Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλΆ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, διΆ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το Ά21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ
ΕΙΝΑΙ
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Έγραψε στις 25.01.2016 ο/η: Λούπου Μαρία

ΕπιστροφήΜε το τηλεσκόπιο βλέπουμε μακριά
στο παρελθόν. Εκατομμύρια χρόνια
πριν.
Το τηλεσκόπιο είναι μια
μηχανή
του χρόνου. Δεν γίνεται
να δούμε
το Σύμπαν χωρίς
να γυρίσουμε
πίσω στο χρόνο.
Τα άστρα δεν είναι όπως δείχνουν. Το Σύμπαν, όπως αποκαλύπτει η επιστήμη, είναι πιο παράξενο απΆ όσο μπορούσαμε να φανταστούμε. Το φως, ο χρόνος, ο χώρος και η βαρύτητα συνωμοτούν για να δημιουργήσουν πραγματικότητες, που δεν γνωρίζουμε.

Κάθε άστρο είναι ήλιος, λαμπερός σαν τον δικό μας και ίσως και πιο μεγάλος. Φανταστείτε πόσο μακριά θα έπρεπε να πάτε τον Ήλιο, ώστε να φαίνεται τόσο μικρός κι αχνός όσο αυτά. Το φως των άστρων ταξιδεύει πολύ γρήγορα. Πιο γρήγορα απΆ ο,τιδήποτε άλλο. Όχι όμως απείρως γρήγορα. Περνά καιρός μέχρι να φτάσει σΆ εμάς. Για τα πιο κοντινά περνούν χρόνια. Για άλλα περνούν αιώνες.

Κάποια άστρα βρίσκονται τόσο μακριά, που περνούν χιλιετίες, ώσπου να έρθει σΆ εμάς το φως τους. Μέχρι να έρθει το φως ορισμένων άστρων έχουν πεθάνει ήδη. Εμείς βλέπουμε το φως τους, αλλά αυτά έχουν χαθεί πριν από πολύ καιρό. Ας μην πιστεύουμε ό,τι βλέπουμε. Οι αισθήσεις μας μπορεί να μας γελάσουν.

Μέσα σΆ ένα δευτερόλεπτο το φως διανύει 300.000 χιλιόμετρα. Σχεδόν όσο απέχει η Γη από τη Σελήνη. ¶ρα η Σελήνη απέχει περίπου ένα δευτερόλεπτο φωτός. Όταν ξανακοιτάξετε τη Σελήνη θα δείτε πώς ήταν πριν από ένα δευτερόλεπτο.

Το φως από τον Ήλιο έρχεται σε οκτώ περίπου λεπτά. ¶ρα ο Ήλιος απέχει οκτώ λεπτά φωτός. Από τη Γη βλέπουμε τον Ήλιο, όπως ήταν πριν από οκτώ λεπτά.

Η απόστασή μας από τον Ποσειδώνα ποικίλλει λόγω των τροχιών μας. Το φως θέλει συνήθως τέσσερις ώρες να φτάσει από εκεί. ¶ρα ο Ποσειδώνας που βλέπουμε, ήταν έτσι πριν από τέσσερις ώρες. Απέχει τέσσερις ώρες φωτός. Ωστόσο, η απόσταση ως κι αυτόν ακόμα είναι μόνο μικρό βήμα μπροστά στην κλίμακα των γαλαξιών.

Μόλις αφήσουμε τη γειτονιά του Ήλιου, η μονάδα αλλάζει από ώρες φωτός σε έτη φωτός. Το έτος φωτός είναι βασική μονάδα μέτρησης της απόστασης, όπως το χιλιόμετρο. Είναι η απόσταση που διανύει το φως μέσα σΆ ένα χρόνο. Πολύ μεγάλη, αν σκεφτούμε, ότι σε ένα δευτερόλεπτο το φως μπορεί να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη από επτά φορές την περιφέρεια της Γης.

Το πλησιέστερο στον Ήλιο άστρο, ο Εγγύς του Κενταύρου απέχει από τη Γη λίγο παραπάνω από τέσσερα έτη φωτός. Πόσο μακριά είναι τα τέσσερα έτη φωτός; Το διαστημόπλοιο Voyager της NASA κινείται με ταχύτητα 56.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ακόμη και με αυτή την ταχύτητα θα χρειαζόταν πάνω από 80.000 χρόνια, για να φτάσει σε αυτό το άστρο.
To αστρικό σμήνος Πλειάδες αποτελείται από μερικές εκατοντάδες άστρα,
έξι από τα οποία είναι ορατά με γυμνό μάτι.
Απέχουν από τη Γη περίπου από 440 έως 480 έτη φωτός.


Όταν το φως έφυγε από τις Πλειάδες για το μακρύ του ταξίδι ως τη Γη πριν από περισσότερα από 400 χρόνια, ο Γαλιλαίος κοίταζε πρώτη φορά με το τηλεσκόπιό του. Λίγα χρόνια μετά επιχείρησε, μάταια, να μετρήσει την ταχύτητα του φωτός. Το σχέδιό του ήταν πανέξυπνο, αλλά η τεχνολογία τότε δεν επαρκούσε για να μετρηθεί κάτι τόσο ταχύ όσο το φως.

Αν κοιτάξουμε το νεφέλωμα Καρκίνος βλέπουμε ακόμη πιο μακρινό παρελθόν. Aπέχει περίπου 6.500 έτη φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία (διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Σύγχρονοι σκοταδιστές), αλλά και τον ιουδαϊσμό (βλ. Το αλάθητο της Χαλάχα) αυτή είναι περίπου η ηλικία του Σύμπαντος.

Αν ήταν όμως μόλις 6.500 ετών το Σύμπαν πώς θα βλέπαμε το φως αντικειμένων πιο μακρινών από το νεφέλωμα αυτό; Δεν θα το βλέπαμε. Δεν θα είχε προλάβει να φτάσει στη Γη το φως από μέρη, που απέχουν περισσότερο από 6.500 έτη φωτός. Τόσο θέλει το φως, για να διασχίσει ένα ελάχιστο τμήμα του Γαλαξία μας. Αν πιστεύουμε σε Σύμπαν τόσο νεαρό, 6.000 ή 7.000 ετών σβήνουμε το φως σχεδόν όλου του Γαλαξία μας και το φως των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων γαλαξιών στο ορατό Σύμπαν.


Το κέντρο του Γαλαξία μας απέχει περίπου 30.000 έτη φωτός από τη Γη. Το φως που βλέπουμε να έρχεται από τον πυρήνα του, έφυγε, όταν οι πρόγονοί μας ήταν ακόμα στις σπηλιές.
Το φως που έρχεται από το γαλαξία Σομπρέρο είναι 30 εκατομμυρίων ετών.
Οι πρόγονοί μας ζούσαν στα δέντρα, όταν ξεκίνησε αυτό το φως.
Ζύγιζαν γύρω στα πέντε κιλά κι είχαν μακριές ουρές.
Αν και σε απόσταση 30 εκατομμυρίων ετών φωτός, όμως, ανήκει στην κοσμική γειτονιά μας.


Οι γαλαξίες στο σμήνος Κόμη απέχουν περισσότερο από 300 εκατομμύρια έτη φωτός. Τι συνέβαινε στη Γη, όταν ξεκίνησε το ταξίδι του το φως που βλέπουμε; Καμία γνώριμη ήπειρος, κανένας ωκεανός ή ποτάμι! Όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες σε μια ενιαία στεριά. Οι μακρινοί μας πρόγονοι μόλις που είχαν βγει στην ξηρά.

Αρκετά παλιό φως, αλλά ούτε κατά διάνοια το πιο παλιό, που βλέπουμε. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ έχει εντοπίσει και φωτογραφίσει γαλαξίες ηλικίας μεγαλύτερης των 13,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Τι συνέβαινε τότε στη Γη; Απολύτως τίποτε. Δεν υπήρχε Γη. Ούτε Ήλιος. Ούτε Γαλαξίας. Θα δημιουργούνταν ύστερα από δισεκατομμύρια χρόνια...


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 36826 έγραψε...

Και να φανταστείτε ότι ΚΑΙ αυτό το είχαν πει οι αρχαίοι. Για την σχετικότητα των αισθήσεων μιλάω.
24.01.2016, 19:19:17

Bielidopoulos έγραψε...
~
Η ακτινοβολία που παράγεται στους πυρήνες των άστρων όπως ο Ήλιος θέλει εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στην επιφάνειά τους.

24.01.2016, 19:39:12

Ανώνυμος 36828 έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=zR3Igc3Rhfg
On a dry lakebed in Nevada, a group of friends build the first scale model of the solar system with complete planetary orbits: a true illustration of our place in the universe.

24.01.2016, 20:28:28

Ανώνυμος 36830 έγραψε...
36826, από μικρός το είχες ή τώρα το έπαθες;
24.01.2016, 22:33:03

Ανώνυμος 36833 έγραψε...
Και οι χριστιανοί ακόμη πιστεύουν ότι όλα αυτά,τα έφτιαξε ο παντοδύναμος θεούλης τους,πρίν απο 6500 χρόνια.Μπεεεεεεεεεε
25.01.2016, 03:44:48

Bielidopoulos έγραψε...
~
Ο νόμος του Χάμπλ πάνω στον οποίο στηρίζεται και η κοσμολογία, μας λέει ότι η ταχύτητα απομάκρυνσης ενός γαλαξία από εμάς είναι ανάλογη της απόστασής του. Η τιμή έχει μετρηθεί και είναι περίπου 70 km/s ανά Mpc, όπου 1 pc = 3,3 έτη φωτός. Αυτό που λέει λοιπόν είναι ότι για κάθε 1 Mpc απόσταση προστίθενται στην ταχύτητα απομάκρυνσης 70 km/s. Αλλά όπως έχω ξαναπεί δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να μας λέει ότι αυτά που ισχύουν εδώ σε εμάς ή στη δική μας κοσμική γειτονιά, ισχύουν ίδια και απαράλλαχτα παντού στο σύμπαν. Η απαίτηση αυτών που αποκαλούμε "φυσικούς νόμους" να ισχύουν παντού στο σύμπαν δεν έχει λογική και φυσική βάση. Όσο πιο μακριά πάμε (χώρος) και όσο πιο πίσω στο παρελθόν (χρόνος) τόσο πιο πιθανό είναι κάτι να αλλάζει, όχι απλά ποσοτικά, αλλά ποιοτικά, πέρα από κάθε φαντασία και γνωστή θεωρία. Οι επιστημονικές θεωρίες εξάλλου που έχουμε έχουν ισχύ σε ένα πολύ στενό πεδίο της πραγματικότητας η κάθε μία.
https://en.wikipedia.org/wiki/Classical_mechanics#Limits_of_validity
Τα λέω όλα αυτά για να δείξω ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε, να ιεροποιούμε και να παίρνουμε στα πολύ σοβαρά οποιαδήποτε επιστημονική θεωρία. Πρόκειται για περιγραφικές προσεγγίσεις που τις χρησιμοποιούμε σαν εργαλεία για να αναπτύξουμε τεχνολογία για να ελέγχουμε την φύση προς το συμφέρον μας και τίποτε άλλο. Αυτή εξάλλου είναι και η ουσία της επιστήμης και όχι η αναζήτηση κάποιας αμετακίνητης και αταλάντευτης αλήθειας.
;)

25.01.2016, 12:57:12

Bielidopoulos έγραψε...
~
Δεν μπορούμε να ορίσουμε τίποτε με ακρίβεια. Εάν προσπαθήσουμε να το κάνουμε, οδηγούμαστε σε παράλυση της σκέψης όπως οι φιλόσοφοι που ο ένας λέει στον άλλο: "εσύ δεν ξέρεις για τι μιλάς!". Ο άλλος λέει: "τι εννοείς μιλάς; Τι εννοείς εσύ; Τι εννοείς ξέρεις;
Richard Feynman

Οι υπάρχουσες επιστημονικές έννοιες καλύπτουν μόνο ένα πολύ περιορισμένο μέρος της πραγματικότητας και το υπόλοιπο που δεν έχει ακόμα κατανοηθεί είναι άπειρο.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι ό,τι παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά η φύση όπως μας εκτίθεται στη μέθοδο εξέτασης.
Werner Heisenberg

Δεν έχουμε δικαίωμα να αξιώνουμε ότι κάθε φυσικός νόμος που υπάρχει μέχρι τώρα, θα εξακολουθεί να υπάρχει με παρόμοιο τρόπο στο μέλλον.
Max Panck

Η αλήθεια είναι υπερβολικά πολύπλοκη ώστε να μην επιτρέπει τίποτε άλλο παρά προσεγγίσεις.
John von Neumann

Δεν υπάρχει μια μοναδική επιστημονική θεώρηση, όπως δεν υπάρχει μια μοναδική ποιητική θεώρηση. Η επιστήμη είναι ένα μωσαϊκό επιμέρους και αντιτιθέμενων θεωρήσεων. Αλλά υπάρχει ένα κοινό στοιχείο σε αυτές τις θεωρήσεις. Το κοινό στοιχείο είναι η επανάσταση εναντίον των περιορισμών που επιβάλλονται από τις τοπικές επικρατούσες κουλτούρες σε Δύση και Ανατολή.
Freeman Dyson

Η πίστη ότι υπάρχει μόνο μια αλήθεια και κάποιος μπορεί να την κατέχει, φαίνεται σε εμένα σαν την βαθύτερη ρίζα όλου του κακού στον κόσμο. Πιστεύω ότι ιδέες όπως απόλυτη βεβαιότητα, απόλυτη ακρίβεια, τελική αλήθεια και λοιπά είναι επινοήματα φαντασίας που δεν πρέπει να επιτρέπονται στο πεδίο της επιστήμης. Η χαλάρωση της σκέψης φαίνεται σε εμένα η μεγαλύτερη ευλογία που μας έδωσε η μοντέρνα επιστήμη.
Max Born

25.01.2016, 12:59:33

Ανώνυμος 36850 έγραψε...
μπαλαντοπουλε
ενα γνωριζω ''πολυ καλα''
οτι τιποτας δεν γνωριζω

καποιος Σωκρατης εγραψε
ειπαμε σοφιστης αρχιφυλαξξ
25.01.2016, 17:37:26

Ανώνυμος 36851 έγραψε...
Όταν σκεφτούμε πράγματα όπως τα άστρα οι υποθέσεις μας δεν φαίνεται να έχουν τόση σημασία , έτσι δεν είναι; (Virginia Woolf)

25.01.2016, 17:43:59

Ανώνυμος 36852 έγραψε...
@36850
Αντιγραφή από άλλους που το έχουν πει παλιότερα και καλύτερα.

25.01.2016, 18:28:57

Ανώνυμος 36881 έγραψε...
οπως.........
μη ξεχνας ο Σωκρατης ποτε δεν εγραψε, μονο οι μαθηται του.
26.01.2016, 19:28:07

Ανώνυμος 36949 έγραψε...

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=772587

29.01.2016, 19:52:37


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+9=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

¶δεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. ΓιΆ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...