Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλΆ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, διΆ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
ΛΑΜΨΗΣ


Πώς μια σουπερνόβα
κόντεψε να ξεκινήσει
τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο


Έγραψε στις 16.11.2016 ο/η: Φυλακτού Ευγενία

ΕπιστροφήΗ πρώτη ανίχνευση εκρήξεων ακτίνων γ έγινε από στρατιωτικούς ─κι όχι επιστημονικούς─ τεχνητούς δορυφόρους. Αποτελεί ειρωνεία της τύχης το γεγονός ότι οι δορυφόροι αυτοί δεν ανίχνευσαν ποτέ έκρηξη πυρηνικού όπλου, αλλά  εκρήξεις ακτίνων γ από τα βάθη του Σύμπαντος.

Το 1963, οι Η.Π.Α. και η Σοβιετική Ένωση είχαν συμφωνήσει για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών στην ατμόσφαιρα. Το Πεντάγωνο εκτόξευσε μια σειρά δορυφόρων, τους Vela, εξοπλισμένους με ανιχνευτές ακτίνων Χ και γ, προκειμένου να εντοπίσουν μήπως κάποια χώρα δοκίμαζε παράνομα πυρηνικές κεφαλές στην επιφάνεια της Γης, στον αέρα ή στο Διάστημα.

Κάποια στιγμή, παρατήρησαν να λαμβάνουν χώρα ορισμένες τερατώδεις εκρήξεις. Στο Πεντάγωνο θορυβήθηκαν, αμέσως υποψιάστηκαν ότι οι ρώσοι δοκίμαζαν μυστικά πυρηνικά όπλα κι άρχισαν να σχεδιάζουν τα τρομερά τους αντίποινα.

Δεν επρόκειτο, όμως, για μυστικές πυρηνικές δοκιμές. Κι οι ρώσοι ουδεμία σχέση είχαν με το φαινόμενο. Η ραδιενέργεια ερχόταν από παντού στον Γαλαξία και πέρα από αυτόν. Αποκλείεται οι ρώσοι ─σκέφτηκαν οι αμερικάνοι─ να έκαναν εκρήξεις πέρα από τον Γαλαξία. Και τότε άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι αντίκριζαν κάτι το πρωτοφανές. Ήταν πανίσχυρες εκρήξεις ραδιενέργειας, που σήμερα ονομάζονται εκλάμψεις ακτίνων γ.

Το ερώτημα ήταν από πού προέρχονταν. Η απάντηση ήταν: από έκρηξη σουπερνόβα.Κατά την έκρηξη ενός απλού υπερκαινοφανούς αστέρα η βαρύτητα συνθλίβει τον πυρήνα του και τον κάνει αστέρα νετρονίων. Αλλά σε μια έκρηξη σουπερνόβα, το γιγάντιο αστέρι είναι τόσο μεγαλύτερο, ώστε η βαρύτητα συνθλίβει τον πυρήνα σε κάτι περίεργο: μια μαύρη τρύπα. Και η μαύρη τρύπα καταβροχθίζει το μελλοθάνατο άστρο. Το υπόλοιπο αστέρι χώνεται στην μικρή οπή στο μέσο. Αρχίζει να στροβιλίζεται σχηματίζοντας αυξανόμενο δίσκο, που τροφοδοτεί τη μαύρη τρύπα με ένα εκατομμύριο μάζες όσες η Γη το δευτερόλεπτο.

Τότε, όπως φαντάζεστε, κάτι συγκλονιστικό συμβαίνει. Ένα εκατομμύριο μάζες όσο η Γη το δευτερόλεπτο είναι υπερβολική ποσότητα, για να την καταπιεί μονομιάς. Έτσι, «φτύνει» μεγάλη ποσότητα, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Αυτό δημιουργεί δύο ακτίνες καθαρής ενέργειας ακτίνων γ, που
διαπερνούν τις έξω στιβάδες του αστεριού και εκτοξεύονται έξω από την μαύρη τρύπα.

Οι εκλάμψεις ακτίνων γ είναι το βιαιότερο φαινόμενο που γνωρίζουμε στο σύμπαν. Έχουν τόση ενέργεια, ώστε φωτίζουν ολόκληρο το σύμπαν. Οποιοδήποτε σημείο στο σύμπαν θα εντοπίσει την τρομερή ραδιενέργεια, που εκπέμπει μια έκλαμψη γ. Τέτοια ενέργεια παράγουν. Είναι τα λαμπρότερα αντικείμενα στο γνωστό σύμπαν.

Για να δώσουμε την αναλογία, μια τυπική έκρηξη σουπερνόβα δίνει ενέργεια όση ο Ήλιος μας στα δέκα δισεκατομμύρια έτη της ζωής του.

Οι εκλάμψεις ακτίνων γ είναι εκατό εκατομμύρια φορές πιο λαμπερές από μία σουπερνόβα. Οι αδιαφιλονίκητοι πρωταθλητές λάμψης, αναμφίβολα.

Δεν είναι μόνο λαμπερές, είναι και θανατηφόρες. Αν μια έκλαμψη ακτίνων γ χτυπούσε την Γη θα κατέστρεφε τη ατμόσφαιρά της μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η έκλαμψη ακτίνων γ είναι σαν ριπή καραμπίνας. Αν βρεθείς στην πορεία  της... πρόσεχε!

Μια τέτοια ραδιενέργεια θα μπορούσε να πνίξει όλη την επιφάνεια της Γης στα νιτρικά οξέα, πράγμα που θα διέλυε το στρώμα του όζοντος κι ακολούθως την πανίδα και τη χλωρίδα. Ολόκληρη η τροφική αλυσίδα θα κατέρρεε.

Οι εκλάμψεις ακτίνων γ αποδείχτηκαν τελικά πολύ πιο συνήθεις από όσο περιμέναμε. Είναι πιθανό να έχουν χτυπήσει την Γη κατά το παρελθόν. Τρομακτικό σενάριο. Μπορεί να έχει συμβεί ήδη. Το ερώτημα είναι: αν συνέβη κατά το παρελθόν μπορεί να ξανασυμβεί;Το πλησιέστερο υποψήφιο αστέρι, που αναμένεται στο εγγύς αστρονομικό μέλλον να εκραγεί σε σουπερνόβα είναι το Ήτα Τρόπιδος. Πρόκειται για θεαματικό νεφέλωμα. Κάθε λογής υλικά πετούν μέσα από αυτό το αστέρι. Πολύ ασταθές.

Αλλά το Ήτα Τρόπιδος δεν είναι η μοναδική απειλή. Στο διάστημα υπάρχουν κι άλλα μελλοθάνατα αστέρια. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, κοιτάζουμε την «κάννη» ενός από αυτά, του WR 104. Πρόκειται για δυο αστέρια που πεθαίνουν και που κάποτε θα δημιουργήσουν εκλάμψεις ακτίνων γ. Εδώ, δεν τίθεται το «αν». Τίθεται μόνο το «πότε». Το WR 104 μπορεί να μας την έχει στημένη!

Τα καλά νέα είναι ότι μάλλον δεν θα το μάθουμε πριν συμβεί. Θα μας χτυπήσει ο παλμός πριν προλάβουμε να αντιδράσουμε. Επομένως, δεν έχει νόημα να ανησυχούμε γι αυτό.

Η αλήθεια είναι πώς δεν θα μάθουμε ποτέ αν ένα αστέρι ετοιμάζεται να εκραγεί σε υπερνόβα. Την στιγμή που θα το δούμε θα είναι ήδη πολύ αργά.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...

Για τους ορεξάτους:
Οι εκλάμψεις ακτίνων-γ διαρκούν από χιλιοστά του δευτερολέπτου έως λίγες ώρες. Όλες οι παρατηρούμενες εκλάμψεις ακτίνων-γ προέρχονται πολύ μακριά από τον γαλαξία μας και είναι πολύ σπάνιες, λίγες ανά γαλαξία ανά εκατομμύρια έτη. Για το γαλαξία μας υπολογίζεται ότι εμφανίζεται μια τέτοια έκλαμψη ανά 100.000 έως 1.000.000 χρόνια. Η ακτινοβολία που παράγεται πιστεύεται ότι απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια: μιας σουπερνόβα, hypernova (υπέρλαμπρες σουπερνόβα), άστρο νετρονιών, άστρο κουάρκ, μαύρη τρύπα ή συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων. Πιστεύεται επίσης ότι ευθύνονται για καταστροφές πολιτισμών σε γαλαξίες με υψηλό ρυθμο τέτοιων εκλάμψεων.
Επίσης υπάρχουν και οι υπέρλαμπρες πηγές ακτίνων-Χ (Ultraluminous X-ray source) που ανακαλύφθηκαν την δεκαετία του '80. Είναι άγνωστη η πηγή του φαινομένου και είναι πιο φωτεινές από τα άστρα νετρονίων που επίσης παράγουν ακτίνες-Χ.

15.11.2016, 22:34:33

Ανώνυμος 40106 έγραψε...
Θα ηταν μαγικο να αφανηστουμε με αυτον τον τροπο...η ζωη που με τοσο κοπο εφτασε εδω σε εμας και στα απεριγραπτα ομορφα τοπια και ζωα να αφανηστει σε μια στιγμη ! Και την ιδια στιγμη σε με αλλη γωνια καποιου γαλαξια σε ενα πλανιτη που τον ζεσταινει ενας νεος ηλιος η ζωη κανει ξανα τα πρωτα της βηματα !!!
16.11.2016, 00:30:26

Ανώνυμος 40117 έγραψε...
ένα πρωί θα ξυπνησεις μες στο άγχος να πας στην κολοδουλεια που συχενεσαι και την κάνεις για την επιβίωση, τα παιδιά θα σου έχουν κάνει καζάνι το κεφάλι, η γυναίκα σου θα σου κρατάει μούτρα, το αφεντικό σου θα στα κάνει μπαλόνια και εκεί που θα είσαι έτοιμος να πάθεις κρίση πανικού νιώθεις ένα παρατεταμενο τρανταγμα στο έδαφος κοιτάς έξω και βλέπεις αυτοκίνητα να πετάνε στον αέρα μαζί με ανθρώπους σκύλους δέντρα κτλ το τρανταγμα δηναμωνει σπάνε τα τζάμια ανοίγουν οι τοίχοι εσύ νομίζεις ότι τα φαντάζεσαι και είναι από το άγχος και την κρίση μέχρι που δεν υπάρχει πια αέρας να αναπνευσης...
16.11.2016, 21:36:37

Bielidopoulos έγραψε...

"is a common vulgar slang phrase, used as a simple existential observation that life is full of unpredictable events, either "As es la vida" or "C'est la vie". The phrase is an acknowledgment that bad things happen to people seemingly for no particular reason."
https://en.wikipedia.org/wiki/Shit_happens

17.11.2016, 15:58:49

Ανώνυμος 40349 έγραψε...

Οι αστρονόμοι είχαν ενθουσθαστεί πέρυσι με αυτό που νόμιζαν ότι ήταν η ισχυρότερη έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, μια λάμψη μισό τρισεκατομμύριο φορές πιο λαμπρή από τον Ήλιο μας και 20 φορές πιο έντονη από τη λάμψη ολόκληρου του Γαλαξία. Τώρα όμως, έπειτα από νέες παρατηρήσεις, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η εκτυφλωτική λάμψη ήταν κατά πάσα πιθανότητα κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: ο θάνατος ενός τεράστιου άστρου που έκανε το λάθος να πλησιάσει μια τερατώδη μαύρη τρύπα, με μάζα 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500120649

According to Krzysztof Stanek of Ohio State University, one of the principal investigators at ASAS-SN, "If it was in our own galaxy, it would shine brighter than the full moon; there would be no night, and it would be easily seen during the day."
https://en.wikipedia.org/wiki/ASASSN-15lh

14.12.2016, 12:55:14

Ανώνυμος 40350 έγραψε...

Τα βαρυτικά κύματα η σημαντικότερη εξέλιξη στη Φυσική το 2016
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500120687

14.12.2016, 13:00:39

Ανώνυμος 40577 έγραψε...

Δύο άστρα που περιδινούνται το ένα γύρω από το άλλο σε έναν χορό θανάτου θα συγκρουστούν σε περίπου πέντε χρόνια και θα γίνουν για λίγο ένα από τα λαμπρότερα σώματα του νυχτερινού ουρανού.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500124154

09.01.2017, 17:57:28

Bielidopoulos έγραψε...

Οι ντόπιοι λένε μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία τα tulou, ειδικά τα στρογγυλά, εντοπίστηκαν από αμερικανικούς δορυφόρους οι οποίοι τα πέρασαν για σιλό πυραύλων ή πυρηνικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Κατά τη γνώμη μου αυτό το παραμύθι βοήθησε πολύ στο να στραφεί η διεθνής προσοχή στα tulou λεει ο Λιν.
http://news.in.gr/features/article/?aid=1500160968

08.09.2017, 18:28:29


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

9+9=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

¶δεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. ΓιΆ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...