Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

Η ΦΩΤΙΑ
ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ
Ο ΘΑΛΗΣ
Έγραψε στις 17.04.2016 ο/η: Λούπου Μαρία

Επιστροφή

Υπήρξε μια στιγμή, που μας αποκαλύφθηκε ένας νέος τρόπος σκέψης και αντίληψης. Αυτό συνέβη πριν από περίπου 2.500 χρόνια στα ελληνικά νησιά ανάμεσα στις αυτοκρατορίες Ανατολής και Δύσης, όπου έμποροι, επισκέπτες και ναυτικοί συγχρωτίζονταν ελεύθερα κι αντάλλασσαν διηγήσεις για βασιλιάδες και θεούς. Στις Ιωνικές πόλεις, όπως η Μίλητος, πρωτοεμφανίστηκαν τα βασικότερα στοιχεία του σημερινού τρόπου ζωής.

Εδώ έγινε για πρώτη φορά αναπαράσταση πτυχών της ζωής, την οποία ετοίμασαν επαγγελματίες με την προοπτική ν’ αγγίξουν την καρδιά των θεατών ή απλά να τους κάνουν να γελάσουν. Ανέβηκαν τα πρώτα θεατρικά έργα, δραματικά και κωμικά.

Εδώ επίσης, γεννήθηκε και μια νέα ριζοσπαστική ιδέα, το να κυβερνά ο λαός. Τα πρώτα ψήγματα δημοκρατίας, το ίδιο ατελή, όπως και τώρα. Η αντίληψη ότι απλοί πολίτες έχουν ορισμένα δικαιώματα, μας έρχονται από εκείνη την εποχή και την περιοχή.

Η πιο επαναστατική καινοτομία όμως, που μας ήρθε από τότε είναι, ότι τα φυσικά φαινόμενα δεν ήταν ούτε τιμωρία ούτε επιβράβευση από ιδιότροπους θεούς.

Οι εκδηλώσεις της φύσης μπορούσαν να εξηγηθούν χωρίς την επίκληση του υπερφυσικού.

Ο πρώτος, που εξέφρασε αυτή την ιδέα ήταν ο Θαλής. Όταν χτυπούσε κεραυνός ή σειόταν η γη δεν σήμαινε, ότι κάποια πράξη μας είχε δυσαρεστήσει τους απαιτητικούς θεούς. Ήταν το αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών.


 
 
 
Ο Θαλής, αφορμώμενος από τη σκέψη, ότι με την παρατήρηση και την έρευνα των φυσικών φαινομένων θα είναι δυνατόν να δοθεί απάντηση στο κοσμογονικό πρόβλημα, που απασχολεί το ανθρώπινο πνεύμα, χάραξε νέους δρόμους για την θεώρηση των πραγμάτων του κόσμου κι έθεσε έτσι τις βάσεις της σύγχρονης επιστήμης μακρυά από κάθε θρησκευτική επιρροή. Από τότε, ο στοχασμός απολυτρωμένος από τη θρησκευτικο-θεοκρατική αντίληψη της δημιουργίας του κόσμου, αναζήτησε να βρεί μια άλλη ερμηνεία, μια διαφορετική απάντηση, με ορθολογισμό και συστηματικότητα.
 

 
Αν και δεν έχει διασωθεί κανένα βιβλίο του ο Θαλής άναψε μια φωτιά, που εξακολουθεί να καίει. Η ιδέα ενός σύμπαντος μέσα στο χάος. Ενός σύμπαντος, που κυβερνάται από φυσικούς νόμους, τους οποίους μπορούμε να κατανοήσουμε. Αυτή είναι η επική περιπέτεια, που ξεκίνησε στο μυαλό του Θαλή.
 


Ο νεαρός Ρέμπραντ ως Δημόκριτος,
ο γελαστός φιλόσοφος. (Ρέμπραντ, 1628-29).
Μόλις έναν αιώνα μετά το θάνατό του εμφανίστηκε μια άλλη ιδιοφυία. Και εκείνος, περισσότερο από όλους, ήταν ο πρώτος, που ανακάλυψε την ύπαρξη των κρυμμένων κόσμων που μας περιβάλλουν. Ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης ήταν πραγματικός επιστήμονας. Ποθούσε να γνωρίσει το σύμπαν, αλλά και να διασκεδάσει. Είπε κάποτε, ότι «βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος», δηλαδή ότι μια ζωή χωρίς διασκεδάσεις θα ήταν σαν ατέλειωτος δρόμος χωρίς ξενώνα.

Ο κόσμος, σύμφωνα με τον Δημόκριτιο, αποτελείται από αμέτρητα και αδιαίρετα άτομα κι από κενό. Αλλιώς, δεν θα κουνιόταν τίποτε, ούτε θα φύτρωνε ούτε θα άλλαζε. Χωρίς άτομα και κενό χώρο για να κινηθούν ο κόσμος θα ήταν στερεός, στατικός και νεκρός. Άπειρες δυνατότητες προκύπτουν από τις ποικίλες διατάξεις αυτών των ατόμων.

Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

Θαλής─Αναξίμανδρος─Αναξιμένης
(Σχολή της Μιλήτου: Ένα πανεπιστήμιο του στ΄αι. π.Χ.)


Οι προσωκρατικοί


 

 


Άλλα άρθρα
για την αρχαία ελληνική Φιλοσοφία

μπορείτε να βρήτε στο Θεματολόγιο/Φιλοσοφία
και για την αρχαία ελληνική Επιστήμη
στο Θεματολόγιο/Επιστήμες.
 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...
~
Οι προσωκρατικοί έχουν κάπου λίγο εξιδανικευθεί ελέω του αρχαιολατρικού ρεύματος που έπληξε την ρωμιοσύνη από τη δεκαετία του 80, που όμως τα αρχικά ερεθίσματα τίθενται λίγο πιο πριν (θυμίζω την αρχαιοελληνική φιέστα του Παπαδόπουλου στο Καλλιμάρμαρο). Έτσι μετά τους ελληνο-χριστιανούς έχουμε και τους ελληνο-έλληνες και τις προσπάθειες "επανελλήνισης" (φέξε μου και σκόνταψα).
Ο δε Δημόκριτος πήρε αυτούσια την θεωρία του Παρμενίδη εκτός από την ιδέα ότι η κίνηση είναι ψευδαίσθηση και πρόσθεσε την ιδέα ότι η φύση είναι αλλαγή του Ηράκλειτου. Έτσι προέκυψαν οι παρμενίδειες οντότητες που είναι αμετάβλητες και αιώνιες, οι οποίες όμως κινούνται μέσα στο άπειρο κενό όπου και συνδυάζονται ή διασκορπίζονται.
https://en.wikipedia.org/wiki/Atomism#Greek_atomism
https://en.wikipedia.org/wiki/Free_will_in_antiquity#Democritus_and_Leucippus

Η ατομική θεώρηση δημιούργησε το σημαντικό πρόβλημα της ελευθερίας της βούλησης και τροφοδότησε με ιδέες την νευτώνια φυσική και την θεωρία του Ντάλτον στην χημεία. Και οι δύο θεωρίες είναι πλέον ξεπερασμένες, όχι ως επιστημονικές θεωρίες, αλλά ως φυσικές ερμηνείες της πραγματικότητας. Πλέον στη χημεία υπάρχουν τα ατομικά και μοριακά τροχιακά που προέρχονται από την κυματοσυνάρτηση ψ του Σρέντιγκερ και στην φυσική υπάρχει βεβαίως η κβαντομηχανική και οι θεωρίες κβαντικού πεδίου όπου οι δυνάμεις είναι ανταλλαγές εικονικών σωματιδίων, δηλαδή διαταραχές του κβαντικού κενού.

Και για να μην λένε κάποιοι ότι αυτά τα λέω μόνο εγώ, ας δούμε μερικά αποσπάσματα:
"Οι λεγόμενοι "Ίωνες Φιλόσοφοι" ήταν στην πραγματικότητα αποκρυφιστές και μύστες των ανατολίτικων κοσμοθεωριών. Κήρυτταν τον πανθεϊσμό, την αλληλεξάρτηση των πάντων, τη σύνθεση των αντιθέτων, την ύπαρξη συμπαντικών νόμων, την ύπαρξη της αλήθειας εντός μας, την ενορατική σοφία, τη βαθύτερη ευταξία που κρύβεται πίσω απ' τη φαινομενική αταξία. Όλες αυτές οι θεωρίες είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο..."
http://psonthomfanix.blogspot.gr/2015/03/36.html

"Με άλλα λόγια, η "ατομική θεωρία" του Δημόκριτου δεν είχε καμιά απολύτως επιστημονική διάσταση. Εντασσόταν, απλά, στη συνηθισμένη στην εποχή του τάση των φιλοσόφων να συνθέτουν τις αντίθετες απόψεις των προκατόχων τους..."
http://psonthomfanix.blogspot.gr/2014/09/11.html

http://psonthomfanix.blogspot.gr/2014/05/e.html
http://psonthomfanix.blogspot.gr/2015/07/blog-post_21.html

17.04.2016, 13:01:06

Bielidopoulos έγραψε...
~
*κβαντικές διακυμάνσεις, όχι διαταραχές.
http://users.sch.gr/kassetas/zzVacuum.htm
http://www.physics4u.gr/articles/2006/vacuum_fluctuations_universe.html
https://physics4u.wordpress.com/2012/02/28/είναι-πια-επιβεβαιωμένο-η-ύλη-είναι-απ/

17.04.2016, 13:16:47

Bielidopoulos έγραψε...
~
Σε επίτιμο διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αναγορεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επί της αριστερής επαναστατικής κυβέρνησής μας..
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5351863/se-epitimo-didaktora-toy-dhmokriteioy-panepisthmioy-anagoreythke-o-arxiepiskopos-ierwnymos/

Στο μεταξύ:
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ekopse_tis_nerantzies_giati_ekryban_to_magazi_tou-64362816/

17.04.2016, 14:11:29

Ανώνυμος 38245 έγραψε...
Κι όμως ακόμη και σήμερα όταν υπάρχει βροχερός καιρός με φορτία (κεραυνοί, αστραπές) λένε στα παιδάκια τους ότι ο θεός τα στέλνει. Και αναφέρομαι σε διπλωματούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όχι σε αποφοίτους δημοτικού.

Κι αν τολμήσεις να τους πεις "τι λέτε ρε παιδιά;!" σε αγριοκοιτούν από πάνω. Φρίκη.

Για να μην αναλύσουμε τα δικαιώματα τους όπου η μεταβαση από την "ελευθερία" στην "ασυδοσία" είναι υποθεση δευτερολέπτων.

Υποψιάζομαι ότι ο ανθρώπινος νους είναι περιορισμένης Random Access Memory (R.A.M.).

Γερακίνα
17.04.2016, 16:04:49

Ανώνυμος 38248 έγραψε...

Από τότε δεν έχουν αλλαξει και πολλά πράγματα Bielidopoulos ως προς την δημιουργία διαφόρων θεωριών. Ο επόμενος πατάει στα χνάρια του προηγούμενου.Και όπως λέει και ο Popper: «Μια εσφαλμένη θεωρία μπορεί να είναι εξίσου μεγάλο επίτευγμα όσο μια ορθή. Και πολλες εσφαλμένες θεωρίες υπήρξαν πολύ πιο επιβοηθητικές στις αναζητησεις μας για την αλήθεια παρά κάποιες άλλες όχι και πολύ ενδιαφέρουσες θεωρίες που είναι ακόμα αποδεκτές. Διότι οι εσφαλμένες θεωρίες μπορούν να ειναι επιβοηθητικές κατά πολλούς τρόπους, μπορούν να γίνουν εναύσματα για ορισμένες λίγο πολύ ριζικές τροποποιήσεις ή μπορεί να υποκινούν την κριτική». «Αυτό που ονομάζουμε επιστημονική γνώση σήμερα είναι ένα σύνολο προτάσεων με κυμαινόμενη βεβαιότητα» Feynman.
17.04.2016, 21:06:41

Bielidopoulos έγραψε...
~
Διάβασες που έγραψα; Αναιρείται κάτι από αυτά;

17.04.2016, 21:26:06

Ανώνυμος 38250 έγραψε...

δόκος επί πάσι τέτυκται
Ξενοφάνης
18.04.2016, 01:42:14

Ανώνυμος 38251 έγραψε...
@Βielidopoulos
"Οι προσωκρατικοί έχουν κάπου λίγο εξιδανικευθεί ελέω του αρχαιολατρικού ρεύματος που έπληξε την ρωμιοσύνη από τη δεκαετία του '80"
(Στην "απολίτιστη" Δύση, το ρεύμα "αρχαιολατρίας" τους έχει πλήξει κάτι αιώνες νωρίτερα. Αλλά τι ξέρουν τώρα από προσωκρατικούς οι "κουτόφραγκοι" ιστορικοί....)
"Οι λεγόμενοι "Ίωνες Φιλόσοφοι" ήταν στην πραγματικότητα αποκρυφιστές και μύστες των ανατολίτικων κοσμοθεωριών. Κήρυτταν τον πανθεϊσμό, την αλληλεξάρτηση των πάντων, τη σύνθεση των αντιθέτων, την ύπαρξη συμπαντικών νόμων, την ύπαρξη της αλήθειας εντός μας, την ενορατική σοφία, τη βαθύτερη ευταξία που κρύβεται πίσω απ' τη φαινομενική αταξία. Όλες αυτές οι θεωρίες είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο..."
(Προφανώς οι λαοί αυτοί δεν είχαν εφεύρει τη γραφή, γι'αυτό και δεν σώθηκαν οι πρωτότυπες θεωρίες τους, ούτε και τα πρόσωπα που τις πρωτανακάλυψαν. Αλλά που οι παμπόνηροι Ελληνες τις ξεπατίκωσαν (από που άραγε) και τις πλάσαραν ως δικές τους, ε;;)
"Με άλλα λόγια, η "ατομική θεωρία" του Δημόκριτου δεν είχε καμιά απολύτως επιστημονική διάσταση."
(Ναι μωρέ, αλμπάνης ήταν κι αυτός. "Ψευτοεπιστήμονας" της πλάκας! Μήπως δεν ήταν καν υπαρκτό πρόσωπο; Ψαξ'το ακόμα λίγο...)
Προσπαθείς τώρα να βγάλεις όλη την παγκόσμια έρευνα, επιστήμη και βιβλιογραφία ως παραμυθατζήδες; Ολοι σ'αυτή τη γη δικαιούνται να έχουν άποψη. Μόνο που η λακαμία δεν είναι άποψη!
Διογένης

18.04.2016, 01:23:58

Ανώνυμος 38253 έγραψε...
Διότουβλο, τι έγινε; Σε σύγχυση σε βλέπω. Τώρα παίρνεις το μέρος των ανθελλήνων σιωνιστών της ιστοσελίδας; Κορδώνεσαι δε για επιτεύγματα ανθρώπων που η φαντασία σου τους βάφτισε προγόνους σου. Η λακαμία για σένα δεν είναι άποψη, αλλά τρόπος ζωής!
18.04.2016, 09:33:45

Bielidopoulos έγραψε...
~
Διογένη σε λίγο θα μας πεις ότι ήξερες και προσωπικά τον Δημόκριτο. Ασε ρε μαν. Άντε να πήξεις το τυρί.

18.04.2016, 10:57:33

Ανώνυμος 38255 έγραψε...

Άσε ρε Διογένη, ούτε Schrödinger δεν έχουν διαβάσει. Και το παίζουν σύγχρονοι.
18.04.2016, 12:15:41

Ανώνυμος 38256 έγραψε...

Άντε στο μπαούλο σου ρε τσολιά.

18.04.2016, 15:13:19

Ανώνυμος 38257 έγραψε...

Φουλ από ελληναράδες ο χώρος.
18.04.2016, 15:45:55

Ανώνυμος 38258 έγραψε...
@Βielidopoulos
"Διογένη σε λίγο θα μας πεις ότι ήξερες και προσωπικά τον Δημόκριτο. Ασε ρε μαν. Άντε να πήξεις το τυρί."
(Eκτός της προτροπής σου να πήξω το τυρί, έχεις κάτι να πεις για την ουσία του δικού μου σχόλιου; Αμα δεν έχεις, μην απαντάς καν. Εκτίθεσαι και συ και η ναρκισσιστική "παντογνωσία" σου.
@38253
"Κορδώνεσαι δε για επιτεύγματα ανθρώπων που η φαντασία σου τους βάφτισε προγόνους σου."
(Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Bielidopoulo κινείσαι. Που είδες το κόρδωμα ρε φουκαρά; Ε ψιτ, μικρέ....Δεν παίρνω το μέρος κανενός αρθρογράφου. Παίρνω το μέρος της λογικής που εσύ προσπαθείς εναγωνίως να καταργήσεις. Ε πάλι ψιτ μικρέ.....Εσένα σίγουρα δεν είναι πρόγονοί σου. Εμένα είναι! Μπορείς να αποδείξεις το αντίθετο;)
Και κάτι τελευταίο: Μπερδεύετε την φυλετική με την πνευματική συνέχεια. Οσο προσπαθείτε να αποδείξετε ότι δεν υπάρχει φυλετική συνέχεια πολλών (γιατί όλων είναι αδύνατον) εκ των Ελλήνων, τόσο θα τρώτε τα μούτρα σας. Η Πνευματική συνέχεια όντως είναι ελάχιστη, αλλά εκεί ευθύνεται η χριστιανοβυζαντινή (και μετέπειτα τουρκοραγιάδικη) μάστιγα που εξαφάνισε το ελληνικό πνεύμα. Αλλά για κακή σας τύχη, αργά αλλά σταθερά, ανακάμπτει και επανέρχεται.
Διογένης
18.04.2016, 16:03:20

Ανώνυμος 38259 έγραψε...
Διό-τουβλο, ακαταμάχητα τα επιχειρήματά σου!!. Κάποιας φυλής μεγάλων λακαμάδων πρέπει να είσαι αντάξιος απόγονος.....
18.04.2016, 18:03:31

Bielidopoulos έγραψε...
@Διογένης
Γιατί να απαντήσω σε ασυναρτησίες; Σου αφιέρωσα μία ολόκληρη γραμμή. Κανονικά θα έπρεπε να με ευχαριστήσεις που ασχολούμαι μαζί σου. ;)
Πολλά ελληναράδικα, αρχαιολαγνικά σάιτ διαβάζεις. Ποια φυλετική συνέχεια βρε φαντασμένε τυροκόμε; Ποια ανάκαμψη και τρίχες κατσαρές; Εδώ Διογένη πέφτουν φάπες, δεν χαιδεύουμε αυτιά.

"Ο εθνοκαβλισμός έχει κάψει πλήρως τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Μας οδηγεί να βλέπουμε τα πάντα από λάθος οπτική γωνιά. Πάσχουμε από κόμπλεξ κατωτερότητας. Και ψάχνουμε για σταγόνες περηφάνιας παραμυθιαζόμενοι πως είμαστε απόγονοι σπουδαίων προγόνων, κυρίως φιλοσόφων. Και δεν διστάζουμε να αλλοιώσουμε τις απόψεις ανθρώπων που έζησαν πριν 2.700 χρόνια, απλά και μόνο για να τους προσδώσουμε εξέχουσες ικανότητες ώστε να απολαύσουμε κι εμείς λίγη απ' τη λάμψη τους..."
http://psonthomfanix.blogspot.gr/2015/03/36.html

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα ρετρό, όπως αποδεικνύουν τα ερείπιά της και οι ερειπωμένοι άνθρωποί της. Μας είπαν πως έχουμε ενδόξους προγόνους και να μη φκιάξουμε ενδόξους απογόνους. Και το τρικ έπια­σε. Πιστέψαμε στ αλήθεια πως είμαστε συγγενείς πρώτου βαθμού του Περικλή, του Πλάτωνα, του Σω­κράτη, του Σοφοκλή. Και μας έκαναν να ψάχνουμε για ρίζες μέσα στα μεγαλειώδη ερείπια, αφενός για να ξε­χνούμε την αθλιότητά μας και αφετέρου να μην μπο­ρούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας ως λαός. Μας φό­ρεσαν μέχρι τ αυτιά το καπέλο της πεποιημένης προγονολατρίας για να μην μπορούμε να στρίψουμε το κε­φάλι προς το μέλλον. Και βέβαια, δε μας είπαν πως όλοι οι προτεινόμενοι ως πρόγονοι πέθαναν εδώ και περισσότερο από 2.000 χρόνια χωρίς ν αφήσουν απογόνους σε τούτον εδώ τον τόπο της μόνιμης ορφάνιας. Σε καμιά περίπτωση και από καμιά άποψη δεν είμαστε οι κληρονόμοι των αρ­χαίων μας «προγόνων». Δεν υπάρχει ούτε βιολογική (αυτό είναι αυταπόδεικτο) ούτε ηθική ούτε θρησκευ­τική, ούτε ψυχολογική συνέχεια ανάμεσα στην αρχαία και τη νέα Ελλάδα."
http://eranistis.net/wordpress/2014/05/01/ελλάδα-μια-χώρα-ρετρό/
http://eranistis.net/wordpress/2014/05/22/η-ομάδα-αίματος-των-καθαρόαιμων-ελλήν/

18.04.2016, 21:05:52

Ανώνυμος 38263 έγραψε...
@Bielidopoulos
Tώρα μάλιστα. Τώρα θα σε ευχαριστήσω που ασχολείσαι μαζί μου, (ολόκληρο σεντόνι μου αφιέρωσες), όχι όμως να θες ευχαριστώ με μια γραμμούλα μόνο.
Για πες μου, από πότε το να είναι κανείς "τυροκόμος" είναι άξιο περιφρόνησης; Εσύ άραγε τι δουλειά κάνεις; (δεν μας είπες!) που απαιτείς το αλάνθαστο των γνώσεών σου;
18.04.2016, 22:08:56

Bielidopoulos έγραψε...
~
Εσύ είσαι αυτός που το βλέπεις περιφρονητικά, άρα εσύ είσαι το πρόβλημα. Εσύ που ξέρεις ρε μπάζο ότι το είπα περιφρονητικά; Άντε γεια!

18.04.2016, 22:24:24

Ανώνυμος 38266 έγραψε...
@Bielidopoulos
Τι προσπαθείς να μου πεις; Πως το τυροκόμος το είπες ως φιλοφρόνηση; Θα μας πεις το επαγγελματάκι σου μικρέ, ή θα αρκεστείς στις γνωστές ύβρεις που σε χαρακτηρίζουν;
ρε "φωτιά που άναψε ο Θαλλής"....
Διογένης
19.04.2016, 00:10:05

Ανώνυμος 38268 έγραψε...

Η δουλειά του Bielidopoulos είναι μαγκιά κλανιά και εξάτμιση: θαμώνας καφενείου με άποψη επί παντός επιστητού, σωστός ρωμιός.
19.04.2016, 08:00:11

Ανώνυμος 38269 έγραψε...
O Θαλής την άναψε τη φωτιά Διό-τουβλο, όχι ο Θαλλής!
19.04.2016, 09:49:02

Bielidopoulos έγραψε...
@38268
Άνοιξε τον κάδο και πήδα μέσα, ξέρεις εσύ.

@Διογένης
Μην μπερδεύεις τον Θαλή με τον θαλλό.
https://el.wiktionary.org/wiki/θαλλός
;)
Παράξενο, σε πείραξε το "τυροκόμος", αλλά δεν σε πείραξε το "φαντασμένε". Είναι σαν να σε λέω "μαλάκα άντρα" και εσύ να μου λες "ε όχι και άντρας!" Όπου άντρας=τυροκόμος και μαλάκας=φαντασμένος.
;)

Πάμε και στο θέμα μας. Όχι μόνο οι αρχαίοι φιλόσοφοι αντέγραψαν από Ινδία, Κίνα και αλλού, αλλά είμαι της άποψης ότι άλλα τα αντέγραψαν επιφανειακά, άλλα τα πετσόκοψαν και άλλα τα διαστρέβλωσαν ή τα αντιλήφθηκαν λάθος. Δηλαδή αντέγραψαν ό,τι ήθελαν με βάση τις δικές τους αντιλήψεις και τα προσάρμοσαν στα δικά τους δεδομένα, τα οποία ήταν: πατριαρχία, ανδροκρατία, μιλιταρισμός, συγκρουσιακή νοοτροπία, πίστη στην αταλάντευτη αρχή και στο νόμο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι όλες οι θεωρίες τους περιέχουν αντιφάσεις, αδιέξοδα και αδυναμίες, που τις εκμεταλλευόντουσαν οι αντίπαλοί τους και έτσι όλοι κατηγορούσαν όλους.

19.04.2016, 10:35:15

Ανώνυμος 38273 έγραψε...
Επειδή ως "τυροκόμος" και δη "φαντασμένος" δεν δικαιούμαι (κατά τον "πεφωτισμένο" Bielidopoulos) να έχω άποψη, παραθέτω τις απόψεις ενός Αμερικανού λογοτέχνη:
http://myroniailias.blogspot.gr/2016/04/blog-post_61.html

Για να μην ξεχνιόμαστε μικρέ.... Εκκρεμεί η απάντηση για το επάγγελμά σου.
Διογένης


19.04.2016, 11:10:47

Ανώνυμος 38274 έγραψε...
Υπερτιμημένα είναι όλα όσα λέει ο τύπος στο link. Αλλά κι έτσι να είναι, τι σχέση έχει ο σύγχρονος κάτοικος του χώρου (αρβανίτης, βλάχος κλπ) με όλα αυτά; Είσαι μίγμα Μαντάμ Σουσούς και Καραγκιόζη, διό-τουβλε.
19.04.2016, 11:58:46

Bielidopoulos έγραψε...
~
Γνωστός αστικός μύθος.
http://ellinikahoaxes.gr/2014/10/16/richepin/

Χιούστον καλεί Διογένη! Ακούει;

19.04.2016, 12:18:52

Ανώνυμος 38276 έγραψε...
Α χα χα χα, μα τι βλάκας.... Δία του!
Για πολλοστή φορά αναπαράγει λαλακίες.
Πόσο ανόητος.....
19.04.2016, 12:48:14

Ανώνυμος 38277 έγραψε...

Στο έχω ξαναπεί Bielidopoulos αλλά δεν παίρνεις χαμπάρι:
http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=3973
- Ανώνυμος 37910 έγραψε...
Το συζητάμε, το πότε έζησε ο καθένας τους. Διότι αν ο Λάο Τσε έζησε τον 4 ΠΚΕ αιώνα.... Εν πάσει περιπτώσει η χωρική απόσταση ανάμεσά τους είναι τεράστια (ακόμα και για την σύχρονη εποχή) και παρεμβάλονται πάρα πολλοί λαοί μεταξύ Κίνας και Ιωνίας για να μπορέσουμε με κάθε σιγουριά να πούμε πως ο ένας επηρρέασε τον άλλο.
- Bielidopoulos έγραψε...
~
Να υπευθυμίσω τον δρόμο του μεταξιού, όπως και τις εμπορικές σχέσεις με λιμάνια της Ινδίας. Όποιος ψάχνει βρίσκει.
- Ανώνυμος 37914 έγραψε...
Kαι εγώ να υπενθυμίσω το «χαλασμένο τηλέφωνο», το «χαμένοι στην μετάφραση», ή ακόμα καλύτερα τον συνδυασμό αυτών των δύο.
19.04.2016, 13:16:16

Ανώνυμος 38278 έγραψε...
Και πιο πριν:
Ανώνυμος 37907 έγραψε...
Ποιός αντέγραψε ποιόν κανένας δεν το ξέρει, ούτε πιθανότατα να το μάθουμε και ποτέ. Έτσι και αλλιώς τα λόγια του Ηράκλειτου είναι εντελώς αποσπασματικά εν αντιθέσει με του Λάο Τσε, οπότε κάθε σύγκριση είναι αυθαίρετη και ανόητη.
Bielidopoulos έγραψε...
"Έτσι και αλλιώς τα λόγια του Ηράκλειτου είναι εντελώς αποσπασματικά εν αντιθέσει με του Λάο Τσε"
Έτσι,. Πολύ σωστά. Να το διευκρινίζουμε αυτό, διότι εν Ελλάδι πάνω στα σπαράγματα ο καθένας φαντάζεται ό,τι του κατέβει. Λαός φαντασιόπληκτος γαρ.
Πάντως ένα ερώτημα έθεσα και μια υποψία. Διότι μην ξεχνάμε ότι ο Ηράκλειτος ήταν μόνος του στην εποχή του, ενώ στην άλλη άκρη της γης αυτές οι ιδέες είχαν περάσει και επηρεάσει την παράδοση και τις αντιλήψεις. Άρα αν όντως κάποιος αντέγραψε κάποιον, τότε δεν χρειάζεται να είμαστε μάντεις ή να ψάχνουμε τις χρονολογίες για να καταλάβουμε ποιος.

Και, αν και η αναφορά γίνεται μόνο στον Ηράκλειτο στο συγκεκριμένο thread, εδώ αποδέχεσαι την άποψη:
(17.04.2016, 13:01:06) Και για να μην λένε κάποιοι ότι αυτά τα λέω μόνο εγώ, ας δούμε μερικά αποσπάσματα:
"Οι λεγόμενοι "Ίωνες Φιλόσοφοι" ήταν στην πραγματικότητα αποκρυφιστές και μύστες των ανατολίτικων κοσμοθεωριών. Κήρυτταν τον πανθεϊσμό, την αλληλεξάρτηση των πάντων, τη σύνθεση των αντιθέτων, την ύπαρξη συμπαντικών νόμων, την ύπαρξη της αλήθειας εντός μας, την ενορατική σοφία, τη βαθύτερη ευταξία που κρύβεται πίσω απ' τη φαινομενική αταξία. Όλες αυτές οι θεωρίες είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο..."
http://psonthomfanix.blogspot.gr/2015/03/36.html
Δηλαδή ΔΕΝ ήταν μόνος του ο Ηράκλειτος!
19.04.2016, 13:30:25

Ανώνυμος 38280 έγραψε...
ΠΟλυχρονεμένε Μπινελόπουλε,
Σ' ευχαριστούμε που μας διδάσκεις και ασχολείσαι μαζί μας.
Τι οφείλουμε; Το γνωστό λούτσο;
19.04.2016, 17:40:51

Ανώνυμος 38284 έγραψε...
@38374
Αλλά κι έτσι να είναι, τι σχέση έχει ο σύγχρονος κάτοικος του χώρου (αρβανίτης, βλάχος κλπ) με όλα αυτά; Είσαι μίγμα Μαντάμ Σουσούς και Καραγκιόζη
(Μη βρίζεις τους γονείς σου δημόσια μικρέ, δεν είναι σωστό...)
@Bielidopoulos
(Για την "κατάρριψη του μύθου" ο ερευνητής ζήτησε:..."ζήτησα βοήθεια από τη φίλη Ρηγούλα, από το πολύ καλό site lexilogia να θέσει ένα ερώτημα στην ομάδα της". Μάλιστα....η Ρηγούλα κάτι θα ξέρει....
Εδώ παραθέτω τη βιβλιογραφία του Ρισπέν:
La Chanson des gueux (Το τραγούδι των ζητιάνων, ποίηση, 1876).
Les Blasphèmes (Οι βλασφημίες, 1884)
Mes Paradis (Οι Παράδεισοί μου, ποίηση, 1895)
Les Grandes Amoureuses (Οι μεγάλες ερωμένες, διηγήματα, 1896)
Contes espagnols (Ισπανικά διηγήματα, 1901)
La Glu (λυρικό δράμα, 1883)
Don Quichotte (δράμα έμμετρο ηρωικό-κωμικό, 1905)
Miarka (λυρικό δράμα, 1905)
Ελληνική Μυθολογία (Τομοι Α',Β', Γ', Δ', Ε')
Τα διάβασε όλα αυτά η Ρηγούλα και δεν βρήκε τίποτα που να λέει για την Ελλάδα και τους Ελληνες;
Διογένης
19.04.2016, 17:42:09

Bielidopoulos έγραψε...
@Διογένης
Εθνοκαβλίαση το λένε. Ανίατη ασθένεια.

@38277,38278
Ρε άνθρωπε τί πίνεις; Πόσο καμένος μπορεί να είσαι; Ήταν ο μόνος στον τόπο του που έλεγε για ενότητα των αντιθέτων.
Δεν συμφωνείς με αυτά που γράφω, αλλά επειδή δεν έχεις επιχειρήματα και επειδή ξέρεις ότι θα φας φάπα (ως συνήθως) ψάχνεις να βρεις κενά πού και σε τί; Διαστρεβλώνοντας τί; Φάε μια κρεμούλα και θα σου περάσει.

19.04.2016, 19:30:13

Ανώνυμος 38287 έγραψε...

Τελικά Διογένη ο Bielidopoulos είναι δικηγόρος, και μάλιστα του χειρίστου είδους. Το «μόνος του στην εποχή του» το μετέτρεψε σε «μόνος στον τόπο του» και νομίζει πως καθάρισε. Τα υπόλοιπα γαργάρα φυσικά. Ρε αυτά δεν περνάνε ούτε στο καφενείο που τον πίνει.
19.04.2016, 20:49:45

Bielidopoulos έγραψε...
~
Η εθνοκαβλίαση σε έχει κάψει και νομίζεις ό,τι σου κατέβει. Ο Ηράκλειτος μίλαγε για ενότητα των αντιθέτων από τους προσωκρατικούς. Ρε καραγκιοζάνθρωπε άντε να πάρεις τα χάπια σου.

19.04.2016, 21:12:15

Ανώνυμος 38289 έγραψε...

Όπως είπα Διογένη το άτομο είναι δικηγόρος. Και μάλιστα κακός.
Δικό του:
"Οι λεγόμενοι "Ίωνες Φιλόσοφοι" ήταν στην πραγματικότητα αποκρυφιστές και μύστες των ανατολίτικων κοσμοθεωριών. Κήρυτταν τον πανθεϊσμό, την αλληλεξάρτηση των πάντων, τη σύνθεση των αντιθέτων, την ύπαρξη συμπαντικών νόμων, την ύπαρξη της αλήθειας εντός μας, την ενορατική σοφία, τη βαθύτερη ευταξία που κρύβεται πίσω απ' τη φαινομενική αταξία. Όλες αυτές οι θεωρίες είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο..."
Δικό μου:
"Δηλαδή ΔΕΝ ήταν μόνος του ο Ηράκλειτος!" (Είπαμε, Το «μόνος του στην εποχή του» το μετέτρεψε σε «μόνος στον τόπο του»)

Τι δεν καταλαβαίνει; Ας το κάνω νια-νια: Οι θεωρίες που είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο ήσαν πανθεϊσμός, την αλληλεξάρτηση των πάντων, τη σύνθεση των αντιθέτων, την ύπαρξη συμπαντικών νόμων, την ύπαρξη της αλήθειας εντός μας, την ενορατική σοφία, τη βαθύτερη ευταξία που κρύβεται πίσω απ' τη φαινομενική αταξία. Ο Ηράκλειτος (που κατ΄αυτόν ήταν μόνος στην εποχή του) μίλαγε για μία από τις προηγούμενες θεωρίες, άλλοι (που ξαφνικά πετάχτηκαν οι άτιμοι και χαλάνε την μαγιονέζα) για άλλες. Αυτές λοιπόν οι θεωρίες υπήρχαν ήδη και ο καθένας ίωνας φιλόσοφος χρησιμοποιούσε όποια τον βόλευε!!! Οι θεωρίες λοιπόν της ιωνικής φιλοσοφίας δεν ήταν ελληνική πρωτοτυπία (δεν είναι δικό μου). Πως βέβαια κατάφεραν να ταξιδέψουν είναι άλλο τροπάριο. Και ο δρόμος του μεταξιού το παραμύθι του.
19.04.2016, 21:39:33

Bielidopoulos έγραψε...
~
Α μάλιστα. Αποφάσισες να γράψεις τί σε πείραξε. Βρε καραγκιοζάνθρωπε αντί να αναμοχλεύεις το σκατό σου, γιατί δεν λες εξαρχής πού διαφωνείς και τί θες να αποδείξεις. Τόσο δύσκολο σου είναι να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση; Τί αραδιάζεις εκεί μαλακιούλες περί δεν ήταν μόνος και τρίχες κατσαρές. Σε πειράζει λοιπόν ότι δεν ήταν δυνατόν να ταξιδέψουν από Κίνα και Ινδία. Το μόνο που έχω να σου προτείνω είναι να διαβάσεις τα link από psonthomfanix που παρέθεσα αρχικά. Και μάθετε επιτέλους να γράφετε πλήρεις προτάσεις που να βγάζει κανείς νόημα και επίσης μάθε κατανόηση κειμένου. Έχεις πρόβλημα σε αυτό τον τομέα. Η εθνοκαβλίαση φταίει που σου φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά που είναι για τα σκουπίδια. Και καλά ξεμπερδέματα.

19.04.2016, 22:07:38

Ανώνυμος 38291 έγραψε...

Και συ άνοιξε κανένα βιβλίο διότι τα link τα διαβάζουν οι ανόητοι ρωμιοί που όλα τα θέλουν χωρίς κόπο. Καλά κρασιά ελληναρά μου. Στις υπόλοιπες ανοησίες σου δεν έχει νόημα να απαντήσω, αυτό το αφήνω σε σένα για να σολάρεις.
19.04.2016, 22:19:43

Bielidopoulos έγραψε...
~
Μπράβο, έγραψες κάτι που βγάζει νόημα. Επιτέλους! Και την επόμενη φορά αν έχεις κότσια πες μου ευθέως ότι "εγώ διαβάζω βιβλία και δεν εμπιστεύομαι συνδέσμους", αντί να αναμοχλεύεις το σκατό σου. Χάιντε Χάιντι!
(Από βιβλία οι αρχαιολάτρες μας έχουν φλομώσει στη μαλακία και στη φαντασίωση, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Τώρα βέβαια με την κρίση έχουν και αυτοί πρόβλημα πωλήσεων και μπορεί σε λίγο να τα πουλάνε με το κιλό όπως οι πατάτες στη λαική.)

19.04.2016, 22:28:12

Ανώνυμος 38294 έγραψε...

Αφόρητα προβλέψιμο μπάζο είσαι Bielidopoulos. Χαίρομαι να σε διαβάζω, είσαι η παρηγοριά μου. Χαχαχα
19.04.2016, 22:35:25

Ανώνυμος 38295 έγραψε...
Bielidopoulos έγραψε...

@Διογένης

Εθνοκαβλίαση το λένε. Ανίατη ασθένεια.

(Ετσι τη χαρακτηρίζεις εσύ. Αλλά κι έτσι να'ναι, είναι προτιμότερη από την σχιζοφρένεια του εθνομηδενισμού-διεθνοκομπλεξισμού, διανθισμένη με τεμπελοπαρασιτισμό.)
Διογένης
19.04.2016, 22:28:55

Ανώνυμος 38296 έγραψε...

Κάτσε φρόνιμα τώρα και βλέπω Wagner...
19.04.2016, 22:51:10

Bielidopoulos έγραψε...
@38294
Ναι καλά, εντάξει. Τα χάπια μην ξεχάσεις.

@Διογένης
Επίτρεψέ μου να σου δώσω έναν ορισμό της εθνοκαβλίασης. Όταν ένα ντουρκορωμιό παίρνει κάτι ασήμαντο και το κάνει τόσοοο μεγάλο για να ηδονιστεί. ;)

19.04.2016, 22:58:35

Ανώνυμος 38298 έγραψε...

Άνοιξε το στοματάκι σου Bielidopoulos! Σλουρπ, - τα κατάπιες; Μπράβο σου. Αύριο πάλι πρωί-πρωί μην ξεχάσεις την δόση σου, θα σε μαλώσω.
19.04.2016, 23:05:26

Ανώνυμος 38299 έγραψε...

Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό σου Bielidopoulos και εσύ είσαι εθνόκαυλος. Παίρνεις μια ασήμαντη συζήτηση και την κάνεις τόσο σημαντική για να ηδονιστείς, αν και ειδικά για την περίπτωση σου μιλάμε για την ηδονή της ασήμαντης ψηφιακής ύπαρξης σου.
19.04.2016, 23:12:12

Bielidopoulos έγραψε...
@38298
Τουλάχιστον πριν κατάφερες και έγραψες κάτι που βγαίνει νόημα και έχει κάποια λογική βάση. Πάλι καλά. Με λίγο βρισίδι (= δίκαιους χαρακτηρισμούς) ο ρωμιός παίρνει μπρος, μπορεί ίσως να αποκτήσει και αξιοπρέπεια. Βέβαια εδώ να πω εν συντομία ότι αυτός που έχει γράψει τα κείμενα στους συνδέσμους έχει διαβάσει τόνους βιβλία, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι έγραψες κάτι που στέκει, κάτι είναι και αυτό.

@38299
Ποια συζήτηση; Ένας ρίχνει φάπες και ο άλλος τις τρώει. Και αυτός που τις ρίχνει είναι πάντα ο ίδιος.

19.04.2016, 23:18:03

Ανώνυμος 38301 έγραψε...

Λοιπον, αποφάσισα να έχεις τον τελευταίο λόγο. Το νήμα σου ανήκει: σολάρισε δικέ μου.
19.04.2016, 23:23:47

Ανώνυμος 38303 έγραψε...

Αυτός που έχει γράψει τα κείμενα στους συνδέσμους έχει διαβάσει τόνους βιβλία και το πιστοποιεί ο Bielidopoulos. Λέει ας πούμε ο βιβλιοφάγος πως «Όλες αυτές οι θεωρίες είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο…» αλλά το πως μεταδόθηκαν στην Ιωνία και στην Ελλάδα το αφήνει μετέωρο. Ο Bielidopoulos έχει την απάντηση: ο δρόμος του μεταξιού! Μιλώντας για τον Δημόκριτο ο βιβλιοφάγος μας λέει πως δεν ήταν επιστήμονας, σιγά το νέο. Αλλού μας λέει την προσωπική του άποψη της πυθαγόρειας μαθηματικοποίησης των πάντων, κάτι τρέχει στα γύφτικα δηλαδή. Κάνει πλακίτσα και με τον Παρμενίδη και οι σχολιαστές τον παίρνουν στα σοβαρά. Φυσικά αν το λέει ο Bielidopoulos τότε ο βιβλιοφάγος είναι σίγουρα έγκυρος και αξιόπιστος. Αυτά βέβαια για όσους τρώνε φάπες διότι όσοι ρίχνουν δεν πιστεύουν στις ανοησίες του κάθε ιντερνετικού «βιβλιοφάγου».
20.04.2016, 01:04:42

Bielidopoulos έγραψε...
~
Οι ιδέες μεταφέρονταν μαζί με τα εμπορεύματα. Πριν την εγκαθίδρυση του δρόμου του μεταξιού η Κίνα είχε εμπορικές σχέσεις με κεντρική Ασία και Ινδία, η Ινδία με την περιοχή του Ιράν, Ιράν με Μεσοποταμία και Μεσοποταμία με Αίγυπτο. Μια ιστορία πολύ παλιά. Το ινδικό ατσάλι (wootz steel) που παραγόταν στη νότια Ινδία και Σρι Λάνκα σε ειδικούς κλιβάνους ήταν το καλύτερο του κόσμου. Πως το γνώριζαν οι κινέζοι, οι αρχαίοι έλληνες και οι ρωμαίοι; Τα δακασκηνά σπαθιά των αράβων που κατασκευάζονταν από το ινδικό ατσάλι ήταν τα καλύτερα του κόσμου, καλύτερα και από τα γιαπωνέζικα κατάνα. Φάε μια κρεμούλα αντί να ασχολείσαι με πράγματα που δεν κατανοείς.

https://en.wikipedia.org/wiki/Silk_Road#Chinese_and_Central_Asian_contacts
https://en.wikipedia.org/wiki/Wootz_steel
https://en.wikipedia.org/wiki/Damascus_steel
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=152347

20.04.2016, 08:42:58

Ανώνυμος 38310 έγραψε...

Οπωσδήποτε. Το παράξενο είναι πως ιδέες όπως δημοκρατία ή θέατρο δεν βρήκαν απήχηση στους κινέζους και τους ινδούς. Μάλλον θα οφείλεται στην κίνηση της γης που είναι μιας κατευθύνσεως για αυτό ήταν αδύνατη η μεταφορά αυτών των ιδεών ή οι ανώτεροι πολιτισμοί δεν επηρρεάζονται από τους κατώτερους. (Η ιδέα της έλευσης του μοναδικού θεού σε αρχ. έλληνες και ίνκας θα οφείλεται στο εμπόριο μεταξωτής κορδέλας με την Ατλαντίδα.)
20.04.2016, 09:12:54

Bielidopoulos έγραψε...
~
Όταν τρώμε τις φαπούλες μας αλλάζουμε επιλεκτικά θεματάκι και μετά την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια. ;)
Τί να την κάνεις τη δημοκρατία και το θέατρο βρε σούργελο;
http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=3254

20.04.2016, 09:46:37

Ανώνυμος 38312 έγραψε...

Πάλι πήρες μηδέν στην κατανόηση κειμένου Bielidopoulos. Καλημερούδια.
20.04.2016, 09:51:48

Bielidopoulos έγραψε...
~
Κρεμούλα και θα σου περάσει. Ο καλύτερος γιατρός.

20.04.2016, 10:03:10

Ανώνυμος 38314 έγραψε...

Βρε από το αυτί και στον δάσκαλο...... μπας και βάλεις μυαλό Bielidopoulos.
20.04.2016, 10:06:20

Ανώνυμος 38316 έγραψε...
Απορώ γιατί κάθεστε σοβαροί άνθρωποι και ασχολείστε με τον κάθε ακαμάτη -τύπου Bielidopoulos- που τον συντηρούν άλλοι, για να κάθεται πάνω από ένα υπολογιστή, αυτοϊκανοποιούμενος και προσποιούμενος τον παντογνώστη. Ειλικρινά απορώ με την υπομονή και την επιμονή σας, να δίνεται αξία σε τέτοιες ναρκισσιστικές υποπροσωπικότητες! Καν'τε καλύτερα κάτι ποιο εποικοδομητικό, από το να δίνετε με τα επιχειρήματά σας, αξία στον κάθε βαρεμένο τεμπελχανά.
Στο κάτω της γραφής δεν χρειαζόμαστε σαν λαός να αποδείξουμε τις ιστορικές μας ρίζες και αξίες. Απλώς για κάμποσους αιώνες κάποιοι φρόντισαν -δια της βίας- να τις ξεχάσουμε. Ευτυχώς όμως πρόλαβαν και τις διέσωσαν άλλοι, οι οποίοι όταν εμείς βρισκόμασταν στο σκοταδισμό της βυζαντινοτούρκικης περιόδου, έσπευσαν να μας τις θυμίσουν, μπας και ξυπνήσουμε.
V.R
20.04.2016, 14:02:53

Ανώνυμος 38319 έγραψε...
Ζεις σε εικονικό κόσμο.
20.04.2016, 17:20:35

Ανώνυμος 38320 έγραψε...

Αυτό δεν σημαίνει το V.R; Ποιό το πρόβλημα; Ο άλλος νομίζει πως είναι ο φωτεινός παντογνώστης.
20.04.2016, 20:52:22

Bielidopoulos έγραψε...
~
"Αυτό δεν σημαίνει το V.R; Ποιό το πρόβλημα;"
Μπα κανένα πρόβλημα. Μα τί λες τώρα; Προς "θεού" δηλαδή. Συριζοκοπρόσκυλο θα είναι που ζει σε παράλληλο σύμπαν. Αυτοί έχουν χάσει προ πολλού την επαφή με την πραγματικότητα. Νομίζουν ότι είναι αντιπολίτευση και κάνουν κατάληψη.

20.04.2016, 20:59:56

Ανώνυμος 38325 έγραψε...
Οχι 38320 το V.R δεν σημαίνει αυτό που νομίζεις. Αλλά δεν έχει σημασία....
Σημασία έχει πως ο "παντογνώστης" επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τη φήμη του. Ακόμα και στις πολιτικές εκτιμήσεις!!!
V.R
20.04.2016, 21:40:40

Bielidopoulos έγραψε...
~
Εγώ δεν φηφίζω. Αλλά του λόγου σου μόλις αποκαλύφθηκες.

20.04.2016, 22:55:50

Ανώνυμος 38327 έγραψε...

Μια μπαρούφα πέταξα και αμέσως τσακίστηκε ο παντογνώστης να μιλήσει. Τι ψώνιο!
20.04.2016, 23:22:43

Ανώνυμος 38328 έγραψε...
Μόνο μία;;

20.04.2016, 23:47:17

Ανώνυμος 38330 έγραψε...

Get out of the closet Bielidopoulos.
21.04.2016, 00:19:26


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

4+4=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...