Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΡΗΣΕΙΣ,
ΓΝΩΜΙΚΑ, ΦΡΑΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ


Ιωάννα Παπαζαφείρη,
έκδ. “Σμίλη”


Έγραψε στις 08.02.2016 ο/η: Λούπου Μαρία

Επιστροφή


Κεκλεισμένων των θυρών
Κατά Ιωάννην, κ’ 19: «Οι μαθηταί συνηγμένοι ήσαν κεκλεισμένων των θυρών δια τον φόβον των ιουδαίων».
Κατά Ιωάννην, κ’ 26: «Έρχεται ο Ιησούς των θυρών κεκλεισμένων και έστη εις το μέσον».
Στα ρωμέικα η φράση κυριολεκτείται για δίκες ή αθλητικούς αγώνες, που διεξάγονται χωρίς ακροατήριο ή φιλάθλους.

Άξιος ο μισθός σου
Κατά Λουκάν, ι’ 7: Από την περικοπή: «Ο εργάτης άξιος του μισθού αυτού». Μεταφορικά εκφράζει έπαινο. Λέγεται όμως και ειρωνικά σε κάποιον, που φαντάζεται, ότι κάτι πέτυχε, ενώ στην πραγματικότητα τίποτε δεν κέρδισε.
  
Ενώπιος ενωπίω
Πρόσωπο με πρόσωπο. Έξοδος, λγ’ 11. Έτσι μίλησε ο Γιαχβέ στον Μωυσή, όταν εμφανίστηκε μπροστά του και του έδωσε τις Δέκα Εντολές: «Και ελάλησε Κύριος προς Μωυσήν ενώπιος ενωπίω.

Δεν είναι μόνο το πλήθος θεοτικών εκφράσεων, που χρησιμοποιούν στον καθημερινό τους λόγο οι ρωμιοί, όπως: «Χριστός και Παναγιά», «με τη βοήθεια του Θεού», «είχε άγιο», «από το στόμα σου και στου Θεού τ’ αυτί» κ.λπ..

Υπάρχουν και πάρα πολλές εκφράσεις, την προέλευση των οποίων οι περισσότεροι αγνοούν, που είναι παρμένες ατόφιες από την Παλαιά Διαθήκη, από τα ευαγγέλια, από λειτουργικά κείμενα κ.ά. και χρησιμοποιούνται κατά κόρον τόσο από τους πνευματικούς ταγούς της Ρωμιοσύνης ─λόγιους, πανεπιστημιακούς, συγγραφείς κ.λπ.─ όσο κι από τον απλό λαό.

Σε 150 σχεδόν σελίδες του υπό κρίση βιβλίου μπορείτε να βρήτε πάρα πολλές τέτοιες χαρακτηριστικές εκφράσεις.

Πάρτε ένα μικρό δείγμα:

Ακρογωνιαίος λίθος
Ο γωνιακός λίθος, το αγκωνάρι, που ενώνει δύο τοίχους και συγκρατεί ολόκληρο το οικοδόμημα.
Α’ Πέτρου β’ 6: «Ιδού τίθημι εν Σιών λίθον ακρογωνιαίον». Ακρογωνιαίος λίθος για τους χριστιανούς είναι ο Χριστός. Μεταφορικά σημαίνει το θεμέλιο, τη βάση κάθε εκδήλωσης της ζωής.

Μέλι-γάλα
Στη Χαναάν, τη γη της Επαγγελίας, έρρεε μέλι και γάλα, σημείο της ευφορίας και του πλούτου της.
Έξοδος, λγ’ 3: «Και εισάξω σε εις γην ρέουσαν γάλα καί μέλι», είπε ο Γιαχβέ στον Μωυσή. Επίσης, Δευτερονόμιον, κστ’ 9, 10 και κζ’ 3. Η φράση λέγεται για ανθρώπους, που η σχέση τους είναι φιλικότατες. «Τα πάνε μέλι-γάλα».

Ως κόρην οφθαλμού
Σαν τα μάτια μας. Ψαλμός ΙΣΤ’ 8: «Φύλαξόν με ως κόρην οφθαλμού». Σημαίνει μεταφορικά, σαν πράγμα πολύτιμο.

Άνοιξαν οι καταρράχτες του ουρανού
Από τον κατακλυσμό του Νώε. Γένεσις ζ’ 11: «Οι καταρράκται του ουρανού ηνεώχθησαν». Λέγεται για κατακλυσμιαίες βροχές.

Άφωνος ιχθύς
Από την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου: «Ρήτορας πολυφθόγγους ως ιχθύας αφώνους ορώμεν επί σοι, Θεοτόκε». Λέγεται για κάποιον, που σωπαίνει είτε από άγνοια του θέματος είτε από υπολογισμό.

Βρώμα και δυσωδία
Από τη Νεκρώσιμη Ακολουθία:
«Εξέλθωμεν και ίδωμεν εν τοις τάφοις, ότι γυμνά οστέα ο άνθρωπος, σκωλήκων βρώμα και δυσωδία». Η φράση χρησιμοποιείται κυριολεκτικά για κάτι, που μυρίζει άσχημα και μεταφορικά, για να χαρακτηρίσει μια βρώμικη κατάσταση, ανήθικη και αηδιαστική, κατάσταση ηθικής σήψης.

Άνοιξε η γη και τον κατάπιε
Ψαλμοί Δαβίδ ΡΕ’ 17: «Ηνοίχθη η γη και κατέπιε Δαθάν». Η φράση λέγεται μεταφορικά για κάποια απότομη εξαφάνιση. Λένε επίσης: «ν’ άνοιγε η γη να με κατάπινε», για στιγμές, που κάποιος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μπροστά σε άλλους.

Πλήρηs ημερών
Γένεσις κε’ 8: «Απέθανεν Αβραάμ πρεσβύτηs καί πλήρηs ημερών
». Επίσης, Ιώβ μβ’  17. Λέγεται για άνθρωπο, που πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Τέρατα και σημεία

Φράση συχνή στις Γραφές. Έξοδος ζ’ 3: «Πληθυνώ τα σημεία μου και τα τέρατα εν γη Αιγύπτω, είπε ο Θεός στον Μωυσή». Επίσης, ια’ 10 και Ιωήλ γ’ 3. Στη Βίβλο σήμαινε τα καταπληκτικά έργα, που προκαλούσαν θαυμασμό, τα θαύματα. Σήμερα, λέγοντας «έγιναν τέρατα και σημεία» εννοούν γεγονότα πέραν του κανονικού, που προκαλούν κατάπληξη.

Αγρόν αγοράζει

Κατά Λουκάν, ιδ’ 18. Από παραβολή του Ιησού. Ένας από τους καλεσμένους σε δείπνο αρνήθηκε την πρόσκληση με τη δικαιολογία «αγρόν ηγόρασα και έχω ανάγκην ιδείν αυτόν». Η φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά για κάποιον, που αδιαφορεί για όσα σοβαρά συμβαίνουν γύρω του.

Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου
Ψαλμός ΡΓ’ 15. Λέγεται με την ίδια σημασία.

Φόβος και τρόμος
Ψαλμός ΝΔ’ 6: «Φόβος και τρόμος ήλθεν επ’ εμέ και εκάλυψέ με σκότος». Η φράση αναφέρεται συχνά στη Βίβλο.

Δεν έχει πού την κεφαλήν κλίνη
Κατά Ματθαίον η’ 20, κατά Λουκάν θ’ 58. Δεν έχει πού να γείρει το κεφάλι του. Ολόκληρη η φράση είναι: «Ο υιός του ανθρώπου ουκ έχει πού την κεφαλήν κλίνη
». Συνήθως αναφέρεται λανθασμένα: «Δεν έχει πού την κεφαλήν κλίναι».

Mε τον ιδρώτα του προσώπου μου
Γένεσις γ’ 19: «Εν τω ιδρώτι του προσώπου σου φαγή τον άρτον σου». Αυτή την κατάρα έδωσε ο Γιαχβέ στον Αδάμ, όταν τον έδιωχνε από τον Παράδεισο, επειδή παρέβηκε την εντολή του. Αναφέρουν τη φράση για κάτι, που το αποχτούν με κόπο και μόχθο.

Όσο απέχει ο ουρανός από τη γη
Ησαΐας νε’ 9: «Ως απέχει ο ουρανός απο της γης, ούτως απέχει η οδός μου από των οδών υμών και τα διανοήματα υμών από της διανοίας μου». Η φράση λέγεται για να δηλωθούν πολύ μακρινές αποστάσεις ή για να τονιστεί μεγάλη διαφορά αντιλήψεων, στόχων, υπολογισμών κ.ά..
 
Ούτε φωνή ούτε ακρόαση
Βασιλειών Γ’, ιη’ 26: «Και ουκ ην φωνή και ουκ ην ακρόασις εκ μέρους του Βάαλ», όταν τον επικαλούνταν από το πρωί έως το δειλινό τετρακόσιοι πενήντα προφήτες του και οι τετρακόσιοι προφήτες των αλσών, συγκεντρωμένοι πάνω στο όρος Καρμήλιο.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής προαναγγέλλει την άφιξη του Χριστού κηρύσσοντας στην έρημο. Η φράση υπάρχει και στα τέσσερα Ευαγγέλια. Σήμερα τη λένε για εκείνους, που μιλούν και κανένας δεν τους προσέχει, για εκείνους, που μάταια προσπαθούν να επηρεάσουν και τα λόγια τους πέφτουν στο κενό.

Η πέτρα του σκανδάλου

Προς Ρωμαίους θ’ 33, α’, Α΄Πέτρου β’ 8. Η αιτία, που προκαλεί σκάνδαλο και δημιουργεί δυσκολίες σε μια υπόθεση.

Συν γυναιξί και τέκνοις
Πράξεις κα’ 5. Με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Λέγεται για παλλαϊκή υποδοχή ενός προσώπου.

Τύπος και υπογραμμός
Υποδειγματικός άνθρωπος. Από το Τροπάριο της Σταυροπροσκυνήσεως: «Υπογραμμός και τύπος ο αυτός γενόμενος, μέχρι σταυρού και θανάτου εαυτόν εκένωσεν».

Χαίρε βάθος αμέτρητον
Από τον Ακάθιστο Ύμνο. Λέγεται ειρωνικά για κάτι, που δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί, σε περιπτώσεις περίπλοκες.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 37172 έγραψε...

Μπράβο κυρία Λούπου μας, την ευλογία μας θεοφιλεστάτη εν Χριστώ αδελφή.
07.02.2016, 21:05:17

Ανώνυμος 37173 έγραψε...
Ελα μωρε. Οι ρωμιοί τα λένε, αυτή φταίει?
Την ευλογία σας ρωμιοί.
07.02.2016, 21:37:42

Ανώνυμος 37174 έγραψε...
Άντε να τα κόψουμε! Ακόμη κι εμείς οι άθεοι χρησιμοποιούμε κάποιες!
07.02.2016, 21:48:47

Ανώνυμος 37178 έγραψε...
Kαλύτερα πρώτα να διαδώσουμε την απάτη της χριστιανικής μάστιγας και μετά να ασχοληθούμε με τις φράσεις.

08.02.2016, 00:24:03

Ανώνυμος 37179 έγραψε...
Θα ήταν επίσης χρήσιμο να ανέβει ανάλογο άρθρο με αρχαιοελληνικές φράσεις που λέγονται ακόμα και σήμερα. (π.χ "μολών λαβέ")
"Διογένης"
08.02.2016, 00:27:28

Ανώνυμος 37182 έγραψε...
@ Διο-κ.τλ.
Τόσο οι λόγιες χριστιανοεκφράσεις όσο και οι αρχαιοελληνικές έχουν μπει στη ρωμιοσύνη τόσο από τους καλοβολεμένους λόγιους που εξέθρεψαν τον εθνικό μας μύθο όσο κυρίως από το εκπαιδευτικό σύστημα. Έβαλαν εκφράσεις στην παιδεία και μας τις μαθαίνουν στο σχολείο κι έτσι δημιουργείται στο μαθητή η ψευδαίσθηση της συνέχειας. Μην μασάς δηλαδή και πάλι. Το ότι διάλεξες nick αρχαιόκαβλο και λες "μολών λαβέ" δεν σημαίνει ότι πρέπει να φαντασιώνεσαι ότι είσαι και φυλετικός απόγονος των αρχαίων σπαρτιατών.
Μολών παπαρέ
08.02.2016, 08:38:51

Ανώνυμος 37183 έγραψε...
Ούτε ότι αυτές οι εκφράσεις επιβίωσαν διαχρονικά όπως ισχυρίζεσαι.
Μολών χαβαλέ
08.02.2016, 08:52:35

Ανώνυμος 37184 έγραψε...

Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι για την πάτρη σας.
08.02.2016, 09:54:38

Ανώνυμος 37188 έγραψε...
πάρτη σας
08.02.2016, 12:12:42

Ανώνυμος 37190 έγραψε...
Διο-απόστημα 37182. Και βέβαια είμαι γνήσιος απόγονος αρχαίων Ελλήνων. Γνησιότατος. Αν εσύ είσαι μούλικο τουρκομόγγολο, δικό σου πρόβλημα...... Παρ' όλα αυτά έχω διαπιστώσει πως γράφεις και επικοινωνείς με τη γλώσσα των προγόνων μου. Μπράβο νέε μου. Βελτιώθηκες σε σχέση με τους προγόνους σου!
Διογένης
08.02.2016, 16:20:46

Ανώνυμος 37192 έγραψε...
Mε αποστόμωσες!
Μολών μπουρκουμέ
08.02.2016, 16:58:03

Ανώνυμος 37193 έγραψε...
Ανώνυμος 37182 έγραψε...Ανώνυμος 37192 έγραψε..
ποια ρατσοταμπελα χρησιμοποιειτε;;
λες αυτη να μη κανει κουραδες;;
μολων ουροκοπριτεν

08.02.2016, 17:40:17

Bielidopoulos έγραψε...
~
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ!
Η Κίνα μπήκε στον έτος του πιθήκου - Χαράς ευαγγέλια για τους ελλαδίτες!
(καλό;)

(Όπως έχω ξαναγράψει το Ντιογένη είναι ντουρκορωμιό που φαντασιώνεται ότι είναι αρχαίο έλληνα και μάλιστα γνήσιο (lol). Όταν όμως αρχίσει (αν και πότε) να πληρώνει τους φόρους του και του μπει το παλούκι στον ποπό τότε θα δούμε αν θα μιλάει με την ίδια θέρμη για την μητέρα-παρτίδα.)

08.02.2016, 19:55:32

Ανώνυμος 37225 έγραψε...
ο μπιντες μιλησε
στον δικο σου αυτα τα παλουκια δεν θα μπουν;;;;
μηπως εισαι και φοροφυγας;;
ελλαδισταν δεν λες;;
εσυ! ελβετιασταν εισαι απο τα χιλιαρικα του λολα τα ναρμανιακα;;καί την σωματεμπορια;;
09.02.2016, 16:58:23


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+3=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...