Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Ή
η κρίση
του καπιταλισμού;


Έγραψε στις 23.02.2017 ο/η: Μουαμάρ Ιγνάτιος

ΕπιστροφήΑυτό το θέμα είναι αρκετά σύνθετο και απαιτεί εξαιρετικά προσεκτική προσέγγιση, γιατί κατά τη γνώμη του γράφοντος δεν είναι απλά μια οικονομική κρίση, που μπορεί να αποδοθεί σε λανθασμένα εφαρμοσμένες οικονομικές πολιτικές, αλλά υποκρύπτει και μία ιδεολογική σύγκρουση.
 
Είναι άραγε υπεύθυνες οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που προκάλεσαν την κρίση χρέους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη; Μήπως η κρίση χρέους οφείλεται στη διαχρονική συσσώρευση ελλειμμάτων, που προέκυψαν από τη κρατιστική δημοσιονομική πολιτική διαφόρων κυβερνήσεων; Οι πολιτικές λιτότητας πόσο συντέλεσαν στα υψηλά επίπεδα ανεργίας, μείωσης εισοδημάτων και απώλειας περιουσίας; Τι τελικά εννοούμε με την «κρίση χρέους»;


Τι σημαίνει «κρίση χρέους»


Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία δημιουργίας πλαισίων συγκεκριμένων ορισμών. Για παράδειγμα, ας επιχειρήσουμε να ορίσουμε την «κρίση χρέους», που η Δύση (και όχι μόνο) βιώνει σήμερα.
 
Για έναν νεοφιλελεύθερο, η κρίση χρέους προκύπτει από τη συσσώρευση χρέους εξαιτίας διαχρονικών ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αυτό κυρίως πηγάζει από την υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα με συνεχείς προσλήψεις προσωπικού αμειβόμενου πάνω από το μέσο όρο της αγοράς, δημιουργία κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών χωρίς ουσιαστικό ρόλο και αλόγιστη σπατάλη κρατικών πόρων για την ικανοποίηση συντεχνιών ή ισχυρών ομάδων ψηφοφόρων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση.
 

 

 
Η χώρα δανείζεται εκδίδοντας ομόλογα, τα οποία αγοράζονται από τη χρηματοπιστωτική αγορά έναντι κάποιου επιτοκίου. Όμως αυτά τα ομόλογα κάποτε λήγουν και συνεπώς χρειάζονται διαρκή αναχρηματοδότηση. Αν όμως η συσσώρευση του χρέους είναι διαρκώς αυξανόμενη, οι αγορές περιορίζουν ή σταματούν τελείως να δανείζουν χώρες που εξακολουθούν να δημιουργούν ελλείμματα και να διογκώνουν το χρέος τους. Το αποτέλεσμα είναι λίγο-πολύ γνωστό: Οι αγορές «ξεφορτώνονται» μέσα από διάφορες συμφωνίες τα προβληματικά ομόλογα εκείνων των χωρών σε διάφορες κυβερνήσεις κι έτσι μια χώρα καταλήγει να χρωστάει σε άλλες χώρες. Δηλαδή, εδώ έχουμε τη μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε κρατικό.


Εξωτερικό/εσωτερικό χρέος

Στο σημείο αυτό, αξίζει να διευκρινιστεί, πως το χρέος είναι εξωτερικό και όχι εσωτερικό.

Εσωτερικό είναι το χρέος μιας χώρας, όταν η χώρα αυτή δανείζεται έμμεσα από τους πολίτες της μέσω του εγχώριου τραπεζικού της συστήματος. Αυτό φυσικά σήμερα φαντάζει ουτοπιστικό, μιας και υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ των τραπεζών στα πλαίσια ενός καλά οργανωμένου  παγκόσμιου τραπεζικού-χρηματοπιστωτικού συστήματος που ρυθμίζει το ρόλο της κάθε κρατικής τράπεζας από τη πιο μικρή έως τη μεγαλύτερη.

Εδώ λοιπόν αρχίζει το παιχνίδι να γίνεται γεωπολιτικό. Οι χώρες που αγοράζουν τα ελλείμματα μιας χρεωκοπημένης και υπό πτώχευση χώρας δεν είναι μόνο οικονομικοί, αλλά συνάμα και γεωπολιτικοί. Αν η υπό πτώχευση χώρα έχει αξιοποιήσιμη γεωγραφική θέση, αποτελεί εμπορικό κόμβο στο διακομιστικό εμπόριο και έχει ορυκτό πλούτο, ενεργειακά κοιτάσματα ή αξιοποιήσιμες πλουτοπαραγωγικές πηγές, τότε είναι ευκολότερο το ιδιωτικό χρέος να αναληφθεί από κάποιες χώρες, συνασπισμούς κρατών ή ακόμα και να γίνει μια τιμαριοποίηση αυτής της χώρας και το κάθε «τιμάριο» να «κηδεμονεύεται» ξεχωριστά. Αυτό εξάλλου ήταν και η πάγια πρακτική των απανταχού αποικιοκρατών τους περασμένους αιώνες.

Πρακτικές κρατισμού


Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι τα υψηλά ελλείμματα και χρέη ήταν και είναι αποτέλεσμα πολιτικών που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν σοσιαλιστικές-σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις διαχρονικά, που λειτουργούσαν και λειτουργούν δημιουργώντας ένα σοβιέτ τύπου οικονομικό μοντέλο καθόλα αντιπαραγωγικό και αναξιοκρατικό. Υπάρχουν πάμπολλες κυβερνήσεις της λαϊκής δεξιάς ή κυβερνήσεις συντηρητικών κομμάτων που εναγκαλίζονται τον κρατισμό και εφαρμόζουν τις ίδιες ακριβώς πρακτικές. Ο κύριος στόχος είναι ο ίδιος. Η «εξαγορά» ψήφων και η δημιουργία ενός αδηφάγου πελατειακού κράτους. Είναι χαρακτηριστικό αυτών των κυβερνήσεων «δεξιών» και «αριστερών» να φορολογούν ή να δανείζονται για να εξυπηρετήσουν τους κομματικούς τους στρατούς ξοδεύοντας αλόγιστα ποσά φορτώνοντας τα χρέη στους φορολογούμενους, όταν η χρεωκοπία βρίσκεται προ των πυλών.


Υγιής ανταγωνισμός

Το σύστημα της νεοφιλελεύθερης αγοράς ευνοεί μικρό δημόσιο τομέα, χαμηλές δημόσιες δαπάνες για να είναι χαμηλές και οι φορολογίες, μηδαμινά δημοσιονομικά ελλείμματα για να μην χρειάζεται να δανείζεται η χώρα, και χαμηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία πρεσβεύει ότι οποιοδήποτε αγαθό ή υπηρεσία μπορεί να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, δεν πρέπει να το αναλαμβάνει ο δημόσιος τομέας και να επιβαρύνονται οι πολίτες με φόρους με δεδομένο ότι υπερβολικές φορολογίες μειώνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δημιουργούν στρεβλώσεις στην κατανομή των πόρων της οικονομίας, και περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους νεοφιλελεύθερους, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερο κόστος, δεδομένου ότι λειτουργεί «υγιής» ανταγωνισμός.

Πόσο «υγιής» είναι όμως αυτός ο ανταγωνισμός; Πόσο ωφελεί την κοινωνική πλευρά της κάθε κοινωνίας; Πόσο ωφελείται πραγματικά ο μέσος πολίτης με τα μονοπώλια που δημιουργούνται συγκεντρώνοντας τον πλούτο στα χέρια λίγων;


Φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης

Είχε δίκιο η Ρόζα Λούξεμπουργκ όταν πριν από έναν αιώνα έθεσε το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»; Αναμφίβολα, η αντίδραση στο νεοφιλελευθερισμό και στην απόλυτη κυριαρχία των αγορών, είναι τα νέο-φασιστικά καλέσματα, που ανοίγουν το δρόμο για ένα επικίνδυνα διχασμένο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στις μέρες μας είναι πασιφανές, πως οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κρίση είναι μία βορειο-ευρωπαϊκή, αγγλο-σαξονική ολιγαρχία με κερδοσκοπικά, στρατιωτικά και ενεργειακά συμφέροντα, που μέσα από τη διαδικασία της κεφαλαιακής συσσώρευσης και της συγκέντρωσης εξουσίας των τελευταίων δεκαετιών, δημιουργεί ένα κύμα φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης και κατοχής των μέσων παραγωγής.


Πλουτοκρατική ολιγαρχία

Τι έχουμε λοιπόν; Τη κρίση του καπιταλισμού, ή τον καπιταλισμό της κρίσης;

Έχουμε και τα δύο.

Όταν η ροή παραγωγής και της απασχόλησης ρυθμίζονται από την ολιγαρχική πλουτοκρατική ελίτ που κρύβεται πίσω από τους «νόμους της αγοράς», δεν υπάρχει καμία απολύτως προοπτική, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δυναμικές για μια περισσότερο δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος και του προσανατολισμού των επενδύσεων. Οι κοινωνικές προτεραιότητες απλά παύουν να υφίστανται, γιατί επικρατούν οι νόμοι του αλόγιστου και απεριόριστου κέρδους που όχι μόνο μετασχηματίζει ριζικά τη παραγωγή και την κατανάλωση, αλλά δημιουργεί και μια τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση.

Η έννοια της ανάπτυξης δεν αφορά το κοινωνικό σύνολο, αλλά την πλουτοκρατική ολιγαρχία και των ομίλων/εταιρειών που είναι στη κατοχή τους. Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η κρίση δοκιμάζει τις δυνατότητες του κάθε πολίτη και τον καθιστά αδύναμο και ανίκανο να αντιδράσει. Η κρίση οξύνει τη συστηματική απορρύθμιση των θεσμών και οι αδύναμες χώρες οδηγούνται σε μακροοικονομική αποδυνάμωση.


Φασίζουσες επιλογές


Δεν θα ήταν υπερβολικό εάν λέγαμε πως ο χρηματοοικονομικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, μιας και οι αποφάσεις των μικρών αλλά πανίσχυρων ελίτ, καθορίζουν ζητήματα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ένδεια, αλλά και ο φόβος για ένδεια εκατομμυρίων ανθρώπων, τους οδηγεί σε λαϊκίστικες φασίζουσες, απολυταρχικές επιλογές που δίνουν την ευκαιρία στην ξενοφοβία, το φασισμό, τον ρατσισμό και τον οικονομικό προστατευτισμό να αναδυθούν.
 
 


 
 
Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου διακατέχεται από το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης που συνοδεύονται από το φόβο ότι τίποτα δε μπορεί να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα προς μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Οι φόβοι αυτοί ενισχύονται διαρκώς μέσα από τα ΜΜΕ, ώστε να αποθαρρύνουν και να εγκλωβίσουν τους ανθρώπους σε έναν ιδρυματοποιημένο και κλειστοφοβικό ατομικισμό, εμπλουτισμένο με ένα αίσθημα απροθυμίας για αντίδραση. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στην αποδοχή μιας κατάστασης που παραπέμπει στη παντοδυναμία της εξουσίας.  


Κρίση συνείδησης


Συνεπώς, δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή χρηματοοικονομική κρίση. Πρόκειται στην ουσία για μια κρίση παραγωγική, διατροφική, ενεργειακή και περιβαλλοντική, αλλά κυρίως μια κρίση της ανθρώπινης συνείδησης.

Η διαδικασία παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών ενέχει αναμφίβολα και τη διαδικασία παραγωγής συνείδησης. Μια απότομη και απρόσμενη ρήξη της παραγωγικής συνέχειας σημαίνει και ρήξη στην παραγωγή συνείδησης που υποδαυλίζει την ανθρώπινη ανάγκη για συνύπαρξη.Υπερσυσσώρευση πλούτου
 
Ο μετασχηματισμός των παλιών αποικιακών αυτοκρατοριών και η επανεδραίωση της νεο-αποικιακής εξουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο επιβάλλει τη ραγδαία επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης των αδύναμων χωρών, μιας και συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστική αποδυνάμωση του βιομηχανικού τους κεφαλαίου. Πρόκειται δηλαδή, για μια συστηματική διαδικασία διάλυσης της οικονομικής κυριαρχίας των εγχώριων οικονομιών, που αποσταθεροποιούνται από την αστάθεια των ανεξέλεγκτων κεφαλαιακών ροών και την πλήρη κατάρρευση της δυνατότητας άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Στις μέρες μας, ένας κερδοσκοπικός πόλεμος είναι η ευκολότερη και πιο προσοδοφόρα διέξοδος για την κατεστημένη εξουσία μέσα στην κρίση του καπιταλισμού. Η μαζική καταστροφή αξιών και κεφαλαίου που προϋποθέτει ένα παραγωγικό πλεόνασμα, λόγω της υπερσυσσώρευσης πλούτου στα χέρια λίγων, δίνει στους νικητές τη δυνατότητα να σύρουν τους ηττημένους στο να κάνουν ακόμα και σημαντικές γεωγραφικές / γεωπολιτικές υποχωρήσεις. Τα ισχυρά συμφέροντα των αγορών του χρηματοοικονομικού πολέμου αποσπούν τεράστια κέρδη από αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
 

Συμπεράσματα

Θα μπορούσα να κλείσω με ένα σύνηθες ευχολόγιο του στυλ: Ανάληψη πρωτοβουλιών για μια συντονισμένη πολιτική δράση σε πολλά επίπεδα, ώστε η κοινωνία να σταθεί φραγμός στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση καλλιεργώντας το έδαφος για μια πιο συλλογική και πιο δημοκρατική κοινωνία. Στη δημιουργία δηλαδή, μιας ενισχυμένης πλειοψηφίας, που θα λειτουργούσε αντισταθμιστικά στον ιμπεριαλισμό των τραπεζών και των «νόμων» της αγοράς.

Γνωρίζοντας όμως επαρκώς την ανθρώπινη φύση, θα έλεγα πως τα ευχολόγια δεν είναι ούτε λύσεις ούτε και ρεαλιστικές προσεγγίσεις στο σημερινό γίγνεσθαι.

Το πλέον όμως σημαντικό στη διαδικασία περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της κρίσης αποτελεί ο βαθμός κατανόησης και ερμηνείας της κρίσης με ορθολογικούς όρους. Αυτό σημαίνει πως τα αίτια της κρίσης, άρα και τα μέσα θεραπείας της, θα πρέπει να αναζητηθούν στην πραγματική ζωή των ανθρώπων κι όχι σε έναν αφηρημένο και υπερβατικό χώρο με θεωρίες συνωμοσίας, εξωγήινους και «ιλλουμινάτους».
 
Με άλλα λόγια, η πρόκληση της κρίσης είναι αναγκαίο να κατανοηθεί όχι με μοιρολατρία, αλλά μέσα στο κοινωνικό σύνολο που μας περιβάλλει. Να δούμε δηλαδή με ρεαλισμό την καθημερινότητά μας σαν ένα προσωπικό μας σχέδιο επαναπροσδιορισμού του εαυτού μας, που θα πρέπει να αμφισβητήσει όχι μόνο πολλές από τις βεβαιότητες ενός μοντέλου, το οποίο οδήγησε την κοινωνία σε αυτή τη κατάσταση αλλά και τις προσωπικές μας επιλογές.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μην ερμηνεύουμε τον κόσμο μονομερώς επιχειρώντας να ρίξουμε την ευθύνη αλλού εκτός από τη χώρα μας, τους συμπολίτες μας και εμάς τους ίδιους. Ο κύριος στόχος λοιπόν για τον καθένα μας θα πρέπει να είναι η αποτροπή της άλωσης της ατομικής του συνείδησης. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καταστεί αυτό επιτεύξιμο. Είναι στο χέρι του καθενός μας να τους αναζητήσει και να τους προσαρμόσει στη δική του προσωπικότητα.

 
Πρέπει διαρκώς να παλεύουμε για τον μετασχηματισμό του ίδιου μας του εαυτού ξεκινώντας από την καθημερινότητά μας, αλλάζοντας δημιουργικά τον καθημερινό μας βίο με το βλέμμα στο μέλλον και την ισότιμη συμμετοχή, την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή της κοινωνίας.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 41117 έγραψε...

Να διαγραφεί όλο το χρέος της ρωμιοσύνης και να δανειοδοτηθεί εσαεί με αρνητικό επιτόκιο μπας και ηρεμήσει ο συντάκτης και γλιτώσουμε και εμείς από την πάρλα.

22.02.2017, 21:55:52

Ανώνυμος 41121 έγραψε...
@41117
Ψάχνω να βρω αυτό που λες και δεν το βλέπω στο κείμενο. Για βοήθα λίγο.
23.02.2017, 10:48:53

Ανώνυμος 41125 έγραψε...
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες και ανάλυση.
23.02.2017, 12:12:16

Bielidopoulos έγραψε...

Όταν διαβάζω κείμενα του Μ.Ι. (ασυνάρτητα, πηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο με μανία) μου δίνει την εικόνα ενός τύπου που ζει απομονωμένος σε κάποιο νησί παρέα με κάποια βιβλία από όπου απομονώνει, ερμηνεύοντας αυθαίρετα, αυτά που τον βολεύουν. Τη μια είναι ο κακός πανγερμανισμός, την άλλη το ανυπεράσπιστο προτεκτοράτο (sic) που οι γερμανοί θέλουν να το αγοράσουν κοψοχρονιάς (περίεργο διότι όλο άραβες, ρώσοι και κινέζοι βλέπω να αγοράζουν), την άλλη θα κάνουν πόλεμο οι ΗΠΑ εναντίον της Γερμανίας, την παράλλη θα γίνει ηγεμονικός πόλεμος, κατόπιν κερδοσκοπικός πόλεμος. Ότι να' ναι προκειμένου οι ρωμιοί να την βγάλουν καθαρή. Δεν πα να ανατιναχτεί και ο πλανήτης ολόκληρος. Τώρα ανακάλυψε άλλο μαργαριτάρι: μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε κρατικό. Δεν είναι σύνθετο το θέμα Μ.Ι. το μυαλό σου έχει κολλήσει και δεν λέει να ξεκολλήσει.

23.02.2017, 13:25:24

Bielidopoulos έγραψε...

Θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα:

1) Ο τίτλος του κειμένου είναι όντως σωστός. Μιλάμε για μια καπιταλιστική κρίση αφού τα χαρακτηριστικά της είναι καπιταλιστικά. Όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση η Ρωσία είχε σχετικά πολύ χαμηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος αφού σχεδόν όλα όσα κάτανάλωνε τα παρήγαγε εσωτερικά. Τότε γιατί κατέρρευσε; Διότι υπάρχουν ένα σωρό άλλοι οικονομικοί παράμετροι. Το πείραμα έλαβε χώρα και απέτυχε. Όλα ήταν κολεκτίβες και κατέληξε οι εργαζόμενοι να παριστάνουν ότι εργάζονταν και οι γραφειοκράτες να παριστάνουν ότι τους πλήρωναν. Και έτσι το γύρισαν στην ιδιωτική πρωτοβουλία (για καλό ή για κακό). Τώρα, αφού βιώσαμε τα θετικά, βιώνουμε τα αρνητικά του καπιταλισμού: τιμές που πήγαν στα ύψη και αφού τίποτε δεν ανεβαίνει για πάντα, κάποια στιγμή έπεσαν στα τάρταρα και χάνονται περιουσίες, π.χ. η κρίση με τα στεγαστικά στις ΗΠΑ.
Στην Κύπρο πήγαινε ο κύπριος στην τράπεζα έβαζε εγγύηση ένα κτήμα αξίας 30.000 ευρώ και έπαιρνε δάνειο 300.000 ευρώ. Ο υπάλληλος δεν του έδινε ρευστό σε ευρώ, αλλά χτύπαγε στον υπολογιστή το ποσό. Π.χ. έπαιρναν δάνειο, αγόραζαν ακίνητο με το δάνειο, νοίκιαζαν το ακίνητο, πλήρωναν τη δόση του δανείου και τους έμεναν και λεφτά από το ενοίκιο του ακινήτου. Τώρα μπορείς να το κάνεις αυτό; Το ξεχάσατε αυτό ε; Τί ωραίες εποχές ε; Όταν όλοι έκαναν το ίδιο (και άλλα παρόμοια δώρα του καπιταλισμού) κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε αρκετό ρευστό στην αγορά διότι δεν μπορούσαν να τυπώσουν ευρώ και ζήταγαν από τις Βρυξέλλες να τους στέλνουν καραβιές με χρηματοπακέτα, διότι αυτοί είναι οι μάγκες που θα πληκτρολογούν όσο χρήμα γουστάρουν. Αυτοί τους είπαν ναι μεν αλλά θα κάνετε μεταρρυθμίσεις και περικοπές, λογική συνυφασμένη με την ευρωπαική πολιτική για ένα σταθερό ευρώ, χωρίς πολλές υποτιμήσεις και πληθωρισμό. Αν δεν ήταν στην ευρωζώνη και είχαν εθνικό νόμισμα θα έπρεπε να τύπωναν χρήμα με το τσουβάλι που όμως θα οδηγούσε στη γνωστή υποτίμηση με τα αναμενόμενα επακόλουθα, πτώση της πραγματικής αξίας, χάσιμο περιουσιών, αδυναμία εισαγωγών, τα γνωστά δηλαδή.

23.02.2017, 13:29:32

Bielidopoulos έγραψε...

2) Εν Ελλάδι επί ακριβώς 30 χρόνια (1980-2009) οι ρωμιοί ζούσαν πολύ πάνω από τις οικονομικές δυνατότητες της οικονομίας της κοινωνίας. 1,5 τρις ευρώ ξεκοκάλισε το καρκίνωμα της παλιάς γενιάς σε επιδοτήσεις και δάνεια, ξοδεύοντάς τα στην παραοικονομία (βλαχομπαρόκ αυθαίρετα μέσα στο δάσος, πολυτελή αυτοκίνητα, γιωτ, λογαριασμούς στο εξωτερικό, μπουζούκια, στριπτιζάδικα). Στη διάρκεια αυτής της τριακονταετίας δημιουργήθηκε μια παρασιτική μεσαία τάξη (κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, ψυχαγωγοί της ρωμιοσύνης) που επί δεκαετίας '60 και '70 δεν είχε βρακί να βάλει. Και τώρα βγαίνουν και λένε ότι χάνουμε τις περιουσίες μας (πλασματικές μεν, περιουσίες δε). Όποιον ρωμιό και να ρωτήσεις θα σου πει ότι δούλεψε σκληρά στη ζωή του. Ε τότε πώς φαλίρισε το κράτος τζάνεμ; Αμέσως θα σου απαντήσει ότι φταίνει οι κακοί ξένοι. Ο ρωμιός εργαζόταν με παραγωγικότητα 0,5%, έσκαβε μια τρύπα και την επόμενη την γέμιζε. Φοβερό κόλπο. Οργάνωση μηδέν, πρόγραμμα, μηδέν, προοπτική μηδέν. Πληρώστε τώρα κορόιδα επόμενες γενιές. Ο Μ.Ι. μου θυμίζει τους ρωμιούς πολιτικάντηδες που πήγαν στον Τόμσεν να ζητήσουν λεφτά και τους είπε μειώστε μισθούς και συντάξεις διότι ζείτε πάνω από τις δυνατότητές σας. Και αυτοί του απάντησαν και εσύ που παίρνεις 20.000 ευρώ μηνιαίως; Φοβερή απάντηση ε; Κλασσική ανατολίτικη ελληναράδικη.

23.02.2017, 13:30:05

Bielidopoulos έγραψε...

3) Τί μέλλει γενέσθαι με τη ρωμιοσύνη; Τα πράγματα εδώ είναι εξαιρετικά απλά και άσχετα με σοσιαλιστικές και δημοκρατικές φανφάρες. Η ρωμιοσύνη οδεύει ολοταχώς σε μια κατάσταση που να συμβαδίζει με τις οικονομικές της δυνατότητες και την παραγωγικότητα/ανταγωνιστικότητα του συνόλου της κοινωνίας και του προιόντος που παράγεται (σημειώστε την φράση "συνόλου της κοινωνίας", ο ρωμιός θα πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, του αρέσει δεν του αρέσει). Δηλαδή όπως στη δεκαετία του '60 και '70, τότε που ένα γκαρσόνι έπαιρνε τριπλάσια από ένα δημόσιο υπάλληλο και που οι συντάξεις ήταν της πλάκας σε δραχμές. Απλά προσπαθεί να το καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο παίζοντας εποικοδομητική ασάφεια και ροκάνισμα χρόνου, blame game και chicken game με τους κουτόφραγκους. Υπενθυμίζω ότι αν μια χώρα θέλει να κάνει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και να μοιράζει χρήμα θα πρέπει το χρήμα να κινείται με πολύ γοργούς ρυθμούς και να αλλάζει συνεχώς χέρια. Για να κινείται το χρήμα συνεχώς θα πρέπει να παράγει σαν τρελή ανταγωνιστικά προιόντα (π.χ. ΗΠΑ, Ιαπωνία). Εάν δεν το κάνει αυτό, π.χ. Ελλάδα, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να μειώσει τις προσδοκίες/φιλοδοξίες της και να πέσει σε χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο. Τα υπόλοιπα είναι επιστημονικοφανείς αμπελοφιλοσοφίες: γεωπολιτικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλαδίτσας, τιμαριοποίηση, κηδεμονεύεται, βορειο-ευρωπαϊκή, αγγλο-σαξονική ολιγαρχία με κερδοσκοπικά στρατιωτικά και ενεργειακά συμφέροντα και άλλα τέτοια που παραθέτει ο Μ.Ι. ηδονιζόμενος.

23.02.2017, 13:30:48

Bielidopoulos έγραψε...

4) Υπενθυμίζω ότι όταν η ΕΕ αποφασίζει να χρηματοδοτήσει κάτι, το βάρος της χρηματοδότησης δεν μοιράζεται το ίδιο, αλλά τα μεγαλύτερα κράτη τσοντάρουν τα περισσότερα. Αν ένα μικρό κράτος αρνηθεί, τότε τα υπόλοιπα μπορούν να μοιραστούν τη συνεισφορά του. Αν όμως η Γερμανία με ποσοστό συμμετοχής γύρω στο 25% αρνηθεί τότε δεν γίνεται τίποτε, διότι τα υπόλοιπα κράτη δεν αντέχουν να μοιραστούν τη συνεισφορά της Γερμανίας. Ως εκ τούτου Γερμανία και κατόπιν Γαλλία έχουν ταυτόχρονα μεγαλύτερο βάρος στις αποφάσεις, προσπαθώντας να δρουν πολιτικά και όχι εκβιαστικά. Ο κυριώτερος λόγος που οι ευρωπαίοι δεν έχουν πετάξει με τις κλωτσιές έξω από την ΕΕ το κρατίδιο της ρωμιοσύνης είναι η Γερμανία και συγκεκριμένα η Μέρκελ. Επειδή δεν θέλει να συρρικνωθεί η ΕΕ έστω και κατά ένα κράτος επί των ημερών της. Οι άλλοι παράγοντες: γεωπολιτικοί, εθνικός πλούτος και σύνδεση αρχαίας Ελλάδας με το σύγχρονο δυτικό/ευρωπαικό φαντασιακό είναι σαφώς δευτερεύοντες. Επίσης άλλος ένα σημαντικός λόγος είναι ότι γνωρίζουν ότι μόλις βγει από το ευρώ θα ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση εν Ελλάδι και οι ευρωπαίοι θα χρεωθούν στα μάτια όλου του κόσμου την κατάντια της ρωμιοσύνης. Ενός κακού μύρια έπονται. Χωρίς το σκληρό ευρώ (διεθνές αποθεματικό όπως το δολάριο, γιαπωνέζικο γιεν κ.λπ.) και την αδυναμία πληρωμής σε δραχμές, ούτε η ανταλλαγή προιόντων δεν σώζει την Ελλάδα λόγω όχι μόνο της χαμηλής παραγωγικότητας, αλλά και της χαμηλής ποιότητας των προιόντων της που δεν τα θέλουν. Για αυτό και ζητάνε σταθερά και πάγια μεταρρυθμίσεις (Σόιμπλε) για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς υποστήριξη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Βενεζουέλας που όταν μειώθηκαν τα έσοδα σε δολάρια από το πετρέλαιο δεν είχε δολάρια για να κάνει εισαγωγές, κατόπιν έφυγαν οι ξένες επενδύσεις και έπεσε ο τουρισμός (ο τουρίστας φέρνει δολάρια). Οι ρωμιοί θα πρέπει να δώσουν το όνομά της σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες. Προτείνω μετονομασία της Βασ. Σοφίας σε Άγγελα Μέρκελ και της Κουμουνδούρου σε πλατεία Τόμσεν.

23.02.2017, 13:31:21

Bielidopoulos έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=qzXMbYmOnd0
Ώπα!

23.02.2017, 13:31:44

Bielidopoulos έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=fqc4J0RhMjw
Ώπα λέγω!

23.02.2017, 13:50:14

Ανώνυμος 41133 έγραψε...
Βρε Bielido, αντί γράφεις 50 σχόλια 100 γραμμές το καθένα, γιατί δεν γράφεις ένα ολοκληρωμένο άρθρο για να σε διαβάσει ο κόσμος και να δεχτείς και τα σχόλια θετικά ή αρνητικά; Τα σχόλια επί σχολίων που είναι και αυτό που περιμένεις κάθε φορά που αναρτάται ένα άρθρο, δεν είναι και ο πλέον δόκιμος τρόπος για να σε παρακολουθήσει ένας αναγνώστης της σελίδας. Για παράδειγμα, όλα όσα σχολίασες σήμερα κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν άρθρο. Γιατί δεν το κάνεις; Τι φοβάσαι; Σου έχε αρνηθεί ο admin να το κάνεις;
23.02.2017, 18:52:27

Bielidopoulos έγραψε...

Όποιος διαφωνεί εδώ είμαστε να αποδείξει με επιχειρήματα το αντίθετο. Εμπρός λοιπόν.
7 χρόνια τώρα οι ρωμιοί συζητάνε τις πταίει. Αστεία πράγματα δηλαδή. Είναι γνωστό και πασιφανές τί φταίει και τί πρέπει να γίνει (μεταρρυθμίσεις, περικοπές). Το πάρτι έχει τελειώσει. Τα κεφάλια μέσα. Αλλά ας μην ξαναγράφω πάλι τα ίδια. Βαριέμαι.

"Όλοι γνωρίζουν την οδυνηρή κατάληξη της πορείας που έχει χαράξει η χώρα. Όλοι μπορούν να μαντέψουν την κατάληξη ενός λεωφορείου που πάει εκδρομή το φρενοκομείο και το τιμόνι έχει περάσει στα χέρια των τροφίμων."
http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3193091/o-sozon-eauton-sothito
lol

Πάρτε το soundtrack του The Neon Demon (2016):
https://www.youtube.com/watch?v=2-gs_oOokTo
Οπότε αναγκαστικά προτείνεται και η ταινία Showgirls (1995) του Paul Verhoeven.

23.02.2017, 20:06:35

Ανώνυμος 41135 έγραψε...
Γιάννη έλεος...... τι σκέφτεσαι να κάνεις με αυτόν τον τελοσπάντων biel ;
23.02.2017, 20:32:33

Bielidopoulos έγραψε...

Η Μέρκελ έχει PhD στη φυσική και εγώ στη ρωμιοσύνη. Ξέρω τα πάντα για εσάς. Είναι αδύνατον να μου ξεφύγετε. Οι ρωμιοί είναι στο έλεός μου.

23.02.2017, 20:43:47

Bielidopoulos έγραψε...

"«Το μοντέλο της κρατικοδίαιτης οικονομίας ανήκει στο παρελθόν». Αυτό τονίζει ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που θα γίνει τα επόμενα χρόνια."
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=114485609

Καλά αυτό το σαίνι ο Πιτσιόρλας σε πια εποχή ζει; Τώρα το κατάλαβε; Κατεψυγμένο τον είχαν και τον ξεπάγωσαν τώρα; Ρε μπαγάσα Πιτσιόρλα πιάνεις πουλιά στον αέρα ναούμ.

23.02.2017, 20:58:33

Ανώνυμος 41138 έγραψε...

Ο Bielidopoulos είναι ταοϊστής 41133, λίγα και σταράτα. Άντε και κανα link.
23.02.2017, 23:25:43

Ανώνυμος 41139 έγραψε...
Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση πνευματικότητας, αξιών, πολιτισμού. Οι περισσότεροι ασχολούνται μόνο με την οικονομική και ελάχιστοι με τους υπόλοιπους τομείς. Και επειδή ακριβώς, δεν ασχολούμαστε με τον πολιτισμό και τις αξίες, είμαστε καταδικασμένοι να βιώνουμε συνεχείς κρίσεις. Πολιτισμός και πολιτική είναι ένα και ταυτό. Αν δεν υπάρξει μία πρωτοφανής κινητοποίηση, στην αλλαγή της συνείδησης των ανθρώπων, θα είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε έναν ετοιμόρροπο κόσμο, από επαναστάσεις, πολέμους, αδικίες, βία. Αυτή η επαναξιολόγηση των συνειδήσεων μπορεί να γίνει μόνο σε ατομικό επίπεδο και αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που θα διαρκέσει άγνωστο πόσο. Μπορεί να γίνει μόνο με την χρήση του λόγου, της επανένωσης πολιτισμού και πολιτικής, της φυσικής αλήθειας, της συμμετοχής στο πολιτικό γίγνεσθαι του προσώπου με βάση την θέληση του να συμμετέχει και τις ικανότητες του και όχι κάποιων τεχνιτών νόμων και επινοήσεων, που δεν θα έχουν σχέση με μία δυναμική ρέουσα κοινωνία, αλλά αντίθετα θα αποβλέπουν στην προώθηση ανίκανων ανθρώπων, και με βάση την κλίκα, το κόμμα κλπ (αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε δικαιοσύνη με την Ηρακλείτια αντίληψη. Η έρις-ανταγωνισμός- αποδίδει δικαιοσύνη) και της ισονομίας. Η σύγχρονη επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία, η ορθολογική της χρήση προς την κοινωνία, μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε καλλίτερους όρους διαβίωσης στους Ευρωπαίους, ώστε να εγκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη ως απαραίτητη προυπόθεση. Η γραφειοκρατία και ο χαώδης αριθμός των νόμων, δείχνουν άσφαλτα ότι ζούμε σε μία κοινωνία-ζούγκλα, απούσης της εμπιστοσύνης. Και φυσικά, δεν μπορούμε να κάνουμε ευρωπαική πολιτική, μόνο με βάση τις υπερτράπεζες και χρηματιστήρια, όπου κυριαρχεί η ψυχρή λογική του κέρδους, πάση θυσία. Νομίζω ότι έφθασε ο καιρός που ο καθένας, οφείλει να βλέπει τον εαυτό του, σαν Ευρωπαίο και την δημιουργία μία "ευρωπαικής φυλής", η οποία θα αναθέσει σε κάθε συνιστώσα που την αποτελεί τα ανάλογα καθήκοντα. Από τα παραπάνω, τεμκαίρεται πως μία υποτίμηση του χρήματος σε επίπεδο αξιών, αποτελεί αναπόφευκτο αποτέλεσμα.
Γιάννης
23.02.2017, 22:52:20

Bielidopoulos έγραψε...

@Γιάννης
Ασυνάρτητο μπλα, μπλα, αν θες τη γνώμη μου. Η ρωμιοσύνη έχει χρεοκοπήσει σε όλους τους τομείς, τί δεν καταλαβαίνεις. Είναι δηλαδή χρεοκοπία κουλτούρας. Πέστην θολοκουλτούραν και προτιμώ το βοθροκουλτούρα. Κοινωνία ζούγκλα, γραφειοκρατία και χαώδη νομοθεσία έχει η ρωμιοσύνη, το ξεχνάς αυτό. Δεν νομίζω να υπονοείς να υποδείξει η χρεοκοπημένη σε όλους τους τομείς Ελλαδίτσα πώς να σκέφτονται και τί να κάνουν οι ευρωπαίοι. Εγώ ποιον να πιστέψω, την ψυχρή υπολογίστρια με PhD στη φυσική Μέρκελ ή τους ρωμιούς καθηγητές πανεπιστημίων που η ρωμιοσύνη κάνει υπουργούς οικονομικών; Οι ρωμιοί έχουν φάει τα τελευταία χρόνια τόσες καρπαζιές από την σκληρή πραγματικότητα και τις απανωτές απογοητεύσεις που αραδιάζουν ότι νά΄ ναι και κατηγορούν ότι υπάρχει εκτός από τους εαυτούς τους. Είναι ψυχολογικό το φαινόμενο αυτό. Μιλάς για τη σύγχρονη επιστήμη. Μα εσύ τί ξέρεις για αυτήν παρά κάτι ασύνδετα σπαράγματα του Ηράκλειτου. Είναι δυνατόν να μιλάμε για ορθολογισμό και διανόηση στηριζόμενοι σε σπαράγματα; Προφανώς βολεύει τους ρωμιούς η ασυναρτησία και το μπουρδελέ. Έχει προχωρήσει η επιστήμη τζάνεμ! Σας έχει αφήσει αιώνες πίσω. Έλεος δηλαδή ραγιάδες μου.Τα έχετε κάνει όλα σαλάτα. Δεν θέλει φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους, θέλει αποφασιστικότητα και πράξεις, δηλαδή αλλαγές. Και πού θα πάει. Κούτσου-κούτσου ο ρωμιός θα γίνει ευρωπαίος έστω και τρίτης κατηγορίας.

24.02.2017, 10:09:11

Bielidopoulos έγραψε...

Μέρκελ-Λαγκάρντ: Μαστίγιο στην αξιολόγηση, καρότο στο χρέος.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500131054

Κάπως έτσι. Ντάξει. Αν και αν ήξεραν με τί κουτοπόνηρους ανατολίτες έχουν μπλέξει δεν θα ασχολούνταν. Είναι πιθανότερο να χρεοκοπήσει το ΔΝΤ και μετά η ρωμιοσύνη..

24.02.2017, 10:30:45

Bielidopoulos έγραψε...

Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι δικά μου λόγια το"ούτε ένα ευρώ μέτρα"
https://www.youtube.com/watch?v=JNm8RpPa7nA

"Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο Διευθυντής του Τομέα Αναλύσεων Μορίς Όμπσφελντ και ο επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του ΔΝΤ Σόν Χέγκαν, σε κοινό άρθρο τους υπογραμμίζουν ότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτηθεί μια εκ των προτέρων αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και δεν θα είναι σε επίπεδα που θα διαταράσσουν την οικονομία."
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500131062
Προσέξτε τί λέει συνολικά και όχι τί απομονώνετε εσείς οι ρωμιοί με το φαντασιακό σας. Λέει για διαδικασία ελάφρυνσης χρέους, αλλά σε συνδυασμό με πολιτικό ρεαλισμό και πρωτογενές πλεόνασμα. Εννοεί σαφώς μεταρρυθμίσεις, περικοπές και διαρθωτικά μέτρα, αφού μόνο έτσι θα επιτευχθεί το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα σε μόνιμη βάση ("θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου"). Και όλα αυτά ταυτόχρονα και όχι να απομονώνουμε ένα μέτρο να καταλήγουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει πολλά και να το απορρίπτουμε όπως κάνουν οι κουτοπόνηροι ρωμιοί με το φαντασιακό τους. Όλα τα μέτρα ταυτόχρονα. Τελικά λέτε να υπάρχει ελπίδα οι ρωμιοί να γίνουν ευρωπαίοι τρίτης κατηγορίας ή μπα;

24.02.2017, 10:41:40

Ανώνυμος 41143 έγραψε...
bielid
Χα χα χα! Ωραίος...
Γιάννης
24.02.2017, 11:08:42

Ανώνυμος 41144 έγραψε...
Προσέξτε τί λέει συνολικά και όχι τί απομονώνετε εσείς οι ρωμιοί με το φαντασιακό σας. Λέει για διαδικασία ελάφρυνσης χρέους,
εμαθε ελληνικα;; σωπα ρεεεεε.
ναι διδει και μαθηματα. βρε τη φουκαριαρα τη γλωσσα μας.
24.02.2017, 17:04:00

Ανώνυμος 41147 έγραψε...

Μάθε πρώτα κοινή λογική.

24.02.2017, 17:49:51

Ανώνυμος 41152 έγραψε...
κυνος λογική Ρωμαίων λατινικης διαλέκτου;;; ἤ καινεια λογική ερμου δυϊκα που Ρωμιους ονομάζεις ελληνικης γλωσσας καί όχι διαλεκτου.
τι;; γνωριζεις για τα λειψανα εκλεκτα περι Ερμου;;
ακου.... εμαθε ελληνικα . ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΦΙΛΟΛΑΡΑΣ φλυαρε.
25.02.2017, 09:26:37

Ανώνυμος 41155 έγραψε...

Βρε ποιος Ερμής. Ρωμιός χατζηέλλην καρπαζοεισπράκτορας είσαι.

25.02.2017, 11:30:22

Ανώνυμος 41167 έγραψε...
ενω εσυ........και γ12μω τα μεγαλεια σου Νέρωνα Ρωμαιε
καμπινεδειο αδηφαγο τρως για να εμεσεις, σκοτωνεις για να επιβιωσεις(ιρακ, λιβυη, συρια, υεμενη χωρια οι αποικιες σου δουλεμπορα). Αγραμματεεεεε νομιζεις οτι γραφεις ελληνικα
αυτα Λατινων ρωμαιϊκα ειναι . οχι Ελληνω ρωμεϊκα Ἐρήνεια ερμηνευτικα απο λειψανα εκλεκτα, και οχι λατινω παραφρασεις.

26.02.2017, 10:41:18

Ανώνυμος 41171 έγραψε...

Βρε χατζηρωμιός καρπαζοεισπράκτορας είσαι.

26.02.2017, 10:58:25

Ανώνυμος 41176 έγραψε...
ΒΙΑΙΟΣ ρωμαῖος νεο Νέρωνας 171 φορες ανωτερος απο τον μπιλη μας.
μπιλιε αυτη ειναι η αντιδραση σου. η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ευτέλεια σου
Ως και την φουκαρια την Ευρωπηα ελληνικη εκφραση την βρωμισατε.
ακου Ευρωπαιοι;;;;;απο που ρεεεεεεε;;;απο την χολιστερινη;;;τοσο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ που τολμας και Ελληνικα γραφεις.
27.02.2017, 09:37:15

Ανώνυμος 41183 έγραψε...

Βρε ντουρκορωμιός είσαι.
lol

27.02.2017, 11:59:16

Ανώνυμος 41207 έγραψε...
λόλας ο λολάς λαλεκεψεν ασα αφορισμενα τα ορθα λαλιας. Νέπε ποῖος ἔν;; λεγχέντα ἀπό πόνου αἴτια.
28.02.2017, 08:34:27

Ανώνυμος 41213 έγραψε...

Ντουρκορωμιό ή γυφτοσκοπιανό;

28.02.2017, 12:18:57

Ανώνυμος 41216 έγραψε...

Καλά, αν ολοκλήρωσες, μην ξεχάσεις την κρεμούλα σου.

28.02.2017, 12:18:41

Ανώνυμος 41238 έγραψε...
εμαθε ελληνικα;; σωπα ρεεεεε.
ναι διδει και μαθηματα. βρε τη φουκαριαρα τη γλωσσα μας.
λολ.....
28.02.2017, 17:27:21

Ανώνυμος 41312 έγραψε...
Ακόμα και αν,
" διαγραφεί όλο το χρέος της ρωμιοσύνης"
πάλι την επόμενη μέρα το κράτος δεν θα εχει χρήματα να πληρώσει μισθούς 1.000.000 Δ.Υ.
Συντάξεις 2.700.000 συνταξιουχων
επιδοτήσεις και επιδοματα αναπηρικά, αλληλεγγύης, πολυτεκνικά καρτες ανεργίας κοινωνικα τιμολογια και παντοπωλεία, κοινωνικο τουρισμό και κυρίως,
πώς θα αντιμετωπισουμε τον Εξ ανατολων προαιώνιο εχθρό;
Πρεπει να αγοράσουμε αεροπλάνα πλοια φρεγάτες όπλα,
ολα αυτά κοστίζουν και συνηθως πληρωνονται σε δολλάρια,
οχι σε δραχμές.
Βαστάτε Τούρκοι τ΄άρματα,
για να συνεχίσουμε κι εμεις να υπάρχουμε.
02.03.2017, 11:18:58

Ανώνυμος 41316 έγραψε...

Είτε με ευρώ είτε με δραχμή η ρωμιοσύνη δεν γλιτώνει τις μεταρρυθμίσεις.

02.03.2017, 11:56:57

Ανώνυμος 41332 έγραψε...
Είπα να μην γράψω αλλά εσείς δεν με αφήνετε να μαγειρέψω κανά γκουρμέ.

Ωραία απαξιώνετε οι μεν τους δε, μα το θέμα δεν είναι αυτό. Bielido vs Muamar και τούμπα!

Το χωραφάκι που μάς έριξε η κατάρα να ζούμε, ζούσε για πολλά πολλά χρόνια με δανεικά και το καμάρωνε. Οι πονηροί!

Στομωμένος από κόσμο ο δημόσιος τομέας. Είχα παραβρεθεί σε μία ομιλία ενός πολιτικοβλαμμένου τέλη της δεκαετίας του ΄80 και ούτε λίγο ούτε πολύ είχε "θυμώσει" γιατί "γκρίνιαζε ο κόσμος αναφορικά με τους πολλούς δημοσίους υπαλλήλους" και ξέρετε ποίο ήτο το επιχείρημά του; Έχουμε, λέει τόσους δημοσίους υπαλλήλους, όσους και η Γαλλία. ΧΑ! Η Γαλλία κύριοι δε αριθμούσε 10 εκατομμύρια κόσμο όπως εμείς, μα 70!

Γαι να μην πω για τα θαλασσοδάνεια σε γνωστούς και συγγενείς με τις απαραίτητες μίζες.

Πάνε αυτά. Πέρασαν.

Σήμερα λοιπόν, όλοι έγιναν ειδικοί στα οικονομικά και η μέγιστη αγωνία τους πάντων είναι αν θα βγούμε από τα capital controls.

Τι θα πει αυτό; Ξέρουμε αγόρια και κορίτσια; Όχι;

Τι θα αλλάξει;

Δεν θα σταματήσουμε να χρωστάμε;

Θα ξοφλήσουμε τα χρέη μας;

Θα γίνουμε επιτέλους αξιοπρεπείς;

Όχι! Απλώς θα έχουμε τα μούτρα να ξαναβγούμε στο εξωτερικό και γιατί;

Για να ζητήσουμε νέα δανεικά! Αυτή είναι η αγωνία τους!

Σαν δεν ντρέπονται λέω γω.

Γερακίνα
02.03.2017, 17:22:59

Ανώνυμος 41345 έγραψε...

Να σταματήσει η ρωμιοσύνη να συναντιέται στα υψηλά σαλόνια με γερμανούς, γάλλους και αμερικάνους και να κοιτάξει να μάθει να συζητά με αλβανούς, τούρκους, βουλγάρους, λετονούς, σλοβάκους, μολδαβούς. Άντε γιατί έχει παραγίνει με τους εντόπιους τουρκαλβανούς που φαντασιώνονται ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο.

03.03.2017, 11:00:30

Ανώνυμος 41347 έγραψε...
Ζούμε σε ενα κρατικοδιαιτο καπιταλιστικό καθεστώς και δεν ειμαστε οι μόνοι,
ολοκληρη η Ευρώπη σε αυτό το μοντέλο, με τις γνωστές παρενέργειες που ειναι,
η αποβιομηχανιση η ανεργία και η άνοδος του λαικισμού απο διάφορους κουτοπονηρους σωτήρες.
Η τιμή του λίτρου βενζίνης στην Ευρώπη ειναι γύρω στα 1,5 ευρώ.
Η τιμη γαλονιου στις ΗΠΑ ειναι 1,3 δολλάρια στην Οκλαχόμα.
Χτές το βράδυ ακουγα τον πρόεδρο Τράμπ να ομιλεί σε καποιο ναυπηγείο του ναυτικου των ΗΠΑ για επενδύσεις εργασία και προοδο,
απλές κουβέντες απο ενα απλο επιχειρηματία που δεν σπουδαξε να μιλάει ωραία και να χαιδευει αυτιά πονηρων ψηφοφορων.
Τί ελπίδες εχει η Ευρώπη και η Ελλάδα με την δική μας νοοτροπία,
το κράτος προστάτη, εργοδότη,
το κοινωνικό κράτος!
που τελικά καταντησε κράτος μπαμπούλας και θερμοκήπιο παρασίτων.
03.03.2017, 12:07:34

Bielidopoulos έγραψε...

Μην συγκρίνεις Ευρώπη με ρωμιοσύνη. Σε όλα η ρωμιοσύνη είναι χειρότερη από την Ευρώπη. Ας κοιτάξει να την φτάσει και μετά να αρχίσει τις θεωρητικούρες.

03.03.2017, 13:12:09

Ανώνυμος 41376 έγραψε...
Bielidopoulos έγραψε,
. μη με συγκρινεται. ειμαι λάτιν ρωμαιος Ευρωπαίος ξυπνιος λαμογιος κλοπιμαιος, σκοτωνω λαούς για την κονομα και μακρυα απο τον ρωμιο που νομιζει οτι ειναι και αυτός Ρωμαιος. τώρα που εμαθα και την γλωσσα του να δεις τι;;θα του σουρω. ταδε εφηηη ΣΣΣΣΣΣΣ κοιματε ορθιος.χαμογελα γιατι ειναι Ναπο λέων
Πρυτανη σαχλαμαραααας. Ξυπναααα.
ακου λοιπον: Ευρώ και παίος εισαι βαθεια νυκτωμενος απο γνωση.
με απειρα καληκαλου ζωου
04.03.2017, 17:54:49

Bielidopoulos έγραψε...

Ναι, οι ευρωπαίοι προσπαθούν να σκοτώσουν τους (β)ρωμιούς πνίγοντάς τους στα δάνεια για να τους κάνουν εξαρτημένους από αυτούς. Λες και δεν ήταν εξαρχής εξαρτημένοι οι ρωμιοί.
lol

http://www2.iefimerida.gr/news/322596/xespase-se-klamata-sti-voyli-i-anna-vagena-sti-syzitisi-gia-ti-dimioyrgia-apotefrotirion
Δεν έχει λ7 να αγοράσει σνίτσελ!
lol

05.03.2017, 13:11:16

Bielidopoulos έγραψε...

"«Γερμανία, δεν έχεις καμιά απολύτως σχέση με τη Δημοκρατία και πρέπει να ξέρεις ότι αυτά που κάνεις δεν διαφέρουν με εκείνα της ναζιστικής περιόδου» είπε."
http://news.in.gr/world/article/?aid=1500132270

Και εδώ κάτι τέτοια λένε οι συριζαίοι πρόεδρε.
;)

05.03.2017, 19:05:38

Ανώνυμος 41431 έγραψε...
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ μητερα μαθησης κατα γκετε
Bielidopoulos έγραψε,
. μη με συγκρινεται. ειμαι λάτιν ρωμαιος Ευρωπαίος ξυπνιος λαμογιος κλοπιμαιος, σκοτωνω λαούς για την κονομα και μακρυα απο τον ρωμιο που νομιζει οτι ειναι και αυτός Ρωμαιος. τώρα που εμαθα και την γλωσσα του να δεις τι;;θα του σουρω. ταδε εφηηη ΣΣΣΣΣΣΣ κοιματε ορθιος.χαμογελα γιατι ειναι Ναπο λέων
Πρυτανη σαχλαμαραααας. Ξυπναααα.
ακου λοιπον: Ευρώ και Πέος εισαι βαθεια νυκτωμενος απο γνωση.
με απειρα καληκαλου ζωου
07.03.2017, 10:24:32

Ανώνυμος 41432 έγραψε...

Και επέστρεψε στην τρύπα του.

07.03.2017, 11:43:49

Ανώνυμος 41454 έγραψε...
ενω εσυ 41432;;;;;;; Ευρώ και Πέος.
08.03.2017, 16:57:22

Ανώνυμος 41469 έγραψε...
Το ΔΝΤ συστηματικά κοροιδευει τους Ελληνες πολίτες, συστηματικά τραυματίζει την φήμη του ως ανεξάρτητος οικονομικός οργανισμός και συνετα υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων του που ειναι οι ΗΠΑ και Γερμανία, άμεσα ενδιαφερόμενοι με το Ελληνικό ζήτημα.
Εάν το ΔΝΤ ενεργούσε ανεξάρτητα και χωρίς παρεμβάσεις, λογικά θα εκανε οτι και οι δυτικές κυβερνήσεις, μέτοχοί του, στις χώρες των.
Θα προσπαθούσε να αναμορφώσει και συμμορφώσει τα ελληνικά οικονομικά γεγονότα.
Οι χώρες όμως μεγαλομετοχοι του ΔΝΤ, ΗΠΑ και Γερμανια εχουν διαφορετικά ίσως αντιθετα συμφέροντα στην Ελλάδα αλλά πάντως για την διατήρηση αυτών των συμφερόντων καθως και της οποιας κερδοφορίας των επιχειρήσεων, σφόδρα επιδιώκουν την συντήρηση του παρόντος διευθαρμένου πολιτικού συστήματος, τις γνωστές οικογενειες τους ιδιους πολιτικους που δημιουργησαν το οικονομικό χάος στη χώρα γνωρίζοντες καλά πως οι πολίτες της χώρας δεν τους θέλουν και ουτε τους ψηφίζουν.
Παρ όλα αυτά οι ξένες κυβερνήσεις μεσω των εδώ διπλωματικών υπαλλήλων θα κανουν τα πάντα για την διατήρηση των εγκληματιών πολιτικών στις θεσεις των.
Εάν το ΔΝΤ λειτουργούσε ανεξάρτητα, ποτε δεν θα εκανε αυτές τις προτάσεις και ταυτοχρονα να κλεινει τα μάτια στους χιλιάδες διορισμούς υμέτερων, στις σκανδαλώσεις φορολογικές και μισθολογικές παροχές προς το κομματικό κράτος, την συνέχιση λειτουργίας και μισθοδοσίας θεσμών οργανισμών παρωχημένων και κοστοβόρων.
Ολοι λενε/κοπτονται δια την αναπτυξη της χώρας, τις επενδύσεις ομως κανένας δεν τολμα να πει σε ποια θεση ειναι η διεθνής αξιοπιστία της χώρας ακομα και κατω απο την επιβλεψη του Ταμείου, απαραδεκτον!
Ποιός τολμά να επενδύσει, να εργαστεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους σε μια χώρα εάν γνωρίζει πως δεν θα εχει καμιά ανταποδοση, η ασφαλιστική και η συνταξιοδοτική εισφορά καθε εργαζόμενου ειναι μια επενδυση για το μελλον, καθε εργαζόμενος πληρωνει επενδυει διοτι ελπιζει σε μια μελλοντική παροχή.
Εάν κανένας δεν εμπιστευεται και δεν ελπίζει, τοτε γιατί να εργαστεί και να πληρωσει.
Ουτε την ΔΕΗ δεν πληρώνουν πλέον οσοι δε εχουν μισθολογικοί εξαρτηση απο το κράτος και μπορουν να αποκρύπτουν εισοδήματα, παρουσιαζόμενοι ως «ασθενείς κοινωνικές ομάδες».
Σήμερα στα πλαίσια της ισοπεδοτικής λαικίστικης λογικής οποιος εχει καποια συνταξη θεωρειται σχεδόν ένοχος δια την οικονομική κατασταση της χώρας ασχέτως ποσο εργασθηκε και πλήρωσε.
Επιπλέον συνεχίζονται οι σκανδαλώδεις υποτυπωδεις παροχές της πασοκικής διακυβέρνησης της χώρας που ξεκινησαν σαν συνθήματα και τελικά εμειναν συνθήματα διοτι ποτε δεν εγιναν ουσιαστικές.
Η δωρεάν παιδεία και υγεία για παραδειγμα καταντησαν εφιάλτες για οσους πληρωσαν φόρους και σοβαρά ήλπιζαν πως θα εχουν ουσιαστική παροχή και τελικά ωφελούνται μονον οσοι δεν πληρωσαν και δεν εχασαν τιποτα.
Διατηρουν το κεφάλαιο των και λογω γνωριμιών και κομματικών συσχετισμών μπορεί να εχουν και καλή προσβαση.
Ποιά παιδιά εχουν προσβαση στα καλά πανεπιστήμια της Αθήνας Θεσσαλονίκης;
Ποιοι εξυπηρετουνται απο τα καλά νοσοκομεία Των μεγάλων πόλεων, μα φυσικά οσοι εχουν προσβαση και γνωριμίες.
Το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις ΗΠΑ Γερμανίας σκοπίμως αφήνουν τη χώρα στην καταστροφική δίνη διοτι ελπίζουν πως ετσι θα διασωσουν τα συμφέροντά των.
Κάνουν λάθος, θα χαθούν τα πάντα.

09.03.2017, 11:43:27

Ανώνυμος 41470 έγραψε...

Οι "έλληνες" πολίτες κοροιδεύουν τους εαυτού τους.
;)

09.03.2017, 12:24:19

Ανώνυμος 41473 έγραψε...

http://www.iefimerida.gr/news/322145/xenyhti-toy-tsipra-se-mpar-stin-aigina-fotografithike-me-maskara-poy-eihe-ntythei-merkel
Καραγκιοζάκος..

09.03.2017, 13:18:36

Ανώνυμος 41474 έγραψε...
.....ἐμαθε ο πίθηκας 41473 να διαβάζει εφημερίντα.
09.03.2017, 17:32:08

Ανώνυμος 41475 έγραψε...

Την είπες πάλι.

09.03.2017, 20:36:19

Ανώνυμος 41486 έγραψε...
έθελέστα
10.03.2017, 08:20:26

Ανώνυμος 41496 έγραψε...

Μάθε γραμματική και συντακτικό. Στο διαδίκτυο είσαι, γκούγκλαρε τουλάχιστον πρώτα. Ή μήπως είσαι κουλός και δεν μπορείς να μετακινήσεις το ποντίκι.

10.03.2017, 13:01:49

Ανώνυμος 41539 έγραψε...

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500133447
http://static.in.gr/webstatic/B176803535BAC4535D72C51BBF33F18E.jpg
Ημιανάπαυσαη στέκεται
lol

11.03.2017, 13:41:07

Ανώνυμος 41544 έγραψε...
Τίνος;;.των λωτων λατίνων;; Αρε 41496 ποιητικό αἴτιο.
11.03.2017, 16:27:31

Ανώνυμος 41546 έγραψε...
Ευτυχώς........ 41544 όχι στα 4 που κάποιος ειπε για προηγούμενους.
λολ το Υποκείμενο.
11.03.2017, 16:30:45

Ανώνυμος 41551 έγραψε...

Αυτός ο ρωμιός είτε από τρελοκομείο το έσκασε είτε από νηπιαγωγείο!

11.03.2017, 20:03:22

Ανώνυμος 41559 έγραψε...
ενω εσυ;; ο λατιν ΤΑΜΠΕΛΑΣ φτου σου μεγαλε απο διδασκαλιες Ρουφ Ἴανων σχολες εκπαιδευτικες ως ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ Παρακειμενου ΛΟΛΑ
12.03.2017, 12:54:12

Ανώνυμος 41590 έγραψε...

" ενω εσυ;;"
Για να το γυρνάς στον άλλον σημαίνει ότι παραδέχεσαι ότι είσαι για το μουρλοκομείο.
;)

13.03.2017, 12:40:27

Ανώνυμος 41610 έγραψε...
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ Παρακειμενου ΛΟΛΑ 590 ποιητικο αιτιο
14.03.2017, 10:07:36

Ανώνυμος 41611 έγραψε...

Επιβεβαιώθηκε.
lol

14.03.2017, 13:52:34

Ανώνυμος 41622 έγραψε...
ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΛ.ΑΜΑΡΕΣ
15.03.2017, 08:35:15

Ανώνυμος 41650 έγραψε...

Επιβεβαιώθηκε ότι είσαι για το μουρλοκομείο μουρλάκια.

16.03.2017, 12:31:22

Ανώνυμος 41664 έγραψε...
41650 απο τον παρανοηκο εαυτο σου ;;;κρινεις τους αλλους;;
17.03.2017, 05:49:31

Ανώνυμος 41699 έγραψε...

Άστο. Αντί να ρωτάς φάε μια κρεμούλα. Είναι κάτι χρήσιμο που μπορείς να κάνεις για σένα.

19.03.2017, 18:31:11


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+1=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...