Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΣΗΜΑΙΟΛΟΓΙΑ
Έγραψε στις 12.06.2017 ο/η: Τριανταφύλλου Σώτη

Επιστροφή
Η χρήση, λατρεία και εξέλιξη των σημαιών έγινε, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αντικείμενο μελέτης. Η «σημαιολογία» (vexillology, από το λατινικό vexillum=λάβαρο) ανέλυσε την ιστορία και τη σημειολογία των σημαιών από τα οικόσημα, εραλδικά εμβλήματα, μέχρι τους διχαλωτούς επισείοντες, τα παράσεια και τα «χρώματα» των συμμοριών του δρόμου. Και μέχρι τα σύμβολα βασανιστηρίων που εξυψώθηκαν σε σύμβολα θρησκευτικής πίστης.

Ένα απ' αυτά είναι ο σταυρός, επινόηση του Ρωμαίου βασιλιά Κωνσταντίνου του Α', ο οποίος, κατά τη χριστιανική μυθολογία, είδε σ' ένα όνειρο τον Θεό στον ουρανό και από κάτω τη φράση «Εν τούτω νίκα!». Η ονειροφαντασία του Κωνσταντίνου του Α' κατέληξε σε σημαία γύρω στα 312 και ο αυτοκράτορας, πονηρώς φερόμενος, βαφτίστηκε στο νεκροκρέβατό του, λίγο προτού ξεψυχήσει, ώστε να οδηγηθεί αναμάρτητος στον άλλο κόσμο.
 

Το ενδιαφέρον του Κωνσταντίνου για τον χριστιανισμό σήμαινε την επιδοκιμασία της καινούργιας αυτής θρησκείας από την πλευρά του κράτους και τον προσηλυτισμό μεγάλων μαζών κάτω από τον αστερισμό του «τίμιου» σταυρού.
 
Ο σταυρός, ως όργανο βασανιστηρίου και θανατικής ποινής, έδωσε τη θέση του στην πυρά και αργότερα στην ηλεκτρική καρέκλα, χωρίς ωστόσο να χάσει τη συμβολική του σημασία: ήδη από την εποχή των Σταυροφοριών, πολλές χώρες προσέθεσαν σταυρούς στις σημαίες τους και αυτή τη στιγμή περισσότερες από 1.300 σημαίες φέρουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, παρόμοια σχήματα.
 
Στον χριστιανικό κόσμο, η λατρεία του σταυρού ταυτίζεται με την εθνοκαπηλία και τη μισαλλοδοξία· ο σταυρός είναι σύμβολο μίσους.

Καθώς η χριστιανική παιδεία μαζί με την παραδοσιακή πολιτική αγωγή καταλήγει σε δημιουργία πολιτών που στερούνται οποιασδήποτε αντίληψης για τη δημοκρατία, ο σταυρός χρησιμοποιείται ως έμβλημα των εξτρεμιστικών οργανώσεων μίσους: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κου Κλουξ Κλαν, της «Posse Comitatus» και της οργάνωσης «Χριστιανική ταυτότητα».
 
Όσο για τις χώρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου δεν έφτασε ο Διαφωτισμός, το χριστιανικο-πατριωτικό φαινόμενο παίρνει διαστάσεις πολιτικού σκοταδισμού (βλ. Νικολάου Ζαφειρίου, Η ελληνική σημαία, εκδ. Ελεύθερη Σκέψις), καθώς συνδέεται με αντιδημοκρατικά καθεστώτα και πολιτική αυθαιρεσία. Σ' αυτή την περίπτωση, είναι χαρακτηριστική η χρήση συμβόλων όπως το βασιλικό και το ακάνθινο στέμμα, το εκκλησιαστικό σκήπτρο και το ξίφος.
 

 

 

Το πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας χρησιμοποιεί λευκό λάβαρο με μαλτέζικο σταυρό μέσα σε χρυσό κύκλο· από πάνω, εμφανίζεται ένα φτερωτό λιοντάρι που κρατάει ένα ανοιχτό βιβλίο και κοιτάζει κατάματα τον θεατή· στο φόντο διακρίνεται ένα στεφάνι με δύο κλαδιά και πάνω απ' όλα ένα στέμμα: σίγουρα, το καλό γούστο δεν συγκαταλέγεται στα δυνατά σημεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 
Η σημαία του Πατριαρχείου της Αντιοχείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα περιστέρι που πετάει με το κεφάλι προς τα κάτω περιβαλλόμενο από ακτίνες· η δε σημαία του Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ δείχνει μια εκκλησία με δύο τρούλους σε σχήμα κρεμμυδιού, το προαναφερθέν περιστέρι και τις προαναφερθείσες ακτίνες, δίπλα σ' ένα φοινικόδεντρο και πάνω από δύο διασταυρωμένα κλειδιά.
 
Η σημαιολογία παρέχει πληροφορίες για το μέγεθος της ανθρώπινης φαντασίας, έλλειψης φαντασίας, καθώς και καθαρής βλακείας. Για παράδειγμα, η περίτεχνη βουδιστική σημαία της Ταϋλάνδης δείχνει φαντασία· η σημαία βουντού που απαντάται στη Δυτική Αφρική ─ένα απλό λευκό τετράγωνο─ δείχνει μάλλον έλλειψη φαντασίας· όσο για τη μαύρη σημαία του Μηδενιστικού Κινήματος δείχνει καθαρή βλακεία.
 
Αν η συγγραφέας αυτού του κειμένου καλείτο να διαλέξει μια σημαία από το πλήθος που αναλύει η σημαιολογία, δεν θα διάλεγε καν την διαφανή σημαία ─μια μάλλον έξυπνη και ανατρεπτική ιδέα─ ούτε, εξυπακούεται, τη σημαία των Αθέων (!) η οποία παριστάνει, κατά μία εκδοχή, το άτομο (της Φυσικής) ως σύμβολο της επιστήμης· πιθανώς, θα διάλεγε εκείνη των Pastafarians, ή της Εκκλησίας του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος.
 
Αν μη τι άλλο, οι Pastafarians κοροϊδεύουν τις θρησκευτικές ομάδες και υψώνουν μαύρη πειρατική σημαία με τον σκελετό ενός ψαριού (παραπομπή στο χριστιανικό Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.). Η λεγόμενη Θεία Τιμωρία ─όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι σεισμοί, οι τυφώνες και οι υπόλοιπες φυσικές καταστροφές─ αποδίδονται στην παρακμή των πειρατών μετά το 1800: ό,τι πρέπει για να συγχυστούν οι χριστιανοί και όλοι οι άλλοι.

Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα
από το βιβλίο των Ηλία Ιωακείμογλου και Σώτης Τριανταφύλλου:
Για τη σημαία και το έθνος (έκδ. «Μελάνι»).
Η εικονογράφηση έγινε με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».
  
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...

Φυσικά ο σταυρός είναι παλαιότερος του χριστιανισμού. Πιθανολογείται ο παλαιολιθικός άνθρωπος τον εμπνεύστηκε απλά κοιτάζοντας τον έναστρο ουρανό. Τα αστέρια τη νύχτα μοιάζουν με μικρούς σταυρούς.
Διαβάζοντας το κείμενο και φθάνοντας προς το τέλος γράφει:
" τη σημαία των Αθέων (!) η οποία παριστάνει, κατά μία εκδοχή, το άτομο (της Φυσικής) ως σύμβολο της επιστήμης"
Εκείνη τη στιγμή μου σηκώθηκε η τρίχα, μου ανέβηκε το αίμα, λες η σημαία να έχει το πλανητικό πρότυπο του ατόμου που είχε και το δεκάρικο της ρωμιοσύνης με τον Δημόκριτο από την άλλη μεριά; Βάζω "flag atheism" στο google και πατάω "Εικόνες" για να επιβεβαιωθώ.. Γαμώ την θεωρία του Ντάλτον και την παλιά ημικλασσική κβαντική θεωρία της περιόδου 1900-25 γαμώ! Πότε επιτέλους θα ξεφύγουμε από αυτές τις ξεπερασμένες αντιλήψεις;
Τα άτομα και οι πυρήνες με τα ηλεκτρόνια δεν είναι όπως τα συμβολίζουμε σαν το ηλιακό σύστημα. Πλέον η χημεία βασίζεται στα ατομικά τροχιακά που προέρχονται από από την πιθανοκρατική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης ψ. Σε αυτή την περίπτωση το "ηλεκτρόνιο" είναι ένα κύμα πιθανότητας.

"In quantum mechanics, an atomic orbital is a mathematical function that describes the wave-like behavior of either one electron or a pair of electrons in an atom. This function can be used to calculate the probability of finding any electron of an atom in any specific region around the atom's nucleus. The term, atomic orbital, may also refer to the physical region or space where the electron can be calculated to be present, as defined by the particular mathematical form of the orbital."
https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_orbital

"The electron is a theory we use; it is so useful in understanding the way nature works that we can almost call it real."
-Richard Feynman

11.06.2017, 18:21:04

Ανώνυμος 43215 έγραψε...
«Έγραψε στις 12.06.2017 ο/η: Τριανταφύλλου Σώτη»
Χαχαχαχα, πεθαίνω, χαχαχαχα
11.06.2017, 20:41:11

Ανώνυμος 43216 έγραψε...
https://www.youtube.com/watch?v=2csDKAfUEXE
11.06.2017, 20:43:07

Ανώνυμος 43217 έγραψε...
Τα εραλδικά σύμβολα χρησιμοποιήθηκαν ως ταυτότητα από τους ιππότες. Ο φέρων δήλωνε με αυτό από ποια οικογένεια προέρχεται. Κατά τον αυτόν τρόπο οι σημαίες έχουν την ίδια ακριβώς χρήση. Μία ομάδα ανθρώπων που ΘΕΛΕΙ νσ δηλώνει σε ποια "οικογένεια" ανήκει και συνεχίζει να έχει ενωτικό χαρακτήρα.

Θεωρώ ότι είναι πολλοί αυτοί που χρειάζονται τις φανταστικές φτερούγες ενός συμβόλου ή/και μιας ιδέας.

Γερακίνα
11.06.2017, 21:50:09

Ανώνυμος 43219 έγραψε...
Ποιοί περισσότεροι, όλοι Γερακίνα. Όλοι.
12.06.2017, 00:03:27

Ανώνυμος 43220 έγραψε...
Τα σύμβολα από μόνα τους δεν είναι αναγκαστικά απορριπτέα. Φέρουν μέσα τους, κάποιες κωδικοποιημένες έννοιες και πληροφορίες, ώστε ο φέρων ένα σύμβολο να πληροφορεί το περιβάλλον γύρω από αυτόν, για τις ιδιότητες του και τους σκοπούς, τους οποίους μέσω του συμβόλου, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνει διαρκώς. Αυτό συμβαίνει κατά κόρο στην φύση. Για παράδειγμα, διάφορα ζώα που είναι δηλητηριώδη, με τα έντονα χρώματα τους, προειδοποιούν τους "άλλους" για αυτήν την ιδιότητα τους.
Το πρόβλημα αρχίζει να υφίσταται, όταν οι άνθρωποι που εκπροσωπούνται από ένα σύμβολο, μία σημαία κλπ ταυτίζουν το σύμβολο τους, με διάφορες (υποτιθέμενες) αιώνιες ηθικές αξίες, την αιώνια αλήθεια, το απόλυτο δίκαιο, την φυλετική ανωτερότητα, το μονοπώλιο της καλοσύνης, την θεική αλήθεια κλπ. Όταν οι σημαία ή άλλο σύμβολο, δηλώνει ρητά, πως όποιος δεν ανήκει στην ομάδα ή στην κοινότητα που εκπροσωπεί, τότε, είναι "εχθρός", "άθεος", "αμαρτωλός", "ταξικός εχθρός", "αντίπαλος που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά" και γενικά όταν προβάλλει επιχειρήματα που δεν αντιλαμβάνονται την κοινωνία ή το ανθρώπινο είδος ως ένα ενιαίο ιστό, αλλά σαν εχθρικό χώρο, στον οποία τα ιδεώδη αυτού του συμβόλου πρέπει να κυριαρχήσουν απόλυτα και να εξαφανίσουν τα άλλα σύμβολα, αυτά του εχθρού. Εξυπακούεται, ότι πίσω από αυτές τους εξουσιαστικούς δογματισμούς, υπάρχει ένα ιστορικό υπόβαθρο, το οποίο είναι απολύτως αντίθετο από τα "ευγενή' ιδεώδη που εκπροσωπεί, για αυτό σχεδόν πάντα αυτά τα σύμβολα ακολουθούνται από ανθρώπους πορωμένους, φανατισμένους, που τίποτα δεν απεχθάνονται περισσότερο από το να παραδεχθούν την πραγματική ιστορία που βρίσκεται πίσω από τα σύμβολά που λατρεύουν. Κλασικό παράδειγμα, η φανατική άρνηση των πιστών να παραδεχθούν την αληθινή ιστορία που βρίσκεται πίσω από το χριστιανικό σύμβολο του Σταυρού. Ο Νίτσε έλεγε για αυτόν: "ο σταυρός, ως αναγνωριστικό σημάδι για την πιο υποχθόνια συνωμοσία που υπήρξε ποτέ- εναντίον της υγείας, της ομορφιάς, οτιδήποτε καλοφτιαγμένου, εναντίον του θάρρους κλπ". Η τεράστια κυριαρχία του χριστ. σταυρού, αλλά και των άλλων συμβόλων του, οφείλεται στο ότι ο Χριστιανισμός, ανέτρεψε τόσο πολύ την πραγματικότητα, ώστε το μόνο μέσον που του απόμεινε ήταν μια υβριστική χρήση της υπερβολής.
Ακόμα και η χρήση συμβόλων από τους άθεους , δεν πρέπει να μας ξενίζει: όταν θεωρείς πως μπορείς να εξασφαλίσεις μία ζωή άξια να την ζεις μέσω της επιστήμης και μόνο (το ηλεκτρόνιο ως "Θεός" της επισήμης), τότε, είσαι το ίδιο δογματικός, με τις θρησκείες.
Γιάννης
12.06.2017, 00:15:46

Bielidopoulos έγραψε...

"I believe that ideas such as absolute certitude, absolute exactness, final truth, etc. are figments of the imagination which should not be admissible in any field of science. On the other hand, any assertion of probability is either right or wrong from the standpoint of the theory on which it is based. This loosening of thinking (Lockerung des Denkens) seems to me to be the greatest blessing which modern science has given to us. For the belief in a single truth and in being the possessor thereof is the root cause of all evil in the world."
"I believe there is no philosophical high-road in science, with epistemological signposts. No, we are in a jungle and find our way by trial and error, building our road behind us as we proceed. We do not find signposts at crossroads, but our own scouts erect them, to help the rest."
-Max Born

Αυτό που εννοεί στο τέλος είναι ότι δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο (ο δρόμος), αλλά αυτός παίρνει σχήμα και μορφή αναλόγως πού εστιάζουμε την προσοχή μας ως ενσυνείδητα όντα και κατ' επέκταση ποιες είναι οι προσδοκίες μας και ποιες οι αντιλήψεις με τις οποίες ερμηνεύουμε και αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.

12.06.2017, 09:51:45

Ανώνυμος 43224 έγραψε...
http://www.protothema.gr/politics/article/687444/epimenei-i-konstadopoulou-o-glezos-evale-me-ta-heria-tou-sto-mnimeio-ti-simaia-tou-kataktiti/
Για όσους δεν κατάλαβαν η Κωνσταντοπουλου είναι η εκπρόσωπος του ηλίθιου διχαστικού λαϊκισμού.
12.06.2017, 14:08:14

Bielidopoulos έγραψε...

@43224
Tις προάλλες έβλεπα ένα βίντεο στο youtube με πολιτικούς που μίλαγαν για τη συμφωνία. Μιλάει εκπρόσωπος του Σύριζα και λέει ότι έχουν ευθύνη οι γερμανοί και φταίει ο Σόιμπλε έτσι στην ψύχρα και χωρίς υπεκφυγές. Κατόπιν παίρνει τον λόγο ο ακροδεξιός Βελόπουλος και αφού κατηγορεί την κυβέρνηση για τη συμφωνία, αρχίζει να λέει ακριβώς τα ίδια με τον εκπρόσωπο του Σύριζα, ότι δηλαδή φταίει ο Σόιμπλε. Υπάρχει περισσότερο λαικιστικό κόμμα από το Σύριζα;
Παράφραση δική μου συνθήματος σε τοίχο: Δεν έχεις να φας; Σφάξε τον συριζοπασόκο της γειτονιάς!

Μάλιστα τότε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε πει από το βήμα της Βουλής: «Έτσι και αλλιώς μόνοι μας είμαστε, οι 9 στους 10 Έλληνες τώρα βλέπουν Survivor».
http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500147562

Ξεκινά σήμερα το μεσημέρι το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά».
http://www.iefimerida.gr/news/343566/i-ellada-meta-proto-synedrio-toy-kykloy-ideon-toy-eyaggeloy-venizeloy
Και άλλη έκθεση ιδεών και τρίχες κατσαρές; Ακόμα οι ρωμιοί συζητάνε τις πταίει και τί πρέπει να γίνει. Άγαμοι Θύται.

Ψηφοφόρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων απορεί πόσο χαζοί είναι οι Αμερικάνοι που ψήφισαν Τραμπ.
http://www.tokoulouri.com/international/whole_different_trump/

"Δεν θα μας πείραζε καθόλου αν στην Ελλάδα μάς ενέγραφαν στο ληξιαρχείο ως 'νεκρούς'. Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτήν τη χώρα. Το να είμαστε ζωντανοί γι' αυτούς μας δημιουργεί μόνο προβλήματα επιβίωσης", δήλωσαν.
http://www.capital.gr/epikairotita/3218382/agonia-apelpisia-kai-orgi-tis-neas-genias-stin-ellada
Το Ελλαδιστάν αιμορραγεί; Το αλάτι! Το αλάτι!

Παπακαλιάτης: Να κάνουμε παγκόσμιο φεστιβάλ κινηματογράφου στην «ελληνική Ριβιέρα».
http://www.iefimerida.gr/news/342049/papakaliatis-na-kanoyme-pagkosmio-festival-kinimatografoy-stin-elliniki-riviera-vinteo
Εμείς οι βλάχοι, όπως λάχει..

12.06.2017, 17:36:19

Ανώνυμος 43227 έγραψε...
"Ο εγκέφαλος της συγγραφέως, ως όργανο βασανιστηρίου και θανατικής ποινής, έδωσε τη θέση του στην πυρά και αργότερα στην ηλεκτρική καρέκλα, χωρίς ωστόσο να χάσει τη συμβολική του σημασία: ήδη από την εποχή των Λωτοφάγων, πολλές χώρες προσέθεσαν αστέρια στις σημαίες τους και αυτή τη στιγμή περισσότερες από 1.300 σημαίες φέρουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, παρόμοια σχήματα.

Στον κόσμο της συγγραφέως, η λατρεία του σταυρού ταυτίζεται με την εθνοκαπηλία και τη μισαλλοδοξία· ο σταυρός είναι σύμβολο μίσους.

Καθώς η παιδεία που ενστερνίζεται η συγγραφέας μαζί με την παραδοσιακή πολιτική ιδεοληψιών καταλήγει σε δημιουργία πολιτών που στερούνται οποιασδήποτε αντίληψης για τη δημοκρατία, ο σταυρός χρησιμοποιείται ως έμβλημα των εξτρεμιστικών οργανώσεων μίσους: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κου Κλουξ Κλαν, της «Posse Comitatus» και της οργάνωσης «Χριστιανική ταυτότητα».

Όσο για τις χώρες που ονειρεύετια η συγγραφέας, όπου δεν έφτασε ο Διαφωτισμός, το αντιχριστιανικο-αντιπατριωτικό φαινόμενο παίρνει διαστάσεις πολιτικού σκοταδισμού, καθώς συνδέεται με αντιδημοκρατικά καθεστώτα και πολιτική αυθαιρεσία. Σ' αυτή την περίπτωση, είναι χαρακτηριστική η χρήση συμβόλων όπως το αστέρι, ο κεραυνός, το σατανιστικό και το ακάνθινο στεφάνι, το σατανιστικό σκήπτρο και το ξίφος."
Όση αλήθεια ή σοβαρότητα έχουν τα πιο πάνω αναφερόμενα, άλλη τόση αλήθεια και σοβαρότητα έχουν τα αναφερόμενα από την αυθαίρετη κυρία Σώτη. (αν το κυρία δεν την ενοχλεί...)
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ


12.06.2017, 19:04:22

Ανώνυμος 43228 έγραψε...
Δηλαδή ρε Μπιελιδόπουλε, τώρα κάνεις copy -paste παραγράφους στα Αγγλικά και μετά προσπαθείς να τις ερμηνεύσεις; Γιατί; Για να μας πείσεις πως ξέρεις Αγγλικά; Έλα, κόφτο, δεν σε παίρνει. Άσχετος είσαι και όχι μόνο με τα Αγγλικά. Κανένας σοβαρός μελετητής δεν βάζει τη Wikipedia σαν βιβλιογραφική πηγή. Καλύτερα να συνεχίσεις να ασχολείσαι με την πρωταγωνίστρια που πήδαγε από το ένα διαστημόπλοιο στο άλλο. Μόνο για τέτοια είσαι.

Σούτσος ο Μολδαβός
13.06.2017, 08:04:26

Ανώνυμος 43229 έγραψε...

Πόσο βλάκας: είδα και αυτούς που «ξέρουν» αγγλικά και την χώνουν στους άλλους που προσπαθούν να σχολιάσουν στα αγγλικά τι σόι κατανόηση κειμένου έχουν.
Σούτσο είσαι για τον π@ύτσο
13.06.2017, 10:10:08

Ανώνυμος 43231 έγραψε...

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5451957/oyres-dekadwn-metrwn-me-xiliades-pistoys-gia-to-skhnwma-ths-agias-elenhs/

13.06.2017, 13:07:36


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

9+4=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...