Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ,
ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ κ.ά.


Σε γραμματόσημα
των ΕΛΤΑ


Έγραψε στις 17.01.2017 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή


Παρατηρήστε πώς απεικονίζονται οι μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα στη σχετική αναμνηστική σειρά των ΕΛΤΑ:

Καμπουριάζουν ελαφρώς, έχουν γερμένο το κεφάλι, υπομονετικό ύφος και ─κυρίως─ φωτοστέφανο.

Αν δεν κρατούσαν δηλαδή το όπλο, θα έλεγες ότι πρόκειται για αγιογραφία.

Κάπως έτσι φαντάζεται τους ήρωές της η Ρωμιοσύνη.
 
Στο ίδιο πνεύμα, για παράδειγμα, είναι κι οι στίχοι του Αντ. Δωριάδη για το μαρτύριο του Σπύρου Μουστακλή, όπως δημοσιεύτηκαν στην «Ελευθεροτυπία»:

Του ζήτησαν να μαρτυρήσει,
δε μίλησε.

Του τσάκισαν τα δόντια,
του τσάκισαν τα δάχτυλα,
του τσάκισαν τα πλευρά,
σιωπούσε.

Του ’καψαν το στήθος,
του ’καψαν τα πόδια,
του ’καψαν την κοιλιά,
δε μαρτυρούσε.

Του θραύσαν τις μασέλες,
του μάτωσαν τα νεφρά,
του συνθλίψαν τους όρχεις,
αυτός σιωπούσε.

Κοίταζε μόνο
αιώνες μακριά
με τα μάτια
του Ιησού
.


Αν και η είδηση της κυκλοφορίας της σειράς έχει αναδημοσιευθεί σε πλήθος εγχώριων ιστοσελίδων, σε κανέναν τους δεν προξένησε εντύπωση ο τρόπος απεικόνισης των αντιδικτατορικών μορφών, ώστε να γράψει έστω κάποιο σχετικό σχόλιο/παρατήρηση.

Οι άγιοι Μουστακλής, Μανδηλαράς, Καράγιωργας κ.ά..

Έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου η χρεωκοπημένη, πλην όμως ευσεβής Ρωμιοσύνη.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 40627 έγραψε...
Σε μία χώρα όπου η ισχυρή πλειονότητα είναι πιστοί της Ορθοδοξίας, και μάλιστα την ταυτίζουν με την ιστορία και το πεπρωμένο του τόπου, σε μία χώρα όπου οι ταγοί της εκκλησίας, της δικαιοσύνης, οι δημοσιογράφοι, ένα μεγάλο μέρος αυτών που θεωρούνται ο πνευματικός κόσμος, όλοι οι πολιτικοί, ακόμα οι άθεοι της Αριστεράς, με προεξέχοντα τον πρωθυπουργό, αλλά και το ποίμνιο, ζουν και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, μέσα τους παραμορφωτικούς φακούς του Χριστιανισμού. Συνεπώς, είναι φυσικό ακόμα και θέματα που φαινομενικά μοιάζουν να μην έχουν σχέση με την θρησκεία, όπως είναι οι "ήρωες" του αντιδικτατορικού αγώνα, να προσεγγίζονται με το βλέμμα της θρησκοληψίας και να γίνονται αντιληπτοί λες και ήταν χριστιανοί μάρτυρες. Σχεδόν κανείς από τους αποκαλούμενους ηγέτες δεν τα πιστεύει. Αλλά, πρόκειται για μία κατάσταση που τους βολεύει, όπως και στους πιστούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την πολιτική σαν μία άρρηκτα αμφίδρομη συμφεροντολογική σχέση, εξουσίας-εξουσιαζόμενου. Το κόμμα το μαγαζί, ο ψηφοφόρος ο πελάτης που με την ψήφο του, μπορεί να αγοράσει από το κόμμα ή τον βουλευτή, "πραμάτεια", δηλαδή μία θεσούλα στο δημόσιο, μία συνταξούλα κλπ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί να αλλάξει η κατάσταση, να πετάξει τους χριστιανικούς φακούς, να δεί την πραγματικότητα με την χρήση της λογικής, της πολιτικής αλήθειας, την ιδιότητα του σαν πολίτης. Γι αυτό, θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία επάνω στο επικλινές έδαφος που κατρακυλάμε, έως ότου να βρούμε πάτο.
Γιάννης
16.01.2017, 22:00:09

Bielidopoulos έγραψε...
@40627
Για να προσεγγίσει κανείς την πραγματικότητα και να μην φαντασιώνεται χρειάζονται δύο πράγματα: 10% νιονιό και 90% κότσια, κοινώς αρχίδια. Δεν έχει αρχίδια ο ρωμιός Γιάννηηηη! Του τα κόψανε όταν ήταν μικρός με την πλύση εγκεφάλου αρχικά μέσα στην οικογένεια Γιάννηηηη. Δεν φρόντισε να τα κάνει να ξαναφυτρώσουν και να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά και στα ίσια με τους ευνούχους του ο ρωμιός Γιάννηηηη.
Ας υποθέσουμε ότι οι ρωμιοί αλλάζουν θρησκεία ή γίνονται άθεοι, θα αλλάξει κάτι; Θα σταματήσει να γλύφει τους πολιτικούς για χαριστικές συντάξεις και βόλεμα των παιδιών του στο δημόσιο; Θα πληρώνει τους φόρους του; Θα είναι ευγενής και όχι αγενής; Θα φέρεται καλύτερα στα ζώα και στο περιβάλλον; Δεν αρκεί να πειράξεις τη θρησκεία. Πρέπει να μπει χέρι και μάλιστα άγριο σε όλη την κουλτούρα του (β)ρωμιού. Κότσια χρειάζονται, όχι νιονιό. Αλλά πού κότσια από μια ξεφτιλισμένη φαντασιόπληκτη κοινωνία. Οι ρωμιοί θα μειώσουν το υπερτροφικό αρρωστημένο τους εγώ και θα μάθουν να ζουν με τα λίγα και να τους αρκούν. Φάπα στη φάπα πού θα πάει. Αμέ.
Αν πεις σε μια ομήγυρη ελλαδάνθρωπων που σαβουρώνουν(*) ότι φταίει η νοοτροπία της κοινωνίας όλοι θα συμφωνήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν τους πεις ότι η δεξαμενή από την οποία τροφοδοτείται και αναπαράγεται η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης και αντίληψης της κοινωνίας είναι η κουλτούρα και αυτή είναι το πραγματικό πρόβλημα όλοι θα διαφωνήσουν! Ε άι σιχτίρ(**) ρωμιοί μου.
*(λαϊκό) τρώω μεγάλη ποσότητα φαγητού, πιθανόν αδιαφορώντας για την ποιότητα, απλώς για να γεμίσω το στομάχι μου.
**σιχτίρ < τουρκική siktir < sikmek < παλαιοτουρκικά sik- < πρωτοτουρκική

ΥΓ: Αυτό το μαλλιαρό π@π@ρι από το Χάρβαρντ ήρθε να κυβερνήσει τη ρωμιοσύνη τη δεκαετία του 80 και κατάλαβε ποιο είναι το αδύνατο σημείο του ρωμιού: το εγώ του. Του έταξε τα πάντα (θα, θα, θα) και του έθρεψε το εγώ προκειμένου να εξασφαλίζει ψήφους. Έτσι ο ρωμιός ήταν που ήταν εγωπαθής από παλιά, άρχισε να νομίζει ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος και ότι όλοι οι άλλοι του χρωστάνε ακόμα και οι μελλοντικές γενιές.
Προσέξτε τί λέει στο 1:12-1:31 ο μαλακοπίτουρ(*), αρχιδέουρας(*), μαλακόφρων(*) μπουρδορωμιός(*): να εισπράξει λέει η εφορία τα χρέη τους από τα ομόλογα του (π)Σώρρα και συμπληρώνει και τις τυχόν οφειλές και χρέη του μέλλοντος..! Πιο Ελλαδιστάν πέφτεις σε κώμα και όταν ξυπνάς δεν θυμάσει τίποτα!
https://www.youtube.com/watch?v=AcI9u9CQInk
*νεολογισμοί

17.01.2017, 10:02:23

Bielidopoulos έγραψε...

http://banner.loon.gr/msg/msg.php?img=chuck
τσα!

17.01.2017, 10:08:03

Ανώνυμος 40631 έγραψε...

"Το Πανεπιστήμιο είναι ένα από αυτά που γεννάνε την παγκόσμια ελίτ, αλλά και πολλούς αποτυχημένους με «σαξές στόρι»- ονόματα δεν λέμε. Καθένας παίρνει την εκπαίδευση που του αξίζει. Ο Μητροπολίτης Μεσόγαιας Νικόλαος σπούδασε εδώ Αστροφυσική και αφιερώθηκε στον θεό. Mην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Το επόμενο ρεπορτάζ θα είναι αφιερωμένο στο LSE, την Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Σημειώστε ονόματα: Στουρνάρας, Λαπαβίτσας, Δραγασάκης- για να μην μιλήσουμε για τον Κωνσταντίνο Σημίτη."
http://www.anoixtoparathyro.gr/αχ-αυτοί-οι-απόφοιτοι-του-χάρβαρντ/

17.01.2017, 11:49:45

Ανώνυμος 40632 έγραψε...
Φίλε Bielidopoylos,
έγραψα μία απάντηση στο σχόλιο σου, αλλά από απροσεξία μου την τελευταία στιγμή το διέγραψα!..Ισως, προσπαθήσω ξανά, αργότερα. Ευχαριστώ πάντως, που σχολίασες το σχόλιο μου.
Γιάννης
17.01.2017, 12:18:02

Ανώνυμος 40633 έγραψε...
Δεν δέχομαι αόριστα το επιχείρημα, περί ξεφτιλισμένης φαντασιόπληκτης κοινωνίας. Η ερμηνεία αυτού του πραγματικού γεγονότος, μπορούμε να την ανιχνεύσουμε με βάση το ιστορικό παρελθόν αυτού του τόπου. Και οι ρίζες του, ανάγονται στο χριστιανικό παρελθόν του. Πρόκειται για ένα φοβερό ιστορικό γεγονός που όμοιο του δεν υπάρχει. Εάν κάποιος, γνωρίζει κάτι παρόμοιο, ας το παραθέσει. Η συσκότιση που προκάλεσε αυτό το θρησκευτικό δόγμα, στο μυαλό μας, μας έχει απομακρύνει από τον λόγο και την λογική σκέψη. Είναι αλήθεια ότι σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι, δεν πιστεύουν στα θαύματα και την μεταφυσική του Χριστιανισμού, αλλά ασύνειδα εξακολουθούν να σκέπτονται με βάση τις αξίες και τα ιδανικά του. Ετσι περάσαμε από τα θαύματα των Αγίων, στα θαύματα των πολιτικών. Όπως: θα τρώμε με χρυσά κουτάλια, λεφτά υπάρχουν, σκίσιμο των μνημονίων, θα χορεύουν οι αγορές κλπ κλπ. Εδώ βλέπουμε την ίδια νοοτροπία, με τα θρησκευτικά θαύματα. Κάποιος άλλος (Θεός-κόμμα), θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς και μάλιστα σχεδόν ακαριαία και χωρίς κόπο. Εμείς απλώς, χρειάζεται να έχουμε πίστη, στον Θεό ή στο κόμμα. Ένα άλλο, είναι ο ακραίος εγωκεντρισμός που χριστ. δόγματος, πως εγώ αποτελώ το τελικό σκοπό και τίποτα μετά από εμένα δεν θα αλλάξει. Σε επίπεδο πολιτικής, σημαίνει ότι φθάσαμε στο σημείο που οφείλαμε να είμαστε και δεν υπάρχει λόγος για νέες αντιλήψεις και πρακτικές. Αυτό το ζήσαμε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, όπου κυριάρχησε το αλισβερίσι μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων, σαν την κορωνίδα της πολιτικής πραγματικότητας, όπου όλα θα 'ταν συνεχώς έτσι. Αποτέλεσμα; Σήμερα, πολλοί απ' αυτούς συντηρούν με την σύνταξη τους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Ιδού τ' αποτελέσματα της δογματικής σκέψης ενάντια στο "τα πάντα ρει και ουδένα μένει". Αλλά και στην αναμνηστική σειρά των ΕΛΤΑ, όπως λέει η ανάρτηση, το πρότυπο είναι χριστιανικό και όχι ας πούμε από την τέχνη των Ελλήνων. Και πολλά άλλα, που δεν είναι δυνατόν να τα απαριθμήσω...Έχουμε ακόμα μέσα μας τον χριστιανικό τρόπο σκέψης είτε το γνωρίζουμε είτε όχι.
Γιάννης
17.01.2017, 14:54:06

Bielidopoulos έγραψε...

"Δεν δέχομαι αόριστα το επιχείρημα, περί ξεφτιλισμένης φαντασιόπληκτης κοινωνίας."
Προς θεού, αλίμονο! Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Α όλα κι όλα, δεν είναι όλα μαύρα εν Ελλάδι. Πάρε για παράδειγμα τον ήλιο και τη θάλασσα.

Η κουλτούρα αποτελεί το υπερσύνολο που περιλαμβάνει εκτός από τη θρησκεία, παραδόσεις, κοινωνικά πρότυπα και συμβάσεις, συμπεριφορές, αντιλήψεις, μόδες, ήθη και έθιμα που λέμε και γενικά ότι επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, τις αποφάσεις μας, τις αντιδράσεις και τον τρόπο ερμηνείας της πραγματικότητας (αντιληπτική ικανότητα, μικρή έως μηδαμινή σχέση με το IQ) σε υποσυνείδητο ή ασυνείδητο πολλές φορές επίπεδο. Εκεί εδράζεται το πρόβλημα και η κακοδαιμονία της νεοελληνικής κοινωνίας. Όταν οι ρωμιοί είναι λάθος στην πράξη πάει να πει ότι είναι λάθος και στην θεωρία και ας αφήσουν τις φαντασιώσεις ότι τους λοιδωρούν και τους επιβουλεύονται οι ξένοι.

"Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι, τόσο η κυρία Merkel, όσο και ο κύριος Schuble, αναφέρθηκαν σε πολύ περισσότερα (και πολύ πιο σημαντικά από την Ελλάδα) ζητήματα (προσφυγικό/μεταναστευτικό, οικονομικό προστατευτισμό κ.λπ.). Ζητήματα στα οποία αναφέρεται ο Donald Trump κατά καιρούς και τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν τριβές, εάν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος εμμείνει στις θέσεις του. Το Ταμείο και στάση του στην Ελλάδα, απλά, "προέκυψαν" στις συνεντεύξεις Schuble. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στον θείο Wolf, αρέσει να στέλνει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις και σε πολλαπλούς αποδέκτες Με απλά λόγια, εδώ πρόκειται για καυγά ελεφάντων. Καυγά για θέματα τα οποία ελάχιστα αφορούν την Ελλάδα και στον οποίο ανακατεύτηκε ευκαιριακά. Αν όχι τυχαία. Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, καλά θα κάνει, ν’ αφήσει τους καυγάδες για αυτούς οι οποίοι έχουν λόγους να τους δημιουργούν ή να μετέχουν σε αυτούς. Και ν’ αφοσιωθεί στην επιτυχία των στόχων της χώρας, χωρίς να "τυρβάζει περί άλλα". Διότι, με δική της ευθύνη, η κατάσταση είναι περισσότερο από οριακή. Και τα περιθώρια έχουν στενέψει τρομακτικά. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, ακόμη και κάθε λεπτό, μετρούν..."
http://www.capital.gr/story/3184255

17.01.2017, 19:18:47

Bielidopoulos έγραψε...

Ο χριστιανισμός, όψιμο πολιτικο-θρησκευτικό προιόν του πολιτισμικού συγκρητισμού της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, επικράτησε λόγω των κοινωνικών αναγκών της εποχής, γέννημα-θρέμμα των οποίων είναι. Μια παρηκμασμένη απέραντη αυτοκρατορία με οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα που δεν ήθελε να διαλύθεί. Σώνει και καλά να επιβιώσει έστω και κολοβωμένη. Και τσουπ προέκυψε ο χριστιανισμός ως συνδετικό υλικό μεταξύ των τότε πολιτών. Μια θρησκεία Φρανκενστάιν με ένα σωρό στοιχεία από άλλες δοξασίες ανάκατα. Αναμενόμενο εξάλλου και απαραίτητο προκειμένου να μπορεί να συνεχίζει να επιβιώνει εδώ και δύο χιλιετίες παρόλες τις τόσες ανακατατάξεις και εξελίξεις στη Δύση. Ούτε ο Τσίπρας δεν είναι τόσο κωλοτούμπας όσο οι ρασοφόροι. Αναμενόμενο επίσης όταν επικράτησε να προσπαθήσει να αφανίσει τις άλλες θρησκείες, αφού εμπεριέχει στοιχεία τους και επιτελεί μακράν καλύτερα τον ρόλο του συνεκτικού υλικού μεταξύ των υπάκουων στην κεντρική εξουσία και άρχουσα τάξη πολιτών. Οι συντελεστές της σειράς "Vikings" (2013-) φαίνεται ότι το έχουν καταλάβει αυτό. Το ιδανικό της Βαλχάλα δεν πιάνει μία μπροστά στη χριστιανική φιλολογία η οποία είναι υπερενισχυμένη λογω τις επιρροές από την πλατωνική φιλοσοφία, την αιγυπτιακή θρησκεία, την βαβυλωνιακή και δεν συμμαζεύεται. Τί να ξέρουν οι βλαχοσκανδιναβοί, εδώ μιλάμε για την θρησκεία!
Στην κοινωνία των Βίκινγκς το ιδανικό του πολεμιστή που πολεμούσε χωρίς φόβο για τον θάνατο για την επικράτηση της κοινωνικής του ομάδας εναντίον των αντιπάλων κοινωνικών ομάδων και επιβραβευόταν με την μεταθανάτια είσοδο στη Βαλχάλα ήταν ένα κίνητρο για την ύπαρξη και συνοχή των ετερόκλητων κοινοτήτων των Βίκινγκς. Από τη στιγμή που οι Βίκινγκς ήρθαν σε επαφή με τις χριστιανικές κοινωνίες ήταν θέμα χρόνου να εκχριστιανιστούν, ανεξαρτήτως πόσους χριστιανούς θα έσφαζαν. Απλά η χριστιανική φιλολογία εξυπηρετεί πολύ καλύτερα τον ρόλο της κοινωνικής συνοχής ομάδων με μεγάλο μάλιστα πληθυσμιακό συγχρωτισμό και την παροχή κινήτρων δράσης υπέρ της επιβίωσης της κοινότητας/κοινωνίας και παροχής μεταφυσικών απαντήσεων. Ως εκ τούτου η εξουσία των Βίκινγκς αργά ή γρήγορα θα υιοθετούσε αυτό το ανώτερο εργαλείο/όπλο, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα (φανταστικά) επινοήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

17.01.2017, 19:29:42

Bielidopoulos έγραψε...

Δύο παραδείγματα περί των νεοπλατωνικών επιρροών εν τάχει:
"Για τον Φίλωνα, η (πρότερη στωική) αντίληψη του Λόγου ως ενεργού, συμφυούς χαρακτηριστικού του Θεού που δρα εγκόσμια, της ενιαίας αρχής και φορέα των Μορφών (λόγων), έχει κεφαλαιώδη σημασία όπως συμβαίνει και με τη δημιουργική προσαρμογή της πυθαγόρειας-πλατωνικής δυάδας από την ύστερη ιουδαϊκή αντίληψη της Σοφίας του Θεού. Ο Φίλων θεωρεί ότι οι πλατωνικές «ιδέες» ενσωματώνονται στον Λόγο. Η κοσμολογία του βασίζεται στον πλατωνικό ιδεαλισμό, δηλαδή στη δοξασία ότι μεταξύ του υπέρτατου Όντος και του υλικού κόσμου υφίσταται η επικράτεια των πνευματικών αρχέτυπων, που είναι αιώνια, άυλα και που αναγνωρίζονται μόνο διανοητικά, τα οποία προϋπήρχαν της δημιουργίας του υλικού κόσμου."
"Κάποια από τα βασικά στοιχεία του μέσου πλατωνισμού που επέδρασαν στον Χριστιανισμό περιλαμβάνουν α) την τελεολογία, β) την ελεύθερη βούληση σε σχέση με τη θεία πρόνοια, γ) την κοσμολογία και δ) τη σχέση του Πατέρα με το Γιο και μεταγενέστερα τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των προσώπων της Τριάδας ε) καθώς επίσης και την πολιτική θεωρία. Επίσης, μερικοί Χριστιανοί υποστήριξαν την πίστη στην αθανασία της ψυχής με πλατωνικά επιχειρήματα. Ο Πέλικαν συνοψίζει ως εξής: «Δύο χριστιανικά δόγματα αποτελούν πιθανώς τις πιο αξιόπιστες ενδείξεις του συνεχούς ελέγχου της ελληνικής φιλοσοφίας επί της χριστιανικής θεολογίας: το δόγμα της αθανασίας της ψυχής και το δόγμα της απολυτότητας του Θεού»"
"Τελικά, η πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία για την Πατερική θεολογία είχε μεν τον ρόλο ενός "τεχνητού βοηθητικού οργάνου στην υπηρεσία της κατανοήσεως των θείων αληθειών" πρέπει όμως, εκτός των παραπάνω, να διευκρινιστεί και το σημαντικότερο: "ενώ η φιλοσοφία παρέχει κάποια ικανοποίησι στο ανθρώπινο πνεύμα, όμως δεν μπορεί να λύτρωση τον άνθρωπο". Με όλα αυτά τα δεδομένα και άλλα περισσότερα, τελικά ο Χριστιανισμός καθιέρωσε "ένα νέο πολιτισμό" ο οποίος "θεμελιώθηκε πρώτιστα στην αλήθεια της Αποκάλυψης" η οποία επιβλήθηκε του "φιλοσοφικού πνεύματος"."
Πηγή:
https://el.wikipedia.org/wiki/Ιουδαιοχριστιανικός_πλατωνισμός

17.01.2017, 19:35:25

Bielidopoulos έγραψε...

Όπως κάποιοι ήδη θα μαντέψατε είναι η ώρα για ένα απόσπασμα από το tao te ching:
Ο σοφός δεν προσπαθεί να είναι ενάρετος, γι’αυτό και είναι. Ο συνηθισμένος άνθρωπος συνέχεια προσπαθεί να φαίνεται ενάρετος, γι’ αυτό και δεν είναι.
Ο σοφός δρα αβίαστα, γι’αυτό και πετυχαίνει τα πάντα. Ο συνηθισμένος άνθρωπος δρα με βιάση και δεν προλαβαίνει ποτέ να ολοκληρώσει τίποτε.
Ο καλόψυχος άνθρωπος αναλαμβάνει δράση εκεί που πρέπει. Ο άνθρωπος που αγαπά τη νομιμότητα αναλαμβάνει δράση εκεί που δεν πρέπει. Ο ηθικολόγος αναλαμβάνει δράση και όταν δεν βρίσκει την ανταπόκριση που θέλει, σηκώνει τα μανίκια και ασκεί βία.
Όταν χαθεί το τάο, έρχεται η καλοσύνη.
Όταν χαθεί η καλοσύνη, έρχεται η ηθική.
Όταν χαθεί η ηθική, έρχεται το τελετουργικό.
Το τελετουργικό είναι το τσόφλι της αληθινής πίστης, η αρχή του χάους.
Γι’αυτό, ο σοφός ασχολείται με το βάθος κι όχι με την επιφάνεια. Με τον καρπό κι όχι με το τσόφλι. Επειδή δεν έχει επιθυμίες, ζει στην πραγματικότητα, εγκαταλείποντας όλες τις ψευδαισθήσεις.

17.01.2017, 19:53:40

Ανώνυμος 40638 έγραψε...
Με την φράση μου : δεν δέχομαι αόριστα κλπ δεν εννοώ ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους αφορά ο ισχυρισμός σου, αλλά θέλω να πώ ότι υπάρχει ερμηνεία για την αιτία που μας έφερε σ' αυτή την κοινωνική κατάσταση. Δεν προέκυψε στα καλά καθούμενα. Που μπορούμε να την ανιχνεύσουμε στο πεδίο του λόγου. Και σ' αυτήν την περίπτωση, στο πεδίο του ιστορικού παρελθόντος του Χριστιανισμού, της έρευνας του και της ερμηνείας του.
Γιάννης
17.01.2017, 20:42:03

Bielidopoulos έγραψε...

Η αναδρομή στον χριστιανισμό που έκανα δεν ήταν τυχαία. Ήθελα να δείξω ότι ο χριστιανισμός δεν είναι ακριβώς ο κακός του έργου, αλλά ένα δημιούργημα των κοινωνικών συνθηκών της εποχής που ικανοποιούσε τις τότε κοινωνικές ανάγκες και τις πνευματικές ανησυχίες και ανάγκες του κοσμάκη. Μελετώντας κανείς τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής μπορεί να βγάλει άκρη χωρίς να καταφεύγει σε πομπώδεις ιδέες και αφορισμούς. Όπως λέει και το tao te ching: "Για να βρεις την πηγή, ακολούθα τις εκδηλώσεις. Όταν γνωρίσεις τα παιδιά, θα βρεις και τη μητέρα. Τότε, θα απαλλαγείς από κάθε θλίψη."
Ο χριστιανισμός είναι ένα πολυεργαλείο, ένας ελβετικός σουγιάς για όλες τις δουλειές. Απ΄ όλα έχει ο μπαξές(*). Πώς να το πω πιο απλά βρε παιδί μου. Μια και είπα ελβετικός σουγιάς προτεινόμενη ταινία: Swiss Army Man (2016).
*μπαξές < από το οθωμανική τουρκική (be) ( > τουρκική bahe, κήπος) < περσική (bghe), (bgh).

Όσον αφορά τα αίτια της κακοδαιμονίας της ρωμιοσύνης, επί 7 χρόνια τώρα συζητείται αυτό το πράγμα. Επί 7 χρόνια από το 2010 οι ρωμιοί δεν μπορούν να κατασταλάξουν στα αίτια. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κοιτάξουν τη μουτσούνα τους στον καθρέπτη. Και βεβαίως εννοώ την παλιά γενιά των αρχιαπατεώνων ρωμιών. Τί φταίει εξάλλου ο νέος, ο έφηβος και τα μωρά για αυτή την κατάσταση; Το ερώτημα δεν είναι τί φταίει. Η απάντησή του είναι αυτονόητη. Το ερώτημα είναι τί πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα: κατάργηση εφάπαξ, επικουρικών και πολλαπλών συντάξεων, μείωση του μέσου όρου σύνταξης γήρατος κατά 2 έως 2,5 φορές με μέγιστο πλαφόν τριψήφιο αριθμό ώστε η μέση σύνταξη να μην ξεπερνάει τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα, άγρια συρρίκνωση και οργάνωση του δημοσίου τομέα, μείωση της φορολογίας στο 20%. Το πρόβλημα λύθηκε! Δεν έχει γίνει τίποτε όμως επαυτού διότι το πολιτικό κόστος είναι απλά τεράστιο. Όποιος πολιτικός τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο η καριέρα του έχει τελειώσει. Διότι δεν το θέλουν οι ρωμιοί. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ρωμιοσύνης είναι το φαραωνικών διαστάσεων συνταξιοδοτικό της. Η νεοελληνική κοινωνία πνιγμένη στο τσιμέντο και την πορδίτσα υπάρχει για να μπορούν να βιοπορίζονται πλουσιαπάροχα οι διάφορες αμόρφωτες κυριούλες που βλέπεις στο δρόμο με το ταγιέρ και το γουναρικό. Οι αμερικάνοι έχουν δημιουργήσει την Apple και την Google, οι κορεάτες την Samsung, οι ρώσοι τον Πούτιν και η ρωμέικη κοινωνία τους φραγκάτους συνταξιούχους οι οποίοι μάλιστα δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Ρωμέικος βλαχοκαπιταλισμός.

17.01.2017, 22:24:25

Bielidopoulos έγραψε...


Μετά από τρία μνημόνια και την Ελλάδα να έχει λάβει το μεγαλύτερο δάνειο στήριξης σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, το 2017 βρισκόμαστε σε χειρότερη μοίρα από αυτήν που βρεθήκαμε το 2010, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε έναν απολογισμό για το 2009 με δαπάνες περί τα 71,8 δισ. ευρώ και έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού περί τα 48,5 δισ. ευρώ..
Όπως συμβαίνει συνήθως στις δικτατορίες στρατιωτικές ή κοινοβουλευτικές, οι πιο χρήσιμοι πολίτες δραπετεύουν στο εξωτερικό. Περί τους 500 χιλ. Έλληνες λοιπόν τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει στο εξωτερικό και άλλοι 1,2 εκατ. είναι άνεργοι (ανεπίσημα η ανεργία υπολογίζεται πως είναι μεγαλύτερη). Την ώρα που η κυβέρνηση με τους νέους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εξοντώνει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην ιδιωτική οικονομία, μοιράζει αργομισθίες στα δικά της παιδιά και συντάξεις σε 50άρηδες...
Κράτος απατεώνων και κλεπτών
Το ελληνικό κράτος με προκάλυμμα την αναδιανομή εισοδήματος και τις κοινωνικές παροχές υπερφορολογεί την εργασία για να συντηρεί πελάτες συνταξιούχους κάτω από όριο συνταξιοδότησης και πελάτες αργόσχολους. Η απόδειξη γι’ αυτό είναι πως καταβάλει τις υψηλότερες δαπάνες στην ΕΕ για συντάξεις και μισθούς του δημοσίου και χαμηλότερες από το μέσο όρο για παιδεία, υγεία, ανεργία κλπ.
http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3184527/mono-mia-stasi-pliromon-apomenei

Ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια, αλλά οι ρωμιοί πέρα βόσκουν σανό!
Μην κριτικάρεται τη ρωμιοσύνη διότι οι ρωμιοί θίγονται και θεωρούν ότι ταπεινώνονται και απειλούνται. Κλαψ!

18.01.2017, 18:26:22

Ανώνυμος 40645 έγραψε...
Ο βρωμιός ένα πράμα καταλαβαίνει, Πούτσα και Βούρδουλα
18.01.2017, 19:00:25

Ανώνυμος 40646 έγραψε...
Τζίμης
18.01.2017, 19:14:18

Bielidopoulos έγραψε...

Δηλαδή τι είναι όλοι αυτοί; "Δόλιοι δάκτυλοι που τα βάζουν, για πλάκα, με την ανήμπορη Ελλάδα;
http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3185206/trome-xulo-kai-to-xairomaste

lol
Παρακαλώ μην κριτικάρεται την ρωμιοσύνη. Πόσες φορές θα το πω βρε αχάριστοι άνθρωποι..

20.01.2017, 17:02:39


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

7+1=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...