Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΗΣ ΓΗΣ
Έγραψε στις 05.05.2016 ο/η: Λούπου Μαρία

Επιστροφή


 
Η διάσπαση της Παγγαίας
και ο σχηματισμός των ηπείρων.

Μέχρι πριν από περίπου 220 εκατομμύρια χρόνια η Νέα Αγγλία και η Βόρεια Αφρική ήταν γειτόνισσες. Δεν υπήρχε ο Ατλαντικός ωκεανός. Στη θέση του υπήρχαν κάποιες λίμνες. Ήταν τα πρώτα έκδηλα σημάδια, ότι η Παγγαία χωριζόταν και πως η ζωή στη Γη θα γνώριζε άλλη μία τεράστια ανακατάταξη.

Ένα εκατομμύριο χρόνια αργότερα, οι λίμνες έγιναν ένας μακρύς κόλπος, που θα μετατρεπόταν στον Ατλαντικό. Αυτές οι ριζικές αλλαγές στην επιφάνεια ήταν μόνο συμπτώματα ενός δράματος, που εκτυλισσόταν στα έγκατα της Γης.
 
Όταν εμφανίστηκε ο άνθρωπος, τα ίχνη της παγκόσμιας αναταραχής είχαν ήδη βουλιάξει στη βαθιά, γαλάζια θάλασσα. Είχαμε εντελώς αποκοπεί από το βίαιο παρελθόν της Γης. Ήμασταν σαν να είχαμε πάθει αμνησία και προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε ποιοι ήμασταν και τι συνέβη πριν εμφανιστούμε.
 
 

 

 
Ο χάρτης της γης «Theatrum Orbis Terrarum», του φλαμανδού χαρτογράφου και γεωγράφου
Αβραάμ Ορτέλιους, που πρωτοεκδόθηκε το 1570, είναι ο πρώτος παγκόσμιος άτλαντας
με σύγχρονες προδιαγραφές της Χαρτογραφίας.

 

 
 

Το 1570, ο Αβραάμ Ορτέλιους έφτιαξε τον πρώτο σύγχρονο παγκόσμιο άτλαντα, που περιελάμβανε τις ανακαλύψεις των προηγούμενων ογδόντα ετών, του «χρυσού αιώνα» των ανακαλύψεων. Πριν στεγνώσει το μελάνι, ο Ορτέλιους αποστασιοποιήθηκε από το έργο του. Πρόσεξε από τους πρώτους το εκπληκτικό ταίριασμα των ηπείρων εκατέρωθεν του Ατλαντικού, σαν κομμάτια παζλ. Έγραψε, ότι η Αμερική αποσχίστηκε από την Ευρώπη και την Αφρική λόγω σεισμών και πλημμυρών.

Η παρατήρησή του όμως, παρέμεινε απλώς μια διάσθηση τους επόμενους δύο αιώνες. Ώσπου στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας γερμανός αστρονόμος και μετεωρολόγος συγκέντρωσε στοιχεία για να την υποστηρίξει επιστημονικά. Ο Άλφρεντ Βέγκενερ ήταν στρατιώτης τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τραυματίστηκε σύντομα. Καθώς ανάρρωνε σ' ένα νοσοκομείο χτένισε την επιστημονική βιβλιογραφία, για να βρει ενδείξεις για το παρελθόν της Γης.

Πριν τον πόλεμο, ο Βέγκενερ είχε βρει τυχαία μια ενδιαφέρουσα εργασία στα ράφια της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου του. Τον προβλημάτισε το ότι απολιθώματα κάποιου είδους μιας προϊστορικής φτέρης είχαν ανακαλυφθεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ακόμα πιο περίεργο ήταν η ανεύρεση απολιθωμάτων των ίδιων δεινοσαύρων και στις δύο ηπείρους.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι γεωλόγοι έλεγαν, ότι η ζωή διέσχισε τον ωκεανό. Φαντάστηκαν, πως κάποτε υπήρχαν γέφυρες ξηράς ανάμεσά τους, που χάθηκαν στα κύματα πριν από πολύ καιρό.

Ένα στοιχείο όμως, έπεισε τον Βέγκενερ, ότι ήταν εσφαλμένη αυτή η άποψη. Η ίδια η Γη. Γιατί να διασχίσει τον ωκεανό μια οροσειρά, για να συνεχιστεί αλλού; Και γιατί να υπάρχουν τα ίδια μοτίβα στα επάλληλα πετρώματα τόσο στη Βραζιλία όσο και στη Νότια Αφρική; Και κάτι ακόμα: Υπό ποιες συνθήκες μπορεί άραγε να άνθισαν τα τροπικά φυτά στις παγωμένες ερημιές της Αρκτικής;

Ο Βέγκενερ συμπέρανε, πως υπήρχε μία μόνο λογική απάντηση σ' αυτόν τον γρίφο. Κάποτε υπήρχε μία και μόνο ενιαία υπερήπειρος στη Γη. Την ονόμασε Παγγαία.
 
 


 

 
Οι τεκτονικές πλάκες της Γης, όπως χαρτογραφήθηκαν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

 

 
 

Η πλειονότητα των γεωλόγων χλεύασαν την ιδέα του Βέγκενερ για την μετατόπιση των ηπείρων. Προτίμησαν να ερμηνεύσουν τα στοιχεία με τις υποθετικές χερσαίες γέφυρες και τον περιγελούσαν στα επιστημονικά συνέδρια.
Παρόλα αυτά, ο Βέγκενερ συνέχισε να υπερασπίζεται τις ιδέες του. Διεξήγαγε παράτολμες ερευνητικές αποστολές, για να συλλέξει στοιχεία. Σε μια από αυτές χάθηκε σε χιονοθύελλα. Μια δυο μέρες μετά τα πεντηκοστά γενέθλιά του εξαφανίστηκε. Δεν ήξερε, ότι εν καιρώ θα δικαιωνόταν και θα θεωρούταν ένας από τους μεγαλύτερους γεωλόγους της ιστορίας.
 
Άνθρωποι είναι κι οι επιστήμονες. Έχουν κι αυτοί αδυναμίες και προκαταλήψεις. Η επιστήμη είναι μηχανισμός που τις ξετρυπώνει. Μόνο, που δεν παραμένουν πάντα πιστοί στις βασικές αρχές της.

Λίγοι άνθρωποι το γνώριζαν αυτό καλύτερα από την Μαρί Θαρπ.

Είναι 1952. Η Μαρί υπομένει στωικά τις προσβολές των συναδέλφων της γεωλόγων. Τα πτυχία της στην Γεωλογία και τα Μαθηματικά δεν τα υπολογίζουν.

 

 
O γεωφυσικός και μετεωρολόγος Άλφρεντ Βέγκενερ
κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής αποστολής του στην Γροιλανδία.
 

 
Ο Μπρους Χίζεν, τελοιόφοιτος από την Αϊόβα, είχε μόλις επιστρέψει από μια μεγάλη αποστολή χαρτογράφησης του βυθού μέσω σόναρ.

Εξετάζοντας τα στοιχεία αυτά η Μαρί, κατάλαβε, ότι όλα έβγαζαν νόημα πλέον. Υπάρχει μια τεράστια τεκτονική τάφρος στον πυθμένα του Ατλαντικού. Αλλά ούτε αυτή έγινε αμέσως πιστευτή από τους συναδέλφους της.
 
 
 

Η Μαρί Θαρπ ήταν αμερικανίδα
γεωλόγος και χαρτογράφος,
η οποία, σε συνεργασία
με τον συνάδελφό της
Μπρους Χίζεν
(φωτογραφία),
δημιούργησαν τον πρώτο επιστημο-
νικό χάρτη του ωκεάνιου πυθμένα.
Σε αυτόν φαίνεται η ύπαρξη
της Μεσο-Ατλαντικής Υφαλορράχης,
γεγονός, που οδήγησε την επιστη-
μονική κοινότητα να αποδεχθεί
τις θεωρίες των τεκτονικών πλακών
και της μετατόπισης των ηπείρων.
  
 
 

Ύστερα από χρόνια, όταν η Μαρί και ο Μπρους τοποθέτησαν έναν χάρτη επίκεντρων θαλάσσιων σεισμών πάνω από τον χάρτη του πυθμένα, συνέπεσαν ακριβώς με την τεκτονική τάφρο. Ήταν η απόδειξη της μετατόπισης των των ηπείρων του Βέγκενερ.

Ο Χίζεν κατάλαβε, πως η Μαρί είχε δίκιο εξαρχής. Δημιούργησαν μαζί τον πρώτο σωστό χάρτη της Γης συμπεριλαμβανομένου του πυθμένα των ωκεανών.

Ήμασταν πια έτοιμοι να διαβάσουμε την αυτοβιογραφία της Γης.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...
~
http://prnt.sc/b093no
http://prnt.sc/b093ix
Φωτογραφίες με την Μεσο-Ατλαντική Ράχη. Περνάει μέσα από την Ισλανδία.

04.05.2016, 20:56:37

Bielidopoulos έγραψε...
~
Αν προσέξετε στη φωτογραφία με τις τεκτονικές πλάκες του άρθρου κατά μήκος της Μεσο-Ατλαντικής Ράχης βρίσκονται 4 τεκτονικές πλάκες: Ευρασίας και Βορείου Αμερικής στο βόρειο ημισφαίριο και Αφρικής και Νοτίου Αμερικής στο νότιο ημισφαίριο και αν δείτε τα κόκκινα βελάκια σε όλες τις περιπτώσεις αποκλίνουν, που σημαίνει ότι οι πλάκες απομακρύνονται μεταξύ τους και ο χώρος καλύπτεται από μάγμα από τον ρευστό Μανδύα. Εικάζεται δε ότι η Μεσο-Ατλαντική Ράχη έπαιξε κεντρικό ρόλο κατά την διάλυση της Παγγαίας. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι η υποθετική ήπειρος της Ατλαντίδας αποκλείεται να υπήρξε στον Ατλαντικό ωκεανό.

04.05.2016, 21:01:58

Ανώνυμος 41659 έγραψε...
H Γη αποκλείεται να είναι απολύτως σφαιρική από θέμα φυσικής. Αυτό αφήνει περιθώριο να είναι εξαιρετικά πεπλατυσμένη στον ορίζοντα και όχι μόνο. φυσικά δεν είναι ανάγκη να είναι επίπεδη, και σαν πατάτα να ήταν που είναι ανατρέπονται τα πάντα.
https://www.youtube.com/watch?v=RdHL6V6bBJA

ψεύτικες cgi απεικονίσεις γραφικών η μόνη πηγή για το σχήμα της Γης από το διάστημα Αmerican is bigger. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/d9/c1/c7/d9c1c77d02445c737a0dc728e68fa943.jpg
16.03.2017, 23:14:41


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+8=

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


Από: (ηλεκτρονική διεύθυνση)


Προς: (ηλεκτρονική διεύθυνση)


Σημείωση: (προαιρετικό)

0 χαρακτήρες γράψατε και απομένουν 255.

Αποστολή

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...