Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΤΥΜΒΩΡΥΧΩΝΤΑΣ
ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΞΕΝΟ
ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ


Περί της μη
ελληνικής καταγωγής των αρχαίων
-αλλά και των σύγχρονων- μακεδόνων


Έγραψε στις 11.12.2015 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή

«...Ήσουν και θα ‘σαι ελληνική
ελλήνων το καμάρι...»
Φαντασίωση της Ρωμιοσύνης
από το εμβατήριο
«Μακεδονία ξακουστή»


Η εικόνα, που έχει διαμορφώσει ο σύγχρονος ρωμιός από την κρατική παιδεία, την Εκκλησία, από πανεπιστημιακούς και άλλους θεσμικούς και εξωθεσμικούς φορείς είναι, ότι η Μακεδονία αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη φυσική και αδιατάραχτη συνέχεια από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας. Είναι αυτονόητο, ότι τα μνημεία της μακεδονικής γης αποτελούν «μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας ιστορίας», όπως δήλωσε στα ΜΜΕ στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ο τότε πρωθυπουργός της χώρας.

Η Μακεδονία όμως, ήταν ανέκαθεν πολυεθνική, ένα κράμα λαών. Δεν υπήρξε ποτέ ελληνική κι ας το τραγουδούν περήφανα στις σχολικές γιορτές και στους στρατώνες της Ρωμιοσύνης.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι άνθρωποι, που μιλούσαν ρωμέικα στην περιοχή, αποτελούσαν μια μικρή μόλις μειοψηφία. Με την έλευση των εκατοντάδων χιλιάδων μικρασιατών και τις ανταλλαγές πληθυσμών, οι άνθρωποι άλλαξαν. Πάλι πολυφυλετική παρέμεινε όμως η Μακεδονία, καθότι οι περισσότεροι σημερινοί κάτοικοί της αν κι έχουν την ψευδαίσθηση, ότι είναι φυλετικοί απόγονοι των αρχαίων ελλήνων προέρχονται από τη Μικρά Ασία, από μια περιοχή, η οποία πάντα κατοικούνταν από πανσπερμίες λαών (βλ. Περί της μη ελληνικής καταγωγής των μικρασιατών).

Στο άρθρο αυτό θα δείξουμε, ότι ούτε και στα αρχαία χρόνια η Μακεδονία ήταν ελληνική. Οι αρχαίοι μακεδόνες δεν αποτελούσαν τα προϊστορικά χρόνια ξεχωριστή φυλή. Γύρω στον 7ο π.Χ. αιώνα κάποια απ’ τις πατριές της Δυτικής ή Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελέστηκε από δωριείς, καθώς και από θρακοφρύγες, ιλλυριούς και παίονες, επιβλήθηκε και επικράτησε στην Ημαθία κι από εκεί απλώθηκε στις γύρω περιοχές. Συνακόλουθα, οι αρχαίοι μακεδόνες είναι μιγάδες και η γλώσσα τους κράμα από προελληνικές, ελληνικές, ιλλυρικές, θεσσαλικές, φρυγικές και παιονικές λέξεις.

Από τον 5ο π.Χ. όμως αιώνα και μετά, οι μακεδόνες άρχισαν να αυταπατώνται σχετικά με την καταγωγή τους. Αρέσκονταν να πιστεύουν και να διαδίδουν, ότι ήταν αρχαιελληνικής καταγωγής, απ’ ευθείας απόγονοι του Ηρακλή. Τα ελληνικά έγιναν η γλώσσα της Αυλής και της αριστοκρατίας τους. Πολλοί από τους μακεδόνες αριστοκράτες και αυλικούς μιλούσαν ελληνικά και καλούσαν έλληνες ποιητές, ζωγράφους και άλλους διανοούμενους στις πόλεις τους. Παρ' όλα αυτά, οι αρχαίοι έλληνες αποκαλούσαν τους μακεδόνες βάρβαρους και αλλόφυλους.

Οι άλλοι μακεδόνες (οι αγρότες και οι βουνήσιοι), που βρίσκονταν μακριά από τα αστικά κεντρα, δεν ήξεραν ελληνικά, αλλά μιλούσαν μόνο μακεδονικά. Αυτοί και αργότερα εξακολουθούσαν να κρατούν τις παλιές λατρευτικές και κοινωνικές τους παραδόσεις και δεν συμπαθούσαν τους εξελληνισμένους μακεδόνες. Αργότερα, από τα χρόνια του Αλέξανδρου και πέρα, έγιναν μεγάλες περαιτέρω οικονομικοκοινωνικές αλλαγές. Έτσι, η Μακεδονία από την περίοδο αυτή και μετά, σε μεγάλο βαθμό έχασε τον παλιό και ιδιόμορφο χαρακτήρα της.

Κατά τα πρώτα χρόνια του κράτους μας εξ άλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των διανοούμενων, ιστορικών και αρχαιολόγων, είχε άλλες απόψεις σχετικά με την «αυτονόητη» σήμερα ελληνικότητα των αρχαίων μακεδόνων. Οι αρχαίοι μακεδόνες παρουσιάζονταν σαν κατακτητές, όπως οι ρωμαίοι, οι γότθοι κ.λπ., περίπου σαν πρόδρομοι των οθωμανών.


Ιστορικά στοιχεία
Οι αρχαίοι έλληνες έλεγαν Μακεδονία την περιοχή, που είναι βόρεια της Θεσσαλίας και δυτικά του Στρυμόνα. Την περιοχή, που σήμερα λέγεται Ανατολική Μακεδονία, την έλεγαν Θράκη. Επίσης, η Χαλκιδική δεν αποτελούσε τμήμα της Μακεδονίας. Ως τα μέσα περίπου του 4ου αιώνα ήταν ανεξάρτητη. Οι πρώτοι συνοικισμοί των μακεδόνων ήταν στην περιοχή, που λεγόταν Ημαθία. (Το τοπωνύμιο Ημαθία είναι φρυγική λέξη, όπως κι άλλα τοπωνύμια της Μακεδονίας). Γύρω από την περιοχή αυτή, δηλαδή στην περιοχή, που σήμερα λέγεται Μακεδονία, κατοικούσαν άλλοι λαοί.

Είναι πολύ πιθανό, πως όχι μόνο στην Ημαθία, αλλά και σ’ όλη τη γύρω περιοχή αρχικά ή πολύ παλιά κατοικούσαν ο παίονες. («Την νυν Ημαθίαν, το δε παλαιόν Παιονίαν προσαγορευομένην», Πολύβιος, XXIV, 8). Οι παίονες έφτασαν ως τα παραθαλάσσια της Μακεδονίας, αλλ’ εκτοπίστηκαν από τους φρύγες. Άλλες όμως γραπτές παραδόσεις κάνουν λόγο και για έναν άλλο λαό, τους πελαγόνες. Επίσης και οι φρύγες ̶ θράκες είχαν απλωθεί σ’ όλη σχεδόν τη Μακεδονία παλιότερα.

Από τους λαούς αυτούς άλλοι μεν εκτοπίστηκαν κι άλλοι συγχωνεύτηκαν με τους μακεδόνες. Έτσι, στην αρχή, οι μακεδόνες επικράτησαν στην Ημαθία κι απ' εκεί με τον καιρό σ’ όλη την περιοχή, που έφτανε ως το Στρυμόνα. Αργότερα, στα χρόνια του Φιλίππου Β’ με τις κατακτήσεις τους απλώθηκαν σ’ όλη την περιοχή της σημερινής Μακεδονίας.

Για την προϊστορία των μακεδόνων δεν έχουμε πηγές. Για τα πρώτα πάλι ιστορικά χρόνια οι πηγές είναι πολύ λιγοστές. Στα ομηρικά έπη δεν γίνεται καθόλου λόγος γι’ αυτούς. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια στην πρώτη μορφή τους ήταν καταγραφή των παραδόσεων των αχαιών. Οι αχαιοί όμως, δεν έφτασαν ούτε εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία. Μα και αργότερα, οι ίωνες και αιολείς ραψωδοί δεν είχαν καμία επικοινωνία με τη Μακεδονία.

Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε, είναι τα όσα γράφουν ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης. Ο Ηρόδοτος γράφει, πως οι μακεδνοί ήταν δωριείς και κατοικούσαν πρώτα στον Όλυμπο και την Όσσα κι ύστερα στην Πίνδο κι από εκεί κατέβηκαν στην Πελοπόννησο (Ι, 56, 146, VIII, 43).

Ο Ηρόδοτος όμως, αναφέρει και μιαν άλλη παράδοση για τους πρώτους βασιλιάδες της Μακεδονίας:

«Τρία αδέρφια απ’ τους απογόνους του Τήμενου, ο Γαυάνης, ο Αέροπος και ο Περδίκκας, έφυγαν από το Άργος και ήρθαν στους ιλλυριούς. Απ’ τους ιλλυριούς, περνώντας απ’ τα βουνά στην επάνω Μακεδονία έφτασαν στην πόλη Λεβαία και εκεί εργάζονταν με μισθό στο βασιλιά (του τόπου), ο ένας βόσκοντας τ’ άλογα, ο άλλος τα βόδια και ο νεότερος, ο Περδίκκας, μικρά ζώα. Στα παλιά αυτά χρόνια δεν ήταν μόνο ο λαός, αλλά και οι βασιλιάδες φτωχοί. Και η ίδια η γυναίκα του βασιλιά μόνη της ζύμωνε το ψωμί.

»Κάθε φορά όμως, που ψηνόνταν το ψωμί του μικρού υπηρέτη, του Περδίκκα, πάντοτε γίνονταν διπλάσιο απ’ ό,τι αρχικά ήταν. Κι επειδή αυτό το παρατήρησε η γυναίκα (βασίλισσα) το είπε στον άντρα της. Όταν το άκουσε αυτός, κατάλαβε αμέσως, ότι ήταν θαύμα κι ότι προμηνούσε κάτι μεγάλο. Προσκάλεσε λοιπόν τους τρεις αυτούς υπηρέτες και τους είπε να φύγουν απ’ τη χώρα του... Ο μικρότερος όμως υπηρέτης, (ο Περδίκκας), που έτυχε να κρατάει ένα μαχαίρι, είπε: “Δεχόμαστε, βασιλιά, αυτά που μας δίνεις” και χάραξε με το μαχαίρι στο πάτωμα του σπιτιού το μέρος, που φωτιζόταν απ’ τον Ήλιο. Αφού το έκανε αυτό, πήρε τρείς φορές ήλιο και τον έβαλε στον κόρφο του, ύστερα βγήκε από το σπίτι με τα αδέρφια του κι έφυγαν» (Βιβλ. Η’, 137).

Ένας απ’ τους σπιτικούς του βασιλιά εξήγησε τι σήμαινε εκείνο, που έκανε το παιδί και είπε, πως αυτός ο μικρός με υπολογισμό δέχτηκε αυτό που του έδωσε ο βασιλιάς. Άρα είναι επικίνδυνος, γιατί μια μέρα θα ζητήσει να πάρει το βασιλικό θρόνο. Ο βασιλιάς τότε ταράχτηκε κι έστειλε τους ιππείς του να πιάσουν τα τρία αδέρφια και να τα σκοτώσουν.

Συνεχίζοντας ο Ηρόδοτος τη διήγησή του γράφει:

«Στη χώρα αυτή (τη Μακεδονία) υπάρχει ένας ποταμός, όπου οι απόγονοι των αργείων θυσιάζουν (τιμώντας τον) σα σωτήρα, γιατί ο ποταμός αυτός, αφού τον πέρασαν οι τημενίδες, έγινε τοσο ορμητικός, ώστε οι ιππείς (που τους κυνηγούσαν) δεν μπόρεσαν να τον διαβούν. Έτσι, οι τημενίδες έφτασαν σ’ άλλη περιοχή της Μακεδονίας και κατοίκησαν κοντά στους κήπους, που λένε, πως ανήκαν στο Μίδα, το γιο του Γορδίου. Στους κήπους αυτούς φυτρώνουν μόνο τριαντάφυλλα με εξήντα φύλλα το καθένα, που ξεπερνούν στην ευωδιά όλα τ’ άλλα. Επίσης, σ’ αυτούς τους κήπους, όπως λένε οι μακεδόνες, πιάστηκε ο Σιληνός. Πάνω απ’ αυτούς βρίσκεται το όρος Βέρμιο, απάτητο από τον ατέλειωτο χειμώνα, που βαστά εκεί πάνω. Οι τρεις αδερφοί (Γαυάνης, Αέροπος και Περδίκκας) με ορμητήριο το μέρος που κατέλαβαν, κυρίεψαν και την υπόλοιπη Μακεδονία» (Βιβλ. Η’, 138).

Η παράδοση αυτή κρύβει βέβαια κάποιο ιστορικό πυρήνα (για τους δωριείς, που από την Πελοπόννησο πήγαν κι εγκαταστάθηκαν στη Β. Θεσσαλία και Ήπειρο), αλλά τα σχετικά με το Μίδα ανήκουν στη φρυγική μυθολογία. Όμως, για να σώζεται και στα ιστορικά χρόνια η παράδοση αυτή, είναι φανερό, πως οι φρύγες παλιότερα είχαν εγκατασταθεί στην κεντρική Μακεδονία κι έμειναν εκεί πολλά χρόνια.

Και ο Θουκυδίδης κάνει λόγο για τους τημενίδες και δίνει διαφωτιστικές πληροφορίες για την πρώτη περίοδο της ιστορίας της Μακεδονίας:

«Στους μακεδόνες ανήκουν οι λυγκηστές (σημ. Λυγκηστίς λεγόταν η περιοχή της σημερινής Φλώρινας), οι ελιμιώτες (σημ. κατοικούσαν προς βορά των Καμβουνίων) κι άλλοι μεσόγειοι λαοί, οι οποίοι είναι σύμμαχοι και υπήκοοι στους μακεδόνες, έχουν όμως δικούς τους βασιλιάδες
». Άρα οι λυγκηστές, οι ελιμιώτες κι άλλοι λαοί της Μακεδονίας στα ιστορικά χρόνια δεν ήταν μακεδόνες.

«Τη σημερινή παραθαλάσσια Μακεδονία κατάκτησε πρώτος ο Αλέξανδρος, ο πατέρας του (βασιλιά) Περδίκκα και οι πρόγονοί του τημενίδες, που κατάγονταν κατα τους παλιούς χρόνους από το Άργος και βασίλεψαν (στην παραθαλάσσια περιοχή) αφού έδιωξαν από την Περία τους πίερες, που πήγαν και κατοίκησαν ύστερα πέρα απ’ το Στρυμόνα, στα Φάγρητα κι άλλους τοπους στις ρίζες του Παγγαίου... Επίσης, έδιωξαν απ’ τη χώρα, που λέγεται Βοττία τους βοττιαίους, οι οποίοι τώρα συνόρευαν με τους κατοίκους της Χαλκιδικής. Κι ακόμα κατάκτησαν από την Παιονία μια στενή λωρίδα κοντά στον Αξιό ποταμό, που άρχιζε από το εσωτερικό της χώρας και κατέβαινε ως την Πέλλα και τη θάλασσα. Κατόπιν, κατάκτησαν την πέρα από τον Αξιό περιοχή, ως το Στρυμόνα, που λέγεται Μυγδονία, αφού έδιωξαν τους ηδώνες και τη νέμονται τώρα αυτοί. Έδιωξαν και από τη σημερινή Εορδία τους εορδούς, από τους οποίους οι πιο πολλοί χάθηκαν και μόνο λίγοι έχουν εγκατασταθεί γύρω από τη Φύσκα (σημ. πιθανόν στο σημερινό Κιλκίς). Έδιωξαν οι μακεδόνες και τους άλμωπες από την Αλμωπία (σημ. βορειότερα της Ημαθίας) και κυρίεψαν τον Ανθεμούντα, την Κρηστωνία και τη Βισαλτία...

»Οι χώρες αυτές όλες μαζί λέγονται Μακεδονία και είχαν βασιλιά τον Περδίκκα...» (II, 99).
 
Μια άλλη παράδοση λέει, πως γενάρχης της μακεδονικής δυναστείας ήταν ο Κάρανος, αδερφός του βασιλιά του Άργους Φείδωνα κι ότι βασίλεψε στη Μακεδονία γύρω στο 750 π.Χ..

Ξέρουμε ακόμα, πως στη δυτική Μακεδονία, στην περιοχή, που λέγονταν Ορεστίς, υπήρχε και πόλις Άργος. Ο Στράβων αναφέρει Άργος Οριστικόν (VII, 326). Στην περιοχή αυτή, κοντά στο Αρμενοχώρι, βρέθηκε και επιγραφή, που μιλάει για Κοινό Ορεστών. Ο Θουκυδίδης μάλιστα, μνημονεύει κι ένα βασιλιά των ορεστών, τον Αντίοχο (II, 80, 6), που στις αρχές του πελοποννησιακού πολέμου βοήθησε τους σπαρτιάτες.

Μερικοί ετυμολογούν τη λέξη Μακεδονία από το ομηρικό μακεδνή («Οδύσσεια», η 106), που σημαίνει ψηλή, λιγερή. Ο Ησύχιος γράφει, πως η Μακεδονία λεγόταν Μακετία (βλ. Κ. Πορφυρογέννητου: «Περί  θεμάτων», 2,2). Άλλοι, το τοπωνύμιο Μακεδονία το ετυμολογούν από τη φοινικική λέξη μακέδ, που σημαίνει ευδαίμων.


Φαντασικό γενεαλογικό δέντρο
Δε θέλει ρώτημα, πως οι παραπάνω παραδόσεις, που μνημονεύονται από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη για τους τημενίδες, σχηματίστηκαν στα ιστορικά χρόνια κι όταν η νότια Μακεδονία και η Θράκη γέμισαν από ελληνικές αποικίες. Ορισμένοι φύλαρχοι, που θαύμαζαν τον ελληνικό πολιτισμό, όταν έμαθαν τα όσα παραδίδονταν για τον Ηρακλή και τα κατορθώματά του, άρχισαν να διαδίδουν, πως κι αυτοί ήταν από το Άργος και καυχιώνταν για την καταγωγή τους από τον Ηρακλή. (Βλ. Διόδ. XVII,4, Αρριαν. IV,7,3, V,26,5, Κούρτ. IV,2,2, Δίων Χρυσόστ., IV,70, Στράβ. VII,326).  

Είναι πολύ πιθανό, πως στην Ορεστίδα υπήρχαν απόγονοι των παλιών δωριέων, που όσο κι αν ανακατώθηκαν με τους γύρω λαούς (ιλλυριούς, φρύγες, παίονες, μολοσσούς κ.λπ.) διατηρούσαν ένα μέρος από τις παραδόσεις τους. Έτσι, οι παλιές αυτές παραδόσεις, όσο θολές κι αν ήταν, αποτέλεσαν τον πυρήνα, για να σχηματιστεί το γενεαλογικό δεντρο των βασιλέων της Μακεδονίας.

Όπως και να είναι, στα πριν του 7ου π.Χ. αιώνα χρόνια, οι μακεδόνες ήταν εγκατεστημένοι σε μια μικρή περιοχή της δυτικής Μακεδονίας κι απο εκεί με τον καιρό απλώθηκαν ανατολικότερα και βορειότερα, αφού στο μεταξύ διασταυρώθηκαν με τους λαούς την αναφέρθηκαν παραπάνω.

Έτσι, κατά τον 5ο αιώνα, από το ανακάτεμα αυτό σχηματίστηκε η μακεδονική φυλή, που είχε δική της γλώσσα, η οποία ήταν φυσικό να πλουτιστεi με λέξεις φρυγικές, ιλλυρικές, παιονικές, θεσσαλικές και αργότερα και με ελληνικές. Η μακεδονική φυλή με αυτό τον τρόπο ξεχώριζε από τους άλλους λαούς της Βαλκανικής (θράκες, ιλλυριούς, μολοσσούς — ηπειρώτες, θεσσαλούς, παίονες κ.λπ.).


Βάρβαροι και αλλόφυλοι οι μακεδόνες
για τους αρχαίους έλληνες

Οι έλληνες όμως, αν και οι μακεδόνες βασιλιάδες, καθώς και οι αυλικοί και οι ευγενείς μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και ισχυρίζονταν, πως κατάγονταν από τους ηρακλείδες, τους χαρακτήριζαν βάρβαρους και αλλόφυλους. Στο χαρακτηρισμό αυτό είναι ομόφωνη η αρχαία ελληνική παράδοση.

Ο Δημοσθένης σε πολλά σημεία αποκαλεί τον Φίλιππο και τους μακεδόνες ως βάρβαρους, άρα μη έλληνες. «Ου μόνον ουχ έλληνος όντος ουδέ προσηκόντως ουδέν τοις έλλησιν, αλλ’ ουδέ βαρβάρου εντεύθεν όθεν καλόν ειπείν, αλλ’ ολέθρου μακεδόνος, όθεν ουδ’ ανδράποδον σπουδαίον ουδέν εν πρότερον πριάσθαι», δηλαδή: «Όχι μόνο δεν είναι έλληνας (ο Φίλιππος), όχι μόνο δεν έχει τίποτα κοινό με τους έλληνες, αλλά είναι βάρβαρος, για τον οποίον δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα το καλό. Πρόκειται για ένα ολέθριο πλάσμα από την Μακεδονία, όπου πρώτα δεν μπορούσες να αγοράσεις ούτε έναν σκλάβο της προκοπής» («Γ΄ Φιλιππικός», 31).

Όχι μόνον ο Δημοσθένης όμως, αλλά πολλοί έλληνες συγγραφείς αποκαλούν τους μακεδόνες βάρβαρους. Ο Αρριανός αντιδιαστέλλει το μακεδονικό γένος από το ελληνικό: «Τοις γένεσι τω τε ελληνικώ και τω μακεδονικώ». («Αλεξάνδρου Ανάβασις», Βιβλ. Β’, X, 7).


Έλληνας─Φιλέλληνας;
Ο Αλέξανδρος Α΄ πολέμησε μαζί με τον Ξέρξη στην εκστρατεία του κατά των ελλαδικών πόλεων─κρατών. Έδωσε την αδελφή του Γυγαία, σε έναν πέρση στρατηγό, τον Βουβάρη (Ηρόδ. Βιβλ. Ε’, 21). Στόλισε όμως, τους Δελφούς και την Ολυμπία με λαμπρά αναθήματα.
 
Ο Ηρόδοτος αναφέρεται στην ένσταση, που υπέβαλαν οι έλληνες αθλητές, γιατί δεν ήταν έλληνας, όταν ο Αλέξανδρος Α’ θέλησε να πάρει μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες (Βιβλ. Ε’, 22). Τότε, ο Αλέξανδρος «απέδειξε», πως είναι αργείος, οπότε του επιτράπηκε η συμμετοχή.

Για τα «ευγενικά και πατριωτικά του αισθήματα προς τους έλληνες», απέκτησε το προσωνύμιο «Φιλέλληνας». Όπως και να ’χει, δεν μπορεί να θεωρείται κάποιος έλληνας και να λέγεται φιλέλληνας. Πρέπει να μην θεωρείσαι έλληνας, για να αποκληθείς φιλέλληνας.


Μακεδονική γλώσσα
Από τον 19ο αιώνα, ιστορικοί, γλωσσολόγοι και φιλόλογοι, άνοιξαν μεγάλη συζήτηση γύρω στο ζήτημα αν οι αρχαίοι μακεδόνες συγγένευαν με τους έλληνες. Από τις γνώμες που διατυπώθηκαν, σχηματίστηκε ολόκληρη βιβλιογραφία.
 

 
Αλέξανδρος Α’ της Μακεδονίας,
ο Φιλέλληνας.

  
Μερικοί δέχονται, πως οι μακεδόνες ήταν έλληνες. Πολλοί άλλοι όμως, φιλόλογοι, ιστορικοί και γλωσσολόγοι διατύπωσαν αντίθετη γνώμη. Αυτοί, εξετάζοντας την μακεδονική γλώσσα και έχοντας υπόψη, πως οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς αποκαλούσαν τους μακεδόνες βάρβαρους, έβγαλαν το συμπέρασμα, πως οι μακεδόνες δεν ανήκουν στην ίδια φυλή με τους έλληνες.
 
Άλλοι θεωρούν, ότι το ζήτημα της φυλετικής καταγωγής των μακεδόνων έχει δευτερεύουσα σημασία. Λένε, πως δεν έχει σημασία αν μερικοί βασιλιάδες της Μακεδονίας ήξεραν τα ελληνικά κι έλεγαν, πως κατάγονταν από έλληνες. Γι’ αυτούς είναι αποφασιστική απόδειξη το ότι από την αρχαία παράδοση οι μακεδόνες χαρακτηρίζονται «βάρβαροι».

Εκτός από αυτούς, και γλωσσολόγοι σαν τον P. Kretschmer είναι πολύ διστακτικοί στο να δεχτούν άμεση συγγένεια της μακεδονικής γλώσσας με την ελληνική. (Βλ. «Einleitung in die Geschichte der Griechischen Sprache», 1896 — Εισαγωγή στην Ιστορία της ελληνικής γλώσσας). Ο γλωσσολόγος A. Thυmb και άλλοι παραδέχονται, πως η μακεδονική γλώσσα δεν έχει ρίζες ελληνικές κι ότι όσες λέξεις ελληνικές υπάρχουν είναι νεότερης εποχής, όταν η Μακεδονία δέχτηκε τον ελληνικό πολιτισμό κι εξελληνίστηκε.

Ούτε η ελληνική γλώσσα βέβαια, είναι «καθαρή». Το 40% περίπου του λεξιλογίου της αρχαίας ελληνικής είναι προϊόν δανεισμού. «Καθαρές» γλώσσες δεν υπάρχουν, γιατί οι λαοί και οι πολιτισμοί δεν ζουν σε γυάλες αλλά σε συνεχή επαφή, εχθρική ή φιλική, μεταξύ τους. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Δεν υπάρχουν «καθαρές» γλώσσες).

Ο Πλούταρχος αναφέρει, ότι οι μακεδόνες στρατιώτες χαιρέτησαν τον στρατηγό Ευμένη τον Καρδιανό στη μακεδονική γλώσσα: «Οι δ’ ως είδον, ευθύς ασπασάμενοι μακεδονιστί τη φωνή τας τ’ ασπίδας ανείλοντο και ταις σαρίσαις επιδουπήσαντες ανηλάλαξαν». (Πλούταρχος: «Ευμένης», 14).

Σε άλλο χωρίο του αναφέρει για τον Αλέξανδρο: «Αναπηδήσας ανεβόα μακεδονιστί καλών τους υπασπιστάς» (Αλέξανδρος, 51).

Ο Ψευδοκαλλισθένης στο «Μυθιστόρημα του Αλέξανδρου» αναφέρει έναν μακεδόνα στρατιωτικό, που μιλάει στον ετοιμοθάνατο Αλέξανδρο στη μακεδονική γλώσσα: «Μεταλαβών την φωνήν μακεδονιστί είπεν δακρύων» (32).


Διάλεκτος ή γλώσσα;
Σύγχρονοι εθνικιστές αναφερόμενοι στα μακεδονικά των αρχαίων μακεδόνων χρησιμοποιούν τη λέξη μακεδονική «διάλεκτος» και όχι «γλώσσα». Η μόνο διαφορά, που έχει όμως η γλώσσα από τη διάλεκτο είναι πολιτική. Διάλεκτος είναι μια γλωσσική ποικιλία, που για πολιτικούς λόγους δεν έχει (ακόμα) το στάτους της επίσημης εθνικής γλώσσας.

Τα ποντιακά, για παράδειγμα, για το νεορωμέικο εθνικισμό δεν μπορεί να είναι γλώσσα, αλλά διάλεκτος της ελληνικής, εφ’ όσον οι πόντιοι υποτίθεται, πως είναι κι αυτοί έλληνες. Για έναν άλλον όμως εθνικισμό, ο οποίος ενδεχομένως αμφισβητεί την ελληνικότητα αυτής της ομάδας, η γλώσσα που χρησιμοποιούν, θεωρείται ξεχωριστή γλώσσα, διαφορετική από τα ελληνικά κι όχι διάλεκτος.

Έτσι, ενώ παλιότερα τα καταλανικά θεωρούνταν διάλεκτος της ισπανικής, σήμερα θεωρούνται όλο και περισσότερο ανεξάρτητη γλώσσα.

Για τη διαφορά των δύο χαρακτηριστική είναι η φράση του γλωσσολόγου Max Weinreich: «Γλώσσα είναι μια διάλεκτος με στρατό και ναυτικό».

 


Πριν από δεκαετίες ο Ανδρόνικος είχε «ανακαλύψει» τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα, που, όπως αποδείχθηκε τελικά, ο τάφος δεν ήταν του Φιλίππου, αλλά ούτε κι η Βεργίνα ήταν η Βεργίνα. Η κανονική Βεργίνα ήταν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πιο πέρα.
Πρόσφατα ξεφούσκωσε και το θέμα του τάφου της Αμφίπολης, ενός ακόμα φιάσκου της Ρωμιοσύνης.
Η αρχαιολογία στην υπηρεσία των εθνικών ονειρώξεων.
(Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Δεν είναι του Φιλίππου ο τάφος στη Βεργίνα
και Εθνική θησαυροθηρία).

 


Μίγμα από διάφορες φυλές
Μια άλλη κατηγορία ερευνητών υποστηρίζει, πως οι μακεδόνες της εποχής του Φίλιππου Β’ και του Αλέξανδρου από φυλετική άποψη ήταν ένα μίγμα από διάφορες φυλές (πελαγόνες, φρύγες, θράκες, έλληνες, ιλλυριούς).

Όπως είδαμε, πολλά τοπωνύμια της Μακεδονίας είναι φρυγικά και ιλλυρικά. Επίσης υπάρχουν και πολλά ελληνικά. Απ’ αυτά όμως (όπως Άργος, Ορεστίς, Γορτυνία) μερικά έχουν πολύ παλιά καταγωγή, και άλλα, καθώς και λέξεις και κύρια ονόματα είναι νεότερης εποχής.

Οι δωριείς, οι οποίοι στα πρωτοελλαδικά χρόνια  εκτοπίστηκαν από την Πελοπόννησο και μετανάστευσαν στην βόρεια Θεσσαλία και Ήπειρο, έμειναν πολλά χρόνια και είναι φυσικό, πως ήρθαν σε επιγαμίες με τους μακεδόνες. Έτσι, από τα παλιά αυτά χρόνια οι μακεδόνες πήραν πολλές λέξεις από αυτούς και τις προσάρμοσαν στο τυπικό της γλώσσας τους.

Αργότερα, στον καιρό τον ελληνικού αποικισμού, που στην Νότια και Ανατολική Μακεδονία οι έλληνες μετάδωσαν τον πολιτισμό τους και στους μακεδόνες, οι οποίοι κατοικούσαν στις γειτονικές περιοχές, πολλές ελληνικές λέξεις και κύρια ονόματα πολιτογραφήθηκαν στη μακεδονική διάλεκτο. Κι ακόμα, από τον 5o αιώνα και μετά, με τις εμπορικές ανταλλαγές οι μακεδόνες πήραν πολλές λέξεις από τους θεσσαλούς κι από άλλους έλληνες, αφού γειτόνευαν μ’ αυτούς.


  

 
Έφοδοι των μακεδόνων εναντίον της δυστυχούς Ελλάδος.
Παναγιώτη Κοδρικά: «Ομιλίαι περί πληθύος κόσμων του κυρίου Φοντενέλ» (Βιέννη, 1794).

 Οι μακεδόνες
ως πρόδρομοι των οθωμανών

Ο Παναγιώτης Κοδρικάς ήταν γραμματέας φαναριωτών ηγεμόνων κι εν συνεχεία διερμηνέας στο υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας. Ανέπτυξε, παράλληλα με τη διπλωματική του δράση, και συγγραφική δραστηριότητα με έργα κυρίως φιλολογικού περιεχομένου. Είχε στενές σχέσεις με διακεκριμένους λόγιους, μεταξύ των οποίων οι Καταρτζής, Μοισιόδακας κ.ά., οι οποίες του έδωσαν τη δυνατότητα να διευρύνει το γνωστικό του πεδίο σε θέματα κυρίως φιλολογικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος.

Ο Κοδρικάς θεωρούσε τους μακεδόνες ξένο έθνος από το ελληνικό και το περιλάμβανε στα βαρβαρικά φύλα, που κατά διαστήματα επιτέθηκαν κατά της «δυστυχούς Ελλάδος». Έγραφε λοιπόν, στην εισαγωγή του βιβλίου «Ομιλίαι περί πληθύος κόσμων του κυρίου Φοντενέλ» (Βιέννη, 1794): «Η δυστυχής Ελλάς... άρχισεν ολίγον κατ’ ολίγον να χάνει μαζί με την ένδοξόν της ελευθερίαν... την παλαιάν εκείνην της γλώσσης ευγένειαν. Αι αλλεπάλληλοι έφοδοι και δουλείαι οπού κατά καιρούς εδοκίμασεν από διάφορα έθνη, πότε Μακεδονίων, πότε Ρωμαίων, και ενίοτε Γότθων...».

Αλλά και μετά την ίδρυση του κράτους, η αντίληψη των πνευματικών ταγών του είναι γενικά εχθρική προς τη μακεδονική περίοδο, η οποία αντιμετωπίζεται ως ο πρώτος κρίκος μιας μακράς αλυσίδας υποδουλώσεων του έθνους σε ξένους δυνάστες.
 

 

 
Η αρχαία Ελλάδα έρμαιο της Μακεδονίας και Ρώμης.
Αλ. Σούτσου, «Ελληνική Πλάστιγξ», Αθήνα 1836, σελ. 18.
 Ο Νικόλαος Σαρίπολος στον λόγο του, που εκφωνήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1848 στο πανεπιστήμιο, τόνισε πως «μετά την εν Χαιρωνεία μάχην πέπλος μέγας δουλείας επισκιάζει την Ελλάδα». (Νικ. Σαρίπολου: «Λόγος εκφωνηθείς την 21 Οκτωβρίου 1848 κατά την έναρξιν της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών πολιτευμάτων», 1848, σελ. 24).

Περισσότερο σκληρός στις εκφράσεις του υπήρξε ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, ο οποίος σε λόγο του στην Ακρόπολη είπε, πως ο Φίλιππος νίκησε την Ελλάδα στη Χαιρώνεια, αλλά «έπραξε άλλο της νίκης εκείνης ολεθριώτερον, εγέννησε τον Αλέξανδρον». («Σύνοψις των Πρακτικών της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών», Αθήνα 1846, σελ. 102).


Ένταξη των μακεδόνων
στο εθνικό φαντασιακό

Το ζήτημα της εθνικής ολοκλήρωσης από τα μέσα του 19ου αιώνα άρχισε να αποτελεί τον σταθερό άξονα, γύρω από τον οποίο κινήθηκε η κυρίαρχη ιδεολογική προπαγάνδα της Ρωμιοσύνης, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ιδεολογικά η προσάρτηση των τέως οθωμανικών εδαφών στο κράτος βάσει της ιστορικής τεκμηρίωσης της δήθεν ελληνικής εθνικής συνέχειας.


 

 
Η Μακεδονία έχει πλέον «κατοχυρωθεί» ως «ελληνική χώρα»
στις εγκυκλοπαίδειες της Ρωμιοσύνης.

(Η φωτοτυπία προέρχεται από το «ελληνοπρεπές» εγκυκλοπαιδικό λεξικό «Ήλιος»).
 


Για να τεκμηριωθεί η υποτιθέμενη διαχρονία γεφυρώνοντας τα τεράστια κενά και τις ασυνέχειες, διατυπώθηκε ένα ενιαίο εθνικό αφήγημα, το οποίο συνέζευξε την ελληνική αρχαιότητα με το Βυζάντιο και τον χριστιανισμό έως τη σύγχρονη εποχή. Θεμελιωτής της «αδιάσπαστης ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού» ήταν ο Κ. Παπαρρηγόπουλος.

Στην περίπτωση της Μακεδονίας επιχείρησε με την «Ιστορία» του να ενοποιήσει την αρχαία ιστορία της με τις άλλες περιόδους του «ελληνισμού» και τους πληθυσμούς της με τους υπόλοιπους «έλληνες». (Αρβανίτες, βλάχους, βορειοαφρικάνους, τουρκοανατολίτες κ.λπ.. Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Η πραγματική καταγωγή μας).

Ο ίδιος όμως, λίγα χρόνια πριν, είχε διαφορετική αντίληψη για το τι ακριβώς ήταν οι μακεδόνες. Στο «Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας» είχε προβεί σε «εύλογη διάκριση» του μακεδονικού από το ελληνικό έθνος: «Η Μακεδονική εποχή δύναται ευλόγως να διακριθή από της Ελληνικής, διότι το Μακεδονικόν έθνος εξεπλήρωσεν, εν τη Γενική Ιστορία, εντολήν άλλην παρά το Ελληνικόν».
 

  


Διάκριση του μακεδονικού έθνους από το ελληνικό έκανε ακόμα κι ο Κ. Παπαρρηγόπουλος μερικά χρόνια πριν γράψει την «Ιστορία» του κι ενσωματώσει τους μακεδόνες στον εθνικό του μύθο.
Κ. Παπαρρηγόπουλου: «Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας», Αθήνα, 1849, σελ. 193.
 «Απόγονοι» και «απόγονοι»
Ενώ η σύγχρονη Ελλάδα είχε καταντήσει ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη παγκοσμίως, αυτά που απασχολούσαν τους κατοίκους της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν να ξαναλειτουργήσει η θεολογική σχολή της Χάλκης, να αναγνωριστεί η οικουμενικότητα του πατριαρχείου, να μην ονομαστούν οι σκοπιανοί μακεδόνες κ.λπ. άσχετα και ανούσια θέματα, η περίφημη «ελληνική εξωτερική πολιτική».

Έτσι, πάνω από τριάντα χρόνια στην Ε.Ε. κι αντί η χώρα να έχει ήδη γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή, μια «Γερμανία» των Βαλκανίων, με τέτοιες αντιλήψεις και πνιγμένοι στο βυζαντινισμό (αναξιοκρατία, ρουσφέτια, καταχρήσεις κ.λπ.) οι ρωμιοί, «κατάφεραν» να χρεωκοπήσουν.

Ακόμα και σήμερα όμως, μετά τη χρεωκοπία, δεν φαίνεται να έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους, αλλά, παραμένοντας βαθύτατα βυζαντινοί, δυσκλεείς, παρηκμασμένοι, μεσαιωνικοί και ανασφαλείς, συνεχίζουν να πορεύονται με την ίδια νοοτροπία, αποπροσανατολισμένοι από το πραγματικό τους πρόβλημα (έλλειψη παιδείας και αυτογνωσίας), ενώ τους απασχολούν οι ίδιες ─όπως τόσα χρόνια─ ανοησίες.
Πιθηκισμοί σκοπιανών «απογόνων» (αριστερά) και ρωμιών «απογόνων» (δεξιά).

Οι σλαβο-αρβανιτό-βλαχοι κ.λπ. σημερινοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου λοιπόν, αφού εμπέδωσαν την εδώ και διακόσια χρόνια φαντασίωσή τους περί της δήθεν ευγενούς καταγωγής τους κι αυτοπροσδιορίστηκαν ως έλληνες, με στενή οικοπεδίστικη αντίληψη των εννοιών Ελλάδα και έλληνας, επιχειρούν «με νύχια και με δόντια» να περιχαρακώσουν τη φαντασίωσή τους αυτή.
 
 

 
Έχουν και στην Π.Γ.Δ.Μ. τηλεβιβλιοπώλες,
που εμπορεύονται διαστρεβλωμένη ιστορία.

Έτσι, αντιδρούν στην επιχείρηση του σκοπιανού εθνικισμού, να εμποτίσει στους κατοίκους του χώρου της βόρειας Μακεδονίας τη μακεδονική εθνική συνείδηση, να μεταμορφώσει δηλαδή τους σλαβο-αρβανιτο-βλάχικης κ.λπ. καταγωγής σημερινούς σκοπιανούς, σε «απόγονους» αρχαίων μακεδόνων.

Δεν έχουν αντιληφθεί, παραβλέπουν ή ξεχνούν ενδεχομένως, ότι εδώ και δυο αιώνες, το ίδιο ακριβώς κάνει κι ο ρωμέικος εθνικισμός, ο οποίος έχει εμποτίσει στους κατοίκους του ελλαδικού χώρου την ελληνική εθνική συνείδηση, έχει μεταμορφώσει δηλαδή, τους σλαβο-αρβανιτο-βλάχικης κ.λπ. καταγωγής σημερινούς ρωμιούς, σε «απόγονους» αρχαίων ελλήνων.
 
Με αυτό τον τρόπο, φτάσαμε στη σημερινή σχιζοφρενή κατάσταση του θέματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ., που θυμίζει τη γνωστή παροιμία με τους δυο γαϊδάρους που μάλωναν, όπου ο ξένος αχυρώνας στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η αρχαιοελληνική δόξα.


 

 
Συναγωνισμός στην περί Μακεδονίας σχιζοφρένεια μεταξύ ρωμιών και σκοπιανών στο Google.
 

 

Εθνικός βαυκαλισμός
Το πρόβλημα και το βασικό αίτιο της κακοδαιμονίας των σημερινών ρωμιών είναι, ότι δεν έχουν προσπαθήσει να σταθούν στα δικά τους πόδια, αλλά στα πόδια ενός εξιδανικευμένου αρχαίου παρελθόντος, το οποίο εξάλλου δεν τους ανήκει. Στην περίπτωση της Μακεδονίας ενέταξαν τους μακεδόνες στο «εθνικό» αφήγημα, ώστε οι τάφοι τους να αναδεικνύουν σήμερα την «οικουμενική δόξα του ελληνισμού», όπως δήλωσε κατά το φιάσκο της Αμφίπολης ο πρώην πρωθυπουργός.

Έτσι, αντί να αγωνισθούν με αυτογνωσία για το παρόν και το μέλλον τους, επαναπαύονται σε κάποιες αρχαίες δάφνες, που έχουν φτιάξει στο μυαλό τους και βολοδέρνουν ιδεολογικά εκστομίζοντας τις συνήθεις ανοησίες του τύπου: «όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες, εσείς ήσασταν επάνω στα δέντρα...».

Κι έτσι κάπως διαιωνίζεται ο εθνικός βαυκαλισμός των τριτοκοσμικών κι εξαθλιωμένων σημερινών ρωμιών, που ενώ είναι τελευταίοι σε όλα μεταξύ των πολιτισμένων χωρών (παχυσαρκία, ατυχήματα, ναρκωτικά, φτώχεια, υπογεννητικότητα, εκτρώσεις, καισαρικές τομές, πολυφαρμακία, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, αρρώστειες, ναρκωτικά, ανάπτυξη, πολιτισμό, παιδεία, αθλητισμό, επιχειρηματικότητα, καθαριότητα, οικολογία, διαφθορά, επιδειξιομανία, τζόγο, οικονομία, κακοποιήσεις της φύσης και των ζώων κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας), μην έχοντας τίποτε να επιδείξουν ψάχνουν ψήγματα κλέους τυμβωρυχώντας σε κάποιο ─ξένο από αυτούς─ αρχαίο παρελθόν.

Βιβλιογραφία:
1. «Ιστορία του ελληνικού έθνους», έκδ. «Εκδοτική Αθηνών», Αθήνα, 1975.
2. Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου: «Ιστορία του ελληνικού έθνους»,
έκδ. Ν. Δ. Νίκας Α.Ε.», Αθήνα, 1930.

3. Γ. Κορδάτου: «Μεγάλη ιστορία της Ελλάδας», έκδ. «20ός αιώνας», Αθήνα, 1959.
4. Εγκυκλοπαίδεια «Ήλιος», έκδ. «Εγκυκλοπαιδική Επιθεώρηση “Ήλιος”», Αθήνα.
5. Παγκόσμια Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, έκδ. «Κυψέλη», Αθήνα, 1963.
6. Theodor Brit: «Αλέξανδρος ο Μέγας και ο παγκόσμιος ελληνισμός
μέχρι της ελεύσεως του Χριστού
», έκδ. «Δ. Δαρέμας», Αθήνα.

7. J. G. Droysen: «Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου»,
έκδ. «Ελευθεροτυπία», Αθήνα, 1993.

8. P. Faure: «Η καθημερινή ζωή την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου»,
έκδ. «Παπαδήμα», Αθήνα, 2008.

9. Δ. Ι. Κυρτάτα ─ Σ. Ι. Ράγκου: «Η ελληνική αρχαιότητα», έκδ. «Το Βήμα», Αθήνα,2013.
10. Κ. Σιμόπουλου: «Ο μύθος των “μεγάλων” της Ιστορίας», έκδ. «Στάχυ», Αθήνα, 2000.
11. Α. Πολίτη: «Τα Ρομαντικά χρόνια. Ιδεολογίες και νοοτροπίες
στην Ελλάδα του 1830-1880
»,
έκδ. «Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού ─ Μνήμων», Αθήνα, 2003.

12. Διαδίκτυο: «Οι μακεδόνες ως οθωμανοί: Πώς οι "βάρβαροι" μακεδόνες
ενσωματώθηκαν στο ελληνικό εθνικό αφήγημα
», jungle-report.blogspot.gr, 9 Σεπ. 2014.Σημείωση:
Το άρθρο αυτό αποτελεί μέρος του Αφιερώματος
της «Ελεύθερης Έρευνας» στον Μέγα Αλέξανδρο.Διαβάστε ακόμα
στο πλαίσιο του Αφιερώματος:
Το πάθος της ασιατικής χλιδής.

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...
~
Μπαλτάς: Δεν θα διεκδικήσουμε νομικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα - λύεται η συνεργασία με την Αμάλ Κλούνι:
http://www.tanea.gr/news/culture/article/5317469/ar-mpaltas-den-tha-diekdikhsoyme-nomika-thn-epistrofh-twn-marmarwn-toy-parthenwna/

https://www.youtube.com/watch?v=J4gdiB_vEzQ
lol

10.12.2015, 22:53:42

Ανώνυμος 36100 έγραψε...
καλο, οτι μαθαινουμε ειναι προς οφελος μας
Σταυρος (εκ Μακεδονιας)
11.12.2015, 10:01:18

Ανώνυμος 36102 έγραψε...
http://www.krassanakis.gr/Alexander.htm
11.12.2015, 11:54:34

Ανώνυμος 36104 έγραψε...
Προπογανδα κανεις και δεν ξερω ποιους εξυπηρετης.Τελικα ολοι ανηκουμε καπου και ολοι απο καπου προηλθαμε,και ολοι ειμαστε παιδια της ιδιας Γης.
11.12.2015, 19:18:41

Ανώνυμος 36105 έγραψε...

Ναι, ναι 36104 : «άνθρωποι άνθρωποι, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός», ολοι ειμαστε παιδια της ιδιας Γης.
11.12.2015, 21:44:58

Ανώνυμος 36106 έγραψε...
~
Κάθήστε να δείξει τα δόντια της η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση και θα δούμε..

11.12.2015, 22:22:53

Ανώνυμος 36108 έγραψε...
Ρε τι "παιδιά της ίδιας Γης" και κουραφέξαλα. τα πιστεύετε αυτά που γράφετε; Ή μήπως τα γράφετε έτσι για να φανείτε υπέρ άνω και στην πρώτη δημοσιογραφική είδηση περί "παραβίασης του εναερίου χώρου της Ελλάδας" θα θυμώσετε;
12.12.2015, 11:00:27

Bielidopoulos έγραψε...
~
"Τι μπορεί να διδαχθεί η Κίνα από την Ελλάδα"
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=761309
lol

"Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ στη θεατρική παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου - Στην ειδική πρεμιέρα το πρωθυπουργικό ζεύγος και το υπουργικό συμβούλιο.
Τα στελέχη και οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν θερμά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα κατά την είσοδό τους στο θέατρο όπου δώθηκε ειδική πρεμιέρα στην παράσταση «Θεέ μου τι σου κάναμε» του Λάκη Λαζόπουλου."
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=761013
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!
Ελλαδίτες για το πέ-OS!

12.12.2015, 13:22:49

Bielidopoulos έγραψε...
~
(καλό;)

12.12.2015, 13:26:56

Ανώνυμος 36112 έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=lcWlTzydPKY&feature=share
Αλέξης Τσίπρας: "Ο Λάκης είναι ξεχωριστός και σαν ηθοποιός και σαν συγγραφέας. Νομίζω ότι αυτό το έργο που έφτιαξε μοιάζει λίγο από τα έργα κλασικών συγγραφέων του ελληνικού θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου".
Αλέξη μου, αυτό το έργο που "έφτιαξε", είναι θεατρική διασκευή της ομώνυμης γαλλικής ταινίας. Αλλά δεν πειράζει. Άλλωστε κι εσύ είσαι εξαιρετικός και ως πρωθυπουργός και ως καλλιεργημένος άνθρωπος. Με την κυριολεκτική έννοια. Της εξαίρεσης.
12.12.2015, 13:35:26

Bielidopoulos έγραψε...
~
Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όταν, εν μέσω των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, δεκατρείς αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν ηλικιωμένο καστανά, έπειτα από καταγγελία.
Οι αστυνομικοί τράβηξαν απότομα το καρότσι, τα κάστανα έπεσαν στο έδαφος και στην γωνία απέναντι περίμενε γερανός για να «σηκώσει» το καρότσι.
Την ίδια ώρα έφτασε και περιπολικό προκειμένου να πάρει τον ηλικιωμένο καστανά.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64301954

Η μεγάλη των μπάτσων σχολή - επιχείρηση γης μαδιάμ..

12.12.2015, 22:03:33

Ανώνυμος 36123 έγραψε...
Εχω διαβάσει σχεδόν όλες τις αρθρογραφίες εδώ μέσα. Ειδικά αυτές που αναφέρονται σε θέματα ιστορικά, περί ελληνισμού, αρχαίας Ελλάδας, επανάστασης του '21 κτλ. Μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ενίοτε ανατρεπτικά. Το ύφος όμως των άρθρων (και των αρθρογράφων) βγάζει μια σχετική ειρωνεία, που μερικές φορές φτάνει ως την πλήρη απαξίωση. Φράσεις του στυλ "χριστιανορωμιοί", "αρβανιτόβλαχοι", "τουρκόσποροι" κ.α, λέγονται για να περιγράψουν τους σημερινούς κατοίκους της Ελλάδος. Αν και σε πολλές περιπτώσεις οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι σωστοί, όμως με την γενικόλογη και επαναλαμβανόμενη αναφορά, αδικούν κάποιους και εν τέλη αδικούν και την ίδια την ιστορική προσέγγιση. Επίσης μου δίνουν την εντύπωση ενός υπόγειου μίσους για τους "νεοέλληνες". Αυτό που εγώ θέλω να ρωτήσω ευθέως τους εν λόγο αρθρογράφους είναι τούτο: Εκτός από την διάθεση για ενημέρωση από κρυμμένες ιστορικές αλήθειες, τι άλλο θέλουν να καταδείξουν; Για ποιο λόγο χρησιμοποιούν τόσο προσβλητική γλώσσα για τους σημερινούς Ελληνες; Τελειώνοντας το σχόλιό μου, θα ήθελα να επισημάνω πως, εκτός από την ιστορική καταγραφή, και πέρα από γενικευμένους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, καλό θα ήταν να διαβάσουμε ιδέες και προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει σήμερα και στο εξής, ώστε να βελτιωθεί ή ακόμα και να αναδομηθεί, όλη αυτή η τραγική εικόνα των περισσοτέρων (όχι όμως όλων) σημερινών Ελλήνων.
"Διογένης"
13.12.2015, 03:44:55

Ανώνυμος 36124 έγραψε...
Μόνο όταν απαλλαγείς από την αρχαιοκαβλία σου, φίλε παραπάνω, νομίζω, ότι θα μπορέσεις να δώσεις ο ίδιος απάντηση στα ερωτήματά σου. Μέσα σου είναι οι απαντήσεις.
Επίκτητος (πρώην Μάρκους Μπεργκ)
Και μην αρχίσεις να μου λες φαντασιοπληξίες πάλι. Από τον εαυτό σου ξεκίνα, όχι από εμένα. Αυτογνωσία. Γνώθι σαυτόν, που έλεγαν και οι πρόγονοι των σημερινών ελλήνων (μπουχαχαχαχα) - ποιων ελλήνων, βρε "Διογένη";...
13.12.2015, 09:18:48

Bielidopoulos έγραψε...
~
Διογένης ανίατη περίπτωση... Κοίταξε και εγώ έχω ερωτήσεις αλλά δεν πρόκειται να μου απαντήσει ποτέ κανείς (β)ρωμιός, διότι δεν τον συμφέρει. Για παράδειγμα γιατί να δίνει συντάξεις το χρεωκοπημένο προτεκτοράτο; Γιατί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές να πηγαίνουν στις συντάξεις των παλιών που χρεοκόπησαν τα πάντα; Γιατί να μην ανασταλεί η καταβολή συντάξεων για 1-2 μήνες προκειμένου να εξυγιανθούν τα ταμεία; Γιατί υπάρχουν πολυσυνταξιούχοι και πολυθεσίτες εν μέσω κρίσης; Γιατί να μην γίνει αναδρομικός έλεγχος όλων των ασφαλιστικών εισφορών και των συντάξεων; Μήπως διότι η μέση σύνταξη από 900+ ευρώ που είναι τώρα θα πέσει στα 300-400 ευρώ το πολύ; Γιατί τα λεφτά να μην πηγαίνουν στην υποστήριξει της νέας γενιάς κυρίως δηλαδή στην εκπαίδευση και στην εργασία; Γιατί το προτεκτοράτο επιμένει να ρίχνει όλο το βάρος στις συντάξεις; Μήπως επειδή κινδυνεύει η επιβίωση του κομματικού κράτους και του δημοσιουπαλληλικού κατεστημένου; Γιατί κάθε φορά που πάει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πετάγεται και ο τοποτηρητής ελληναράς προκειμένου να θολώσει τα νερά; Μήπως για να μην αλλάζει τίποτε;

"Η τυχόν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω εξασθένηση των ταμείων. Συνεπώς η λύση κατά την Ένωση Κεντρώων είναι να κοπούν οι συντάξεις των πλουσίων, να συγχωνευτούν οι πολλές συντάξεις σε μια για κάθε άτομο και καμία εξ'αυτών να μην υπερβαίνει τα 1500 ευρώ. Οτιδήποτε άλλο γίνει θα είναι άγονο και θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση των ταμείων."
http://www.antidiaploki.gr/article/3752/aporriptoyme_tin_ayxisi_twn_ergodotikwn_eisforwn
.html?category_id=10
Το αυτονόητο λέει ο Λεβέντης. Όμως το αυτονόητο και η κοινή λογική είναι κάτι άγνωστο, κάτι σαν λάσχτιχο που το τεντώνει όσο θέλει ο καθένας.

13.12.2015, 13:07:17

Ανώνυμος 36127 έγραψε...

Η κρίση παρήγαγε δύο νέα φρούτα: την ΧΑ και τον Λεβέντη. Μπράβο τσολιάδες μου.
13.12.2015, 14:16:25

Bielidopoulos έγραψε...
~
Ο Λεβέντης λέει σωστά πράγματα που βασίζονται στην κοινή λογική, κάτι άγνωστο για τους ιθαγενείς του προτεκτοράτου. Αυτός ο άνθρωπος έχει γεννηθεί σε λάθος χώρα, δεν θα έπρεπε να ζει εδώ, αλλά σε χώρες τύπου Γερμανία. Για αυτό και οι ρωμιοί του την φυλάνε. Βέβαια, ακόμα και ο Λεβέντης έχει υπολογίσει κάποια πράγματα λάθος. Για παράδειγμα θέτει το πλαφόν στις συντάξεις στα 1.500. Αυτό είναι ουτοπικό για τα δεδομένα του προτεκτοράτου. Καμία σύνταξη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 ψηφία. Η οικτρή πραγματικότητα το επιβάλλει. Κάτι αριστερές κωλοφυλλάδες όπως το Unfollow τον βγάζουν επικίνδυνο. Ναι είναι επικίνδυνος για τους βολεμένους.

13.12.2015, 14:21:49

Ανώνυμος 36130 έγραψε...

Οι ρωμιοί έχουν χιούμορ. Για αυτό εξέλεξαν ως βουλευτή κάποιον τον οποίο μέχρι χτες κορόιδευαν γιατί έβγαινε στο γυαλί με τις πίτσες και τους φραππέδες. Αφού δεν τους βγήκε με τα χρυσαύγουλα ας δοκιμάσουν με το γέλιο. Και φυσικά θα γελάσουμε ακόμα περισσότερο αν καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός. Διότι είναι χιουμορίστας σε βαθμό γελοιότητας ο ρωμιός.
13.12.2015, 18:42:45

Ανώνυμος 36131 έγραψε...

Καμία μειωσούλα στις συντάξεις θα δούμε;

13.12.2015, 19:54:37

Ανώνυμος 36133 έγραψε...
Δεν ήξερα πως ο κύριος Λάζαρης Γιάννης στα σχόλια του δικού του άρθρου, απαντά ως "Επίκτητος" ή ως Bielidopoulos. Αν ναι, οι απαντήσεις του είναι κάτω του μετρίου και δεν τον τιμούν. Αν όχι, τότε κακώς σπεύσατε να απαντήσετε σε ερωτήσεις που δεν απευθύνονται σε σας. Και επί τη ευκαιρία, αυτή η χώρα Ελλάς ονομάζεται, (και οι κάτοικοί της Ελληνες). Διεθνώς δε, μας ξέρουν ως Hellas, ή Greece. Οπότε όσο και χτυπιέστε για το πως θα λεγόμαστε, τζάμπα καίτε τη λάμπα και τα λιγοστά εγκεφαλικά σας κύτταρα. Α! Και ο γερο-Λεβέντης τσόντα της νέας τάξης είναι κι αυτός, (όπως και όλοι οι άλλοι εκεί στο "κυνοβούλιο"), που τελευταία εκλιπαρεί για "οικουμενική κυβέρνηση"! (για να προλάβει να πάρει κάνα υπουργειάκι πριν τον φάνε τα σκουλικάκια)
"Διογένης"
14.12.2015, 02:35:09

Ανώνυμος 36135 έγραψε...
Δεν είμαι ούτε Λάζαρης ούτε ο Βielidopoulos. Ο Χειλουδάκης είμαι κι είμαι κι εγώ περήφανος για τους προγόνους μου όπως κι εσύ.....
Διομήδης (πρώην Επίκτητος, πρώην Μπεργκ)

14.12.2015, 09:15:00

Bielidopoulos έγραψε...
~
Διογένη μην σκέφτεσαι τόσο πολύ, μπορεί να βραχυκυκλώσεις. Καλά κρασιά.

14.12.2015, 09:36:58

Ανώνυμος 36138 έγραψε...

Διομήδη, το φάκμησες και ψόφησε.
14.12.2015, 16:07:18

Ανώνυμος 36145 έγραψε...
Πολύ χαίρομαι που οι είρωνες των απόψεών μου, με το πρώτο στρίμωγμα πετούν την "μπάλα στην εξέδρα". Συνεχίστε άφοβα, άλλωστε όλοι κάπως έτσι ξεκίνησαν μέχρι να μάθουν να παίζουν!
"Διογένης"
15.12.2015, 23:47:53

Ανώνυμος 36168 έγραψε...

ΔΕΗ: Διομήδη Ελεύθερα Ηδονίσου.

17.12.2015, 23:27:37

Ανώνυμος 36193 έγραψε...
Αν απο τον 5ο αιώνα η "Μακεδόνες" αυτοπροσδιορίζονται σαν Έλληνες (έστω και αν αρχικώς μόνο η ελίτ) και ομιλούν την ελληνική, τότε ο αρθρογράφος τι ζόρι τραβάει. Αν κάποιος θέλει να αισθάνεται Έλληνας τότε με γεια του με χαρά του. Την στιγμή που κατα πολλά άρθρα τιυ μπλογκ η ταυτότητα δεν μπορεί να έχει γενετική βάση.
Αναρωτιέμαι τι θέλει να αποδείξει;
Και σε ό,τι αφορά την διάκριση μεταξύ διάλεκτου και γλώσσας: Υπάρχει επιστημονικός ορισμός γι' αυτό, μια γλώσσα έχει πλούσιο λογοτεχνικό θησαυρό, ενώ ήδη Υπάρχει επιστημονικός ορισμός γι' αυτό, μια γλώσσα έχει πλούσιο λογοτεχνικό θησαυρό, ενώ η διάλεκτος έχει περίοδος οι έως καθόλου λογοτεχνία. Για παράδειγμα τα ποντιακά που επικαλείται ορθογράφος.
20.12.2015, 01:18:06

Ανώνυμος 36194 έγραψε...

Ο αυτοπροσδιορισμός "έλληνες" βασίζεται σε εξιδανικευμένη και φανταστική εικόνα της αρχαιότητας. Περισσότερο υπάρχει για να κρατεί ενωμένο ένα συνοθύλευμα ρωμιών και να τους ντοπάρει ότι δήθεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο. Για να μην μιλήσω για την βιβλιογραφία που έχει παράγει τα τις τελευταίες δεκαετίες το ρεύμα των αρχαιολατρών που είναι για γέλια και για κλάμματα. Ελλαδιστάν και λογική καμία σχέση μεταξύ τους.
http://eranistis.net/wordpress/2014/05/05/ελλάδα-η-μυθική-χώρα-του-παραλόγου/
http://eranistis.net/wordpress/2014/05/01/ελλάδα-μια-χώρα-ρετρό/
http://eranistis.net/wordpress/2013/12/20/ορθόδοξα-θεμέλια-ενός-κράτους-ανορθό/
http://eranistis.net/wordpress/2014/04/30/ελληνικό-κράτος-και-παρακράτος/
http://eranistis.net/wordpress/2014/05/08/η-δυσκολία-να-είσαι-έλληνας/
http://eranistis.net/wordpress/2014/05/25/ethnik/

21.12.2015, 18:56:44

Ανώνυμος 36197 έγραψε...
ΕΓΩ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΕΝΑΗ-ΔΗΛ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΥΚΛΟΥΣ,ΠΑΡΕΧΕΙ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΙΣΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΔΡΩΣΤΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ-ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
22.12.2015, 13:37:43

Ανώνυμος 36198 έγραψε...

Τί μου λες;;

22.12.2015, 15:58:39

Ανώνυμος 36200 έγραψε...
ΑΜΑ ΣΟΥ ΛΕΩ...ΓΑΜΗΣΤΑ..
22.12.2015, 21:29:32

Ανώνυμος 36249 έγραψε...
Mακεδονική γλώσσα ? Ποιά είναι αυτή ?
26.12.2015, 13:07:14

Ανώνυμος 36273 έγραψε...
ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ...ΚΑΙ Η ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ....
28.12.2015, 10:37:16

Ανώνυμος 36274 έγραψε...
Από τον 5ο π.Χ. όμως αιώνα και μετά, οι μακεδόνες άρχισαν να αυταπατώνται σχετικά με την καταγωγή τους.
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΧΙΖΟΕΙΔΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ...
Αρέσκονταν να πιστεύουν και να διαδίδουν, ότι ήταν αρχαιελληνικής καταγωγής, απ’ ευθείας απόγονοι του Ηρακλή.
ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΟΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟ;;...ΜΑΛΛΟΝ Η ΣΧΙΖΟΕΙΔΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
Τα ελληνικά έγιναν η γλώσσα της Αυλής και της αριστοκρατίας τους. ....ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ....ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ...ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ...ΑΦΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΙΔΡΥΣΕΙ ΤΟΤΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.....
28.12.2015, 10:38:52

Ανώνυμος 36281 έγραψε...
ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ.....ΕΤΣΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...
ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΓΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ [ ΜΑΛΛΟΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΕΤΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΑΦΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ''Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΑΜΙΑ] ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ..... ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΛΛΥΡΙΑ....ΣΤΗΝ ΙΛΛΥΡΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΧΑΝΕ ΣΗΚΩΣΕΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑΣΥΡΜΑΤΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΧΡΕΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ....ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΡΑΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΕ ΑΠΟΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ.......ΕΤΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ [ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ] ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝΕ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΝΕ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ [ Η ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ] ....ΕΚΕΙ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΑΝΕ ΤΣΑΜΠΑ ΦΑΙ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΚΛΠ [ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΟΦΙΛΛΙΠΟΣ...ΠΑΡΟΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1500 ΕΥΡΩ...ΟΛΑ ΤΣΑΜΠΑ...ΤΟΣΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ ΑΥΤΟ ΠΤΣΙΠΡΟΦΙΛΙΠΠΟΣ.... ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΑΧΡΕΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ [ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΟΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ] ΞΕΘΑΡΕΨΑΝΕ....ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΙΔΡΥΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ [ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΟΤΖΝΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝΕ ] .....ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΑΘΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΙΔΡΥΣΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ...ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΑΡΕΣΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ....ΕΚΕΙ ΜΑΘΑΙΝΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΑ...ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ [ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ] ...ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΡΟΡΙΑ , ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ .....ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ''''''ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ'''....ΑΡΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΔΙΟΣ ΛΑΟΣ.......ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΗΚΕ.....ΑΠΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2500ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΟ [ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ]....ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΑΝΕ ΤΗ '''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''' ΣΤΑ ΤΡΙΑ.....ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ... [ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΘΗΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ].....ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙΤΕ ΤΕΛΙΚΑ...ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ...ΑΦΟΥ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΕΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΤΙ '''Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ'''΄'...ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ
29.12.2015, 10:16:47

Ανώνυμος 36282 έγραψε...

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μακάκες σαν και εσένα 36281.
Να το χαίρεσαι το μπουρδέλο.

29.12.2015, 11:20:44

Ανώνυμος 36283 έγραψε...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΕΞΕΛΛΗΝΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ .....
οι ελληνες [ τους λεω ελληνες γιατι ακομα ,μα τους Ελληνες Θεους Σαραπη-,Πανα και Μιθρα , δεν ειχε ερθει ο επαρατος ιουδαιοχριστιανισμος να τους τουρκορωμιοχριστιανισει τεςπα αλλο θεμα αυτο] φτασανε στα περιχωρα της αρχαιας Αρτας στα συνορα μεταξυ ελλαδας και ιλλυριας [ ε ναι λοιπον ...ας το παραδεχτουμε .....ως εκει εφτανε η Ιλλυρια...ας αφησουμε πισω μια γαι παντα τα παραμυθια της ρωμιοσυνης .....τεςπα αλλο θεμα αυτο] ....ομως βρηκανε ηλεκτροφορα καλωδια και πανο με συνθηματα οπως [ κτου εστε Σκιπερια ε μαδε ''' και '''γκρεκε αντε πραπα νε γρεκια'''']ενω γινανε και επεισοδια μεταξυ των ιλλυριπελασγων αστυνομων-ματατζηδων και των ελληνων λαθρομεταναστων.....τοτε ακριβως ο τσιπροφιλλιπος πατερας του '''φονια των λαων''' αλεξανδρου του μεγα [ αχρειος τουρκορωμιοελληνας κατα βαθος .. παρ ολα αυτα η τουρκορωμιοσυνη τον εχει στα ουρανια και αυτον] , κυβερνητης της Ματσεντονια σε συνεργασεια με την κυβερνηση των Αθηνων [δηλαδη της τοτε Ελλαδας , απο τοτε λοιπον και το Αθηναικο κρατος...] χρηματισε λεωφορεια να τους φερει σε κεντρα υποδοχης στην Θεσσαλονικη την Βεροια την Φιλλιπουπολη,Τα Μεγαρα.Την Εδεσσα και αλλες Μακεδονικες [και αρα μη ελληνικες] πολεις των μη ελληνων μακεδονων......ετσι αποφεφχθει ο εξελληνισμος της σκιπερια ε ποστ [ κατω αλβανια για τους ιστορικα αδαεις ] .... ετσι μεινανε τα πραγματα μεχρι το επαρατο 1913...τοτε ομως , ο τουρκορωμιοιουδαικος στρατος των αχρειων νεοελληνων εισηλθε στην Ηπειρο-παναρχαια κοιτιδατων πελασγοιλλυριων και ετσι εγινε ο βιαιος εξελληνισμος της μεγαλης αλβανιας με τους χιλιαδες εποικους που εγκατεστησε η ρωμιοσυνη στα βουνα της μεγαλης αλβανιας=τσαμεριας-ποστ σκιπερια.....
ΕΤΣΙ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΕΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ....Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΤΟ 1913 ,ΜΕ ΒΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ , ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ...
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΙΨΗ ΤΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ.....
ΕΞΩ ΟΙΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΡΩΜΙΟΧΡΙΣΤΙΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ - ΚΑΤΩ ΑΛΒΑΝΑ
ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.....
ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΩ......[ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΚΡΥΓΟΡΩ]
29.12.2015, 11:21:26

Ανώνυμος 36285 έγραψε...
Συνακόλουθα, οι αρχαίοι μακεδόνες είναι μιγάδες και η γλώσσα τους κράμα από προελληνικές, ελληνικές, ιλλυρικές, θεσσαλικές, φρυγικές και παιονικές λέξεις.
ΔΗΛΑΔΗ ΟΥΤΕ Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ;;;..ΠΩΠΩΠΩ...ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ....ΚΑΝΕΝΑΤΕΚΜΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑΝΤΑΛΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟ ΓΑΛΑ....
Οι άλλοι μακεδόνες (οι αγρότες και οι βουνήσιοι), που βρίσκονταν μακριά από τα αστικά κεντρα, δεν ήξεραν ελληνικά, αλλά μιλούσαν μόνο μακεδονικά.
ΠΑΙΟΝΙΚΕΣ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ ΚΛΠ ΛΕΞΕΙΣ [ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ] ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΨΣΕΙΟΙΑΡΧΑΙΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ.....ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΜΗΝ ΣΩΣΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ '''ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ''...ΚΑΙΟΜΩΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟΛΟΓΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ....ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΥΤΟΓΕΝΟΚΤΟΝΗΘΗΚΑΝΕ ΓΛΩΣΣΙΚΑ.....ΟΥΤΕ ΜΙΑ....ΜΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ....ΠΕΡΙΕΡΓΟ...ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ....
29.12.2015, 13:26:59

Ανώνυμος 36286 έγραψε...
Για τα «ευγενικά και πατριωτικά του αισθήματα προς τους έλληνες», απέκτησε το προσωνύμιο «Φιλέλληνας». Όπως και να ’χει, δεν μπορεί να θεωρείται κάποιος έλληνας και να λέγεται φιλέλληνας. Πρέπει να μην θεωρείσαι έλληνας, για να αποκληθείς φιλέλληνας....ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΤΕ ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΩΣ ΕΙΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ [ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΙΓΟΥΡΑ.....ΦΙΛΕΛΗΝΑΣ ΕΙΧΕ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑΑΠΟ ΟΤΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ....ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΔΩΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ...ΟΙ ΟΠΟΙΟΙΗΤΑΝΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ [ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΚΕΔΩΝΑΣ] ΣΗΜΑΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΓΕ ΤΟΤΟΠΙΚΟ ΚΑΛΟ ΑΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ....ΑΦΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΡΑΤΗ ΕΙΤΕ ΣΕ ΒΑΣΙΛΕΙΑ...ΟΥΤΣΙΑΣΤΙΚΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝ =ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ...ΜΗ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ....ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ...ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΛΑΤΩΝΣΤΗΝ 'ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ'''....ΑΛΛΑ ΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ;;;ΟΥΔΕ ΟΙΚΕΙΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔ ΗΓΗΣΟΝΤΑΙ...;;;;.ΑΡΑ ΤΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝ ΔΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ....ΑΡΑΠΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
29.12.2015, 13:30:14

Ανώνυμος 36287 έγραψε...
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ''ΟΜΙΛΗΣΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΤΙ''' ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ .....ΜΙΛΑΝΕ ΚΡΗΤΙΚΑ Η ΜΙΛΑΝΕ ΚΥΠΡΙΑΚΑ Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ....ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ....ΟΧΙΟΤΙ ΚΟΛΟΝΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ..ΛΕΜΕΤΩΡΑ
29.12.2015, 13:44:39

Ανώνυμος 36288 έγραψε...
Κατά τα πρώτα χρόνια του κράτους μας εξ άλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των διανοούμενων, ιστορικών και αρχαιολόγων, είχε άλλες απόψεις σχετικά με την «αυτονόητη» σήμερα ελληνικότητα των αρχαίων μακεδόνων. Οι αρχαίοι μακεδόνες παρουσιάζονταν σαν κατακτητές, όπως οι ρωμαίοι, οι γότθοι κ.λπ., περίπου σαν πρόδρομοι των οθωμανών.
ΕΥΝΟΗΤΟΙ ΟΙΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΛΕΧΘΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΑΜΙΑ.....ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ....ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΡΑΗΣ.....ΓΝΩΣΤΗ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ
29.12.2015, 13:47:31

Ανώνυμος 36289 έγραψε...
Δε θέλει ρώτημα, πως οι παραπάνω παραδόσεις, που μνημονεύονται από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη για τους τημενίδες, σχηματίστηκαν στα ιστορικά χρόνια κι όταν η νότια Μακεδονία και η Θράκη γέμισαν από ελληνικές αποικίες.
ΑΚΥΡΟ ΦΙΛΕ....ΚΑΙ Η ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΕΜΙΣΕ ΑΠΟΙΚΕΣ...ΔΕΝ ΓΙΝΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ...ΑΠΛΑ ΟΙΝΤΟΠΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΤΩΙΤΑΛΙΩΤΕΣ.....ΑΤΥΧΗΣ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ....
Η μόνο διαφορά, που έχει όμως η γλώσσα από τη διάλεκτο είναι πολιτική. Διάλεκτος είναι μια γλωσσική ποικιλία, που για πολιτικούς λόγους δεν έχει (ακόμα) το στάτους της επίσημης εθνικής γλώσσας.
ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΜΕ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΟΤΙ Η ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ...''''ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ'''' ΠΟΥ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΝΕΤΕ ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ ΝΑΟΥΝ ΚΑΙ ...''ΓΛΩΣΣΑ'''.....ΑΝΤΕ , ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ, ΝΑ ''''ΑΥΤΟΜΗΘΟΥΝ''' ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΓΛΩΣΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΙ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ .....
29.12.2015, 13:49:31

Ανώνυμος 36290 έγραψε...
Οι αρχαίοι μακεδόνες παρουσιάζονταν σαν κατακτητές, όπως οι ρωμαίοι, οι γότθοι κ.λπ., περίπου σαν πρόδρομοι των οθωμανών.
ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΩΝΕΣ ΩΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ...ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;;;...ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ.....
29.12.2015, 13:56:35

Ανώνυμος 36291 έγραψε...
Η Ελλάδα είναι γεμάτη μακάκες σαν και εσένα 36281.
Να το χαίρεσαι το μπουρδέλ
ΘΑ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ...DONT WORRY BE HAPPY.... ΑΠΟ ΒΡΙΣΙΔΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ...... ΓΝΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ....
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΚΟΜΑ ΤΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΑΚΡΙΒΩΣ;;;;...ΠΡΩΤΑ ΤΡΟΛΛΑΡΩ [ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ] ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΓΡΑΦΩ ΚΑΤΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ....ΕΣΥ ΤΙ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΣ;;;

29.12.2015, 14:00:47

Ανώνυμος 36294 έγραψε...
αμ του παραπανω δεν του αρεσει η ελλαδα ας παει πισω στη δικια του ''μαμα'' πατριδα ...... κανεις δεν τον κραταει με το ζορι...τα συνορα ειναι ανοιχτα να παει οπου θελει [αν και με τον συριζα μονο αν εισαι ελληνας τα συνορα ειναι ανοιχτα και μπορεις να φυγεις μεταναστης,....αν εισαι προσφυγας[ασιατης η αφρικανος ] θα σε κρατησει εδω με το ζορι με τσαμπα φαει νερο ρευμα κλπ κλπ]...ειναι λιγι ανελευθερη στα θεματα μεταναστων αυτη η κυβερνηση η αληθεια να λεγεται....οποτε για να φυγεις κανε τον ελληνα ....παιξτο Γραικ.....παντα πιανει
29.12.2015, 14:55:09

Ανώνυμος 36295 έγραψε...
Η Ελλάδα είναι γεμάτη μακάκες σαν και εσένα 36281.

Να το χαίρεσαι το μπουρδέλο.

ΓΛΥΚΟΜΙΛΗΤΟΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΡΕΥΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ.....ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ....ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.....
29.12.2015, 15:01:01

Ανώνυμος 36296 έγραψε...
Με αυτό τον τρόπο, φτάσαμε στη σημερινή σχιζοφρενή κατάσταση του θέματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ., που θυμίζει τη γνωστή παροιμία με τους δυο γαϊδάρους που μάλωναν, όπου ο ξένος αχυρώνας στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η αρχαιοελληνική δόξα.
ΠΩΩΩΩΩΩ...ΜΕΣΑ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΜΑΓΚΑ..ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙΣ ΝΑ ΟΥΜ
29.12.2015, 18:58:47

Ανώνυμος 36307 έγραψε...
~
Κλαψ μου βρίζουν την μητέρα-παρτίδα. Είναι εθνομηδενιστές, σνιφ, σνιφ. Ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης και οι παίονες. Τί σχέση έχεις με όλα αυτά βρε καρπαζοεισπράκτορα ονειροπαρμένε χατζηρωμιέ;

31.12.2015, 10:34:24

Ανώνυμος 36310 έγραψε...

Εντυσαν με... συνολάκια τα έργα του Φειδία.
Ο Κέκροπας, που κλήθηκε από την Αθηνά και τον Ποσειδώνα ως κριτής-δικαστής στη φιλονικία τους ως προς την Αθήνα, παρουσιάζεται ντυμένος σαν χίπι, με την Πάνδροσο δίπλα του.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64309886
Καλέ συγχύστηκα!

31.12.2015, 11:33:38

Ανώνυμος 36325 έγραψε...
γεματα απο σοβαρο αντιλογο και τεκμηριωμενα ιστορικα επιχειρηματα τα δυο παραπανω σχολια......και φυσικα τινγκα στον αντιρατσισμο.....
el ereyna και ξερο ψωμι....καλα που υπαρχετε και εσεις και περναει ευχαριστα ο καιρος

02.01.2016, 09:42:56

Ανώνυμος 36326 έγραψε...
'''''Κλαψ μου βρίζουν την μητέρα-παρτίδα''''

Εγω τουλαχιστον λεω ποια ειναι η δικια μητερα πατριδα ...δεν το κρυβω...πονηροοουυυλη...δεν υποδυομαι μια τον εθνομηδενιστη και μια τον δωδεκαθειστη....
02.01.2016, 09:47:12

Ανώνυμος 36328 έγραψε...
https://www.youtube.com/watch?v=E7gEahZbn7s
ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙΟ ΤΖΕΦΡΥ ΚΑΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ
03.01.2016, 09:53:27

Ανώνυμος 36570 έγραψε...
Το πρώτο σχολείο, Ελληνόγλωσσο, στην πόλη ιδρύθηκε το 1724, με την υποστήριξη των κατοίκων του γειτονικού Βίτκουκ. Το σχολείο αυτό καταστράφηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά ξαναχτίστηκε το 1830. Το 1857 λειτουργούσε στην πόλη Ελληνικό σχολείο θηλέων. Το 19ο αιώνα διάφοροι ντόπιοι ευεργέτες όπως ο Ιωάννης Πάγκας δώρησαν χρήματα για την προώθηση της Ελληνικής παιδείας και πολιτισμού στην Κορυτσά, όπως το Μπάγκειο Γυμνάσιο.
ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΕ ΜΕΤΟ ΖΟΡΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΟΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΜΑΣΑΤΕ.....ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ
15.01.2016, 23:08:20

Ανώνυμος 36703 έγραψε...
ΓΡΑΦΕΙ Η '''' ΕΛΕΥΘΕΡΗ''' '''''ΕΡΥΕΝΑ'''' , ΕΙΡΩΝΙΚΑ [ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΛΑΟ ΕΧΕΙ ΜΕΝΟΣ] «Ιλλυριοί» ζουν ανάμεσα
στους «μακεδόνες» τής ΠΓΔΜ.
Νοτιότερα ζουν «έλληνες».
ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ,ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ , ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.......ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΛΑΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΟ.....
ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ....ΟΙ '''ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.....ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ..... ΟΙ '''ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ''' ΜΙΛΑΝΕ ΣΛΑΒΙΚΑ ΑΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ [ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΣΛΑΒΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΣΛΑΒΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ 800 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΑΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ] ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ [ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ....ΑΡΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΥΤΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ....ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ......
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ '''''ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ''''''..... ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ.....ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΙΛΛΥΡΙΚΑ [ ΜΟΝΟ 500 ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΙΚΑΖΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ Η ΑΠΛΑ ΠΑΛΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΡΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ]...ΑΡΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ [ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΚΤΑΤΙΝΗΣΤΕΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΦΟΥ ΜΙΛΙΟΤΑΝΕ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ......ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΛΛΥΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΑ,...ΑΦΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΒΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΟΡΥΤΣΑ [ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ]....ΑΡΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ....''''ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ''' ΚΑΙ ''''ΙΛΛΥΡΙΩΝ'''''..... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ[ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ] ....ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΕΜΑΣ.....ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙ....
19.01.2016, 10:14:44

Ανώνυμος 36819 έγραψε...
ΑΡΕ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΡΕΥΝΙΩΤΕΣ ...Ο όρος φιλέλλην, ο οποίος απεδόθη στο βασιλιά Αλέξανδρο Α΄ TON MAKΕΔΟΝΑ , δεν έχει τη σημερινή σημασία, ώστε να υποτεθεί ότι δεν ήταν Έλλην,
αλλόφυλος. Είχε τη σημασία του φιλογενούς, του ανθρώπου ο οποίος ήταν
κήρυκας της πανελλήνιας ιδέας, του ανθρώπου ο οποίος αγαπούσε όλους τους Έλληνες, σε αντίθεση με τον Έλληνα εκείνον ο οποίος αγαπούσε μόνο την πόλη-κράτος του. -ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ?
Ο Ξενοφών, επίσης, αποκαλεί φιλέλληνα το Σπαρτιάτη βασιλιά, στρατηγό Αγησίλαο:
''Ει γε μην αυ καλόν Έλληνα όντα φιλέλληνα είναι, τίνα τις είδεν άλλον στρατηγόν ή πόλιν ουκ εθέλοντα αιρείν, αλλ΄ είπεν άρα,
Φεύ, Ελλάς, οπότε οι νυν τεθνηκότες ικανοί ήσαν ζώντες νικάν μαχόμενοι πάντας τους βαρβάρους''
Ξενοφωντας, Αγησίλαου, Βιβλιο Ζ΄ εδαφια 4,5)
Ο όρος ''καλόν Έλληνα όντα φιλέλληνα είναι''
σημαίνει ότι, καλός Έλληνας είναι εκείνος που αγαπάει όλη την Ελλάδα και είναι φιλόπατρις και οχι φιλοπολις''
Ο Ξενοφωντας αποκαλει τον Σπαρτιατη στρατηγο Αγησιλαο 'Φιλελλην'. Τι ειναι ο Αγησιλαος ? Αυστραλος ? η '''Μακεδονας-μη Ελληνας'''
24.01.2016, 12:04:56

Ανώνυμος 36820 έγραψε...
Φιλέλλην, ηνος, ο, η, ο αγαπών τους έλληνας, ως επί το πλείστον επί ξένων ηγεμόνων... Liddell & Scott
24.01.2016, 12:53:43

Ανώνυμος 36823 έγραψε...
αυτο που λεςε ρε ανωνυμε ισχυει για σημερα.....ειπαμε τα χρονια εκεινα ειχε εντελως αλλη σημασια...ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;;;..επεται συνεχεια....να ποια η σημασιατου φιλελλην τα αρχαια χρονια......
Ο Ισοκράτης στον Παναθηναϊκό, ο οποίος εκφωνήθηκε το 339 π.Χ. λέγει για τον όρο φιλέλλην: ''Οίός περ ο λόγος ο διαναγνωσθείς εστιν, εν ώ πεποίηκας τους μεν σούς προγόνους ειρηνικούς και φιλέλληνας και της ισότητος της εν ταις πολιτείαις ηγεμόνας, Σπαρτιάτας δ΄ υπεροπτικούς και πολεμικούς και πλεονέκτας, και τοιούτους οίους περ αυτούς είναι πάντες
υπειλήφασιν’’.
(Ισοκρατης Παναθηναικος εδαφιο 241)
Τι εχουμε εδω ??? Ο ισοκρατης στον λογο του αποκαλει ολους τους Αθηναιους ειρηνικους και Φιλελληνες !!!!!!!! μηπως και οι Αθηναιοι ειναι Αυστραλοι ?
Ο Ισοκράτης ονομάζει Φιλέλληνα και τον Φίλιππο.
''Εστιν ουν ανδρός μέγα φρονούντος και φιλέλληνος και πορρωτέρω των άλλων τη διανοία καθορώντος...''. (Ισοκρατης Φίλιππος, βιβλιο ν 122).
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ -> '' Είναι λοιπόν ιδιαίτερο
χαρακτηριστικό ανδρός μεγαλόφρονος και φιλέλληνος του οποίου οι σκέψεις να πηγαίνουν μακρύτερα από τις σκέψεις των άλλων….'' !!!!!!!
ΕΠΙΣΗΣ.....
Ο Πλατωνας στην πολιτεια του, φατσα-καρτα !!!
''Καλόν Έλληνα όντα φιλέλληνα''
Πλατωνα Πολιτεία, βιβλιο Ε εδαφιο 470 12 σειρα
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ...ΤΟ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΕΡΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΟΣ ΑΡΑ ΜΗ ΕΛΛΗΝΟΣ ΣΑΣ ΓΥΡΙΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ......
ΑΠΟΔΕΙΞΑΤΕ ΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΠΟΔΟ...ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΛΗΝΕΣ

24.01.2016, 17:49:20

Ανώνυμος 36824 έγραψε...

Αυτή η συμμετοχή του εις τους Όλυμπιακούς άποδεικνύει την Ελληνικότητα του Γένους του.
Ας σημειωθή ότι πολλοί άλλοι Μακεδόνες, κοινοί θνητοί και όχι μόνον εκ της βασιλικής οικογενείας, φέρονται άναγεγραμμένοι ως νικηταί εις τους Όλυμπιακούς 'Αγώνας, εις τους όποιους μόνον ‘Έλληνες είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν
(π. χ. ο Κλείτων, δια τον όποιον ό/Διόδωρος, (ΧΥΙΙ, 82, I), γράφει το εξής :
«Όλυμπιάς δ’ ήχθη τρίτη πρός ταίς εκατόν δέκα, καθ' ήν ένίκα στάδιον Κλείτων Μακεδών»).
Εις έπίσκεψίν του εις 'Αθήνας ο 'Αλέξανδρος Α' άνεκηρύχθη
«Πρόξενος και Φίλος»,
δηλαδή αντιπρόσωπος των Αθηναίων εις την Αυλήν του και προστάτης των συμφερόντων των Αθηνών.
ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΛΙ...
Εξάλλου γι’ αυτό πήρε και το προσωνύμιο «Αλέξανδρος ο Φιλέλλην», κάτι που επίσης δείχνει ότι δεν ήταν Έλληνας.
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ,ΣΥΝΘΕΣΗ 2 ΑΛΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ [ΑΛΕΞΩ ΚΑΙ ΑΝΔΡΑΣ] ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ...[ΠΕΡΙ-ΑΝΔΡΟΣ ΜΕ-ΑΝΔΡΟΣ , ΑΛΕΞ-ΙΚΛΗΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΛΛΗΝΙΚΑ]..ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝ ΔΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ [ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ]...ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ...ΔΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΓΑΝΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ [ ΑΦΟΥ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΚΡΑΤΗ ΚΛΠ].... ΙΔΟΥ.....όμως ανήλθε στο θρόνο, μετά το θάνατο του πατέρα του, αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει την Περσική κυριαρχία και τον Ξέρξη στην εκστρατεία του κατά των Ελλαδικών πόλεων-κρατών, κατά την οποία όμως έδειξε ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα απέναντί τους όπως όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Α’ , γιος του Αμύντα, κατεβαίνει στην Αθήνα και προειδοποιεί ως Έλλην, καθώς λέει ό ίδιος σε λόγο του που έβγαλε στην Αθήνα, τους άλλους Έλληνες (Αθηναίους και Σπαρτιάτες ) για την πρόθεση εισβολής των Περσών στην Ελλάδα: «Άνδρες Αθηναίοι… Αυτός τε γαρ Έλλην γένος ειμί τω αρχαίονΚΛΠ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΕΛΛΗΝ
24.01.2016, 17:56:08

Ανώνυμος 36825 έγραψε...
Αυτή η συμμετοχή του εις τους Όλυμπιακούς άποδεικνύει την Ελληνικότητα του Γένους του.
Ας σημειωθή ότι πολλοί άλλοι Μακεδόνες, κοινοί θνητοί και όχι μόνον εκ της βασιλικής οικογενείας, φέρονται άναγεγραμμένοι ως νικηταί εις τους Όλυμπιακούς 'Αγώνας, εις τους όποιους μόνον ‘Έλληνες είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν
(π. χ. ο Κλείτων, δια τον όποιον ό/Διόδωρος, (ΧΥΙΙ, 82, I), γράφει το εξής :
«Όλυμπιάς δ’ ήχθη τρίτη πρός ταίς εκατόν δέκα, καθ' ήν ένίκα στάδιον Κλείτων Μακεδών»).
Εις έπίσκεψίν του εις 'Αθήνας ο 'Αλέξανδρος Α' άνεκηρύχθη
«Πρόξενος και Φίλος»,
δηλαδή αντιπρόσωπος των Αθηναίων εις την Αυλήν του και προστάτης των συμφερόντων των Αθηνών.
ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΛΙ...
Εξάλλου γι’ αυτό πήρε και το προσωνύμιο «Αλέξανδρος ο Φιλέλλην», κάτι που επίσης δείχνει ότι δεν ήταν Έλληνας.
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ,ΣΥΝΘΕΣΗ 2 ΑΛΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ [ΑΛΕΞΩ ΚΑΙ ΑΝΔΡΑΣ] ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ...[ΠΕΡΙ-ΑΝΔΡΟΣ ΜΕ-ΑΝΔΡΟΣ , ΑΛΕΞ-ΙΚΛΗΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΛΛΗΝΙΚΑ]..ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝ ΔΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ [ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ]...ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ...ΔΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΓΑΝΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ [ ΑΦΟΥ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΚΡΑΤΗ ΚΛΠ].... ΙΔΟΥ.....όμως ανήλθε στο θρόνο, μετά το θάνατο του πατέρα του, αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει την Περσική κυριαρχία και τον Ξέρξη στην εκστρατεία του κατά των Ελλαδικών πόλεων-κρατών, κατά την οποία όμως έδειξε ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα απέναντί τους όπως όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Α’ , γιος του Αμύντα, κατεβαίνει στην Αθήνα και προειδοποιεί ως Έλλην, καθώς λέει ό ίδιος σε λόγο του που έβγαλε στην Αθήνα, τους άλλους Έλληνες (Αθηναίους και Σπαρτιάτες ) για την πρόθεση εισβολής των Περσών στην Ελλάδα: «Άνδρες Αθηναίοι… Αυτός τε γαρ Έλλην γένος ειμί τω αρχαίονΚΛΠ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΕΛΛΗΝ
24.01.2016, 17:56:08

Ανώνυμος 36853 έγραψε...
Μακεδόνες, που έλαβαν μέρος εις τους Ολυμπιακούς αγώνες, ήταν οι ακόλουθοι:
• Ο Βασιλέας Αλέξανδρος Α, στην 80η Ολυμπιάδα, το 460 π.Χ. Έτρεξε το Στάδιο και ήλθε δεύτερος με διαφορά στήθους.
• Ο Βασιλέας Αρχέλαος Περδίκας, αγωνίσθηκε στην 93η Ολυμπιάδα, το 408 π.Χ. και κέρδισε στους Δελφούς στο αγώνισμα των τεθρίππων.
• Ο Βασιλέας Φίλιππος Β΄ αναδείχθηκε τρεις φορές Ολυμπιονίκης. Στην 106η Ολυμπιάδα, το 356 π.Χ. έτρεξε με το άλογό του. Στην 107η Ολυμπιάδα, το 352 π.Χ. έτρεξε με τα τέθριππά του. Στην 108η Ολυμπιάδα, το 348 π.Χ., νίκησε στη συνωρίδα.
• Ο Κλίτων νίκησε στο Στάδιο στην 113η Ολυμπιάδα, το 328 π.Χ.
• Ο Δαμασίας ο Αμφιπολίτης έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 115η Ολυμπιάδα, το 320 π.Χ.
• Ο Λάμπου ο Φιλιππίσιος, αναδείχθηκε νικητής τεθρίππων στην 119η Ολυμπιάδα, το 304 π.Χ.
• Ο Αντίγονος έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 122η Ολυμπιάδα, το 292 π.Χ. και στην 123η Ολυμπιάδα το 288 π.Χ.
• Ο Σέλευκος έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 128η Ολυμπιάδα, το 268 π.Χ.
• Στην 128η Ολυμπιάδα, το 268 π.Χ., νίκησε μια γυναίκα από τη Μακεδονία στο αγώνισμα των συρομένων από πώλους αρμάτων (συνωρίδα πώλων). Ο Παυσανίας αναφέρει «νικητές λένε πως αναδείχθηκαν στη συνωρίδα μια γυναίκα Βελεστίχη από την παραθαλάσσια Μακεδονία»
ΑΡΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΤΟΣΟ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ....ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ
25.01.2016, 19:09:37

Ανώνυμος 36854 έγραψε...
Επιπλέον οι Μακεδόνες φορούσαν ένα χαρακτηριστικό καπέλο, την "καυσία" (Πολύβιος IV 4,5, Ευστάθιος 1958, Αρριανός Αλεξάνδρου Ανάβασις, VII 22, Στουρζ, Η Μακεδονική Διάλεκτος, 41) που τους ξεχώριζε από τους λοιπούς Έλληνες. Η λέξη "καυσία" προέρχεται από την Ελληνική λέξη για καύση, ζέστη, εξ ου και καύσων. Γι αυτό το λόγο οι Πέρσες τους αποκαλούσαν "yauna takabara", που εννοεί «Έλληνες οι οποίοι φορούν το καπέλο». Το Μακεδονικό καπέλο ήταν πολύ πιο διαφορετικό από τα καπέλα που φορούσαν οι υπόλοιποι Έλληνες στρατιώτες, αλλά οι Πέρσες δεν ξεχώριζαν τους Μακεδόνες, και αυτό γιατί η Μακεδονική ομιλία ήταν επίσης Ελληνική ομιλία (Hammond, Η Μακεδονική Πολιτεία, σελ. 13, J. M. Balcer Ιστορία, 37 [1988] 7).
25.01.2016, 19:24:21

Ανώνυμος 36914 έγραψε...
'''ΤΥΜΒΩΡΥΧΩΝΤΑΣ
ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΞΕΝΟ
ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ''''

ΠΑΛΙ ΜΕΣΑ ΠΕΣΑΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΡΕΥΝΙΩΤΕΣ
28.01.2016, 00:25:53

Ανώνυμος 37830 έγραψε...
«Το δε Άργος τούτον τον χρόνον προείχε των εν τη νύν Ελλάδα καλεομόνη χώρη».

Το δε Άργος Ορεστικό αυτή την εποχή, υπερείχε όλων των περιοχών της ονομαζομένης Ελλάδος.

Ηροδότου Ι,Ι, 2

09.03.2016, 22:43:40

Ανώνυμος 37970 έγραψε...
τη μια δωδεκαθειστης ... την αλλη εθνομηδενιστης...
μαλλον τα παιρνει χοντρα το παιδι
29.03.2016, 10:07:27

Ανώνυμος 38540 έγραψε...
Κλαψ μου βρίζουν την μητέρα-παρτίδα. Είναι εθνομηδενιστές, σνιφ, σνιφ. Ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης και οι παίονες. Τί σχέση έχεις με όλα αυτά βρε καρπαζοεισπράκτορα ονειροπαρμένε χατζηρωμιέ
ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ , ΚΑΙ HAIL HITLER.
ΑΦΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΕΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .. ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΛΑΛΑΚΙΕΣ...
13.05.2016, 13:28:35

Ανώνυμος 39158 έγραψε...
Ανώνυμος 36853

Γιατί όμως ο Αλέξανδρος Ά έμεινε στην ιστορία γνωστός ως "Φιλέλληνας" και "εντελώς τυχαία" ήτανε και ο πρωτος Μακεδόνας που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες: Μήπως πήρε δια της βίας μέρος:
Μήπως φιλελληνας ονομάστηκε διότι οι Μακεδόνες δεν ήτανε Έλληνες αλλά άρχισαν μώλις να εξελληνίζονται μια και η αρχαία Ελλάδα ήτανε αίγλη του πολιτισμού, όως σήμερα η βόρειος Αμεριη για τους φτωχούς υποανάπτικτους λατινο-αμερικάνους που παιρνούν καθημερινώς παράνομα τα σύνορα για να γίνουν και αυτοί βορειο-αμερικάνοι πολίτες;
27.07.2016, 18:10:10

Ανώνυμος 39159 έγραψε...
Έλληνες λόγιοι για τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες
Αδαμάντιος Κοραής (1819):
"Το έθνος είναι πτώμα σπαραττόμενον από κόρακας (...) Όλην του την αρετή του αφαίρεσεν η δουλεία. Ιδού η ζωγραφία μας, αφ' ότου μας επάτησεν ο Φίλιππος εώς εις το έτος 1453. Αλλάξαμε δεσπότας διαφόρους, άλαλοι και ανόητοι"
[Αδ. Κοραή, "Στοχασμοί Κρίτωνος", σ. 5 - βλ. και "Έρανος εις Αδαμάντιον Κοραή", 1965, σελ. 147]

Αδαμάντιος Κοράης (1824):
"Οι Μακεδόνες (...) επροχωρούσαν καθημέραν εις την κατάλυσιν της ελευθερίας [της Ελλάδος] (...) και δουλωμένοι [οι Έλληνες] εις τους Μακεδόνας (...) Μετά την Μακεδονικήν δεσποτείαν έπεσαν υπό κάτω εις των Ρωμαίων την εξουσίαν και τέλος στους Τούρκους"
[Αδ. Κοραή, "Εφημερίς του Κάτω Κόσμου" - βλ. Δημ. Γκίνη, "Τα ανώνυμα έργα του Κοραή", 1948, σ. 54-55]

Παναγιώτης Κοδρικάς(1794):
"Η δυστυχής Ελλάς (...) άρχισε ολίγον κατ΄ ολίγον να χάνει μαζί με την ένδοξόν της ελευθερίαν (...) και την παλαιά εκείνην της γλώσσης ευγένεια. Αι αλλεπάλληλοι έφοδοι όπου κατά καιρούς εδοκίμασεν από διάφορα έθνη, πότε Μακεδόνων, πότε Ρωμαίων και ενίοτε Γότθων..."
[στον πρόλογο της μτφ. του Fontenelle "Περί πληθύος κόσμων" - βλ. Γ. Λαδά & Αθ. Χατζηδήμου, "Ελληνική βιβλιογραφία των ετών 1791-1795", 1971, σ. 316]

Αθανάσιος Χριστόπουλος (1808):
"Ο Φίλιππος και ο υιός του Αλέξανδρος (...) εκαταδάμασαν επι τέλους όλην την Ελλάδα και την υπέταξαν εις το Μακεδονικόν κράτος".
["Πολιτικά Σοφίσματα", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.10 (1960), σ. 59]

Μιχαήλ Περδικάρης (1811):
" Το Γένος των Ελλήνων, ω φίλτατε αναγνώστα (...) αφού κατ' αρχάς αυτό επολιτεύθη δι’ αιώνων κάθ' εαυτό αυτοδέσποτον και αυτεξούσιον, υπετάγη, πρώτον μεν εις το Μέγαν Αλέξανδρον, ύστερον δε εις Ρωμαίους".
["Ρήγας ή κατά ψευδοφιλελλήνων", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.11 (1961), σ. 23 & 33-34]

Γρηγόριος Σαράφης (1818):
"Οι Αθηναίοι και οι Λακεδαιμόνιοι, επειδή εσκανδαλίσθησαν μεταξύ των, διήρεσαν την Ελλάδα εις δύο μέρη και αφού 27 ολόκληρους χρόνους επολέμησαν μεταξύ των νικώντες και νικώμενοι, τοσούτον αδυνάτησαν ώστε κατεδουλώθησαν πρώτον μεν υπό των Μακεδόνων, έπειτα δε επί των Ρωμαίων (...) καταστασθέντες δούλοι"
[Γρ. Σαράφη, "Λόγοι Εκκλησιαστικοί", Κυδωνίες 1909, σ. 98]

εκδότης του περιοδ. "Μέλισσα" (1819):
"Τι συνέβη μετά ταύτα; [ενν. τη διχόνοια των Ελλήνων] Οι Μακεδόνες κατεδούλωσαν την πατρίδα του Μιλτιάδου. Τι έπειτα; Οι Ρωμαίοι την κατεσπάραξαν. Τι τελευταίον; Αλλ' η χειρ μου τρέμει και ο κάλαμος πίπτει..."
[Μέλισσα, τευχ. 1, Ιούλιος 1819, σ. 100]

Ανώνυμος (1823):
"Το Γένος μας αφού εξέπεσε (...) υπεδουλώθη εις τον ζυγόν των Μακεδόνων, Ρωμαίων, και εν εσχάτοις εις τον παρόντα βαρύν ζυγόν"
[Ι.Οικονόμος, "Επιστολαί διαφόρων", 1964, σ. 421 & 445]

Αλέξανδρος Σούτσος (1836):
"(...) τας προγονικάς εκείνας διχονοίας, αίτινες καταστήσασαι αυτήν [την Ελλάδα] έρμαιον της Μακεδονίας και Ρώμης, κατέλυσαν την ανεξαρτησίαν της"
[Αλ. Σούτσος, "Ελληνική Πλάστιγξ", 1836, σ. 18]

Κωνσταντίνος Σχινάς, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Όθωνος (1837):
"Η Ελλάς (...) υποκύψασα έπειτα, με οικτράν μόνην αυτονομίας σκιάν, εις των Μακεδόνων την κυριαρχίαν..."
[λόγος εκφωνηθείς κατά τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου στις 3/5/1837 - βλ. Κ. Δημαρά, "Εν Αθήναις τη 3 Μαΐου 1837", 1987, σ. 31κε. & 136κε.]

Γεώργιος Κοζάκης-Τυπάλδος (1839):
"Η δε Ελλάς στερηθείσα άπαξ της ελευθερίας της, έγινε πρώτον μεν επαρχία Μακεδονική, ύστερον δε Ρωμαϊκή, Γραικορωμαϊκή..."
[Γ. Κοζάκης-Τυπάλδος, "Φιλοσοφικόν δοκίμιον περί της προόδου και της πτώσεως της παλαιάς Ελλάδος", 1839, σ. 495-496]

Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1841):
"Ο Φίλιππος έπραξεν άλλον της νίκης εκείνης [της Χαιρωνείας] ολεθριότερον, εγέννησε τον Αλέξανδρον"
[Σύνοψις των Πρακτικών της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών, 1846, σ. 102]

Νικόλαος Σαρίπολος (1848):
"(...) πέπλος μέλας δουλείας επισκιάζει την Ελλάδα, εποχή μακράς καταστροφής, εποχή άγονος. Τους Μακεδόνας διαδέχονται οι Ρωμαίοι, τους Ρωμαίους οι βάρβαροι του Βορρά, τούτους δε οι αιμοχαρείς της Κασπίας περίοικοι."
[Νικ. Σαρίπολος, "Λόγος εκφωνηθείς την 21 Οκτωβρίου 1848 κατά την έναρξιν της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών πολιτευμάτων", 1848, σ 24]

Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1849):
"Η Μακεδονική εποχή δύναται ευλόγως να διακριθή από της Ελληνικής, διότι το Μακεδονικόν έθνος εξεπλήρωσεν, εν τη Γενική Ιστορία, εντολήν άλλην παρά το Ελληνικόν".
Παρακάτω, αναφερόμενος στη μάχη της Χαιρώνειας, γράφει ότι συγκρούσθηκαν οι Έλληνες με τους Μακεδόνες.
[ Κων. Παπαρρηγόπουλος, "Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας", 1849, σ. 191-193 & 235-236]

27.07.2016, 18:14:51

Ανώνυμος 39844 έγραψε...
Γιάννη να συμφωνήσω σε όλα...αλά βρε αδελφέ τι ζόρι τραβάς για το αν θέλουν να λέγονται έλληνες ή μακεδόνες;
06.10.2016, 19:36:17

Ανώνυμος 41355 έγραψε...
dhen tha apaskolo, gia ti eko alo gnomi.
03.03.2017, 18:22:23

Ανώνυμος 41658 έγραψε...
Οι Δωριείς είναι η ουσία του Ελληνισμού.
16.03.2017, 23:00:13

Ανώνυμος 41681 έγραψε...
αρθογραφία τρίχες...δεν βασίζεται πουθενά...είναι κρεμασμένη στην αμφι βολία,ότι χειρότερο....
κίμωνας.
18.03.2017, 18:45:12

Ανώνυμος 42082 έγραψε...
Του Φιλίππου Β είναι ο τάφος. http://history-of-macedonia.com/2017/03/11/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%cf%84%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%ae%ce%ba%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd/
08.04.2017, 10:04:35

Ανώνυμος 43445 έγραψε...
Μαλλον δεν ισχυει οτι ο Φιλιππος ονομαστηκε φιλελληνας επειδη δεν ηταν Ελληνας. Ο Φιλιππος, εξελληνισμενος ων, ειχε την ψευδαισθηση περι Ελληνικης καταγωγης και οι Ελληνες απλως τον πιστεψαν χαιβανια οντες, αφηνωντας τον να αγωνιστει. Περι της μη αποκλειστικα Ελληνικης, και βασικα βαρβαρης καταγωγης των μακεδονων δεν χωρανε αμφιβολιες. Η γλωσσα τους οπως και οι λοιπες της τοτε Βαλκανικης, ηπειρωτικη, ιλλυρικη, θρακικη κτλ. εξαφανιστηκε στα Ελληνιστικα χρονια και η Ελληνικη τις εθαψε χαρη στην προιστορια της στην ανατολια οπου μετατοπιστηκε το κεντρο πολιτικο κεντρο βαρους ενω οι γηγενεις γλωσσες τις ανατολιας σταδιακα πεθαναν και αυτες. Ισως η Ελληνικη ειναι η μοναδικη περιπτωση παγκοσμιως οπου η γλωσσα ενος βιολογικα νεκρου απο αιωνων εθνους επιβιωνει μετα τον θανατο του για το μεγαλυτερο καταγεγραμμενο διαστημα ενω αποτελει και την πιο παλαια μαρτυρημενη ζωσα γλωσσα παγκοσμιως. Βεβαια η γλωσσα των ρωμιων της Τουρκοκρατιας ηταν ενα μιξοβαρβαρο ιδιωμα και οι περισσοτερες λεξεις του καθημερινου πρακτικου λεξιλογιου τουρκικες. Οι εκκλησια ηταν αυτη που διατηρησε εν ζωη τα αρχαιοπρεπη λεξικολογικα στοιχεια της Ελληνικης και κατεστησε δυνατην την υπαρξη της καθαρευουσας και μεσω αυτης της κοινης νεοελληνικης οπως μας ειναι γνωστη που ειναι μια μιξη δημοτικης και καθαρευουσας. Μεγιστη ειρωνεια για τους απανταχου αρχαιοπληκτους που λοιδορουν τον χριστιανισμο.

Αλλη μια περιεργη ειρωνεια ειναι το γεγονος οτι η αιγλη της αρχαιοελληνικου πολιτισμου στα ματια των Ρωμαιων δυτικοευρωπαιων αντικειμενικα στηριζεται σε μια εκστρατεια με ηγετη εναν λαο μη Ελληνικης καταγωγης. Χωρις την Ελληνιστικη κατακτηση κανεις δεν θα ειχε εκλαβει τους αρχαιους Ελληνες σαν κατι ασυνηθιστο η σπουδαιο ουτε θα ειχε ενδιαφερον η αντιγραφη και επιβιωση των αερολογιων και αμπελοφιλοσοφιων τους. Λιγοι ξερουν, οχι μονο οι απογονοι ζωοκλεφτων του προτεκρορατου αλλα ακομα και μορφωμενοι του εξωτερικου, οτι η συμβολη των αρχαιων Ελληνων στην νεοτερη τεχνικη και επιστημη υπηρξε ουσιαστικα μηδαμινη. Καποια στιγμη ας κανετε αφιερωμα και σε αυτον τον θρυλο.
12.07.2017, 06:50:07


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

9+3=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...