Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ
ΤΟ... ΜΑΚΡΟΝ


Τι μπορεί να προσδοκά η Ρωμιοσύνη
από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών


Έγραψε στις 26.04.2017 ο/η: Μουαμάρ Ιγνάτιος

ΕπιστροφήΟι γαλλικές εκλογές παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ευρωπαϊκή ήπειρος τελεί υπό πλήρη μετασχηματισμό μετά το Brexit και την εκλογή του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ, που αναμφίβολα πυροδοτούν εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γεγονός, πως ο λαϊκισμός σε όλη τη Γηραιά ήπειρο και όχι μόνο, είναι σε άνοδο.

Στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών καταποντίστηκαν τα παραδοσιακά κόμματα. Το συντηρητικό κόμμα του Φρανσουά Φιγιόν κατέρρευσε, όπως επίσης κατέρρευσαν και οι σοσιαλιστές του Αμόν. Σε άνοδο ήταν ο Μελανσόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο οποίος όμως φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει, πως σε περίπτωση εκλογής του δεν θα δεχόταν κανενός είδους αντιμετώπιση σαν κι αυτήν που είχε ο ρωμιός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αυτό το δήλωσε μπροστά σε τηλεοπτικά συνεργεία.

Αυτοί που προκρίνονται για το δεύτερο γύρο είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρί Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένα άτομο ─προσωπική άποψη εκφράζω─ συμπλεγματικό. Παντρεύτηκε τη δασκάλα του, η οποία τον περνάει 25 χρόνια. Την είχε ερωτευτεί από πιτσιρικάς και την παντρεύτηκε. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος πρόδωσε τον Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Γαλλίας που τον εμπιστεύτηκε και τον έκανε υπουργό Οικονομικών. Πολιτεύτηκε ─υποτίθεται─ ανεξάρτητος χωρίς να έχει κάποιο κόμμα πίσω του. Είναι ένας άχρωμος και άοσμος πολιτικός χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό υπόβαθρο πριν.


 
Ενδεχομένως αυτό το άτομο να έψαχνε για μαμά.
Δεν είμαστε εναντίον, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός.
Μπορείς να εμπιστευθείς όμως κάποιον, που παντρεύεται τη «μαμά» του;
 


Είναι τραπεζίτης. Έχει δουλέψει πολλά χρόνια στους Ρόθτσαιλντς της Γαλλίας. Είναι το αγαπημένο παιδί του Σόιμπλε, της Μέρκελ, της Γουόλ Στρίτ, της Γκόλντμαν Σάκς και γενικά των αγορών. Ένας άνθρωπος, ο οποίος δηλώνει αντιλαϊκιστής. Έχει νεοφιλελεύθερες ιδέες. Κάποιες από αυτές είναι ορθές, κάποιες άλλες είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Μια εκτενέστερη ανάλυση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των εκλογών, καθώς αναμένονται επίσης και οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία τον Ιούνιο. Εκεί θα υπάρξουν τρομερά προβλήματα σε περίπτωση εκλογής του Μακρόν, γιατί δεν θα ξέρει με ποιους να συνασπισθεί. Ποιους θα έχει για βουλευτές του και με ποιους θα συμπράξει για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Από τη μία μεριά λοιπόν, έχουμε αυτό το άτομο, τον Μακρόν, τον οποίο όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι σπεύδουν τώρα να ενισχύσουν ενθαρρύνοντας τους ψηφοφόρους τους να τον προτιμήσουν, για να μην πάει ο κόσμος και ψηφίσει τη Μαρί Λεπέν.

Η Μαρί Λεπέν είναι η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, ενός ακροδεξιού, αντισημίτη πολιτικού στη Γαλλία, ηγέτη του Εθνικού Μετώπου. Είναι των ιδίων αποχρώσεων κι αυτή, αποτελεί όμως πιο βελτιωμένη έκδοση του πατέρα της, γιατί κρύβει το αντισημιτικό της μένος πολύ περίτεχνα. Δεν το αφήνει να εκδηλωθεί, δεν κάνει κουβέντα καν γι΄αυτό.


 
 Η Λεπέν
δεν θεωρεί ότι έχει
ιδεολογική σχέση
και δεν θέλει καμία επαφή
με το εθνικοσοσιαλιστικό/αντισημιτικό
κόμμα της Ρωμιοσύνης.
 


Ακολουθεί μια ντεγκολιστική προσέγγιση. Έχει αυτοχρισθεί ως η διάδοχος του Ντε Γκολ, τουλάχιστον για τη μεγάλη γαλλική δημοκρατία. Δηλώνει πατριώτισσα κι ουσιαστικά παροτρύνει το γαλλικό λαό να δει το δεύτερο γύρο ως ένα δημοψήφισμα μεταξύ των ιδεών του εθνοκράτους Γαλλία και ό,τι αυτό πρεσβεύει (πατριωτισμούς κ.λπ.) εναντίον της παγκοσμιοποίησης, η οποία ─σύμφωνα με αυτά που ισχυρίζεται─ θα καταπιεί τη χώρα της. Δεν κάνει όμως καμία κουβέντα απολύτως για το τι θα κάνουν οι γαλλικές πολυεθνικές, που αναζητούν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Η Λεπέν είναι γνωστή για την εμμονή της να βγει από το ευρώ. Θέλει η Γαλλία να ξαναγίνει κυρίαρχη. Θεωρεί ότι η χώρα αυτή τη στιγμή είναι υποχείριο της Γερμανίας. Θεωρεί ότι η Ευρώπη κινείται βάσει της Γερμανίας, ότι δηλαδή η Γερμανία έχει τα πρωτεία και κάνει το κουμάντο.

Πέρα από την οικονομική καθίζηση της Γαλλίας, αισθάνεται ότι αυτό είναι κι ένα χαστούκι στην υπερηφάνεια του γαλλικού λαού, όπως το ντύνει εκείνη το θέμα, και παροτρύνει τους γάλλους να το δουν ως ένα δημοψήφισμα το όλο γεγονός και να καταψηφίσουν την παγκοσμιοποίηση.

Έχει βέβαια τη στήριξη του Τραμπ από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού και του Νάιτζελ Φάρατζ από τη μεριά της Αγγλίας. Να θυμίσουμε ότι ο Φάρατζ ήταν από τους πρωτεργάτες του Brexit.

Δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει πάντως, αν και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα βγει ο Μακρόν. Η Λεπέν μπορεί όμως να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη. Ακόμα κι αριστεροί ίσως να τη ψηφίσουν. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον στις 7 του Μάη να δούμε τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών.


 


Η Λεπέν θεωρείται εξαιρετικά έξυπνη.
Στα συσσίτια που οργανώνει προσφέρει σούπα σε άστεγους, αλλά με κομμάτια μπέικον μέσα.
Να έρθουν να φάνε όλοι οι μετανάστες, λέει.
Για να νοστιμίσει όμως η σούπα έχω βάλει μέσα και λίγο μπέικον.
 


Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο μειδίαμα στην όλη φάση είναι ότι όλοι οι ρωμιοί πολιτικάντηδες κι όλα τα κόμματα, μαζί με τους αργόσχολους δημοσιογράφους κρατικούς και μη, ασχολούνται με τις γαλλικές εκλογές κι εξετάζουν τον παράγοντα του πώς αυτές θα επηρεάσουν την Ελλάδα.

Δεν πρόκειται να την επηρεάσουν σε τίποτα απολύτως. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, όποιος κι αν ανεβεί επάνω στη Γαλλία. Οι ρωμιοί, ως συνήθως, δεν θα πετύχουν τίποτα. Δεν θα έχουν κάποια ευνοϊκότερη μεταχείριση από την Τρόικα, την ΕΕ, τις τράπεζες κι από οπουδήποτε αλλού. Αυτά είναι μύθοι, που ονειρεύονται οι ρωμιοί. Ότι θα έρθει, ας πούμε, ο από μηχανής θεός να τους απελευθερώσει.

Οι ρωμιοί λοιπόν, θα καταλήξουν να πάρουν του Μακρόν το... μακρόν, όπως παίρνουν πάντοτε. Αυτή τη φορά πάντως θα έχει κι ονοματεπώνυμο. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση δηλαδή, οπότε είναι μάταιος ο κόπος να ασχολείται κανείς με το πόσο ωφέλιμη θα είναι η εκλογή του Μακρόν ή αντιστοίχως της Λεπέν.

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη χώρα της Ρωμιοσύνης.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 42454 έγραψε...
Καλά τα λέτε για τούς ρωμιούς,αλλά ολίγον πλυντηρέξ στην Λεπέν δεν το κρύβεται...Υποτίθεται περιτέχνως,πλην -ω,δυστυχία μου!-εμφανώς.Δεν πειράζει,το έχουμε από καιρό καταλάβει.Καθείς με τις θέσεις του.
26.04.2017, 00:12:58

Ανώνυμος 42455 έγραψε...
Θεωρώ ότι, αν κάποιος μεταναστεύσει σε μία χώρα πάει να πει ότι το θέλει. Άρα είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους τρόπους της χώρας.

Γερακίνα.
26.04.2017, 00:49:36

Bielidopoulos έγραψε...

Από τον υπότιτλο και μόνο κατάλαβα ότι πρόκειται να διαβάσω άλλο ένα μπουρδολόγημα του Μ. Ιγνάτιου. Εκείνου του συμπλεγματικού τύπου που ζει απομονωμένος από την πραγματικότητα σε κάποιο ερημονήσι παρέα με κάποια βιβλία που και αυτά τα ερμηνεύει όπως του κατέβει. Η ρωμιοσύνη θα πάρει ό,τι πήρε με τις ολλανδικές εκλογές, την επίσκεψη Ομπάμα κ.ά., δηλαδή τίποτε. Σανός να υπάρχει να τρέφουν οι δημοσιοκάφροι τους ιθαγενείς. Εξάλλου, το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι συμφωνούν στο ότι η ρωμιοσύνη πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και περικοπές και αυτή είναι η ουσία. Τα άλλα περί διαφωνιών μεταξύ τους είναι ανατολίτικες κουτοπονηριές για να βρίσκουν έρισμα οι ρωμιοί πολιτικάντηδες να χώνονται εκεί που δεν τους σπέρνουν.

"Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένα άτομο προσωπική άποψη εκφράζω συμπλεγματικό. Παντρεύτηκε τη δασκάλα του, η οποία τον περνάει 25 χρόνια. Την είχε ερωτευτεί από πιτσιρικάς και την παντρεύτηκε."
Πάρε τα χάπια σου Μ.Ι.

Βέβαια στο τέλος ο συντάκτης παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει σε τίποτε οι γαλλικές εκλογές, αλλά ως συμπλεγματικός ρωμιός σημειώνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στη χώρα της ρωμιοσύνης. Βρε όσο και να χτυπιέσαι θα αλλάξουν οι ρωμιοί και θα πουν και ένα τραγούδι. Θα γίνουν ευρωπαίοι έστω και τρίτης κατηγορίας. Ως πότε οι ρωμιοί συνταξιούχοι της απατεωνίζουσας παλιάς γενιάς θα εισπράτουν διχίλιαρα και τριχίλιαρα, εφάπαξ και επικουρικές.

26.04.2017, 11:44:34

Ανώνυμος 42463 έγραψε...
@Βieli:"Από τον υπότιτλο και μόνο κατάλαβα ότι πρόκειται να διαβάσω άλλο ένα μπουρδολόγημα του Μ. Ιγνάτιου".
Noμίζω ότι δεν τον γουσταρεις τον Μουαμάρ και του καταλογιζεις πραγματα που δεν ειπε. Ο υπότιτλος καταλαβαίνω ότι είναι συνέχεια του τιτλου. Τι θα πάρει η Ρωμιοσύνη; Το μακρον του Μακρόν. Τα παπάρια μας δηλαδή. Ξαναδιαβασε το προσεκτικα να δεις. Τα ίδια λέτε.
Μηπως έκανες κανένα εμβόλιο και σε πείραξε;
Ο κρεμούλας
26.04.2017, 13:50:24

Bielidopoulos έγραψε...

Είναι γνωστή περίπτωση ο συντάκτης, τουλάχιστον σε μένα: πανγερμανισμός, προτεκτοράτο που το εκμεταλλεύονται όλοι αλλά δεν αλλάζει. Δεν είναι καιρός να προσγειωθούν οι νεοέλληνες στην πραγματικότητα; Ο (τ)ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει μια πλασματική μακαριότητα στη ρωμέικη κοινωνία, ότι δήθεν οι άλλοι, οι ξένοι, επιβουλεύονται τη ρωμιοσύνη, η οποία βάλλεται από παντού και αγωνίζεται δήθεν για τα δίκια των λαών. Το μόρφωμα Συριζανέλ είναι μία ύστατη προσπάθεια του πελατειακού κράτους (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι συμπεριλαμβανομένων και πολλών του ιδιωτικού τομέα) να κρατηθεί στην ύπαρξη και να διατηρήσει τα προνόμιά του. Ημιμάθεια ανακατεμένη με συνωμοσιολογία και προφητολογία. Ένας παθολογικός μυστικισμός της αστικής τάξης της ρωμιοσύνης που καταρρέει και ζητάει παρηγοριά. Έχουν γίνει αλλαγές και θα αλλάξουν περισσότερα στο μέλλον. Αλλαγές που ήδη υφίστανται: "brain drain", ΕΝΦΙΑ, υπερφορολόγηση, capital controls, άλλο που οι ρωμιοί παριστάνουν ότι είναι κάτι προσωρινό και θα δικαιωθούν στο εγγύς μέλλον. Όσο περισσότερο η ρωμιοσύνη πιέζει και προσπαθεί να εκβιάζει τις καταστάσεις συντηρώντας ένα παρωχημένο σύστημα τόσο μεγαλύτερη και πιο απότομη θα είναι η νεοφιλελεύθερη στροφή που θα κάνει. Θα τρίβετε τα μάτια σας. Ρωμιοσύνη δεν παύεις να μας εκπλήσσεις. Καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και παρακολουθήστε το σίριαλ "Ελλάς". Και καλή διασκέδαση.

26.04.2017, 15:20:17

Bielidopoulos έγραψε...

*παρωχημένο σύστημα
παρωχημένο καθεστώς ήθελα να γράψω.

26.04.2017, 15:37:11

Ανώνυμος 42470 έγραψε...
Θεωρώ την προσέγγιση του άρθρου από τον αρθρογράφου, λανθασμένη.
Από οικονομικής και όχι μόνο άποψης, οι νεοέλληνες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. Και γιατί θα 'πρεπε να είναι αλλιώς; Τα προβλήματα του Ρωμαίκου, αφορούν κυρίως αυτό το ίδιο, διότι αυτό κυρίως ευθύνεται δι' αυτά.
Αυτό που μας αφορά, αλλά και όλη την Ευρώπη, είναι η σύγκρουση την ΕΕ με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του ναζισμού. Λεπέν, Χρ. Αυγή, Πούτιν, Ουγγαρία κλπ, που προσβλέπουν στην διάλυση της ΕΕ και την επάνοδο στην Ευρώπη των Εθνών. Δηλαδή, σε μία κατάσταση, που στο παρελθόν μας οδήγησε στους δύο παγκ. πολέμους και όχι μόνο.
Ο Μακρόν, είναι ένας κεντροδεξιός πολιτικός που δεν θα αφήσει στην ιστορία, τα ίχνη του. Αλλά είναι ευρωπαϊστής, είναι υπέρ της παραπέρα διεύρυνσης των ευρωπαικών αξιών.
Το ερώτημα είναι απλό και συνάμα εξόχως σοβαρό: υπέρ της ΕΕ ή υπέρ της διάλυσης της; Δεν μπορούμε να εξισώνουμε τον -μέτριο- Μακρόν με την Λεπέν, που εκπροσωπεί ένα σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης.
Συνεπώς, οι Γαλλικές εκλογές αφορούν όλη την ήπειρό μας και όλο τον κόσμο. Αν πέσει η Ευρώπη, πέφτει όλος ο πλανήτης. Αυτό μάς δείχνει η ιστορία.
Κάτι άλλο. Η εξίσωση της Λεπέν και της σαβούρας της ιδεολογίας που εκπροσωπεί με την τάση για περισσότερο Ευρώπη, είναι ρηχή και λειτουργεί υπέρ της Δεξιάς.
Γιάννης
27.04.2017, 09:22:05

Ανώνυμος 42471 έγραψε...
" υπέρ της Ακροδεξιάς" ήθελα να γράψω
Γιάννης
27.04.2017, 09:39:42

Bielidopoulos έγραψε...

Ο κυριότερος λόγος δημιουργίας της ΕΕ ήταν και είναι η αποφυγή πολέμων μεταξύ των ευρωπαικών κρατών, κάτι που επιβεβαιώνεται από την ιστορία της. Το καταστατικό της ΕΕ θεωρητικά τουλάχιστον βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, υπηρεσιών, αγαθών και ανθρώπων. Αν δεν προέβλεπε την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων τότε θα έβγαιναν και θα έλεγαν (βλέπε αριστεροί και ακροδεξιοί) ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η λύση για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς είναι προφανώς οι συνεργασίες εναντίον της των υπόλοιπων κομμάτων, κάτι που νομίζω εφαρμόζεται στη Γερμανία και προφανώς και σε άλλα ευρωπαικά κράτη. Βέβαια εδώ πρέπει να σημειωθεί το εξής: ότι μπροστά στον κοινό κίνδυνο της ακροδεξιάς ενώνονται οι άλλες δυνάμεις σε έναν ιερό σκοπό. Με αυτόν όμως τον τρόπο νομιμοποιούν αυτές οι άλλες δυνάμεις τις πρακτικές τους και το παρελθόν τους που μπορεί να μην είναι και τόσο νόμιμα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Σε όποιον έχει ταξιδέψει θα ξέρει ότι τόσο πατριωτισμός, πατριωτική ιδεολογία και εθνικισμός δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο από όσο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ούτε λατινική Αμερική, ούτε Ασία, ούτε Αφρική το μέσο άτομο ασχολείται τόσο πολύ με την έννοια έθνος και πατρίδα. Είναι πιο cool σε τέτοια θέματα εκεί. Στην Ευρώπη παραδοσιακά και λόγω του παρελθόντος έχουν ένα κόλλημα/αγκύλωση σε τέτοια θέματα.
Μερικοί ενδιαφέροντες σύνδεσμοι:
http://www.naftemporiki.gr/story/942513/to-face-lift-tis-akrodeksias-stin-europi
http://rednotebook.gr/2016/07/anodos-tis-akrodexias-stin-evropi-tou-taki-giannopoulou/
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/370667/pos-ehei-diamorfothei-o-hartis-tis-akrodexias-stin-europi

27.04.2017, 11:54:31

Bielidopoulos έγραψε...

"Πρώτα θα κοπούν τα ποδάρια των εργατοπατέρων. Και κοιμάται ύπνο βαθύ... όποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάσθηκε... όταν ανακάλυψε πως οι δανειστές μετέτρεψαν σε προαπαιτούμενο την υποχρέωσή μας να ανοίγουμε τα μαγαζιά και τις Κυριακές. Θα δούμε το κίνημα " ποτέ την Κυριακή" να μαραζώνει στα εμπορικά δρομάκια και στις πλατείες και δεν θα το πιστεύουμε. Θα δούμε εργατοπατέρες να τρώνε γιαούρτια από τους πραγματικά εργαζόμενους των 300-400 ευρώ και θα νομίζουμε ότι γυρίζουν ταινία... Και όταν το "τάγμα" των εργατοπατέρων (παντός χρώματος) πάρει τον δρόμο του γιαουρτιού... σειρά θα έχουν οι χιλιάδες του κομματικού στρατού."
http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3207482/-kinezoi-oi-ergatopateres

Πωπώ τί είναι αυτά που διαβάζω για την Ελλαδίτσα, Παναΐα μου!

Στο μεταξύ για να γελάσουμε λίγο:
https://nikosvoutsis.wordpress.com/θεσεις-συριζα/
ΥΓ: Θα κατάγγελναν το μνημόνιο αλλά όχι τη διανειακή σύμβαση (κλείσιμο ματιού). Βρε τους μπαγάσες!

μπαγάσας < μεσαιωνική ελληνική μπαγάσα (=πόρνη) < ιταλική bagascia (=πουτανίτσα)
https://el.wiktionary.org/wiki/μπαγάσας

27.04.2017, 13:26:06

Ανώνυμος 42475 έγραψε...
Προς στιγμήν ανησύχησα. Είδα ότι ο μπιντέ-λόπουλος δεν είχε δημοσιεύσει σχόλιο και αναρωτήθηκα: "Λες να σχολιάζει αλλού" (μετάφραση: λες να τον γράφουν στα παπάρια τους και αλλού;). Ευτυχώς όμως επανήλθε. Και αφού μας έδωσε μερικές πληροφορίες που γνωρίζει από "μέσα" (δηλαδή ότι ο Μουαμάρ ζει σε νησί, περιστοιχισμένος από βιβλία που δεν καταλαβαίνει κλπ), απέρριψε το άρθρο χωρίς καν να το διαβάσει. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Ο Μπιντέ-λόπουλος μάλλον ζηλεύει τον τακτικό αρθρογράφο της σελίδας γιατί ο ίδιος δεν έχει τα balls να γράψει κάτι και να δεχτεί κριτική. Θυμίζει κάτι τεμπέλες κυράδες που έδιναν συστάσεις στις μαγείρισσες για τοι πως να φτάξουν μπεσαμέλ όταν οι ίδιες δεν ΄ξεραν κάν να βράσουν ένα αυγό.ε τα 'άρθρα του Μουαμάρ άλλοτε με βρίσκουν σύμφωνη και άλλοτε όχι. Αυτό δεν σημαίνει πως μηδενίζω τις απόψεις του εκάστοτε αρθρογάφου.

Αντιλαμβάνομαι βέβαια τον εκνευρισμό του Μπιντέ-λόπουλου που αναρρώνε μετά από επέμβαση αλλαγής φύλου και λεύκανσης πρωκτού. Περαστικά φίλε μου. Θα περάσει και αυτό. Κουράγιο!

Περιστέρα (όχι η γνωστή-απλά μια φίλη της Γερακίνας)
27.04.2017, 18:00:51

Ανώνυμος 42476 έγραψε...
Sorry για τα typos
Κολλάει το πληκτρολόγιο.

Περιστέρα

ΥΓ: Μπιντελόπουλε, βλέπω τα βυζιά στα πρόσεξαν ιδιαίτερα.
Ειδική Σιλικόνη;
27.04.2017, 18:16:53

Bielidopoulos έγραψε...

"γιατί ο ίδιος δεν έχει τα balls να γράψει κάτι και να δεχτεί κριτική"
Τόσα και τόσα έχω γράψει. Πωπώ τί μακάκας που είσαι.
Και αν θίγεσαι από την κριτική μου επί του συγκεκριμένου άρθρου εδώ είσαι, τί περιμένεις; Α ναι, με το που θα τολμήσεις να "επιχειρηματολογήσεις" φάααπ! Θα πέσουν βροχή οι τάπες. Μαλακιούλες με σιλικόνες όμως ξέρεις να ρωτάς. Σε τέτοια οι χατζηρωμιοί είναι αστέρια.

Στο μεταξύ: η πνευματική τροφή τροφή του ρωμιού (η χούντα δεν τελείωσε το 74, βλέπε: φασιστόγεροι):
"Στο κάτω κάτω, με μια αυθαίρετη μέτρηση, πιο κακόγουστες όλων των πνευματικών αναζητήσεων της χούντας ήταν οι περίφημες Εορτές Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων. Γίνονταν στο Καλλιμάρμαρο ή στο Καυτανζόγλειο, περιελάμβαναν λόγους των απριλιανών, παρελάσεις και φαντασμαγορίες, για το ποιόν των οποίων μια απλή παράθεση στιγμιοτύπων αρκεί: ομοιώματα αρχαίων τριήρων ή του θωρηκτού «Αβέρωφ» κατασκευασμένα από πολυστερίνη κυλούσαν πάνω σε ροδάκια· άρματα κατάφορτα με άνθη, επανδρωμένα με ευζώνους και στολισμένα με μαιάνδρους και αναδυόμενους φοίνικες ανέγραφαν τις λέξεις «γαλήνη, έργα, εθνική ασφάλεια»· μοτοσικλετιστές της ΕΣΑ, σε ένα διάλειμμα από τα βασανιστήρια, περνούσαν μέσα από φλεγόμενα στεφάνια ή σχημάτιζαν εν κινήσει ανθρώπινες πυραμίδες· αρχαιοελληνικοί ναοί περιστοιχίζονταν από καλοχτενισμένες δεσποινίδες, ενώ οχήματα ολάνθιστα έφεραν επιγραφές του στυλ «ευτυχισμένοι αγρότες, ευτυχισμένη Ελλάδα»."
http://www.tanea.gr/life-style/article/5440555/ki-an-einai-kits-na-to-fobaste/

Ναι, ναι. Με την μεταπολίτευση αυτό που κατηγορούσαν το έκαναν μαζικό κίνημα οι ρωμιοί:
http://www.iefimerida.gr/news/279623/poioi-einai-oi-dodekatheistes-poy-sygkentronontai-kathe-hrono-sto-litohoro-eikones
Γιατρέ μου εγώ είμαι τρελός ή αυτοί;

27.04.2017, 20:26:07

Ανώνυμος 42492 έγραψε...
Μπινελόπουλε,
Επειδή αμφισβητείς την Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, φάε μια κρεμούλα από τον Στούπα που συχνά επικαλείσαι. Τσάμπα μάγκας είσαι (γελοίος και άσχετος επίσης).

http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3207854/to-grexit-kerdizei-edafos

“Χωρίς το φιλελεύθερο πνεύμα των Άγγλων η Ευρώπη ασφυκτικά από τη ροπή των Γερμανών στον κρατικό απολυταρχισμό και των Γάλλων στον αυτοκρατορικό σοσιαλισμό.”

29.04.2017, 10:46:10

Bielidopoulos έγραψε...

Είσαι επαγγελματίας μακάκας, δεν εξηγείται αλλιώς η περίπτωσή σου.
Το συγκεκριμένο άρθρο του Στούπα είναι γενικά καλό και το αποδέχομαι, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό ισχύει για όλα. Μάλιστα αναφέρει πράγματα που έχω γράψει, όπως:
"Η αλήθεια είναι πως η ένταξη στην Ευρωζώνη έδωσε την ευκαιρία στο παρασιτικό και σπάταλο πελατειακό ελληνικό κράτος να "μεγαλουργήσει" δανειζόμενο με πολύ χαμηλά επιτόκια. Η ιστορία της Ελλάδας στο Ευρώ θυμίζει "τελειωμένο" ναρκομανή που απέκτησε μια "χρυσή" πιστωτική κάρτα. Η αυτοκτονία από υπερβολική δόση ήταν θέμα χρόνου..."

Tο πάει και παραπέρα:
"Η έξοδος τώρα από το Ευρώ μοιάζει με αυτοκτονία καθώς θα υιοθετήσουμε ένα νόμισμα που θα υποστεί συνεχείς υποτιμήσεις και θα έχουμε να πληρώσουμε ένα χρέος το οποίο θα αυξηθεί λόγω των υποτιμήσεων."
"Όσο υπάρχει το Ευρώ και η Ε.Ε. η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα τους. Προς το συμφέρον των Ελλήνων είναι επίσης η υιοθέτηση του αποτελεσματικότερου, διαφανέστερου και δημοκρατικότερου τρόπου λειτουργίας των κρατών της Ευρώπης σε σχέση με άλλα υποδείγματα στα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική."
"Κάθε απομάκρυνση της Ελλάδας από το σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. που αντιπροσωπεύει την εγγύτερη και μοναδική δίοδο πρόσδεσης στο λιμάνι των ανεπτυγμένων δυτικών κοινωνιών, εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη της χώρας με την υπόσταση που έχει σήμερα..."

Ο καραγκιοζάκος απομόνωσε μία πρόταση, αλλά όλο το κομμάτι είναι το εξής:
"Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα προτιμούσαν μια Ευρώπη διασπασμένη σε μικρότερες χώρες και πολλά διαφορετικά νομίσματα, παρά μια ενιαία πολιτική και οικονομική οντότητα 450 εκατ. ανθρώπων. Με άλλους όρους θα συναλλάσσονταν στην πρώτη περίπτωση, με άλλους στην δεύτερη. Το ίδιο ονειρεύονται εσχάτως και οι Βρετανοί. Νοσταλγούν την εποχή του Ερρίκου του Η΄ και της κόρης του της Ελισάβετ της Α΄ όταν χειραγωγούσαν με ανάλογες συμμαχίες την πολυδιασπασμένη Ευρώπη και κυριαρχούσαν. Αν αντέξει η Ε.Ε. αυτήν την κρίσιμη περίοδο το Η.Β. θα επιστρέψει στους κόλπους της και αυτό θα είναι προς όφελος όλων. Χωρίς το φιλελεύθερο πνεύμα των Άγγλων η Ευρώπη ασφυκτικά από τη ροπή των Γερμανών στον κρατικό απολυταρχισμό και των Γάλλων στον αυτοκρατορικό σοσιαλισμό."

Προφανώς ο Στούπας θέλει και τους άγγλους στην ΕΕ για να δέσει καλύτερα το γλυκό. Τη ρωμιοσύνη ποιος τη μαμεί. Είναι δική της ευθύνη οι μεταρρυθμίσεις, οι περικοπές και οι εξάλειψη των παθογενειών, όχι της Μέρκελ και του Σόιμπλε, οι οποίοι είναι υποτίθεται οι κακοί της ιστορίας (σανό για ιθαγενείς).

29.04.2017, 17:43:35

Ανώνυμος 42547 έγραψε...

"Και κοιμάται ύπνο βαθύ... όποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάσθηκε... όταν ανακάλυψε πως οι δανειστές μετέτρεψαν σε προαπαιτούμενο την υποχρέωσή μας να ανοίγουμε τα μαγαζιά και τις Κυριακές."
http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3207482/-kinezoi-oi-ergatopateres

«Φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά γίνεται στις περισσότερες χώρες, αν όχι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Οπότε μπορούμε να το δούμε κι αυτό ως εκσυγχρονισμό της οικονομίας», ανέφερε.
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5442707/papadhmhtrioy-diafwnoysame-gia-tis-kyriakes-alla-einai-eksygxronismos/

02.05.2017, 14:29:35


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

1+1=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...