Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

CO2


Η συμβολή του
στο ήπιο ατμοσφαιρικό κλίμα
και στην ανάπτυξη της ζωής


Έγραψε στις 19.03.2017 ο/η: Λούπου Μαρία

ΕπιστροφήΣτη Γη ο περισσότερος άνθρακας είναι αποθηκευμένος σε συμπαγή ανθρακικά πετρώματα, όπως αυτό στη λοφοσειρά που σχηματίζει τους Λευκούς Γκρεμούς του Ντόβερ, στο Στενό της Μάγχης.

Ποιος τιτάνας έφτιαξε αυτό το θαύμα της φύσης; Ένα πλάσμα χίλιες φορές πιο μικρό από το κεφάλι μια καρφίτσας! Τρισεκατομμύρια από αυτά. Μονοκύτταρη φύκη.

Τα ηφαίστεια εκλύουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και οι ωκεανοί το απορροφούν αργά. Με το πέρασμα εκατομμυρίων ετών τα μικροσκοπικά φύκια το συνέλεγαν και το μετέτρεπαν σε μικρά κελύφη. Εκείνα συσσωρεύτηκαν κι έγιναν παχιά κοιτάσματα κιμωλίας, δηλαδή ασβεστόλιθου, στον πυθμένα του ωκεανού. Αργότερα, η αεικίνητη Γη ανύψωσε τον πυθμένα και σμίλεψε αυτούς τους πελώριους γκρεμούς.

Άλλα θαλάσσια πλάσματα, με το CO2 έφτιαξαν κοραλλιογενείς υφάλους. Οι ωκεανοί μετέτρεψαν το διαλυμένο διοξείδιο σε ασβεστόλιθο χωρίς τη βοήθεια της ζωής. Ως αποτέλεσμα, έμεινε μόνο ελάχιστη ποσότητα διοξειδίου στην ατμόσφαιρα της Γης. Ούτε καν 0,03%. Λιγότερα από τρία μόρια στις δέκα χιλιάδες. Κι όμως, αυτά ορίζουν αν θα υπάρχει άγονη ερημιά ή κήπος γεμάτος ζωή στη Γη.

Αν δεν υπήρχε καθόλου CO2 η Γη θα ήταν παγωμένη. Αν υπήρχε το διπλάσιο, δηλαδή μόλις έξι μόρια στις δέκα χιλιάδες, θα ζεσταινόταν πολύ ο πλανήτης και θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα.
 
Δεν θα ζεσταινόταν όμως όσο η Αφροδίτη. Οι ωκεανοί της Αφροδίτης χάθηκαν στο διάστημα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Χωρίς ωκεανό δεν είχε τρόπο να δεσμεύσει το διοξείδιο από την ατμόσφαιρά της και να το αποθηκεύσει ως ορυκτό. Το διοξείδιο από τις εκρήξεις των ηφαιστείων συνέχισε να συσσωρεύεται. Σήμερα, η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι ενενήντα φορές πιο βαριά από τη δική μας και σχεδόν όλη είναι CO2, που παγιδεύει θερμότητα.

 

 

 Να γιατί η Αφροδίτη είναι τόσο ανυπόφορη κι αφιλόξενη για τη ζωή.

Η Γη όμως, εντυπωσιακά διαφορετική, είναι ζωντανή και αναπνέει. Με πολύ αργό ρυθμό, ωστόσο. Για μια ανάσα θέλει ολόκληρο χρόνο. Τα δάση περιέχουν την περισσότερη ζωή. Τα πιο πολλά βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο.
 
Όταν έρθει στο βορρά η άνοιξη, τα δάση εισπνέουν CO2 κι αυξάνονται πρασινίζοντας έτσι τη γη. Το ποσοστό του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα μειώνεται. Όταν έρθει το φθινόπωρο, πέφτουν τα φύλλα των δέντρων και σαπίζουν. Εκπνέουν CO2 που επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.
 
Το ίδιο συμβαίνει και στο νότιο ημισφαίριο, αλλά αντίθετα. Εκείνο όμως, αποτελείται κυρίως από ωκεανούς.

Τα δάση του βορρά επομένως, ελέγχουν τις ετήσιες μεταβολές του CO2 στον πλανήτη.

Η Γη αναπνέει έτσι εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 41698 έγραψε...
Ας συγχρονίσουμε την δική μας αναπνοή ως είδος, με της μητέρας Γης. Να συν- ομολογούμε μαζί της, όχι σαν τυφλά και υποταγμένα όντα. Αλλά να την ερευνήσουμε, να την ρωτήσουμε και να ακούσουμε τις απαντήσεις της. Κανένα σύστημα μας ή καμία μέθοδος μας, που είναι έξω από την λειτουργία της φύσης, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει. Αντίθετα, τέτοιες προσπάθειες όπως σε θρησκευτικό, πολιτικό, άλλο δόγμα ή ιδεολογήματα, μας οδηγούν στην Υβρη, απέναντι της, με τις γνωστές συνέπειες. Οι δυνατότητες μας, στον χρόνο που μας έχει δοθεί, πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη, είναι δυνάμει άπειρες, αρκεί να εξελισσόμαστε, σύμφωνα με τον Λόγο, που την χαρακτηρίζει. Εγώ τουλάχιστον, αυτό διαισθάνομαι από τις διαδικασίες που περιγράφονται, στην σύντομη ανάρτηση.
Γιάννης
19.03.2017, 17:03:33

Bielidopoulos έγραψε...

Το οξυγόνο της ατμόσφαιρας παράγεται από κυανοβακτήρια, φύκη και φυτά ως παραπροιόν της φωτοσύνθεσης. Η ύπαρξή του επέτρεψε την εμφάνιση πολύπλοκων μορφών ζωής πριν μισό δις χρόνια (Κάμβρια περίοδος). Το περισσότερο οξυγόνο αυτή τη στιγμή παράγεται από αυτό που καλείται φυτοπλαγκτό στους ωκεανούς, δηλαδή φύκη, τα οποία κατέχουν τη θέση του πιο πολύτιμου οργανισμού στον πλανήτη. Από την άλλη μεριά το οξυγόνο είναι δραστικό οξειδωτικό μέσο όπως το χλώριο και αύξηση της συγκέντρωσής του πάνω από ένα όριο εγκυμονεί κινδύνους. Το οξυγόνο είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και τοξικό αέριο. Όλα τα κύτταρα περιλαμβάνουν μηχανισμούς προστασίας. Για τους αναερόβιους μικροοργανισμούς είναι δηλητήριο.
Η ατμόσφαιρα της Γης αποτελείται κυρίως από άζωτο (78%) και οξυγόνο (21%). Αυτά τα δύο αέρια δεν είναι αέρια του θερμοκηπίου διότι δεν απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία επειδή αποτελούνται από άτομα του ίδιου είδους. Επίσης τα μονοατομικά αέρια δεν συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αέρια του θερμοκηπίου είναι αυτά που απορροφούν και εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία στο ίδιο εύρος με αυτό που εκπέμπει η ίδια η Γη. Τέτοια είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το νερό, το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου, το όζον και τα CFCs.
Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την απαρχή της βιομηχανικής επανάστασης και συνεχίζει να αυξάνει. Οι ανθρωπογενείς πηγές διοξειδίου του άνθρακα είναι η καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), η αποδάσωση, η διάβρωση του εδάφους και η κτηνοτροφία. Αν συνεχιστεί η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι σε 20 με 30 χρόνια από τώρα θα οδηγήσει σε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς με δυσμενείς συνέπειες για τη βιοποικιλότητα.
Η μέση θερμοκρασία της Γης υπολογίζεται στους 14 έως 15 βαθμούς Κελσίου κάτι που επιτρέπει στο νερό να βρίσκεται σε υγρή μορφή, ένας πολύ χρήσιμος διαλύτης της ζωής. Αν δεν υπήρχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου η μέση θερμοκρασία της Γης με βάση την απόσταση από τον Ήλιο και την ακτινοβολία που δέχεται υπολογίζεται ότι θα ήταν -18 και ο πλανήτης θα ήταν παγωμένος. Άλλοι πλανήτες όπως η Αφροδίτη βρίσκονται στην άλλη άκρη. Με ατμόσφαιρα αποτελούμενη κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα και πίεση 92 φορές μεγαλύτερη από της ατμόσφαιρας της Γης, η Αφροδίτη είναι μακράν ο πιο ζεστός πλανήτης του ηλιακού συστήματος με μέση θερμοκρασία 462 βαθμούς.

19.03.2017, 19:27:51

Ανώνυμος 41701 έγραψε...
Βικιπενια εγραψε και Bielidopoulos πλασαρησε. Αει φουκαρα και ναξερες. Αντιγραφεις μωρολογων. αει φουκαρα.
και πριν απτα φυκια και τις μεταξωτες κορδελες οταν ολα γυρω φωτια και λαβα ητονε;;;; αει φουκαρα
19.03.2017, 19:47:32

Bielidopoulos έγραψε...

Διαδικτυακός μακάκας σχολιάζει δικό μου σχόλιο και δεν παρελείπει να αμολήσει και ερώτηση (το βασικό χαρακτηριστικό των ημιμαθών βλαμμένων). Γίνε αμπελοφιλόσοφος αποκρυπτογραφόντας αρχαία σπαράγματα όπως ο Πάλμος και ο Πολύδωρας:
https://www.youtube.com/watch?v=NgISp4-2WrQ
https://www.youtube.com/watch?v=g68mMzgExrg

Ο διαδικτυακός ηλίθιος (γνωστός και ως e-λίθιος) ρωτάει, ο Bielidopoulos τί να απαντήσει στο σούργελο. Ο e-λίθιος τρέχει το λειτουργικό σύστημα pe-OS, όπως εξηγούσα τις προάλλες και αυτό προφανώς εξηγεί γιατί είναι για τον μπούτζο!
Αντί να "απαντήσεις" φάε καλύτερα μια κρεμούλα. Είναι γρήγορη, απλή και βοηθάει να καταπίνεις τις φαπούλες σου χωρίς πολλές αντιρρήσεις, σλουρπ, σλουρπ. Αν σε πνίγει το δίκιο φάε μια κρεμούλα, είναι η απλούστερη λύση για τα κόμπλεξ σου. Εμείς τί φταίμε να διαβάζουμε τις πορδές που αμολάς.

19.03.2017, 19:58:11

Ανώνυμος 41713 έγραψε...
ο απορδος μπιντες φρακαρε και ξεχειλισε το ποιον του
φτου σου μεγαλε. ετσι μραβο φανερωσε την ΛΑΤΙΝ λυσσα σου
20.03.2017, 12:59:45

Ανώνυμος 41716 έγραψε...

Μη Μιλάς Μουρλάκια.
;)

20.03.2017, 16:52:23

Ανώνυμος 41720 έγραψε...
ΜΜΜ. εταιρεια παραγωγης Σιλερόχαρτων για σπογγο........τυπους Bielidopoul λολολ ~ ;;.......
21.03.2017, 05:36:26

Ανώνυμος 41732 έγραψε...

Μη ρωτάς μακάκα..

21.03.2017, 13:18:05

Ανώνυμος 41791 έγραψε...
μπουνταλαδικο βοϊδι. παλι μουγκανισε την μπουρδα του
23.03.2017, 05:58:40

Bielidopoulos έγραψε...

Ο βαθμός στον οποίο οι χώρες θα περικόψουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα 50 χρόνια θα καθορίσει τις συνθήκες της ανθρώπινης ζωής στη Γη για τα επόμενα τουλάχιστον 10.000 χρόνια, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Stockholm Resilience Centre στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Η συνέχιση της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα με το σημερινό ρυθμό είναι πιθανό να αυξήσει την παγκόσμια θερμοκρασία κατά 2 έως 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, δημιουργώντας όρους που θα καθιστούσαν «δύσκολα διαχειρίσιμη» τη ζωή, δήλωσε ο Γιόχαν Ρόκστρεμ.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500136166

28.03.2017, 15:01:45


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

4+2=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...