Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΑΝΘΡΩΠΟΥΠΟΛΗ


Η πόλη μέσα σας!

Έγραψε στις 21.02.2017 ο/η: Λούπου Μαρία

ΕπιστροφήΚάθε στιγμή ο εγκέφαλός μας κάνει τρισεκατομμύρια λειτουργίες, διαρκώς. Και δεν υπολογίζουμε τη δραστηριότητα των άλλων οργάνων μας.

Το ανθρώπινο σώμα είναι περίπλοκο. Δύσκολα κατανοούμε την περιπλοκότητά του. Οπότε, ας το συγκρίνουμε με κάτι που βλέπουμε γύρω μας. Μια πόλη.

Αν το σώμα είναι πόλη, θέλει όνομα, σωστά; Ας την πούμε Ανθρωπούπολη. Η πόλη αυτή δημιουργείται, εξελίσσεται και τελικά καταρρέει.

Καλώς ήλθατε στο σώμα σας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο δήμο στη Γη.

Αφού συγκρίνουμε το σώμα με πολύβουη πόλη, ας μπούμε μέσα να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει:

Πρώτα, το δημαρχείο: Ο εγκέφαλος. Ένας ερευνητής υπολόγισε ότι η μνήμη του έχει χωρητικότητα 2,5 Petabytes, δηλαδή 1 εκατομμύριο Gigabytes.

Κατόπιν, η μονάδα παραγωγής ενέργειας: Η καρδιά. Το αίμα που διοχετεύει το χρόνο γεμίζει πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Πρέπει να είναι ο πιο δραστήριος μυς, έτσι; Λάθος! Ο πιο δραστήριος ελέγχει την εστίαση των ματιών. Αυτός ο μυς κινείται 100.000 φορές την ημέρα.

Και τα μέσα μεταφοράς; Το υποδόριο μετρό απαρτίζεται από 96.000 χιλιόμετρα αιμοφόρων αγγείων. Κάθε μέρα ένα αιμοσφαίριο κάνει 19.000 χιλιόμετρα.

Και το αποχετευτικό ή αλλιώς πεπτικό σύστημα; Το λεπτό έντερο έχει μήκος έξι μέτρα, αλλά η απορροφητική του επιφάνεια αν απλωθεί καλύπτει ολόκληρο γήπεδο τένις.

Πάμε στην πολεοδομία. Ένα ευφυές σχέδιο τα περιέχει όλα. Το DNA μας. Τέσσερα γραμμάρια DNA θα αποθήκευαν 2.800 Terabytes, τα ψηφιακά δεδομένα που δημιουργεί ο κόσμος ετησίως.

Αλλά ας μην κολλήσουμε στην υποδομή. Δεν υπάρχει πόλη χωρίς κατοίκους. Η πόλη στο σώμα μας έχει έναν ποικίλο πληθυσμό, που δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια του. Τα σώματά μας έχουν 37 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Σε πολλά κάνουν κατάληψη 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια.

Ας πλησιάσουμε σε μια πολυσύχναστη γειτονιά. Είναι βόρεια στην περιοχή του προσώπου. Στο πρόσωπό σας κατοικεί μια ομάδα από παράσιτα του γένους Demodex. Πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτά ζουν στους πόρους σας. Κανείς δεν ξέρει πώς πήγαν στην Ανθρωπούπολη, αλλά ξέρουμε αυτό: Τη μέρα κοιμούνται στους πόρους σας και τρέφονται με το έλαιο των σμηγματογόνων αδένων. Αηδία, έτσι; Το βράδυ, βγαίνουν να διασκεδάσουν και να ζευγαρώσουν. Ακριβώς! Η περιοχή των κόκκινων φαναριών βρίσκεται πάνω στο πρόσωπό σας.

Κι άλλοι μικροσκοπικοί κάτοικοι ζουν στις γειτονιές της πόλης. Στα μαλλιά, στο στόμα και στο έντερό σας.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...

Αν και ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του βάρους του σώματος, λαμβάνει το 15% της καρδιακής παροχής, το 20% της συνολικής κατανάλωσης οξυγόνου, το 25% της συνολικής παραγωγής σε γλυκόζη. Ο εγκέφαλος καταναλώνει ενέργεια με δεκαπλάσιο ρυθμό από το υπόλοιπο σώμα. Οι υπολογιστές Watson και Deep Blue της ΙΒΜ που νίκησαν στο jeopardy και στο σκάκι τον Κασπάροβ αντίστοιχα καταναλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες watt ενέργεια. Ο εγκέφαλος καταναλώνει το 20% της ενέργειας που καταναλώνει το σώμα, κάτι που υπολογίζεται σε 20 watt όταν όλο το σώμα καταναλώνει όσο μία λάμπα των 100 watt. Πώς γίνεται αυτό; Αυτά και άλλα γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν από τη νευρομορφική, νευρωνικά κυκλώματα και δίκτυα, τσιπ που μιμούνται τον εγκέφαλο. 'Ένα από τα πιο γνωστά project είναι το SyNAPSE (DARPA, IBM, Stanford, Hewlett-Packard κ.λπ.).
ΥΓ: οι παραπάνω πληροφορίες για τον εγκέφαλο μπορεί να μην ισχύουν για τους ρωμιούς.

20.02.2017, 23:17:45

Ανώνυμος 41081 έγραψε...

Όταν ξέρεις τον εαυτό σου.....
20.02.2017, 23:47:28

Ανώνυμος 41082 έγραψε...
@ ΥΓ: οι παραπάνω πληροφορίες για τον εγκέφαλο μπορεί να μην ισχύουν για τους ρωμιούς.
Έγραψες! lol
21.02.2017, 06:12:10

Ανώνυμος 41083 έγραψε...
και το Bielidopoulo μπουρδολογιο συμπληρωνει το λατινοειδες υποθετικο.
ντουρομπινε σου ειπα. σταματα τα ''ΚΑ'' σου. σοβαρεψου. εγινες πολυγελως των περιγελοιων της ομηγυρις των πλακατζιδων σου.
τουτοι οι ρωμιοι σου αλητηριε, κειμενοποιησαν καθε σπορικο δρωμενο.
μαστουρα λολ της ανοησιας. και μονο του''Α'' τα περιεχομενα χρειαζεται ο λατινος σου χρονους πολλους να κατανοηση πως φανερωθηκαν.
επεται συνεχεια.
21.02.2017, 06:06:31

Ανώνυμος 41084 έγραψε...
που πας ξυπολυτος στα αγκαθια βρε Bielidopoulε
αφου ΔΕΝ ΚΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ την γλωσσα που γραφεις. απλα ενας ΗΛηΘΙΟΣ χρηστης εισαι. φτηνιαρη!! η βικιπενια σου μαυρα μεσανυκτα εχει για τα περι'' ἔτυμου ἐτύτημου'' τουτης της εκφρασης. φουκαρα της πλακας λατινοφορε Ρωμαιε νεο Νέρωνα.
ΥΓ. γιαυτους που γραφουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ κουμπουρας γνωσης.
21.02.2017, 06:23:30

Ανώνυμος 41086 έγραψε...
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Keep up the good work.

Τζίμης
21.02.2017, 06:40:11

Ανώνυμος 41088 έγραψε...
Ξεχάσατε, την αστυνομία της πόλης, που είναι εξοπλισμένη σαν αστακός και είναι, το ανοσοποιητικό σύστημα. Αναρωτιέμαι εάν ο τρόπος που λειτουργεί το σώμα μας και κάθε οργανισμός γενικότερα, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την βελτίωση του τρόπου οργάνωσης της διοίκησης των πόλεων και της κοινωνίας, γενικότερα. Δηλαδή, η φύση, ως ανεκτίμητος δάσκαλος..
Γιάννης
21.02.2017, 09:39:18

Bielidopoulos έγραψε...

"σπορικο δρωμενο"
Γιατρέ μου εγώ είμαι τρελός ή αυτός;

@41084
http://hypertextbook.com/facts/2001/JacquelineLing.shtml

@Γιάννης
Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι φιλόσοφοι από την αρχαιότητα αν δεν απατώμαι. Να σχεδιάσουν την ιδανική κοινωνία δανειζόμενοι "αρχές" από τη φύση. Κατάφεραν τίποτε; Ειδικά όταν το μένος για έλεγχο είναι μεγάλο τα αποτελέσματα είναι καταστρεπτικά.
Στο tao te ching ο σοφός λειτουργεί τον φυσικό νου, δρα αυθόρμητα χωρίς άγχος, διδάσκει χωρίς λόγια με το παράδειγμα και δεν έχει επιθυμίες όπως το τάο (το σύνολο των συμπαντικών αλλαγών που δρα χωρίς να εκβιάζει, απαιτεί, επιβάλλεται, καταπιέζει, διαφεντεύει κ.λπ.). Αλλά δεν υποστηρίζει ότι όλοι πρέπει να είναι σοφοί ή ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Αντιθέτως αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και λέει:
Όταν ο σοφός ακούσει για το τάο, προσπαθεί να το εφαρμόζει ακατάπαυστα.
Όταν ο συνηθισμένος άνθρωπος ακούσει για το τάο, άλλοτε το εφαρμόζει και άλλοτε όχι.
Όταν ο ανόητος ακούσει για το τάο, γελάει. Αν δεν γέλαγε, δε θα ήταν το τάο.
(Ο τελευταίος στίχος που αναφέρεται στον ανόητο/χαζό δεν έχει σκοπό να μειώσει αυτούς που δεν καταλαβαίνουν. Ο λόγος που ο χαζός γελάει είναι διότι δεν βλέπει κάποια φοβερή και υψηλή φιλοσοφία, αλλά κάτι το τελικά απλό και ήδη γνώριμο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.)

21.02.2017, 10:52:50

Bielidopoulos έγραψε...

"ΥΓ. γιαυτους που γραφουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ κουμπουρας γνωσης."

κουμπούρας < κουμπούρα < κουμπούρι + -α < μεσαιωνική ελληνική κουμπούρι < τουρκική kubur < αραβική (qubr), πληθυντικός τού (qabara: τάφος, μνήμα) < ρίζα (q-b-r)
https://el.wiktionary.org/wiki/κουμπούρας

https://www.youtube.com/watch?v=EQKIDEJ27NU
Μα είναι ωραίο το πρώτο νεκροταφείο!

21.02.2017, 12:30:23

Ανώνυμος 41099 έγραψε...
41084,
Δεν έχω ιδέα από tao te ching. Εκείνο που γνωρίζω είναι πως μέσα στο σύμπαν, οτιδήποτε υπάρχει, είτε ενόργανος ύλη είτε ανόργανος, είτε ενέργεια κλπ, διακατέχονται από αέναη θέληση να δράσουν και βρίσκονται μεταξύ τους σε διαρκή έριδα, από την οποία προκύπτει ένας συνεχώς ρέων κόσμος, που εμείς τ' ανθρώπινα όντα αντιλαμβανόμαστε μέσα από τις αισθήσεις και τον λόγο για να γνωρίσουμε τον Λόγο που διέπει το σύμπαν, ώστε συμφωνώντας μαζί με την φύση να οργανώσουμε την συμμετοχή μας σ' αυτήν, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.
Δεν δέχομαι ότι υπάρχουν φιλοσοφίες, ιδεολογίες ανθρώπινα όντα που δεν έχουν την επιθυμίας, την βούληση να κυριαρχήσουν στο περιβάλλον τους και να το αλλάξουν, αφήνοντας τα ίχνη τους. Το απαγορεύει η φύση. Δες την περίφημη διακήρυξη του Χριστιανισμού: Αν σου δώσουν ένα κτύπημα στο ένα μάγουλο, γύρνα και το άλλο. Υπήρξε πιο συνεπές και αποφασισμένο σύστημα να επιβάλει την θέληση του με κάθε μέσον, απ' αυτό πού σκαρφίστηκε τούτο τον ηλίθιο ισχυρισμό; Ο δάσκαλος του tao, κάνει το ίδιο. Θέλει να επιβληθεί κρύβοντας αυτή την θέληση του, πίσω από "όμορφες λέξεις", όπως η απουσία θέλησης. Τέλος πάντων, είμαι Ευρωπαίος και βαριέμαι ελαφρώς πώς, την Ανατολή. "Ειδένα χρη τον πόλεμον εόντα ξυνόν και δίκην έριν και γιγνόμενα πάντα κατ' έριν και χρεών. Ηράκλειτος
Γιάννης
21.02.2017, 20:05:04

Bielidopoulos έγραψε...

Καμία σχέση με απουσία θέλησης, οι γνωστές απόψεις της διανοητικής ελίτ της ρωμιοσύνης.
"Όμως τα λόγια που οδηγούν στο ταό ακούγονται μονότονα και άχρωμα." (35)
"Μειώνοντας τη φιλοδοξία τους και δυναμώνοντας την αποφασιστικότητά τους." (3)
Τα αποσπάσματα τα θεωρείς "όμορφες λέξεις"; Μάλιστα. Κατάλαβα. Ρωμιός μου ακούγεσαι. Ούτε δυτικός, ούτε ανατολικός. Ποιος γυρίζει το μάγουλο; Ποιος ακολουθεί τις 10 εντολές; Ποιος ακολουθεί τις 40 κύριες δόξες του Επίκουρου; Απάντηση: κανένας. Κάπου τα έχετε μπερδέψει εκεί στα Εξάρχεια. Ένα μείγμα ασχετίλας, ημιμαθούς επιστημοφάνειας και δήθεν αυστηρότητας. Και φάαπ!

21.02.2017, 22:44:15

Ανώνυμος 41101 έγραψε...
Biel.,
Χα χα! γέλασα με το "φάαπ!". Εν κατακλείδι, για να μη χάνουμε τον χρόνο μας. Μπορείς να ασχολείσαι με το ταό και ότι άλλο σου αρέσει και εγώ να μην ασχολούμαι με το ταό και ότι άλλο δεν μου αρέσει. Δεν υπάρχει λόγος, όταν κάποιος δεν συμφωνεί με μία προσωπική επιλογή μας, να του φορτώνουμε διάφορους χαρακτηρισμούς. Ουδεμία σχέση με τα Εξάρχεια. Ζω εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και δεν έχει πατήσει το πόδι μου εκεί, ποτέ.
Γιάννης
22.02.2017, 00:33:55

Ανώνυμος 41102 έγραψε...

Σσσσσσς, μιλάει το ταοιστή Bielido, σσσσσσς.
Μην γελάτε εκεί στη γαλαρία.... θα σας κόψω τα πόδια.
22.02.2017, 01:12:31

Ανώνυμος 41107 έγραψε...
ρε μπουνταλαααα μπιντε. πολυ κουμπαρος εισαι ρε αραμπα.
ακου μεσαιωνικη... η βικι πενια του.
ακου νεκροταφος ο κουμπαρος
ακου τουρκικη... μεγαλε και γ1μω την ετυμολογια σου. εμπρος σου φτηνιαρης ο ομηρος με τα λειψανα λεγχθεντα του.
φτουσου καμαρι μου ατελευτητο που εμαθες και ετυμολογια
Γεια σου συνεχιστη τυποις Λατινων μοχθηρη μισεμια λογικη περι τουτης της γλωσσας....
22.02.2017, 05:37:38

Ανώνυμος 41108 έγραψε...
''σπορικο δρωμενο''. πως να καταλαβεις Φτηνιαρη λατινε τουτη την γλωσσα. Γραψε με της μητερας σου την γλωσσα να νιωθεις χιλιαρικο.
τουτη η γλωσσα για πνευμα φτιαγμενη ειναι, οχι για τρυπες.....
ρεεε εμαθε και για τον Ταο ἤ Ταη. φουκαρα.. ποσο πλακατζης σφαλιαρας εισαι. παντως καλα πας σε λιγο θα σε ψαχνουμε ''ψυχολανθασθενη'' για να σπας στο κεφαλι σου τις πλακες του καμπινε σου.22.02.2017, 05:53:02

Bielidopoulos έγραψε...

Δεν έγραψα ότι ζεις στα Εξάρχεια, αυτά που αναφέρεις είναι οι γνωστές απόψεις της διανοητικής ελίτ της ρωμιοσύνης εξ αριστερών κυρίως. Μπορεί να ζεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά αλλά οι ιδέες δεν καταλαβαίνουν από αποστάσεις. Έκανα τον κόπο και σου εξήγησα εν τάχει κάποια πράγματα παραθέτωντας και απόσπασμα. Θα μπορούσα να μην κάνω τον κόπο, να σε αγνοήσω. Εξάλλου σημασία έχει τί ισχύει, όχι τί προγραμματίστηκε να λέει ο καθένας.
Οι άνθρωποι δεν αντιδρούν θετικά σε εντολές. Στην αρχή μπορεί να συμφωνήσουν κατενθουσιασμένοι και την επόμενη μέρα θα τις έχουν βάλει στην άκρη. Δεν είναι ρομπότ με directives. Αν μάλιστα νομίζουν ότι ξέρουν πολλά ή είναι εγωιστές τότε ό,τι και να πεις δεν πρόκειται να τους αλλάξεις γνώμη όσο δίκιο και να έχεις. Για αυτό και κείμενα όπως το tao te ching, τα κοάν κ.λπ. είναι γραμμένα με "μη-επιστημονικό" τρόπο. Δηλαδή δεν είναι γραμμένα ξεκινώντας από αξιώματα που κατόπιν προσθέτεις τα θεωρήματα και μετά κάποιοι άλλοι θα προσθέσουν άλλα και σιγά-σιγά χτίζεις ένα οικοδόμημα. Αλλά βασίζονται στην περιγραφή μιας εικόνας της καθημερινότητας προκειμένου όμως να δείξουν κάτι άλλο: ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος αντίληψης. Εξού και η χρήση της αντίφασης ενίοτε.

"Οι αρχαίοι σοφοί δεν προσπαθούσαν να γεμίσουν τους ανθρώπους στείρες γνώσεις.
Όταν οι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν πολλά, είναι δύσκολο να τους οδηγήσεις στην αρετή.
Όταν όμως αναγνωρίζουν την άγνοιά τους, μπορούν να βρουν μόνοι τους το δρόμο τους." (65)
"Μόλις αρχίσεις να ταξινομείς τα πράγματα, εμφανίζονται τα ονόματα.
Τα ονόματα οδηγούν σε περισσότερα ονόματα, μέχρι που δεν ξέρεις πότε να σταματήσεις.
Μόνο αν ξέρεις πότε να σταματήσεις, μπορείς να αποφύγεις τους κινδύνους." (32)
"Τίποτε στον κόσμο δεν είναι πιο μαλακό και απαλό από το νερό. Κι όμως, διαλύει πανεύκολα το σκληρό βράχο.
Το αδύναμο υπερνικά το δυνατό και το εύκαμπτο νικά το άκαμπτο.
Όλοι μπορούν να το καταλάβουν αυτό, αλλά λίγοι το εφαρμόζουν.
Γι’αυτό, ο σοφός δέχεται τη βρωμιά των ανθρώπων κι έτσι καθαρίζει την καρδιά του,
Δέχεται τους απόκληρους της γης κι έτσι ο κόσμος του ανήκει.
Τα αληθινά λόγια ακούγονται αντιφατικά." (78)

Ο N. Ρώσσης στην εισαγωγή της μετάφρασής του αναφέρει:
"ενώ όλοι οι κινέζοι συγγραφείς της εποχής αναφέρονται σε ιστορικά ανέκδοτα και πρόσωπα προκειμένου να στηρίξουν τις πεποιθήσεις τους, και συχνά διανθίζουν τις
σελίδες τους με ομιλούντα δέντρα ή ζώα, το tao te ching, μοναδικό στην κινέζικη βιβλιογραφία, δεν περιλαμβάνει ούτε ένα όνομα ή ιστορική αναφορά."

22.02.2017, 10:20:42

Bielidopoulos έγραψε...

"Το πιο τρυφερό πράγμα στον κόσμο νικά με ευκολία το πιο σκληρό.
Αυτό που δεν έχει σκληρή ουσία, μπαίνει με ευκολία εκεί όπου δεν υπάρχει καθόλου χώρος.
Αυτό δείχνει την αξία της αβίαστης δράσης.
Η διδασκαλία χωρίς λόγια και η αβίαστη δράση:
Με αυτά μπορείς να ξεχωρίσεις το σοφό από τους συνηθισμένους ανθρώπους." (43)

22.02.2017, 10:54:06

Ανώνυμος 41114 έγραψε...

"Φέξε μου και γλύστρισα"

22.02.2017, 15:54:42

Ανώνυμος 41115 έγραψε...
Ρε φίλε Γιάννη, μην ασχολείσαι με τον Biel.
Δε βλέπεις ότι το παιδί έχει θέμα;
Όλη μέρα γυρνάει σε blog και αμολάει σχόλια.
Δεν έχει τι άλλο να κάνει.
Αν πραγματικά θες να τον βοηθήσεις, δώσε του κανένα τάλληρο να φάει ένα πιτόγυρο να στανιάρει.

https://www.youtube.com/watch?v=oS8fmsPphVo


22.02.2017, 16:35:30

Ανώνυμος 41116 έγραψε...

Τι να τραβάνε άραγε οι ρωμιομπλόγκερ.

22.02.2017, 19:20:21

Ανώνυμος 41120 έγραψε...
επαναφορά: ρε μπουνταλαααα μπιντε. πολυ κουμπαρος εισαι ρε αραμπα.
ακου μεσαιωνικη... η βικι πενια του.
ακου νεκροταφος ο κουμπαρος
ακου τουρκικη... μεγαλε και γ1μω την ετυμολογια σου. εμπρος σου φτηνιαρης ο ομηρος με τα λειψανα λεγχθεντα του.
φτουσου καμαρι μου ατελευτητο που εμαθες και ετυμολογια
Γεια σου συνεχιστη τυποις Λατινων μοχθηρη μισεμια λογικη περι τουτης της γλωσσας....
και
''σπορικο δρωμενο''. πως να καταλαβεις Φτηνιαρη λατινε τουτη την γλωσσα. Γραψε με της μητερας σου την γλωσσα να νιωθεις χιλιαρικο.
τουτη η γλωσσα για πνευμα φτιαγμενη ειναι, οχι για τρυπες.....
ρεεε εμαθε και για τον Ταο ἤ Ταη. φουκαρα.. ποσο πλακατζης σφαλιαρας εισαι. παντως καλα πας σε λιγο θα σε ψαχνουμε ''ψυχολανθασθενη'' για να σπας στο κεφαλι σου τις πλακες του καμπινε σου. ΕΡΝΕΣΙΠΕΛΟ;;
Φουκαρά Λατίνε. Τολμας και γραφεις σε τουτη την υπεροχη γλωσσα.
23.02.2017, 06:13:19

Ανώνυμος 41124 έγραψε...

Μάθε να γράφεις και να μιλάς ρωμέικα βρε καμένε.

23.02.2017, 10:52:14

Ανώνυμος 41146 έγραψε...
για να μοιασω τους φιλους σου τομσεν και σομπλε;;
ΡΩΜΑΙΟΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ;; βρωμικη φαρα εεεεε; γιαυτο βαλθηκες......χιλιαρικο ξεπλυμενε να
ακου να γινουμε ευρωπαιοι. σιγα ρεεεε.
24.02.2017, 17:17:16

Ανώνυμος 41149 έγραψε...

Γίνε αιγυπτιώτης αλεξανδρινός τότε.
Η διανοητική ελίτ της ρωμιοσύνης από τον βόθρο των Εξαρχαίων θέλει να χαράξει το δρόμο της. Εννοεί τον κατήφορό της.
lol

24.02.2017, 17:51:10

Ανώνυμος 41154 έγραψε...
ωπα !!!! εγινες και σβαστυγας φιλαρακη;;
τι γνωριζεις ρε τουβλο για τον ΒΙΛΟ και ΑΙΓΥΠΤΟ;;
Αγραμματε που γραφεις και σε τουτη την ιερη γλωσσα.
25.02.2017, 09:47:25

Ανώνυμος 41157 έγραψε...

Μη Μιλάς Μακάκα!

25.02.2017, 11:40:37

Ανώνυμος 41173 έγραψε...
βρωμισ ο τοπος ‘’ΜΜΜ’’ Μονιμη Μανια ΜΑΠΑ να βρωμιζει κάθε τοπο.
παντοτινά ΛΑ ΧΑΝΟΣ ΛΑ ΧΕΣ(τ)ΙΣ θαναι.
φτηνιαρη που νομιζεις οτι γνωριζεις την γλωσσα που γραφεις
Το περιεχομενο σου. ΜΜΜ, ΓΙΕΛ, ΛΟΛ, ΕΥΛΑΜΠΙΟΣ, ΚΡΕΜΟΥΛΑΣ, ΦΑΠΑΣ, ΦΡΑΠΑΣ,και Ρωμαιος νεοΝερωνας Σφαξε, Καψε, Ληστεψε.
26.02.2017, 11:08:32


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

9+5=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...