Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΠΩΣ
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
“ΕΦΗΥΡΕ”
ΤΟ ΔΑΝΕΖΙΚΟ ΕΘΝΟΣ


Η σύνδεση
αρχαίων καταλοίπων
με την εθνική ταυτότητα


Έγραψε στις 01.03.2017 ο/η: Παυλή Καλλιόπη

ΕπιστροφήΟι Δανοί, ένα έθνος μικρό στη γωνιά της Ευρώπης, ένοιωσαν ιδιαίτερα υπερήφανοι που η κρατική χρηματοδότηση της επαγγελματικής αρχαιολογικής τους ενασχόλησης τη μεταναπολεόντεια εποχη κατέδειξε ότι, σε αντίθεση με τους γειτονικούς λαούς, δεν είχαν κατακτηθεί από τη ρωμαϊκή λαίλαπα, παρά είχαν αναπτύξει το «δικό τους» τοπικό πολιτισμό, των Vikings, και μελετούσαν με εμμονή, πρώτοι αυτοί στην Ευρώπη, την προϊστορική αρχαιολογία, ως αντίδραση στις απώλειες των εδαφών τους από τους ισχυρούς γείτονές τους. Το αποτέλεσμα ήταν να επιτύχουν, το 1819, την τριμερή διάταξη των Εποχών «Λίθου, Χαλκού, Σιδήρου», επανάσταση στην αρχαιολογία ανάλογη ─κατά τον Schnapp─ με την αναταραχή που επέφερε στον «οριενταλισμό» η αποκωδικοποίηση των ιερογλυφικών.

Έτσι, ο Christian Jϋrgensen Thomsen (1788-1865) όχι μόνο έδωσε την πρώτη εικόνα μιας προϊστορικής Ευρώπης με την πρακτική χρονολόγησης που καθιερωσε στην προσπάθειά του να οργανώσει το Μουσείο Βορείων Αρχαιοτήτων (Museet for Nordiske Oldsager) της Κοπεγχάγης που διηύθυνε, αλλά και κανένα ευρωπαϊκό μουσείο δεν διέθετε την εποχή εκείνη τόσο ολοκληρωμένες συλλογές όσο το δικό του.

Η μέριμνα για την αρχαιολογία στη Δανία εμφανίστηκε ιδιαίτερα νωρίς. Ο πρίγκιπας Frederick VI ήδη από το 1807 είχε ιδρύσει τη Δανέζικη Βασιλική Επιτροπή Αρχαιοτήτων υπογράφοντας ένα διεξοδικό πλάνο ανασκαφής, προστασίας και αξιοποίησης των ευρεθέντων, που ολοκληρωνόταν με τη φράση «με το παρόν έγγραφο, δοξασμένες μέρες ανατέλλoυν για την αρχαιολοyία σrη Δανία» και την ίδια πολιτισμική πολιτική συνέχισε ο κληρονόμος του θρόνου Christian VII.

Το 1892 το Μουσείο Βορείων Αρχαιοτήτων θα μετονομαστεί, σύμφωνα με τους όρους της νεωτερικότητας, σε Εθνικό Μουσείο (Nationalmuseet), συνδέοντας ευθέως την εθνική ταυτότητα με τα αρχαία κατάλοιπα που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τα σώματα των βάλτων της Εποχής του Σιδήρου και τα τυμβοειδή κτίσματα πάνω από δρύινα πλοία-φέρετρα που χρησιμοποιούσαν οι Vikings για τους διαπρεπείς νεκρούς της κοινότητάς τους.
 
 


 
 

Όπως εκτιμά η αρχαιολόγος Marie Louise Sørensen, η αρχαιολογία κυριολεκτικά «εφηύρε» το δανέζικο έθνος, με τη δανέζικη πολιτική να θεσμοποιεί το παρελθόν μετατρέποντας τα ευρήματα σε συναισθηματικά στερεότυπα: αναπαραστάσεις των αρχαίων θέσεων και των ευρημάτων, υψωμένες πέτρες, λίθινα εργαλεία, χάλκινα και χρυσά τέχνεργα έγιναν πολύ γρήγορα πολιτικά posters, γραμματόσημα και logos επιχειρήσεων.

Όσο για τη διάταξη χρονολόγησης που θέσπισαν οι Σκανδιναβοί, αυτή συνέβαλε στην έκρηξη του εθνικιστικού φρονήματος στους κόλπους της επιστημονικής ελίτ σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία με αποτέλεσμα να ανασταλεί για ένα χρονικό διάστημα η εκεί πρόοδος της προϊστορικής αρχαιολογίας, αφού αρκετοί αρχαιολόγοι, μολονότι διακεκριμένοι, για εθνικιστικούς λόγους αντιτάχθηκαν στη σκανδιναβική χρονολόγηση αρκούμενοι στα εθνογραφικά παράλληλα και βγάζοντας συνολικά συμπεράσματα για τη φύση ολόκληρων πολιτισμών.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...

And last but not least: Griechenland.

01.03.2017, 10:04:50

Ανώνυμος 41263 έγραψε...

Και όπως πάντα πρώτος και καλύτερος έσπευσε να σχολιάσει ο μπουρδολόγος άλλη μια βλακεία, έτσι γιατί είναι αερολόγος καρπαζοεισπράκτορας που «πληρώνεται» με το κομμάτι. Συνέχισε την καλή δουλειά αγαπητέ μου.
01.03.2017, 12:23:26

Ανώνυμος 41265 έγραψε...

Μη Μιλάς Μ..., το υπόλοιπο το ξέρεις.


01.03.2017, 12:35:36

Ανώνυμος 41268 έγραψε...

Stupid Bielidopoulos, last but not least is Albania.

01.03.2017, 12:54:16

Ανώνυμος 41269 έγραψε...

Μην βρίζεις τον Μπιθέκουρα παλιοανθέλληνα.
Ούτε να βρίσεις δεν ξέρεις. Για φάπες καλός είσαι.

01.03.2017, 13:30:01

Ανώνυμος 41273 έγραψε...

Δεν έχει ανάγκη τις δικές μου ύβρεις, καλά εκτίθεται και μόνος του.

01.03.2017, 14:20:28

Ανώνυμος 41287 έγραψε...

https://ellas2.wordpress.com/2009/07/20/μπιθεκούρας-και-αλβανοπαραμύθια-τη/

lol

01.03.2017, 18:33:29

Bielidopoulos έγραψε...

"Επανέρχεται στην ΕΡΤ1, από την Κυριακή 5 Μαρτίου (11:30), η εκπομή των Ενόπλων Δυνάμεων «Με αρετή και τόλμη», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο."
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500131695

Αχαχά, έλεος. Κατά φωνή και ο γάιδαρος..
Ελλαδίτσα last but not least.
Κερασάκι στην τούρτα: οι παρουσιαστές θα είναι γυναίκες! Πάρτ' αυγό και κούρευτο..

01.03.2017, 18:39:28

Ανώνυμος 41290 έγραψε...

Και λέω που χάθηκε ο μπουρδολόγος, τσουπ, νέα άσχετη ανάρτηση. Ανακουφίστηκα. Όλα καλά στο ελλαδιστάν.
01.03.2017, 19:35:48

Ανώνυμος 41304 έγραψε...
Εν μέσω πολύ ισχυρότερων εθνών και λαών, που χρησιμοποιούσαν το πραγματικό ή όχι ένδοξο παρελθόν τους, ήταν αναπόφευκτο για το μικρό έθνος των Δανών, να χρησιμοποιήσει κι αυτό το φαντασιακό του, ώστε να αποκτήσει ένα ιστορικό υπόβαθρο που το θα το καταστούσε ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Ηταν μία "φυσιολογική" αμυντική αντίδραση, σε μία εποχή εθνικιστικών αντιλήψεων. Εκείνο που θέλω να αναφέρω είναι, ότι η Δανοί δεν αρκέστηκαν, όπως κάνουν οι νεοέλληνες, στην πραγματική ή φανταστική ένδοξη τους καταγωγή, αλλά πέτυχαν παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία μικρή χώρα, που το μέγεθος της είναι λίγο μεγαλύτερο από την Πελοπόννησο και παρ' ότι το εξωτερικό χρέος της είναι μεγάλο, και χωρίς κάποιο ιδιαίτερα πλούσιο υπέδαφος, να έχουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο, χωρίς γραφειοκρατία και με πόλεις και χωριά, που χαρακτηρίζονται από ανθρωποκεντρισμό. Απ΄' όσο γνωρίζω το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έχει κερδίσει επτά βραβεία Νόμπελ. Συγκρίνετε το με τα δικά μας.. Ή η θανατική καταδίκη, καταργήθηκε νωρίς στο 20ο αιώνα.
Γιάννης
02.03.2017, 09:27:28

Ανώνυμος 41305 έγραψε...

Χαχαχα, το "μικρό" κράτος της Δανίας όχι μόνο είχε κατακτήσει την Αγγλία, αλλά τους είχε υποχρεώσει να της πληρώνουν φόρο υποτέλειας.
02.03.2017, 10:42:17

Ανώνυμος 41306 έγραψε...
Γιάννηηηηη ......Αφροδιτη σου λεει κατι;; Ζησε πρωτα και κατοπιν.....
02.03.2017, 11:03:52

Ανώνυμος 41307 έγραψε...
265 έγραψε Βρωμισ ο τοπος ‘’ΜΜΜ’’ Μονιμη Μανια ΜΑΠΑ να βρωμιζει κάθε τοπο.
παντοτινά ΛΑ ΧΑΝΟΣ ΛΑ ΧΕΣ(τ)ΙΣ θαναι.
φτηνιαρη που νομιζεις οτι γνωριζεις την γλωσσα που γραφεις
Το περιεχομενο σου. ΜΜΜ, ΓΙΕΛ, ΛΟΛ, ΕΥΛΑΜΠΙΟΣ, ΚΡΕΜΟΥΛΑΣ, ΦΑΠΑΣ, ΦΡΑΠΑΣ,και Ρωμαιος νεοΝερωνας Σφαξε, Καψε, Ληστεψε.
λατινοκοιλιόδουλε.

02.03.2017, 11:09:20

Ανώνυμος 41308 έγραψε...
Πώς ειχα την εντύπωση πως οι Δανοί όπως και οι Αγγλοι, κατοικοι της ΝΑ Αγγλίας ελιναι Σάξωνες δλδ,
Σκύθικά φύλα που ξεκινησαν απο τις Ασιατικές στέπες και έφτασαν ως τη σκανδιναυία,
με το μαχαίρι και τη φωτιά .
02.03.2017, 11:11:53

Ανώνυμος 41320 έγραψε...

"Ελλάδα μου εσύ
Αρχαία, τρελή
Σε άδεια πηγή
Πέφτεις, πνίγεσαι"
https://www.youtube.com/watch?v=4wr411GoaSE

Μπα, δεν ιδρώνει το αυτί των ρωμιών (βλέπε μακάκας με παλαντώσεις..). Προτιμούν να είναι ονειροπαρμένοι καρπαζοεισπράκτορες παρά να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Η κατάσταση απαιτεί μαστίγιο και καρότο, ε, χε, χε. Α, κατά φωνή:
http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/772671/mastigio-kai-karoto-apo-ti-lagkarnt-eiste-me-to-ena-podi-exo-apo-ti-laspi
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500131054
Θα γίνει ο ρωμιός ευρωπαίος έστω και τρίτης κατηγορίας θέλει δεν θέλει. Αφού πήγε και έμπλεξε με τους ευρωπαίους και τους αμερικάνους θα την πατήσει. Να ξεχάσει τα κοντοσούβλια, τις τσικνοπέμπτες, τα κοκορέτσια και να στρωθεί στη δουλειά. Διότι μιλάει πολύ και όποιος μιλάει πολύ παράγει λίγο. Πρέπει να μιλάει λίγο ή καθόλου και να δουλεύει πολύ. Με οργάνωση, πρόγραμμα και σχέδιο. Να γίνει από τουρκόσπορος κουτοπόνηρος ανατολίτης, βέρος ευρωπαίος. Αμέ. Δύση ή Ανατολή, το δίλημμα είναι ξεκάθαρο και δεν έχει μέσες λύσεις. Διαλέγετε και παίρνετε.

@Γιάννης
""φυσιολογική" αμυντική αντίδραση, σε μία εποχή εθνικιστικών αντιλήψεων"
Σκέψου πριν γράψεις ρε Johnny. Μήπως έπαιξε ρόλο και η θύμηση του παρελθόντος; Η Γροιλανδία τους ανήκει. Μήπως ονειρεύονται και αυτοί αυτοκρατορίες; Παίζουν και άλλοι παράγοντες.

02.03.2017, 11:56:45

Bielidopoulos έγραψε...

Για την ιστορία τάδε έφη Bielidopoulos: 41320.

02.03.2017, 12:19:48

Ανώνυμος 41322 έγραψε...

Μου είσαι αδιάφορος.
Ιστορία
02.03.2017, 12:46:59

Bielidopoulos έγραψε...

9:05 - "που τη λέγανε Ελλάς, δεν τη λέγανε Griechenland.."
https://www.youtube.com/watch?v=uHkG1ZtUs4M
Βρε Griechenland είναι πιο σωστό.

02.03.2017, 12:53:47

Ανώνυμος 41325 έγραψε...

Ο απόηχος της δανέζικης κατάκτησης της Αγγλίας βρίσκεται στον "Άμλετ".
02.03.2017, 14:09:45

Ανώνυμος 41328 έγραψε...
41320,
Δεν είχα διάθεση να υπερασπιστώ ην Δανία ή να δείξω ότι τρέφω κάποιον θαυμασμό γι αυτήν. Ηθελα να πω, ότι αυτή η χώρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση απ' όλο το κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη και εν πολλοίς επικρατεί ακόμα. Αν ονειρεύονται αυτοκρατορίες ή όχι, δεν το γνωρίζω. Δεν είμαι.. δανιολόγος. Πάντως, η Γροιλανδία τους ανήκει, αλλά τα τελευταία χρόνια, της έχουν παραχωρήσει κάποιες ελευθερίες, περί αυτονομίας-δεν τα ξέρω καλά. Για μένα, το σημαντικότερο είναι πως μαζί με άλλες "χώρες του Βορά", έχουν πετύχει να είναι σε καλλίτερη μοίρα από εμάς, ενώ για προφανείς λόγους θα 'πρεπε να συμβαίνει τ αντίθετο.
Γιάννης
02.03.2017, 15:59:10

Ανώνυμος 41329 έγραψε...
41306,
δεν μπόρεσα να σε καταλάβω
Γιάννης
02.03.2017, 16:18:18

Ανώνυμος 41330 έγραψε...

Όχι Γιάννη, για προφανείς λόγους συμβαίνει στον βορρά αυτό που νομίζεις πως θα έπρεπε να συμβαίνει στον νότο και τούμπαλιν.
02.03.2017, 16:29:34

Bielidopoulos έγραψε...
@Γιάννης
Ε ναι, πάλι τελευταία και καταιδρωμένη θα είναι η ρωμιοσύνη. Μην μπερδεύεις Δανία του προηγούμενου με του σημερινού αιώνα τόσο άμεσα. Προφανώς έχουν αλλάξει και αυτοί. Γίνε "δανιολόγος" και θα μάθεις. Δεν επενδύουν τόσο πολύ όσο τουλάχιστον η ρωμιοσύνη στην ευγενή καταγωγή.

02.03.2017, 18:58:24

Ανώνυμος 41334 έγραψε...
41330,
Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις και συμφωνώ. Εννοώ, τις κλιματολογικές διαφορές ανάμεσα στον Βορά και τον Νότο και άλλους αντικειμενικούς παράγοντες, που ευνοούν τον Νότο. Οι Βόρειοι, το αντιπαρέρχονται με πρακτικές που για εμάς, εδώ στην Ελλάδα, είναι ¨άγνωστες". Πχ στην Δανία, ο μέσος αγρότης κατέχει αρκετές δεκάδες στρέμματα. Για να γίνεις αγρότης πρέπει να τελειώσεις μία πανεπιστημιακή σχολή, διάρκειας τριών ετών. Από τα κέρδη πάντα επενδύουν, σε διάφορους νεωτερισμούς, ο κάθε αγρότης μιλάει τουλάχιστον άλλη μία γλώσσα, δεν γνωρίζουν από.. σκυλάδικα (θα τα κάψω τα λεφτά μου τα ρημάδια) και ο αγροτικός παραταξιακός συνδικαλισμός, παίζει ελάχιστο ρόλο, κλπ
Γιάννης
02.03.2017, 19:45:18

Ανώνυμος 41335 έγραψε...
Bieldopoulos,
απ΄ όσο ξέρω, ζουν περισσότερο στο τώρα και λιγότερο στο χθές. Υπάρχουν χωριά (μικρά), που ίσως, να μην έχουν εκκλησία, αλλά έχουν οπωσδήποτε σχολείο.
Γιαννης
02.03.2017, 19:58:35

Ανώνυμος 41339 έγραψε...

Έχουμε διαφορετικές κοσμοθεωρίες, διαφορετική μεταφυσική θεώρηση της ζωής Γιάννη.
03.03.2017, 00:11:00


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

7+4=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...