Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

MAX
BORN
Έγραψε στις 05.01.2017 ο/η: Κοσμάς Λεοντιάδης

Επιστροφή

Max Born (1882-1970 κ.ε). Ένας εξαίρετος επιστήμονας. Ένας προοδευτικός άνθρωπος.

Σαν σήμερα, 5 Γενάρη 1970, πέθανε ο Max Born.

Γερμανός φυσικός και μαθηματικός, εβραϊκής καταγωγής. Υπήρξε ένας από τους φυσικούς της γενιάς του, που η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της κβαντομηχανικής, ήταν αποφασιστική.

Σπούδασε μαθηματικά και φυσική, στα Πανεπιστήμια του Μπρεσλάου, της Χαϊδελβέργης και της Ζυρίχης. Το 1909, διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο Γκέτινγκεν και στη συνέχεια, από το 1915 έως το 1919, δίδασκε θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

 
Εκεί γνώρισε τον Albert Einstein και από τότε αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια μακροχρόνια φιλία, η οποία στηρίχτηκε στις κοινές ιδεολογικές τους απόψεις, αλλά και σε μια βαθιά και αμοιβαία αλληλοεκτίμηση, πέρα από τις επιμέρους διαφορές τους σε επιστημονικό επίπεδο, οι οποίες κυρίως αφορούσαν την ερμηνεία της ισχύος της κβαντομηχανικής.

Είναι γνωστή η επιστολή, την οποία έστειλε ο Einstein στον Born και μέσω της οποίας διατύπωνε τις διαφορετικές του απόψεις για την κβαντομηχανική. Ένα μικρό απόσπασμα αυτής της επιστολής, είναι το ακόλουθο:

«Εσύ πιστεύεις σε ένα Θεό που παίζει ζάρια, κι εγώ πιστεύω στην αυστηρή νομοτέλεια και την τάξη, σε έναν κόσμο που υπάρχει αντικειμενικά και τον οποίο με έναν παράλογα στοχαστικό τρόπο προσπαθώ να συλλάβω. Το πιστεύω ακράδαντα, αλλά ελπίζω ότι κάποιος θα ανακαλύψει έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο, ή μάλλον θα θέσει μια πιο χειροπιαστή βάση από αυτή που μου έλαχε να θέσω εγώ. Ακόμη κι η σπουδαία αρχική επιτυχία της Κβαντικής θεωρίας, δεν με πείθει στο θεμελιώδες παιχνίδι των ζαριών, αν και ξέρω καλά ότι οι νεαροί συνεργάτες σου ερμηνεύουν αυτή μου την άποψη σαν επακόλουθο των γηρατειών».Το 1919, ο Born, έγινε τακτικός καθηγητής στη σχολή επιστήμης του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και το 1921, ανέλαβε την διεύθυνση του νέου Ινστιτούτου θεωρητικής φυσικής, στο Γκέτινγκεν, θέση στην οποία παρέμεινε για 12 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, είχε την τύχη να συνεργαστεί με εξέχουσες μορφές της φυσικής επιστήμης, όπως ο Enrico Fermi, ο Werner Heisenberg, ο Gerhard Herzberg, ο Friedrich Hund, ο Pascual Jordan, ο Wolfgang Pauli κ.ά, οι περισσότεροι από τους οποίους διετέλεσαν βοηθοί του.

Αυτή τη χρονική περίοδο, βοήθησε πολλούς νέους φυσικούς στην επεξεργασία των νέων ιδεών φυσικής επιστήμης, κυρίως της κβαντομηχανικής. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του, στην εργασία του νεαρού Heisenberg για την ερμηνεία της κβαντομηχανικής, η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη αλλοτροπικών μορφών υδρογόνου.

Το 1933 και μετά την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία και την κατάληψη της εξουσίας από τον Αδόλφο Χίτλερ, ο Born εγκατέλειψε τη χώρα του, φοβούμενος της διώξεις, λόγω της εβραϊκής του καταγωγής, αλλά εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ναζιστικό καθεστώς. Εγκαταστάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αρχικά ανέλαβε τη θέση του λέκτορα φυσικής, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Αργότερα πήρε τη Βρετανική υπηκοότητα και από το 1936 έως το 1953, δίδασκε φυσική φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
 

Ξεχωριστή ήταν η συνεισφορά του Max Born στη θεμελίωση της κβαντικής φυσικής, με την ερμηνεία που έδωσε στην κυματοσυνάρτηση (εξίσωση Schrödinger), του Αυστριακού φυσικού Erwin Schrödinger (1887-1961 κ.ε) και για την οποία, το 1954, του απονεμήθηκε το το βραβείο Νόμπελ φυσικής.
 
Ο Max Born υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος της επιστήμης, αλλά ταυτόχρονα και ένας προοδευτικός, σκεπτόμενος άνθρωπος. Η φιλειρηνική του στάση και οι προσπάθειες του για τη ειρηνική συμβίωση των λαών, μακριά από πυρηνικούς εξοπλισμούς, στην εποχή του «ψυχρού πολέμου», καταδεικνύουν την προσωπικότητα του.

Στις 9 Ιούλη του 1955, εκδόθηκε στο Λονδίνο, η ειρηνική παρέμβαση 11 διανοουμένων και επιστημόνων, γνωστή ως το «Μανιφέστο Russell-Einstein», η οποία καλούσε τους ηγέτες της Γης, να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία των εξοπλισμών και να αναλάβουν δράση για την ειρηνική συμβίωση των λαών. Ένας από τους 11, που υπέγραψαν αυτό το κείμενο,ήταν και ο Max Born.

Ο Max Born, μέχρι το τέλος της ζωής του, έγραψε εκατοντάδες άρθρα και έδωσε πολλές διαλέξεις για να υποστηρίξει τη νέα Κβαντική θεωρία και την προοπτική της. Πέθανε στο Γκέτινγκεν, το 1970, σε ηλικία 88 ετών.


Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο, αποτελεί λήμμα του τμήματος βιογραφιών, του υπό έκδοση τετράτομου έργου μου «Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό των Άστρων και των ουράνιων αντικειμένων».


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...

In 1954, he received the prize for "fundamental research in Quantum Mechanics, especially in the statistical interpretation of the wave function" something that he had worked on alone. In his Nobel lecture he reflected on the philosophical implications of his work:
"I believe that ideas such as absolute certitude, absolute exactness, final truth, etc. are figments of the imagination which should not be admissible in any field of science. On the other hand, any assertion of probability is either right or wrong from the standpoint of the theory on which it is based. This loosening of thinking (Lockerung des Denkens) seems to me to be the greatest blessing which modern science has given to us. For the belief in a single truth and in being the possessor thereof is the root cause of all evil in the world."
https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Born#Later_life

In a letter to Born on 4 December 1926, Einstein made his famous remark regarding quantum mechanics:
"Quantum mechanics is certainly imposing. But an inner voice tells me that it is not yet the real thing. The theory says a lot, but does not really bring us any closer to the secret of the 'old one'. I, at any rate, am convinced that He is not playing at dice."
This quotation is often paraphrased as 'God does not play dice'.
https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Born#G.C3.B6ttingen

"I want to know how God created this world. I'm not interested in this or that phenomenon, in the spectrum of this or that element. I want to know His thoughts, the rest are details."
As quoted in "A Talk with Einstein" in The Listener 54 (1955) p. 123
https://en.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein#Einstein_and_Religion_.281999.29
Σημείωση: εννοεί τον θεό του Σπινόζα, όπου θεός είναι η φύση.

06.01.2017, 13:53:43

Bielidopoulos έγραψε...

Ο Μαξ Μπορν εργαζόταν στο πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν που τότε ήταν παγκόσμιο κέντρο των μαθηματικών. Εκεί έμαθε μαθηματικά και ο Χάιζενμπεργκ. Από εκεί πέρασαν μεγάλα ονόματα όπως Μινκόβσκι, Όσκαρ Κλάιν, Χίλμπερτ κ.ά. Ο Χάιζενμπεργκ εργαζόμενος και αυτός στο ίδιο πανεπιστήμιο ανέπτυξε τη "μηχανική μητρών" (matrix mechanics) που προσπαθούσε να εξηγήσει τα κβαντομηχανικά φαινόμενα με βάση τις αντιλήψεις του μέντωρά του Νιλς Μπορ, δηλαδή με ακαριαία κβαντικά άλματα, ασυνέχειες και διακριτές ενεργειακές καταστάσεις. Η εργασία του δεν ήταν διατυπωμένη με μαθηματική αυστηρότητα. Ο Μπορν κατάλαβε ότι το κατάλληλο μαθηματικό εργαλείο για την περίσταση ήταν οι πίνακες, ένας τομέας των μαθηματικών που ελάχιστα είχε χρησιμοποιηθεί στη φυσική. Ακόμα και ο ίδιος χρειάστηκε τη βοήθεια ενός άλλου μαθηματικού στο Γκέτινγκεν, του Πασκουάλ Τζόρνταν. Αποτέλεσμα ήταν μια περίφημη εξίσωση: pq-qp=h/2πixI, όπου p και q είναι οι πίνακες για την θέση και την ορμή αντίστοιχα και I ο μοναδιαίος πίνακας ή μήτρα. Η συγκεκριμένη εξίσωση "μυρίζει" αρχή της αβεβαιότητας, αλλά ακόμη ήταν λίγο νωρίς για να γίνει το επόμενο βήμα. Ο Τζόρνταν υπήρξε βοηθός ενός άλλου μαθηματικού στο Γκέτινγκεν, του Ρίτσαρντ Κουραντ. Ο τελευταίος μαζί με τον Χίλμπερτ είχαν δημοσιεύσει μόλις ένα χρόνο πριν, το 1924, το περίφημο βιβλίο "Μέθοδοι μαθηματικής φυσικής", όπου υπήρχαν συγκεντρωμένα τα μαθηματικά εργαλεία με τα οποία αργότερα θα αναπτυσσόταν περαιτέρω ο μαθηματικός φορμαλισμός της κβαντομηχανικής. Ο δε δεύτερος τόμος ήταν αφιερωμένος στις μερικές διαφορικές εξισώσεις κάτι που θα τον έκανε πολύτιμο στη "μηχανική κυμάτων". Τον επόμενο χρόνο ο Σρέντινγκερ δημοσιεύει την εργασία του πάνω στη μηχανική κυμάτων (wave mechanics), όπου έδινε βάρος στην έννοια της συνέχειας και του κύματος. Για τον Σρέντινγκερ δεν υπάρχουν σωματίδια, μόνο κύματα που επικαλυπτόμενα στο χώρο δίνουν την εντύπωση εντοπισμένων οντοτήτων, των σωματιδίων δηλαδή. Μάλιστα λίγο μετά απέδειξε ότι οι δύο προσεγγίσεις ήσαν μαθηματικά ισοδύναμες, παρόλο που ξεκινούσαν από αντιδιαμετρικές αντιλήψεις! Επίσης την άγνωστη ποσότητα Ψ που εμφανιζόταν στην κυματοσυνάρτηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να την ερμηνεύσει ως "πυκνότητα φορτίου".

06.01.2017, 14:12:20

Bielidopoulos έγραψε...

Οι Μπορν και Χάιζενμπεργκ είχαν συναντήσει τον μεγάλο μαθηματικό Χίλμπερτ στο Γκέτινγκεν όταν είχαν αναπτύξει τη μηχανική μητρών, οποίος τους είπε ότι η μόνη εμπειρία που είχε από πίνακες ήταν όταν εμφανίζονταν ως κάποιες λύσεις κάποιας διαφορικής εξίσωσης και τους προέτρεψε να αναζητήσουν τη διαφορική εξίσωση που σχετίζεται με τους πίνακές τους. Οι δύο φυσικοί θεώρησαν ανοησίες τους ισχυρισμούς του Χίλμπερτ. Το επόμενο έτος ο Σρέντινγκερ ανέπτυξε την μηχανική κυμάτων και την κυματοσυνάρτηση ψ, μια μερική διαφορική εξίσωση. Οι Μπορν και Χάιζενμπεργκ είχαν χάσει μια απίστευτη ευκαιρία να πετύχουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια και να αναπτύξουν και τις δύο μηχανικές, οι οποίες όπως μάλιστα αποδείχτηκε ήταν μαθηματικά ισοδύναμες. Την επόμενη φορά που ο Χιλμπερτ τους συνάντησε τους υπενθύμισε χαιρέκακα τη συμβουλή που τους είχε δώσει... Στο μεταξύ ο Ρίτσαρντ Κουράντ όταν μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη δημιούργησε σε ένα διαμέρισμα κάτι αντίστοιχο με το κέντρο μαθηματικών στο Γκέτινγκεν, από το οποίο προήλθε το περίφημο Ινστιτούτο Κουράντ, ένα από τα καλύτερα κέντρα ερευνών στα εφαρμοσμένα μαθηματικά σήμερα.
Δύο ανακαλύψεις έμεναν να γίνουν. Πρώτον η πιθανοκρατική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης του Σρέντινγκερ από τον Μπορν, όπου το τετράγωνο της ψ αντιπροσωπεύει το πλάτος πιθανότητας και η αρχή της αβεβαιότητας του Χάιζενμπεργκ, ώστε να έρθει ο δαιμόνιος Μπορ και να επιβάλλει τη γνωστή ερμηνεία της Κοπενχάγης στην κβαντική φυσική όπου δεν υπάρχει μία απόλυτα αντικειμενική πραγματικότητα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Matrix_mechanics#Matrix_basics
https://en.wikipedia.org/wiki/Probability_amplitude

Ο τάφος του Μπορν στο Γκέτινγκεν:
https://en.wikipedia.org/wiki/File:G%C3%B6ttingen-Grave.of.Max.Born.jpg

06.01.2017, 14:17:33


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

4+8=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...