Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΕΝΑΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ


Και καταστροφικός

Επτά πόλεμοι,
τέσσερις εμφύλιοι,
επτά πτωχεύσεις

1821-2016


Έγραψε στις 22.05.2017 ο/η: Δερτιλής Γιώργος

Επιστροφή

Μάλλον γαρ πεφόβημαι τας οικείας ημών
αμαρτίας ή τας των εναντίων διανοίας.

Γιατί περισσότερο φοβάμαι τα δικά μας
λάθη, παρά τα σχέδια των εχθρών.

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, Α 144,1Η πολιτική των μεγάλων στρατιωτικών δαπανών εγείρει τρία ειδικότερα ερωτήματα. Πρώτο ερώτημα: πώς το κράτος εκάλυπτε τέτοιες δαπάνες επί δύο σχεδόν αιώνες; Απάντηση απλή: με δάνεια, επειδή απλούστατα δεν επέβαλλε επαρκείς και δίκαιους φόρους και ούτε καν εισέπραττε αυτούς που καταλόγιζε. Φόροι ανεπαρκείς, άδικοι, ατελέσφοροι: επί 150 χρόνια, βάραιναν όσους δεν μπορούσαν να φοροδιαφύγονν, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Φόροι ανείσπρακτοι: εισοδήματος παλαιότερα, φόροι προστιθεμένης αξίας αργότερα και μέχρι σήμερα. Ανέκαθεν, αυτή η πολιτική δεν απέδιδε εισπράξεις, απέδιδε ψήφους.

Δεύτερο ερώτημα. γιατί το κράτος ακολούθησε, επί δύο σχεδόν αιώνες, αυτή την εξοντωτική πολιτική στρατιωτικών δαπανών; Ο βαθύτερος λόγος ήταν ο εθνικισμός, ιδεολόγημα που τότε κυριαρχούσε σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Το νεαρό ελληνικό κράτος είχε απόλυτη ανάγκη να στηρίξει στον εθνικισμό την αυθεντία και τη νομιμότητά του μέσα στην ίδια την Ελλάδα: απέναντι στους άναρχους τοπικισμούς και στους ίδιους τους πολίτες του. Η αυθεντία και η νομιμότητά του θα θεμελιώνονταν αναγκαστικά στην εθνικιστική ιδεολογία, σε ένα κάποιο είδος Μεγάλης Ιδέας. Το ευάλωτο ελληνικό κρατίδιο δεν θα επεβίωνε αν δεν ήταν εθνικό κράτος. Οι υπήκοοί του έβλεπαν με φόβο και ανασφάλεια την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον αφυπνιζόμενο εθνικισμό των βαλκανικών λαών. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και στον παροξυσμό του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη, οι έλληνες δεν μπορούσαν παρά να υιοθετήσουν και αυτοί τον εθνικισμό και να τον εμβολιάσουν με τον αλυτρωτcσμό: με την επιθετική φυγή προς τα εμπρός. Έως το 1922, επομένως, οι πόλεμοι ήταν για την Ελλάδα ιστορικώς αναπόφευκτοι και αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιστορία δικαιώνει τον πόλεμο· απλώς τον αιτιολογεί.Οι πόλεμοι και οι πολεμικές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν ίσως να είχαν αποφευχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις με διπλωματικές και συμβιβαστικές πρωτοβουλίες. Αυτές θα απέτρεπαν τις καταστροφές, χωρίς να αποκλείουν τις μελλοντικές δυνατότητες της εξωτερικής πολιτικής. Τέτοιες λύσεις ήταν συχνά εφικτές με δεδομένες τις εναλλακτικές δυνατότητες που είχαν οι εκάστοτε ηγεσίες της χώρας σε ορισμένες ιστορικές στιγμές.

Το τρίτο ερώτημα μας οδηγεί στην πλευρά των υπηκόων: γιατί οι έλληνες ουδέποτε αντέδρασαν σοβαρά στο κόστος των πολέμων και στους φόρους που κατέβαλλαν, πέρα από τον βαρύτατο φόρο αίματος; Οι σημαντικότεροι λόγοι ήταν η ημιμάθεια ή απλώς η αμάθεια της πλειονότητας των Ελλήνων και ο εύπιστος πατριωτισμός τους.

  
Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι έλληνες, «αεί παίδες», συμπεριφέρονταν ανέκαθεν με έναν άκρως συναισθηματικό πατριωτισμό, τον οποίο συνδαύλιζε αδιάκοπα η εκπαίδευσή τους και η προπαγάνδα του κράτους, των δημαγωγών και των σοβινιστών. Οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν έτσι να θεωρούνται απόδειξη του πατριωτισμού μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος ─ πλην του κομμουνιστικού, το οποίο τις εψήφιζε κατά περίσταση. Οι πιο ένθερμοι πατριώτες, μάλιστα, υποστήριζαν ανέκαθεν ότι οι στρατιωτικές δαπάνες ήταν ανεπαρκείς. Αντιθέτως, όσοι αλλοδαποί παρατηρητές τις σχολίαζαν κατά καιρούς, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, τις χαρακτήριζαν υπερβολικές.
  
Όσο για την αμάθεια, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν διέθεταν στοιχειώδεις, έστω, οικονομικές γνώσεις, καμιά ενημέρωση για το βάρος των δαπανών και, κυρίως, ελάχιστη κριτική ικανότητα. Οι πνευματικές και κυρίως οι πολιτικές αρχηγεσίες μας τηρούσαν άκρα σιωπή γύρω από αυτά τα θέματα. Οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας κι εμείς οι δάσκαλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σταθήκαμε ανίκανοι να θεραπεύσουμε κάπως την αμάθεια και την ακρισία των μαθητών και των φοιτητών.

Συμπέρασμα απαυδισμένου πολίτη: αν υποθέσουμε ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της κοινωνίας μας πάσχουν από αμάθεια και / ή από ακρισία, αυτό το πλήθος είναι για τους δημαγωγούς η μεγαλύτερη δεξαμενή εκλογέων. Και αν σε αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος προσθέσουμε, μιμούμενοι τον Έρασμο, τους αναπόφευκτους βλάκες που όλες οι κοινωνίες περιλαμβάνουν, το εκλογικό σώμα θα εκλέγει συνεχώς και ενθουσιωδώς τους δημαγωγούς ηγέτες δύο ευρυτάτων παρατάξεων. Η μία θα μας σέρνει στα πατριωτικά συλλαλητήρια πότε του κράτους και πότε της εκκλησίας, η δε άλλη θα εκδικείται αφαιρώντας τον Θουκυδίδη από τη διδακτέα ύλη των σχολείων. Ο Επιτάφιος του Θουκυδίδη αφαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη των σχολείων από τον υπουργό «Παιδείας» της πρώτης κυβέρνησης του 2015.
 
Οι απανταχού της γης υπερπατριώτες, καθώς και οι υπέρμαχοι του μονοπωλιακού καπιταλισμού, προσπαθούν να καθαγιάσουν τους εξοπλισμούς κραδαίνοντας την υποτιθέμενη συμβολή τους στην ανάπτυξη της επιστήμης και της οικονομίας. Πέρα από τον κυνισμό του, που θεωρεί τα θύματα των πολέμων πειραματόζωα, το επιχείρημα είναι εξ ορισμού αυτοκαταστροφικό ─ όσο ακριβώς είναι και οι πόλεμοι. Επιπλέον, το επιχείρημα απλώς δεν ισχύει για τις περισσότερες χώρες του κόσμου· μια από αυτές είναι η Ελλάδα.

Βεβαίως, πολλές μικρομεσαίες ελληνικές βιομηχανίες δεν θα επεβίωναν χωρίς τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων σε τρόφιμα, ιματισμό, στοιχειώδη φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα και βασικά νοσοκομειακά εξοπλισμό.
 
Ωστόσο, το μέγεθος και το είδος της ζήτησης προφανώς δεν ήταν επαρκές κίνητρο για να προβούν οι μονάδες αυτές σε επενδύσεις, δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότερες αναγκαίες συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους ήταν δυσμενείς.

Άλλωστε αυτές οι συνθήκες ήταν ανέκαθεν δυσμενείς και για τη γενικότερη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Αναφέρω τις σημαντικότερες: μικρός εγχώριος πληθυσμός και αντιστοίχως περιορισμένη εσωτερική αγορά· έλλειψη πρώτων υλών· υψηλό ενεργειακό κόστος χαμηλή διαθεσιμότητα κεφαλαίων για μακροχρόνιες επενδύσεις· έλλειψη στελεχών μεσαίου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου· υψηλό κόστος ανειδίκευτης εργασίας χαμηλή ποιότητα τεχνογνωσίας στο πεδίο τόσο των τεχνικών παραγωγής όσο και της διοίκησης επιχειρήσεων· μακρά παράδοση συνεχούς κρατικού προστατευτισμού, δασμοβίωτης φυτοζωίας και χαμηλής παραγωγικότητας· τέλος και κατά συνέπεια, εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο διεθνούς ανταγωνιστικότητας και σχεδόν μηδαμινή εξωστρέφεια.

Για τους ίδιους περίπου λόγους, η ελληνική οικονομία δεν μπόρεσε ποτέ να αναπτύξει μεγάλη πολεμική βιομηχανία. Μπόρεσε απλώς να επιδοτήσει, με κρατικούς κυρίως πόρους και εις βάρος των φορολογουμένων, ορισμένες μεσαίες μονάδες που αναπτύχθηκαν πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένως, επρόκειτο για μονάδες πυριτιδοποιίας και καλυκοποιίας, ναυπηγεία που επισκεύαζαν και κατασκεύαζαν ελαφρά πολεμικά πλοία, ή εργοστάσια κατασκευής και συναρμολόγησης απλών στρατιωτικών οχημάτων. Αυτές οι μονάδες ξεκίνησαν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις· όλες εξαρτώνταν λίγο-πολύ από τις κρατικές παραγγελίες και όλες μετατράπηκαν, στα τέλη του 20ου αιώνα, σε προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις ─ με ενδιαφέρουσα εξαίρεση τη βιομηχανία τσιμέντων, της οποίας η ανάπτυξη οφείλεται στη συνέργεια μιας εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης με την πρωτοποριακή διοίκηση ορισμένων τσιμεντοβιομηχανιών.

Ο τομέας τον οποίο κυρίως ωφελούσε η ζήτηση των ενόπλων δυνάμεων ήταν, φυσικά, ο τομέας των υπηρεσιών. Αυτό είχε την παράδοξη συνέπεια να επιδιώκουν περιοχές ολόκληρες να προσελκύσουν εντός των ορίων τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η Λακωνία, π.χ., φιλοξενεί στρατόπεδο που απέχει πάνω από χίλια χιλιόμετρα από τα αιωνίως απειλούμενα σύνορα της χώρας.

Καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε επενδύσεις στη βιομηχανία, δεν υπήρχαν και περιθώρια για παράπλευρες ωφέλειες στα πεδία της έρευνας και της τεχνολογίας. Ακόμα και σε κλάδους όπου τα παραγόμενα προϊόντα είναι σχετικά απλά, όπως η χημική βιομηχανία και η φαρμακοβιομηχανία, δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα μεγάλης κλίμακας έρευνα.
 
Όσα είπαμε μέχρι στιγμής άλλαξαν προς το τέλος του 20ού αιώνα για πολλές χώρες, όχι όμως για την Ελλάδα. Η στρατιωτική βιομηχανία των οικονομικώς προηγμένων χωρών βασιζόταν όλο και περισσότερο σε τεχνολογίες αιχμής και στη συνεχή αξιοποίηση της υψηλής τούς τεχνογνωσίας. Επομένως, οι περισσότερες μικρές χώρες δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές όπλων υψηλής τεχνολογίας. Αξίζει να μνημονεύσω τρεις εξαιρέσεις επειδή οι διαφορές τους από την ελληνική περίπτωση είναι προφανέστατες: Ισραήλ, Σουηδία και Ελβετία.

Στην ανάπτυξη της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας έχει συμβάλει κατά πολύ η επιστημονική και τεχνική συνεργασία των Μεγάλων Δυνάμεων αλλά και η επιστημονική και υλική συνεισφορά της εβραϊκής Διασποράς. Η Σουηδία και η Ελβετία, εξ άλλου, μπόρεσαν να περιορίσουν τις ανάγκες τους σε εξοπλισμούς χάρη στη διαχρονική ουδετερότητά τους και στη γεωγραφική τους θέση.

 


Το άρθρο αποτελείται από αποσπά-

σματα από το εικονιζόμενο βιβλίο.
(έκδ. «Πόλις, Αθήνα, 2016).


 
Πράγματι, η θέση τους δεν είναι κρίσιμη για τον ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων ακόμη και το προαιώνιο ενδιαφέρον της Ρωσίας για έξοδο στη Βαλτική Θάλασσα δεν αφορά αποκλειστικά στη Σουηδία. Επιπλέον, αυτές οι χώρες παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικό υλικό πολέμου και μάλιστα υψηλής τεχνολογίας.

Τελευταίο αλλά σημαντικό θέμα είναι η μεγάλης κλίμακας διαφθορά που επικρατεί συχνά στην αγορά όπλων. Ιδίως όταν πρόκειται για επιχειρησιακά συστήματα και όπλα που παράγουν πολλές χώρες, οι συναλλαγές μεταξύ κυβερνήσεων και κολοσσιαίων εταιρειών σπανίως είναι διαφανείς και οι δωροδοκίες υψηλά ισταμένων ατόμων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Χαρακτηριστικά είναι το «σκάνδαλο Siemens», που ξέσπασε στη Γερμανία λίγα χρόνια πριν από τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα. Η γερμανική δικαιοσύνη είχε τότε παραπέμψει και καταδικάσει τη Siemens για αθέμιτες συναλλαγές με έλληνες πολιτικούς και μεσάζοντες. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2016, τα ελληνικά δικαστήρια εξακολουθούσαν να μην έχουν εκδικάσει την υπόθεση.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 42837 έγραψε...
Πρόκειται για ένα υβρίδιο πλατωνιστή (δηλ. συγκαλυμμένου φασίστα) και νεοφιλελέ, που ευλογεί όμως και τον εθνικισμό. Φάσκει και αντιφάσκει, σε τέτοιο σημείο που τον ξεσκίζουν οι ίδιοι οι φοιτητές του:

Η δημοκρατία που κινδυνεύει & πλάγιοι (φιλελεύθεροι) σκοποί
http://www.respublica.gr/2017/04/column/democracy-in-danger/

Σύγχυση, αντιλαϊκιστικός λόγος και φιλελεύθερα ά-λογα
http://www.respublica.gr/2017/04/column/horses/

Προσοχή: τα παραπάνω κείμενα δεν ενδείκνυνται για άτομα με δείκτη νοημοσύνης επιπέδου Bielidopoulos.


22.05.2017, 07:58:33

Ανώνυμος 42838 έγραψε...
@
"Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και στον παροξυσμό του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη, οι έλληνες δεν μπορούσαν παρά να υιοθετήσουν και αυτοί τον εθνικισμό "

@
"Το τρίτο ερώτημα μας οδηγεί στην πλευρά των υπηκόων: γιατί οι έλληνες ουδέποτε αντέδρασαν σοβαρά στο κόστος των πολέμων και στους φόρους που κατέβαλλαν, πέρα από τον βαρύτατο φόρο αίματος; Οι σημαντικότεροι λόγοι ήταν η ημιμάθεια ή απλώς η αμάθεια της πλειονότητας των Ελλήνων και ο εύπιστος πατριωτισμός τους."

Η αυτοαναίρεση, της αυτοαναίρεσης, την αυτοαναίρεση, ω αυτοαναίρεση.
Τελικά οι Έλληνες υιοθέτησαν τον εθνικισμό αναπόφευκτα, ή λόγω αμάθειας; Kι αν η υιοθέτηση ήταν αναπόφευκτη, δεν θα συνέβαινε ακόμα κι αν οι Έλληνες ήσαν ... πολυμαθείς;
Ο άνθρωπος αυτός είναι καθηγητής στα πανεπιστήμια της βρωμιοσύνης; Τί παράξενο...
22.05.2017, 08:48:51

Ανώνυμος 42839 έγραψε...
Εθνικισμός = αμάθεια

Το ίδιο αμαθείς με τον ελληνικό ήσαν και οι ευρωπαϊκοί λαοί όταν δέχτηκαν να αλληλοσφαγούν στους δυο παγκοσμίους πολέμους για τα συμφέροντα των αποικιοκρατών αφεντικών τους. Μόνο οι εθνικιστές παρουσιάζουν τον εθνικισμό και τον πόλεμο σαν μοιραίους και αναπόφευκτους.
Η "ανάλυση" του κ. καθηγητή είναι GTP.
22.05.2017, 09:16:16

Ανώνυμος 42840 έγραψε...
@
"Έως το 1922, επομένως, οι πόλεμοι ήταν για την Ελλάδα ιστορικώς αναπόφευκτοι και αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιστορία δικαιώνει τον πόλεμο· απλώς τον αιτιολογεί. "

Αυτό έλεγαν ανέκαθεν όλοι οι στρατοκράτες κάθε φορά που ήθελαν να σύρουν τα εθνοκοπάδια τους σε έναν ακόμα πόλεμο. Η παρουσίαση του πολέμου ως "ιστορικώς αναπόφευκτου" δεν είναι απλή αιτιολόγηση αλλά πλήρης δικαίωσή του, φασίστα Δερτιλή.
22.05.2017, 09:26:54

Ανώνυμος 42841 έγραψε...
"Οι σημαντικότεροι λόγοι ήταν η ημιμάθεια ή απλώς η αμάθεια της πλειονότητας των Ελλήνων και ο εύπιστος πατριωτισμός τους. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι έλληνες, «αεί παίδες», συμπεριφέρονταν ανέκαθεν με έναν άκρως συναισθηματικό πατριωτισμό"

Δηλ. κατά τον κ. καθηγητή υπάρχει και μή "εύπιστος" ή μή "άκρως συναισθηματικός" πατριωτισμός;

Χαχαχαχαχα!!!!!!!
22.05.2017, 09:43:13

Bielidopoulos έγραψε...

@42837
Αυτά τα κείμενα που πόσταρες είναι ξύλινη γλώσσα, χαρακτηριστικό της διανόησης των Εξαρχείων. Πετάγεται από το ένα θέμα στο άλλο και δεν ολοκληρώνει τίποτε. Περισσότερο ενισχύουν τα λεγόμενα του Δερτιλή πάρα τα αναιρούν. Λένε για παράδειγμα:
"Για τον κ. Δερτιλή το πλήθος των αμαθών και των ανόητων καλύπτει το μισό έως τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος! Δεν μας εξηγείται, βέβαια, τι γίνεται με το υπόλοιπο του εκλογικού σώματος, αλλά και με όσους δεν ψηφίζουν στις εκλογές."
Και στο τέλος:
"Σε ό,τι αφορά, βέβαια, τη δημοκρατία δεν υφίσταται κανένα «ειδικό σχολείο» που θα μας διδάξει την αρετή, παρά μονάχα το δημόσιο πεδίο του λόγου και της καθημερινής πράξης."
Ο τύπος που τα γράφει νομίζει ότι είναι υπήκοος Ελβετίας και όχι της διεφθαρμένης ρωμιοσύνης. Μα καλά τί φρούτα είναι αυτά που κυκλοφορούν..

22.05.2017, 10:16:40

Bielidopoulos έγραψε...

"Όσο για την αμάθεια, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν διέθεταν στοιχειώδεις, έστω, οικονομικές γνώσεις, καμιά ενημέρωση για το βάρος των δαπανών και, κυρίως, ελάχιστη κριτική ικανότητα. Οι πνευματικές και κυρίως οι πολιτικές αρχηγεσίες μας τηρούσαν άκρα σιωπή γύρω από αυτά τα θέματα."

Εδώ ο Δερτιλής χτυπάει κέντρο. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Άγνοια και ημιμάθεια σε πολιτικά και οικονομικά θέματα, ακόμα και από τους κυβερνώντες. Εξού και το γεγονός ότι οι ρωμιοί από το 2010 που υπογράφτηκε το πρώτο μνημόνιο ακόμα συζητάνε για το τις πταίει..

Υπάρχουν 2-3 σημεία του κειμένου του που δεν μου άρεσαν:
Πρώτον, αρχίζει με απόσπασμα από τον Θουκυδίδη, έλεος πια.
Δεύτερον, η επιμονή των ρωμιών να συγκρίνουν Ελλάδα με ανεπτυγμένες χώρες, στην προκειμένη περίπτωση: Ισραήλ, Σουηδία και Ελβετία. Δεν γίνεται ρε παίδες να σκέφτεστε έτσι. Δεν θα πάτε ποτέ μπροστά. Καμία σχέση ρωμιοσύνη με Σουηδία, Ισραήλ, Ελβετία. Και εδώ φαίνεται η παραδοσιακή εμμονή των ρωμιών που είναι μεγάλοι copycat να αντιγράφουν οτιδήποτε αρνητικό από ανατολή και δύση (π.χ. εθνικισμός) και να απορρίπτουν τα θετικά τους. Η σύγκριση με προοδευτικές χώρες αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, π.χ. να αντιγράψουμε το κράτος πρόνοιας της Σουηδίας, αλλά όχι την οργάνωσή τους και την αυτοπειθαρχία τους. Μα δεν γίνεται να εφαρμοστεί το σουηδικό μοντέλο στην Ελλάδα διότι είναι διαφορετικές οι συνθήκες και οι ανάγκες. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν αυτό οι ρωμιοί; Αν ένας σουηδός χάσει τη δουλειά του, έχει χάσει τον μισθό του που τον συντηρεί (π.χ.ενοίκιο) και χωρίς επίδομα θα πεθάνει μέσα στο κρύο.
Τρίτον, γράφει:
"Φόροι ανεπαρκείς, άδικοι, ατελέσφοροι: επί 150 χρόνια, βάραιναν όσους δεν μπορούσαν να φοροδιαφύγονν, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους."
Άτοπο. Παραδοσιακά οι συντάξεις ήταν χαμηλές. Το μεγάλο μπαμ έγινε με αφορμή την έλευση του ευρώ. Ήδη από δεκαετία '90 άκουγες τους συνδικαλισταράδες συντάξεις λέει στα 90% του τελικού μισθού. Απίστευτα πράγματα δηλαδή! Κάποιος αρβανιτόβλαχος που εργαζόταν στο δημόσιο και έπαιρνε 50.000 δραχμές (150 ευρώ) μηνιάτικο τη δεκαετία του '80, βρέθηκε το 2002 με δυόμιση χιλιάρικα ευρώ μηνιάτικο και ως εκ τούτου έπρεπε να λάβει σύνταξη δύο χιλιαρικάκια, χωρίς το εφάπαξ και την επικουρική! Έτσι οικοδομήθηκε από το μηδέν σχεδόν το φαραωνικών διαστάσεων συνταξιοδοτικό της ρωμιοσύνης και τώρα παριστάνουν ότι είναι θεμελιώδες δικαίωμα και κεκτημένο. Αερολογίες δηλαδή και φαντασιώσεις. Όταν το αυγάτιζαν όμως ήταν όλα ηθικά και νόμιμα..!

22.05.2017, 10:38:29

Bielidopoulos έγραψε...

"Με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη ζουν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι αφού ο νόμος Κατρούγκαλου έφερε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας."
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500145325

Ναι, αλλά τα υπόλοιπα 2,7-1,2=1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι λαμβάνουν 1.000, 2.000 και 3.000 ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ πριν το καταργήσει πραξικοπηματικά ο δημοκράτης Κατρούγκαλος έδιναν τεράστιους αριθμούς πολυσυνταξιούχων. Και τους έκοψαν λίγο τη φόρα με το να μπει πλαφόν 2.000 ευρώ για μία σύνταξη και 3.000 ευρώ για τις πολλαπλές. Για άλλη μια φορά η ρωμιοσύνη απομονώνει ό,τι τη συμφέρει με στόχο όχι να υποστηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά να προστατεύσει τις συντάξεις πολυτελείας. Έχει ακόμα πολύ λίπος η ρωμιοσύνη μέχρι ο μέσος όρος σύνταξης γήρατος να πέσει κάτω από τον βασικό μισθό. Σφάξε με το μπαμπάκι Τόμσεν.

22.05.2017, 10:42:28

Ανώνυμος 42846 έγραψε...
Βielidopoule κατάφερες και διάβασες τα "ξύλινα" κείμενα του respublica.gr που απαντούν στον νεοφιλελέ πατριώτη Δερτιλή;
Δεν παίζεσαι. Άφησέ τους και κάνα σχόλιο να τους κατατροπώσεις τους "εξαρχιώτες" που "νομίζουν ότι είναι υπήκοοι της Ελβετίας"...
22.05.2017, 10:55:39

Ανώνυμος 42847 έγραψε...
Δερτιλής: ομοτράπεζος του Σημίτη, του Κατρούγκαλου, της Διαμαντοπούλου και άλλων αστέρων της διεφθαρμένης τριτοκοσμικής βρωμιοσύνης
http://www.biznews.gr/2017/01/2o-oikonomiko-forum-delfon-2017.html
22.05.2017, 11:20:19

Ανώνυμος 42848 έγραψε...
Δερτιλής: ομοτράπεζος του Σημίτη, του Κατρούγκαλου, της Διαμαντοπούλου και άλλων αστέρων της διεφθαρμένης τριτοκοσμικής βρωμιοσύνης

http://www.biznews.gr/2017/01/2o-oikonomiko-forum-delfon-2017.html


Προσέξτε λίγο ποιους διαφημίζετε και μην εντυπωσιάζεστε από τις διάφορες ευκαιριακές κορώνες τους.
22.05.2017, 11:22:21

Bielidopoulos έγραψε...

@42846
Kαι όμως δεν τα κατάφερα να τα διαβάσω ολόκληρα, με έπιασε ζάλη. Αναμενόμενο. Προτείνεται η ανάγνωσή τους με συνοδεία ναργιλέ για να δέσει η μαστούρα. ;)
Αυτή η ξύλινη γλώσσα αλά Μπογιόπουλος πρέπει να διδάσκεται κάπου στο άβατο των Εξαρχείων. Θα είναι κοντά σε κάνα σπασμένο βόθρο..

22.05.2017, 11:30:49

Ανώνυμος 42850 έγραψε...
@
"Όσο για την αμάθεια, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν διέθεταν στοιχειώδεις, έστω, οικονομικές γνώσεις, καμιά ενημέρωση για το βάρος των δαπανών και, κυρίως, ελάχιστη κριτική ικανότητα. Οι πνευματικές και κυρίως οι πολιτικές αρχηγεσίες μας τηρούσαν άκρα σιωπή γύρω από αυτά τα θέματα. Οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας κι εμείς οι δάσκαλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σταθήκαμε ανίκανοι να θεραπεύσουμε κάπως την αμάθεια και την ακρισία των μαθητών και των φοιτητών. "

Δηλ. "οι εκάστοτε υπουργοί παιδείας και εμείς οι δάσκαλοι" προσπαθήσαμε απεγνωσμένα "να θεραπεύσουμε κάπως την αμάθεια και την ακρισία των μαθητών και των φοιτητών", αλλά τα κωλόπαιδα γούσταραν εθνικισμό, εξοπλισμούς και να σκοτώνονται στους πολέμους...

Ρε άντε πάγαινε.


22.05.2017, 11:23:56

Ανώνυμος 42851 έγραψε...
@
"Kαι όμως δεν τα κατάφερα να τα διαβάσω ολόκληρα, με έπιασε ζάλη. Αναμενόμενο. Προτείνεται η ανάγνωσή τους με συνοδεία ναργιλέ για να δέσει η μαστούρα. ;)
Αυτή η ξύλινη γλώσσα αλά Μπογιόπουλος πρέπει να διδάσκεται κάπου στο άβατο των Εξαρχείων. Θα είναι κοντά σε κάνα σπασμένο βόθρο.."

Μα γι' αυτό σου είπα να μην ασχοληθείς Bielidopoule με τα κείμενα του respublica.gr που απαντούν στον Δερτιλή. Διάβασε ευλαβικά τον Δερτιλή, και πολύ σου πέφτει για το IQ σου.
22.05.2017, 11:31:57

Ανώνυμος 42852 έγραψε...
@
"Αυτή η ξύλινη γλώσσα αλά Μπογιόπουλος πρέπει να διδάσκεται κάπου στο άβατο των Εξαρχείων"

Μόνο ένας ανίδεος βρωμιός θα μπέρδευε το βιολί με το πουλί (Εξάρχεια και σταλινικούς σαν τον Μπογιόπουλο). Όταν το ένα απ' τα δυο σε "βρέξει", θα καταλάβεις τη διαφορά.
22.05.2017, 11:37:21

Bielidopoulos έγραψε...

Ο αριστερό Βαξεβάνης σε ειρωνικό σχόλιο στο tweeter πριν 5 χρόνια:
https://s15.postimg.org/ojq2gehy3/vaxevanis.jpg
Ανυπέρβλητη ρωμιοσύνη!

22.05.2017, 11:52:14

Ανώνυμος 42856 έγραψε...
"υψηλό κόστος ανειδίκευτης εργασίας"

Μάθαμε λοιπόν κι άλλον έναν λόγο που δεν αναπτύχθηκε βιομηχανία στην Ελλάδα: οι Έλληνες ανειδίκευτοι του ιδιωτικού τομέα ήσαν πάντα υψηλόμισθοι.
Το άτομο αυτό διδάσκει σε πανεπιστήμια;
22.05.2017, 14:09:08

Ανώνυμος 42857 έγραψε...
Aκόμα κι ο Bielidopoulos θα μπορούσε να γίνει καθηγητής τότε.
22.05.2017, 14:13:16

Ανώνυμος 42858 έγραψε...
@
"Οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν έτσι να θεωρούνται απόδειξη του πατριωτισμού μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος ─ πλην του κομμουνιστικού, το οποίο τις εψήφιζε κατά περίσταση. "

Να υποθέσουμε ότι το ΚΚΕ εξέφραζε τον (κατά Δερτιλή) μή "εύπιστο" και μή "άκρως συναισθηματικό" πατριωτισμό;
22.05.2017, 14:20:29

Ανώνυμος 42859 έγραψε...
Τί σύνταξη σαβουρώνει ο υπερειδικευμένος αυτός κύριος από το ρωμέικο, το οποίο βρίζει;
22.05.2017, 14:26:07

Ανώνυμος 42860 έγραψε...
Bielidopoule όσοι, όπως ο Δερτιλής, βρίζουν τους βρωμιούς δεν είναι απαραίτητα εκτός βρωμιοσύνης. Κοίτα τη μούρη σου και θα πειστείς. Γι' αυτό μην "τσιμπάς" μόνο και μόνο επειδή κάποιος τα χώνει στους βρωμιούς.
22.05.2017, 14:28:59

Bielidopoulos έγραψε...

Διάβασε το σχόλιό μου 22.05.2017, 10:38:29 και μετά την αμολάς σούργελο. Ειδικά το δεύτερο σημείο. Κατανόηση κειμένου: μηδέν. Μπουρδολογία: άριστος!
ΜΜΜ!

22.05.2017, 14:46:10

Ανώνυμος 42862 έγραψε...
Tα σχόλιά σου τα διαβάζω ανελλιπώς και με τη δέουσα προσοχή. Είναι και σπέσιαλ για τη δυσκοιλιότητα.
22.05.2017, 14:51:10

Ανώνυμος 42863 έγραψε...
Εγγυημένα. Ποιες εναλλακτικές θεραπείες και κουραφέξαλα...
22.05.2017, 14:53:32

Ανώνυμος 42864 έγραψε...
Όταν λοιπόν δεν μπορείς να αποφύγεις έναν εθνικισμό, χαλάρωσε κι απόλαυσέ τον...
22.05.2017, 17:58:38

Bielidopoulos έγραψε...

Πιέσεις ακόμη και από την Περιστέρα Μπαζιάνα δέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους:
http://www.iefimerida.gr/news/339004/i-peristera-piese-tin-lagkarnt-gia-hreos-apisteyto-reportaz-apo-pekino
Η Μπαζάνενα μου θυμίζει την Μερκούρη και τον Σημίτη:
https://www.youtube.com/watch?v=Nka5SeyldB0
Παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει διαφορά στους πολιτικούς όπως υποννοεί ο τίτλος που έδωσε στο βίντεο αυτός που το ανέβασε, απλά είναι και αυτός θύμα του μεγαλοιδεατισμού, της αρλουμπολογίας και της φαντασιομανίας που βαράει τη ρωμιοσύνη.

22.05.2017, 22:00:21

Ανώνυμος 42866 έγραψε...
Αυτό το άρθρο πρέπει μάλλον να το θεωρήσουμε σαν συνέχεια μίας άλλης ανάρτησης γύρω από τα στρατιωτικά θέματα με τίτλο "ελληνικός στρατός υδροκέφαλος και πολυδάπανος", όπως και ένα άλλο, αν δεν με απατά η μνήμη μου, που δεν μπορώ να θυμηθώ τον τίτλο του. Γενικότερα, αυτό το θέμα αποτελεί ταμπού για την Ρωμιοσύνη, και υπό αυτή την έννοια και μόνο να το δει κάποιος, θα το αξιολογήσει ως θετικό.
Γενικότερα συμφωνώ, με τις εκτιμήσεις του συγγραφέα και θεωρώ ότι εντάσσοντας το μέσα στο πλαίσιο με το οποίο, το αυτοκαταστροφικό κρατίδιο που δεν του αξίζει να αυτοαποκαλείται "Ελλάς", έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά που χαρακτηρίζουν ένα κράτος, όπως είναι η πολιτική, η οικονομία, η παιδεία, ο πολιτισμός, τον θρησκευτικό τομέα, την αξιοκρατία, τις επιστήμες κλπ δεν θα μπορούσε να έχει κάποια άλλη στάση και στο ζήτημα αυτό.
Η Ρωμιοσύνη διάγοντας συνολικά όλο τον βίο της, μέσα σε μία παράκρουση, φαντασιοπληξία, έπαρση, αμάθεια, ακατάσχετη ψευδολογία, δεισιδαιμονία και εθνικιστική μωρία, αλλά ταυτόχρονα διαισθανόμενη ότι μάλλον έχει αυτοπαγιδευτεί σε αδιέξοδες φαντασιώσεις, οι οποίες αποτελούν- πράγμα αληθέστατο- τον μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτή την ίδια, αντί να προσπαθήσει να βγει από τα αδιέξοδα της, προτιμάει να επενδύει στις ίδιες τις αιτίες που της επέφεραν αυτά τα αδιέξοδα!
Ετσι φαντάζεται ότι οι γειτονικοί λαοί, επιβουλεύονται τα εδάφη της, την ιστορία της και το κλέος των "προγόνων της, και θεωρεί ότι η καλλίτερη απάντηση, είναι οι συνεχείς εξοπλισμοί με οποιοδήποτε κόστος.
Και επειδή, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να "κτίσει" μία σοβαρή παιδεία, επιστημονική έρευνα, να επενδύσει στην τεχνολογία και στην καινοτομία, στην βαριά βιομηχανία, επέλεξε τον "εύκολο" δρόμο του δανεισμού υπέρογκων ποσών, και ενώ κατά βάθος πίστευε ότι οι κουτόφραγκοι θα ανεχθούν επ' άπειρον αυτόν τον δανεισμό, τώρα έχει βρεθεί σε ένα φοβερό αδιέξοδο, που την εξέθεσε σ' όλη την Ευρώπη, σε βαθμό που η πλειονότητα των ευρωπαίων έχει αντιληφθεί περίπου "τι παίζει" στην Ελλάδα. Μένει να το καταλάβουν και οι νεοέλληνες.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, εξ ίσου σοβαρό, είναι ότι πολλά από τα πανάκριβα οπλικά συστήματα, είναι ακατάλληλα για τις ανάγκες μας και συνεπώς, εγκληματική σπατάλη χρήματων και άλλων πόρων. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα, ασχετοσύνης αλλά και τις αφάνειας που υφίσταται και στον ελλ. στρατό, με αποτέλεσμα πολλές επιλογές, έγιναν βάση κριτηρίων μίζας και αρπακτής.
Εννοείται πως η βουλή, ο εκάστοτε πρόεδρος της δημοκρατίας και η δικαιοσύνη, όπως και η στρατ. ηγεσία, ζούνε στον ύπνο του δκ

23.05.2017, 00:08:43

Ανώνυμος 42869 έγραψε...
Πάλι έκανα την κοτσάνα μου και έγραψα το σχόλιο μου τρείς φορές. Ε είμαι λίγο πόντιος.. Ζητάω συγνώμη και συνεχίζω"
"όπως και η στρατ. ηγεσία, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου".
Μία διάταξη του στρατού, σε άλλη διάσταση που θα στηρίζονταν στην συλλογική άμυνα όλων των πολιτών (ανδρών και γυναικών) οι οποίοι μέχρι μίας ορισμένης ηλικίας θα όφειλαν να λαμβάνουν κατά περιόδους, στρατιωτική εκπαίδευση, ώστε σε περίπτωση πολέμου, να είναι δυνατόν να αντιπαραθέσουμε στον αντίπαλο, ένα μεγάλο αριθμό- εκατοντάδων χιλιάδων- στρατιωτών, αποτελεί το καλλίτερο οπλικό σύστημα και την μεγαλύτερη εγγύηση, για τα εθνικά μας σύνορα.
Πράγμα που επέφερε δραματική μείωση, στο τεράστιο κόστος αυτού του πολυέξοδου στρατού, των εσωστρεφών και φοβισμένων νεοελλήνων.
Σε κάθε περίπτωση η παιδεία, το κλέος του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά δρόμενα, αν τα χειριστούμε σωστά μπορούν να μας παρέχουν μεγάλη ασφάλεια, ώστε μειώνοντας σημαντικότατα, το ασύμφορο κόστος των εξοπλισμών, να στραφούμε προς άλλου είδους επενδύσεις.
Αλλά λόγω ανικανότητας και αποτελώντας τα στρατιωτικά θάματα ταμπού, κανείς πολιτικός, δεν τολμάει να θίξει αυτά τα θέματα, για αυτονόητους λόγους..
Τέλος, μπορεί ο εθνικισμός να ήταν στο ζενίθ στην Ευρώπη, αλλά εμείς ζούμε σ' ένα τόπο, που έχει γεννηθεί ένας πολιτισμός, που είναι ό μόνος οικουμενικός πολιτισμός, πράγμα που θα μας επέτρεπε να κινηθούμε σε μία κατεύθυνση ακριβώς αντίθετη από αυτή του ευρωπαικού εθνικισμού, αποφεύγοντας όλα τα δεινά που μας επέφερε αυτός.
Αλλά ακόμα και έτσι όπως έγιναν τελικά τα πράγματα, νομίζω πως μπορούσαμε να αποφύγουμε την φοβερή καταστροφή του '22, όπως και την κυπριακή. Και για τα δύο, είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι εμείς και όχι ευρωπαϊκός εθνικισμός. Η μωρία μας και ο παρανοικός τρόπος που σκεφτόμαστε..
Γιάννης

23.05.2017, 00:53:38

Ανώνυμος 42870 έγραψε...
και υστερα ξυπνησες βλεποντας τον ιδιο κοσμο που αφησες.
καλες οι διαπιστωσεις Ιωαννη αλλα προτασεις δεν θα υπαρξουν ''οσο υπαρχουν οι Πανδωριες αναγκες που υποχειρια εινα του ΕΓΩ ΜΑΣ καθως και αυτο πουγραψες Η μωρία μας και ο παρανοικός τρόπος που σκεφτόμαστε..απλουστατα γιατι ευκολα ληθαργουμε οτι ΓΥΜΝΟΙ ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΓΥΜΝΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ, δειχνοντας στο μεσοδιαστημα ποσο αιμοβορα θνητικα και βροτα αιμοδιψη οντα ειμαστε.

23.05.2017, 09:29:21

Ανώνυμος 42874 έγραψε...
@
"εμείς ζούμε σ' ένα τόπο, που έχει γεννηθεί ένας πολιτισμός, που είναι ό μόνος οικουμενικός πολιτισμός, πράγμα που θα μας επέτρεπε να κινηθούμε σε μία κατεύθυνση ακριβώς αντίθετη από αυτή του ευρωπαικού εθνικισμού, αποφεύγοντας όλα τα δεινά που μας επέφερε αυτός."

Στο Γραικυλιστάν ζεις αγαπητέ. Προσγειώσου και ξεκαβάλα.
23.05.2017, 11:18:30

Bielidopoulos έγραψε...

"Η Ρωμιοσύνη διάγοντας συνολικά όλο τον βίο της, μέσα σε μία παράκρουση, φαντασιοπληξία, έπαρση, αμάθεια, ακατάσχετη ψευδολογία, δεισιδαιμονία και εθνικιστική μωρία,"

Γιάννη πρόσθεσε τη συνωμοσιολογία και την προφητολογία που εσχάτως έχουν αρχίσει να θεριεύουν. Ένας παθολογικός μυστικισμός της αστικής τάξης που καταρρέει και ζητάει παρηγοριά. Διότι η πικρή αλήθεια είναι ότι η περίφημη μεσαία τάξη της ρωμιοσύνης βασίστηκε στα δάνεια και τον καταναλωτισμό, αντί στην παραγωγικότητα και στην εξειδίκευση. Και τώρα θα πάρει τον *****. Φαντασιώνεται ότι οι ξένοι την επιβουλεύονται και δεν της κάνουν μείωση χρέους, λες και αυτό είναι το πρόβλημα και όχι η μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και περικοπών.

"Η φράση - κλειδί που θα ακούγεται συνεχώς είναι το αν χρειαστεί (if needed), απηχώντας τη γερμανική γραμμή, που λέει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση Χρέους αλλά μεταρρυθμίσεις."
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114619090

23.05.2017, 13:06:34

Ανώνυμος 42878 έγραψε...
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ!
ΑΚΟΥΤΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ;
http://www.iefimerida.gr/news/339306/nea-ereyna-o-protos-anthropos-emfanistike-pithanos-stin-ellada-eikones
23.05.2017, 14:10:16

Ανώνυμος 42879 έγραψε...
@
"η περίφημη μεσαία τάξη της ρωμιοσύνης βασίστηκε στα δάνεια και τον καταναλωτισμό"

Και η μεγαλοαστική και η αγροτική και η μικροαστική (δημόσιοι υπάλληλοι). Όλη η Ελλάδα πλην μισθωτών ιδιωτικού τομέα και μικροεπιχειρηματιών υπήρξε κρατικοδίαιτη και τα έτρωγε μαζί με τον Πάγκαλο.
Να μη λες μισόλογα Μπιελιδόπουλε
23.05.2017, 14:13:01

Bielidopoulos έγραψε...

@42879
Μη μιλάς καραγκιοζάνθρωπε. Απομόνωσες μία πρόταση αλλάζοντας το νόημα που είναι ότι η αστική τάξη της ρωμιοσύνης οδεύει προς την εξαφάνιση. Έτσι επιχειρηματολογούν τα ζαβά ρωμιόπουλα για αυτό όλο άσφαιρα πετάνε. Η πολύ ανάλυση σας έχει προκαλέσει κρανιοεγκεφαλική βλάβη (βλέπε τα link του πρώτου σχολίου). Ε ρε βούρδουλα που θέλετε.

@42878
Η αμάθεια και η φαντασιοπληξία πετάχτηκε πάλι σαν πέος. Αναφέρεται σε ανθρωπίδες (Hominidae), όπως οι πιθηκάνθρωποι της φωτογραφίας, όχι σε ανθρώπους. Πού και πότε ακριβώς αναπτύχθηκαν τα πρώτα ανθρωποειδή δεν έχει ακόμη απολύτως ξεκαθαριστεί, όπως αναφέρεται και στο κείμενο. Καμία σχέση με "έλληνες" και ρωμιούς. Τί βλαμμένα είναι τούτα εδώ ώρε.

23.05.2017, 14:54:43

Ανώνυμος 42881 έγραψε...
@Bielidopoulos
Μιας και είμαστε "βλαμμένα" δεν πας πουθενά αλλού να σχολιάσεις;
Καλά σου τη λένε βλήμα αλλά εσύ θέλεις πάντα να προβοκάρεις, να πουλάς πνεύμα και να κοντράρεσαι. Είσαι αρρωστάκι. Κατευθείαν για ζουρλομανδύα και εγκλεισμό. Όλη μέρα ασχολείσαι με "σχόλια".
Δουλεύεις ρε μπαγλαμά καθόλου ή ζεις με τη σύνταξη των γονιών σου;

23.05.2017, 17:27:17

Ανώνυμος 42882 έγραψε...
@
"Απομόνωσες μία πρόταση αλλάζοντας το νόημα"

Mάθε πρώτα διατύπωση και μετά έλα να μας κάνεις μαθήματα ανάγνωσης. Εξυπνάκια βρωμιέ, που άμα ανοίξεις το στόμα σου, ή μαλακία θα πεις ή θα χασμουρηθείς. Ή μήπως νομίζεις ότι δεν έχουμε καταλάβει ποιούς πας να βγάλεις λάδι κάθε φορά;
23.05.2017, 18:36:00

Ανώνυμος 42883 έγραψε...
Μπιελιδόπουλε, "η αστική τάξη καταρρέει και ζητάει παρηγοριά" επειδή ... "η περίφημη μεσαία τάξη της ρωμιοσύνης βασίστηκε στα δάνεια και τον καταναλωτισμό, αντί στην παραγωγικότητα και στην εξειδίκευση";

Καταλαβαίνεις πόσο ασυνάρτητη και ασύνατκτη μαλακία είπες;
(θα μου πεις: "αν μπορούσα να το καταλάβω, θα την έλεγα;")
23.05.2017, 18:41:14

Bielidopoulos έγραψε...

Το ξέρουν οι γονείς σας ότι είστε λαλάκες, ναι ή όχι;
Απαντήστε.

23.05.2017, 18:53:34

Ανώνυμος 42891 έγραψε...
Εσύ πότε θα μάθεις πόσο είσαι;
24.05.2017, 07:48:18

Ανώνυμος 42915 έγραψε...
Bielidopoulos τελικα τα θελει η γουνα σου. ζωοτομαρο ησουνα ισσις Χιμπραχημ καταντησες. κιαλλο μακελειο κιαλλο σομπλερ .
ρε αρναουτογλου χερτογαν σου ειπα '' δεν γνωριζεις την ελληνικη γλωσσα'' Γραψε ρε τουβλο στην ρωμαιικη λατινοφορα ευρο και πεος . ΜΟΝΟ ΓΙΑΥΤΟ ............ΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΑΝΙΚΑΝΟς ΕΙΣΑΙ .
ακου τον πιθηκα...Το ξέρουν οι γονείς σας ότι είστε λαλάκες, ναι ή όχι;
σοβαρα;;;;;
Εσυ δεν εισαι πρωτος που σκοτωσες τους γονεις σου γιατι ησαν συνταξιουχοι;;;. ακου ρε τον χαα...χα. εγινε και μαντης ''ο αθλιος''
Φτου σου μεγαλοιο 'με ομικρον γιωτα αγραμματε'' επαρσης.
ακου ρε τον γελειο ''με εψιλον γιωτα'' ρε λατινε.
θες και απαντηση;ε;;.
οταν θασαι κολογερος ''με ομικρον'' θα ειμαι εκει να σου θυμιζω γιατι ''υπηρξες'' μιας και σημερα σκοπος σου ειναι βουνα κουραδες να στομιζεις.

24.05.2017, 15:59:19

Ανώνυμος 42919 έγραψε...
Ανώνυμος 42915 Τελικά δεν θα γίνεις άνθρωπος ποτέ, σταμάτησες τα κεφαλαία αλλά δεν κρύβεσε. Φανταζομαι πόσο ανούσια είναι η ζωή σου για να μπαίνεις 4 χρόνια σχεδον καθημερινά σε μια σελίδα που δεν "γουστάρεις". Και μην καμαρωνεις περί του "πρώτου ανθρώπου", διότι δεν ήτανε στην ελλάδα και εσείς οι ρωμιοί δεν έχετε καμία σχέση με τους αρχαίους έλληνες, φυλετικά. Τώρα αν μας παρουσιάζεις "επιστημονικές μελέτες" που γίνανε "εντελώς τυχαία" απο ρωμιούς ή ιεροεξετάστηκαν απο ρωμιούς "επιστήμονες", μην περιμένεις να τις παρουμε στα σοβαρά. Και δεν ειμαι ο Bielidopoulos.
24.05.2017, 18:11:32

Ανώνυμος 42931 έγραψε...
42919 οταν μαθεις την ελληνικη γλωσσα θα λαβεις και τις δεουσες απαντησεις.
οι 500 λεξεις που χρησιμοποιεις δεν σε κανουν βροτο ειδε και ανθρωπο.
δρασκελεψε στην σακουλα σου και ψαξε για τι;; ζεις.
αυτα ισως να τα καταλαβαινεις ελληνογλωσσα ημιμαθη . παψε να μιμησε τους αλλους βρες την μοναδικοτητα σου. παψε την ξεροκεφαλια σου
25.05.2017, 10:07:12

Ανώνυμος 42935 έγραψε...
Ὦ Φύσι, παμμήτειρα θεά, πολυμήχανε μῆτερ,
οὐρανίη, πρέσβειρα, πολύκτιτε δαῖμον, ἄνασσα,
πανδαμάτωρ, ἀδάμαστε, κυβερνήτειρα, παναυγής,
παντοκράτειρα, τετιμεν’ ἀεί πανυπέρτατε δαῖμον
ἄφθιτε, πρωτογένεια, παλαίφατε, κυδιάνειρα,
ἐννυχίη, πολύτειρε, σελασφόρε, δεινοκάθεκτε,
ἄψοφον ἀστραγάλοισι ποδῶν ἴχνος εἱλίσσουσα,
ἁγνή, κοσμήτειρα θεῶν ἀτελής τε τελευτή
Και μην καμαρωνεις περί του "πρώτου ανθρώπου", διότι δεν ήτανε στην ελλάδα και εσείς οι ρωμιοί δεν έχετε καμία σχέση με τους αρχαίους έλληνες,
φυλετικά: ταμπελοφορος αντιελληνας ἤ ανθελληνας;;
οταν οι ''ελληνογλωσοι'' μιλουσαν για ''ψυχη'' οι λατινοι σου εψαχναν για πιθηκων γενεα ομβροτων, χθονια θνητων ουχι δ αθανατων.
γλωσσα ρεεεεε. αυτη η ρημαδα γλωσσα φτιαχνει ανθρωπους και οχι των λατινω σου. καμαρωσε τα ομιλιας των τεκτενομενα.

25.05.2017, 10:38:27

Ανώνυμος 42940 έγραψε...

@42935
2017 λέει το ημερολόγιο φαντασμένε πιθηκορωμιέ.

25.05.2017, 12:40:34

Ανώνυμος 42967 έγραψε...
42940 2017 κατορθωμα λατινων. και μετα;;;σχόλη θες ἤ σχολή ανυπαρξιας.
οταν ο απιθηκα πολιτισμενος ξεπερνα οσαν ηλιθιος την βλακεια του. μαθε ελληνικα ρεεεε. με ενα πατημα ολη η τεχνολογια σου '' παπαλα''
26.05.2017, 11:19:15

Ανώνυμος 42996 έγραψε...
Ανώνυμος 42935 Εκανες αντιγραφή-επικόληση μία αρχαιο-ελληνική ανοησία και κάτι "είπες" βολεμένε ρωμιέ. Αντε φαντασιώσου τώρα ότι κατάγεσε απο αρχαίους έληνες και πως σου ανήκει ολοκληρος ο πλανήτης. Το λέει και ο Λιακόπουλος άλλωστε, ζούμε στον πλανήτη των Ελ-λήνων, οποτε εμενα δεν μου πέφτει λόγος.
27.05.2017, 21:41:17

Ανώνυμος 43056 έγραψε...
42996 ντορβαααα μιλω για γλωσσα οχι για ταμπελες. αυτες χαρισμα σου να νιωθεις οτι εχεις παραδοση. αει φουκαρα .... μονος ηρθες μονος θα φυγεις. τα αλλα φλυαρια να ροκανισουμε το διαστημα της ζωης ΑΣΚΟΠΑ.
01.06.2017, 10:24:39

Ανώνυμος 43082 έγραψε...
Ανώνυμος 43056 Μικρόψυχο εγωκεντρικό ανθρωπάκι, που έγινες και "κάποιος" λόγω μιας γλώσσας (απο τις πολλές του κόσμου), γάβγισε τώρα να προστατεψεις το μαντρί σου (την άθλια Ελ-ληνική κοινωνία) σαν καλό μαντρόσκυλο και όταν έρθει η ώρα δύο μέτρα στην γή θα μπείς και πίσω σου τίποτα το σημαντικό δεν θα έχεις αφήσει. Συνεχεισε για 4η ή 5η χρονιά να γαβγιζεις εδω μέσα εναντίων αρθρογράφων και υποστηρικτών της ΕΕ, με την κακία σου θα μείνεις, όσα για εμάς καταλάβαμε πως δεν έχεις κάτι πιο σημαντικό να κάνεις στην ζωή σου και για αυτό χλάς τόσο χρόνο εδω μέσα σε μια σελίδα που σου κάθετε στον λαιμό. Καλά κανουν και σε τρολλάρουν γιατί και να κρυφτεις με άλλο χαρακτήρα γραμμάτων, (μέχρι πέρυσι τέτοιο καιρό έγραφες μα κεφαλαία ασήμαντε και ανύπαρκτε) η κακία, ο φασισμός και ο εγωκεντρισμος σου δεν κρύβονται. Αντε καλή σου νύχτα, ρωμιέ.
04.06.2017, 02:59:16

Ανώνυμος 43085 έγραψε...
43082 εξ ιδιων;;;;;μεγαλε εεεε. φαινεται οτι εχουμε χημικη συγγενεια.
να θυμασαι. θα ειμαι εκει οταν θα σουρνεσαι απο την καταντια των χρονων που θα στοιβαξεις στις πλατες σου. οσο γιαυτον πουγραφε με κεφαλαια. μακαρι να μπορουσα τις γνωσεις του να ειχα. ακομη ψαχνομαι γιατι να εχει ετουτη η γλωσσα 4 αλφαβητες.
να θυμασαι και τουτο: καθε λεξη τουτης της γλωσσας απειρες ζωγραφιζει εικονες, ακριβως αντιθετα της κινεζικης ιστορισης, αφου κειμενο ειναι απο λεξεις για να ορισουν ''οχι να ζωγραφισουν'' την εικονα.
αυτα κατα χιμπραχημ ακαταλαβιστικα ειναι αμπελοφιλοσοφικα.
04.06.2017, 07:09:36

Ανώνυμος 43695 έγραψε...
Ανώνυμος 43085
"να θυμασαι. θα ειμαι εκει οταν θα σουρνεσαι απο την καταντια των χρονων"
Πόσο είσαι, δέκα χρονων, διότι είμαι αρκετά νέος για να ζείς όταν θα γεράσω, μη κάνεις όνειρα, πρώτα θα θαψουν εσένα και μετά εμένα.

"οσο γιαυτον πουγραφε με κεφαλαια. μακαρι να μπορουσα τις γνωσεις του να ειχα."
Μα ο ίδιος είσαι, τόσο κουτοόνηρος που δεν μπορείς να αλλάξεις το στυλ σου κι ας σταματησες τα CapsLock.

Όσο για την γλώσσα για την οποία υπερηφανεύεσε, μια γλώσσα του κόσμου είναι και τίποτα παραπάνω, μόνο για μικρόψυχους φασίστες σημαίνει "ανωτερότητα" το να μιλάει κανείς ρωμεϊκα.
20.08.2017, 00:54:40


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

6+9=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...