Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

“ΣΤΟΝ
ΕΝΔΟΞΟ ΜΑΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΙΣΜΟ”


Ο βυζαντινός
Καβάφης

Ένας λιγότερο γνωστός,
αλλά σημαντικός θεματικός κύκλος
του έργου του ποιητή


Έγραψε στις 22.04.2016 ο/η: Φυλακτού Ευγενία

Επιστροφή

Την εκκλησίαν αγαπώ — τα εξαπτέρυγά της,
τ’ ασήμια των σκευών, τα κηροπήγιά της,
τα φώτα, τες εικόνες της, τον άμβωνά της.

Εκεί σαν μπω, μες σ’ εκκλησία των Γραικών·
με των θυμιαμάτων της τες ευωδίες,
μες τες λειτουργικές φωνές και συμφωνίες,
τες μεγαλοπρεπείς των ιερέων παρουσίες
και κάθε των κινήσεως τον σοβαρό ρυθμό —
λαμπρότατοι μες στων αμφίων τον στολισμό —
ο νους μου πηαίνει σε τιμές μεγάλες της φυλής μας,
στον ένδοξό μας βυζαντινισμό.

Κ.Π. Καβάφης: «Στην Εκκλησία»
 
 

Ο Καβάφης τολμά να πει: «ο ένδοξός μας βυζαντινισμός» και τολμά να το πει μία εποχή, όπου ο βυζαντινισμός για πολλούς σημαίνει σκοταδισμός.

Το Βυζάντιο για τον ποιητή, είναι ένα θεμέλιο της «ελληνοσύνης». Νεορωμιός χωρίς το Βυζάντιο δεν υπάρχει. Ορθοδοξία και γλώσσα είναι η βάση της ταυτότητάς του.


Ο βυζαντινός Καβάφης, είναι ίσως άγνωστος, κρυφός, μυστικός, ως ακόμη κι από τους βυζαντινολόγους.


Ο Καβάφης έχει μία σχέση με το Βυζάντιο σχεδόν βιωματική. Γράφει κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ότι γεννήθηκα μεν στην Αλεξάνδρεια, αλλά η καταγωγή μου είναι από την Κωνσταντινούπολη. Ο Καβάφης λοιπόν, δεν θεωρεί ότι είναι αλεξανδρινός, αλλά κωνσταντινουπολίτης.
 
 


 

 
Το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ού αιώνα.
 Η οικογένεια του Καβάφη έφυγε το 1882 με τους βομβαρδισμούς της Αλεξάνδρειας και κατέφυγε στον παππού του, τον φαναριώτη, τον Φωτιάδη. Ο νεαρός Καβάφης, ο οποίος ένοιωθε υπερηφάνεια για την κωνσταντινουπολίτικη καταγωγή του, βρίσκεται ξαφνικά εκεί, που είναι οι ρίζες του.

Αυτή η πόλη για τον Καβάφη έχει γίνει σχεδόν ένα είδος αντικείμενου πόθου, όπως άλλωστε και όλο το Βυζάντιο. Το 1892 γράφει το πρώτο σχέδιο του ποιήματος «Στην Εκκλησία». Στο ποίημα αυτό γίνεται η σύμπτυξη της βυζαντινής γλώσσας και της Ορθοδοξίας.

Όταν γράφει το περίφημο και τολμηρότατο «την εκκλησία αγαπώ» και όχι «αγαπώ την εκκλησία», ο Καβάφης τότε έχει ήδη καταγράψει ένα σωρό από τα ποιήματά του ως «Βυζαντιναί Ημέραι». Ο ποιητής ασχολήθηκε ποιητικά με το Βυζάντιο στην αρχή του ποιητικού του έργου, του ποιητικού του σταδίου, όπως λέει. Έχουμε συγκεκριμένα τεκμήρια. Είναι τα έντεκα ποιήματα, τα οποία ο ίδιος κατέταξε σε μία θεματική ομάδα με τον τίτλο «Βυζαντιναί Ημέραι». Έντεκα ποιήματα, από τα οποία μόνο το ένα σώθηκε. Είναι το ποίημα «Θεόφιλος Παλαιολόγος».

Ο Καβάφης γράφει τις «Βυζαντινές Ημέρες» και επιπλέον, την ίδια περίπου εποχή, κάνει τον σχολιασμό του Κρουμπάχερ. Ο Κρουμπάχερ είναι ο πρώτος, ο οποίος έγραψε την ιστορία της βυζαντινής φιλολογίας και λογοτεχνίας, και τον διορθώνει όσον αφορά τους βυζαντινούς ποιητές. Ο Καβάφης έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στα πεζά του, που λέγεται «Βυζαντινοί Ποιητές». Εκεί τον βλέπουμε να κάνει λόγο για Νόννο, για Πισίδη, για τον Ρωμανό Μελωδό. Μιλά για ένα σωρό ποιητές, που γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Οι ελαφροί ας με λέγουν ελαφρόν.
Στα σοβαρά πράγματα ήμουν πάντοτε
επιμελέστατος. Και θα επιμείνω,
ότι κανείς καλλίτερά μου δεν γνωρίζει
Πατέρας ή Γραφάς, ή τους Κανόνας των Συνόδων.
Εις κάθε αμφιβολίαν του ο Βοτανειάτης,
εις κάθε δυσκολίαν στα εκκλησιαστικά,
εμένα συμβουλεύονταν, εμένα πρώτον.
Aλλά εξόριστος εδώ (να όψεται η κακεντρεχής
Ειρήνη Δούκαινα), και δεινώς ανιών,
ουδόλως άτοπον είναι να διασκεδάζω
εξάστιχα κι οκτάστιχα ποιών—
να διασκεδάζω με μυθολογήματα
Ερμού, και Aπόλλωνος, και Διονύσου,
ή ηρώων της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου·
και να συνθέτω ιάμβους ορθοτάτους,
όπως —θα μ’ επιτρέψετε να πω— οι λόγιοι
της Κωνσταντινουπόλεως δεν ξέρουν να συνθέσουν.
Aυτή η ορθότης, πιθανόν, είν’ η αιτία της μομφής.
 
Κ.Π. Καβάφης: «Βυζαντινός Άρχων, εξόριστος, στιχουργών»

 
 

Ο Καβάφης γνωρίζει βυζαντινά κείμενα, διαβάζει βυζαντινά κείμενα. Μιλά, για παράδειγμα, για τον Ιουλιανό, ο οποίος είναι γι’ αυτόν ένα είδος τέλειας αναφοράς. Τον μισεί και τον αγαπά συγχρόνως. Αυτή είναι η σχέση του Καβάφη με τον Ιουλιανό.

Ο κρίσιμος 4ος μ.Χ αιώνας απασχόλησε πολύ έντονα τον Καβάφη. Με τις ανακατατάξεις του, τους μετασχηματισμούς κυρίως, μα και την προσωπικότητα του Ιουλιανού, του γνωστού ως Παραβάτη ή Αποστάτη. Γνωρίζουμε δώδεκα ποιήματά του, που ασχολούνται με αυτή ακριβώς την περίοδο. Έχουμε επίσης και μία δική του δήλωση, ότι μετά την θαυμασίαν Αλεξάνδρεια, το κέντρο του ελληνισμού στην Αντιόχεια στα χρόνια του Ιουλιανού, ελκύει πολύ την φαντασία του. Μία δήλωση, η οποία δεν είναι τυχαίο, ότι γίνεται το 1918, όταν υπάρχουν αντίστοιχες ανακατατάξεις μετά τον Α’ Π.Π. και το μέλλον της ρωμέικης παροικίας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Εκείνη την περίοδο, συσπειρώνονται στην Αλεξάνδρεια όλες οι δυνάμεις, μαζί και ο Καβάφης, ο οποίος γράφει το πρώτο του ποίημα για τον Ιουλιανό το 1896 και επανέρχεται σε αυτή την περίοδο μετά το 1920.

Σαστίσαμε στην Aντιόχειαν όταν μάθαμε
τα νέα καμώματα του Ιουλιανού.

Ο Aπόλλων εξηγήθηκε με λόγου του, στην Δάφνη!
Χρησμό δεν ήθελε να δώσει (σκοτισθήκαμε!),
σκοπό δεν τόχε να μιλήσει μαντικώς, αν πρώτα
δεν καθαρίζονταν το εν Δάφνη τέμενός του.
Τον ενοχλούσαν, δήλωσεν, οι γειτονεύοντες νεκροί.

Στην Δάφνη βρίσκονταν τάφοι πολλοί.—
Ένας απ’ τους εκεί ενταφιασμένους
ήταν ο θαυμαστός, της εκκλησίας μας δόξα,
ο άγιος, ο καλλίνικος μάρτυς Βαβύλας.

Aυτόν αινίττονταν, αυτόν φοβούνταν ο ψευτοθεός.
Όσο τον ένοιωθε κοντά δεν κόταε
να βγάλει τους χρησμούς του· τσιμουδιά.
(Τους τρέμουνε τους μάρτυράς μας οι ψευτοθεοί).

Aνασκουμπώθηκεν ο ανόσιος Ιουλιανός,
νεύριασε και ξεφώνιζε: «Σηκώστε, μεταφέρτε τον,
βγάλτε τον τούτον τον Βαβύλα αμέσως.
Aκούς εκεί; Ο Aπόλλων ενοχλείται.
Σηκώστε τον, αρπάξτε τον ευθύς.
Ξεθάψτε τον, πάρτε τον όπου θέτε.
Βγάλτε τον, διώξτε τον. Παίζουμε τώρα;
Ο Aπόλλων είπε να καθαρισθεί το τέμενος.»

Το πήραμε, το πήγαμε το άγιο λείψανον αλλού·
το πήραμε, το πήγαμε εν αγάπη κ’ εν τιμή.

Κι ωραία τω όντι πρόκοψε το τέμενος.
Δεν άργησε καθόλου, και φωτιά
μεγάλη κόρωσε: μια φοβερή φωτιά:
και κάηκε και το τέμενος κι ο Aπόλλων.

Στάχτη το είδωλο· για σάρωμα, με τα σκουπίδια.

Έσκασε ο Ιουλιανός και διέδοσε—
τι άλλο θα έκαμνε— πως η φωτιά ήταν βαλτή
από τους Χριστιανούς, εμάς. Aς πάει να λέει.
Δεν αποδείχθηκε· ας πάει να λέει.
Το ουσιώδες είναι που έσκασε.

Κ.Π. Καβάφης: «Εις τα περίχωρα της Aντιοχείας»

 
 

Το ποίημα αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο ενδεικτικά για τον κύκλο του Ιουλιανού, τον κύκλο της κυριαρχίας, των σχέσεων εξουσίας, εκκλησιαστικών συστημάτων και υπηκόων.
 
Όταν γράφει τον Ιουλιανό
ξέρει και τον Μισοπώγωνα,
ξέρει τον Λιβάνιο, τον Γρη-
γόριο Ναζιανζηνό, ξέρει
όλα αυτά τα κείμενα εκείνης
της εποχής, αλλά σχεδόν περιγράφει λέξη προς λέξη στους Αντιοχείς, αυτό που γράφει ο Θεοδώρητος ο Κύρου για τον Βαβύλα.
 
Ξέρει λοιπόν τους πρώτους εκκλησιαστικούς συγγραφείς, Θεοδώρητο, Σωζομενό και άλλους, αλλά όταν φτάνει πια προς τη μέση εποχή, ξέρει και τη φιλολογία γύρω από το Βυζάντιο. Ασφαλώς ξέρει τους γάλλους. Είναι γλωσσομαθέστατος, ξέρει τον Σλουμπερζέ, όταν περιγράφει εποχή της μακεδονικής κυρίως δυναστείας, εκείνο το περίφημο φυγάδες θα ρίξουν τον Βασίλειο. Ποιoν Βασίλειο θα ρίξουν;

Πάντα η Aλεξάνδρεια είναι. Λίγο να βαδίσεις
στην ίσια της οδό που στο Ιπποδρόμιο παύει,
θα δεις παλάτια και μνημεία που θ’ απορήσεις.
Όσο κι αν έπαθεν απ’ τους πολέμους βλάβη,
όσο κι αν μίκραινε, πάντα θαυμάσια χώρα.
Κ’ έπειτα μ’ εκδρομές, και με βιβλία,
και με σπουδές διάφορες περνά η ώρα.
Το βράδυ μαζευόμεθα στην παραλία
ημείς οι πέντε (με ονόματα όλοι
πλαστά βεβαίως) κι άλλοι μερικοί Γραικοί
απ’ τους ολίγους όπου μείνανε στην πόλι.
Πότε μιλούμε για εκκλησιαστικά (κάπως λατινικοί
μοιάζουν εδώ), πότε φιλολογία.
Προχθές του Νόννου στίχους εδιαβάζαμε.
Τι εικόνες, τι ρυθμός, τι γλώσσα, τι αρμονία.
Ενθουσιασμένοι τον Πανοπολίτην εθαυμάζαμε.
Έτσι περνούν οι μέρες, κ’ η διαμονή
δυσάρεστη δεν είναι, γιατί, εννοείται,
δεν πρόκειται να ’ναι παντοτινή.
Καλές ειδήσεις λάβαμε, και είτε
από την Σμύρνη κάτι γίνει τώρα, είτε τον Aπρίλιο
οι φίλοι μας κινήσουν απ’ την Ήπειρο, τα σχέδιά μας
επιτυγχάνουν, και τον ρίχνουμεν ευκόλως τον Βασίλειο.
Και τότε πια κ’ εμάς θά ’ρθ’ η σειρά μας.

Κ.Π. Καβάφης: «Φυγάδες»

 
 
 
Δεν ρίχνουν οι φυγάδες τον πρώτο Βασίλειο ούτε τον δεύτερο, τον Βουλγαροκτόνο, αλλά πρόκειται ασφαλώς για τον παρακοιμώμενο, τον Βασίλειο τον Πετεινό, τον Λεκαπηνό, ο οποίος είχε κάνει ακριβώς όλη τη βυζαντινή διοίκηση δική του, σχεδόν μέχρι να πάρει ο Βουλγαροκτόνος την εξουσία.
 
Ο Καβάφης βάζει ένα πρόσωπο να μιλάει, ένα πρόσωπο που δεν ταυτίζεται με τον εαυτό του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένας εξόριστος, ένας άρχων σε μια Αλεξάνδρεια μιας εποχής, όπου πια έχει επικρατήσει ο αραβισμός. Είναι από τα ποιήματα, που δεν τα είχε τελειώσει. Τα είχε αφήσει σε στάδιο προχωρημένο, μα δεν τα είχε ολοκληρώσει.

Είν’ ενδιαφέρουσα πολύ και συγκινητική
η Αλεξάνδρεια του έκτου αιώνος ή του εβδόμου στις αρχές.

Κ.Π. Καβάφης: «Του έκτου ή του εβδόμου αιώνος»,
ατελές ποίημα
 
 

Την αφοσίωσή του στην Αλεξάνδρεια ήθελε να την εκφράσει και με ένα ποίημα, που μιλούσε μόνο για αυτή την πόλη και όχι να την έχει ως πλαίσιο, όπως συνέβαινε με άλλα του ποιήματα.

Ξέρει λοιπόν την εποχή εκείνη από κείμενα, τα οποία δεν είναι αποκλειστικά βυζαντινά, αλλά ξέρει οπωσδήποτε την Άννα την Κομνηνή. Ίσως μάλιστα και να γνωρίζει το έργο του άνδρα της, του Βρυέννιου, γιατί όταν γράφει την «Άννα Κομνηνή» και αναφέρει, ότι εκείνη ήθελε να πάρει τον θρόνο κ.λπ., ήθελε να πάρει το θρόνο για τον άνδρα της όχι για την ίδια.

Στον πρόλογο της Aλεξιάδος της θρηνεί,
για την χηρεία της η Άννα Κομνηνή.

Εις ίλιγγον είν’ η ψυχή της. «Και
ρείθροις δακρύων», μας λέγει, «περιτέγγω
τους οφθαλμούς..... Φευ των κυμάτων» της ζωής της,
«φευ των επαναστάσεων». Την καίει η οδύνη
«μέχρις οστέων και μυελών και μερισμού ψυχής».

Όμως η αλήθεια μοιάζει που μια λύπη μόνην
καιρίαν εγνώρισεν η φίλαρχη γυναίκα·
έναν καϋμό βαθύ μονάχα είχε
(κι ας μην τ’ ομολογεί) η αγέρωχη αυτή Γραικιά,
που δεν κατάφερε, μ’ όλην την δεξιότητά της,
την Βασιλείαν ν’ αποκτήσει· μα την πήρε
σχεδόν μέσ’ απ’ τα χέρια της ο προπετής Ιωάννης.

 Κ.Π. Καβάφης: «Άννα Κομνηνή»

 
 

Δύο, τρία πράγματα που εντυπωσιάζουν σε αυτό το ποίημα είναι πρώτον το γεγονός ότι ο Καβάφης χρησιμοποιεί αυτούσια αποσπάσματα από την
«Αλεξιάδα». Δηλαδή το έργο, το οποίο έγραψε η Άννα Κομνηνή για τον πατέρα της. Ενδιαφέρον επίσης είναι το λεξιλόγιο της λύπης, της οδύνης. Δηλαδή με πόσο ακραίο τρόπο εκφέρεται ο θρήνος της Κομνηνής για το σύζυγό της. Παραπέμπει άμεσα σε κείμενα παλαιότερων, μα κι εκείνης της περιόδου, που αναφέρονται στον θρήνο της Θεοτόκου.

Τέλος, φιάχνει μια δραματική ειρωνεία γύρω από το πρόσωπο της Κομνηνής, η οποία από την μία πλευρά θρηνεί τον χαμό του συζύγου της, αλλά από την άλλη πλευρά μοιάζει πραγματικά να θρηνεί ακόμη περισσότερο το γεγονός, ότι η ίδια δεν απέκτησε ποτέ τον αυτοκρατορικό θρόνο. Στον τελευταίο στίχο του ποιήματος ο προπετής Ιωάννης παρουσιάζεται ακριβώς ως πρότυπο αυθάδειας την στιγμή που η αυθάδης ήταν μάλλον η ίδια η Άννα Κομνηνή.
 
 


 

 
Εκτός από τα ιστορικά ποιήματα του ποιητή που εμπνέονται από τον βυζαντινό μεσαίωνα,
πολλά άλλα ποιήματά του εμπνέονται κυρίως από την ελληνιστική περίοδο
και στα περισσότερα εξέχουσα θέση κατέχει η Αλεξάνδρεια. Αρκετά άλλα προέρχονται
από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, χωρίς να λείπουν και ποιήματα με μυθολογικές αναφορές.

Η σκέψη του Καβάφη είναι πλήρως εμποτισμένη από τον εθνικό μας μύθο (αρχαιότητα ─
Βυζάντιο ─ σύγχρονη εποχή).
Επόμενο ήταν λοιπόν, να διαφημισθεί
και να προβληθεί κατά κόρον
το έργο του από σύσσωμη τη Ρωμιοσύνη.
 

 
 

24 Σεπτεμβρίου 1180. Είναι η ημέρα, που πεθαίνει ο πολύ γνωστός αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Μανουήλ Α’ ο Κομνηνός. Ο Καβάφης παίρνει κάποιες, πολύ ενδιαφέρουσες αναμφίβολα, αποστάσεις από την ιστορική πηγή, που μας εκθέτει αυτά τα γεγονότα κι αυτή η πηγή δεν είναι άλλη από έναν πολύ σημαντικό ιστορικό του 12ου και 13ου αιώνα, τον Νικήτα Χωνιάτη. Ο Χωνιάτης περιγράφει τον θάνατο του Μανουήλ και μάλιστα λέει πολλά, τα οποία ο Καβάφης δεν περιλαμβάνει στο ποίημά του. Κρατά λοιπόν αποστάσεις, διότι θέλει να δείξει εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που θέλει να δείξει ο ιστορικός για τον αυτοκράτορα, που φεύγει από την ζωή.

Ο βασιλεύς κυρ Μανουήλ ο Κομνηνός
μια μέρα μελαγχολική του Σεπτεμβρίου
αισθάνθηκε τον θάνατο κοντά. Οι αστρολόγοι
(οι πληρωμένοι) της αυλής εφλυαρούσαν
που άλλα πολλά χρόνια θα ζήσει ακόμη.
Ενώ όμως έλεγαν αυτοί, εκείνος
παληές συνήθειες ευλαβείς θυμάται,
κι απ’ τα κελλιά των μοναχών προστάζει
ενδύματα εκκλησιαστικά να φέρουν,
και τα φορεί, κ’ ευφραίνεται που δείχνει
όψι σεμνήν ιερέως ή καλογήρου.

Ευτυχισμένοι όλοι που πιστεύουν,
και σαν τον βασιλέα κυρ Μανουήλ τελειώνουν
ντυμένοι μες στην πίστι των σεμνότατα.

Κ.Π. Καβάφης: «Μανουήλ Κομνηνός»

 
 

Όπως και να έχουν τα πράγματα φαίνεται, ότι αυτή η αγωνία δεν κράτησε πολύ και ο Μανουήλ πεθαίνει τότε και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό, ότι από τον θάνατό του δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα στο κράτος, με τα οποία ο Καβάφης δεν θα ασχοληθεί. Το κράτος του Μανουήλ ήταν ένα κράτος εντυπωσιακό, με αγωνίες, με πολλές μάχες, με πολλούς αγώνες διπλωματικούς και άλλους, με μία φοβερή ήττα στο Μυριοκέφαλο το 1176, η οποία ίσως σημαίνει την απαρχή του τέλους της αυτοκρατορίας για την Μικρά Ασία. Μία ήττα, που δεν ξεπέρασε ο Μανουήλ. Έκτοτε, βρέθηκε σε μία δυσάρεστη κατάσταση, η οποία κράτησε μέχρι τέλους.

Εις το χρυσόβουλλον που έβγαλ’ ο Aλέξιος Κομνηνός
για να τιμήσει την μητέρα του επιφανώς,
την λίαν νοήμονα Κυρίαν Άννα Δαλασσηνή —
την αξιόλογη στα έργα της, στα ήθη —
υπάρχουν διάφορα εγκωμιαστικά:
εδώ ας μεταφέρουμε από αυτά
μια φράσιν έμορφην, ευγενική
«Ου το εμόν ή το σον, το ψυχρόν τούτο ρήμα, ερρήθη».

Κ.Π. Καβάφης: «Άννα Δαλασσηνή»

 
 
 
Η οικογένεια του Καβάφη είχε υψηλό βιοτικό επίπεδο. Δεν είχαν όμως, κανένα κορίτσι,
παρά μόνο αγόρια. Η Ελένη, η μόνη κόρη της οικογένειας, πέθανε σε ηλικία οκτώ μηνών.

O Kωνσταντίνος ήταν το τελευταίο από εννέα παιδιά.
Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του ήταν ήδη σχεδόν πενήντα ετών.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Κωνσταντίνος Καβάφης σε ηλικία δύο ετών, ανάμεσα
στους αδελφούς του Tζων (αριστερά) και Παύλο (δεξιά). Τον έχουν ντυμένο κοριτσίστικα.

Ενδεχομένως να ήταν αυτός ο προσανατολισμός, τον οποίον του έδωσαν οι γονείς του,
αυτός, που τον σημάδεψε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

 

 
 

Γνωρίζει άραγε ο Καβάφης τα πράγματα της εποχής των Παλαιολόγων; Γιατί η ιστορία του με τα ποιήματα του Καντακουζηνού είναι ή ξέρει Γρηγορά ή ξέρει και τον ίδιο τον Καντακουζηνό.

Τους κάμπους βλέπει που ακόμη ορίζει
με το σιτάρι, με τα ζώα, με τα καρποφόρα
δένδρα. Και πιο μακρυά το σπίτι του το πατρικό,
γεμάτο ρούχα κ’ έπιπλα πολύτιμα, κι ασημικό.

Θα του τα πάρουν — Ιησού Χριστέ! — θα του τα πάρουν τώρα.

Άραγε να τον λυπηθεί ο Καντακουζηνός
αν πάει στα πόδια του να πέσει. Λεν πως είν’ επιεικής,
λίαν επιεικής. Aλλ’ οι περί αυτόν; αλλ’ ο στρατός;—
Ή, στην κυρία Ειρήνη να προσπέσει, να κλαυθεί;

Κουτός! στο κόμμα να μπλεχθεί της Άννας —
που να μην έσωνε να την στεφανωθεί
ο κυρ Aνδρόνικος ποτέ. Είδαμε προκοπή
από το φέρσιμό της, είδαμε ανθρωπιά;
Μα ως κ’ οι Φράγκοι δεν την εκτιμούνε πια.
Γελοία τα σχέδια της, μωρά η ετοιμασία της όλη.
Ενώ φοβέριζαν τον κόσμο από την Πόλι,
τους ρήμαξεν ο Καντακουζηνός, τους ρήμαξε ο κυρ Γιάννης.

Και που το είχε σκοπό να πάει με του κυρ Γιάννη
το μέρος! Και θα τόκαμνε. Και θάταν τώρα ευτυχισμένος,
μεγάλος άρχοντας πάντα, και στεριωμένος,
αν ο δεσπότης δεν τον έπειθε την τελευταία στιγμή,
με την ιερατική του επιβολή,
με τες από άκρου εις άκρον εσφαλμένες του πληροφορίες,
και με τες υποσχέσεις του, και τες βλακείες.

Κ.Π. Καβάφης: «Ο Ιωάννης Καντακουζηνός υπερισχύει»

 
 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι αυτό το ποίημα είναι το μοναδικό από τα 154 αναγνωρισμένα ποιήματα του Καβάφη, στο οποίο απαντά η λέξη «κόμμα» με την έννοια, φυσικά, του πολιτικού κόμματος.

Ο ποιητής έχει γράψει επίσης κριτικά σχόλια στον Γίββωνα. Ο Γίββωνας είναι αυτός, που στο τέλος του 18ου αιώνα γράφει ακριβώς το περίφημο βιβλίο «Η ιστορία της παρακμής και της πτώσης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας» και είναι ίσως ο πιο αντι-βυζαντινός της εποχής του. Ο Καβάφης γράφει τουλάχιστον εξήντα κριτικά σχόλια εναντίον του Γίββωνα. Βασίζεται κυρίως στον Ζαμπέλιο και τον Παπαρρηγόπουλο.

Πολύ με συγκινεί μια λεπτομέρεια
στην στέψιν, εν Βλαχέρναις, του Ιωάννη Καντακουζηνού
και της Ειρήνης Aνδρονίκου Aσάν.
Όπως δεν είχαν παρά λίγους πολυτίμους λίθους
(του ταλαιπώρου κράτους μας ήταν μεγάλ’ η πτώχεια)
φόρεσαν τεχνητούς.  Ένα σωρό κομμάτια από υαλί,
κόκκινα, πράσινα ή γαλάζια. Τίποτε
το ταπεινόν ή το αναξιοπρεπές
δεν έχουν κατ’ εμέ τα κομματάκια αυτά
από υαλί χρωματιστό. Μοιάζουνε τουναντίον
σαν μια διαμαρτυρία θλιβερή
κατά της άδικης κακομοιριάς των στεφομένων.
Είναι τα σύμβολα του τι ήρμοζε να έχουν,
του τι εξ άπαντος ήταν ορθόν να έχουν
στην στέψι των ένας Κυρ Ιωάννης Καντακουζηνός,
μια Κυρία Ειρήνη Aνδρονίκου Aσάν.

Κ.Π. Καβάφης: «Από υαλί χρωματιστό»

 
 

Ξέρει, ασφαλώς, τον Σφραντζή, τον Χαλκοκονδύλη, κατά πάσα πιθανότητα, γιατί ο Σφραντζής γράφει για τον Θεόφιλο Παλαιολόγο, ότι είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα στον τελευταίο αυτοκράτορα και να μην κάνουμε το λάθος, να νομίζουμε, ότι ο Καβάφης νομίζει, ότι ο Θεόφιλος είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας. Ο Θεόφιλος Παλαιολόγος βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο και λέει το περίφημο «θέλω θανείν μάλλον ή ζην», μετά από αυτά που βλέπει.

Ο τελευταίος χρόνος είν’ αυτός. Ο τελευταίος των Γραικών
αυτοκρατόρων είν’ αυτός. Κι αλίμονον
τι θλιβερά που ομιλούν πλησίον του.
Εν τη απογνώσει του, εν τη οδύνη
ο Κυρ Θεόφιλος Παλαιολόγος
λέγει «Θέλω θανείν μάλλον ή ζην».
 
A Κυρ Θεόφιλε Παλαιολόγο,
πόσον καημό του γένους μας, και πόση εξάντλησι
(πόσην απηύδησιν από αδικίες και κατατρεγμό)
οι τραγικές σου πέντε λέξεις περιείχαν.
 
Κ.Π. Καβάφης: «Θεόφιλος Παλαιολόγος»

 
 

Δηλαδή, τι κάνει ο Θεόφιλος; Θυμάται εκείνο το σιβυλλικό, όταν ρωτήθηκε η Σίβυλλα τι ήθελε και απάντησε: «θανείν θέλω ή ζην» κ.λπ..
 
 

 
Τα ιδανικά (πατρίδα, θρησκεία,
οικογένεια κ.λπ.) είναι εκείνα,
από τα οποία πρέπει
να απελευθερωθεί πρώτα απ΄όλα
ο άνθρωπος στην αναζήτηση
της ελευθερίας, της ευδαιμονίας
και της κατά φύση ζωής.
Το αντίθετο δηλαδή, από αυτό,
που κηρύσσει ο ποιητής.
Η κατασκευή
«Θερμοπυλών»
συμβάλλει στην παραγωγή
άβουλης, χειραγωγίσιμης
ανθρωπομάζας, που ανέκαθεν
εξυπηρετούσε διαχρονικά
τα συμφέροντα των πολιτικο-
θρησκευτικών εξουσιαστών.
Αυτός είναι ο λόγος,
που το συγκεκριμένο αυτό
ποίημα διδάσκεται σήμερα
στα σχολεία της Ρωμιοσύνης.

Διαβάστε στην «
Ελεύθερη Έρευνα»:
Το βάσανο της αναζήτησης ιδανικών
Η άσχημη αλήθεια
Υπάρχω μόνον όταν είμαι
Οι φρουροί του Συστήματος
 
 
 

Η σκέψη του απέναντι στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Τραπεζούντα και στους ρωμιούς του Πόντου ξεκινάει από την ηλικία των είκοσι χρόνων, όταν βρίσκεται εκεί. Γι’ αυτόν είναι ένα προσκύνημα η Κωνσταντινούπολη.

Aυτές τες μέρες διάβαζα δημοτικά τραγούδια,
για τ’ άθλα των κλεφτών και τους πολέμους,
πράγματα συμπαθητικά· δικά μας, Γραικικά.

Διάβαζα και τα πένθιμα για τον χαμό της Πόλης
«Πήραν την Πόλη, πήραν την· πήραν την Σαλονίκη».
Και την Φωνή που εκεί που οι δυο εψέλναν,
«ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης»,
ακούσθηκε κ’ είπε να πάψουν πια
«πάψτε παπάδες τα χαρτιά και κλείστε τα βαγγέλια»
πήραν την Πόλη, πήραν την· πήραν την Σαλονίκη.

Όμως απ’ τ’ άλλα πιο πολύ με άγγιξε το άσμα
το Τραπεζούντιον με την παράξενή του γλώσσα
και με την λύπη των Γραικών των μακρινών εκείνων
που ίσως όλο πίστευαν που θα σωθούμε ακόμη.

Μα αλίμονον μοιραίον πουλί «απαί την Πόλην έρται»
με στο «φτερούλν’ αθε χαρτίν περιγραμμένον
κι ουδέ στην άμπελον κονεύ’ μηδέ στο περιβόλι
επήγεν και εκόνεψεν στου κυπαρίσ’ την ρίζαν».
Οι αρχιερείς δεν δύνανται (ή δεν θέλουν) να διαβάσουν
«Χέρας υιός Γιανίκας έν» αυτός το παίρνει το χαρτί,
και το διαβάζει κι ολοφύρεται.
«Σίτ’ αναγνώθ’ σίτ’ ανακλαίγ’ σίτ’ ανακρούγ’ την κάρδιαν.
Ν’ αοιλλή εμάς, να βάι εμάς, η Pωμανία πάρθεν».

Κ.Π. Καβάφης: «Πάρθεν»

 
 

Στο ποίημα αυτό ο Καβάφης εκφράζει τη μεγάλη του λύπη από τη σκέψη, ότι η Ρωμιοσύνη της Τραπεζούντας θα ξεριζωθεί. Το ποίημα αυτό θεωρήθηκε από την κριτική, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά, ως ένα φαινόμενο μοναδικό κι ανεπανάληπτο, που δεν το φαντάζονταν. Θεωρούσαν, ότι ο Καβάφης ασχολούταν μόνο με την λόγια και δεν είχε σχέση με τη λαϊκή ή δημοτική παράδοση, επομένως δεν είχε σχέση με το δημοτικό τραγούδι. Υπάρχουν ποιήματα του 1928, του 1929, που έχουν σχέση με την περιοχή, όπως το «Εν πορεία προς την Σινώπην» ή άλλα, που αναφέρονται σε πόλεις του βασιλείου της Τραπεζούντας, όπως την Αμισό κ.λπ..

Ο Καβάφης έχει ένα αισθησιακό βίωμα με το Βυζάντιο. Αρχίζει το ποίημα «Στην εκκλησία» με το «την εκκλησίαν αγαπώ» με τα κηροπήγιά της κ.λπ. και το τελειώνει με τον «ένδοξό μας βυζαντινισμό».

Δεν λέει το «ένδοξο Βυζάντιο». Λέει τον «ένδοξο βυζαντινισμό», δηλαδή τον «ένδοξο πολιτισμό». Δεν μιλάει για το «ένδοξο Βυζάντιο» μόνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
:

Το παραπάνω κείμενο βασίστηκε στην ταινία των Πάνoυ Κυπαρίσση και Φάνη Δoύσκου: «Ο βυζαντινός Καβάφης». (Παραγωγή «Κeyframe Digital Ρrοductiοns» για το «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών»). Η εικονογράφηση, ο τίτλος και οι υπότιτλοι έγιναν με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».

Στην ταινία διαβάζουν ποιήματα του Καβάφη και καταθέτουν τις απόψεις τους οι:
 
Ελένη Αρβελέρ
Πρύτανης, Πρ. Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
 
Μιχάλης Πιερής
Καθ. Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου

Βαγγέλης Χρονής

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση ─ Ποιητής

Μαρία Ρώτα

Λέκτορας Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Renata Lavagnini
Καθ. Istituto Siciliano di Studi Byzantini e Neoellenici «Bruno Lavagnini, Παλέρμο
 
Diana Haas
Καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών
 
Νίκη Τσιρώνη
Ερευνήτρια Ι.Ι.Θ. ─ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Εταίρος, καθ. Πανεπιστημίου Harvard

Αθανάσιος Μαρκόπουλος
Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. ─ Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Πρ. Ιδρύματος «Για το Παιδί και την Οικογένεια»

Νικόλαος Σταμπολίδης
Καθ. Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Σόνια Ιλίνσκαγια Αλεξανδροπούλου
Ομ. Καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίων
 
 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 38336 έγραψε...
Αναμένεται σχόλιο του πολυχρονεμένου μας σουλτάνου Μπινελόπουλου.............................
(τώρα ψάχνει στη wikepaedia για να σχολιάσει....Υπομονή!)
21.04.2016, 18:18:26

Ανώνυμος 38337 έγραψε...
Άντε ρε Μπιινελόπουλε σχολίασε.
Υπομονή, υπομονή θα μείνουμε χωρίς μ@υνί.
21.04.2016, 19:07:37

Bielidopoulos έγραψε...
~
Ορθώς δεν του αρέσει το Γίββων διότι στο μνημιώδες έργο του θεωρεί ότι οι βασικοί λόγοι της παρακμής της ρωμαικής αυτοκρατορίας ήταν η εισβολή των ξένων φυλών και ο χριστιανισμός. Βέβαια έπαιξαν ρόλο, αλλά δεν ήταν αυτοί οι κυριώτεροι λόγοι, αν και αυτό δεν έχει σημασία επί του παρόντος.
Όμως θέλω να κάνω ένα σχόλιο ελαφρώς εκτός εκτός θέματος για τον Ιουλιανό, μια και αναφέρθηκε. Εκτός από την άστοχη ενέργειά του να απαγορεύσει στους χριστιανούς να διδάσκουν την αρχαία ελληνική γραμματεία, έζησε σε μια εποχή που η διαμάχη μεταξύ των χριστιανο-θεολόγων και των νεοπλατωνικών-θεολόγων είχε σχεδόν κριθεί υπέρ των πρώτων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται γραφικός. Δύο μικρά αποσπάσματα:

"Ο ίδιος ο Ιουλιανός απέκτησε σαφέστερη αντίληψη όταν αποδοκιμάστηκε και λοιδωρήθηκε στην Αντιόχεια, θέλοντας να επαναφέρει τη λατρεία του θεού Απόλλωνα σ’ ένα εγκαταλειμμένο ναό στα περίχωρα της πόλης. Την ημέρα της τελετής μόνο ο ίδιος, ο ιερέας του ναού και μια χήνα έδωσαν το «παρών», όπως αναφέρει ο Ιουλιανός σ’ ένα σύγγραμμά του."
"Σύμφωνα με τον καθηγητή Βλάση Φειδά, η ενοθεϊστική θρησκειακή σύνθεση του Ιουλιανού είχε θεό μιθραϊκό, θεολογία νεοπλατωνική και οργάνωση χριστιανική, ενώ διατήρησε πολλά στοιχεία του ειδωλολατρικού πανθέου. Ο βασιλεύς Ήλιος ήταν ο υπέρτατος θεός, η ελληνική φιλοσοφία ήταν η πνευματική υποδομή της νέας θρησκείας και η ειδωλολατρική λατρεία η μόνη παραδεκτή για τη διάπλαση των ηθών, ενώ για το ιερατείο επεφύλασσε τελετουργικά και διδακτικά καθήκοντα. Ωστόσο, ο Ιουλιανός είχε βαθιά γνώση του χριστιανισμού και μεγάλο θαυμασμό για την κοινωνική του αλληλεγγύη."
http://www.sansimera.gr/biographies/176

21.04.2016, 21:19:41

Ανώνυμος 38342 έγραψε...
τελικα μπινελοπουλε εισαι καραγκιοζης περιωπης. πιανεις στο στομα σου τον Μεγα Φλαβιο Ιουλιανο και γραφεις ανοησιες.εχπυν δικιο οσοι σε μπινελικιαζουν τελικα.
μπραβο στην ελευθερη ερευνα που ξεβρακωνει ολους τους βρωμηοσυνους που μας τους εχουν σαν προτυπο! ρε χολερα μαζεμενη.
ας μου αναφερει καποιος πονηρος τον παραπανω για σπουδαιο κλπ και θα του εξηγησω το ονειρο. και μας τα εχουν κανει κουλουρια με τον βυζαντινοπληκτο καβαφη.
21.04.2016, 21:36:15

Bielidopoulos έγραψε...
@38342
1) Αν έχουν δίκιο γιατί δεν αναφέρουν αποδείξεις και επιχειρήματα αντί να βρίζουν; Κάτσε να σου πω. Διότι ό,τι και να πουν ξέρουν ότι θα φάνε φάπα και πάλι φάπα. Οπότε το μόνο που τους μένει είναι το τρολάρισμα.
2) Κάτι μου λέει ότι ό,τι θεωρεί άξιο η ρωμιοσύνη έχει τους ιδιαίτερους λόγους της. Άρα κάτι πάντα βρωμάει. Περίπτωση Σικελιανού:

"Ο Νουμάς (Ιούνιος 1930) παραλλήλισε τον Σικελιανό με τον Μουσολίνι, παίρνοντας ως αφορμή μια φράση της «Δελφικής Έκκλησης», η οποία μιλούσε για τη δημιουργία μιας νέας «δελφικής γενιάς». Ο Ριζοσπάστης (5/5/1930) καταφέρθηκε κατά του εγχειρήματος Σικελιανού, αναφέροντας ότι «η προγονοπληξία ήταν ανέκαθεν λόξα της αστικής Ελλάδας. Η περιβόητη δελφική προσπάθεια δεν είναι παρά ένας παθολογικός μυστικισμός της αστικής τάξης που καταρρέει και ζητάει παρηγοριά στο ένδοξο παρελθόν»."
http://www.sansimera.gr/articles/259
http://www.mixanitouxronou.gr/o-tromeros-erotas-tou-sikelianou-me-tin-eva-palmer-latrepsan-o-enas-ton-allon-ke-tin-archea-ellada-pikrathikan-apo-tin-apotichia-ke-chorisan-polla-chronia-meta-tafikan-mazi-stous-delfous/

21.04.2016, 22:02:08

Ανώνυμος 38344 έγραψε...
ο καθένας κρατάει ό,τι γουστάρει... Στην φόρα και την λογική της αποδόμησης μαζεύουμε και μερικά ξερόκλαδα..τι να κάνουμε...συμβαίνει αυτό.. εγώ κρατώ τον ερωτικό καβάφη, ok..ναι έγραφε σε εποχή διαποτισμένος απο την κουλτούρα της συνέχειας και ζαμπελιο-παπαρηγοπουλό-τέτοια φάση, so what? ...νομίζω οτι η ελεύθερη έρευνα απο ένα σημείο και μετά σε εμάς -όποιοι είμαστε- που έχουμε λύσει τέτοια συμπλέγματα για καταγωγή και συναφή, δεν μας προσφέρει τι το νέο. Σαν ταχύρρυθμα φροντιστήρια για φαντασιωμένους ρωμιούς είναι, εμείς όσοι έχουμε πάρει τα χαμπάρια μας, ε...δεν ασχολούμαστε με τέτοιες κοκκορομαχίες..
21.04.2016, 22:00:07

Ανώνυμος 38345 έγραψε...

Ο αξιόπιστος Ριζοσπάστης. I rest my case.
22.04.2016, 01:50:38

Ανώνυμος 38346 έγραψε...
και βρεθηκε η γλωσσα του μπιντε: ΣΛΑΥΒΙΚΗ.
ΡΕ ΜΠΙΝΤΕ
ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΔΕΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ;;
ΞΕΚΟΛΑ ΡΕ ΕΘΝΙΚΟΜΟΥΛΑΡΟ ΑΠΟ ΤΑΜΠΕΛΑ
ΕΙΔΕΣ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ; ΣΑΝ ΠΟΡΝΕΣ ΦΑΝΕΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟΥΣ
~
"«Εάν η Αθήνα αναφέρεται σε μας αποκαλώντας μας FYROM, δεν θα πρέπει κι εμείς να τους αποκαλούμε FOPOG (former Ottoman Province of Greece);», δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός. Την προκλητική αυτή τοποθέτηση έκανε ο Γκρούεφσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι η ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» που χρησιμοποιεί η Αθήνα είναι προσβλητική για τη χώρα του.
Οιδες ο πρωθυπουργος σου. εκλεψε ταμπελα οπως συνηθιζει η φαρα σου και απεκτισε προσωπικοτητα.
ΤΕΤΙΟΥΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ μονο οι μπινεδες μπιλαντ οπουλοι χρησιμοποιουν για να ψανερωσουν την εγωϊστικη υπεροχη τους
θαυμαστε τον λεκτροφοβο αποστατη. ακαταλαβιστικα ε;;

22.04.2016, 06:37:03

Bielidopoulos έγραψε...
~
Αυτό που είπε ο Γκρούεφσκι έχει λογική βάση βρε σεσημασμένε καρπαζοεισπράκτορα. Βαράτε τον και ας κλαίει!

"Αποσκοπούσαν στην πραγμάτωση του μεγαλόπνοου οραματισμού τού ποιητή περί Δελφικής Ιδέας (συγκερασμός της αρχαίας τραγωδίας, της βυζαντινής μουσικής και της λαϊκής τέχνης)"
http://www.sansimera.gr/articles/259

Ό,τι να 'ναι δηλαδή. Εμείς οι βλάχοι...

22.04.2016, 09:53:21

Bielidopoulos έγραψε...
~
"Η ερμηνεία της τραγωδίας απέβλεπε στην αναβίωση του αρχαίου τρόπου διδασκαλίας, αλλά η μουσική που συνόδευε τα χορικά βασιζόταν στο βυζαντινό μέλος. Τις ενδυμασίες των ηθοποιών είχε υφάνει η ίδια η Εύα Σικελιανού πάνω σε πρότυπα της λαϊκής τέχνης."
lol
Τσίρκο Μεντράνο.

22.04.2016, 09:58:23

Ανώνυμος 38350 έγραψε...
Μπιελιδόπουλε, τελείως φιλικά,
Εργάζεσαι; Έχεις κάποια δουλειά;
Είναι παντελώς αφύσικο για έναν άνθρωπο να γράφει τόσα πολλά, να σχολιάζει τα πάντα και να εργάζεται. Αν θες βέβαια, απαντάς.
Μήπως απασχολείσαι σε κάποια υπηρεσία του δημοσίου;

Τάκης
22.04.2016, 17:26:06

Ανώνυμος 38351 έγραψε...
Κανείς μα κανείς δεν διασώζεται ως εξέχουσα προσωπικότητα στο πέρασμα της μεταρωμαϊκής Ελλάδας, αν δεν είναι: 1ον, Πολύ χριστιανός και 2ον, Ολίγον ομοφυλόφιλος.
Αν ο Καβάφης δεν ήταν τίποτε από αυτά τα δύο, δεν θα τον ήξερε ούτε ο φούρναρης της γειτονιάς του. Δεν έχει σημασία για το απολυταρχικό, ολιγαρχικό, σύστημα της χριστιανοβυναντινοκρατίας (που κυβερνά ατσαλάκωτη ως σήμερα) τα έργα, οι γνώσεις, το επιστημονικό επίπεδο και η προσωπικότητα ΚΑΝΕΝΟΣ, αν πρώτα δεν έχει υμνήσει γραπτώς και κατ'επανάληψη το "μεγαλείο" της.
Ο χριστιανορωμιός από τότε μέχρι σήμερα, θα πρέπει να γνωρίζει και να διδάσκεται ΜΟΝΟΝ όσους το σύστημα επιθυμεί. Πλύση εγκεφάλου μέχρι θανάτου (κυριολεκτικά!).
Το Καβάφη και τον κάθε Καβάφη, μας τον επέβαλαν να τον μάθουμε σαν τον Γιέσουα (Ιησού) και το λοιπό σινάφι του. Αν δεν τους ήθελαν, δεν θα γνωρίζαμε τίποτα γι αυτούς. Αυτοί τους υπηρέτησαν, αυτούς θα πρέπει να γνωρίζουμε και μόνον αυτούς.
Διογένης
22.04.2016, 17:03:04

Bielidopoulos έγραψε...
~
Εχεις ένα δίκιο. Πιο πάνω έγραψα: "Κάτι μου λέει ότι ό,τι θεωρεί άξιο η ρωμιοσύνη έχει τους ιδιαίτερους λόγους της. Άρα κάτι πάντα βρωμάει." Που ισοδυναμεί με αυτά που έγραψες. (Όπως έχω πει ο Διογένης έχει potential και ας διαβάζει μανιωδώς αρχαιολαγνικά site.) Το φαινόμενο έχει να κάνει με τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και τις κοινωνικές συμβάσεις. Όλοι είμαστε προιόντα αυτών των συνθηκών και επηρεαζόμαστε σε επίπεδο αντιληπτικό και στο πως αξιολογούμε τί συμβαίνει γύρω μας. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά, είναι προιόντα και θύματα της εποχής τους και ταυτόχρονα ριζοσπαστικοί στο πεδίο δράσης τους. Από την άλλη μεριά έχει ένα δίκιο ο 38344. Παίζει ρόλο σε τί εστιάζει ο καθένας και τί παίρνει περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά.

@38350
Φτιάχνω καφέδες, απαντάω τηλέφωνα.

22.04.2016, 20:25:17

Ανώνυμος 38353 έγραψε...
@Διο-τέτοιο: Δίκιο έχεις. Των άλλων την καμπούρα όμως την βλέπεις, την δική σου δεν μπορείς να την δεις! Γράφεις: "Ο χριστιανορωμιός από τότε μέχρι σήμερα, θα πρέπει να γνωρίζει και να διδάσκεται ΜΟΝΟΝ όσους το σύστημα επιθυμεί. Πλύση εγκεφάλου μέχρι θανάτου (κυριολεκτικά!)"
Μέσα στην πλύση εγκεφάλου περιλαμβάνεται κι η διδασκαλία ότι είσαι απόγονος των αρχαίων ελλήνων. Εκεί την έχεις φάει ωραία και γουστάρεις και μας τα κάνεις τσουρέκια κάθε τρεις και λίγο.....
22.04.2016, 22:04:44

Ανώνυμος 38354 έγραψε...
μπιντε: Αυτό που είπε ο Γκρούεφσκι έχει λογική βάση βρε σεσημασμένε καρπαζοεισπράκτορα. ειδες λατρεια;; οιδες γνωριμίες;; ιδες τα χιλιαρικα απο που ερχονται;; ηδες ειδωλολατρεια της ηδονολαγνειας στο βρισιμο;;
υδες κομπλεξισμο.
εμεις οι βλαχοι ρε ντορβα κοπρανων ΠΡΩΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ και οχι ζωα σαν την μπινελογραφη σου ΤΕΛΙΚΑ
εισαι η οχι Σλαυβος Σκοπιανος.
αφου σου αρεσουν οι ταμπελες........
ωστε καφεδες κιοφτε κουφιου περιεχομενου μυαλοσυνης;;

23.04.2016, 08:11:40

Bielidopoulos έγραψε...
~
Για να ηδονιστούμε λιγάκι:
"Το πρώτο, παρακινητικό meme είναι αρχαιοελληνικό και εντοπίστηκε πρόσφατα στην Αντιόχεια, μια αρχαία πόλη που σήμερα βρίσκεται στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία. Στο εντυπωσιακό μωσαϊκό, ένας σκελετός εμφανίζεται ξαπλωμένος χαλαρά, κρατώντας στο χέρι του μια κούπα κρασί. Την εικόνα συνοδεύει η ελληνική λέξη «ευφρόσυνος» -αυτός που προξενεί μεγάλη χαρά ή ψυχική απόλαυση. Η τουρκική εφημερίδα Hurryiet αναφέρει ότι το μωσαϊκό αυτό θυμίζει ιδιαίτερα τα διαδικτυακά memes, δηλαδή τις χιουμοριστικές ή σατιρικές φωτογραφίες με λεζάντες που κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης."
http://www.ethnos.gr/politismos/arthro/to_proto_meme_itan_arxaioelliniko-64366278/

23.04.2016, 13:53:24

Ανώνυμος 38356 έγραψε...
@Bielidopoulos
Διαβάζω με σκεπτικιστική διάθεση τα πάντα κι όχι μόνο αρχαιολατρικές σελίδες. Διότι: "Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ' αυτό μένειν".
@38353
Εχω απαντήσει σε ανάλογο κακεντρεχές σχόλιο στο παρελθόν. Ακόμα κι αν δεν είμαι (πράγμα που δεν το γνωρίζω απόλυτα) γνήσιος απόγονος αρχαίων ελληνικών φύλων, συνεχίζω να είμαι θαυμαστής εκείνου του ανώτερου πολιτισμού, επιλέγοντας προσεκτικά τα ωφέλιμα από τα επιβλαβή. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά με στάση ζωής. Εσύ μπορείς να μου αποδείξεις επιστημονικά ότι δεν το δικαιούμαι;
Διογένης
23.04.2016, 16:41:47

Ανώνυμος 38357 έγραψε...
Γιατί είναι κακεντρεχές το σχόλιό μου; Επειδή εσύ φαντασιώνεσαι ό,τι σου κατέβει; Τα περί απογονίασης, ανώτερου αρχαίου πολιτισμού κλπ ανήκουν κι αυτά στο εθνικό φαντασιακό, που σου έχει μπει με πλύση εγκεφάλου από το σχολείο, την κοινωνία κλπ. (Κάτι ανάλογο έχει γίνει παντού, σε όλα τα έθνη κράτη).
Εσύ όμως είσαι πιο κολλημένος από τους χριστιανούς. Τον χριστιανό τον έχεις απέναντι και τον βαράς. Να ο βλάκας, λες. Εσύ όμως, επειδή ξέφυγες από το χριστιανισμό, νομίζεις ότι "είδες το φως το αληθινό=ελληνικό". Νομίζεις ότι έπιασες τον Πάπα από τα @@χίδια. Έφυγες όμως από τη μια φαντασία (μαντρί) κι έπεσες στο άλλο. Αλλά η διαφορά σου από το χριστιανό είναι ότι αυταπατάσαι, ότι ξύπνησες.
Τούβλο είσαι κι εσύ και μάλιστα χειρότερο, γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις σε τι λάκο έχεις πέσει. Γι' αυτό μας έχεις πρήξει εδώ μέσα με ένα κάρο ανοησίες κι αναδημοσιεύσεις διαδικτυακών ανοησιών που αναπαράγονται με το σωρό από σάιτς ομοίων σου. Μιας και μπαίνεις εδώ μέσα, καλύτερα θα ήταν να προσπαθούσες να καταλάβεις τι σου λένε, μήπως και στρίψεις (αν και το βλέπω δύσκολο έως αδύνατο) κι όχι να βρίζεις και να τα βάζεις με όλους και να απευθύνεις χαρακτηρισμούς πχ σιωνιστές κλπ. Αυτά εμπίπτουν στη σφαίρα των ανοησιών που έχεις εμμπλέξει τον εγκέφαλό σου.
Πίστευε ό,τι θες ρε φίλε. Θαύμαζε. Κάβλωνε, ό,τι νομίζεις. Μην με ζαλίζεις όμως εμένα κι άλλους που θα θέλαμε να συζητήσουμε σοβαρά. Μπαίνεις στη μέση, πετιέσαι σαν να μην πω τι, κι όποιον πάρει ο Χάρος. Και θέλεις και να σε σεβόμαστε.
Αρχαιόκαβλο τούβλο είσαι κι εσύ και οι όμοιοί σου και πιο βλάκες από τους χριστιανούς. Επιπλέον η βασικότερη αιτία της οπισθοδρόμησης της Ελλάδας είναι η αρχαοκαβλία, όχι ο χριστιανισμός. Κι άλλες χώρες είναι χριστιανικές, αλλά σε τέτοιο χάλι δεν είναι. Τόσο αρχαιόκαβλη όμως, είναι μόνο η Ρωμιοσύνη.
Ο καλεντρεχής
23.04.2016, 18:11:29

Ανώνυμος 38366 έγραψε...
@38357
Είπα να σε αντιμετωπίσω με τη λογική. Αλλά καθώς πεισματικά με επιβεβαιώνεις, δεν έχεις τέτοια διάθεση, παρά να βγάζεις τα ανθελληνικά σου κόμπλεξ σε όποιον γουστάρει να θαυμάζει τους αρχαίους Ελληνες.
Επειδή λοιπόν και οι καλοί τρόποι έχουν τα όριά τους, και μέχρι να μου αποδείξεις ότι δεν έχω στοιχεία αρχαιολελληνικά στο dna μου, σάλτα και Γ@..ΣΟΥ γιατί τελικά μόνο αυτό σ'αρέσει.
Διογένης
23.04.2016, 23:35:59

Ανώνυμος 38367 έγραψε...
Εκτός από την αρχαιοελληνική καταγωγή σου, γνωρίζεις και τους σεξουαλικούς μου προσανατολισμούς; Πολύ @αμάτος άνδρας πρέπει να είσαι, φοβερός απόγονος!
Κι εμένα ρε φίλε μου το DNA μου κρατάει από μια φυλή από το αστρικό σύστημα του Α του Κενταύρου. Απόδειξέ μου ότι δεν είναι έτσι.
Κι όταν θα στο λέω, θα απαιτώ να με σέβεσαι κι αν δεν το κάνεις θα σε βρίζω.
Τι κάθομαι και συζητάω με το κάθε ψώνιο....
24.04.2016, 00:50:23

Ανώνυμος 38368 έγραψε...
Ανώνυμος 38354 έγραψε...
μπιντε: Αυτό που είπε ο Γκρούεφσκι έχει λογική βάση βρε σεσημασμένε καρπαζοεισπράκτορα. ειδες λατρεια;; οιδες γνωριμίες;; ιδες τα χιλιαρικα απο που ερχονται;; ηδες ειδωλολατρεια της ηδονολαγνειας στο βρισιμο;;
υδες κομπλεξισμο.
εμεις οι βλαχοι ρε ντορβα κοπρανων ΠΡΩΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ και οχι ζωα σαν την μπινελογραφη σου ΤΕΛΙΚΑ
εισαι η οχι Σλαυβος Σκοπιανος.
αφου σου αρεσουν οι ταμπελες........
ωστε καφεδες κιοφτε κουφιου περιεχομενου μυαλοσυνης;;
23.04.2016, 08:11:40

μπιντε: να γιατι ταμπελιαζεσαι ΣΛΑΥβΟΣΚΟΠΙΑΝΟΣ
Την εικόνα συνοδεύει η ελληνική λέξη «ευφρόσυνος» -αυτός που προξενεί μεγάλη χαρά ή ψυχική απόλαυση…
μακακα: ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ δεν σημαινει απολαυση ψυχικης ηδονης αλλα σωστη φρονηση απορρέουσα απο ερευνες του ζειν.
τολμας καθηκα και γραφεις σε μια γλωσσα που κανεις ως τα τωρα δεν γνωριζει το παρελθον της
καποιοι μιλησαν για αυτο το παρελθον της .ΨΑΞΤΟ. ετοιμο φαι τερμα καιρος να σταματησης το κλεψιμο
και τελειώνοντας κιοφτε πολυγνωσιας σαρκοφαγιας
καποιας ΕΥΡΥΝΟΜΗΣ κορες ησαν και ΧΑΡΙΤΕΣ ονομαζονταν
για να εχουν οι ανθρωποι γλαος, θαλλός και σωστη φρονηση. ΨΑΞΕ
καποια απο αυτες τις τρεις δρομολογησε την Ηφαιστειακη δομη του συμπαντος
οσο για τον ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ με τα παντα......δεν σου γνωστοποιησαν τα προτερα του: φθεγξαντο λιγυφθογγιση θεαων ''καμια σχεση με θρησκειες ''παρα με υλοθεασεις χημικων στοιχειων ζευξεις
.
24.04.2016, 06:27:15

Ανώνυμος 38369 έγραψε...
To rozaki pou exete valei gia fondo einai logw kavafi??? :D
24.04.2016, 08:01:03

Ανώνυμος 38371 έγραψε...

http://prnt.sc/aw45je

24.04.2016, 09:42:06

Bielidopoulos έγραψε...
~
Μακάκας ρωμιός σαν τον 38368 (aka Paparidis):
https://www.youtube.com/watch?v=CvTc7qwlQa0

24.04.2016, 11:58:15

Ανώνυμος 38373 έγραψε...
ρε Διογένη τι κάθεσαι και μπλέκεσαι με άτομα που συζητάνε τόσο σοβαρά
24.04.2016, 20:44:26

Ανώνυμος 38377 έγραψε...
Bielidopoulos έγραψε...
~
Μακάκας ρωμιός σαν τον 38368 (aka Paparidis):
τι; απαντηση να περιμενενεις από έναν Σλαυβο μπιντε λολ τουρκοτζιχαντ;;
γραφτην στην σλαυβικη γεννεσημια σου σκοπιανη γλωσσα. ντρεπεσαι εεεε; κρυβεσαι πισω από λατινογενη γραμματα σε φθογγισμο αρχαιας φραδειας. ώστε ρωμιος εεεε; και πολυγνωσιε απο που βρεθηκε αυτή η ταμπελα;; με τα ωραια λεκτικα κοσμηματα;;
οσο για το (Paparidis) είναι απόρροια της φρενοβλαβειας παραφροσυνης σου (ειδες πως δρομολογει Η ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ τα παραγωγα της;; άλλο ευφρονηση και άλλο κατάφρονηση. ΞΥΠΝΑ ΣΛΑΥΒΕ σε πηρανε χαμπάρι.
μπιντε με το αντιγραφομενο τσαι σου εδειξες φουκαρα ότι δεν ξεκολλαει με τιποτα η ταμπελοφροσυνη σου. εδειξες την φτώχεια του λογου σου. το παραδειγμα σου ‘’αναποδα τα εφρασε’’. ειδες ο ΗΣΙΟΔΟΣ με τα εργα και τις μοιρες του;;
παψε να αντιγραφεις . ΕΡΕΥΝΗΣΕ κατά πως λεει ο ΛΑΖΑΡΗΣ χρονια πολλα να εχει στο ζωης πορικο του.

25.04.2016, 07:47:04

Bielidopoulos έγραψε...
~
Αλβανός είναι που μπαίνει για να βελτιώσει τα ελληνικά του. Αντιγράφει από Όμηρο και Ησίοδο, αλλά και πως αντιγράφει ένα και το αυτό. Πέρνα κάνα χαλκά στη μυτόγκα σου βρε κακομοίρη και άντε σε καμιά εμποροπανήγυρη να γελάει ο κόσμος!

25.04.2016, 10:31:59

Bielidopoulos έγραψε...
~
Και μουσικό διάλειμμα:
https://www.youtube.com/watch?v=o8nUdacSK-E

25.04.2016, 18:51:52

Ανώνυμος 38380 έγραψε...
ξεχασες σλαυβε μακεντονσκ καποιους αλλους ακομη πιο δυσκολους σε ερευνα. ντουβαροφσκη ΟΜΗΡΟΣ και ΗΣΙΟΔΟΣ δεν ειναι τσαγια προς αντιγραφη αλλα προς ερευνα του τροπου των γραφομενων τους.
εισαι παντως τραγικα τραγουδιστικα αμανες αφου μανα δεν σε γεννησε.
βλεπεις καθε ΜΑΝΑ το πρωτο που διδασκει : ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ να γινει και κατοπιν ολα τα αλλα. γιαυτο σλαυβε οι συλλαβες του λογου σου ΖΩΟΦΕΡΝΟΥΝ. ποτες δεν θα γινεις ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
τελος ποιος από τους δύο είναι για τα πανηγύρια; το εγώ σου η η ηλιθιοτητα σου.
καταλαβες τελικα οτι ‘’ διαλυμα είσαι μουσικο μπιναμανεδικο’’ .

26.04.2016, 06:10:07

Ανώνυμος 38384 έγραψε...
Για Τζιτζιφιές καλά πάω;
Ψάχνω τη χασαποταβέρνα με τα ωραία τα μπουζούκια και τη γκομενάρα τη Τζεμιλέ Μπινελοπούλου που κάνει κονσομασιόν ενώ σερβίρει καφέδες και σηκώνει τουτσούνες, ε.... συγνώμη τηλέφωνα.
26.04.2016, 20:48:22

Ανώνυμος 38387 έγραψε...
Κλασσικοί νεο-ρωμιοί. Αντί να σχολιάσουν το θέμα, σχολιάζουν την γνώμη των άλλων. Όσο για τους Μακεδόνες που λέτε, ήτανε Θρακο-Ιλλυρικό φύλλο, εξελληνίστηκαν απο τον Αλέξανδρο Α\' τον φιλέλληνα και υιοθέτησαν την Ελληνική γλώσσα μια και ήτανε η διεθνής εκείνη την εποχή, έπειτα απο τις επιδρομές των Σλάβων ανέπτυξαν μια \'άλλη διάλεκτο σλάβικη, αλλά δεν έπαψαν να είναι ποτέ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, σε αντίθεση με τους Ρωμιούς που είσαστε ανακάτεμα Σλάβων, Αρβανιτών (Ορθοδόξων Αλβανών), Βλάχων (Δακο-Ρουμάνων), Ποντίων (ανακατεμένα Ασιάτικα φύλλα όπως Αρμένοι, Πέρσες, Άραβες κτλ. με λιγοστούς Έλληνες και Σλάβους που πήρανε ελληνικές λέξεις στην γλώσσα τους απο τον Μιθριδάτη τον έκτο που την επέβαλε), Τσιγγάνων που απέκτησαν ελληνική εθνική συνείδηση όπως ο Μιχαλολιάκος της Χ.Α. και πάει λέγοντας. Άντε γειά!
26.04.2016, 23:55:47

Ανώνυμος 38388 έγραψε...
Έλληνες λόγιοι για τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες
Αδαμάντιος Κοραής (1819):
"Το έθνος είναι πτώμα σπαραττόμενον από κόρακας (...) Όλην του την αρετή του αφαίρεσεν η δουλεία. Ιδού η ζωγραφία μας, αφ' ότου μας επάτησεν ο Φίλιππος εώς εις το έτος 1453. Αλλάξαμε δεσπότας διαφόρους, άλαλοι και ανόητοι"
[Αδ. Κοραή, "Στοχασμοί Κρίτωνος", σ. 5 - βλ. και "Έρανος εις Αδαμάντιον Κοραή", 1965, σελ. 147]

Αδαμάντιος Κοράης (1824):
"Οι Μακεδόνες (...) επροχωρούσαν καθημέραν εις την κατάλυσιν της ελευθερίας [της Ελλάδος] (...) και δουλωμένοι [οι Έλληνες] εις τους Μακεδόνας (...) Μετά την Μακεδονικήν δεσποτείαν έπεσαν υπό κάτω εις των Ρωμαίων την εξουσίαν και τέλος στους Τούρκους"
[Αδ. Κοραή, "Εφημερίς του Κάτω Κόσμου" - βλ. Δημ. Γκίνη, "Τα ανώνυμα έργα του Κοραή", 1948, σ. 54-55]

Παναγιώτης Κοδρικάς(1794):
"Η δυστυχής Ελλάς (...) άρχισε ολίγον κατ΄ ολίγον να χάνει μαζί με την ένδοξόν της ελευθερίαν (...) και την παλαιά εκείνην της γλώσσης ευγένεια. Αι αλλεπάλληλοι έφοδοι όπου κατά καιρούς εδοκίμασεν από διάφορα έθνη, πότε Μακεδόνων, πότε Ρωμαίων και ενίοτε Γότθων..."
[στον πρόλογο της μτφ. του Fontenelle "Περί πληθύος κόσμων" - βλ. Γ. Λαδά & Αθ. Χατζηδήμου, "Ελληνική βιβλιογραφία των ετών 1791-1795", 1971, σ. 316]

Αθανάσιος Χριστόπουλος (1808):
"Ο Φίλιππος και ο υιός του Αλέξανδρος (...) εκαταδάμασαν επι τέλους όλην την Ελλάδα και την υπέταξαν εις το Μακεδονικόν κράτος".
["Πολιτικά Σοφίσματα", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.10 (1960), σ. 59]

Μιχαήλ Περδικάρης (1811):
" Το Γένος των Ελλήνων, ω φίλτατε αναγνώστα (...) αφού κατ' αρχάς αυτό επολιτεύθη δι’ αιώνων κάθ' εαυτό αυτοδέσποτον και αυτεξούσιον, υπετάγη, πρώτον μεν εις το Μέγαν Αλέξανδρον, ύστερον δε εις Ρωμαίους".
["Ρήγας ή κατά ψευδοφιλελλήνων", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.11 (1961), σ. 23 & 33-34]

Γρηγόριος Σαράφης (1818):
"Οι Αθηναίοι και οι Λακεδαιμόνιοι, επειδή εσκανδαλίσθησαν μεταξύ των, διήρεσαν την Ελλάδα εις δύο μέρη και αφού 27 ολόκληρους χρόνους επολέμησαν μεταξύ των νικώντες και νικώμενοι, τοσούτον αδυνάτησαν ώστε κατεδουλώθησαν πρώτον μεν υπό των Μακεδόνων, έπειτα δε επί των Ρωμαίων (...) καταστασθέντες δούλοι"
[Γρ. Σαράφη, "Λόγοι Εκκλησιαστικοί", Κυδωνίες 1909, σ. 98]

εκδότης του περιοδ. "Μέλισσα" (1819):
"Τι συνέβη μετά ταύτα; [ενν. τη διχόνοια των Ελλήνων] Οι Μακεδόνες κατεδούλωσαν την πατρίδα του Μιλτιάδου. Τι έπειτα; Οι Ρωμαίοι την κατεσπάραξαν. Τι τελευταίον; Αλλ' η χειρ μου τρέμει και ο κάλαμος πίπτει..."
[Μέλισσα, τευχ. 1, Ιούλιος 1819, σ. 100]

Ανώνυμος (1823):
"Το Γένος μας αφού εξέπεσε (...) υπεδουλώθη εις τον ζυγόν των Μακεδόνων, Ρωμαίων, και εν εσχάτοις εις τον παρόντα βαρύν ζυγόν"
[Ι.Οικονόμος, "Επιστολαί διαφόρων", 1964, σ. 421 & 445]

Αλέξανδρος Σούτσος (1836):
"(...) τας προγονικάς εκείνας διχονοίας, αίτινες καταστήσασαι αυτήν [την Ελλάδα] έρμαιον της Μακεδονίας και Ρώμης, κατέλυσαν την ανεξαρτησίαν της"
[Αλ. Σούτσος, "Ελληνική Πλάστιγξ", 1836, σ. 18]

Κωνσταντίνος Σχινάς, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Όθωνος (1837):
"Η Ελλάς (...) υποκύψασα έπειτα, με οικτράν μόνην αυτονομίας σκιάν, εις των Μακεδόνων την κυριαρχίαν..."
[λόγος εκφωνηθείς κατά τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου στις 3/5/1837 - βλ. Κ. Δημαρά, "Εν Αθήναις τη 3 Μαΐου 1837", 1987, σ. 31κε. & 136κε.]

Γεώργιος Κοζάκης-Τυπάλδος (1839):
"Η δε Ελλάς στερηθείσα άπαξ της ελευθερίας της, έγινε πρώτον μεν επαρχία Μακεδονική, ύστερον δε Ρωμαϊκή, Γραικορωμαϊκή..."
[Γ. Κοζάκης-Τυπάλδος, "Φιλοσοφικόν δοκίμιον περί της προόδου και της πτώσεως της παλαιάς Ελλάδος", 1839, σ. 495-496]

Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1841):
"Ο Φίλιππος έπραξεν άλλον της νίκης εκείνης [της Χαιρωνείας] ολεθριότερον, εγέννησε τον Αλέξανδρον"
[Σύνοψις των Πρακτικών της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών, 1846, σ. 102]

Νικόλαος Σαρίπολος (1848):
"(...) πέπλος μέλας δουλείας επισκιάζει την Ελλάδα, εποχή μακράς καταστροφής, εποχή άγονος. Τους Μακεδόνας διαδέχονται οι Ρωμαίοι, τους Ρωμαίους οι βάρβαροι του Βορρά, τούτους δε οι αιμοχαρείς της Κασπίας περίοικοι."
[Νικ. Σαρίπολος, "Λόγος εκφωνηθείς την 21 Οκτωβρίου 1848 κατά την έναρξιν της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών πολιτευμάτων", 1848, σ 24]

Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1849):
"Η Μακεδονική εποχή δύναται ευλόγως να διακριθή από της Ελληνικής, διότι το Μακεδονικόν έθνος εξεπλήρωσεν, εν τη Γενική Ιστορία, εντολήν άλλην παρά το Ελληνικόν".
Παρακάτω, αναφερόμενος στη μάχη της Χαιρώνειας, γράφει ότι συγκρούσθηκαν οι Έλληνες με τους Μακεδόνες.
[ Κων. Παπαρρηγόπουλος, "Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας", 1849, σ. 191-193 & 235-236]

* διευκρίνηση για τον Παπαρρηγόπουλο: 4 χρόνια μετά (1853) στην πρώτη, μονότομη, έκδοση της "Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους", άλλαξε στάση και πολέμησε αυτή την θέση, κάνοντας λόγο για ελληνικότητα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους και για "Μακεδονικό Ελληνισμό":
"Οι Μακεδόνες, αν και μη αναφερόμενοι εις τους αρχαιοτάτους χρόνους της Ελληνικής ιστορίας, ήσαν όμως 'Έλληνες"
Στη μάχη της Χαιρώνειας αντίπαλοι ήταν ο Φίλιππος και οι Αθηναίοι με τους Θηβαίους (όχι πλέον οι "Μακεδόνες" με τους "Έλληνες").
[Κων. Παπαρρηγόπουλος, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Η πρώτη μορφή:1853, επιμ. Κ.Θ. Δημαράς, 1970, σ. 75-76]


[τα περισσότερα από τα παραπάνω αποσπάσματα αντλήθηκαν από το βιβλίο του Αλέξη Πολίτη, "Ρομαντικά χρόνια. Ιδεολογίες και Νοοτροπίες στην Ελλάδα του 1830-1880", Εταιρεία Μελέτης Ν. Ελληνισμού, γ΄ εκδ. 2003, σ. 39-44]
26.04.2016, 23:56:14

Ανώνυμος 38397 έγραψε...
38387 σχολιασμοι
Κλασσικοί νεο-ρωμιοί. Αντί να σχολιάσουν το θέμα, σχολιάζουν την γνώμη των άλλων……..
όταν η γνώμη των αλλων στηριζεται σε μελετες υποκειμενικοτητας (ολα σου τα παραδειγματα 38388)
καθως και η αρχη του λογου σου περί ‘’ρωμιων’’ προσπαθουν να επιβαλλουν το αναμφισβητητο του αληθους της δικαιω γνωμης σου.
ετσι φιλτατε δεν γινεται διαλογος ουτε εκφερεται γνώμη αλλά ασπιδωνει ο κάθε εις την γνώμη του με αλλων φθεγματα.
ας ξεκινησουμε λοιπον ως αποδεκτα τα παρτιθεμενα.
ΣΕ ΤΙ;; ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ απορριπτοντας τις ταμπελες περί φυλων ……..
πως θα ομονοησουν παντες οι κατοικουντες επι του εγωιστικου μανδυα ως γη φραχθεν παυοντας το εριδικο υφαντικο του λογου που φθογγιζει το λεκτικό ‘’ΑΝΘΡΩΠΟΣ’’ μηπως ετυχε να γνωρίζεις τα 14 παιδια της καθως και τα 7 της Ιριδας;;
γνωρίζεις φιλτατε ότι υπαρχει η οφθικη αὔθις υβρης αλλά και η περισσοτερο βαρεια υποκρυπτομενη.
το να την ομορφαινεις με λογους υποκρισιας δεν αναιρει το δολιον.
οσο για το νόημα ΠΟΝΤΙΟΣ (όχι ρατσα κατά πως επιθυμεις) ΑΛΛΑ ΩΣ ΑΡΧΙΚΟ ΦΘΕΓΜΑ
ανοιξε φιλτατε και καποιο αρχαιο φθογγικης ροης μηπως και νιωσεις ποσο μισαλλοδοξα φραζεσαι.

27.04.2016, 06:56:21

Ανώνυμος 38398 έγραψε...
για δε τους βλαχους (εδώ πλεον φανερωνεις το αθεραπευτο μισος σου για τον ανθρωπο ) για αναλυσε φιλτατε το ρηματικο βληχω ες ενεργεια κάθε ονειρου και βληχομαι ως παθητικό του.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ: ΘΕΛΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ ΤΗΝ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΟΥ
Η ΑΦΕΝΤΙΑ ΜΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΝΑ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ ΝΟΣΤΟΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΑΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΥΦΑΝΣΗΣ ΤΟΥ
για να δουμε λοιπον λογισμο της γνωμης σου. Θυμισου: άλλο Ἴστορες που φραζουν εγωιστικο υποκειμενο και άλλο Ἱστορία που οδευει το ανθρωπινο γενος ως αντικειμενο γνωσης

27.04.2016, 06:57:07

Bielidopoulos έγραψε...
~
'Εσπασε κάποιος βόθρος και ξεπόρτησαν οι κουράδες.

@38388
Το γράφεις και ο ίδιος: " Ιδεολογίες και Νοοτροπίες στην Ελλάδα του 1830-1880". Τί δεν καταλαβαίνεις; Εθνοκαβλίαση το λένε, ανίατη ασθένεια.

@38397, 38398
Αμετροέπης κουραδολόγος αμπελοφιλόλογος. Άντε πέρνα κάνα χαλκά στην μυτόγκα σου βρε κακομοίρη και πάγαινε σε καμιά εμποροπανήγυρη να γελάει ο κόσμος.

27.04.2016, 11:11:49

Ανώνυμος 38402 έγραψε...
οταν το τσογαν μπινε πουλαει τον ψυχισμο του
μετα μου λες οτι δεν ειναι τζιχαντ απανθρωπο σκουλικη.
σκοπος ζωης του ο Θανατος των ΑΝΘΩΠΩΝ. η μονη αμολυντη φυλη του: ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚ ΣΛΑΥΒΕΪΚ σε λατινικη γενεσημια του γραφη
ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΑΛΗΤΗΡΙΕ ΔΕΝ ΔΕΧΕΣΑΙ ΣΧΟΛΙΑ;;
απλα γιατι ζωο εισαι και οχι ΑΝΘΡΩΠΟΣ
φίλαρχα ΑΕΙ ΣΤΑ ΖΩΟΦΥΛΕΤΙΚΑ ΣΟΥ ΝΑ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΦΑΡΑ ΣΟΥ.
από σημερα και περα τα λογια σου όπου σε βρισκω θα επαναλαμβανω αφού
ΕΙΣΑΙ ψευτάκος, χαμέρπης, ωχβρεαδελφέ, κομπορρήμων, αμετανόητος μπαστουνόβλαχος, κωλοΣΛΑΥΒΟΣ που πάντα βρίσκει τρόπο να ελιχθεί κλεβοντας αλλων ονοματα τυπου ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚ ."
α ρε γελοιοτητα111, ζησε με τις ευφρονες εκφρασεις σου ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΣΑΙ Αμετροέπης κουραδολόγος αμπελοφιλόλογος. Άειντε πέρνα κάνα χαλκά στην μυτόγκα σου βρε κακομοίρη μπινε και πάγαινε σε καμιά εμποροπανήγυρη να γελάει ο κόσμος με τις μπουρδες που γραφεις.28.04.2016, 05:59:50

Bielidopoulos έγραψε...
~
"από σημερα και περα τα λογια σου όπου σε βρισκω θα επαναλαμβανω"
Ε αφού είσαι καραγκιόζης και ξεφτίλας. Κρεμούλα και επιστροφή στον κάδο!

28.04.2016, 10:44:39

Ανώνυμος 38412 έγραψε...
Αντι απαντησεως στο χαμερπηκα γλοιωδες μυξευμα σε μπιντε νοηματικο Βielidopoulo περιεχομενο που λεει οτι ΕΙΝΑΙ:
Ψευτάκος, χαμέρπης, ωχβρεαδελφέ, κομπορρήμων, αμετανόητος μπαστουνόβλαχος, κωλοΣΛΑΥΒΟΣ που πάντα βρίσκει τρόπο να ελιχθεί κλεβοντας αλλων ονοματα τυπου ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚ ."
Σκοπος ζωης του ο Θανατος των ΑΝΘΩΠΩΝ, από την μονη αμολυντη φυλη του: ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚ ΣΛΑΥΒΕΪΚ σε λατινικη γενεσημια του γραφη. Α ρε γελοιοτητα, ζησε με τις ευφρονες εκφρασεις σου ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ κατά τα λεγομενα του ΕΙΝΑΙ Αμετροέπης κουραδολόγος αμπελοφιλόλογος. Άειντε πέρνα κάνα χαλκά στην μυτόγκα σου βρε κακομοίρη μπινε και πάγαινε σε καμιά εμποροπανήγυρη να γελάει ο κόσμος με τις μπουρδες που γραφεις.


29.04.2016, 06:34:03

Ανώνυμος 38413 έγραψε...

Νομίζει ότι φυλάει Θερμοπύλες ο παππούς.

29.04.2016, 10:03:52

Ανώνυμος 38432 έγραψε...
Οι Ρωμιοί είναι τυχεροί διότι η Ελληνική γλώσσα διασώθηκε σαν διεθνής στην περιοχή απο την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, έτσι καυχόνται πως το Βυζάντιο είναι Ελληνικό, πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Για αυτό άλλωστε όλοι οι κάτοικοι του Ελλαδικού χώρου, όπως Αρβανίτες (Αλβανοί Ορθόδοξοι), Βλάχοι (Δάκες Ρουμάνοι Ορθόδοξοι), Σλάβοι Ορθόδοξοι και λοιποί επιδρομείς αποκτήσανε Ρωμεϊκη συχείδηση και όχι Εληνική, άλλωστε δεν μιλούσανε καν Ελληνικά, η ιδέα πως κατάγονται απο αρχαίους Έλληνες τους ήρθε εκεί κ;απου στην επανάσταση του 1821, όταν οι δυνάμεις της Ευρώπης τους πείσανε να ξεσηκωθούν. Για την Αγία Πίστη Του Χριστού πολεμήσανε, για την αναγέννηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, λογικό άλλωστε σαν Ορθόδοξοι., ακόμη και οι σημερινοί Ρώσσοι αν και μακριά απο την περιοχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, διεκδικούν εν μέρη σήμερα το Βυζάντιο, σαν Ορθόδοξοι με την σειρά τους.
01.05.2016, 00:32:21

Ανώνυμος 38442 έγραψε...
38432
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μαθαινουμε την αληθεια του αμφιλογου ψευδους απο τον επιφανη ερευνητη που μελετησε τους αρχαιους
ρε φιλαρα ποσα θες να μας τρελανεις;;
ωστε η Ευρώπη σου πηρέ το ονομα απο που;;
σιγουρα θα γνωρίζεις ποια ητανε η ΑΣΙΑ σου.
ρε μπας και είσαι ΜΑΤΣΕΝΤΟΝ ΣΛΑΥΒΕ;;

01.05.2016, 09:42:09

Ανώνυμος 38785 έγραψε...
https://www.youtube.com/watch?v=2I9I56nKZEY
12.06.2016, 11:35:40

Ανώνυμος 39402 έγραψε...
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ, ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΙΑΤΕΣ

ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΜΕ ΓΑΜΨΕΣ ΜΥΤΕΣ

ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

ΣΛΑΒΟΙ ΟΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ

ΑΡΑΒΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΙΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΙ

~

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ
03.08.2016, 04:19:48

Ανώνυμος 39403 έγραψε...
Ανώνυμος 38442

"φιλαρας" σου δεν είμαι, κατάλαβες;

Ελπίζω τώρα να καταλαβαίνεις γιατί με βρήκες απέναντυ σου, ξέρεις εσύ τί εννοώ.

Τόσα χρόνια γράφω την γνώμη μου ύσηχα και ωραία και μώλις παρατήρησα πριν λίγους μήνες ότι, σχεδόν σε όλα μου τα σχόλια απαντάς και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο.

Να μην ειρωνευόσουν την γνώμη μου και να μην με χαρακτήριζες ειρωνικά ως Σλαβο, την στιγμή που το "σπουδαίο καθαρόαιμο έθνος σου" έχει μια δόση Σλάβικου αίματος.

Και αν δεν καταλαβαίνεις τί εννοώ, δες σημερινούς Έλληνες με λευκό δέρμα και ξανθό μαλλί, απο Ήπειρο και Θεσσαλία.

Και τον Μακεδόνα καπετάν Κώττα, Σλάβο τον θεωρούσατε μέχρι που τον εξαγοράσατε και τον κάνατε Έλληνα.

Δεν είσαι λοιπόν σε θέση να κρίνεις εσύ ποιός είναι Μακεδόνας και ποιός όχι. Ειδικότερα εσύ που οι πρόγονοι σου το βάλανε στα πόδια, κατάλαβε το, σε ξένη γή ζείς και πρέπει να την σέβεσε, αλλιώς πίσω στον Πόντο σου, αν έχεις τα κότσια να πας να πάρεις πίσω τα εδάφη, ανακτώντας την χαμένη αξιοπρέπεια των προγόνων σου.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ :https://www.youtube.com/watch?v=Ba8Un1NzZbsΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ, ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ( :D ΒΓΑΛΤΗΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΕΒΡΑΙΟ-ΜΑΣΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΩΡΑ).

Άντε γειά χαρά!
03.08.2016, 04:20:59

Ανώνυμος 39749 έγραψε...
39330 ΑΞΕΣΤΑ ΑΛΙΤΗΡΙΟΣ ΜΑΤΣΕΝΤΟΝ ΣΛΑΒΕΫΚ..
ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΤΟΝ ΑΛΙΤΗΡΙΑ ΒΓΔΕΛΙΓΜΑΤΙΚΟ ΒΡΙΖΟΣΠΟΡΟ!!!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΛΕΒΕΝΤΗ
ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΦΑΡΑΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
ΜΕΛΕΤΗΣΕΣ ΤΑ ΦΑΝΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ
ΚΑΙ ΑΙΦΝΗΣ ΡΑΤΣΑΦΕΡΝΟΣ ΕΓΩΪΣΤΟΜΑΝΗΣ
ΑΡΑΔΙΑΖΕΙΣ ΒΡΙΣΙΕΣ
ΠΕ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΔΑΗ
ΟΥΝΟΣΠΕΡΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ἤ ΓΟΤΘΟΣΠΕΡΜΟΣ ἤ ΣΛΑΒΟΣΠΕΡΜΟΣ ἤ ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΣΠΕΡΜΟΣ.
ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. ΞΕΡΕΙΣ ΝΤΟΥΒΑΡΙ ΓΙΑΤΙ;;
ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΕΥΜΑΙΟΥ ΚΥΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ
ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΥΜΑΙΑ ΚΕΔΝΑ ΠΡΑΤΤΕΙ
ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΡΙΤΟΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΠΕΡΝΕΙ
ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟ ΖΩΟΣΠΕΡΜΟ ΤΗΣ ΦΑΡΑΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΑ ΠΟΘΗΤΕΥΕΙ.
ΓΙΑΥΤΟ ΜΠΙΝΕΝΤΟΠΟΥΛΕ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΤΣΕΝΤΟΝ ΣΛΑΒΕΫΚ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΑΜΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΑΣΤΑΡΔΗΣ ΡΑΤΣΑΣ ΑΡΕΙΑΣ ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΟΥ ΆΡΗ ΜΑΣ.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΤΣΕΝΤΟΝ ΣΛΑΒΕΫΚ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ
ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΜΠΡΑΤΣΑ ΕΧΟΥΝ
ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΙ ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΟΥΝ.
ΖΩΟΝΟΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΕΡΦΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
ΠΟΥ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ
ΟΙ ΑΔΕΡΦΑΡΕΣ ΤΩΝ ΟΥΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΙΚΙΣΑΝ ΜΕ ΑΙΜΟΒΟΡΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ
ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΑ ΜΕ ΑΛΛΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥΛΑΜΕ ΜΑΓΚΙΚΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑ.
~
Bielidopoulos ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ

25.09.2016, 08:39:33

Ανώνυμος 39760 έγραψε...

Οι περίπου 300.000 κάτοικοί της, Ελληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι, συμβίωναν αρμονικά.
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/otan_anthize_to_louloudi_tis_ionias-64533171/

26.09.2016, 20:21:38


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

9+5=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...