Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΝΗΙΘ-ΑΘΗΝΑ


Όψεις της ευσέβειας
στην αρχαία Ελλάδα


Έγραψε στις 27.01.2017 ο/η: Φυλακτού Ευγενία

ΕπιστροφήΈχουμε αναγάγει την αρχαία Ελλάδα σε κάτι το μεγαλειώδες, όπου ο ορθολογισμός, τα μαθηματικά, η γεωμετρία και η φιλοσοφία έβρισκαν δήθεν εφαρμογή στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι λειτουργούσαν ως αυτόνομες ορθολογικές, μαθηματικές μονάδες, όπου το κάθε τι είχε την υπόστασή του με αποδείξεις. Όπου η δημοκρατία και η εξύψωση του ανθρώπινου πνεύματος ήταν κάτι το σύνηθες, το καθημερινό.
 


         ΝΗΙΘ       ΑΘΗΝΑ

Επαγωγικά λοιπόν, οι αρχαίοι έλληνες δεν θα είχαν καμία ανάγκη την οποιαδήποτε θρησκεία ούτε θα δεσμεύονταν αυτοβούλως στα αιώνια δεσμά μιας θεοκρατίας. Δεν θα χρειάζονταν κηδεμόνες και τιμωρούς. Δεν θα έπρατταν ύβρι από επιλογή κι όχι από φόβο θεών.

Ας δούμε όμως πόσο λάθος κάνουμε θεωρώντας την αρχαία Ελλάδα ορθολογική. Δεν ήταν καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Ήταν βαθιά θρησκευόμενη με ελάχιστες εξαιρέσεις ορθολογιστών, φιλοσόφων / επιστημόνων, μερικών μόνον εκ των οποίων τα ονόματα και η δουλειά τους σώθηκαν εντελώς συγκυριακά, αποσπασματικά και από δεύτερο χέρι μέχρι τις ημέρες μας.
 
Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μία αντικειμενική άποψη μέσα από τους μύθους για τους θεούς της. Χωρίς παρωπίδες.

Μία εκ των πλέον λατρεμένων θεών ήταν η Αθηνά. 

  
Πονοκέφαλος τα κορίτσια για τους μπαμπάδες. Από κτίσεως κόσμου. Αποδεδειγμένα.
Εδώ, ολόκληρος Δίας, θεός πράμα, είχε πόνους γέννας. Το κεφάλι του έγινε καζάνι,
προκειμένου να γεννήσει. Φώναξε την μαμή, ονόματι Ήφαιστος, με το κοφτερό του
τσεκούρι και του είπε:
   ─ Ρίξε μια εδώ, γιατί το κεφάλι μου πάει να σπάσει.
      Να βγει, να την προικίσω και να τελειώνουμε.
   ─ Ρε αρχηγέ, δεν γίνεται να σε βαρέσω, απάντησε ο Ήφαιστος.
   ─ Ή βαράς ή την έκατσες.
      Ε, τι να κάνει, του την έριξε στο δοξαπατρί και γεννήθηκε η τσούπρα.
   ─ Ομορφούλα είναι, την παντρεύεις; Την παίρνω.
     Τα χάλια του είχε και του είπαν όχι.
      Έτσι γράφει ο Λουκιανός, που ξέρει τι λέει. («Θεών διάλογοι» - Ηφαίστου και Διός).

 Πατρότητα

Για την πατρότητα της θεάς υπάρχουν πολλοί μύθοι, οι οποίοι αλληλοαναιρούνται. Ο επικρατέστερος πατέρας, μα όχι ο μοναδικός καταγεγραμμένος στον ελλαδικό χώρο, ήταν ο Δίας. Ο μύθος λέει ότι ισχυρός πονοκέφαλος τον κατέβαλε, οπότε ο Ήφαιστος τον χτύπησε στο κεφάλι μ’ ένα τσεκούρι. Μέσα από το κεφάλι ξεπήδησε πάνοπλη η Αθηνά.

Είχε όμως το προσωνύμιο Παλλάδα ως κόρη του γίγαντα Πάλλαντα, τον οποίον σκότωσε, διότι προσπάθησε να συνάψει μαζί της «αθεμίτους σχέσεις».

Άλλος μύθος αναφέρει ότι ήταν σύμμαχος του Δία στη Γιγαντομαχία στην οποία, μεταξύ άλλων, σκότωσε και τον Πάλλαντα, του οποίου το δέρμα αφού αφαίρεσε, το φόρεσε γύρω από το στήθος της.
 
Αλλού αναφέρεται ως κόρη του Κρόνου, αλλού του Κέκροπα, αλλού του Κραναού. Αλλού ως κόρη του Ήφαιστου ─αυτόν τον βρίσκουμε κι αλλού στη ζωή της─ κι αλλού του Ιτώνου. Δεν ήταν θεά. Έγινε, επειδή έδειξε γενναιότητα στη μάχη κατά των Γιγάντων. Ένα από τα προσωνύμιά της ήταν και Αμήτωρ, η μη έχουσα μητέρα.

Αργότερα, οι θνητοί έφτιαξαν μύθους για τις μητέρες της. Κόρες του Ωκεανού. Τη μία την έλεγαν Μήτη και την άλλη Κορυφή. Η Αθηνά είχε κι ένα άλλο προσωνύμιο, Κορυφασία. Υπάρχει κι άλλος μύθος, σύμφωνα με τον οποίο η νύμφη Τριτωνίδα ήταν μητέρα της με πατέρα τον Πάλλαντα


Αιγυπτιακή
η πραγματική
καταγωγή της


Θεωρείται σήμερα, διαπλανητικά μπορώ να πω, ελληνίδα θεά. Έτσι μας έμαθαν. Μία θεά που γεννήθηκε εδώ εις τας ωραίας Αθήνας. Ψέμα μέγα. Εξ αλλοδαπής ορμώμενη η θεά, φοινικικής κατασκευής, με πληρωμένη τη δασμολογική της κλάση και τους συνεπάγοντας φόρους.

Οι λύβιοι μιλούν κι εκείνοι για την Αθηνά στη μυθολογία τους. Δική τους, λέει. Κόρη του Ποσειδώνα και της λίμνης ─ θεάς Τριτωνίδας. Για αυτό το λόγο την ονόμαζαν και Τριτογένεια.

Υπάρχει και η Αίγυπτος, διότι οι αιγύπτιοι είχαν εκεί μία θεά ονόματι Νήιθ, η οποία εδώ έγινε Αθηνά.

Ο Αισχύλος λέει στις Ευμενίδες του ότι «κατά την παράδοση ήταν κόρη του Νείλου». Ούτως ή άλλως την Αθηνά την κουβάλησε ο Κέκροπας από την πόλη Σάι της Αιγύπτου και την επέβαλε ως θεά της πόλης.
 

 
Νήιθ.
Η αιγύπτια παρθένα θεά
της σοφίας, την οποία
υιοθέτησαν
οι αρχαίοι
έλληνες ως Αθηνά.

  

 
Η αιγυπτιακή καταγωγή της Αθηνάς, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.
 Στην Αίγυπτο υπήρχε λατρευτικό δρώμενο, όπως μας ενημερώνει ο Ηρόδοτος, προς τιμή της θεάς. Αναφέρει ότι παρθένα κορίτσια χωρίζονταν σε δύο ομάδες. Στο αγώνισμα αυτό πετροβολούσαν και χτυπούσαν με ρόπαλα οι μεν τις δε. Δεν το κάνανε στα ψέματα. Σκοτώνονταν. Οι ροπαλιές και οι πετριές ήταν αληθινότατες. Όσες λοιπόν άφηναν το μάταιο τούτο κόσμο λόγω αυτής της γιορτής, τις στόλιζαν με κορινθιακό κράνος και ελληνική  πανοπλία, και τις περιέφεραν τιμητικά γύρω από μια λίμνη.


 

 
Η αιγυπτιακή καταγωγή της Αθηνάς, σύμφωνα με τον Πλάτωνα.
 
Ο Όμηρος εμφανίζει την Αθηνά ως αρχηγό των μυθικών Αμαζόνων και δεν ήταν ο μόνος. Ο Λυσίας επίσης αναφέρει το ίδιο. Οι Αμαζόνες θεωρούνται εχθρές του ελληνικού πατριαρχικού πολιτισμού οπότε ακούγεται μάλλον παράδοξο η αρχηγός τους να  έγινε θεά τους. Κατά τον Λυσία, οι έλληνες υποδούλωσαν όλους τους γειτονικούς τους λαούς και τις εξόντωσαν.


Παιδικά Χρόνια

Για τα παιδικά της χρόνια δε λέγεται τίποτε και επειδή και εμείς βαριόμαστε πολύ τους παιδιάτρους, τις μύξες και τα κλάματα, δεν θα ασχοληθούμε. 

 
Αιγυπτιακής προέλευσης όνομα έχει η πρωτεύουσα της Ελλάδας Αθήνα (από το Νήιθ),
στην οποία περήφανα δεσπόζει ο Παρθενώνας, μια αρχαία εκκλησία δηλαδή,
προς τιμήν μιας φερμένης από την Αίγυπτο παρθένας θεάς.
 Σύμβολα

Σύμβολό της ─στην Αθήνα τουλάχιστον─ ήταν η κουκουβάγια. Από πού κι ως πού πουλί της σοφίας; Ίσως επειδή είναι νυκτόβιο. Άλλο σύμβολο η ελιά (το δέντρο) ως σύμβολο της ειρήνης και απορούμε γιατί. Αυτή η θεά όπου μάχη και σφαγή ήταν μέσα. Ποια ειρήνη; Ένα φίδι ως σύμβολο των χθόνιων θεών, ένας κόκορας ο οποίος συμβόλιζε τη μαχητικότητά της, η ροδιά ως σύμβολο ευφορίας, η περικεφαλαία της ως σύμβολο πισινής μην τυχόν και της πετάξει κανείς καμιά πέτρα κατακέφαλα, η αιγίδα κι εκείνο το εξαίσιο και σουβλερά αποτελεσματικό μακρύ ακόντιο.


Δράση

Εύφλεκτος χαρακτήρας. Πολεμίστρια. Άμα λέμε σκοτώνουμε, σκοτώνουμε. Δεν το συζητάμε. Έγινε η γνωστή Γιγαντομαχία και δεν έμεινε ρουθούνι απο αυτούς. Το αίμα τους, λέει ο μύθος, είχε γεμίσει τα όπλα της, το άρμα της και τα άλογά της. Μετά, έτσι όπως είχε πάρει φόρα, κάρφωσε την Αιγίδα, ένα άγριο θηρίο της Φρυγίας ─πάει κι αυτή─ και της έβγαλε κι εκείνης το δέρμα, όμοια με του Πάλλαντα και χρησιμοποίησε το δέρμα της και το φόρεσε πέριξ του στήθους της για να προφυλλάσσεται από τους κινδύνους, μα και να θυμίζει στους ζωντανούς πόσο εύκολα μπορούν να γίνουν πεθαμένοι.

Ακόμη κι ο Λυκαβηττός οφείλει την ύπαρξή του στη θεά Αθηνά και σε μία καρακάξα. Είχε διαλέξει, λέει ο μύθος, έναν ωραίο βράχο από την Παλλήνη, τον φορτώθηκε και τον μετέφερε για να τον χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι και να φτιάξουν μία Ακρόπολη. Ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά της μία καρακάξα, νευρίασε η Αθηνά και της πέταξε το βράχο. Δεν ξέρουμε αν την πέτυχε. Από τότε όμως, έχουμε το Λυκαβηττό και τη συνήθεια να πετάμε πέτρες σε αυτά τα πουλιά, χωρίς να τα πετυχαίνουμε.
 

 
Εξ αιτίας της ασέβειας του Αίαντα του Λοκρού, που βίασε την Κασσάνδρα μπροστά στο ξόανο της Αθηνάς (ξύλινο άγαλμα), το ξόανο της θεάς ζωντάνευσε και στύλωσε τα μάτια στον ουρανό.
Μετά το τέλος του τρωικού πολέμου, οι λοκροί ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα. Η πράξη όμως του Αίαντα δεν είχε ξεχαστεί από τη θεά, η οποία άρχισε να πετάει κεραυνούς εναντίον του πλοίου που επέβαινε ο Αίας, έβαλε δε και μέσον τον Ποσειδώνα, που βύθισε τελικά το πλοίο και πνίγηκε ο ασεβής ήρωας.
Η θεά Αθηνά επιπλέον, προκάλεσε μεγάλα δεινά στη φυλή των λοκρών και για πολλά χρόνια τους υποχρέωνε να στέλνουν κάθε χρόνο παρθένες καλών οικογενειών στο Ίλιον, για να υπηρετούν σα δούλες στο ναό της.
 
 
 
Ζηλιάρα

Μετά σκέφτηκε άλλη μία εικαστική παρέμβαση για να γίνει η ασπίδα της εντυπωσιακότερη. Η Μέδουσα είχε μαλλιά παλιά και ήταν μια ωραία κοπέλα, την οποία ζήλεψε η κακιασμένη και την μεταμόρφωσε σε τέρας και τα μαλλιά της σε δράκοντες. Έστειλε τον Περσέα να της κόψει το κεφάλι με τους δράκοντες εννοείται, και το έβαλε κι αυτό πάνω στην ασπίδα της. Το αίμα της, για να μην πάει χαμένο, το έδωσε δώρο στον Ασκληπιό.

Την επόμενη ζαβολιά την έκανε στην Αράχνη, η οποία δεν ήταν ένα σιχαμερό έντομο, αλλά η κόρη του βασιλιά της Λυδίας, Ίδμωνα. Η Αθηνά νόμιζε ότι τα έκανε όλα τέλεια. Έμαθε ότι η Αράχνη ήταν άφθαστη στο  κέντημα, μεταμορφώθηκε σε γριά και την κάλεσε σε αγώνα. Η Αθηνά κέντησε πρώτη τον Άρειο Πάγο, την κρίση των θεών συμπεριλαμβανομένου του Ποσειδώνα, καθώς και τον εαυτό της σε όλη της την μεγαλοπρέπεια και όλα αυτά σε λευκό ύφασμα. Στα άκρα του υφάσματος κέντησε την τύχη και την τιμωρία των θεών για όσους ασεβούν. Έβαλε στο κέντημά της μεταμορφώσεις αθώων που είχαν κάνει η ίδια και η Ήρα, όπως τον Αίνο και την Ροδόπη, που η Αθηνά τους είχε κάνει βουνά, την Πυγμαία και την Αντιγόνη, τις οποίες πάλι η Ήρα είχε μεταμορφώσει σε γερανό και όρνεο και τον Κινύρα να θρηνεί πάνω σε σκαλοπάτια ναού, διότι οι κόρες είχαν μεταμορφωθεί από τους θεούς σε σκαλοπάτια, ούσες άθεες.

Η Αράχνη τώρα, κέντησε τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο όταν άρπαξε την Ευρώπη, καθώς και όλους τους άλλους έρωτες του παθιάρη θεού, τον Κρόνο με μορφή αλόγου, όταν ξεμυάλισε την Φίλυρα και από την ένωσή τους προέκυψε ο Χείρωνας, κάτι λουλούδια και φύλλα κισσού.

Όταν είδε το κέντημα της Αράχνης, η Αθηνά ζοχαδιάστηκε πολύ διότι ήταν ολοφάνερο, πως ήταν καλύτερο από το δικό της, της τράβηξε μια επική σφαλιάρα και της αποκαλύφθηκε. Απελπισμένη η Αράχνη ήθελε να αυτοκτονήσει. Η Αθηνά την λυπήθηκε όμως και την έκανε το γνωστό ─σιχαμένο─ έντομο.
 

 
 
Επειδή την έπαιρνε μάτι
ο Τειρεσίας όταν έκανε
το μπάνιο της,
η θεά Αθηνά τον τύφλωσε
ακουμπώντας στα μάτια του
τα βρεγμένα χέρια της
από το νερό που πλενόταν.
 


Ωραιοπαθής

Έγινε εχθρός των Τρώων διότι ο Πάρης είχε διαλέξει την Αφροδίτη ως ωραιότερη αντί για εκείνη. Έπαιρνε διάφορες μορφές και τασσόταν στο πλευρό των εισβολέων, να μάθουν οι άλλοι ποια είναι η βασίλισσα της ομορφιάς.


Πλήθος προσωνυμίων

Φήμες φτιαγμένες από τους πιστούς, όπως συνηθίζεται. Ο Ησίοδος την θεωρούσε ίση του Δία σε εξυπνάδα και δύναμη. Ο Αριστοτέλης με θρησκευτικό πνεύμα λέει: «τη Αθηνά την επιστήμην περιτίθεμεν (ανάγομεν) και την τέχνην». Ευσεβείς πόθοι των κοινών θνητών.

Κατά τα άλλα, είχε πολλά προσωνύμια (Παλλάς, Πρόμαχος, Αρεία, Ιππία, Χαλινίτις, Αγοραία, Γλαυκώπις, Εργάνη, Ιτωνία, Παρθένος, Πολιάς, Προναία, Ζωστηρία κλπ. κ.λπ.) που πιάνουν μισή σελίδα εγκυκλοπαίδειας, σαν την διάδοχό της, Μαριάμ  (Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Πλατυτέρα των Ουρανών, Οδηγήτρια, Αθηνιώτισσα κ.λπ. κ.λπ.). 


Περιφορά ξύλινου ομοιώματος θεού στην Ινδία.
Το πηγαίνουν στην ακροθαλασσιά ή σε ποτάμι.

Το θέαμα φαίνεται αστείο,  κάπως έτσι όμως, πρέπει να ήταν και το θέαμα
στην αρχαία Ελλάδα,
όταν έβγαζαν περιφορές τα ξόανα των θεών. Στην Αθήνα έβγαζαν
περιφορά
το ξόανο της θεάς Αθηνάς και το πήγαιναν γα πλύσιμο στο Φάληρο.
Γιορτές και πανηγύρια

Την είδαν έτσι να έχει πολλά στολίδια και είπαν να της φτιάξουν πολλές γιορτές. Η μεγαλύτερη από όλες, τα Αθήναια που μετατράπηκαν σε Παναθήναια για πολιτικούς σκοπούς. Επρόκειτο για μεγάλη γιορτή της Αθήνας, την οποία και χώρισαν σε μικρά και μεγάλα.

Την ίδρυση της γιορτής των Αθήναιων τη χρεώθηκε ο Εριχθόνιος, μυθικός ήρωας της πόλης. Αργότερα, όταν ενώθηκε η πόλη με κάποια περίχωρα της Αττικής, η γιορτή η ονομάστηκε Παναθήναια για να συμμετέχουν οι νέοι εγγεγραμμένοι πολίτες της Αθήνας. Τα Μεγάλα γίνονταν το τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας και τα Μικρά κάθε χρόνο. Ημερομηνία τέλεσης: μήνας Εκατομβαιώνας (για τους λάτρεις) ή αλλιώς για εμάς που βαριόμαστε και δεν καταφέραμε να μάθουμε την ονομασία των αρχαίων μηνών απ΄ έξω, τέλη Αυγούστου. Άλλες γιορτές ήταν τα Πλυντήρια, τα Αρρηφόρια, τα Σκιροφόρια, τα Οσχοφόρια, τα Καλλυντήρια, τα Χαλκεία κ.ά..

Τα Καλλυντήρια γιορτάζονταν την 19η Θαργηλιώνος (για όσους το προτιμούν έτσι) και αμέσως μετά ακολουθούσαν τα Πλυντήρια την 25η Θαργηλιώνος ή αλλιώς αρχές Ιουνίου (για εμάς τους υπόλοιπους).

Το όνομα Πλυντήρια μας έκανε εντύπωση και το ψάξαμε. Αυτή η γιορτή λοιπόν μοιάζει πιο πολύ με σπα. Ιερείς από το γένος των Πραξιεργιδών (οικογενειακή υπόθεση το ιερατείο) αφαιρούσαν από το ξόανο της θεάς τα όπλα, τα ρούχα και ασφαλώς τα κοσμήματα, τα έπλεναν με τελετουργικό τρόπο για να είναι εντυπωσιακή η μπουγάδα και να δείχνουν ότι κάτι κάνουν ως ιερείς τέλος πάντων. Το ξόανο το τύλιγαν με ένα πανί οι γυναίκες, τις οποίες ονόμαζαν πλυντρίδες ή λουτρίδες, και το πήγαιναν στην θάλασσα του Φαλήρου, το έπλεναν καλά-καλά και μετά το πήγαιναν σπίτι, το ξαναέντυναν να μην πουντιάσει και το στόλιζαν με τα κοσμήματά του. Όσο γινόταν αυτό σταματούσε κάθε εργασία στην πόλη (αυτό ήταν καλό!) διότι όσο έλειπε το άγαλμα για το beauté του, η πόλη έμενε αφύλακτη και εκτεθιμένη.


Τα Καλλυντήρια τελούνταν πριν από τα Πλυντήρια και είχαν παρόμοιο θέμα λίγο πιο άχαρο. Φασίνα. Γενική καθαριότητα στο Ερέχθειο.

Στα Αρρηφόρια, τα οποία γίνονταν κάθε χρόνο, εξέλεγαν τέσσερα κορίτσια επτά έως έντεκα ετών, που ονομάζονταν Αειφόροι. Οι δύο ύφαιναν έναν πέπλο, το οποίο θα φορούσε η θεά στην πομπή των Παναθηναίων. Τότε έβγαζαν στη γύρα το πέμπλο της παρθένας θεάς, σήμερα βγάζουν τη ζώνη της παρθένας Μαριάμ.

Τα Οσχοφόρια αφορούσαν κυρίως αγώνες δρόμου εφήβων αγοριών ντυμένους με γυναικεία ρούχα.

Όπως εύκολα είναι κατανοητό, με τις γιορτές ο λαός καλόπιανε την θεά Αθηνά και μέσω των γιορτών, κρατούσαν απασχολημένο τον λαό οι ηγέτες του.
  

 Η Αθηνά αρνείται
τον έρωτα του ξαναμμένου
Ήφαιστου κι εκείνος
εκσπερματώνει
στο μηρό της.
Ο μύθος αναπαρίσταται
εξιδανικευμένος στον πίνακα
του Paris Bordone (16ος αι.)
 
 

Ερωτικές Επιτυχίες

Δεν ήταν άσχημη. Ο Ήφαιστος την είδε και του άρεσε. Δυνατό μυαλό, μα κουτσός και άσχημος. Η Αθηνά τον απώθησε. Ο Ήφαιστος όμως, εκσπερμάτωσε στο μηρό της. Πήρε αυτή ένα χαρτομάντηλο Softex, σκουπίστηκε «αηδίες!» και το πέταξε στη Γη. Εκεί μπήκε στη μέση η Γαία κι έβαλε το χεράκι της και γεννήθηκε ο Εριχθόνιος. Αυτός ο ίδιος, ο οποίος χρεώθηκε τη θέσπιση των Αθήναιων.

Ο Ήφαιστος δεν βγήκε χαμένος. Ουδόλως! Τον πάντρεψαν με την Αφροδίτη. Άλλη ιστορία, αν βρούμε χρόνο θα την πούμε.


Συνειδητά παρθένα

Το ΄πε και το έκανε. Τόσο πολύ, που για να τιμήσουν την επιλογή της να διατηρήσει την παρθενιά της, έφτιαξαν τον Παρθενώνα. Σύμφωνα με τους μύθους για την ζωή της βέβαια, προκύπτει ότι, ό,τι πολυτιμότερο είχε, ήταν το δόρυ της και τίποτε άλλο. 

 
Ένα σπουδαίο κόλπο σκέφτηκε ο Πεισίστρατος, προκειμένου να πείσει τους αθηναίους
να τον δεχθούν ως τύραννο, καθ’ ότι δήθεν είχε θεία αρωγή.
Μπήκε θριαμβευτικά στην Αθήνα πάνω σε ένα άρμα συνοδευόμενος από πάνοπλη
τη θεά Αθηνά, την οποία υποδυόταν μια άσημη κοπέλα.
Διαβάστε: Όταν η θεά Αθηνά μπήκε πάνοπλη στην αρχαία Αθήνα.
 Επίλογος
Από τα διασωθέντα αρχαία κείμενα προκύπτει ότι υπήρχε οργανωμένη πολιτεία, η οποία κυβερνούσε, μα υπήρχε και θρησκεία, η οποία έκανε ακριβώς το ίδιο. Οι δύο αυτές αρχές είχαν και έχουν λόγο ύπαρξης αποκλειστικά και μόνο, διότι οι άνθρωποι επιθυμούν να κυβερνηθούν. Από όποιον να ‘ναι. Να αναλάβει κάποιος το ρόλο του κηδεμόνα τους.

Δεν είναι όλοι έτσι. Πάντα υπάρχουν οι λίγοι οι οποίοι οραματίζονται νέους γαλαξίες και ανώτερα μαθηματικά, είναι λίγοι όμως. Όπως λίγοι ήταν και στην αρχαιότητα. Οι πολλοί πήγαιναν με κατάνυξη στους ναούς τους. Όποιοι κι αν ήταν αυτοί. Φοβούνταν τους θεούς τους, όπως σήμερα οι πολλοί φοβούνται τον ένα θεό τους και πάνε στις δικές τους εκκλησίες.

Ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι πάντα είχαν πολλούς ναούς για να σκεπάζουν τις φοβίες τους και την ανάγκη τους για κηδεμόνα.


Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

Ο μεσαιωνισμός της κλασικής εποχής

Η «πατρώα» ανοησία

Αρχαίο θέατρο: Η «Βίβλος» των αρχ. ελλήνων

Συγκερασμός επικών θεογονιών

Ένα χρονικό του διωγμού των φιλοσόφων δια μέσου των αιώνων

Όταν η Φιλοσοφία αποκόπηκε από τα Μαθηματικά

Μωρολογούντες «φιλόσοφοι» της ύστερης αρχαιότητας

Η εξέλιξη της μαγείας στην αρχαία Ελλάδα

Περί θαυμάτων και δαιμόνων

Η Ιερά Εξέταση του Πλάτωνα εναντίον των άθεων

Η ─θεοκρατική─ πολιτεία του Πλάτωνα

Η αρχαία επιστήμη στην υπηρεσία του 12θεϊστικού ιερατείου

Κάτω κόσμος: Μια προσοδοφόρα επιχείρηση του 12θεϊστικού ιερατείου

Παραισθησιογόνα σε αρχαία πιθάρια

Ανθρωποθυσίες στην αρχαία Ελλάδα

Γιατί ο Διόνυσος δεν έγινε δεκτός στον Όλυμπο


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 40745 έγραψε...
Απογοητευτικά ρηχό το άρθρο. Η μυθολογία δεν ερμηνεύεται λογικά καθώς προϋποθέτει την αποδοχή και την συνακόλουθη γνώση και ερμηνεία, πανανθρώπινων αρχετυπικών μοτίβων που ακολουθούν τον άνθρωπο ανεξαρτήτως εθνικότητος και φυλής από καταγωγής του ανθρώπινου γένους, Η Αθηνά όπως και η αντίστοιχες θεότητες σε άλλους πολιτισμούς αλληγορούν το μεγαλύτερο δώρο των θεών στον άνθρωπο την νόηση, την απαρχή του πολιτισμού, . Εξού και η γέννηση από το κεφάλι του Διός, "αμήτωρ"..."Ό,τι εικάζεται είναι περισσότερο εντυπωσιακό... (αντίθετα) ότι είναι απλό και έκδηλο, εύκολα περιφρονείται, όπως όταν ο άνθρωπος είναι γυμνός. Έτσι και τα Μυστήρια χρησιμοποιούν τη μέθοδο της αλληγορίας ώστε να προκαλούν κατάπληξη και δέος και γι' αυτό τελούνται στο σκοτάδι και τη νύχτα" (Δημήτριος - Περί Ερμηνείας)
27.01.2017, 09:11:13

Bielidopoulos έγραψε...

"Ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι πάντα είχαν πολλούς ναούς για να σκεπάζουν τις φοβίες τους και την ανάγκη τους για κηδεμόνα."
Δεν είναι μόνο η ανάγκη για κηδεμόνα. Όσο πιο σφικτές και ιεραρχικές είναι οι ανθρώπινες κοινωνίες τόσο περισσότερο γεννιέται η ανάγκη για μια διαμόρφωση της ιδεόσφαιρας που θα δίνει κίνητρα οι συμμετέχοντες στην κοινωνία να δρουν προς το καλό της επιβίωσης της κοινωνίας. Δηλαδή στο να εξακολουθεί να υπάρχει μια σφικτή, με υψηλό πληθυσμιακό συγχρωτισμό κοινωνία. Παλιά χρησιμοποιούσαν τη θρησκεία. Κατόπιν αναπτύχθηκε ένα έτερο φρούτο, υποτίθεται πιο πολιτισμένο, η εθνική ιδεολογία που κατέληξε σε δύο παγκοσμίους πολέμους. Για να μην τα πολυλογώ, ο άνθρωπος ζώντας επί χιλιάδες χρόνια σε υπεροικογενειακές ομάδες ή χαλαρές κοινότητες, χρειάζεται επιπλέον κίνητρα για να συμβιβαστεί και να προσαρμοστεί στο να ζει ο ένας πάνω στον άλλο στις πόλεις. Χρειάζεται επίσης υψηλούς στόχους και ιδανικά. Για να σταματήσω εδώ υπενθυμίζω ότι κοινωνία ίσον προβλήματα. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς προβήματα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε γαλουχηθεί από μικρά ότι η κοινωνία είναι κάτι απολύτως ιερό και πέραν πάσης κριτικής.

Στο μεταξύ:

http://www.ethnos.gr/politismos/arthro/ereuna_csi_gia_ta_enoxa_mystika_tis_arxaias_agoras_biaioi_thanatoi_kai_paranomes_tafes-64877780/

"Αυτή η έξοχη μαρμάρινη προτομή του Αδριανού, την οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 1933 στην Λεωφόρο Συγγρού, αποκαλύπτει μ' ενάργεια τα βασικά χαρακτηριστικά του Αδριανού που προανέφερα: Αποστρέφεται τα επίγεια και έχει στραμμένο το βλέμμα και το νου προς τα υπερκόσμια. Απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου και στεφανώνεται με στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς το οποίο κοσμεί ένας αετός, το έμβλημα του Διός που του προσδίδει την ιδιότητα του "Σωτήρα των Πολιτών"."
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500125658

"Με δεδομένο επίσης ότι η επίδραση απ’ τις ξένες κοσμολογίες και θεολογίες υπήρξε, όπως προσημειώσαμε ήδη, αυτή η ελληνική μυθολογία και θεολογία εθνικοποιείται απ’ τον ποιητή αφού ενσωματώνονται, αλλ’ υπό τη σκέπη των Ελλήνων ποιητών, τα ξένα στοιχεία. Ανεξάρτητα από προθέσεις του ποιητή προσφέρεται στις ελληνικές φυλές ένα θεολογικό πρότυπο. Όταν θα έρθει η ώρα της αυτοσυνείδησης του ελληνισμού την αρχαϊκή εποχή και τα μηδικά αυτό είναι ένα πρότυπο."
http://www.scriptamanent.gr/neoi_logotexnes/koydoynis_8anasis/to_didaktiko_epos_isiodos.html

27.01.2017, 12:22:00

Ανώνυμος 40749 έγραψε...

Είναι γνωστό πως οι αρχαίοι έλληνες δεν τα πήγαιναν καλά με την ετυμολογία των λέξεων και, σε κάθε περίπτωση, η καταγωγή από μία τρανή χώρα του παρελθόντος, είναι αρκετά ελκυστική (ακόμα και σήμερα).
Όσο για τον Ηρόδοτο αμφισβητείται και αν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Αίγυπτο.
«The reliability of Herodotus is sometimes criticized when writing about Egypt. Alan B. Lloyd argues that, as a historical document, the writings of Herodotus are seriously defective, and that he was working from "inadequate sources". Nielsen writes: "Though we cannot entirely rule out the possibility of Herodotus having been in Egypt, it must be said that his narrative bears little witness to it." German historian Detlev Fehling questions whether Herodotus ever traveled up the Nile River, and considers doubtful almost everything that he says about Egypt and Ethiopia. Fehling states that "there is not the slightest bit of history behind the whole story" about the claim of Herodotus that Pharaoh Sesostris campaigned in Europe, and that he left a colony in Colchia.»
27.01.2017, 16:33:18

Ανώνυμος 40754 έγραψε...
Είναι γνωστό πως οι αρχαίοι έλληνες δεν τα πήγαιναν καλά με την ετυμολογία των λέξεων και, σε κάθε περίπτωση, η καταγωγή από μία τρανή χώρα του παρελθόντος, είναι αρκετά ελκυστική (ακόμα και σήμερα).
Όσο για τον Ηρόδοτο αμφισβητείται και αν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Αίγυπτο.
27.01.2017, 16:50:01

Ανώνυμος 40755 έγραψε...
«The reliability of Herodotus is sometimes criticized when writing about Egypt. Alan B. Lloyd argues that, as a historical document, the writings of Herodotus are seriously defective, and that he was working from "inadequate sources". Nielsen writes: "Though we cannot entirely rule out the possibility of Herodotus having been in Egypt, it must be said that his narrative bears little witness to it." German historian Detlev Fehling questions whether Herodotus ever traveled up the Nile River, and considers doubtful almost everything that he says about Egypt and Ethiopia. Fehling states that "there is not the slightest bit of history behind the whole story" about the claim of Herodotus that Pharaoh Sesostris campaigned in Europe, and that he left a colony in Colchia.»
27.01.2017, 16:50:21

Ανώνυμος 40757 έγραψε...
Πάντως καί πέραν πάσης αμφιβολίας ,οι Ελληνες (ακριβέστερον Πελασγοί),καί οι Αιγύπτιοι είχον κοινούς θεους καί θεές όπως καί κοινούς βασιλείς (ειδικώς κατά τόν Μανέθωνα;).Δείκνυται,ευχερώς σχετικως, ότι γεωλογικώς η Αίγυπτος καί η Ελλάδα ήσαν ένα γεωλογικό μόρφωμα όπου οι μετακινήσεις εγένοντο διά ξηράς καί όχι διά θαλάσσης,ο Αιγαίος ήτο ποταμός .Εξ άλλου η χώρα αυτή ,υπτίως τού Αιγαίου κειμένη,ωνομάσθη ούτως.Ο Ηρόδοτος ,δυτσυχώς,δέν απετέλεσε ποτέ πλήρως αξιόπιστον πηγήν ακόμη καί γιά σύγχρόνους του
ιστορικούς.Είναι μιά καλή πηγή διά περαιτέρω όμως επεξεργασίαν.
27.01.2017, 21:41:50

Ανώνυμος 40758 έγραψε...
@40745
Αλλού δι΄αλλού είσαι.
27.01.2017, 22:02:08

Ανώνυμος 40759 έγραψε...
40754 έγραψε: "Όσο για τον Ηρόδοτο αμφισβητείται και αν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Αίγυπτο".
Β΄βιβλίο, κεφ. 29: "Μέχρι μεν Ελεφαντίνης πόλιος αυτόπτης ελθών". Γράφει ο ίδιος ότι έφτασε μέχρι την Ελεφεντίνη (κοντά στο Ασουάν).
Οι αρχαίοι δεν είχαν πρόβλημα να πουν ότι οι θεοί είναι εισαγόμενοι από Αίγυπτο (όχι μόνο ο Ηρόδοτος, αλλά κι ο Πλάτων και άλλοι), ότι το αλφάβητο είναι εισαγόμενο από τους Φοίνικες (Ηρόδοτος), ο Πλάτων στον Κρατύλο επίσης ετυμολογεί πολλές ελληνικές λέξεις ως βαρβαρικές κ.λ.π. Και γιατί να είχαν πρόβλημα; Τι νόημα έχει;
Το πρόβλημα το έχουν οι σημερινοί ρωμιοί, άδειοι ντενεκέδες, που επειδή είναι παπάρηδες προσπαθούν να αντλήσουν δόξα από κάποιους φαντασιακούς προγόνους που τους έχουν εξυψώσει στη φαντασία τους. Έτσι τους κάθεται στο λαιμό ο Ηρόδοτος κ.λ.π. κι αμφισβητούν την αξιοπιστία του. Αν έγραφε τα παραμύθια τους θα ήταν γαμάτος.
Οι ρωμιοί ζορίζονται, όχι οι αρχαίοι έλληνες.
Κάτι παραπάνω σχόλια αποδεικνύουν τα λεγόμενά μου.
Λαλάκης ο εισαγόμενος

27.01.2017, 22:09:40

Ανώνυμος 40760 έγραψε...
Δεν το ισχυρίζομαι εγώ 40759, επιστήμονες στο λήμμα της Wikipedia για τον Ηρόδοτο (αγγλόφωνη έκδοση) τα λένε:)
28.01.2017, 08:53:07

Bielidopoulos έγραψε...

"Το πρόβλημα το έχουν οι σημερινοί ρωμιοί"
Αυτό ακριβώς. Εδώ είναι και το πραγματικό πρόβλημα. Ας κοιτάξουν την μουτσούνα τους στον καθρέπτη οι ρωμιοί. Όποιον ρωμιό από 50 με 55 και πάνω ρωτήσεις θα σου πει ότι δούλεψε πολύ στη ζωή του. Αφού δουλέψατε σκληρά τότε γιατί φαλίρισε(*) το κράτος της ρωμιοσύνης; Και εδώ έρχεται έτοιμη η κουτοπόνηρη απάντηση: φταίνε οι ξένοι, ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και ο Σόρος. Μια ζωή βιδώνανε μια βίδα και μετά αμπελοφιλοσοφούσαν, χτίζοντας παλάτια στην άμμο και κούτσου-κούτσου το τόσο δα μικρό το έκαναν τεράστιο. Οι ρωμιοί πρέπει να μάθουν να εργάζονται και να κρατάνε κλειστό το στοματάκι τους. Χώρια το ότι επηρεάζουν αρνητικά τη νέα γενιά που ακούει τις μπαρούφες τους.
Όσον αφορά τον Ηρόδοτο είναι γνωστό ότι υπάρχει μια τάση αμφισβήτησης αφού στο έργο του ανακατεύει πραγματικές ιστορίες με παραμύθια (δημοφιλείς μύθους της εποχής). Ακόμα και αν δεν πήγε στην Αίγυπτο υπήρχαν άλλοι που είχαν πάει και από εκεί σίγουρα θα άντλησε πληροφορίες.
*φαλιρίζω < φαλίρω < ιταλική fallire («χάνω, χρεοκοπώ»)

28.01.2017, 09:16:50

Ανώνυμος 40762 έγραψε...
@40760
Η πιο αξιόπιστη πηγή είναι η wikipedia, ε; Κι όλα τα άρθρα τα γράφουν επιστήμονες. Τςςςς.
Ακόμα κι έτσι να είναι όμως, δες τι γράφει η wikipedia:
His eye-witness accounts indicate that he traveled in Egypt in association with Athenians, probably some time after 454 BC or possibly earlier.
Παραδέξου το, είσαι παπάρας!
28.01.2017, 10:27:16

Bielidopoulos έγραψε...

Το ατού της wikipedia είναι ότι μπορεί να γράψει ο καθένας. Μπορεί να έχει τα αρνητικά του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο και ιδιαίτερο πλεονέκτημα. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εγκυκλοπαίδεια. Αναφέρομαι φυσικά στην αγγλόφωνη, διότι η ελληνόφωνη, πλην εξαιρέσεων, είναι μετάφραση παμπάλαιων λημμάτων της αγγλόφωνης. Φυσικά παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και με τη ρωσόφωνη, τη βουλγαρόφωνη κοκ. Η περίπτωση της wikipedia μου θυμίζει την έκρηξη των freeware utilities την εποχή των Windows XP. Από πού προήλθε όλο αυτό το δωρεάν λογισμικό; Από την ήδη μεγάλη εγκατεστημένη βάση των προγραμματιστών σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Με την έκρηξη στον τομέα της πληροφορικής τη δεκαετία του ΄80 οι σπουδές στην πληροφορική τράβηξε τις μάζες. Όσοι δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά στο τομέα, όσοι είχαν ελεύθερο χρόνο, όσοι ήταν φανατικοί με το αντικείμενο σκάρωναν προγράμματα. Έτσι γεννήθηκε και η κουλτούρα του λογισμικού ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού (GNU/GPL) από τον γκουρού του είδους Richard Stallman. Έτσι και εδώ, τουλάχιστον τα λήμματα που αφορούν πληροφορική, υπολογιστές, τεχνολογικά θέματα θεωρούνται υψηλού επιπέδου γραμμένα αφιλοκερδώς από άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο και τις έννοιες. Προσωπικά απορώ πώς και δεν έχει ακόμα μεταβληθεί σε πεδίο σύγκρουσης διαφορετικών ιδεολογιών και θρησκειών. Πώς δεν έχει μεταβληθεί σε θεολογική προπαγάνδα. Πρόκειται για ένα δημιούργημα της Δύσης που η ανθρωπότητα δικαίως μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη. Ίσως το μοναδικό. Φανταστείτε να το έφτιαχναν οι τούρκοι ή οι ρωμιοί για παράδειγμα... Οι προφανείς λόγοι που δεν έχει τουλάχιστον για την ώρα μεταβληθεί σε ρινγκ αντιπαραθέσεων είναι οι όροι λειτουργίας της και τα όρια που μπορεί να κινηθεί ο συντάκτης. Προσωπικά δεν γνωρίζω τους όρους λειτουργίας, αλλά το ότι συνεχίζει και λειτουργεί αξιοπρεπώς παραπέμπει στο ότι έχει έξυπνους όρους λειτουργίας, ακατανόητους ίσως στους ρωμιούς.
Πληροφορίες για τους όρους εν συντομία στη στήλη δεξια (Παρουσίαση, Συμμετοχή):
https://el.wikipedia.org/wiki/Πύλη:Κύρια
και εδώ:
https://el.wikipedia.org/wiki/Wiki

28.01.2017, 12:01:39

Bielidopoulos έγραψε...

Η Βικιπαίδεια δεν δημοσιεύει πρωτότυπη έρευνα. Το περιεχόμενό της προσδιορίζεται από προηγουμένως δημοσιευμένα στοιχεία και όχι από τις προσωπικές πεποιθήσεις ή τις εμπειρίες των συντακτών της. Ακόμα και αν είστε σίγουρος πως κάτι είναι αλήθεια, πρέπει να είναι επαληθεύσιμο για να μπορέσετε να το προσθέσετε. Όταν παρατίθενται αξιόπιστες πηγές που τυχαίνει να διαφωνούν μεταξύ τους, τότε η σύγκρουση θα πρέπει να παρουσιάζεται από μια ουδέτερη οπτική γωνία, δίνοντας σε κάθε πλευρά την δέουσα βαρύτητα.
https://el.wikipedia.org/wiki/Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα

Στο μεταξύ:
Ο μεγαλοϊδεατισμός του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει σύνορα και εξαπλώνεται ακόμη και εντός διαδικτύου. Όπως αναφέρει το BBC, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι ευχαριστημένος από όσα διαβάζει εδώ και καιρό στην πλέον γνωστή online εγκυκλοπαίδεια, τη Wikipedia, και ετοιμάζεται να φτιάξει μια δική του, ρωσική εκδοχή. Όπως ανακοίνωσε η Προεδρική Βιβλιοθήκη του Κρεμλίνου, η εναλλακτική, απολύτως ρωσική, Wikipedia στοχεύει να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα της σύγχρονης Ρωσίας -εντελώς διαφορετική από αυτή που υπάρχει τώρα στον επίσημο κόμβο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρικής Βιβλιοθήκης του Κρεμλίνου, «η Wikipedia δεν παρέχει αρκετά λεπτομερείς και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με διάφορες ρωσικές περιοχές, αλλά και με τη ζωή στη χώρα, εν γένει». Για τον σκοπό της δημιουργίας της εναλλακτικής Wikipedia έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες από 50.000 βιβλία και άρθρα, με σκοπό την «αντικειμενική και ακριβή» παρουσίαση της χώρας. Όπως εκτιμά το BBC, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως άλλη μια απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να ελέγξει και να περιορίσει την online ροή της πληροφορίας, και τονίζει ότι η επίσημη εκδοχή της Wikipedia, που αποτελεί το 6ο μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα site στον κόσμο, περιέχει πάνω από 1 εκατομμύριο λήμματα στα ρωσικά.
http://www.iefimerida.gr/news/178761/o-poytin-ftiahnei-diki-toy-wikipedia-ton-enohloyn-osa-grafontai-stin-yparhoysa

28.01.2017, 12:03:26

Ανώνυμος 40765 έγραψε...
Να προσθέσω κάτι κι εγώ όσον αφορά στη wikipedia by Romiosyni:
Tυχαίνει να διαθέτω την εγκυλοπαίδεια "Ήλιος" στο γραφείο μου, την παλιά, του Ι. Πασά, του ελληνόκαβλου, του χουντικού. Έχω παρατηρήσει στη ρωμέικη wikipedia, ότι όλα τα λήμματα που έχουν να κάνουν με αρχαίους έλληνες (φιλόσοφους, επιστήμονες, στρατιωτικούς, πολιτικούς κ.ά.) είναι καθαρό copy/paste από τον "Ήλιο". Μόνο τη γλώσσα έχουν αλλάξει από καθαρεύουσα σε δημοτική. Δεν ξέρω ποιος τα έχει ανεβάσει.
Η ελληνοκαβλία ζει και βασιλεύει στη romio-wikipedia.
28.01.2017, 12:38:11

Bielidopoulos έγραψε...

Το χαρακτηριστικό αυτό προφανώς υπάρχει σε όλες τις ξενόφωνες. Θέλει ένας αλβανός να γράψει ένα λήμμα για τον τάδε αλβανό πολιτικό ή στρατιωτικό. Πρέπει να δικαιολογήσει το κείμενο που αναρτά από κάποια παλιά αλβανική εγκυκλοπαίδεια προφανώς. Πού να κάθεται να διαβάζει όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία και μελέτες που τυχόν αναφέρονται σε αυτό και αν αυτά τα βιβλία δεν αποδίδουν τον αρκούντα σεβασμό στο πρόσωπο;
;)

28.01.2017, 12:48:26

Bielidopoulos έγραψε...

"Στο άρθρο «Προϊστορία» ανέφερε ότι οι Έλληνες είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Μεσογείου. Επικαλούνταν αρχαία ελληνικά κειμένα και άλλων στοιχεία, που αγνοούσαν ή, τουλάχιστον, δεν είχαν επικαλεστεί ή είχαν διαστρεβλώσει, κατά τον Πασσά, ξένοι ιστορικοί και ερευνητές, αλλά και πορισματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που είχαν γίνει στο μεσογειακό χώρο από νεότερους επιστήμονες.
Επίσης στο άρθρο «Άλφα» της τελευταίας έκδοσης της Εγκυκλοπαίδειας, αναφέρονται από τον Πασσά στοιχεία για το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι ο παλαιότερος λαός της Μεσογείου και ότι οι Αργοναύτες και ο Οδυσσέας είχαν φθάσει μέχρι τη Βόρεια και Νότια Αμερική· τα στοιχεία αυτά επίσης δεν έχουν ευρύτερη αποδοχή."
https://el.wikipedia.org/wiki/Ιωάννης_Πασσάς

Μπουμπούκι!

28.01.2017, 12:53:59

Ανώνυμος 40768 έγραψε...
Ωραία τα λες παραπάνω φίλε.
Επομένως, μάλλον από τις πλέον αναξιόπιστες πηγές πρέπει να θεωρείται η wikipedia.
Aν θέλεις κάποια πληροφορία γρήγορα, ΟΚ, ίσως.
Αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει επ'ουδενί βιβλιογραφία για μια σοβαρή μελέτη.
28.01.2017, 13:10:18

Ανώνυμος 40769 έγραψε...

Εκτός από μικρός και ανόητος 40762 είσαι κα αναλφάβητος. Διάβασε το λήμμα και δες τους συντάκτες αυτών που τα λένε. Το ότι λέει κάτι ο Ηρόδοτος δεν πρέπει να το παίρνεις σαν ιστορικό δεδομένο, εκτός και αν είσαι αρχαιόκαβλος ρωμιός. Μέχρι και ο Πλούταρχος τον ξεβαφτίζει.
28.01.2017, 13:18:07

Ανώνυμος 40770 έγραψε...
Κι εμένα γιατί μου τα χώνεις; Τι είπα; (ο 40762 είμαι)
28.01.2017, 13:21:42

Ανώνυμος 40771 έγραψε...
Με καλύψατε όλοι. Όσον αφορά τους "ηλιοκαμένους" της "πατρώας" θρησκείας -όχι μητρώας ε;!- δεν έχω να πω τίποτε. Είτε το Πάσχα γιορτάζετε είτε τα Παναθήναια ... κηδεμονία θέλετε. Αποδεικνύεται τελικά πως η αρθρογράφος έχει δίκιο επ αυτού.

Αμ ο άλλος που έγραψε ότι αμφισβητείται πως ο Ηρόδοτος έχει πατήσει το πόδι του στην Αίγυπτο ... Βαρέθηκα. Πετάτε μια μπαρούφα και πρέπει ο άλλος να σού αποδείξει με μελέτη πως έχεις άδικο.

Για να τελειώνουμε άλλη φορά όποιος επιθυμεί να μπαρουφολογήσει ας φροντίσει να κάνει τον κόπο ΕΚΕΙΝΟΣ να αποδείξει τα γραφόμενά του.

Γειά σας.

Γερακίνα
28.01.2017, 13:10:20

Ανώνυμος 40772 έγραψε...


[Ανώνυμος 40762 έγραψε...

@40760

Η πιο αξιόπιστη πηγή είναι η wikipedia, ε; Κι όλα τα άρθρα τα γράφουν επιστήμονες. Τςςςς.

Ακόμα κι έτσι να είναι όμως, δες τι γράφει η wikipedia:

His eye-witness accounts indicate that he traveled in Egypt in association with Athenians, probably some time after 454 BC or possibly earlier.

Παραδέξου το, είσαι παπάρας!]

Kαι αναλφάβητος, και ανάγωγος και χατζηρωμιός είσαι 40770.
28.01.2017, 13:28:07

Ανώνυμος 40773 έγραψε...

Σε αυτούς παραπέμπει το άρθρο της Wikipedia για τα ταξίδια του Ηροδότου στην Αίγυπτο που τα αμφισβητούν:

Dalley, S. (2013). The Mystery of the Hanging Garden of Babylon: an Elusive World Wonder Traced. Oxford University Press

Lloyd, Alan B. (1993). Herodotus, Book II. Études préliminaires aux religions orientales dans l'Empire romain

Nielsen, Flemming A. J. (1997). The Tragedy in History: Herodotus and the Deuteronomistic History. A&C Black

Fehling, Detlev (1994). "The art of Herodotus and the margins of the world". In Z. R. W. M. von Martels. Travel Fact and Travel Fiction: Studies on Fiction, Literary Tradition, Scholarly Discovery, and Observation in Travel Writing. Brill's studies in intellectual history.

Baragwanath, Emily; de Bakker, Mathieu (2010). Herodotus. Oxford Bibliographies Online Research Guide. Oxford University Press

Marincola, John (2001). Greek Historians. Oxford University Press
28.01.2017, 13:34:01

Ανώνυμος 40774 έγραψε...
O 40762 είμαι. (Μπλέξαμε τα μπούτια μας με τα νούμερα μου φαίνεται).
Δεν έχω καταλάβει γιατί μου τα χώνεις και ποιος είσαι.
Είσαι ο 40754, που έγραψε "Όσο για τον Ηρόδοτο αμφισβητείται και αν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Αίγυπτο" και ο 40760 που έγραψε: "Δεν το ισχυρίζομαι εγώ 40759, επιστήμονες στο λήμμα της Wikipedia για τον Ηρόδοτο (αγγλόφωνη έκδοση) τα λένε:)";
Αυτός είσαι;
28.01.2017, 13:32:19

Ανώνυμος 40775 έγραψε...

Γάτα είσαι, χαχαχα.
28.01.2017, 13:54:16

Ανώνυμος 40776 έγραψε...
Ο ίδιος παραπάνω:
Παραπέμπεις πηγές που μάλλον δεν τις έχει διαβάσει. Παρόλο που ποσώς με ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε πικραμένος στη wikipedia, ούτε κι έχει σημασία αν πήγε ή δεν πήγε στην Αίγυπτο ο Ηρόδοτος σχετικά με την πληροφορία για τη Νήιθ, που την απαληθεύει κι ο Πλάτωνας εξάλλου, ακόμα κι αυτοί που παραθέτεις, δεν φαίνεται να αμφιβάλουν στην πλειοψηφία τους για το αν πήγε. Η wikipedia λέει: "The reliability of Herodotus is sometimes criticized when writing about Egypt". Για την αξιοπιστία μιλάνε.
Και για να μην κάθομαι να γράφω κατεβατά, ας πιάσω την πρώτη μόνο για παράδειγμα, την Stephanie Dalley. Αυτή αναρωτιέται αφού πήγε στη Βαβυλώνα ο Ηρόδοτος, γιατί δεν περιγράφει τους κρεμαστούς κήπους.
Άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε.
Μην κάνεις τον μελετημένο με copy/paste χωρίς κρίση από τη wikipedia. Το πόσο ντενεκές είσαι αποδεικνύεις και τίποτε περισσότερο.
28.01.2017, 13:38:43

Ανώνυμος 40777 έγραψε...

Αλλά αφού το λέει ο Ηρόδοτος = εγγύηση. Αρχαιόκαβλος ρωμιός alert. Αν βάλεις και τον Πλάτωνα μέσα..... lol
28.01.2017, 13:57:06

Bielidopoulos έγραψε...

Πάρτε όλοι nickname για να μην μπλέκεται τα μπούτια σας.

28.01.2017, 14:03:49

Ανώνυμος 40779 έγραψε...
Να πάρουμε σαμ δεδομένο πως ο αρχαιόκαβλος έχει διαβάσει το βιβλίο της S. Dalley και πως δεν το βγάζει (γκουχου γκουχου) από την κούτρα του αυτό που λέει, χαχαχαχα.
28.01.2017, 14:05:54

Ανώνυμος 40780 έγραψε...
Mπλέξαμε τα μπούτια μας και τους αρχαιόκαβλους!
Εγώ δεν το διάβασα σε πέντε λεπτά το βιβλίο. Εννοείται. Αλλά είδα ότι είναι εκεί που λέει για την αξιοπιστία του Ηρόδοτου. Και κάπου το εξηγεί, ότι στο βιβλίο της αυτό, η πως την λένε, αναρωτιέται γιατί ο Ηρόδοτος αφού πήγε στη Βαβυλώνα δεν κάνει λόγο για τους κρεμαστούς κήπους.
Μην μου τα λες εμένα, του άλλου να τα πεις, που μας έτριψε στη μούρη τα copy/paste από τη wiki-μαλακία κι όποιον πάρει ο Χάρος...
28.01.2017, 14:14:03

Bielidopoulos έγραψε...

Μου αρέσει που χρησιμοποιείτε και οι δύο το ίδιο λήμμα για να αποδείξετε διαφορετικά πράγματα. Η wikipedia ως εγκυκλοπαίδεια που είναι αναφέρει το προφανές και ήδη γνωστό:
The Histories were occasionally criticized in antiquity, but modern historians and philosophers generally take a positive view.
Herodotus, like many ancient historians, preferred an element of show to purely analytic history, aiming to give pleasure with "exciting events, great dramas, bizarre exotica." As such, certain passages have been the subject of controversy and even some doubt, both in antiquity and today.
The accuracy of the works of Herodotus has been controversial since his own era. Cicero Aristotle, Josephus, Duris of Samos, Harpocration and Plutarch all commented on this controversy. Generally, however, he was regarded as reliable in antiquity, and is especially so today.
https://en.wikipedia.org/wiki/Herodotus#Reliability

28.01.2017, 14:27:34

Ανώνυμος 40782 έγραψε...

Ξεκόλλα με την Dalley, οι άλλοι δεν σε καλύπτουν ως αμφισβητίες; Διότι εγώ επ' αυτού έγραψα.
(Σε ποιά σελίδα και ποιάς έκδοσης υπάρχει η αναφορά της Dalley, έτσι για να συγουρευτώ....)
28.01.2017, 14:30:29

Ανώνυμος 40783 έγραψε...
Eσύ μου την έτριψες πρώτα στην μούρη και πρώτη-πρώτη, τώρα που σου είπα ότι είναι κουκουρούκου την πετάς και μετά ζητάς και εξηγήσεις; Άσε μας ρε φίλε, έχω και άλλα πράγματα να κάνω.
28.01.2017, 14:45:03

Ανώνυμος 40784 έγραψε...
Όπως έλεγε κι ένας γνωστός μου, μυαλό με το φτυάρι δεν γίνεται να βάλεις σε κάποιον!
Ζήσε τον wiki-μύθο σου λοιπόν, και παράτα με...
28.01.2017, 14:46:49

Ανώνυμος 40785 έγραψε...
Dalley, S. (2003). "Why did Herodotus not mention the Hanging Gardens of Babylon?". In P. Derow & R. Parker. Herodotus and his World. New York: Oxford University Press. pp. 171–189. ISBN 0-19-925374-9.
28.01.2017, 14:56:20

Ανώνυμος 40786 έγραψε...
Δεν το έχεις διαβάσει. QED. Μου αρκεί. Πράγματι, στα μπάζα ταιριάζουν τα φτυάρια, όπως ο 40783 40780 40776 40774....
28.01.2017, 15:03:33

Ανώνυμος 40787 έγραψε...

Είναι η στιγμή που ο 5890 που έχει γράψει και τα 5850 και 5879 θα πει στον 5880 που έχει γράψει και τα 5876 και 5855: ποιον είπες παπάρα ρε παπάρα;
:-D

28.01.2017, 15:26:57

Ανώνυμος 40788 έγραψε...

Όχι, είναι η στιγμή που ο σε 40787 μεταμφιεσμένος παπάρας πουλάει πνεύμα. Κλασσικός ρωμιός, χαχαχαχα.
28.01.2017, 15:54:45

Ανώνυμος 40789 έγραψε...

Προσωπικά Bielidopoulos χρησιμοποίησα την Wikipedia αναφορικά με τον Ηρόδοτο και την παρουσία του στην Αίγυπτο. Πολύ συγκεκριμένο θέμα, understand?
28.01.2017, 17:08:13

Bielidopoulos έγραψε...

Understood. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και τυγχάνει αμφιβολίας το αν πήγε ποτέ στην Αίγυπτο και αν οι αιγύπτιοι είχαν αποικία στη σημερινή Γεωργία.

28.01.2017, 18:45:24

Ανώνυμος 40791 έγραψε...

"Ο Μπερνάλ προσφυέστατα υποστηρίζει ότι το όνομα Αθηνά προέρχεται από το αιγυπτιακό Ht Nt, «ο οίκος της Νηίθ», ισχυριζόμενος ότι υπάρχει απόλυτη φωνητική και σημασιολογική αντιστοιχία• ο ίδιος ο Ηρόδοτος ταύτιζε την Αθηνά με την Νηίθ. Στην πραγματικότητα όμως, η σημασιολογική ομοιότητα δεν είναι τόσο στενή όπως νομίζει ο Μπερνάλ. Η Αθηνά, κόρη του Δία και μία από τις ισχυρότερες θεότητες, είναι παρθένα, θεά του πολέμου και των εργοχείρων• η Νηίθ, σχετικά κατώτερη θεότητα, είναι μητέρα του Κροκοδείλου-θεού και προστατεύει το κυνήγι. Με εξίσου ευφάνταστο (και σφαλερό τρόπο) θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως η Αθηνά πήρε το όνομά της από την θεά της Καρχηδόνας Τανίτ, ή από το εβραϊκό Σατάν. Ο Ηρόδοτος θεωρούσε πως οι Έλληνες δέχτηκαν την επιρροή του αιγυπτιακού πολιτισμού επειδή ήταν αρχαιότερος από τον ελληνικό. Πρόκειται για λογικό σφάλμα του τύπου post hoc ergo propter hoc (μετά από αυτό άρα εξαιτίας αυτού). Δεν σκέφτηκε όμως ότι οι πολιτισμικές ανταλλαγές σχεδόν πάντα είναι αμφίδρομες."
(Μαίρη Λέφκοβιτς: «Μαύρη Αθηνά» εκδόσεις Κάκτος 1996 σ. 72-73)
28.01.2017, 20:45:37

Bielidopoulos έγραψε...

Το βιβλίο της Λέφκοβιτς είναι αναθεώρηση του βιβλίου "Μαύρη Αθηνά" του Μπερνάλ. Πάμε όμως σε ένα γενικότερο θέμα μια και ο Μπερνάλ υποστηρίζει ότι ο πολιτισμός ήρθε από την Αφρική και οι αιγύπτιοι ήταν αφρικανοί μαζί με άλλα πολλά και έχει δεχτεί πολύ κριτική.
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Athena
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=112601
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=365512

28.01.2017, 21:16:11

Ανώνυμος 40793 έγραψε...

Καμμία διαφωνία ως προς το γενικό, στο ειδικό μέρος που ανήρτησα και που κάνει κριτική στον Ηρόδοτο διαφωνείς;
28.01.2017, 21:38:57

Ανώνυμος 40794 έγραψε...
Πω πω πω παπαρολογίες. Εσύ που θάβεις τον Ηρόδοτο χάριν της Αθηνάς μεθαύριο θα τον επικαλείσαι για άλλο θέμα ως αξιόπιστη πηγή.

Ξεκόλλα από τα κολλήματά σου. Αδελφή σου είναι η Αθηνά και μαδάς έτσι; Αν είναι λανθασμένο το άρθρο πάρε τις πηγές σου φέρ τες εδώ να μάς τις τρίψεις στην μούρη. Αλλιώς κάτσε και διάβασε μπας και βγάλεις κάποια άκρη μέσα σου πρώτα απ όλα και μετά έλα να μάς ξεστραβώσεις.

Γερακίνα.
29.01.2017, 00:10:18

Ανώνυμος 40795 έγραψε...

Βρε Γερακίνα, βρε Γερακίνα, δεν πας να διαβάσεις Κορδάτο να συνέλθεις;
29.01.2017, 00:28:47

Ανώνυμος 40796 έγραψε...

Εδώ η Φυλακτού, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, λέει πως το επίθετο Τριτογένεια εμφανίζεται στην μυθολογία των λιβύων (say what?). Δεν έχει μπει καν στον κόπο να δει ούτε το λεξικό Liddel-Scott, οχι και να διαβάσει Όμηρο και Ησίοδο:)
29.01.2017, 00:52:42

Bielidopoulos έγραψε...
@40793
Όσον αφορά το επιχείρημα ότι η Νήιθ ήταν κατώτερη θεότητα και η Αθηνά ανώτερη έχει λογική βάση. Όσον αφορά το λογικό σφάλμα που επικαλείται δεν βλέπω κάποιο επιχείρημα. Ναι οι αιγύπτιοι ως πιο παλιοί και εφόσον είχαν εμπορικές σχέσεις με τους αρχαίους έλληνες αναμενόμενο είναι να υπήρξε επιρροή. Για να μην τα πολυλογούμε, ο λόγος διαφωνίας με τον Μπερνάλ είναι ότι δεν πήραν μόνο από τους αιγύπτιους και τους φοίνικες, αλλά και από την Μεσοποταμία.

29.01.2017, 10:49:56

Ανώνυμος 40799 έγραψε...
Ο 40796 έγραψε: "Εδώ η Φυλακτού, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, λέει πως το επίθετο Τριτογένεια εμφανίζεται στην μυθολογία των λιβύων (say what?). Δεν έχει μπει καν στον κόπο να δει ούτε το λεξικό Liddel-Scott, οχι και να διαβάσει Όμηρο και Ησίοδο:)"
Ο ίδιος ντενεκές είσαι που ξαναμίλησε πιο πάνω ή άλλος;
Στην αγγλική διαδικτυακή έκδοση του Liddell Scott αναγράφεται:
Τρι_το-γένεια , ἡ, (γίγνομαι)
A.Trito-born, a name of Athena, Il.4.515, 8.39, Od.3.378, Hes.Th.895,924, IG14.1389ii 1. (Variously expld. in antiquity, from the lake Τριτωνίς in Libya, from which an old legend represents the goddess to have been born, E.Ion872 (anap.), cf. Hdt.4.180;
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=*tritoge/neia
Τα ίδια λέει και η ελληνική έντυπη έκδοση, τόμος 8, σελ. 81, λήμμα Τριτο-γένεια.
Δεν πας σε κανένα γιατρό να σε κοιτάξει; Βλάκα, μου έκανε εντύπωση ο αφοριστικός τρόπος που το έλεγες και με έβαλες να ψάχνω. Κούφιος ντενεκές είσαι. Κάνεις και τον ψαγμένο. Για να πετάς κλανιές στον αέρα είσαι και τίποτε άλλο.

29.01.2017, 11:04:51

Ανώνυμος 40801 έγραψε...
Απαξιώνοντας το ευτελές επίπεδο νοημοσύνης
Ανώνυμος 40800 έγραψε...
Bielidopoulos σπογγοκωλάριος Τόμσεν, σφουγγοκολάριο Σόϊ του μπλέ.
Κλούβιε βρώμισες τόν τόπο, σου είπε κάποιος.
μάζωξες τα εξσπερματικά αδέλφια σου στό τσιμπούσι της βλακείας σας.

29.01.2017, 11:14:39
29.01.2017, 11:22:52

Ανώνυμος 40802 έγραψε...
Επειδή βαριέμαι να θυμάμαι αριθμούς αυτών που αναρτούν σχόλια εσύ ο πιο πάνω οφείλεις στον εαυτό σου πρώτα από όλα να βάλεις τον πωπό σου κάτω και να διαβάσεις κομμάτι.

Σου απαγορεύω να απευθύνεσαι σε εμένα κατ αυτόν τον τρόπο.

Έτσι θα μιλάς εκεί που ταΐζεις και εκεί που γ@#%ας χωρίς να είμαι σίγουρη ότι ακόμη κι εκεί το δικαιούσαι.

Εδώ μαζευόμαστε για να λέμε την άποψή μας κι όχι για να το παίζει άντρακλας ο κάθε παντοφλοεισπράκτορας.

Αντιλαβού;

Γερακίνα
29.01.2017, 11:31:33

Ανώνυμος 40803 έγραψε...

Να υποθέσω Bielidopoulos (γιατί έτσι το αφήνεις να φαίνεται) πως πιστεύεις ότι η ανταλλαγή ιδεών είναι μία μονόδρομη διαδικασία από τον «ανώτερο» στον «κατώτερο» πολιτισμό, από τον παλιότερο στον νεώτερο πολιτισμό.

Και ποιά είναι η λιβυκή πηγή του μύθου αγαπητέ μου 40799; Ελληνική, (Ευριπίδης, ίσως ποιητική μυθοπλασία) και πολύ μεταγενέστερη του Ομήρου και του Ησίοδου (και ο Ηρόδοτος που λέει ότι προέρχεται από την λίμνη Τριτωνίδα της Λιβύης: όπου υπήρχε προφητεία στον Ιάσωνα από τον Τρίτωνα για την τύχη των αργοναυτών και πως κάποιος από τους απογόνους των αργοναυτών θα πάρει τον τρίποδα που χρησιμοποίησε για την προφητεία και θα κτιστούν εκατό ελληνικές πόλεις και πως όταν το άκουσαν οι λίβυες της περιοχής έκρυψαν τον τρίποδα [στα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ρόδιου αναφέρει παρόμοια ιστορία]), πιθανότατα να είναι αιτιολογικοί μύθοι των ελληνικών αποικισμών στην συγκεκριμένη περιοχή. Αν ψάχνεις για κούφιο ντενεκέ (διότι προκειμένου να με βρίσεις δεν τολμάς να δείξεις όλο το λήμμα του Liddel-Scott για την «Τριτογένεια» παρά μόνο αυτό που συμβαδίζει με την παραληρηματική ιδεολογία σου: Τρῑτο-γένεια, ἡ, (γίγνομαι) Trito-born, a name of Athena, Il.4.515, 8.39, Od.3.378, Hes.Th.895, 924, IG14.1389ii 1. (Variously expld. in antiquity, from the lake Τριτωνίς in Libya, from which an old legend represents the goddess to have been born, E.Ion872 (anap.), cf. Hdt.4.180; or from Triton, a torrent in Boeotia, Paus.9.33.7, cf. Apollod.1.3.6; or from a spring in Arcadia, Paus.8.26.6; or from τριτώ, Aeol. word for κεφαλή (Sch.Ar.Nu.985, Tz.ad Lyc.519; Athamanian acc. to Nic.(Fr.145) ap. Hsch.), i.e. head-born; or, born on the third day of the month, Ister 26 (the 23rd, τρίτῃ φθίνοντος, Sch.BT Il.8.39); or, the third child after Apollo and Artemis, Suid. s.v. τριτογενής; or, as representing Nature, born thrice in the year, D.S.1.12; or because she was author of the three main bonds of social life, Democr.1b,2.)) κοιτάξου στον καθρέπτη, σίγουρα θα τον δεις και θα τον αναγνωρίσεις :)
29.01.2017, 12:57:38

Ανώνυμος 40804 έγραψε...
Ορέ κάψιμο. .
29.01.2017, 17:51:54

Ανώνυμος 40805 έγραψε...

Η Φυλακτού είσαι 40804 και ενοχλείσαι;
29.01.2017, 19:36:48

Ανώνυμος 40806 έγραψε...
Κάηκαν οι αρχαιόκαβλοι
29.01.2017, 19:55:38

Bielidopoulos έγραψε...

Ναι ρε παίδες, πολύ κάψιμο. Θα το φέρουμε από εδώ, θα το φέρουμε από εκεί. Αφού έγραψα ότι δεν αντέγραψαν μόνο από τους αιγύπτιους όπως ισχυρίζεται ο Μπερνάλ, αλλά από όλη την ανατολή μέχρι Κίνα. Μα και οι αιγύπτιοι αντέγραψαν λέει ένας. Ε και; Όλοι αντιγράφουν και παίρνουν αυτά που τους συμφέρουν και τους βολεύουν. Ο Νεύτωνας (Νιούτον λέγεται) είχε πει ότι πάτησε σε ώμους γιγάντων. Για τους ανήξερους εννοούσε: Κοπέρνικο, Γαλιλαίο, Κέπλερ, Καρτέσιο. Ο κώδικας Bushido των σαμουράι έχει πάρει ιδέες από: Κομφούκιο, σιντοισμό, βουδισμό ζεν και tao te ching. Πρόκειται για κώδικα ηθικής που δημιουργήθηκε από νεοκομφουκιανιστές. Το tao te ching αναφέρει: "Μην ασχολείσαι με το τι πιστεύουν οι άλλοι ότι είναι ηθικό και θα είσαι πολύ πιο ευτυχισμένος." Άρα κάποιος μπορεί να ρωτήσει, αφού το tao te ching δεν θεωρεί σημαντική την ηθική τότε πώς ο κώδικας ηθικής των σαμουράι έχει πάρει έστω και το ελάχιστο από αυτό; Είναι πολύ απλό: ο καθένας αντιγράφει απομονωμένα τμήματα τα οποία μάλιστα μερικές φορές τα ερμηνεύει μέσα από τη δική του κουλτούρα και αντίληψη. Έτσι όλοι αντιγράφουν από όλους. Γκέγκε; Τάδε έφη Bielidopoulos.

29.01.2017, 19:44:51

Ανώνυμος 40809 έγραψε...

Τι σχέση έχει αυτό που λες με αυτό που λέω εγώ, πως η Φυλακτού μιλάει για λιβυκή μυθολογία όταν όλα είναι κείμενα ελληνικά. Ας μας αναφέρει λιβυκές και όχι ελληνικές πηγές να το καταλάβω· φευ, δεν υπάρχουν. Δεν λέμε πως οι έλληνες ανακάλυψαν την Αθηνά, η ανταλλαγή των πολιτισμικών ιδεών είναι φυσιολογική σε μέρη που έχουν εμπορικές συναλλαγές και, σας αρέσει δεν σας αρέσει, είναι αμφίδρομη. Ίσως να έχετε κάποτε αλούσει την έννοια του συγκρητισμού. Όταν στην αρχαιότητα (και όχι μόνο) θέλεις να θεμελιώσεις δικαίωμα σε έναν τόπο εφευρίσκεις μύθους, οι έλληνες άποικοι μετέφεραν την κουλτούρα τους και την συγχώνευσαν με την τοπική κουλτούρα και έφτιαχναν νέους δικούς τους μύθους. Έτσι και αλλιώς στην αρχαία Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαία θεολογία, κάθε πόλη-κράτος πίστευε και τιμούσε συγκεκριμένες θεότητες (μέχρι σχεδόν το τέλος της κλασσικής περιόδου) και είχαν τους δικους τους μύθους. Άλλο όμως πράγμα είναι να ισχυρίζεσαι πως υπάρχει λυβική μυθολογία και άλλο πράγμα να την εμφανίζεις, στο δεύτερο η Φυλακτού αποτυγχάνει παταγωδώς.
30.01.2017, 01:28:00

dtango έγραψε...
Το άρθρο είναι πράγματι εξαιρετικά ρηχό.
Τόσο η Αθηνά όσο και η Νιήθ ήταν «θεές» οπλισμένες ώστε κανένας βιαστής θεός να μην μπορεί να τις καταβάλλει.
Όποιος ασχολείται με μυθολογία χωρίς να γνωρίζει ότι καμία θηλυκή «θεότητα» δεν ανήκε στο γένος των θεών, απλά αναμασάει θεολογικές ανοησίες.
Η Αθηνά δεν σκότωσε Γίγαντα διότι οι Γίγαντες ήταν θεομάχοι όπως η ίδια. Σκότωσε τον πατέρα της ο οποίος ήταν θεός, προσπάθησε να την βιάσει και ονομαζόταν Παλλάς.
Καρλ Κερένυι «Η Μυθολογία των Ελλήνων»
σελίδα 121, παράγραφος με τίτλο: ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ Της ΑΘΗΝΑΣ.

Στην μυθολογία ήταν η Παλλάς Αθηνά η κόρη του πατέρα: μια παρθένα του πολέμου. Στη γέννησή της ο πατέρας έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο παρά η μητέρα. Στην αρχαία ελληνική θρησκεία, τουλάχιστον από τον Όμηρο κι εδώ, πήρε την δεύτερη θέση πλάι στον πατέρα Δία. Δεν είναι όμως σε όλες τις διηγήσεις ο Ζευς πατέρας της. Πρωτύτερα, στην παράσταση της Γιγαντομαχίας, μιλήσαμε για ένα γίγαντα Παλλάδα. Αυτό το όνομα είχε ο γιος του Τιτάνος Κριού και της Ευρύβιας. Επίσης έτσι ονομαζόταν ένας πατέρας της Παλλάδος Αθηνάς.*
Η λέξη «Παλλάς» μπορούσε να χρησιμοποιείται με διάφορους τονισμούς και διάφορες κλίσεις. Όταν ήταν αρσενικό, δήλωνε ένα δυνατό παλληκάρι, και όταν ήταν θηλυκό μια δυνατή παρθένα, μια viragο, όπως θα ονομαζόταν λατινικά. Η αρσενική Παλλάς ήταν, με διαφορετικές γενεαλογίες, η ίδια μορφή, ένα αγριωπό και πιο πολύ πολεμικό, αρρενωπό ομοίωμα της θεάς Παλλάδος. Λέγανε για τούτο τον πατέρα αυτής της Παλλάδος Αθηνάς, πως ήθελε να επιβάλλει την βία και στην ίδια του την κόρη. Η θεά όμως τον νίκησε, του ’βγαλε το δέρμα, όπως ακριβώς συνέβη στον Γίγαντα Παλλάδα, και το φόρεσε η ίδια.

*Πηγές:
1)_Κικέρων (106 - 43 π.Χ.), De Natura Deorum, 3.59
2) Τζέτζου (1110 - 1180) «Σχόλια εις Λυκόφρονα», 355
3)_Κλήμης Αλεξανδρεύς, (150-215 μ.Χ) Προτρεπτικός, 24
4)_Αρνόβιος (3ος μ.Χ. αιώνας), Adversus Nationes, 4.14

Η μυθολογία στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα, των οποίων η ηχώ απαντάται μόνο σε πολύ αρχαία κείμενα (3ης π.χ.ε χιλιετίας), και για τον λόγο αυτό απαιτεί πολύ εξειδικευμένες γνώσεις.

Δημήτριος Τριμιτζόπουλος30.01.2017, 07:32:56

Ανώνυμος 40811 έγραψε...
@40809
https://www.temehu.com/imazighen/tamazight-mythology.htm
Συμπέρασμα: Είσαι αρχαιόκαβλος βλαξ.
30.01.2017, 08:55:33

Ανώνυμος 40812 έγραψε...

Χαχαχαχα, καλό 40811 κλαίω από τα γέλια, βλέπουμε γνήσια βερβερίνικη τέχνη στο site, η μυθολογία τους προέρχεται απο τους έλληνες, αιγυπτίους και από τραγούδια που διατηρήθηκαν μέσα στους αιώνες παραδόσεις και φεστιβάλ!!! Όλα αυτά σε ένα επιστημονικό ιστότοπο, εγνωσμένου κύρους στην αρχαιολογία και την ιστορία.... Να 'σαι καλά, ξεκίνησα με ωραίο τρόπο την μέρα μου, χαχαχαχα.
Καλά ταξίδια: https://www.temehu.com/AboutUs.htm
30.01.2017, 09:26:41

Ανώνυμος 40815 έγραψε...
Aποδεικνύεις την αρχαιοκαβλία σου με αυτά που λες.
Τα γέλια εξάλλου δείχνουν ότι είσαι σε δύσκολη θέση άμυνας.
Κατά βάθος το βλέπεις ότι είσαι παπάρας, αλλά δεν θέλεις να το παραδεχθείς, δεν θέλεις να ξυπνήσεις.
Πάρτο αλλιώς, εσύ ταξιδεύεις σε αρχαιόκαβλα όνειρα.
Καλά ξυπνητούρια.
Πολύ ασχολήθηκα μαζί σου.
30.01.2017, 10:34:46

Ανώνυμος 40816 έγραψε...

Δεν είμαι σε άμυνα, φουλ επίθεση παίζω. Και γελάω με τα χαζά που γράφεις 40815. Αν δεν αντέχεις το κυβαδάκι σου και σε άλλη παραλία.
30.01.2017, 10:39:42

Ανώνυμος 40817 έγραψε...

Bielidopoulos, για την ιστορία η ρήση που αναφέρεις του Νεύτονος δεν είναι δική του αλλά Bernard de Chartres: «nanos gigantum humeris insidentes». (Le Goff: «Οι διανοούμενοι στο Μεσαίωνα» εκδ. Κέδρος 2002 σ. 42)
30.01.2017, 10:53:38

Bielidopoulos έγραψε...

Δεκτόν. Αποδίδεται στον Bernard of Chartres (12ος αιώνας). Ο Νιούτον την συμπεριέλαβε σε μια επιστολή του προς τον Robert Hooke το 1676: "If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants." Βλέπεις λοιπόν ότι και τις διάσημες φράσεις τις αντέγραψε από άλλους.
;)

30.01.2017, 11:22:38

Ανώνυμος 40822 έγραψε...

Μου θύμισες τον Β. Russel:
«Είναι πολύ ευχάριστο γιά τους συγγραφείς ότι ο κόσμος δεν διαβάζει έργα που έχουν γραφτεί πριν από πολλά χρόνια, γιατί αν τα διάβαζε, θα έφτανε στο συμπέρασμα πως το γράψιμο καινούριων βίβλιων είναι καθαρή ματαιότητα («Η κατάκτηση της ευτυχίας» εκδ. Αρσενίδης 2003 σ. 30)
Άρα μην μυξοκλαίγεσαι που σε κάποια πράγματα που πρωτοπόρησαν οι αρχαίοι έλληνες μερικοί (σ)το τονίζουν!

30.01.2017, 12:17:38

Ανώνυμος 40823 έγραψε...

Τρικυμία στο κρανίο του ρωμιού!

30.01.2017, 12:51:15

Ανώνυμος 40824 έγραψε...

Whatever you say, whatever you say…

30.01.2017, 12:59:47

Ανώνυμος 40825 έγραψε...

Το να κοκορεύεται ο ρωμιός για τους αρχαίους έλληνες είναι σαν να κοκορεύονται οι ιταλοί για τους ρωμαίους και οι αιγύπτιοι για τους φαραώ.

30.01.2017, 13:18:50

Ανώνυμος 40826 έγραψε...

Πάμε χαλαρωτικό τραγουδάκι: κατανόησηhttps://www.youtube.com/watch?v=frJBAN4euGo
30.01.2017, 13:21:37

Bielidopoulos έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=5E7FVmbobqc
5:37: Έλα Κύπρο να δεις κατσαρίδες.

30.01.2017, 13:58:18

Ανώνυμος 40968 έγραψε...
Bielidopoulos έγραψε...Κατσαριδα αδελφη μου. ποσο σου μοιάζω.....

11.02.2017, 05:22:31

Ανώνυμος 40973 έγραψε...

40968 μακάκας alert.

12.02.2017, 10:37:05

Ανώνυμος 40994 έγραψε...
40973 έγραψε...μακάκας alert πάντα θα είμαι σαν @@δη κατσαροίδας.

12.02.2017, 17:24:26

Ανώνυμος 41873 έγραψε...
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500136054
Αθήνα
Τη «Μεγάλη Νηίθ, δημιουργό του κόσμου», ένα σύνολο χάλκινων αναθηματικών αγαλματίων της πανίσχυρης και αρχέγονης αιγυπτιακής θεότητας, που παρέμεινε κυρίαρχη στη χώρα του Νείλου από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ., υποδέχεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο», που κάθε δυο μήνες ξεδιπλώνει στους επισκέπτες για πρώτη φορά την άγνωστη ιστορία μιας διαφορετικής, επιλεγμένης αρχαιότητας από τον κόσμο των αποθηκών του, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου το καινούργιο έκθεμα.
Οι αρχαιότητες θα παραμείνουν στην Αίθουσα του Βωμού έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2017.
Στις 7 και 28 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, και στις 23 Απριλίου και 7 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τη «μοναδική και μυστηριώδη Νηίθ, τη γηραιότερη από τους θεούς» και τις ποικίλες όψεις της θρησκευτικής λατρείας στην Αίγυπτο.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 214 4891.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
27.03.2017, 16:03:27

Ανώνυμος 42993 έγραψε...
Eνα ελλειματικο σουργελο θελει να βγαλει συμπερασματα για τους Ελληνες. εμετικο βλακωδες και ανεπαρκες σαν το νου του συγγραφεα.
27.05.2017, 15:31:19

Ανώνυμος 43357 έγραψε...
Ανώνυμος 42993 Σούργελα ειναι όσοι ρωμιοι λένε πως κατάγονται απο αρχαιους έλληνες διότι έτσι δεν παραμυθιάζουν μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά αυτό σας δίνει αξία, το παραμύθι πως καταγεστε απο αρχαίους έλληνες και η "σπουδαία ορθοδοξία" σας, χωρίς αυτα ενα ΤΙΠΟΤΑ είσαστε σαν λαός.
26.06.2017, 19:54:09

Ανώνυμος 43364 έγραψε...
ολοι ειστε για τα μπαζα της ιστοριας των επιτηδειων της συγχρονης ζησης στην ευρωπη των πτυχιουχων ασιατων και μη.
26.06.2017, 23:20:02

Ανώνυμος 43635 έγραψε...
Ανώνυμος 43364 Απο επιχειρήματα σκίζεις, όσο για την Ευρώπη, τα ρωμιόπουλα τρέχουν σαν μετανάστες εκεί και ικετεύουν για δουλειές και μετΑξύ μας, πολλές φορές κρύυβουν το ότι κατάγωνται απο την "τόσο σπουδαία ελλάδα" σου.
08.08.2017, 20:11:09

Ανώνυμος 43741 έγραψε...
Ανιστόρητο άρθρο ή με επιπόλαια έρευνα.Ο Πλάτωνας στον ''Τίμαιο'' αναφερει το περιστατικό Σόλωνα με τον ιερέα της Σα'ί'δος .Η Ελλάδα έχει 1000 χρονια μεγαλύτερη ιστορία από την Αίγυπτο..
25.08.2017, 20:56:37


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

4+5=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...