Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

ΛΑΤΡΗΣ
ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ
ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ


Τζορντάνο Μπρούνο:

Η ζωή, η φυλάκιση
και η εκτέλεση από την Ιερά Εξέταση
ενός οραματιστή


Έγραψε στις 08.05.2016 ο/η: Αργύρης Νίκος

Επιστροφή

Αν και είμαστε μικροσκοπικά ανθρωπάκια, που ζούνε σε έναν κόκκο σκόνης, ο οποίος επιπλέει στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, δεν είχαμε από πάντα αυτή την εντύπωση. Αυτή η οπτική γωνία είναι σχετικά νέα. Μόλις πριν από τέσσερις αιώνες, ο μικροσκοπικός μας κόσμος είχε πλήρη άγνοια για το υπόλοιπο σύμπαν. Δεν υπήρχαν τότε τηλεσκόπια. Σύμπαν ήταν μόνον ό,τι έβλεπες με τα μάτια σου.

Το 1599 όλοι θεωρούσαν, ότι ο Ήλιος, οι πλανήτες και τα άστρα ήταν απλά φώτα στον ουρανό, που περιστρέφονταν γύρω από την Γη κι ότι εμείς βρισκόμασταν στο κέντρο ενός μικρού σύμπαντος, κατασκευασμένου για εμάς. Ένας άνθρωπος όμως, οραματίστηκε ένα απείρως μεγαλύτερο σύμπαν.

Πώς πέρασε άραγε αυτός ο άνθρωπος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1600; Μα, πού αλλού; Στη φυλακή, εξ αιτίας των πεποιθήσεών του.


 
Φανταστείτε έναν κόσμο πριν τα τηλεσκόπια, όπου το σύμπαν ήταν μόνο αυτό, που έβλεπαν τα μάτια μας. Ήταν προφανές, ότι η Γη ήταν ακίνητη και ο Ήλιος, η Σελήνη, τα άστρα και οι πλανήτες περιστρέφονταν γύρω μας. Τότε, ένας πολωνός αστρονόμος και ιερέας, ο Κοπέρνικος, πρότεινε κάτι ριζοσπαστικό. Η Γη δεν ήταν το κέντρο. Ήταν απλά ένας πλανήτης σαν τους άλλους πλανήτες, που περιστρεφόταν κι αυτή γύρω από τον Ήλιο.

Αρκετοί, όπως ο προτεστάντης Μάρτιν Λούθερ, θεώρησαν ότι αυτή η ιδέα ήταν μια σκανδαλώδης αμφισβήτηση των Γραφών. Τρομοκρατήθηκαν. Κάποιος όμως έκρινε, ότι ο Κοπέρνικος έπρεπε να προχωρήσει κι άλλο. Λεγόταν Τζορντάνο Μπρούνο. Ήταν γεννημένος επαναστάτης. Επιθυμούσε βαθιά μέσα του να σπάσει το κέλυφος του στενού μας σύμπαντος.

Ο νεαρός μοναχός του Τάγματος των Δομινικανών στην Νάπολη δεν ταίριαζε με το περιβάλλον του. Κι εκείνη ήταν μια εποχή, που δεν υπήρχε ελευθερία σκέψης στην Ιταλία. Ο Μπρούνο όμως, διψούσε να μάθει τα πάντα γύρω από την πλάση. Τόλμησε να διαβάσει απαγορευμένα από την Εκκλησία βιβλία κι αυτό τον κατέστρεψε.

Σε ένα από αυτά, ένας αρχαίος ρωμαίος, που είχε ζήσει πριν 1.500 χρόνια, ο Λουκρήτιος, του ψιθύρισε την ύπαρξη ενός πολύ μεγαλύτερου σύμπαντος, δίχως όρια, όπως η αντίληψή του για τον Θεό.

Ο Λουκρήτιος ζητούσε να φανταστούμε, ότι από την άκρη του σύμπαντος ρίχνουμε ένα βέλος προς τα έξω. Αν το βέλος συνεχίζει να προχωράει, τότε είναι ξεκάθαρο, ότι το σύμπαν εκτείνεται πιο μακρυά από αυτό που νομίζαμε ότι είναι η άκρη του. Αν δεν συνεχίσει όμως, ─ας πούμε ότι χτυπάει σε ένα τοίχο─ τότε αυτός ο τοίχος βρίσκεται πέρα από αυτό που νομίζαμε, ότι είναι η άκρη του σύμπαντος. Αν σταθούμε πάνω στον τοίχο και ρίξουμε άλλο βέλος, οι δυο πιθανές εκβάσεις είναι οι ίδιες. Ή θα πετάει αιωνίως στο διάστημα ή θα χτυπήσει κάποιο σύνορο, όπου θα σταθούμε και θα ρίξουμε κι άλλο. Όπως και να ‘χει, το σύμπαν είναι απεριόριστο. Ο κόσμος πρέπει να είναι άπειρος.

Φάνηκε απόλυτα λογικό στον Μπρούνο. Ο Θεός που λάτρευε, ήταν άπειρος. Πώς θα μπορούσε, αναρωτήθηκε, να διαφέρει η δημιουργία;
    

 

 
Το όραμα του Μπρούνο για το πέραν από το κλασικό σύμπαν
της εποχής του, σε ξυλόγλυπτο του 18ου αιώνα.
 

  
Τον έδιωξαν από το μοναστικό τάγμα. Και τότε, στα τριάντα του, είδε το όραμα, που σφράγισε την μοίρα του. Ονειρεύτηκε, ότι ξύπνησε και είδε τον κόσμο κλεισμένο σε έναν έναστρο θόλο. Αυτός ήταν ο κόσμος την εποχή του Μπρούνο. Ο φόβος, του έφερε αναγούλα, σα να έχανε τη γη κάτω από τα πόδια του. Αλλά βρήκε το κουράγιο και βγήκε έξω από το θόλο:

«Άπλωσα τα φτερά της σιγουριάς στο διάστημα και πέταξα προς το άπειρο αφήνοντας πίσω μου όσα πάσχιζαν οι άλλοι να δουν από μακριά. Δεν υπήρχε ούτε πάνω ούτε κάτω ούτε άκρη ούτε κέντρο. Είδα, ότι ο Ήλιος ήταν απλά ένα άστρο κι ότι τα άστρα ήταν άλλοι Ήλιοι. Καθένας τους συνοδευόταν από άλλες Γαίες σαν τη δική μας. Η αποκάλυψη αυτής της απεραντοσύνης ήταν σαν να ερωτεύεσαι».
 

 

 
Χαλκογραφία, που αναπαριστά τη δίκη του Μπρούνο.
 

   
Ο Μπρούνο άρχισε να διαδίδει τη θεωρία του άπειρου στην Ευρώπη. Υπέθεσε, ότι θ’ ασπάζονταν κι άλλοι λάτρεις του Θεού αυτή τη μεγαλειώδη αντίληψη για την πλάση. Πόσο λάθος έκανε! Τον αφόρισε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην πατρίδα του, τον έδιωξαν οι καλβινιστές από την Ελβετία και οι λουθηρανοί από την Γερμανία.

Ο Μπρούνο άδραξε την ευκαιρία να δώσει διάλεξη στην Οξφόρδη. Επιτέλους, σκέφτηκε, θα μοιραζόταν το όραμά του με ομοίους του. Άρχισε να τους παρουσιάζει τη νέα αντίληψη για το σύμπαν.

Τους είπε, ότι είχε δίκιο ο Κοπέρνικος, που έλεγε, ότι δεν είμαστε εμείς στο κέντρο του σύμπαντος. Ότι η Γη είναι ένας απλός πλανήτης, που γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Τα άστρα είναι άλλοι λαμπροί Ήλιοι με δικές τους Γαίες, που περιστρέφονται γύρω τους, με φυτά και ζώα σαν τα δικά μας. Τους μίλησε για την απεραντοσύνη του σύμπαντος.

Οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να αντιδρούν.

Δεν έχεις διαβάσει Αριστοτέλη; του φώναζαν. Ούτε Βίβλο;

Απορρίψτε την αρχαιότητα, τους απάντησε. Απορρίψτε την παράδοση, την πίστη, την εξουσία. Ας ξεκινήσουμε αμφισβητώντας όσα θεωρούμε αποδεδειγμένα.

Οι απόψεις του κρίθηκαν απαράδεκτες από τους υπότροφους του πανεπιστημίου. Τον κατηγόρησαν ως αιρετικό και άπιστο και τον εξεδίωξαν από την αίθουσα.


Κάποιος πιο σοφός θα είχε πάρει το μάθημά του, αλλά ο Μπρούνο δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος. Δεν μπορούσε να κρατήσει μέσα του εκείνη τη θέαση του κόσμου, παρά το γεγονός, ότι η ποινή ήταν η πλέον άγρια μορφή βάναυσης τιμωρίας.

Την εποχή που έζησε ο Μπρούνο δεν υπήρχε διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας. Η έννοια της ελευθερίας του λόγου δεν ήταν δικαίωμα του κάθε ατόμου. Το να εκφράσεις μια ιδέα αντίθετη στα παραδοσιακά πιστεύω μόνο μπελάδες μπορούσε να επιφέρει.

Ο Μπρούνο απερίσκεπτα επέστρεψε στην Ιταλία. Ίσως νοσταλγούσε την πατρίδα του. Όμως, θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι η πατρίδα του ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη, όπου μπορούσε να πάει. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διέθετε ένα σύστημα δικαστηρίων, την Ιερά Εξέταση. Μοναδικός της στόχος ήταν η ανάκριση κι ο βασανισμός όποιου τολμούσε να εκφράσει άποψη διαφορετική από τη δική της.

Σύντομα ο Μπρούνο έπεσε στα νύχια της «αστυνομίας της σκέψης». Αυτός ο περιπλανώμενος, που λάτρευε το άπειρο σύμπαν, μαράζωνε στη φυλακή οκτώ χρόνια. Στις αμείλικτες ανακρίσεις αρνιόταν πεισματικά να αποκηρύξει τις ιδέες του.

Γιατί ήθελε η Εκκλησία με τέτοιον τρόπο να βασανίσει τον Μπρούνο; Τι τους φόβιζε; Μα, αν ο Μπρούνο είχε δίκιο, τότε τα ιερά κείμενα και η εξουσία της Εκκλησίας θα τίθονταν υπό αμφισβήτηση.

Εν τέλει, οι καρδινάλιοι της Ιεράς Εξέτασης κατέληξαν στην ετυμηγορία τους. Ο Μπρούνο κρίθηκε ένοχος για αμφισβήτηση της Αγίας Τριάδας και της θεϊκής φύσης του Ιησού Χριστού και γιατί ισχυριζόταν, ότι υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι. Τα βιβλία που είχε γράψει συγκεντρώθηκαν και κάηκαν στην πλατεία του Αγ. Πέτρου. Του επιβλήθηκε η πρέπουσα τιμωρία για όσους δεν μετανοούν.
  

 

 
Η εκτέλεση του Μπρούνο (17 Φεβρουαρίου 1600).
 

  
Δέκα χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Μπρούνο, ο Γαλιλαίος κοίταξε, για πρώτη φορά μέσα από ένα τηλεσκόπιο και συνειδητοποίησε, ότι ο Μπρούνο είχε δίκιο. Ο Γαλαξίας είναι γεμάτος από αμέτρητα άστρα, αόρατα στο γυμνό μάτι, κι ορισμένα είναι στην πραγματικότητα άλλοι κόσμοι.

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...
~
Αυτό με το βέλος του Λουκρήτιου μου θύμισε την μαθηματική απόδειξη του Ευκλείδη ότι οι πρώτοι αριθμοί είναι άπειροι. Που σημαίνει ότι η ιστορία με το βέλος μοιάζει με μια άτεγκτη παραλλαγή της μαθηματικής μεθόδου της εις άτοπον απαγωγής που κάποιος την προσάρμοσε για να δείξει ότι κάτι είναι άπειρο. Επειδή ο Λουκρήτιος δεν ήταν μαθηματικός θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι είτε αντέγραψε την απόδειξη με το βέλος από κάποιον ατομικό φιλόσοφο που ήταν μαθηματικός είτε αποτελεί παραλλαγή μιας παρόμοιας ιστορίας που προέρχεται από την εις άτοπον απαγωγή. ;)

Το θεώρημα του Ευκλείδη:
http://eisatopon.blogspot.gr/2011/05/blog-post_3362.html

08.05.2016, 15:06:46

Ανώνυμος 38510 έγραψε...
Μία φράση του Μπρούνο μου έκανε εντύπωση. "η αποκάλυψη αυτής της απεραντοσύνης είναι σαν να ερωτεύσσι". Έχει δίκιο. Το έχω νιώσει. Όχι μόνο με την απεραντοσύνη του Κόσμου αλλά με πολλά πράγματα. Π.χ. Τους ανεμοστρόβιλους.

Γερακίνα
08.05.2016, 20:43:49

Ανώνυμος 38511 έγραψε...

Επιρροές του είναι η αραβική αστρολογία, ο νεοπλατωνισμός και ο ερμητισμός της Αναγέννησης, ενώ διαβάζει με μεγάλο πάθος για τη φιλοσοφία τα έργα του Θωμά Ακινάτη, του Ερμή του Τρισμέγιστου, του νεοπλατωνιστή Μαρσίλιο Φιτσίνο, του Νικόλαου της Κιούζα και του Αβερρόη, με τον οποίο ταυτίζεται στην ιδέα για ένα «παγκόσμιο μυαλό».
Κάπως έτσι, ο Μπρούνο αρχίζει να αμφισβητεί το θεολογικό δόγμα, και αναπτύσσει ένα πανθεϊστικό υλοζωιστικό σύστημα το οποίο, ναι μεν αποδέχεται τη ύπαρξη του θεού, αλλά αντιβαίνει απόλυτα στις χριστιανικές τριαδικές πεποιθήσεις.
http://tvxs.gr/news/πρόσωπα/τζορντάνο-μπρούνo-ο-πρώτος-μάρτυρας-της-επιστήμης
09.05.2016, 12:59:40


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

2+2=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...