Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΕΝΑ
ΜΙΚΡΟ ΒΗΜΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ
ΑΝΘΡΩΠΟ...
Έγραψε στις 29.01.2017 ο/η: Λούπου Μαρία

Επιστροφή


1. Κομπιουτεράκι τσέπης.


2. Κινητό.


3. PC.

4. Σύγχρονος υπερυπολογιστής.Τι δυνατότητες επεξεργαστή διέθετε το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11», το πρώτο διαστημόπλοιο που πήγε στη Σελήνη;

Με ποια τεχνολογία ισοδυναμούσαν οι υπολογιστές του, με τη βοήθεια των οποίων προσεληνώθηκε;
Η σωστή απάντηση είναι η Νο 1:

Με ένα κομπιουτεράκι τσέπης. Είχε μόλις 0,043 MHz.

Όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες νικούν τους επεξεργαστές της προσελήνωσης.Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα...


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...

Και εδώ τίθεται το ερώτημα, πώς έκαναν τους αριθμητικούς υπολογισμούς οι μηχανικοί της NASA; Πλην εξαιρέσεων όπου χρησιμοποιούνταν υπολογιστές της εποχής για σημαντικά θέματα, οι υπολογισμοί γίνονταν με ακρίβεια 3 με 4 δεκαδικών με τον λογαριθμικό κανόνα (slide rule), ο οποίος βασίζεται στις ιδιότητες των λογαρίθμων και στους λογαριθμικούς πίνακες. Το ίδιο εργαλείο δηλαδή που χρησιμοποιούσαν όλοι για να κάνουν αριθμητικές πράξεις ακόμα και οι μαθητές στα σχολεία. Όταν το κομπιουτεράκι τσέπης (pocket calculator) έγινε φθηνό και προσιτό προς τις μάζες τη δεκαετία του '80, τότε όλοι ξέχασαν τον λογαριθμικό κανόνα.
Υπάρχει ένας αστικός μύθος που θέλει το Pioneer 10 να εγκαταλείπει το ηλιακό σύστημα μαζί με έναν επεξεργαστή Intel 4004.

29.01.2017, 10:56:33

Ανώνυμος 40808 έγραψε...
Είναι αδύνατον να προβλέψουμε, τις επιπτώσεις από την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, σε βάθος χρόνου.
Πάντως, είναι σίγουρο ότι αν την χρησιμοποιήσουμε με εξυπνάδα, με σωφροσύνη και με την θέληση να μας υπηρετήσει, θα φθάσουμε σ' επίπεδο όπου οι άνθρωποι θα εργάζονται από λίγο έως καθόλου, απολαμβάνοντας πλήρως την ζωή τους, καθόσον η δουλειά είναι κάτι βαρετό.
Ειδάλλως, αν γίνει κτήμα των εξουσιαστών, θα μας "υποτάξει" πλήρως σ' αυτούς και δεν θέλω ούτε να φανταστώ τις συνέπειες..
Γιάννης
29.01.2017, 21:00:23

Bielidopoulos έγραψε...

Αυτά που λες ήταν πολύ διαδεδομένα εν Ελλάδι την εποχή των παχιών αγελάδων μεταξύ κυρίως αριστεριζόντων και φαντασιόπληκτων υλιστών και γενικά της διανόησης των Εξαρχείων (πάρε τ' αυγό και κούρευτο). Για κάθε εφεύρεση να υπάρχει μία αξία που θα λειτουργεί σαν ασφαλιστική δικλείδα ώστε να υπηρετεί και όχι να υποδουλώνει τον άνθρωπο και άλλες τέτοιες αερολογίες. Οι μηχανές θα δουλεύουν για μας διέδιδαν και εμείς θα καθόμαστε και έτσι πουλούσαν τα βιβλία τους στην αυτάρεσκη πλέμπα. Μακάρι κάποια στιγμή να καταργηθεί η έκθεση ιδεών από τις εξετάσεις στα σχολεία. Έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει μεγάλη ζημιά. Όταν η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση δείξει τα δόντια της να δω τί θα διαδίδουν οι ρωμιοδιανοητές. Μήπως η ανθρωπότητα πρέπει να θέσει όρια στις επεκτατικές της εμμονές και να μάθει να ζει με τα λίγα. Οι επόμενες γενιές θα μας κρίνουν πολύ αυστηρά για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Για άλλη μια φορά η διανόηση της ρωμιοσύνης πιάστηκε στον ύπνο. Καλά ξυπνητούρια.

30.01.2017, 09:59:39

Bielidopoulos έγραψε...

http://www.npr.org/sections/ed/2014/10/22/356937347/the-slide-rule-a-computing-device-that-put-a-man-on-the-moon
http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/imgmay15/dw-poster.jpg
http://sliderulemuseum.com/Ephemera/Buzz_Aldrin_Apollo11_with_slide_rule.jpg

30.01.2017, 10:32:17

Ανώνυμος 40819 έγραψε...
Εάν για κάποιο λόγο επιστρέφαμε στην τεχνολογία που υπήρχε πριν δύο- δυόμιση χιλιάδες χρόνια, θα επιβίωναν μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Οι υπόλοιποι θα λιμοκτονούσαν. Χάριν της τεχνολογίας, σήμερα, σιτίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι και αν υπήρχε συνετή χρήση της χωρίς την μανία συγκέντρωσης υπερβολικού πλούτου (και χρήματος) στα χέρια λίγων, δεν θα πέθαιναν από πείνα και ιάσιμες ασθένειες τα παιδιά της Αφρικής και του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Οι δυνατότητες της τεχνολογίας και του ανθρώπινου μυαλού, είναι σχεδόν άπειρες. Η συνετή χρήση της, έχει άμεση σχέση με τήν απαίσια εφεύρεση του χρήματος που συνέδραμε στην ακραία αύξηση της ιδιοτέλειας που υπάρχει μέσα μας από φύσεως, στο διχασμό της κοινωνίας και αποβολή της έννοιας, λειτούργημα και όχι δουλειά Αυτό όμως, ξεφεύγει από το πλαίσιο της ανάρτησης και επίσης αποτελεί από μόνο του ένα τεράστιο θέμα, που κάποτε οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να συζητάνε. Τα υπόλοιπα, περί αριστεριζόντων και φαντασιόπληκτων υλιστών, αλλού, όχι σε μένα.
Γιάννης
30.01.2017, 11:13:49

Bielidopoulos έγραψε...

Για τη συμβολή της τεχνολογίας στην καταστροφή του περιβάλλοντος λέω. Σωστό τα περί σίτισης και τη μανία συγκέντρωσης υπερβολικού πλούτου. Υπόψιν όμως ότι όλα αυτά είναι διαπλεκόμενα, δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε. Τί πάει να πει συνετή χρήση της όταν είναι καταστρεπτική για το περιβάλλον - αυτό έχει να κάνει με την ιδέα που έχουμε για το περιβάλλον η οποία είναι κυριαρχική και επιβλητική. Και εδώ τίθεται το ερώτημα τί πρέπει να γίνει. Προφανώς πρέπει να αλλάξει εντελώς life style η ανθρωπότητα, αλλιώς.. Και η αλλαγή life style είναι κάτι που πονάει πολύ τους ανθρώπους.

30.01.2017, 11:50:15

Bielidopoulos έγραψε...

Στη φώτο που ανέρτησα πιο πάνω με τον Buzz Aldrin εικονίζεται το μοντέλο Pickett N600-ES, δημοφιλής φορητός λογαριθμικός κανόνας των 5 ιντσών μεταξύ μηχανικών, επιστημόνων και φοιτητών εκείνη την εποχή. Ένας λογαριθμικός κανόνας των 10 ιντσών (25cm) μπορούσε να δώσει ακρίβεια μέχρι 4 σημαντικά ψηφία, ενώ ο N600-ES πρακτικά μέχρι 3. Υπήρχαν φυσικά και μεγαλύτεροι κανόνες.
Και εικονικός λογαριθμικός κανόνας N600-ES:
http://www.antiquark.com/sliderule/sim/virtual-slide-rule.html

30.01.2017, 11:51:24

Ανώνυμος 40828 έγραψε...
Επειδή αντιλαμβανόμαστε την φύση σαν εμπόρευμα και πηγή υλικού πλούτου (υλιστές, όπως έγραψες), χρησιμοποιούμε αλόγιστα την τεχνολογία που καταστρέφει το περιβάλλον. Εάν -ξανά- την ιεροποιήσουμε, θα στραφούμε σ' άλλη τεχνολογία που θα λαμβάνει υπόψιν της, τον σεβασμό της φύσης, που είναι η αποκλειστικός τροφός μας. Επαναλαμβάνω, το ανθρώπινο μυαλό έχει σχεδόν άπειρες δυνατότητες. Την λύση την ανέφερες: Αλλαγή life style. Αν μας πονάει, πρόβλημα μας. Στην ζωή, δεν ισχύει και αυτό και το άλλο, αλλά ή αυτό ή το άλλο. Ας θέσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία υπό την σκέπη της φιλοσοφίας, ώστε να αποκτήσει ένα "σκοπό", διότι αυτή η ίδια και σε συνεργασία τον υλικό πλουτισμό, επιφέρει -είναι πρόδηλο- περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που λύνει. Αυτό, σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να μάθουμε να φιλοσοφούμε και όχι εξουσιάζουμε..
Γιάννης
30.01.2017, 14:52:55

Ανώνυμος 40829 έγραψε...

"Επειδή αντιλαμβανόμαστε την φύση σαν εμπόρευμα και πηγή υλικού πλούτου (υλιστές, όπως έγραψες), χρησιμοποιούμε αλόγιστα την τεχνολογία που καταστρέφει το περιβάλλον."
Συμφωνούμε.
Η ιεροποίηση και το να θέσουμε την τεχνολογία υπό τη σκέπη της φιλοσοφίας λίγα μπορεί να προσφέρει πρακτικά κατά τη γνώμη μου. Ακούγεται ωραίο να αναφερόμαστε σε υψηλές ιδέες όπως το κάθε τεχνολογικό προιόν να συνοδεύεται από μια φιλοσοφική αξία η οποία να υπαγορεύει πώς θα χρησιμοποιείται και πώς όχι, αλλά όλα αυτά είναι θεωρητικά που στην πράξη μάλλον θα αποτύχουν μακροπρόθεσμα.
Καταρχήν τεχνολογία σημαίνει επέμβαση στη φύση, περιλαμβάνει την μεταμόρφωση της ύλης. Ένα αυτοκίνητο για να κατασκευαστεί ξεκινάει από την εξόρυξη μεταλλευμάτων. Η επιστήμη προσφέρει το know how, πώς θα μεταβάλλουμε την ύλη και την ενέργεια σε μορφές ωφέλιμες για εμάς και τις ανάγκες που έχουμε διαμορφώσει και η τεχνολογία το κάνει πράξη. Άρα η τεχνολογία εγγενώς είναι παρεμβατική. Σκοπεύει στον έλεγχο της ύλης και κατ' επέκταση στον έλεγχο της φύσης. Αυτό το παραδέχομαι. Το σημείο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το πώς αντιλαμβανόμαστε το όλο θέμα. Π.χ. είναι παράλογο και αφύσικο να αγοράζουμε ένα μπουκάλι σαμπουάν και όταν αδειάσει να το πετάμε στα σκουπίδια. Στη φύση δεν υπάρχει η έννοια του απορρίμματος και του απόβλητου. Όλα παίζουν κάποιο ρόλο στη βιόσφαιρα επειδή όλα είναι διαπλεκόμενα. Το πώς διαμορφώθηκε αυτή η παράλογη αντίληψη στην ανθρωπότητα ξεκινάει από φιλοσοφικές και θεολογικές ιδέες μέχρι επιστημονικές και οικονομικές θεωρίες. Όλοι έχουν βάλει το χεράκι τους. Τέλος για να μην μακρηγορώ ένα άλλο σημείο είναι το "και τις ανάγκες που έχουμε διαμορφώσει" και τις ψυχολογικές του προεκτάσεις για τα άτομα. Μάλιστα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βασικότερη αιτία που δεν έχουμε ως τώρα έρθει σε επαφή με νοήμονα όντα είναι ότι οι τεχνολογικοί πολιτισμοί έχουν έναν μέσο όρο διάρκεια ζωής ολίγων χιλιετιών πριν αυτοκαταστραφούν, χρόνος λίγος σε σχέση με τις αποστάσεις που πρέπει να καλυφτούν (παράδοξο Φέρμι). Αλλά ας σταματήσω εδώ γιατί πάμε σε πολύ προχωρημένα θέματα.
"In the long run, the aggressive civilizations destroy themselves, almost always. It’s their nature. They can’t help it."
-Carl Sagan

30.01.2017, 18:25:09

Ανώνυμος 40830 έγραψε...

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=835545
;)

30.01.2017, 18:38:11

Bielidopoulos έγραψε...
Για την ιστορία.

30.01.2017, 18:40:19

Ανώνυμος 40832 έγραψε...
Επιστήμονες του Χάρβαντ, έθεσαν υγρό υδρογόνο κάτω από τεράστια πίεση μ' αποτέλεσμα να μετατραπεί σε στερεό υδρογόνο, ένα μέταλλο που δεν απαντάται στην γη. Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουν αν το μέταλλο τοποθετηθεί κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, θα παραμείνει στερεό. Αν ναι, τότε θα έχει μεγάλες θετικές επιπτώσεις στην μεταφορά ηλεκ. ρεύματος χωρίς αντίσταση, στους υπολογιστές, την ιατρική, στα ηλεκτ. τρένα, αεροναυπηγική κλπ.( sky, εκπομπή 7 ημέρες, 29/1/2017)
Γιάννης
30.01.2017, 21:39:51

Bielidopoulos έγραψε...

"Ο Κοξ θεωρεί ότι ένας ανεπτυγμένος τεχνολογικά πολιτισμός δεν εξελίσσεται επί μακρόν επειδή κάποια στιγμή η τεχνολογική πρόοδος προκαλεί την εξαφάνιση του. Ο Κοξ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνολογίας σε ένα προηγμένο πολιτισμό είναι πολύ μεγαλύτερος από τον ρυθμό ανάπτυξης των πολιτικών δομών που θα μπορούν να ελέγχουν τις νέες τεχνολογίες γεγονός που οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές διεργασίες."
http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=835545
;)

31.01.2017, 08:55:35

Ανώνυμος 40839 έγραψε...
Δεν έχω υπόψιν μου τον Κοξ, αλλά περεταίρω τεχνολογική ανάπτυξη δεν σημαίνει οπωσδήποτε πολιτισμός. Ο πολιτισμός είναι πολύ περισσότερο από τεχνολογία. Είναι ένας τρόπος να σκέπτεται και να ενεργεί ο άνθρωπος σε σχέση με τον εαυτό του, τους άλλους, την φύση και το νόημα που δίνει στην παρουσία του επάνω στην γη και στον κόσμο. Εμένα αυτός οι καταστροφισμός με προβληματίζουν. Μου θυμίζει θρησκευτική τρομολαγνεία και υποθέτω ότι είναι αποτέλεσμα, ασύνειδων ενοχών και μη κατανόησης, του ρόλου του πολιτισμού. Δεν αμφιβάλλω, ότι ο πολιτισμός, είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί -όσο αυτό είναι δυνατό- την συνέχιση της παρουσίας του ανθρώπου, πάνω στην γη.
Γιάννης
31.01.2017, 09:31:30

Bielidopoulos έγραψε...

Τα προβλήματα είναι πραγματικά και τα γεννάει η κοινωνία και ο πολιτισμός. Όσο δεν λύνονται τόσο συσσωρεύονται. Ακόμα και να λυθούν θα προκύψουν άλλα που και αυτά θα πρέπει να λυθούν. Είναι δηλαδή μία συνεχής πρόκληση. Έτσι έχουν τα πράγματα. Τα περί φάτε όσο προλαβαίνετε που ακούγεται συχνά πυκνά και θέτουμε την τεχνολογία υπό την σκέπη της φιλοσοφίας είναι πολύ επιφανειακές και αφελείς τακτικές. Όπως είχα γράψει και παλιά τον ευρωπαικό υλισμό και ιδεαλισμό τους θεωρώ αποτυχημένους. Έχουν βάλει το χεράκι τους στο να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα με έναν γραμμικό τρόπο με την έννοια ότι υπάρχει μία αρχή που ακολουθείται από μια διαδικασία εξέλιξης και προόδου προς κάτι ανώτερο, άρα υπάρχει κάποια σκοπιμότητα και απώτερος σκοπός. Κάτι τέτοια κάνουν τους ανθρώπους να νομίζουν ότι την ύστατη στιγμή θα έρθει το διαστημόπλοιο να τους μεταφέρει στις πολυκατοικίες τους στον Άρη να ψωνίζουν στα mall και την high street, συνεχίζοντας την ζωή που έχουν μάθει και συνηθίσει. Ε λοιπόν δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Ή αλλάζει εκ βαθέων νοοτροπία ο άνθρωπος πειράζοντας τις παραμέτρους που ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο ή τον περιμένει ότι περιμένει την βιοποικιλότητα του πλανήτη μέρος της οποίας αποτελεί και άρα μοιράζεται κοινές τύχες. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά, η κατάλληλη δράση είναι δύσκολη (οι "πολιτικές δομές" που αναφέρει ο Κοξ). Η αλλαγή του life style και απαιτεί αποφασιστικότητα, όχι φιλοδοξία και παχιά λόγια.
Επί της ευκαιρίας μετά το The Road (2009) να προτείνω δύο ακόμα post-apocalyptic ταινίες:
These Final Hours (2013)
Z for Zachariah (2015)

31.01.2017, 10:29:16

Bielidopoulos έγραψε...

"Drink from the well, replenish the well"
-King Ezekiel
http://www.magicalquote.com/seriesquotes/drink-from-the-well-replenish-the-well/
(Άκυρη η ίδια ανάρτηση στο άλλο άρθρο)

31.01.2017, 18:41:55


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

6+6=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...