηθεί από το κράτος, εκείνος απάντησε απλά: “Μα εγώ πάντα πολεμούσα το κράτος!”. Αρνούμενος τη σύνταξη, αρνήθηκε έτσι την ίδια την αλλοτριωτική αναγνώριση, την ένταξη. Και πέθανε πάμπτωχος.

     Στην τελευταία του συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Τότε» (τεύχος 29, Δεκέμβριος 1987), αναφέρει με τον γνωστό του ουσιώδη και ευθύ τρόπο: «Σε τελευταία ανάλυση, πιστεύω πως καθήκον κάθε επαναστάτη, κάθε διεθνιστή, κάθε προοδευτικού γενικότερα ανθρώπου, είναι να δώσει γύρω του αυτό που με δύο λόγια είπε ο Ευγένιος Ντέπσεν: έχασες την εμπιστοσύνη στους αρχηγούς, κατάλαβε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα για σένα, ότι αρχηγός σου είσαι εσύ».

     Το παραπάνω άρθρο αποτελείται από αποσπάσματα από το κυριότερο ίσως έργο του «Ε.Α.Μ. - Ε.Λ.Α.Σ. - Ο.Π.Λ.Α.: η ειδική αποστολή της “Εθνικής Αντίστασης” στον Β΄ παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η συμβολή της στη βιβλική καταστροφή, που εν ψυχρώ προετοιμάζουν οι δήμιοι, που κυβερνούν τους λαούς», εκδόσεις Διεθνής Βιβλιοθήκη, Αθήνα 1984. (O τίτλος, οι φωτογραφίες κι οι υπότιτλοι είναι της «Ελεύθερης Έρευνας»). Η «Εθνική Αντίσταση», ο πιο πρόσφατος μύθος του νεοελληνικού κράτους αποκαθηλώνεται ανελέητα και παραδίδεται στην ιστορική ανυποληψία. Το πιστοποιεί άλλωστε και η προσωπική στάση τού συγγραφέα, ο οποίος στη διάρκεια της κατοχής κυνηγήθηκε τόσο από τους «εθνικόφρονες» Χίτες και Ταγματασφαλίτες, όσο και από τούς εξ ίσου εθνικόφρονες σταλινοφασίστες του Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ. και των θυγατρικών τους οργανώσεων.

     Όπως έγραφε κι ο ίδιος, απευθυνόμενος σε όλους τους εργαζόμενους, που δεν είχαν φάει το εθνικιστικό κουτόχορτο, «(ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος) είναι πόλεμος ανάμεσα σε πεινασμένους και χορτάτους ληστές για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Ότι το καθήκον της εργατικής τάξης είναι και σήμερα να επωφεληθεί από αυτήν τη σύγκρουση των δημίων της και από τις δυσκολίες που δημιουργεί γι’ αυτούς ο πόλεμος, για να τους ανατρέψει και να τους ρίξει στο χάος, που οι ίδιοι είχαν ανοίξει… ότι το νέο σε αυτόν τον πόλεμο είναι η προδοσία της σοβιετικής γραφειοκρατίας και των κομμουνιστικών κομμάτων και η μεγαλύτερη εξαχρείωση των αρχηγών των σοσιαλδημοκρατικών και κομμουνιστικών κομμάτων».


Το δυσεύρετο αυτό βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας εδώ (135 σελ., αρχείο pdf, 5,32 ΜΒ). Πρόκειται για μια σημαντικότατη πρωτογενή ιστορική πηγή  και ένα από τα κείμενα που θα διδάσκονταν σίγουρα στα σχολεία μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας ελεύθερης από θεούς κι αφέντες.

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 29316 έγραψε...
Βλέπω στο άρθρο αυτό πλήρη και ανεπιφύλακτη προσχώρηση στα ιδεολογία εμεσματα του μετεμφυλιακού κράτους των δοσιλογων και βασιλοχουντικών
28.06.2014, 12:19:07

Ανώνυμος 32473 έγραψε...
ΡΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΤΙ...ΤΙ ΒΑΣΙΛΟΧΟΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΩΣΙΛΟΓΑ ΛΕΣ;;;;;;.....
ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΟΡΘΙΟ ΣΕ ΑΣΧΗΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ...
ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕΙΤΕ ΕΑΜ ΕΛΑΣ
ΕΙΤΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ
ΕΙΤΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
ΕΙΤΕ ΕΙΤΕ ΕΙΤΕ......
ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΥΣ [ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ]
ΛΟΙΠΟΝ....
ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΟΕΘΝΗ ΕΘΝΙΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ
28.02.2015, 16:43:08

Ανώνυμος 32474 έγραψε...
Στη φωτογραφία στη μέση ο καπετάν Ανυπόμονος (τον ονόμαζαν οι κομμουνιστές έτσι, γιατί βιαζόταν να σκοτώνει), δεξί χέρι του Άρη Βελουχιώτη, που προσχώρησε στον Κομμουνισμό
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821 ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΕΤΕ ΠΑΠΑΤΖΕΣ ΑΠΑΝΩΤΕΣ.....ΤΟ ΠΩΣ ΤΟΥ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ....ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ YOUTUBE....ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΡΗΜΑΤΑ........ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΜ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ '''ΣΚΟΤΩΜΟΥΣ''' ΑΠΑΝΩΤΟΥΣ ΚΙΟΛΑΣ...ΟΥΣΤ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ
28.02.2015, 16:47:19

Ανώνυμος 32475 έγραψε...

Οι γερμανοί ούτε τις «γυναίκες μας και τα κορίτσια μας βίασαν», ούτε την «εξόντωση της φυλής μας απειλούσαν».

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ..... ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΠΕΙΝΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΟΦΕΙΛΟΤΑΝΕ ΣΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΒΑΝ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ....
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΣΑΝΕ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ......ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΛΑΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΦΑΙ......ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝΕ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΙΕΣ.....ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΡΟΥΣ ΕΑΜΙΤΕΣ......
ΑΣΕ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.....ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΤΕ ΓΕΡΜΑΝΟΙ [ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ] Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ [ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΑΛΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ]
ΓΝΩΣΤΑ ΑΥΤΑ
28.02.2015, 16:52:32

Ανώνυμος 32686 έγραψε...
ΑΛΛΩΣΤΕ....ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ...ΟΙ ΓΕΓΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΙΛΟΙ....

04.03.2015, 17:19:05

Ανώνυμος 33154 έγραψε...
ΕΙΣΤΕ ΛΙΓΟ ΜΙΣΣΕΛΛΗΝΕΣ Η ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ;;;;;......ΜΠΑΑΑΑ.......ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ.......
27.03.2015, 18:24:49

Ανώνυμος 36153 έγραψε...
τις αηδιεςπου εχετε γραψει για τον παπα ανυπομονο ουτε που τις διορθωσατε....δεν σεβεστε ουτε τουςαγωνες ουτε το οτι εχει φυγει απο τη ζωη.....και εις ανωτερα...
16.12.2015, 14:59:14

Ανώνυμος 36891 έγραψε...
ΑΚΟΜΑ '''''ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ''''' Ο ΠΑΠΑ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΣ.....ΤΟΣΟ ΨΕΜΑ ΠΙΑ....ΠΩΩΩΩΩ
26.01.2016, 22:08:52

Ανώνυμος 37533 έγραψε...
ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΛΕΤΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟ....ΜΕ ΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ....ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕ ΖΕΙ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.....
17.02.2016, 14:00:46

Ανώνυμος 37828 έγραψε...
ακομα τον λετε δολοφονο ρε μπαγασηδες;;;;...
αποκαλυπτετε το πραγματικο προσωπο σας .... σας πηρανε χαμπαρι αρκετοι
09.03.2016, 15:38:29

Ανώνυμος 38538 έγραψε...

ΚΟΥΙΖ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΡΕΥΝΙΩΤΙΚΟ
.....ΑΛΗΘΕΙΑ;; ΤΟΝ ΠΑΠΑ- ΑΝΥΠΟΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΜΙΣΗΤΕ ΜΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΝΕΙΣ;;;;;

Α] ΓΙΑΤΙ ΦΟΡΑΓΕΣ ΡΑΣΑ;;;[ ΕΠΑΡΚΗΣ ΛΟΓΟΣ]

Β] ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ;;[ ΜΙΣΗΤΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΝΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ]

Γ] ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΠΑΠΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ;;;[ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ''ΔΕΞΙΑ'' ΚΑΙ Η ''ΑΡΙΣΤΕΡΑ''' , ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ΚΛΠ .

Δ] ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΕΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑΣ.
13.05.2016, 12:46:27

Ανώνυμος 38891 έγραψε...
ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ......

ΕΙΝΑΙ .....

ΤΟ Δ
28.06.2016, 09:30:12

Ανώνυμος 38892 έγραψε...
Ναπολέων Ζέρβας, ιδρυτής του «αντιστασιακού» Ε.Δ.Ε.Σ..

ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ.....ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΓΟ ΟΤΙ
.... ΟΤΙ Ο ΕΔΕΣ ΠΟΛΕΜΞΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝΕ ΠΡΗΞΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΔΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .....
ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΕΔΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΑΝΤΑΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ [ΛΟΓΩ ΕΜΦΥΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ]

ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΝΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΜΠΡΟΣ ΠΑΕΙ Ο ΛΑΖΑΡΕΤΟΣ
ΠΙΣΩ Ο ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ [ΑΝΘ]ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ


ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΩΡΑΙΤΙΚΟΥ

ΜΠΡΟΣ ΠΑΕΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ
ΠΙΣΩ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΙΣΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
28.06.2016, 09:31:34

Ανώνυμος 39213 έγραψε...
Ανώνυμος 38892 "ΜΠΡΟΣ ΠΑΕΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΠΙΣΩ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΙΣΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ"

Οι οποίοι "Έλληνες" (Αλβανοί Ορθόδοξοι) έσφαξαν παιδιά Ελλήνων Μουσουλμάνων, επειδή οι γονείς τους δεν αλλαξοπίστησαν και παραμείνανε "προσκυνημένοι".

Πόσο θα το ήθελα να ήσουν και εσύ παιδί Ελλήνων Μουσουλμάνων και να πάς απο το τσεκούρι και την φωτιά του "γέρου του Μωριά". Θα σου άξιζε.

Μόνο που είσαι παιδί γυφτο-ασιατών Ορθοδόξων, δηλαδή ένα καλοβολεμένο άψυχο μίασμα, ντροπή του ανθρωπίνου γένους.
29.07.2016, 18:42:29

Ανώνυμος 39214 έγραψε...
Ανώνυμος 38538

Εσύ μια φορά μάγκας δεν είσαι, ανύπαρκτο δειλό ανθρωπάκι πίσω απο μία ανωνυμία, που μπαίνεις και γαβγίζεις εδώ μέσα για να υπερασπιστείς το μαντρί του τσοπάνη σου, γυφτο-ασιάτικο μαντρόσκυλο!
29.07.2016, 18:46:12

Ανώνυμος 39215 έγραψε...
Ανώνυμος 32473

"ΡΕ ΑΝΩΝΥΜΕ"
Ενώ εσύ με τα στοιχεία σου μπαίνεις.

"ΕΙΤΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ"
Πολύ αρχαία καταγωγή, που η "φυλή" σου γυφτο-ασιάτη είναι ότι να 'ναι, άλλοι μοιάζουν με Σλάβοι (ξανθοί με λευκο δέρμα και γαλανά μάτια), άλλοι με Περσο-αρμένους (μελαχρινοί με γαμψές μύτες), άλλοι με Τούρκους (στρόγγυλα κεφάλια και σχιστά μάτια).

Υ.Γ. Σε περίπτωησ που πείς "Χιτλερίσκο" ένα έχω να σου πώ:

Ποιοί είχανε το σύνθημα "θα γυρίσουμε και η γή θα τρέμει": Οι ναζί ή οι Πόντιοι: Μα και οι δύο φυσικά. Το ίδιο ρατσιστές, υπερόπτες και φασίστες είσαστε άλλωστε.

29.07.2016, 18:50:39

Ανώνυμος 39216 έγραψε...
Ανώνυμος 38538

ΚΟΥΪΖ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ "ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΓΗ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ"

Α) ΝΑΖΙ

Β) ΠΟΝΤΙΟΙ

Γ) ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ

ΑΜΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ
29.07.2016, 18:56:59

Ανώνυμος 40903 έγραψε...
ενω διάβαζα κατα καιρους το freeinquiry , Μετα απο αυτο το ανιστόρητο και εμετικό άρθρο που εναντίωνεται κατα του ΕΑΜ ΕΛΑΣ και του αρχηγου αρη βελουχιωτη. σταματαω να σας διαβαζω.

03.02.2017, 21:34:58

Ανώνυμος 40909 έγραψε...
Tρικυμία στο κρανίο...υπερβολές εκατέρωθεν και ως γνωστό η αλήθεια κάπου στη μέση...και βέβαια υπήρξε εθνική αντίσταση,όχι στα πλαίσια που τόνιζε η αριστερά,ούτε όμως και μηδενική όπως ισχυρίζονταν η εθελόδουλη βασιλοφασιστική μέχρι κέντρο δεξιά.
Τώρα περί άγι στίνα....δεν πιστεύω να σοβαρομιλάτε....διαφορετικά χάνεται το έρεισμα περί ανεξάρτητης έρευνας.
kimon
05.02.2017, 09:55:20

Ανώνυμος 41932 έγραψε...
Στο καλο και να μην μας γραφετε όσοι διαφωνίτε με το αρθρο, ελεος πια με την κλαψα σας.
29.03.2017, 03:58:34

Ανώνυμος 43352 έγραψε...

Το μίσος και η προκατάληψη που διαχύθηκε στο διαδίκτυο έχει να κάνει και με τις προηγούμενες τοποθετήσεις του Στ. Καλύβα. Τόλμησες και έθιξες τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς; Υποστήριξες (με πολύ πειστικό τρόπο) ότι ο ΕΛΑΣ, καθοδηγούμενος ("ποδηγετούμενος" είναι η σωστή λέξη, νομίζω) από το ΚΚΕ, ξεκίνησε τον εμφύλιο ήδη από το 1943, υπακούοντας στη στρατηγική του ΚΚΕ να κατακτήσει με τα όπλα την εξουσία; Έγραψες (άθλιε) ότι η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης έχει σαν άλλη όψη τη στρατηγική της εγκαθίδρυσης της "λαοκρατίας" που επεδίωκε το ΚΚΕ; Θα υποστείς τις συνέπειες...
Πίσω απο τον ορυμαγδό των αντιδράσεων των κονδυλοφόρων της Αριστεράς για το άρθρο του Στ. Καλύβα δεν κρύβεται καμία διαφωνία για τον χαρακτήρα της χούντας, τη μετεξέλιξη της Δεξιάς ή τον ρόλο της δικτατορίας στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Κρύβεται η πρόθεση ορισμένων να πάρουν εκδίκηση για τα κείμενα του Στ. Καλύβα για τον εμφύλιο. "Ξεκαθάρισμα λογαριασμών" είναι...
http://www.capital.gr/arthra/3221725/einai-o-kathigitis-stathis-kalubas-xountikos

25.06.2017, 18:04:03


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+8=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...