Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ
ΚΑΣΤΑΝΟ, ΑΛΛΑ...
ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΤΑΙ!


Ο Ρουβάς στο Προεδρικό Μέγαρο,
στη Σκιάθο έριξαν τα τείχη για τον Ντάνο

Η Ρωμιοσύνη στα καλύτερά της


Έγραψε στις 16.07.2017 ο/η: Γιώργος Γαβαλάς

ΕπιστροφήΤόσα πολλά δεδομένα μέσα σε ένα 24ωρο, αδυνατεί να τα επεξεργαστεί και ο πιο αποδοτικός εγκέφαλος. Πώς να εκτυπώσεις απαντήσεις για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες σε τούτο τον τόπο;

Ποιο το μέλλον ενός λαού, που ο ανώτατος άρχων του, προσκαλεί στο προεδρικό μέγαρο έναν performer και τη σύζυγό του, για να τους δικαιολογήσει την απουσία του από την γαμήλια τελετή, να τους δώσει (κατά πάσα πιθανότητα) το δώρο που τους πήρε από την… Costa Boda και να φωτογραφηθεί πλάι τους σα να τραβούσε ο ίδιος μια σπάνια selfie (ή μήπως έβγαλε;).

Ποια η προοπτική μιας χώρας, που οι κάτοικοι μιας νήσου υποδέχονται σαν ήρωα και σαν απελευθερωτή έναν άνθρωπο, που κατέθεσε την αξιοπρέπεια της προσωπικής ζωής του και δίδαξε πως, για λίγα (ή πολλά, δεν έχει σημασία) ευρώ η δημόσια (αυτό)ταπείνωση μετατρέπεται σε πράξη αυτοθυσίας, άξιας θαυμασμού;

Ποια η τύχη ενός λαού, που συνωστίζεται εν μέσω καλοκαιριού με 40 βαθμούς υπό σκιά, στο λιοπύρι, για να προσκυνήσει ένα κάστανο που κάποτε (λένε) είχε βράσει ο Άγιος Παΐσιος;

Έχει μέλλον; Έχει τύχη; Μάλλον δεν έχει ούτε το ένα, μήτε το άλλο!

Όπου και να την πιάσεις η Ελλάδα σε λερώνει!


 

 


Τι είναι το ζεύγος Ρουβά που προσκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο επονομαζόμενος χαϊδευτικά και Πάκης; Εξαργυρώνουν τη δόξα και τη δημοσιότητα που του προσφέρουν οι Πυγμαλίωνες τους. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ένα άδειο χαμόγελο, μια απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας που όλοι μας και κυρίως ο Κύριος Πάκης, φθονούμε. Και στο κάτω-κάτω το θέμα δεν είναι ποιον κάλεσε, αλλά το γιατί τον κάλεσε! Εκεί το σοκ μεγαλώνει. Αλλά και ποιος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τον απλό λαό, μπροστά στον Σάκη.

Άλλωστε τα χαϊδευτικά τους μοναχά ένα «ρ» τα χωρίζει…


 

 


Και οι απόγονοι του Παπαδιαμάντη σε τι μεμπτό υπέπεσαν; Αποθέωσαν αυτόν, που κάθε βράδυ αποθέωνε το τηλεοπτικό κοινό προσφέροντας τηλεθέαση και χρήμα στο κανάλι των «Όλοι μαζί μπορούμε». Σκεφτείτε 560.000 sms στάλθηκαν μόνο στον τελικό και 370.000 στον ημιτελικό.

Πάντως, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ο επονομαζόμενος και Ντάνος, ούτε ψεύτικες υποσχέσεις έδωσε, ούτε πρόδωσε τις ψήφους ενός ολόκληρου λαού, ούτε κονόμησε στην πλάτη του. Ένας παίκτης ενός ριάλιτι ήταν και γι’ αυτό αποθεώθηκε. Για τίποτα λιγότερο, για τίποτα περισσότερο!


 

Την επόμενη βδομάδα θα βγάλουμε σε προσκύνημα και την κατσαρόλα που βράστηκε το κάστανο.
Γιατί εμείς εδώ στου Αγρίνιου δεν κάνουμε μσες δλιες.
 


Και τέλος το κάστανο… Το άγιο κάστανο! Οι θρησκευτικοί ταγοί αυτού του τόπου, στρίμωξαν στο βιβλίο των αγίων που περιλαμβάνει και δολοφόνους και αχρείους και τυχάρπαστους, τους «δικούς» τους, τον Παΐσιο, τον Εφραίμ και λοιπούς. Ο απαίδευτος λαός, που μετράει το ευρώ για να κάνει το σταυρό του, αγιοποιεί την παντόφλα, το χεράκι–ξύστρα και τον κουνουποδιώχτη ακόμη, πράγματα δικά του καθημερινά.

Αμόρφωτος, δεισιδαίμων, προληπτικός, θρησκόληπτος, αφελής λαός, αποδέχεται ευκολότερα ένα κάλπικο δημοψήφισμα και μια χαμοζωή, που μετατρέπει δια των ΜΜΕ σε life style. Και δεν τρέχει κάστανο…

Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα
από το άρθρο του Σωτήρη Βετάκη: «Αθώοι και φταίχτες» (sdna.gr).
Ο τίτλος και ο υπότιτλος είναι δικοί μου.

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...

http://www.iefimerida.gr/news/350661/epika-sholia-sto-twitter-gelate-me-kastano-toy-paisioy-mehri-na-moirasei-o-ntanos

Καλή όλη αυτή η κριτική και αστεία, αλλά κάποτε πρέπει επιτέλους οι ρωμιοί να συνειδητοποιήσουν ότι η κατάσταση εν Ελλάδι είναι στημένη εδώ και καιρό από την ασύδοτη, αδίστακτη και αυθαίρετη παλιά γενιά. Αναφέρομαι φυσικά στο φαραωνικών διαστάσεων συνταξιοδοτικό της ρωμιοσύνης. Οι αρχαίοι έδωσαν τον οπλίτη και τον πολίτη, οι μεσαιωνικοί τον ιππότη, οι δυτικοί τον τζέντλεμαν και οι ρωμιοί τον ελβετό συνταξιούχο! Αυτή είναι η πολιτιστική παρακαταθήκη της ρωμιοσύνης στην ανθρωπότητα. Παράξενο κανείς δεν διαμαρτύρεται για αυτό που είναι η ουσία του οικονομικού προβλήματος της ρωμιοσύνης. Ο κλασσικός μακάκας φασιστάκος ρωμιός θα βγει και θα ρωτήσει: μα καλά να τους εκτελέσουμε τους γέρους; Ντάξει τί να περιμένεις από μακάκες.
Ας δούμε ένα παράδειγμα. Κάποιος που λαμβάνει 85 ευρώ σύνταξη μηναιώς και τίποτε άλλο (εφάπαξ, επικουρική, επίδομα) θα λάβει στην εικοσαετία 20.000 ευρώ συνολικά σύνταξη. Γιατί εικοσαετία; Διότι με μέσο προσδόκιμο επιβίωσης 80 χρόνια και βάλε και ηλικία συνταξιοδότησης τα 60-65 τόσο βγαίνει κατά μέσο όρο: είκοσι χρόνια σύνταξη πριν εγκαταλήψεις τα εγκόσμια. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: γνωρίζεται πολλούς ρωμιούς που έχουν πληρώσει συνολικές ασφαλιστικές εισφορές 20.000 ευρώ; Υπενθυμίζω ότι η ρωμιοσύνη μπήκε στο ευρώ το 2001 και μέχρι τότε οι μισθοί, άρα και οι ασφαλιστικές εισφορές ήταν σε δραχμούλες. 50.000 δραχμές (ήτοι 150 ευρώ) ήταν ένα τυπικός μισθός στο δημόσιο αρχές δεκαετίας του '80. Οι ασφαλιστικές εισφορές αν τις μετατρέψεις σε ευρώ είναι για γέλια (και για κλάμματα).
Επίσης πρέπει να συνυπολογιστούν δύο ακόμη παράμετροι: 1) Οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουν πρωτίστως ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. 2) Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πτωχεύσει και το κράτος έχει χρεοκοπήσει.
Και όμως..!!! Το ξεδιάντροπο κρατίδιο της (β)ρωμιοσύνης μοιράζει, εν μέσω βαριάς κρίσης σε όλους τους τομείς, διχίλιαρα και τριχίλιαρα, πολλαπλές συντάξεις και χαριστικά εφάπαξ! Η παλιά γενιά των ρωμιών-βαμπίρ την έχουν δει ελβετοί υπήκοοι. Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Πιο Ελλαδιστάν πέφτεις σε κώμα και όταν ξυπνάς δεν θυμάσαι τίποτε!
Όλα όσα αρνητικά και επικριτικά γράφονται είναι οδοντόπαστες μπροστά στο συνταξιοδοτικό της ρωμιοσύνης. Αλλά οι ξεφτιλορωμιοί δεν έχουν @@ να παραδεχτούν ποιο είναι το πρόβλημα και να το λύσουν βάζοντας χέρι στο συνταξιοδοτικό.
Τάδε έφη Bielidopoulos.

16.07.2017, 18:11:54

Bielidopoulos έγραψε...

Δείτε το Silence (2016) του Μάρτιν Σκορσέζε. Καλή και ψαγμένη ταινία. Πάλι τα κατάφερε ο Σκορσέζε να εμβαθύνει. Και μια και έγραψα silence (=σιωπή), οι ρωμιοί πρέπει να το βουλώσουν και να μάθουν να ακούνε, διότι μιλάνε πολύ.

Προτεινόμενες πρόσφατες ταινίες:
The Circle (2017)
Ghost in the Shell (2017)
Για όσους δεν χώνεψαν την συνηθισμένη γιαπωνέζικη ψυχεδέλεια του anime του 1995, το Χόλυγουντ τους προσφέρει μια απλή, επεξηγηματική έκδοση.

https://www.youtube.com/watch?v=-FF2fBRKxtk
;)

16.07.2017, 18:38:10

Ανώνυμος 43471 έγραψε...
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ, ΒΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ, ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΠΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ, ΠΑΪΣΙΟΥ;
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΛΕΪΖΕΡ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΖΗΛΕΒΟΥΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΩΡΑΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΑΥΤΟ ΑΣ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ Ο ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ.
ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΕΓΩΙΣΤΕΡΟΦΕΡΝΕΤΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
16.07.2017, 23:54:25


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

3+7=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...