Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΓΚΡΑΦΙΤΙ
ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ
ΑΘΗΝΑ
Έγραψε στις 28.04.2017 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

ΕπιστροφήΑπό τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια μέσα και γύρω από την αρχαία αθηναϊκή Αγορά έχουν προέλθει χιλιάδες ανεπίσημες επιγραφές βαμμένες ή χαραγμένες σε αγγεία, όστρακα και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Οι πρώτες εμφανίζονται από τα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ., αμέσως μετά την εισαγωγή του Αλφάβητου στην Ελλάδα. Κυμαίνονται από τις πιο απλές με μερικά μόνο γράμματα ή το ονόματος αυτού που τις έγραψε ή ενός φίλου του ή ενός θεού, έως στις τις πιο σύνθετες με μεγαλύτερα μηνύματα ή αναλυτικά εμπορικά σύμβολα.

Αυτοί οι τρόποι επικοινωνίας και έκφρασης της ατομικότητας είναι σημαντικοί μέσα από την κοινοτυπία τους. Οι συγγραφείς είχαν πρόθεση να καταγράψουν τις προσωπικές σκέψεις / ανησυχίες τους κι όχι να δώσουν θέμα έρευνας στους ιστορικούς του μέλλοντος. Ασυνείδητα όμως, μέσα από αυτές τις επιγραφές αποκάλυψαν τους εαυτούς τους κι έτσι, όχι μόνο μας έδωσαν μια ξεκάκαθαρη εικόνα της καθημερινής ζωής της εποχής τους, αλλά επιπλέον μας πρόσφεραν και πολλά ανόθευτα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την ιστορία της Γραφής (σχήματα γραμμάτων, Ορθογραφία, κατεύθυνση της Γραφής, χρήση συντομογραφιών κ.λπ.). 
Θαρίο ειμί ποτέριον.Τα ονόματα σε αγγεία πολλές φορές καταδεικνύουν τον ιδιοκτήτη τους. Η πρώιμη μορφή του θήτα στην αρχή του ονόματος με κύκλο με σταυρό συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., οπότε αντικαταστάθηκε από κύκλο με τελεία στη μέση. 
Το αγόρι είναι πρόστυχο.
Μισήτος [=πρόστυχος, έκφυλος, λάγνος] (h)o πα(ις).
2ο τέταρτο 7ου αι. π.Χ..Μια από τις πρώτες χρήσεις του γκράφιτι ήταν η βωμολοχία και η σεξουαλική προσβολή. Στο παραπάνω θραύσμα όστρακου διατηρείται μόνο ένα μικρό τμήμα της αρχικής επιγραφής. Δεν γνωρίζουμε αν αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου σχολίου, όπως π.χ. μιας πρόποσης κι αν αφορούσε αγόρι (παίδα) ή κάποιο όνομα που άρχιζε από Π.

Μια παρόμοια βωμολοχία της πρώιμης αυτής περιόδου βρέθηκε γραμμένη σε αγγείο αφιερωμένο στον Όμβριο Δία σε ιερό στον Υμηττό: Ο Νικόδημος είναι καταπύγων [=παραδομένος σε σαρκικές παρά φύση επιθυμίες]. Η συγκεκριμένη λέξη συνεχίστηκε να χρησιμοποιείται τον 5ο αιώνα π.Χ.. Ήταν αγαπημένη του Αριστοφάνη.

Οι κεφαλές ανθρώπων αποτελούσαν δημοφιλές θέμα των αρχαίων σκιτσογράφων. Μετά την επικράτηση του χριστιανισμού άρχισε να προτιμάται περισσότερο το χριστιανικό σύμβολο του ιχθύος.

Ένα ακόμα δημοφιλές θέμα αρχαίου γκράφιτι ήταν οι Σάτυροι χορευτές. Στο παραπάνω θραύσμα (αριστερά) δεν σώζεται δυστυχώς όλη η εικόνα. Φαίνεται όμως, ότι πρέπει να είχε παρόμοια θεματολογία με την παραπλεύρως αγγειογραφία (δεξιά). 
Επόνασος Ηερμεί.


Στην Αρχαία Αγορά βρέθηκαν πολλές επιγραφές αφιερωμένες στο θεό Ερμή, οι περισσότερες απ΄ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο θεό. Δεδομένου ότι ο Ερμής ήταν σε μερικές από τις πολλές πτυχές του ένας θεός της αγοράς (Αγοραίος, Κερδώος) και προστάτης του εμπορίου, αλλά και των κλεφτών και των απατεώνων, είναι επόμενο αγοραστές ή πωλητές να εκφράζουν συχνά την ευγνωμοσύνη τους προς αυτόν. 
Τίτας Ολυ(μ)πιόνικος κατάπυγον.
Δίπλα εικονίζεται μια βωμολοχία σε χοντρή υδρία, γύρω από την κορυφή του χείλους (περ. 520-480 π.Χ.).

Η υδρία μπορεί να είχε προσφερθεί στον Τίτα ως παρωδία των όμορφων παναθηναϊκών αμφορέων που δίδονταν ως έπαθλα στους νικητές σε αγώνες. Η ολυμπιακή νίκη ήταν μάλλον εικονική. Δεν πρέπει να αναφερόταν σε αθλητικούς αγώνες, αλλά σε πρωταθλητικές επιδόσεις του Τίτα σε άλλα «αθλήματα». 
Από τις μελέτες της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. 
Στόμιον φρέατος.


Η παραπάνω επιγραφή βρέθηκε χαραγμένη σε πηγάδι. Δεν είναι σαφές γιατί κάποιος αισθάνθηκε την ανάγκη να γράψει αυτή τη φράση, αλλά η χρήση του π στη θέση του φ στη λέξη φρέαρ δείχνει ότι ο συγγραφέας πρέπει να ήταν σκύθης δούλος αν κρίνουμε κι από την προφορά που έχουν οι σκύθες αστυνομικοί (δημόσιοι δούλοι) στον Αριστοφάνη.
 

Παρά τις ομοφυλοφιλικές ροπές πολλών αθηναίων ανδρών (διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Παιδεραστία και ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα) στην παραπάνω επιγραφή από μικρό αγγείο απαθανατίζεται κάποια Σικέλα με το επίθετο κατάπυγον ή καταπύγων σε συντομογραφία.

Το μήνυμα πάντως είναι ξεκάθαρο. Το μόνο που δεν είναι σαφές είναι η κατάληξη του επιθέτου, γιατί θα μπορούσε να αναφέρεται σε οποιοδήποτε φύλο.

 
Σικέλα καταπυγ(;).
  


 
Γκράφιτι με σοδομισμό.


Η παραπάνω εικόνα από μελανόμορφο αγγείο (P 27698) είναι ενδιαφέρουσα και για τεχνικούς λόγους. Το σχέδιο είχε χαραχθεί πριν τη διαδικασία του υαλώματος και την τοποθέτηση του αγγείου στον κλίβανο, οπότε είναι ορατό μόνο κάτω από ειδικό φωτισμό.


 
Αλ(λ)καίος καλός
το δοκεί Μέλιτι.


Συνηθιζόταν στην αρχαία Αθήνα να εκθειάζονται τα κάλλη όμορφων νέων με επιγραφές σε αγγεία του τύπου: «Ο ... (τάδε) είναι καλός» (κυρίως από τα μέσα του 6ου έως τον 5ο αιώνα π.Χ.). Στην παραπάνω επιγραφή δεν είναι σίγουρο αν το Μέλις αναφέρεται σε γυναίκα ή δε άνδρα.
Η μάχη
ανάμεσα στους πυγμαίους
και τους γερανούς.
(Ιλιάδα,
αρχή ραψωδίας Γ).Το παραπάνω σχέδιο χαράχτηκε στον πηλό πριν βαφτεί το αγγείο. Δυστυχώς, οι γραμμές του γερανού είναι τόσο ελαφρά χαραγμένες, που δεν διακρίνονται μέσα από τη βαφή.Μενέδημος,
Χαρίας, Ξάνθης,
Αμφίβολος,
Πρώταρχος,
Πενταρίστη, Καλλιστράτη.
Λίστα με ανδρικά
και γυναικεία ονόματα,
γραμμένη σε αγγείο
για άγνωστο λόγο.

Πορτρέτο
άγνωστου άνδρα.


Τα αναγραμμένα ονόματα σε λυχνάρι, το οποίο βρέθηκε θαμμένο κάτω από κάποια οικία παραπέμπουν σε μαύρη μαγεία και επίκληση δυνάμεων του Κάτω Κόσμου, για να καταραστούν τον Φιλόδημο (γραμμένο στο χείλος), τον Πραξία, τον Αντιμήδη, τον Αρκεσίλα κ.ά. (γραμμένους στο στόμιο).

Δίπλα στο λυχνάρι βρέθηκε και ένας μολύβδινος κατάδεσμος επίσης με κατάρες.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Η εξέλιξη της μαγείας στην αρχαία Ελλάδα.

Πορτρέτο πιθανώς του Καιρού, θεότητας που προσωποποιούσε την ευνοϊκή χρονική στιγμή.
Είχε μαλλιά στο μπροστά μέρος του κεφαλιού, αλλά ήταν καραφλός στο πίσω, ώστε μπορούσες να τον πιάσεις όταν πλησίαζε, αλλά αν σου έφευγε δεν υπήρχε τίποτε να πιάσεις.


 
Κεφάλι πιθήκου
σε αγγείο.Τον πίθηκο τον συναντάμε σε μύθους του Αισώπου, αλλά και σε άλλους μύθους και παροιμίες τόσο πριν, όσο και μετά τον Αίσωπο. («Αντί λέοντος πίθηκος γίγνεσθαι», Πλάτων, «Πολιτεία», 590b, «όνος εν πιθήκοις»=αισχρός ανάμεσα σε αισχρούς, Μένανδρος, «Πλόκιον», 1.8).Κεφαλή με κράνος
ή μασκοφόρος ληστής; 
Θραύσμα σκύφου με γκράφιτι (425-400 π.Χ.). 
Χριστός, Υιός Παρθένου. Γκράφιτι της χριστιανικής περιόδου.

Ο Χριστός αντιπροσωπεύεται από τα γράμματα ΧΡ,
ενώ η Παρθένος δεν είναι πια η θεά Αθηνά, αλλά η Παναγία.

 
Βιβλιογραφία
  • Mabel Lang: «The Athenian Agora», American School of Classical Studies at Athens, Princeton, New Jersey, 1976.
  • «Graffiti in the Athenian Agora», American School of Classical Studies at Athens, Princeton, New Jersey, 1988.
  
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 42479 έγραψε...
Αφτό το Θ με τον σταβρό πρεπει να το ίχαν πάρη από τους εβρέους;
28.04.2017, 14:00:55

Ανώνυμος 42480 έγραψε...
Pos sou perase kati tetio apo to myalo 42479?
28.04.2017, 19:14:42

Bielidopoulos έγραψε...

@42479
Ανύπαρκτη ερώτηση από έναν ανύπαρκτο. Πρώτον, η ερώτηση δεν έχει ισχύ επιχειρήματος. Αν νομίζεις ότι απέδειξες κάτι αμολώντας την είσαι γελασμένος. Δεύτερον, δώσε την απάντησή σου, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να απαντήσει στη θέση σου ή να συντάξει για χάρη σου κάποιο επιχείρημα. Τρίτον, είσαι online. Κάνε τον κόπο να κάνεις ένα γκουγκλάρισμα να βρεις κάτι που να υποστηρίζει αυτό που θες να πεις ή να σε βοηθάει να απαντήσεις σε αυτό που ρώτησες. Μπορεί αυτό που θες να πεις όντως να αναιρεί κάτι από το κείμενο ή τη γραμμή του συντάκτη. Δεν είναι οι άλλοι υποχρεωμένοι να το κάνουν αυτό για σένα, ούτε να ασχολούνται με τα υπονοούμενά του κάθε τυχάρπαστου, κομπλεξικού που νομίζει ότι έπιασε τον παπά από τα @@. Τέταρτον, το ότι δεν σου απαντάει κανείς δεν σημαίνει ότι έχεις κάποιου είδους δίκιο. Δεν έχεις τίποτε, παρά μόνο αέρα κοπανιστό. Πέμπτον, κάποιοι ζαβοί έπεισαν τα ζαβά ότι παράγοντας ερωτήσεις είναι δείγμα πολιτισμού και κουλτούρας. Αυτή η μαλακιούλα ολκής έχει γίνει σημαία της (β)ρωμιοσύνης, για ευνόητους λόγους προφανώς, αφού οι ρωμιοί γενικά είναι "out". Ερωτήσεις κάνουν τα μικρά παιδιά διότι δεν ξέρουν τον κόσμο γύρω τους, οι ενήλικες πρέπει να δίνουν απαντήσεις. Αν δεν έχουν απαντήσεις απλά το βουλώνουν. Στην ανάγκη μπορούν να φάνε μια κρεμούλα να πάνε τα φαρμάκια κάτω (και οι φαπούλες κατ' επέκταση).

@42480
Χαα! Νάτος και ο άλλος ο ανύπαρκτος.

28.04.2017, 19:25:41

Ανώνυμος 42482 έγραψε...
Vlamene mou xalases tin plaka. Ise megalos betostokos Bielidopoulos.
28.04.2017, 19:56:23

Ανώνυμος 42483 έγραψε...

Κοιτάξου στον καθρέπτη ανύπαρκτο σούργελο.

28.04.2017, 20:44:30

Ανώνυμος 42484 έγραψε...
Πάντως ο πάνω πάνω έχει σχεδόν δίκιο. Το φοινικικό τετ είναι ο κύκλος με το σταυρό (θήτα). Αυτά τα ξέρει, την ορθογραφία γιατί τη σκοτώνει;
Γιώργος Κύζας
28.04.2017, 21:12:41

Ανώνυμος 42485 έγραψε...
Milas el piras bagasako.
28.04.2017, 21:09:57

Ανώνυμος 42486 έγραψε...

"Αυτά τα ξέρει, την ορθογραφία γιατί τη σκοτώνει;"
Διότι είναι για τα πανηγύρια.

28.04.2017, 22:43:50

Ανώνυμος 42487 έγραψε...
Άσε μας ρε Bielidopoulos με την θεωρία σου περί ερωτήσεως. Για το θέμα να μας πεις κάτι και όχι για τις πίπες που φουμάρεις.
29.04.2017, 02:53:33

Ανώνυμος 42490 έγραψε...

Άλλος ένας ανύπαρκτος καραγκιοζάκος. Μην επιβουλεύεστε το δικαίωμα ερώτησης του ρωμιού. Κλαψ!

29.04.2017, 09:51:53

Ανώνυμος 42493 έγραψε...
Πορδίτσες.
29.04.2017, 10:53:15

Ανώνυμος 42519 έγραψε...
Οι σκυθες γενικως ειχαν τετοια κουσουρια να τον δινουν η'' να τον παιρνουν. Εκτος των σκυθων και καυκασιοι και τοσοι αλλοι, βαρβαροι . Για τους κωλομπαραδες μια πορνη επαγγελματιας σε μπουρδελο ελεγε το χιλια εννιακοσια εξηντα οκτω ''σημερινος γαμιας αυριανος πουστης'' , ετσι και οι τοτε βαρβαροι σε ολοκληρη την ελλαδα. Επεκταση [!!] αυτου του φαινομενου απο τους βαρβαρους ηταν λιγο αργοτερα και η κοπη απο το πεος και το ''πετσακι'' για την ''ευκολια''' της ανωμαλης πραξις .
30.04.2017, 22:15:49

Ανώνυμος 42520 έγραψε...
Ό,τι να'ναι αναρτήσεις.
30.04.2017, 22:38:05

Ανώνυμος 42526 έγραψε...
42520 γνωμη δεν εγραψες ,πονηρουλης το παιζεις η'' αγοραζεις μονο και οπως το λεμε με δυο λεξεις σαρακατσανιζεις η''βλαχορουμανιζεις ?
01.05.2017, 10:02:07

Ανώνυμος 42527 έγραψε...
Τι να γράψω ρε ανύπαρκτε 42526 άμα δεν έχω να πω κάτι; Να πω ας πούμε, έτσι, συμπληρωματικά του άρθρου, πως στην ελληνιστική εποχή ήταν της μόδας να χαράζουν στις σόλες διάφορες επιγραφές που αποτυπώνονταν στους δρόμους με πιό συνηθισμένη επιγραφή το «Ακολούθοι μοι»; Ή να ασχολούμαι με ανοησίες σχολιαστών όπως του 42479 και 42519; Δεν πάτε κάπου αλλού να εκτονωθείτε;
01.05.2017, 10:18:07

Ανώνυμος 42587 έγραψε...
Ανώνυμος 42519 Και τί στοιχεία έχεις πως ήτανε "σκύθες/καυκασιοι/βαρβαροι"; Για τους ελληνικούς αμφορείς που αποικονίζονται όργια μεταξύ ανδρών ή ενηλίκων με παιδιά τί έχεις να πείς; 'Η μήπως θα τους βγάλεις και αυτούς "σκύθες/καυκασιους/βαρβαρους"; Βουτηγμένοι μέσα στο φαντασιακό σας πως καταγεστε απο αρχαίους έλληνες, εσείς οι νεο-ρωμιοί, φτάνετε σε σημείο να συκοφαντείτε άλλους αρχαιους λαούς για να βγάλετε όλη αυτή την "ρετσινιά" των αρχαίων ελλήνων.
06.05.2017, 23:15:52

Ανώνυμος 42597 έγραψε...
Telika βλαχορουμανιζεις με μια πονηραδα -αποριας υπουλου ενστολου της δεκαετιας του ''80. Οι πολλοι βαρβαροι τοτε στις μεγαλοπολεις της ελλαδος ερχονταν οπως οι σημερινοι βαρβαροι με ξενα-κλεμενα αγορακια-κοριτσακια και αλλα πουλουσαν και αλλα κτλ κτλ σε ειπα ελαχιστα για την πρωτη σελιδα για τις υπολοιπες πενηντα , μην περιμενεις , επαυτου του θεματος. Δεν σε κανει καλο να ''ψαρευεις'' στον Δουναβι.
07.05.2017, 17:45:47

Ανώνυμος 43738 έγραψε...
Ανώνυμος 42597 βλαχορουμανιζεις, σημερινοι βαρβαροι με ξενα-κλεμενα αγορακια-κοριτσακια

Μπράβο σου που δέχεσαι την Ρουμάνικη καταγωγή των Βλάχων. Όλο το υπόλοιπο σχόλιο σου είναι ακατανόητο, οι Ρωμιοί σήμερα είσαστε πρωταθλητές στην παιδοφιλία, τα βλεπουμε καθημερινα στις ειδήσεις το μόνο που σας ενώνει με τους αρχαίους έλληνες ειναι οι ορέξεις σας για συνουσίαση με παιδιά, δεν απάντησες όμως, ζείς στην φαντασίωση και εσύ πως κατάγεσε απο τους αρχαίους έλληνες;
25.08.2017, 02:32:26


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

9+2=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...