Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ
ΤΟΥ ΦΙΛΙΚΟΤΕΡΟΥ


Πώς ο άνθρωπος
πήρε την εξέλιξη στα χέρια του
και μετέτρεψε τους άγριους λύκους
σε σκύλους, πιστούς φίλους του


Έγραψε στις 29.02.2016 ο/η: Λούπου Μαρία

ΕπιστροφήΣτην εποχή μας υπάρχουν πολλών ειδών σκύλοι. Υπάρχουν μικροί, μεγάλοι, φύλακες, κυνηγετικοί, για σαλόνια, για αγκαλιές κ.ά.. Ό,τι είδος μπορεί να θέλετε. Υπήρχε μια εποχή όμως, όχι πολύ παλιά, που δεν υπήρχαν σκύλοι.

Ας πάμε 30.000 χρόνια πίσω, στην εποχή, που δεν υπήρχαν ακόμα οι σκύλοι και οι πρόγονοί μας ζούσαν περιπλανώμενοι σε μικρές ομάδες στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Κοιμόντουσαν κάτω από τα αστέρια. Σπίτι τους ήταν η ίδια η Γη. Ζούσαν υπό τον φόβο άλλων πεινασμένων ζώων, π.χ. αρκούδων, πούμα κ.ά., που τους ανταγωνίζονταν για την ίδια λεία.

Υπήρχαν κι οι λύ-
κοι, οι οποίοι α-
πειλούσαν να
κατασπαράξουν
τους πιο αδύνα-
μους από αυτούς.
Ήθελαν όμως και
τα κόκαλα, τα
αποφάγια, που
άφηναν οι άν-
θρωποι, αλλά οι
περισσότεροι
φοβούνταν να
πλησιάσουν. Ο
φόβος τους οφει-
λόταν σε υψηλά
επίπεδα στρεσο-
γόνων ορμονών
στο αίμα. Ήταν
θέμα επιβίωσης.Κρανίο ζώου, που μοιάζει με σκύλο
κι ανήκει στη βιολογική οικογένεια των κυνιδών.
Βρέθηκε σε βουνό της Κεντρικής Ασίας κι είναι ηλικίας 33.000 ετών.

Μπορεί να ήταν θανάσιμο να πλησιάσουν τους ανθρώπους.

Αλλά μερικοί λύκοι, λόγω φυσικών διακυμάνσεων είχαν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ορμονών. Αυτό τους έκανε να φοβούνται λιγότερο τους ανθρώπους, οπότε εφάρμοσαν μία τέλεια στρατηγική επιβίωσης: Άσε τους ανθρώπους να κυνηγούν, μην τους απειλείς και θα σε αφήσουν να φας τα περισσεύματα. Θα τρως πιο τακτικά, θα κάνεις περισσότερους απογόνους και οι απόγονοί σου θα κληρονομήσουν αυτήν σου την προδιάθεση.

Ο σκύλος εξελίχθηκε αμέσως πριν από την περίοδο ακμής της τελευταίας Παγετώδους,
όταν σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρασίας επικρατούσαν συνθήκες τούνδρας ─ στέπας.Αυτή η επιλογή για εξημέρωση θα ενισχυόταν με κάθε γενιά, μέχρι που η γραμμή εκείνων των άγριων λύκων εξελίχθηκε σε σκύλους. Θα μπορούσατε να το αποκαλέσετε ως: «Η επιβίωση του φιλικότερου».
Μενταγιόν των σουμερίων με σκύλο
από την πόλη Ουρούκ της Μεσοποταμίας.

Τότε, όπως και τώρα, αυτό ήταν καλό και για τους ανθρώπους. Οι πτωματοφάγοι σκύλοι δεν ήταν μόνο υγειονομική μονάδα. Ήταν και φύλακες.

Καθώς αυτή η συνεργασία συνεχίστηκε με το χρόνο άλλαξε και η εμφάνιση των σκύλων. Η γλυκύτητα έγινε εξελικτικό πλεονέκτημα. Όσο πιο αξιολάτρευτος, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσεις και να δώσεις τα γονίδιά σου στην επόμενη γενιά.


Αυτό που ξεκίνησε ως συμμαχία διευκόλυνσης μετατράπηκε σε φιλία, που βάθυνε με το χρόνο.

Οι σκύλοι εξημερώθηκαν σε πολλά διαφορετικά μέρη του προϊστορικού κόσμου.
Ήδη στην Εποχή του Χαλκού διακρίνονται κάποιες ομάδες ανάλογα με τη χρήση τους
(κυνηγοί, φύλακες). Στην εικόνα φαίνεται σκηνή κυνηγιού ελαφιού με σκύλους
από σπηλαιογραφία σε βουνό της Λιβύης.Με την αλλαγή στο κλίμα και το λιώσιμο των πάγων, ξεκίνησε μια επανάσταση. Αντί να περιπλανώνται οι άνθρωποι εγκαθίστανται. Δημιουργείται κάτι καινούργιο στον κόσμο. Τα χωριά. Ακόμα κυνηγούν και συλλέγουν, αλλά τώρα παράγουν τροφή και ένδυση. Καλλιεργούν.

Οι λύκοι αντάλλαξαν την ελευθερία τους για ένα σταθερό γεύμα. Παραιτήθηκαν από το δικαίωμα επιλογής συντρόφου. Τώρα διαλέγουν οι άνθρωποι για εκείνους.

Οι άνθρωποι σκοτώνουν συστηματικά τoυς σκύλους, που δεν μπορούν να εκπαιδευτούν. Αυτούς που δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει. Και ζευγαρώνουν τους σκύλους που τους ευχαριστούν. Φροντίζουν τους σκύλους που τους υπακούουν, που κυνηγούν, που φρουρούν, που κουβαλούν και που τους κρατούν παρέα. Από κάθε γέννα διαλέγουν τα κουτάβια, που τους αρέσουν περισσότερο.Σκύλος από την αρχαία Αίγυπτο.


Μέσα από γενιές, οι σκύλοι εξελίσσονται. Αυτού του είδους η εξέλιξη λέγεται «τεχνητή επιλογή» ή «εκτροφή».

Η μετατροπή λύκων σε σκύλους ήταν η πρώτη φορά, που οι άνθρωποι πήραμε την εξέλιξη στα χέρια μας. Και το κάνουμε από τότε. Διαμορφώνουμε τα φυτά και τα ζώα, από τα οποία εξαρτόμαστε.
Στην Οδύσσεια, με το όνομα Άργος
αναφέρεται ο πιστός σκύλος του Οδυσσέα,
που αναγνώρισε τον μεταμφιεσμένο
σε ζητιάνο κύριό του
ύστερα από είκοσι χρόνια.


Σε μια ανάσα του κοσμικού χρόνου, μόνο 15.000-20.000 χρόνια μετατρέψαμε τους γκρίζους λύκους στα είδη σκύλων, που αγαπούμε σήμερα.

Σκεφτείτε το. Κάθε ράτσα σκύλου που έχετε δει, σμιλεύτηκε από ανθρώπινα χέρια.

Πολλοί από τους πιο καλούς μας φίλους, οι πιο δημοφιλείς ράτσες δημιουργήθηκαν μόνο τους τελευταίους αιώνες.

Η απίστευτη δύναμη της εξέλιξης μετέτρεψε τον λυσσασμένο λύκο στον πιστό ποιμένα, που προστατεύει το κοπάδι και διώχνει τον λύκο μακριά.

Η τεχνητή επιλογή μετέτρεψε τον λύκο σε ποιμένα και τα αγριόχορτα σε σιτάρι και καλαμπόκι. Πρακτικά, σχεδόν κάθε φυτό και ζώο, που τρώμε σήμερα, εκτράφηκε από κάποιον άγριο και λιγότερο βρώσιμο πρόγονο.

Αν η τεχνητή επιλογή μπορεί να φέρει τόσο ριζικές αλλαγές σε μόνο λίγες χιλιάδες χρόνια τότε τι μπορεί να κάνει η φυσική επιλογή, που λειτουργεί για δισεκατομμύρια χρόνια;

Η απάντηση είναι: Όλη η ομορφιά και ποικιλία της ζωής.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 37777 έγραψε...
Στην Ρωσια προσπαθησαν να εκτρεφουν πολικες αλεπουδες για την γουνα, τα ζωα "σκυλοποιητηκαν" μεσα σε λιγες δεκαετιες μονο. http://scienceblogs.com/thoughtfulanimal/2010/06/14/monday-pets-the-russian-fox-st/
28.02.2016, 15:09:13

Bielidopoulos έγραψε...
~
Μια βλακώδης και αφελής θεωρία κατασκευασμένη από έξυπνους (sic) ανθρώπους είναι η θεωρία άλφα-λύκος. Τη δεκαετία του '40 ο ελβετός Rudolf Schenkel μελετώντας αιχμαλωτισμένους, ανεξάρτητους μεταξύ τους λύκους συμπέρανε ότι οι λύκοι συναγωνίζονται για την απόκτηση κυριαρχίας, με τον κυρίαρχο να ονομάζεται άλφα και οι υποτελείς βήτα και ωμέγα. Το 1970 αυτή η θεωρία έγινε ευρύτερα γνωστή από τον αμερικανό ειδικό David Mech, ο οποίος το 1999 την απαρνήθηκε. Πλέον είναι γνωστό ότι οι αγέλες λύκων που ζουν στη φύση αποτελούν απλά οικογενειακές ή υπεροικογενειακές ομάδες, όπως συμβαίνει και με άλλα ζώα, όπως χιμπατζήδες, γορίλες, δελφίνια, φάλαινες, ακόμα και τους προιστορικούς ανθρώπους. Δυστυχώς όμως η θεωρία αυτή αποτέλεσε και αποτελεί την βάση για την εκπαίδευση σκύλων: Τα σκυλιά κατάγονται από τους λύκους. Οι λύκοι ζουν σε αγέλες, στις οποίες ο άλφα-λύκος είναι πάνω από όλους τους άλλους. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι πρέπει με τη σειρά τους να κυριαρχήσουν στο κατοικίδιο ζώο, για να του μάθουν πως να συμπεριφέρεται. Σ’αυτή τη μέθοδο βασίζονται οι εκπαιδευτές που υποστηρίζουν τεχνικές που ασκούν σωματική ή ψυχολογική βία. Η βία γεννά βία, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και σήμερα πλέον προτείνονται άλλες μέθοδοι προσέγγισης σκύλων και γενικά ζώων που βασίζονται στην ανταμοιβή, την ανάπτυξη φιλίας, συνεργασίας κ.λπ.

http://www.kynothta.gr/index.php/2012-05-19-15-10-28/61-2013-10-02-14-27-52
http://woofstory.blogspot.gr/2014/01/blog-post_6044.html
http://www.dogforum.gr/community/threads/Παραδέχεται-τα-λάθη-του-ο-μελετητής-των-λύκων.24441/
http://www.livingwithdogs.gr/living-with-dogs-training/dog-behaviour-problems/184-o-mithos-tis-kiriarxias-stous-skilous
https://en.wikipedia.org/wiki/Gray_wolf#cite_note-74

Δυστυχώς η ψευδοθεωρία άλφα-λύκος παραμένει ισχυρή στη συνείδηση του κόσμου, πόσο μάλλον σε τριτοκοσμικές κοινωνίες τύπου Ελλαδιστάν όπου βρίσκει πάντα πρόσφορο έδαφος μεταξύ των παρακμιακών ιθαγενών. Στην κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα ταινία "The Grey" (2011) με τον Λίαμ Νίσον γίνεται εκτενής χρήση της θεωρίας άλφα-λύκος.
http://www.imdb.com/title/tt1601913/

Στο μυαλό του σκύλου:
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231366406

28.02.2016, 16:55:02

Bielidopoulos έγραψε...
~
Animals Can Be Jerks:
https://www.youtube.com/watch?v=_vx1OVLX5Rc
https://www.youtube.com/watch?v=diQHOqx6sfM

28.02.2016, 20:41:23

Bielidopoulos έγραψε...
~
https://www.youtube.com/watch?v=j3Ihc9xhuig
https://www.youtube.com/watch?v=MdaY-REg0XI
https://www.youtube.com/watch?v=aw5M-4Fo2wE
https://www.youtube.com/watch?v=7Znh2WNem8I
https://www.youtube.com/watch?v=PxwQJ9yt5ao

21.07.2016, 15:27:24

Ανώνυμος 39603 έγραψε...

http://www.tanea.gr/news/world/article/5385401/prosoxh-o-skylos-sas-katalabainei-ti-lete/

31.08.2016, 21:23:38


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+3=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...