Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΕΛΛΑΔΑ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ
ΥΠΑΡΞΕΙ
ΠΟΤΕ


Φαντασίωση
του νεορωμέικου εθνικισμού
η δήθεν διαχρονική
ελληνική ιστορική πορεία


Έγραψε στις 02.10.2015 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή


Το σημερινό κρατίδιο της Ρωμιοσύνης βαυκαλίζεται να ονομάζεται Ελλάδα, αλλά Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ, οι δε σλαβο-τουρκο-αρβανιτο-βλάχικης κ.λπ. καταγωγής υπήκοοί του, ψευδωνύμως φέρουν το όνομα έλληνες.

Λόγω των πολέμων, των επιδημιών κ.ά., οι έλληνες σαν φυλή είχαν αρχίσει ήδη να εκλείπουν από την ελληνιστική λεγόμενη εποχή. Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες δεν υπάρχουν πλέον έλληνες. Η λέξη έλληνας τον Μεσαίωνα χρησιμοποιείτο με την έννοια του ειδωλολάτρη κι όχι με κάποια φυλετική ή εθνική χροιά.
Εθνική χροιά πήρε η λέξη μόλις τους τελευταίους δύο αιώνες με την άνοδο των εθνικισμών στα απομεινάρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Κατά την οθωμανική περίοδο, δεν υπήρχαν έλληνες ή/και Ελλάδα. Υπήρχε η οθωμανική αυτοκρατορία και οι ρωμιοί, οι χριστιανοί δηλαδή, υπήκοοί της.

Αν πάμε πιο πίσω, την βυζαντινή περίοδο, πάλι δεν υφίσταντο έλληνες και Ελλάδα. Υπήρχε η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία και οι πολλών και διαφόρων φυλών υπήκοοί της.

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, θα διαπιστώσουμε, ότι και στην αρχαία εποχή δεν υπήρχε ενιαία Ελλάδα. Στον ελλαδικό χώρο κατά καιρούς έζησαν διάφοροι λαοί σε διάφορες χρονικές περιόδους π.χ. μινωίτες, μυκηναίοι, μακεδόνες κ.λπ., τους οποίους στις μέρες μας θεωρούμε όλους έλληνες.

Ακόμα και κατά την κλασική περίοδο δεν υπήρχε Ελλάδα. Στον ελλαδικό χώρο υπήρχαν πόλεις ̶ κράτη, που συνεχώς αλληλοσπαράζονταν μεταξύ τους. Μπορεί κάποιοι από αυτούς να είχαν συνείδηση, ότι ήταν έλληνες, δεν είχαν κανένα πρόβλημα όμως, να συμμαχήσουν με τους πέρσες, προκειμένου να κατατροπώσουν κάποια άλλη ανταγωνιστική τους ελληνική πόλη.  Αυτό το έκαναν συνεχώς και όλοι (Αθήνα, Σπάρτη, Θήβα κ.ά.).

Το ίδιο γινόταν και σε προσωπικό επίπεδο. Πολλές κορυφαίες πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες του αρχαίου κόσμου, που επιπλέον διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο σε μάχες εναντίον των περσών (π.χ. Θεμιστοκλής κ.ά.) άλλαζαν στρατόπεδο. Πήγαιναν στην Αυλή του πέρση βασιλιά, που τους καλοδεχόταν και τους ανέθετε σημαντικά πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα. Ύστερα, χωρίς καθόλου τύψεις, πολεμούσαν στο πλευρό των περσών εναντίον των ελλήνων.

Χιλιάδες έλληνες εξ άλλου, απλοί οπλίτες, ναύτες, αλλά και στρατηγοί υπηρετούσαν στον περσικό στρατό κατά τη διάρκεια των Μηδικών. Όλοι αυτοί  πολέμησαν εναντίον των άλλων ελλήνων του ελλαδικού χώρου.

Οι σύγχρονοι ρωμιοί ιστορικοί εκπλήσσονται, όταν περιγράφουν τις πάμπολλες περιπτώσεις συμμαχιών ελλήνων─περσών εναντίον ελλήνων και χρησιμοποιούν φράσεις, όπως ανήκουστο, θλιβερό κ.λπ.. Παρουσιάζουν δε το φαινόμενο σαν ένα «σαράκι», «χαρακτηριστικό της φυλής μας», που δήθεν τρώει την Ελλάδα, δεν την αφήνει να μεγαλουργήσει και άλλα τέτοια φληναφήματα.

Όλα αυτά είναι φαντασιώσεις, που πηγάζουν από το μυθολόγημα της δήθεν ιστορικής συνέχειας της Ελλάδας στο χώρο και στο χρόνο. Αν αντιληφθούμε, ότι Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ, ότι είναι ένα ιδεολόγημα, το οποίο υφίσταται μόνο στα μυαλά μας, μόνο τότε θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε καλύτερα την ιστορική αλήθεια και να εξηγήσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα.

Στο παρακάτω άρθρο περιγράφονται δειγματοληπτικά χαρακτηριστικές ιστορικές στιγμές, κατά τις οποίες έλληνες, για το συμφέρον της πόλης─κράτους τους ή ακόμα και για προσωπικό όφελος, συμμάχησαν με τους πέρσες και πολέμησαν εναντίον των άλλων ελλήνων.

Ιωνικές πόλεις
Στην εκστρατεία του Δαρείου το 513 π.Χ. ήταν απίστευτη η κίνηση και η δραστηριότητα, που δημιουργήθηκε στα ιωνικά λιμάνια, όπου υπήρχαν οι πόροι, οι οποίοι θα εξασφάλιζαν την επιτυχία της. Βοήθησαν τον Μεγάλο Βασιλιά όχι μόνο οι τύραννοι, που έλπιζαν σε αμοιβές και αξιώματα, αλλά και ο απλός λαός, γιατί τα ιωνικά εκείνα λιμάνια ήταν τόσο συνδεδεμένα με τον Πόντο, ώστε ο εμπορικός τους βίος θα ήταν αδύνατος χωρίς τη συνεχή επικοινωνία με τις υπερβόρειες αγορές. Η συμμετοχή των ιώνων στην εκστρατεία αυτή ήταν καθολική και συμπαρέσυρε κι άλλες ελληνικές πόλεις.

Οι ίωνες τύραννοι αποτέλεσαν το πολεμικό συμβούλιο του Μεγάλου Βασιλιά, ολόκληρη δε η ελληνική ανάπτυξη τέθηκε στην υπηρεσία του Δαρείου.

Με τη στάση αυτή, οι ελληνικές πόλεις της Ιωνίας έδωσαν στο Δαρείο τα μέσα ενίσχυσης και απειλής κατά των άλλων ελληνικών πόλεων του κυρίως ελλαδικού χώρου. Συνεπαρμένοι από το εμπορικό τους δαιμόνιο οι ιωνικές πόλεις έβλεπαν αδιάφορα την περσική διείσδυση στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, πολλές από αυτές δε, δεν απέκρυπταν καν την ευχαρίστησή τους.

Οι σάμιοι είχαν ανοικτούς λογαριασμούς με τους εμπόρους των δωρικών αποικιών, γνώριζαν δε καλά, ότι οι πρώτες καταστροφές θα έπλητταν τις αποικίες των μεγαρέων, τη Χαλκηδόνα και το Βυζάντιο.

Έτσι, οι πρώτες ελληνικές πόλεις της ευρωπαϊκής Ελλάδας παραδόθηκαν στους πέρσες από έλληνες. Ο δε αρχηγός των σαμίων μηχανικών, ο Μανδροκλής, κατασκεύασε την περίφημη  γέφυρα επί του Βοσπόρου, από την οποία πέρασαν τα στρατεύματα του δεσπότη της Ασίας.

Μιλτιάδης
Ο αθηναίος Μιλτιάδης ήταν τύραννος της Θρακικής Χερσονήσου. Με ισχυρό μισθοφορικό σώμα κυρίως αθηναίων, συμμάχησε με τον Δαρείο το 512 π.Χ. και εκστράτευσε μαζί του κατά των σκυθών μαζί με το στόλο των ελλήνων της Ιωνίας. Έφτασαν μέχρι τον Ίστρο ποταμό (Δούναβη), όπου οι έλληνες κατασκεύασαν γέφυρα, από την οποία τα στρατεύματα του Δαρείου εισέβαλαν στην πέρα του Δούναβη χώρα των σκυθών.

Ιστιαίος
Αντί οι πέρσες να υποτάξουν τους σκύθες όμως, αφνιδιάστηκαν. Υπέστησαν μεγάλες ζημιές και ταλαιπωρίες. Τότε, οι σκύθες πρότειναν να καταστραφεί η γέφυρα, οπότε θα επερχόταν έτσι ο όλεθρος της περσικής στρατιάς. Την πρόταση απέρριψαν οι έλληνες άρχοντες της Ιωνίας, κυρίως ο τύραννος της Μιλήτου, Ιστιαίος, του οποίου η γνώμη επικράτησε κι έτσι μπόρεσε να επιστρέψει ο Δαρείος, που αλλιώς θα κατασφαζόταν και πολύ πιθανόν η Περσία, λόγω του συγκεντρωτικού της συστήματος θα κατέρρεε.

Ως αμοιβή του ο Ιστιαίος δέχθηκε δώρα, που ούτε ο ίδιος θα έλπιζε. Του παραχωρήθηκε η Μύρκινος, δίπλα στο Στρυμόνα, όπου υπήρχαν χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία, ανεξάντλητη πηγή ξυλείας και ακτές με λιμάνια.

Αποχωρώντας ο Δαρείος στην Ασία άφησε στην Ευρώπη ισχυρή δύναμη υπό το στρατηγό Μεγάβαζο. Όλα τα ελληνικά φύλα από τη Θράκη μέχρι το Στρυμόνα προσέφεραν γη και ύδωρ στον πέρση βασιλιά και αναγνώρισαν την κυριαρχία του.

Ιππίας
Όταν ο Ιππίας διώχθηκε από την Αθήνα, πήγε στη Σπάρτη, αλλά απέτυχε εντελώς στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην εξουσία στην Αθήνα με τη βοήθεια των σπαρτιατών (506 π.Χ.). Κατόπιν, προσέφυγε στον αδελφό του Δαρείου Αρταφέρνη, σατράπη των Σάρδεων, και ζήτησε τη βοήθειά του για κατάληψη της Αθήνας, στην οποία προσδοκούσε να επανέλθει ως σατράπης, υποσχόμενος να υποτάξει τους αθηναίους υπό τον Μεγάλο Βασιλιά.

Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι οι αθηναίοι έστειλαν πρέσβεις στον Αρταφέρνη και ζήτησαν τη βοήθειά του εναντίον των σπαρτιατών.

Ο Ιππίας, κάτοχος όλων των μυστικών και των αδυναμιών της πατρίδας του, τόνισε στους πέρσες, ότι οι κυριότερες ελληνικές πόλεις βρίσκονταν σε εχθρότητα μεταξύ τους. Η Αθήνα καταπολεμούσε τη Σπάρτη, η Θήβα κι η Αίγινα την Αθήνα κ.τ.λ.. Το σχέδιό του ήταν να ναυπηγηθούν πολλά ιππαγωγά πλοία, προκειμένου να μεταφερθεί πολύ ιππικό, ώστε να βρεθεί σε μειονεκτική θέση το πεζικό της Αθήνας.

Με τις υποδείξεις του Ιππία ο περσικός στόλος κατέλαβε τη Θάσο άνευ κόπου και τα πλοία μεταφέρθηκαν στα Άβδηρα, λόγω της επίκαιρης θέσης της πόλης, η οποία δεσπόζει του βορείου Αιγαίου. Την πλήρη κάρπωση και εκμετάλλευση της περιοχής, πλούσιας όχι μόνο σε δημητριακά και ζωοτροφές γενικά, αλλά και σε μετάλλευμα, υπέδειξε και πάλι ο Ιππίας.

Έμπιστοι του Μεγάλου Βασιλιά συνοδευόμενοι από οπαδούς του Ιππία περιδιάβαιναν ελληνικές πόλεις και νησιά. Όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου καλοδέχτηκαν τους πέρσες.

Ο Ιππίας ήταν αυτός, που υπέδειξε στους πέρσες να αποβιβασθούν στον Μαραθώνα κι από εκεί να επιδιώξουν την άλωση της Αθήνας.

Αρισταγόρας
Ο τύραννος της Μιλήτου Αρισταγόρας, όχι μόνο δέχθηκε την παράκληση των αριστοκρατών για κατάληψη της Νάξου από τους πέρσες, αλλά πήγε αυτοπροσώπως στον Αρταφέρνη και παρουσίασε ως μοναδική την ευκαιρία της περσικής επικράτησης, αν ο σατράπης των Σάρδεων του παρείχε περί τα εκατό πλοία και την «ηθική» υποστήριξη.

Ο Αρταφέρνης αναφέρθηκε αμέσως στα Σούσα και εξέθεσε τα σχέδιά του. Η περσική αυλή αντί των ζητηθέντων εκατό πλοίων, διέταξε να διατεθούν τα διπλάσια. Έτσι, κατά την άνοιξη του 499 π.Χ., εξέπλευσε ο στόλος των διακοσίων πλοίων υπό την αρχηγία του πέρση ναύαρχου Μεγάβαζου και του Αρισταγόρα.

Έφεσος
Κατά την ιωνική επανάσταση (499-493 π.Χ.), όταν οι αθηναίοι κατέπλευσαν στην Έφεσο, αποκρούστηκαν από λυδούς και πέρσες κι αναγκάστηκαν να τραπούν προς τη θάλασσα. Κατά την υποχώρηση, οι εφέσιοι βοήθησαν τους πέρσες, οι οποίοι πλευροκόπησαν το ελληνικό στράτευμα. Επακολούθησε ήττα των αθηναίων και επιστροφή τους στην Αθήνα.

Αίγινα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι διαπραγματεύσεις με την Αίγινα, η οποία κατείχε σπουδαία επίκαιρη θέση απέναντι από την Αθήνα και μια περσική βάση εκεί θα συνέβαλε πολύ στους περσικούς κατακτητικούς σκοπούς. Η Αίγινα, όπως άλλωστε και η Θήβα, πρόλαβε τους πρέσβεις των περσών. Πριν φτάσουν οι πέρσες πρέσβεις στο νησί, πρεσβεία της Αίγινας πήγε στα Σούσα και ζητούσε βοήθεια κατά της Αθήνας και των συμμάχων της, Πλαταιών και Κορίνθου.

Καταστροφή Ερέτριας

Κατά την πολιορκία της Ερέτριας από τους πέρσες, κατάσκοποι των περσών υποσχέθηκαν στους ηγέτες του αριστοκρατικού κόμματος, ότι θα παρέδιδαν στο κόμμα τους την εξουσία. Έτσι, οι πρόκριτοι του κόμματος των ευπατριδών άνοιξαν κρυφά τη νύκτα τις πύλες της πόλης κι επέτρεψαν την είσοδο των πολιορκητών. Μάλιστα, σκότωσαν ύπουλα όλους τους φρουρούς. Η σφαγή υπήρξε ανηλεής, η πυρπόληση τρομακτική και ο εξανδραποδισμός απάνθρωπος. Δεν έμεινε τίποτε στην κυριευθείσα πόλη.

Αλευάδες

Οι Αλευάδες, θεσσαλικός αριστοκρατικός ηγεμονικός οίκος, οι οποίοι διατείνονταν, ότι κατάγονταν απ’ ευθείας από τον Ηρακλή, προκαταβολικά και αυθόρμητα έστειλαν πρέσβεις στα Σούσα και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν για την καθυπόταξη των ελληνικών πόλεων. Η δελεαστική αυτή προσφορά κατέθελξε τον Ξέρξη, που θα κατακτούσε με αυτό τον τρόπο αμαχητί μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Μαντείο των Δελφών
Οι ιερείς των Δελφών, του «Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης» της αρχαίας Ελλάδας, είχαν συνδέσει τις τύχες τους με τους θησαυρούς των Δελφών, τους οποίους δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν. Προφανώς, είχαν συνεννοηθεί με τον Ξέρξη κι αυτό το αποδεικνύουν οι διφορούμενοι και ηττοπαθείς χρησμοί, που έδιναν στους αθηναίους και τους άλλους έλληνες, σκορπίζοντας το δηλητήριο της αποθάρρυνσης, αλλά κυρίως το γεγονός, ότι οι πέρσες δεν έθιξαν τους Δελφούς.

Ο Τίμων από τους Δελφούς, σημαίνων παράγων στο Μαντείο, αλλά έμπιστος του Θεμιστοκλή, επιχείρησε κάτι το πρωτάκουστο. Πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, συνέλαβε καθ’ οδόν τους απεσταλμένους στο Μαντείο, που επέστρεφαν στην Αθήνα, και λογόκρινε τον ύπουλο χρησμό, που έστελνε το ιερατείο, με τον οποίο πρόβλεπε την καταστροφή της Αθήνας, ώστε να αποκαρδιώσει τους ─θεοσεβούμενους και προληπτικούς─ αθηναίους

Κατόπιν, ανάγκασε τους απεσταλμένους να επιστρέψουν στους Δελφούς και με απειλές απαίτησε νέο χρησμό από την Πυθία. Η Πυθία μεταπείστηκε ή μάλλον προσποιήθηκε, ότι μεταπείστηκε και εξέδωσε νέο χρησμό. Ούτε αυτός όμως έλεγε καθαρά να πολεμήσουν τους πέρσες, αλλά περιλάμβανε διφορούμενες κι ακατανόητες λέξεις. Κάπου συμβούλευε για άμυνα στο «ξύλινο τείχος» και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αναφερόταν στο ξύλινο τείχος της Ακρόπολης. Ο πολυμήχανος Θεμιστοκλής όμως, βρήκε τρόπο να «ερμηνεύσει» το χρησμό εκμεταλλευόμενος τη δεισιδαιμονία των αθηναίων πείθοντάς τους, ότι η θεϊκή παραίνεση δεν εννοούσε τα ξύλινα τείχη, αλλά τα ξύλινα καράβια. Έτσι, ο δωδεκαθεϊσμός και το θρησκευτικό ιερατείο, παρά τη θέλησή τους βέβαια, τέθηκαν στην υπηρεσία της πολιτικής του Θεμιστοκλή.

Καταστροφή Φωκίδας πλην Μαντείου Δελφών
Όταν η στρατιά των περσών πέρασε τα στενά της Υάμπολης και της Ελάτειας και εισέλαυνε στη φωκική χώρα, οι φωκείς πήραν όσο μέρος της κινητής τους περιουσίας μπορούσαν και κατέφυγαν στις βραχώδεις κορυφές και στα απρόσιτα άντρα του Παρνασσού. Αλλά οι θεσσαλοί προσφέρθηκαν ως οδηγοί των περσών κι έτσι λεηλατήθηκε και καταστράφηκε όλη η περιοχή παρά τον Κηφισό.

Μοίρα της πολεμικής στρατιάς πήγε στους Δελφούς. Το Μαντείο όμως, παρέμεινε περιέργως άθικτο, όπως και οι τεράστιοι θησαυροί του. Η μόνη πραγματική διαφώτιση του «μυστηρίου», δηλαδή του σεβασμού από μέρους των περσών, είναι, ότι το περσικό στρατηγείο έλαβε δρακόντεια μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η παραμικρή ενόχληση των ιερέων και των περιουσιών του ιερού.

Εννοείται, ότι το ιερατείο κατόπιν διέδωσε, ότι με κεραυνούς ο Δίας έδιωξε τους πέρσες και οι άλλοι θεοί κατακρήμνισαν ολόκληρους βράχους από τα γύρω όρη εναντίον των περσών, που τράπηκαν σε φυγή προ του φαινομένου κι έτσι σώθηκαν τα ιερά και το μαντείο.

Έλληνες ναυτικοί στον περσικό στόλο
Στον περσικό στόλο υπηρετούσαν πολλοί έλληνες πεπειραμένοι ναυτικοί. Είναι χαρακτηριστική η ιδέα του Θεμιστοκλή να γράψει όπου μπορούσε σε διάφορα σημεία προτροπές προς τους έλληνες, που υπηρετούσαν στα περσικά καράβια. Τους συνιστούσε να εγκαταλείψουν τους πέρσες ή να μην πολεμούν με πίστη και θέληση στο πλευρό τους. Με αυτό επιχειρούσε ή να εμποδίσει τους έλληνες να πολεμούν με ενδιαφέρον υπέρ των περσών ή να τους καταστήσει ύποπτους στους πέρσες και συνεπώς άχρηστους σε αυτούς ως πολεμιστές.

Αλέξανδρος Α’
Ο Μαρδόνιος, μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, διαχείμασε στη Θεσσαλία. Κατάρτισε πρεσβείες και προσπάθησε να προσεταιρισθεί διάφορες ελληνικές πόλεις, ιδίως δε ελληνικά ιερά. Εκτός από ικανός στρατιωτικός ήταν και διπλωμάτης. Είχε πολύτιμο όργανο τον βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο Α΄, ο οποίος απολάμβανε εξαιρετικών προνομίων αυτονομίας έναντι καταβαλλόμενων φόρων και παρεχόμενης στρατιωτικής βοήθειας. Ο Αλέξανδρος είχε βοηθήσει τον Ξέρξη εξασφαλίζοντάς του την ακίνδυνη διέλευση των στρατευμάτων του από τον Ελλήσποντο μέχρι τη Θεσσαλία. Ο Μαρδόνιος χρησιμοποίησε τον Αλέξανδρο ως πρέσβη, προκειμένου να προσεγγίσει τους αθηναίους.

Μάχη των Πλαταιών
Κατά τη μάχη των Πλαταιών, απέναντι των αθηναίων τοποθετήθηκαν από τον Μαρδόνιο έλληνες σύμμαχοι των περσών (μακεδόνες, θράκες, θηβαίοι κ.ά.), που υπολογίζονται σε 50.000.

Παυσανίας
Ο Ξέρξης φεύγοντας από την Ελλάδα είχε αφήσει στον Μαρδόνιο όλη την αποσκευή του, που περιείχε πολύ χρυσό, ασήμι και ακριβά υφάσματα. Όταν μετά τη μάχη των Πλαταιών είδε ο Παυσανίας αυτά τα πλούτη στη σκηνή του Μαρδόνιου, διέταξε τους μαγείρους του να του ετοιμάσουν ένα δείπνο, όπως θα το ετοίμαζαν και στον Μαρδόνιο.

Βλέποντας το τραπέζι στρωμένο με το μεγαλοπρεπές δείπνο μέσα στα ασήμια και τα χρυσάφια διέταξε τους δικούς του, να του ετοιμάσουν ένα λακωνικό δείπνο. Κάλεσε τότε τους έλληνες στρατηγούς, να δουν τη μεγάλη διαφορά και περιφρονώντας τα πλούτη τους είπε γελώντας, ότι ο μήδος έδειξε αφροσύνη, διότι ενώ είχε τόσο πλούσια δίαιτα, ήρθε να αφαιρέσει αυτή την ταπεινή τροφή.

Η με έντονη συναισθηματική φόρτιση αυτή στιγμή, που περιγράφεται από τον Ηρόδοτο, είναι προφανώς, για εσωτερική κατανάλωση. Ο Παυσανίας στην πραγματικότητα θαμπώθηκε από τα ασιατικά πλούτη. Μετά την κατάληψη του Βυζαντίου, αφού διευκόλυνε την απόδραση των εκεί αιχμαλωτισθέντων περσών ευγενών, έγραψε προς τον Ξέρξη και του ζήτησε την κόρη του σε γάμο αναλαμβάνοντας να καταστήσει υποχείριο των περσών τη Σπάρτη και τις άλλες ελληνικές πόλεις.

Ο Ξέρξης δέχτηκε κι έστειλε στον Παυσανία αντιπρόσωπους για τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Εν τω μεταξύ όμως, ο Παυσανίας άρχισε να ζει σαν πέρσης μεγιστάνας, γεγονός, που προκάλεσε τη δυσφορία των συμμάχων. «Καταθέμενος τον πάτριον τρίβωνα», γράφει ο Δούρις ο Σάμιος, «την περσικήν ενεδύετο στολήν».

Ανακλήθηκε από τους έφορους στη Σπάρτη, όπου κλήθηκε σε απολογία. Κατόρθωσε να αθωωθεί, διότι παρέστησε τις συνεννοήσεις με τον Ξέρξη ως δήθεν με δόλο για το καλό της Σπάρτης.

Ο Παυσανίας επέστρεψε στη Θράκη, όπου επιχείρησε πάλι να πραγματοποιήσει τα παλιά του σχέδια. Είχε κυριευθεί από τέτοια έπαρση, ιστορεί ο Θουκυδίδης, που δεν ανεχόταν πια τις σπαρτιάτικες συνήθειες στον καθημερινό βίο. Κυκλοφορούσε ντυμένος περσική στολή με κουστωδία μήδων και αιγυπτίων και συμπεριφερόταν σαν πέρσης άρχοντας. Τελικά, ανακλήθηκε και πάλι στη Σπάρτη, όπου μετά από πολύμηνη δίκη δραπέτευσε και κατέφυγε ικέτης στο ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, εντός του οποίου δεν ήταν δυνατή η σύλληψή του, διότι θεωρείτο ιεροσυλία. Εκεί, αφού σφραγίστηκαν πόρτες και παράθυρα κι αφαιρέθηκε η στέγη, αφέθηκε να πεθάνει από ασιτία.

Θεμιστοκλής
Ο Θεμιστοκλής, όταν μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας τα ελληνικά καράβια είχαν φτάσει μέχρι την Άνδρο κυνηγώντας όσα περσικά είχαν καταφέρει να διαφύγουν, έστειλε μυστικά με δικό του αγγελιαφόρο μήνυμα στον Ξέρξη, ότι οι έλληνες σκέφτονται να διαλύσουν τις γέφυρες του Ελλήσποντου κι ότι εκείνος θα προσπαθούσε να τους εμποδίσει. Προφανώς, ο Θεμιστοκλής το έκανε αυτό, για να φανεί, ότι θέλει να εξυπηρετήσει τον Μεγάλο Βασιλιά, ώστε ενδεχομένως στο μέλλον να μπορεί να προσφύγει σε αυτόν, όπως κι έγινε.

Ο κομματικός αγώνας έφθειρε τον Θεμιστοκλή. Οι αντίπαλοί του δεν σταματούσαν να τον παρουσιάζουν σαν κοινό τυχοδιώκτη. Το 470 ή 469 οστρακίστηκε και κατέφυγε στο Άργος. Κατηγορήθηκε, ότι συνέπραξε με τον Παυσανία και συνεννοείτο με τον Μεγάλο Βασιλιά. Για να μην επιστρέψει στην Αθήνα και καταδικασθεί πήγε στα Σούσα, όπου παρέμεινε επί χρόνια υπό την προστασία του Αρταξέρξη.

Εκεί, φόρεσε τη «βαρβαρική» ενδυμασία και έλαβε από τον πέρση βασιλιά ως δώρο τη «ευάμπελο» Λάμψακο, για να προμηθεύεται το κράσι του, τη Μαγνησία για το καθημερινό του ψωμί, τη Μυούντα για τα φαγητά του, την Περκώτη και την Παλαίσκηψη για τα κρεβατοστρώσια και τα ενδύματά του.

Αλκιβιάδης

Ο Αλκιβιάδης διέφυγε στη Σπάρτη, όταν καταδικάστηκε στην Αθήνα για ιεροσυλία. Στη Σπάρτη, υπηρέτησε ως στρατηγικός σύμβουλος, προτείνοντας μεγάλες εκστρατείες κατά της Αθήνας. Και στη Σπάρτη, ωστόσο, ο Αλκιβιάδης απέκτησε ισχυρούς εχθρούς, οπότε αποστάτησε στην Περσία, όπου υπηρέτησε ως σύμβουλος του Τισσαφέρνη. Κατάφερε και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε ως στρατηγός για αρκετά χρόνια.

Πούλημα Μικράς Ασίας

Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της αθηναϊκής εκστρατείας στη Σικελία στα πλαίσια του πελοποννησιακού πολέμου, ο βασιλιάς της Περσίας Δαρείος ο Β’ (γιος του Αρταξέρξη), θεώρησε ως άριστη ευκαιρία να καθυποτάξει και πάλι τη Μικρά Ασία, γι’ αυτό απέστειλε στη Σπάρτη πρέσβεις, για να αναμιχθεί στον προκείμενο μεγάλο αγώνα. Οι σπαρτιάτες, οι οποίοι άλλοτε δεν είχαν διστάσει να ζητήσουν τη συμμαχία του Αρταξέρξη, που ματαιώθηκε τότε λόγω του θανάτου του, έσπευσαν τώρα να δεχθούν τις προτάσεις του Δαρείου Β’.

Το έτος 412 π.Χ. συνομολόγησαν οι πελοποννήσιοι με τον Τισσαφέρνη, σατράπη Ιωνίας και Καρίας, πληρεξούσιου του πέρση βασιλιά, δυο επανειλημμένες συνθήκες, με τις οποίες οι μεν σπαρτιάτες αναγνώρισαν την επί των μικρασιατικών πόλεων οριστική και νόμιμη περσική κυριαρχία, ο δε Τισσαφέρνης ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει τον μισθό των πληρωμάτων του πελοποννησιακού στόλου. Έτσι, από τις εσωτερικές διενέξεις των ελλήνων έφτασε στο σημείο η Σπάρτη να πουλήσει τη Μικρά Ασία στον πέρση βασιλιά.

Λύσανδρος
Το Δεκέμβριο του 408 ή τον Ιανουάριο του 407, έφτασε στα παράλια της Μικράς Ασίας ο νέος ναύαρχος των λακεδαιμονίων, Λύσανδρος. Αυτός, έπεισε τον Κύρο τον νεότερο, γιο του Δαρείου, που διαδέχθηκε τον Τισσαφέρνη, όπως τον ημερήσιο μισθό των 3 οβολών των ναυτών του στόλου, τον αυξήσει στους 4 οβολούς. Η έμπνευση αυτή ήταν πολύ έξυπνη και έπληξε καίρια τις αθηναϊκές δυνάμεις. Διότι οι αθηναίοι ναύτες, που έπαιρναν μόνο 3 οβολούς, μακάριζαν την τύχη των αντιπάλων τους. Πολλοί δε από αυτούς, άρχισαν να αυτομολούν και προσέρχονταν στις τάξεις των αντιπάλων πωλώντας έτσι την πατρίδα τους χάρη της διαφοράς του ενός οβολού.

Η όλη οικονομική πλευρά των επιχειρήσεων, η χρηματοδότηση δηλαδή των πελοποννησίων από μέρους των περσών, αλλά και η φιλοχρηματία των μαχητών, είναι ενδεικτικές του κλίματος της εποχής και καταρρίπτουν τους μετέπειτα κατασκευασμένους εθνικούς μύθους, που εξωραΐζουν την αρχαία Ελλάδα.

Δυο χρόνια μετά, ο Λύσανδρος πήγε στις Σάρδεις, στον Κύρο, από τον οποίο έλαβε άφθονα χρήματα, με τα οποία κατασκεύασε κι εξόπλισε νέες τριήρεις.

Στη ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς (405 π.Χ.) ο Λύσανδρος με τη βοήθεια του Κύρου κατέλαβε όλο σχεδόν τον αθηναϊκό στόλο.

Κάθοδος των μυρίων
Ο Κύρος δεν είχε προσφέρει ανιδιοτελώς τα χρήματα στους σπαρτιάτες. Αμέσως μόλις ο Λύσανδρος, μετά την υποδούλωση της Σάμου, επέστρεψε στη Σπάρτη με 407 τάλαντα, περισσεύματα της περσικής βοήθειας, ο Κύρος ζήτησε τη βοήθεια των σπαρτιατών, για να ρίξει από το θρόνο τον αδελφό του, Αρταξέρξη τον Μνήμονα. Στον ελλαδικό χώρο υπήρχαν πολλοί, οι οποίοι λόγω των ταραχών και των πολέμων είχαν μείνει χωρίς δουλειά. Γι’ αυτό ο Κύρος εύκολα συνάθροισε 13.000 οπλίτες μισθοφόρους υπό την αρχηγία του σπαρτιάτη Κλέαρχου, οι οποίοι προσδοκούσαν να αποκτήσουν περιουσία υπηρετώντας το κίνημά του.

 

 
Μερικές δεκαετίες μετά τους μηδικούς πολέμους, οπότε οι «βάρβαροι»
αποκρούστηκαν από τους έλληνες, για τη γενναιότητα και την ανδρεία
των οποίων και τι δεν έχουμε ακούσει σε σχολικές γιορτές και σε λόγους
σύγχρονων ρωμιών πατριωτών, έλληνες οπλίτες, οι «μύριοι»,
πολέμησαν στο πλευρό των περσών και υπό τις διαταγές τους.

 

Ο Κύρος όμως ηττήθηκε στη μάχη στα Κούναξα το 401 π.Χ. κι ο Τισσαφέρνης κατέσφαξε τους έλληνες στρατηγούς. Από τη στιγμή εκείνη, οι έλληνες, που αποκλήθηκαν «μύριοι» (10.000), έμειναν χωρίς αρχηγούς και υπέφεραν πολλές στερήσεις μέχρι να καταφέρουν τελικά να επιστρέψουν πίσω. Οι «μύριοι» όμως, ανέρχονταν ήδη μόνο σε 7.000.

Φαρνάβαζος
Ο Φαρνάβαζος ήταν πέρσης σατράπης, που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου υποστήριξε τις σπαρτιατικές επιχειρήσεις, που διεξάγονταν στην περιοχή του Ελλήσποντου. Το 411 π.Χ., μαζί με τον αρχηγό του στόλου των λακεδαιμονίων Μίνδαρο, απέσπασε την Κύζικο και άλλες πόλεις του Ελλήσποντου από τους αθηναίους.

Το 410 και το 409 π.Χ. όμως, μετέβαλε πολιτική και προσέγγισε τους αθηναίους. Περιέθαλψε τον φυγάδα Αλκιβιάδη, τον οποίο αργότερα φόνευσε κατά προτροπή του Κύρου και του Λύσανδρου. Ναυπήγησε στόλο και ανέθεσε την αρχηγία του στον Κόνωνα.

Κόνων
Ο Κόνων ήταν αθηναίος στρατηγός, που μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο κατέφυγε στην περσική Αυλή, η οποία του έδωσε την αρχηγία του περσικού στόλου. Έλαβε από τον περσικό θησαυρό πεντακόσια τάλαντα προς συγκρότηση στόλου, με τον οποίο, υπό την αρχηγία του Κόνωνα, θα θαλασσοκρατούσουν οι πέρσες στο Αιγαίο.

Αργότερα, πέτυχε αύξηση της ναυτικής δύναμής του από τον Μεγάλο Βασιλιά σε 168 τριήρεις.

Μετά τη νίκη του στη ναυμαχία της Κνίδου ενέταξε στο στόλο του άλλες πενήντα αιχμαλωτισθείσες τριήρεις. Η σπαρτιατική κυριαρχία στη μικρασιατική παραλία κατέρρευσε. Ο Κόνων έδωσε στις μικρασιατικές πόλεις αυτονομία και οι περισσότερες από αυτές προσχώρησαν στους πέρσες.

Το 393 π.Χ. ο Κόνων και ο Φαρνάβαζος πλέουν στο Αιγαίο και υποτάσσουν χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση τις Κυκλάδες. Λεηλατούν τα παράλια της Λακωνικής και καταλαμβάνουν τα Κύθηρα. Αργότερα, καταπλέουν στον Ισθμό, χρηματοδοτούν τις ελληνικές πόλεις, που ακολουθούσαν αντιλακωνική πολιτική και τους παρακινούν να εξακολουθήσουν τον πόλεμο κατά της Σπάρτης.

Κατόπιν, ο Φαρνάβαζος επιστρέφει στην Ασία αφήνοντας στον Κόνωνα ογδόντα τριήρεις και άφθονα χρήματα. Και τότε, δώδεκα χρόνια μετά την πανωλεθρία των αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς, καταπλέει στον Πειραιά ο Κόνων ως ναύαρχος του περσικού στόλου και με την εντολή να ξαναστήσει με περσικά χρήματα τα τείχη της Αθήνας.

 

 
Το Κονώνειο Τείχος στον Πειραιά κατασκευάστηκε με περσικά χρήματα.
 

Τιμοκράτης
Ο Τιμοκράτης ο Ρόδιος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους διαφθορείς του πολιτικού βίου πολλών αρχαίων ελληνικών πόλεων δωροδοκώντας πλείστους πολιτικούς για λογαριασμό των περσών. Ο σατράπης Τιθραύστης τον έστειλε στην Ελλάδα με πενήντα τάλαντα, για να τα μοιράσει στους θηβαίους, αργείους και κορινθίους, προκειμένου να ενδυναμώσουν την μετά τον Πολεποννησιακό Πόλεμο αντιλακωνική πολιτική τους.

Ο Τιμοκράτης εκπλήρωσε με πολλή διπλωματικότητα την αποστολή του και φυσικά, η εναντίον της Σπάρτης εχθρότητα κορυφώθηκε.

Ανταλκίδειος Ειρήνη
Οι σπαρτιάτες ανησύχησαν πολύ από την ίδρυση της Δεύτερης Αθηναϊκής Συμμαχίας, όταν πολλές παράλιες πόλεις έγιναν σύμμαχοι των αθηναίων. Τα γεγονότα ανησύχησαν και τους πέρσες, που είχαν υποστηρίξει νωρίτερα τους αθηναίους.

Οι σπαρτιάτες έστειλαν επανειλημμένως ανθρώπους στην Αυλή της Περσίας, για να πετύχουν συνεννόηση με τον Μεγάλο Βασιλιά. Οι υποχωρήσεις τους έφτασαν μέχρι τέτοιου σημείου, ώστε ο απεσταλμένος τους Ανταλκίδας κομίζει στα Σούσα το κείμενο νέας συνθήκης, όπου ο Μεγάλος Βασιλιάς φέρεται ως ο ανώτερος ρυθμιστής της κατάστασης στον ελλαδικό χώρο.

«Θα πολεμήσω ─διακηρύσσει ο Μεγάλος Βασιλιάς στη συνθήκη─ τα κράτη, τα οποία δεν θα παραδεχθούν την ειρήνη αυτή και θα πολεμήσω από κοινού με εκείνους, οι οποίοι δέχονται την ειρήνη. Θα πολεμήσω και κατά ξηρά και κατά θάλασσα, δίχως να φεισθώ ούτε πλοίων ούτε χρημάτων». (Ξενοφώντος «Ελληνικά», βιβλ. Ε’).

Η ειρήνη αυτή αποκλήθηκε «Ανταλκίδειος Ειρήνη». Με αυτήν οι σπαρτιάτες παρέδιδαν τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας στους πέρσες με αντάλλαγμα την κυριαρχία τους επί των πόλεων του ελλαδικού χώρου. Γιατί με τη δήθεν «αυτονομία» υπονοείτο ο έλεγχος των κυρίαρχων, εξ άλλου δε, συνέπεια της Ανταλκίδειας Ειρήνης θα ήταν η διάλυση όλων των συνασπισμών, πλην της Σπαρτιατικής Συμμαχίας. Ιδίως έπρεπε να διαλυθεί η Βοιωτική Ομοσπονδία, όπως και το νεοσύστατο ναυτικό κράτος της Αθήνας.

Βάσει της συνθήκης αυτής οι σπαρτιάτες άσκησαν βαρύ δεσποτισμό παντού όπου μπόρεσαν και εξανάγκαζαν τις διάφορες πόλεις να προσχωρήσουν στη «Συμμαχία» τους, η οποία ουσιαστικά ήταν κάτι ανάλογο με αυτό, που σήμερα ονομάζουμε προτεκτοράτο.

Πιο χαλαροί αφέθηκαν μόνον οι αθηναίοι, στους οποίους δόθηκε η ελευθερία να στρατολογούν συμμάχους από τον ηπειρωτικό χώρο. Την ελαστικότητα αυτή στην άφησε σκόπιμα ο πέρσης βασιλιάς, προκειμένου να αποτρέψει την υπερβολική ισχύ της Σπάρτης.

Θηβαίοι
Μετά τη μάχη των Λεύκτρων, την εποχή της ηγεμονίας των Θηβών, ο θηβαίος στρατηγός Πελοπίδας ανέλαβε ταξίδι στα Σούσα, απ’ όπου απαίτησε από το Ανακτοβούλιο του Μεγάλου Βασιλιά χρήματα, προκειμένου να υποδουλώσει τις άλλες πόλεις. Ο Επαμεινώνδας με περσικά χρήματα κατασκεύασε στόλο αποβλέποντας να εξουσιάσει στον ελλαδικό χώρο.

Μέντωρ ο Ρόδιος
Ήταν στρατηγός του 4ου π.Χ. αιώνα. Είχε έναν αδελφό, τον Μέμνωνα και μια αδελφή, της οποίας το όνομα δεν είναι γνωστό. Η αδελφή του παντρεύτηκε τον σατράπη της Μικράς Ασίας Αρτάβαζο.

Ο Μέντωρ μαζί με τον αδελφό του συμπαρατάχτηκαν με τον Αρτάβαζο και πολέμησαν μαζί εναντίον του Αρταξέρξη του Ώχου. Με τον Αρτάβαζο συντάχθηκε και ο αθηναίος στρατηγός Χάρης.

Μετά τη νίκη του Αρταξέρξη, ο Μέντωρ κατέφυγε στην Αίγυπτο υπό την υπηρεσία του βασιλιά Νεκτανεβώ. Όταν στάλθηκε από τον βασιλιά επικεφαλής 3.000 ελλήνων μισθοφόρων στη Σιδώνα κατά του Δαρείου, προσχώρησε στους πέρσες και βάδισε εναντίον της Αιγύπτου.

Αμείφθηκε για τη δράση του με τη σατραπεία της Ιωνίας (336 π.Χ.), την οποία πεθαίνοντας άφησε στον αδελφό του.

Μέμνων
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος περνούσε με το στρατό του στην Ασία, με την πλευρά των περσών μάχονταν πολλοί έλληνες μισθοφόροι, αρκετοί από αυτούς αθηναίοι. Στο συμβούλιο των περσών αρχηγών πήρε μέρος και ο Μέμνων, αδελφός του Μέντορα (βλ. παραπάνω).

Ο Μέμνων ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, για να συμβουλεύσει τους πέρσες. Κατείχε υψηλό αξίωμα στην αυτοκρατορία και ήταν αφοσιωμένος στον Δαρείο, ο οποίος τον διόρισε γενικό στρατηγό του πολέμου. Επιπλέον, ήταν παντρεμένος με τη Βαρσίνη, κόρη του σατράπη Αρτάβαζου. Γνώριζε καλά τους μακεδόνες έχοντας θητεύσει στην Αυλή του Φιλίππου.

Όταν πέθανε ο Μέμνων, η γυναίκα του Βαρσίνη έπεσε στα χέρια των μακεδόνων. Ο Αλέξανδρος την επέλεξε ως ερωμένη. Με την πρώην σύζυγο του μεγάλου του αντίπαλου απέκτησε έναν γιο, τον μοναδικό, που πρόλαβε να γνωρίσει στη διάρκεια της ζωής του.

Μάχη του Γρανικού
Κατά τη μάχη του Γρανικού οι έλληνες του περσικού στρατού πολέμησαν τον Αλέξανδρο με γενναιότητα. Ο Αλέξανδρος σκότωσε τους περισσότερους και όσους αιχμαλώτισε τους έστειλε στη Μακεδονία, για να εργασθούν ως δούλοι στις σκληρότερες συνθήκες.

Μακεδόνες και πέρσες εναντίον ελλήνων
Όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι ρόδιοι έδιωξαν τη μακεδονική φρουρά, ενώ πολλοί αθηναίοι εκδήλωσαν τον τρομερό τους ενθουσιασμό, ιδιαίτερα οι μεγάλες μάζες των φτωχότερων πολιτών.
Από την πρώτη στιγμή ήταν φάνερό, ότι η αντίδραση στη μακεδονική κυριαρχία θα ήταν δυναμική. Εκτός των άλλων, ο Μέγας Αλέξανδρος υποδείκνυε στους έλληνες να του αποδίδουν θεϊκές τιμές. Μέσα στη γενική αναταραχή συνέβη και ένα τελείως απροσδόκητο γεγονός. Ο θησαυροφύλακάς του, ο Άρπαλος, είχε εγκαταλείψει τον βασιλιά του και με έναν μεγάλο θησαυρό ζητούσε καταφύγιο από τη Βαβυλώνα στην Αθήνα.

Ο αθηναίος στρατηγός Λεωσθένης άρχισε να συγκροτεί έναν αντιμακεδονικό συνασπισμό, έχοντας τη συνδρομή των αιτωλών και πολλών άλλων ελλήνων, εκτός από των λακεδαιμονίων, που δεν ήταν πλέον σε θέση ούτε να σκεφτούν για νέο εγχείρημα. Υπήρχαν όμως, διαθέσιμες αρκετές χιλιάδες έμπειρων μισθοφόρων, από αυτούς, που είχαν πολεμήσει με τον στρατό του Αλέξανδρου στην Ασία και βρίσκονταν σε αποστρατεία. Όλοι οι αθηναίοι έως 40 ετών στρατεύτηκαν, και ένας στόλος διακοσίων σαράντα πλοίων (στα οποία έμελλε να προστεθούν περισσότερα) ετοιμάστηκε.

Ο Ελληνικός Πόλεμος, όπως τον αποκάλεσαν οι εξεγερμένοι, ξεκίνησε το 323 π.Χ. με σημαντικές επιτυχίες και ο Αντίπατρος βρέθηκε πολιορκημένος στη Λαμία. (Οι μεταγενέστεροι ιστορικοί τον αποκάλεσαν, για τον λόγο αυτό, Λαμιακό). Σκοτώθηκε ωστόσο, ο ικανός στρατηγός Λεωσθένης, ενώ οι μακεδόνες έλαβαν ισχυρές ενισχύσεις από την Ασία, στις οποίες περιλαμβάνονταν πολλοί πέρσες στρατιώτες.

Το 322, σε δύο ναυμαχίες και σε μία αποφασιστική μάχη, ηττήθηκαν όσοι είχαν απομείνει από τους συνασπισμένους έλληνες, και οι αθηναίοι αναγκάστηκαν να δεχθούν τους ταπεινωτικούς όρους της συνθηκολόγησης.

Οι ίδιοι οι μακεδόνες λοιπόν, έφεραν πέρσες στον ελλαδικό χώρο, προκειμένου να πολεμήσουν τους αθηναίους και άλλους έλληνες, οι οποίοι μερικές δεκαετίες πριν, κατά τους Μηδικούς Πολέμους, είχαν πολεμήσει, για να μην έρθουν οι πέρσες. Αυτή ήταν η αρχαία Ελλάδα...

 

 
Ούτε κατά την αρχαιότητα ο πληθυσμός ήταν καθαρόαιμος.

Κατ’ αρχήν, τα διάφορα φύλα είχαν αναμιχθεί με τους προηγούμενους
κατοίκους του ελλαδικού χώρου.

Αργότερα, έγιναν χιλιάδες απελευθερώσεις δούλων, που προέρχονταν
από την Ανατολή
και Μεσόγειο, που ήταν «βάρβαροι»,
καθώς και πολλές επιγαμίες με ξένους.

Στα χρόνια της περσικής αυτοκρατορίας έγιναν σημαντικές
μετατοπίσεις πληθυσμών
και ανακάτεμα λαών.
Τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου κι ύστερα, πολλοί έλληνες μετανάστευσαν
στην Ανατολή κι ανακατώθηκαν με τους ντόπιους, ενώ στον ελλαδικό
χώρο εγκαταστάθηκαν πολλοί ξένοι (ρωμαίοι, ανατολίτες κ.ά.).
 

Ποιοι ήταν έλληνες;
Όχι βέβαια αυτοί, που περιγράφονται στην υποκριτική και πολυδιαφημισμένη ρήση του Ισοκράτη (γεννήθηκε το 436 π.Χ.): «Μάλλον έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας». (Πανηγυρικός, παρ. 50).
 
Εκτός από τους εγκαταστημένους ξένους στην Αθήνα, που τους λέγανε μετοίκους, υπήρχανε και πολλοί, που από πατέρα ή μάνα δεν ήταν γνήσιοι αθηναίοι και για αυτό δεν είχαν όλα τα πολιτικά δικαιώματα, όπως οι άλλοι αθηναίοι.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Αντισθένης, που γεννήθηκε το 444 π.Χ. (σύγχρονος του Ισοκράτη). Πολέμησε στη μάχη της Τανάγρας, αλλά δεν είχε τα πολιτικά δικαιώματα των άλλων αθηναίων, επειδή η μητέρα του ήταν θρακιώτισσα. Από την αιτία αυτή δίδασκε στο παράμερο Γυμνάσιο, που λέγονταν Κυνόσαργες, γιατί όσοι δεν ήταν γνήσιοι πολίτες αθηναίοι δεν μπορούσαν να διδάξουν στις άλλες, σα να πούμε τις δημόσιες Σχολές της Αθηναϊκής Πολιτείας.

 

 

Αντισθένης
.
Είχε πολεμήσει για την Αθήνα
και μετείχε της «ημετέρας
παιδείας» και με το παραπάνω,
αφού είχε ιδρύσει δική του
Σχολή.
Παρά τους πολυδιαφημισμέ-
νους λόγους του Ισοκράτη,
δεν αναγνωριζόταν ως ισότι-
μος αθηναίος πολίτης,
επειδή η μητέρα του ήταν
θρακιώτισσα.

Οι αθηναίοι, που ανήκανε στη θέση του Αντισθένη, ήταν πολλοί και δυσφορούσαν και αγανακτούσαν γιατί η Πολιτεία, ύστερα από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, δεν τους αναγνώρισε ισότιμους πολίτες με τους άλλους αθηναίους.

Με όσα έλεγε και δίδασκε ο Αντισθένης διαμαρτυρόταν για τις κοινωνικές διακρίσεις και κυρίως εξεγείρονταν η συνείδησή του, γιατί ενώ είχαν πολιτικά δικαιώματα οι πρώτοι τυχόντες, που από σύμπτωση γεννήθηκαν από πατέρα και μητέρα αθηναίους, αυτός, ένας πνευματικός άνθρωπος, δεν είχε, ούτε το δικαίωμα να διδάξει στις επίσημες Σχολές της Πολιτείας, ούτε και να πάρει μέρος στη διοίκηση των κοινών.

[Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Οι της ημετέρας τουρκοβυζαντινής (παρα)παιδείας μετέχοντες και
Αρνητές και σαρκαστές των πάντων].

Βυζαντινή και οθωμανική περίοδοι
Στον ελλαδικό χώρο, εξ αιτίας των των επιδημιών, των ανεπάλληλων κατακτήσεων, των πολέμων, της ληστείας και της πειρατείας, ο αριθμός των ανθρώπων ελαττώθηκε σημαντικά. Έτσι, ο αριθμός τους ενισχύθηκε επανειλημμένα στο πέρασμα της Ιστορίας από άλλους λαούς, στους οποίους τις περισσότερες φορές δόθηκαν από τις εκάστοτε αρχές επιπλέον κίνητρα, προκειμένου να εγκατασταθούν στην περιοχή και να καλύψουν τα πληθυσμιακά κενά.

Έλληνες δεν υπήρχαν πλέον ούτε ως όνομα. Ούτε κατά την οθωμανική περίοδο υπήρχαν έλληνες, βέβαια. Οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου ήταν υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ρωμιοί, δηλαδή χριστιανοί, που ορισμένοι από αυτούς μιλούσαν ρωμέικα (τα οποία καταχρηστικώς σήμερα ονομάζουμε ελληνικά) και πολλοί άλλοι αρβανίτικα, βλάχικα, τούρκικα κ.λπ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται, σχετικά με το θέμα της ονομασίας όσων βρέθηκαν ή εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο, από τον Λάζαρο Αρσενίου: «Μεγάλες μάζες αγνοούν, επί αιώνες, ακόμα και τη σημασία των λέξεων “έλλην” και “Ελλάς”.  Η Ελλάδα, για ένα διάστημα, δεν ονομάζεται “Ελλάς”, αλλά “Σκλαβουνία” και οι κάτοικοί της δεν ονομάζονται έλληνες, αλλά “ρωμαίοι” και “ρωμιοί”». («Η Θεσσαλία κατά την Τουρκοκρατία», σελ. 13-14).

Μερικές δεκαετίες πριν από το ‘21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά ̶ σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

[Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Πώς οι ρωμιοί μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»].

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες».

Οι συνέπειες όλων αυτών των υπερφίαλων ιδεοληψιών ήταν ολέθριες κι έκτοτε ταλανίζουν διαχρονικά το ─πολλάκις χρεωκοπημένο, προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων─ κρατίδιο της Ρωμιοσύνης.
Βιβλιογραφία

1. «Ιστορία του ελληνικού έθνους», έκδ. «Εκδοτική Αθηνών», Αθήνα, 1975.

2. Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου: «Ιστορία του ελληνικού έθνους»,
έκδ. Ν. Δ. Νίκας Α.Ε.», Αθήνα, 1930.


3. Γ. Κορδάτου: «Μεγάλη ιστορία της Ελλάδας», έκδ. «20ός αιώνας», Αθήνα, 1959.

4. Εγκυκλοπαίδεια «Ήλιος», έκδ. «Εγκυκλοπαιδική Επιθεώρηση “Ήλιος”», Αθήνα.
 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 35412 έγραψε...
Να υποθέσω ότι και το νεοελληνικό αλφάβητο, από σύμπτωση ταιριάζει με το αρχαίο;

Πως γίνεται, να διαβάζω τις επιγραφές πάνω στα αρχαία μνημεία, τη στιγμή που δεν έχω κάνει τις ανάλογες σπουδές;
Τυχαίο;


01.10.2015, 19:28:34

Ανώνυμος 35413 έγραψε...
Οι λαοί μέσα στους αιώνες σπάνια έκαναν επιμειξίες ...και ειδικά οι λαοί εκείνοι, οι οποίοι είχαν να διαχειριστούν μεγάλες και λαμπρές "κληρονομιές", δεν το έκαναν σχεδόν ποτέ.


Η "λογιστική" λοιπόν της ιστορίας μάς λέει ότι ο σημερινός ελληνικός λαός είναι απευθείας απόγονος των αρχαίων Ελλήνων ... Όχι περίπου απόγονος, αλλά απευθείας απόγονος ...Ούτε από "σπόντα", λόγω της κοινής παιδείας, όπως θα έλεγαν κάποιοι αριστεροί "κουλτουριάρηδες", ούτε λόγω "εκπτώσεων", εξαιτίας της κατοχής τού ελλαδικού χώρου, όπως θα περιορίζονταν να υποστηρίξουν κάποιοι αγράμματοι Χρυσαυγίτες ...Ο ελληνικός λαός είναι εξ' αίματος αυθεντικός. Αυτό δεν το αποδεικνύει κάποια περίεργη ρατσιστική θεωρία προτεσταντικής προελεύσεως, ως συνήθως ...Αυτό το αποδεικνύει η απλή και ταπεινή αριθμητική.


Το ελληνικό κατ' όνομα “έθνος” είναι ίσως το πιο ομοιογενές και "καθαρό" από κάθε είδους επιμειξία έθνος στον κόσμο. Λέμε “ίσως”, γιατί την "κορυφή" μπορεί να τη μοιραστεί μόνον με το έθνος εκείνο, το οποίο δημιούργησε την έννοια του “έθνους” ...Μόνον με την αυθεντικότητα του εβραϊκού έθνους συγκρίνεται. Ακόμα και η σημερινή "σαβούρα" που μας κυβερνά και η αθλιότητα που "βασιλεύει" στη χώρα των Ελλήνων, αποτελεί επιβεβαίωση της "καθαρότητας" των σύγχρονων Ελλήνων και όχι το αντίθετο. Τα σημερινά "σκουπίδια", δηλαδή, που μας κυβερνούν, δεν είναι απόδειξη του ότι δεν είμαστε αυθεντικοί Έλληνες, αλλά το ακριβώς αντίθετο. http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/03/elliniki-epanastasi-mythoi-kai-alithies.html
01.10.2015, 21:45:07

Ανώνυμος 35414 έγραψε...
Οι Έλληνες είναι “κόσμος”. Είναι "συγγενείς" μεταξύ τους, αλλά διαφορετικοί ως άτομα, εφόσον ο καθένας κάνει ό,τι τον "φωτίσει" η "κούτρα" του ...Είχαν την ειδική παιδεία να γίνουν κόσμος και έτσι επιβίωσαν μέσα στους αιώνες. Αυτή βέβαια είναι και μια ειρωνεία. Στον απίστευτα σκληρό κόσμο της πατριαρχίας το πιο σκληρό κοινωνικό μοντέλο είναι αυτό των "ορφανών" από "πατέρα" Ελλήνων. Σε έναν κόσμο καταπίεσης, αυτοί, οι οποίοι υποφέρουν πέρα από τα όρια, είναι αυτοί οι οποίοι αυτοκαταπιέζονται.


Μέσα σε αυτόν τον κόσμο τα πάντα λειτουργούν ιδιόρρυθμα. Λογικό είναι αυτό, εφόσον η ίδια η παιδεία τους είναι ιδιόμορφη. Η ίδια παιδεία κάποιους τους κάνει φοβερούς και τρομερούς άντρες σαν τον Οδυσσέα ή τον Αχιλλέα και κάποιους άλλους τους κάνει άπληστους "μνηστήρες", άκαρδους Αγαμέμνωνες ή δειλούς Θερσίτες. Από την ίδια "μήτρα" βγαίνουν όλοι αυτοί, παρ' όλο που δεν έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους. Από την ίδια "μήτρα" βγαίνουν καί οι Λεωνίδες καί οι Εφιάλτες. Από την ίδια "μήτρα" βγαίνουν τόσο αυτοί, οι οποίοι θα γίνουν "θεοί" όσο καί αυτοί οι οποίοι θα πεταχτούν στα σκουπίδια ως απόβλητα της κοινωνίας ...Από τη "μήτρα" του ελληνικού κόσμου.
01.10.2015, 21:53:55

Ανώνυμος 35415 έγραψε...

35412, αυτό είναι αποτέλεσμα παιδείας. Που σημαίνει πως σου το εδίδαξαν και κάποιοι αλλοι είχαν προτύτερα διδάξει τους δασκάλους σου κλπ κλπ κλπ. Το περίεργο είναι πως με τόσες κατακτήσεις και «επιβεβαιωμένες» ερημώσεις μίλαμε την ίδια σχετικά γλώσσα με τους αρχαίους ελλαδίτες.
Strano ma vero
01.10.2015, 23:29:42

Ανώνυμος 35416 έγραψε...
Eλλάς-Ορθοδοξία
02.10.2015, 00:12:28

Ανώνυμος 35417 έγραψε...

Αυτό που δεν σας λένε είναι πως από τον 11ο περίπου αιώνα η λέξη «έλληνας» απέκτησε πάλι την φυλετική ή εθνική της σημασία. Μην αναρωτηθείτε γιατί δεν σας το λένε, μαθητές του Σιμόπουλου είναι.
02.10.2015, 00:21:18

Ανώνυμος 35418 έγραψε...

Ο Ισοκράτης λέει ότι όποιος έχει την δική μας παιδεία τον αποκαλούμε έλληνα, και αντιστοίχως εμείς σήμερα τους μετανάστες που ζούσαν χρόνια στο εξωτερικό τους φωνάζουμε αμερικάνους ή γερμανούς ή σουηδούς. Το γεγονός ότι ο Αντισθένης ήταν έλληνας δεν τον έκανε αυτόματα και αθηναίο πολίτη.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Λάζαρη, δεν μπορεί να ξεχωρίσει την παιδεία με την υπηκοότητα. Καλός ρωμιός και του λόγου του.
lol
02.10.2015, 00:10:05

Ανώνυμος 35419 έγραψε...
Ενα απλό και κατανοητό άρθρο για ΄την μέση νόηση και γίνεται τόση φασαρία.Κρίμα αυτό καταδεικνύει ότι ευρισκόμεθα σε νοητική υπολειτουργία.
Το άρθρο έχει σωστό τίτλο ποτέ δεν υπήρχε Ελλάδα και είναι πλήρως εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο σίγουρα βέβαι υπάρχουν και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να γραφθούν επιπροσθέτως.
Αν το άρθρο΄είχε τίτλο "Ουδέπετε υπήρξαν Έλληνες" προφανώς θα ήταν απολύτως λάθος. Έλληνες υπήρξαν αναφέρεται άλλωστε ρητά στο άρθρο.
Πιστεύω πάντως ότι είναι απίθανο να εκλείψουν οι Ελληναράδες και είναι απίθανο να γίνει αποτοξίνωση από την παιδεία του προτεκτοράτου. Δυστυχώς αν και μελετώ και δια συγγραφής επιδιώκω την εύρεση εμβολίου αυτό δεν είναι εφικτό. Ευκολότερα μπορείνα βρεθεί εμβόλιο ενάντια στην αποβλάκωση παρά το αναφερόμενο.

Πάργαλης
02.10.2015, 04:45:45

Ανώνυμος 35420 έγραψε...
Το άρθρο απλά γαμάει κ δίνει ρέστα....οι ελληνάρες που κράζουν είναι φαντασιόπληκτοι
02.10.2015, 08:38:57

Ανώνυμος 35421 έγραψε...
Κουζουμ, γιαβρουμ, καραπιπερίμ, γιαουρτλού, μανάβ, χασάπ, λιμάν, αγιάζ, κιοφτέες, μπουρέκ, μπιφτέκ, λαχματζούν, νταλαβέρ, τεμπέλ, ρεμπέτ, γιαβουκλού, αραμπά, ιμάμ μπαϊλντί, χαρτζιλίκ, καρντάς, πράσα, λεβέντ, χαββά.
=================================================
Όλες αυτές οι γνήσιες ελληνικές φράσεις και εκφράσεις καθώς και πλήθος άλλων ευρίσκονται εις την αρχαιοελληνικήν γραμματείαν πιστοποιώντας την ιστορική συνέχεια του έθνους μας. Γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.

ΥΓ: Το διαστημόπλοιο των ΕΛ πλησιάζει σε λίγες ώρες το Ταίναρον. Παρακαλούνται οι γνήσιοι απόγονοι να επιβιβασθούν και να δεθούν καλά.
Πρώτη στάση στο Δαφνί. Καλό ταξίδι.

Μπάμπης Γιαβικιάρογλου


02.10.2015, 09:05:36

Ανώνυμος 35422 έγραψε...

Μπάμπη, επιλέγουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και αυτές είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας.
02.10.2015, 09:58:14

Ανώνυμος 35423 έγραψε...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΙΩΣΑΝ ΕΓΩΪΣΤΟΦΑΝΤΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΘΑΡΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΑΓΗΪΝΟ ΤΟΠΟΧΩΡΟ ΗΡΘΑΝ ΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΠΟΪ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΩΝ ΖΩΗΣ ΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥΣ.
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ‘’ΓΙΑΝΝΗ’’ ΑΠΕΙΡΕΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ἤ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ‘’ΑΝΘΡΩΠΟΣ’’
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΦΤΙΑΣΙΔΙ ‘’ΑΝΘΡΩΠΟΣ’’ ΙΣΤΟΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟ ἼΣΤΟΡΟ ΓΡΑΦΙΔΙ.
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ‘’ΕΛΛΑΔΑ’’ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΤΑΜΠΕΛΑ
ΘΕΣ ‘’ΙΤΑΛΙΑ’’ ΘΕΣ ΑΛΒΑΝΙΑ’’ ΘΕΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΣ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΙ;; ΘΕΣ
ΒΛΕΠΕΙΣ Η ΓΗ ΕΦΡΑΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΘΟΓΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΩ ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ
ΓΙΑ ‘’ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ’’
ΣΑΡΚΑΖΟΝΤΑΣ Ο ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ
ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΥΦΑΔΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΤΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΕΡΙΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΕΝΕΧΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ Η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΟΠΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
ΓΙΑΝΝΗ
ΤΟΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΠΑΛΛΑΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΓΗΣ *ΗΛΙΟΚΥΚΛΩΝ
ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΑ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΧΡΟΝΟΥΣ ΕΚΦΑΝΣΗΣ ΚΑΘΕ ΕΤΗΣΙΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ*(ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ)
ΜΝΗΜΕΣ ΣΟΥ ΚΟΜΙΖΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ
Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΧΕΙ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΣΘΜΟΝΕΜΕΑ ΠΥΘΙΟΟΛΥΜΠΙΑ
ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΚΑΝΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
ΣΚΑΛΙΣΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΑΙΤΙΑ
ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΕΤΟΥΤΑ Απόρια ΕΧΟΥΝ, ΜΕΤΕΩΡΟΙ ΣΕ ΑΠΟΡΙΑΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΜΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ;;
ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΕΤΟΥΤΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ;;
ΜΗΠΩΣ ΣΤΟ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΝΟΗΤΟ ΕΦΗΜΕΡΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΖΩΗΣ ΠΟΡΙΚΟ ΜΑΣ;;
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΗΠΩΣ
ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ Η ‘’ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ’’. ΥΠΑΡΧΩ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΠΟ ΑΡΧΩ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ
ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΠΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΑΣ ΠΑΥΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΡΧΙΣΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΜΟΥ.
ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΗΠΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΜΠΑΡΩΜΕΝΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ;;
ΨΑΞΕΤΟ. ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΚΑΤΙ ΒΡΕΘΕΙ……..
ΜΥΣΤΗΡΙΕΨΕ, ΟΠΩΣ ΕΤΟΥΤΟ ΠΟΥ ΛΟΓΙΑΣΕΣ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

02.10.2015, 11:32:41

Ανώνυμος 35424 έγραψε...
Αυτά να τα βλέπουν οι Βλαμμένοι οι Νέο-Ειδωλολάτρες για να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν τι γίνεται στην πραγματικότητα! Αυτό το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι Ρωμιοί/ες για να αρχίσει να λειτουργεί κάπως η σκέψη τους.Ο Ελληνισμός, η Ελλάδα, οι Έλληνες και η Ειδωλολατρία είναι Ανύπαρκτα εν τη σήμερον ημέραν! Μόνο η Ορθοδοξία, η Ρωμιοσύνη, η Ρωμανία, ο Ρωμέϊκος λαός και τα Ρωμέϊκα Ήθη και Έθιμα υπάρχουν και θα υπάρχουν μέχρις όντας ο κόσμος λείψει!Πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Ρωμιοί και Χριστιανοί Ορθόδοξοι -μακάρι μια μέρα να το καταλάβουν όλοι! Πρέπει όμως να πούμε ότι και στην καταγωγή που είμαστε Αρβανίτες, Βλάχοι, Σλάβοι, Τούρκοι, Αρμένιοι κ.τ.λ. δεν είναι κακό και να μην νιώθουμε καθόλου κατωτερώτητα. Αυτοί που θέλουν να λέγονται Έλληνες είναι απλά Μαλάκες και το λιγότερο που τους αξίζει είναι να φάνε στη μούρη τους σάπια λεμόνια και ντομάτες! Αν κύριοι/ες υπήρχαν σήμερα Έλληνες, δηλαδή απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, θα ήμασταν σε τρις χειρότερες τραγικές καταστάσεις και αυτά που ζούμε σήμερα θα φαίνονταν παράδεισος σε αυτά που θα ζούσαμε αν υπήρχαν Έλληνες!Βέβαια την χειρότερη πλύση εγκεφάλου στους Ρωμιούς την έκανε ο Μασώνος Αδαμάντιος Κοραής και οι μετέπειτα "ρωμιοί" εθνικιστές "ιστορικοί" που μας έκαναν να ζούμε σε Φαντασιώσεις. Μακάρι να γινόταν πραγματικότητα το όραμα του Μεγάλου Ρήγα Βελεστινλή ή Φερραίου, καταγόμενου από τη Θεσσαλία, για την Βαλκανική Ομοσπονδία που θα ζούσαν όλοι οι Ρωμιοί των Βαλκανίων ενωμένοι σαν αδέρφια κάτω από την σκεπή της Ορθοδοξίας και μακριά από τον εθνοφυλετισμό, τον ρατσισμό και τις άλλες Διασκοτιστικές ιδέες. Αλλά είδατε δεν άφησαν οι Καταραμένοι Μασόνοι να είναι ενωμένοι όλοι οι Ορθόδοξοι λαοί και να αναστηθεί ξανά η Μεγάλη Ρωμανία. Αλλά όπως λέει και το γνωστό Ποντιακό τραγούδι: Η Ρωμανία πέρασεν, η Ρωμανία πάρθειν. η Ρωμανία και αν επέρασεν ανθεί και φέρει και άλλο! Αυτό να το θυμούνται καλά οι σατανικοί Μασόνοι.Προς όλους τους Χαζούς Σαλεμένους Δωδεκαθεϊστές: Ο αγαπημένος σας Παρθενώνας μια μέρα θα ξαναγίνει Ιερός Ναός της Παναγίας της Αθηνιώτισσας και όταν θα το δείτε αυτό θα βγάζετε συνέχεια σπυριά στα πρόσωπα σας και αιμορροϊδες στις κωλάρες σας! Αλλά και όλα τα άλλα αρχαία κτίσματα της Ακρόπολης θα ξαναγίνουν Χριστιανικά από Ειδωλολατρικά που είναι τώρα! Και μην ξεχνάτε να κάνετε Γραφικές τελετές -με ιμάτια και χλαμύδες- για να ρίχνουμε και εμείς κανά κλαυσίγελο... Τραγέλαφοι!Ανδρέας 23 ετών - Επάγγελμα Ηλεκτρονικός Επικοινωνιών. Καλημέρα.

02.10.2015, 10:19:24

Ανώνυμος 35425 έγραψε...
Μπράβο στην Ελεύθερη Έρευνα που σιγά σιγά ανακαλύπτει ότι η συνέχεια των Ελλήνων μπορεί να γίνιε αντιληπτή μόνο δια του (ελληνο)χριστιανισμού.

Born Again Orthodox


02.10.2015, 12:17:18

Ανώνυμος 35426 έγραψε...
Born again lalakas
02.10.2015, 16:04:42

Ανώνυμος 35427 έγραψε...
Άποψή μας είναι ότι η σημερινή άθλια και απάνθρωπη κατάσταση "εγκυμονεί" εκπλήξεις όμορφες όχι μόνο για τον ελληνισμό, αλλά για την ανθρωπότητα ολόκληρη. Μέσα από την απίστευτη "σαβούρα", που σήμερα κυριαρχεί στον ελληνικό πολιτικό "βόθρο", θα βγει κάτι όμορφο. Αυτό δεν είναι περίεργο στη φύση. Η ελληνική κοινωνία "εγκυμονεί" σήμερα. Όπως μέσα από τον βρόμικο "αμνιακό σάκκο" ξεπετάγεται η ομορφιά τής ζωής, έτσι θα γεννηθεί και στην Ελλάδα το λαμπερό νέο πρόσωπό της. Όσο και να προσπαθούν οι διάφοροι Δήμου, Πάγκαλοι και Βενιζέλοι, να “σκοτώσουν” αυτό το οποίο έρχεται, δεν θα το καταφέρουν ...Στην πραγματικότητα ούτε να το καθυστερήσουν δεν μπορούν.
02.10.2015, 21:48:45

Ανώνυμος 35428 έγραψε...
Ο ελληνικός κόσμος δεν έχει να φοβάται κανένα "μυστικό". Δεν υπάρχουν κρυμμένοι "σκελετοί" στις "ντουλάπες" του. Καμία αποκάλυψη κανενός αγράμματου Κολεγιόπαιδα δεν πρόκειται να "μειώσει" αυτόν τον κόσμο ή να "θαμπώσει" τη λάμψη του. Κανένας βάρβαρος δεν μας κάνει τη χάρη να αναγνωρίσει την "αυθεντικότητά" μας. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανέναν από ποιον "Αβραάμ" και ποιον "Ισαάκ" προερχόμαστε, γιατί απλούστατα δεν έχουμε τέτοια ανάγκη. Το χάος, στο οποίο καθημερινά ζούμε, είναι η καλύτερη απόδειξη της "αυθεντικότητάς" μας. Η αθλιότητα, μέσα στην οποία καταφέρνουμε να επιβιώνουμε και όποτε μπορούμε να επιμένουμε να χαμογελάμε, είναι μια τέτοια απόδειξη.


Τι σημαίνουν όλα αυτά; ...Ότι όλοι αυτοί, οι οποίοι επιτίθενται στον ελληνισμό, είναι εκτός όλων των άλλων και βλάκες ...Δεν ξέρουν πώς λειτουργεί ο ελληνισμός και γι' αυτό νομίζουν ότι τού προκαλούν βλάβη.
02.10.2015, 21:59:28

Ανώνυμος 35429 έγραψε...
ΣΑΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ἤ ΑΝΑΔΡΑΣΙΟΣ (ΕΙΔΕΣ Η ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΦΡΑΖΕΙΣ);; ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ;;
ΑΠΙΘΑΝΑ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΤΟ ΥΒΡΕΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ἤ ΑΝΔΡΕΑ
ΜΠΡΑΒΟ ΞΕΠΕΡΑΣΕΣ ΤΙΣ 2 ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΠΟΪ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΣΟΥ
ΩΣΤΕ Ω! ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΤΑ ΕΙΔΗΜΟΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΩ ΣΟΥ ΦΩΛΙΑΣΕ ΣΤΟ ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΟ ΥΦΟΣ ΣΟΥ
ΣΒΗΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΕΙΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΑΜΠΕΛΑ.
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΘΥΜΕ ΠΑΓΓΝΩΣΙΑ. ΣΕ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ. ΕΥΓΕ ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΡΙΔΟΜΑΝΙΑΣ ΛΑΤΡΗ
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΩΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΑ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΕΩΝ ΣΟΥ ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙΣ ΤΙ;;
Υ.Γ.
ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΡΑ ΥΒΡΙΣΤΕΣ
ΒΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΙΔΙΟ ΠΑΤΕΡΑ ΕΧΟΥΝ
ΆΡΗ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΝΑ ΤΑΪΖΕΙ ΤΙΣ ΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΡΙΝΝΥΕΣ
ΠΑΡΑΣΤΕΚΑΔΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΘΕΝΩ ΚΑΙ ΕΥΡΥΑΛΗ ΑΘΑΝΑΤΑ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΕΣ ΠΤΩΜΑΤΩ ΦΑΓΟΥΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ.
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΡΟΜΙΣΕΤΕ ΑΝΤΙΛΟΓΟ.
ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΕ
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΘΕΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΟ
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΛΕΚΤΙΚΟ ‘’ΑΝΘΡΩΠΟΣ;;
ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΑΝΕΡΩΘΟΥΝ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΜΕ ΚΟΣΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΗΘΟΥΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΜΒΡΟΛΟΓΟΥ
ΧΑΜΑΙΤΥΠΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΥΤΟΝΑ ΕΦΡΑΣΕ
ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ
ΑΛΛΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΕΛΛΗΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΟΗΜΑ ΕΛΛΗΣ ΜΑΣ ΝΗΗΣΗ
ΤΟΝΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΛΟΓΟΥ
ΤΑΛΛΟ ΔΡΟΜΙΣΗ ΟΞΥΝΟΙΑΣ ΣΚΕΨΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

03.10.2015, 05:56:33

Ανώνυμος 35430 έγραψε...
Τελικά ο Άδωνις θα βάλει για πρόεδρος;
Χωρίς αυτόν η ορθοδοξία μας , τα ιερά και τα όσιά μας κινδυνεύουν.
Στηρίξτε Άδωνι. Ο μόνος πολιτικός που πραγματικά νοιάζεται για το λαό γιατί είναι και ο μόνος που του παρέχει αφιλοκερδώς τόσο πολύ διασκέδαση. Δεν συμφωνείς Ανδρέα ηλεκτρολόγε και οι οι λοιποί ξαναγεννημένοι χριστιανοί; Με το σταυρό στο κούτελό μας, δεν φοβόμαστε τη λιτότητα ούτε τη Μέρκελ. Στο τέλος θα νικήσουμε!
Προτείνω να πάτε όλοι μαζί σε κανένα μαγαζί που φτιάχνει tatoo για να σας το ζωγραφίσει στο κούτελο. Θα γλυτώσετε και τον ΕΝΦΙΑ.
Κακό πράγμα η αγαμία ρε παιδί μου τελικά. Για να συμφιλιωνόμαστε με το πουλί μας σιγά-σιγά (έτσι Αντρέα;)

03.10.2015, 08:55:36

Ανώνυμος 35431 έγραψε...
Ρε Γιάννη Παπαδόπουλε,
Τι πίνεις και δε μας δίνεις;
Δώσε και λίγο στον Αντρέα και στα άλλα τα Ορτοντόξ παιδιά μπας και ηρεμήσουν......και μετά πες μας αν κάνεις ιδιαίτερα γιατί ρε φίλε πραγματικά σε ζηλεύω. Από Κολομβία σου έρχεται το πράμα; Σε μπάφο το πίνεις;
03.10.2015, 09:04:56

Ανώνυμος 35433 έγραψε...
Είσθε Ανθέλληνες και Αντίχριστοι.
Να πάτε στον αγύριστο!
03.10.2015, 13:23:17

Ανώνυμος 35434 έγραψε...
Πριν 4 χρόνια, σε ένα σχόλειο ειδικότητας Β737, μιλώντας με τον εγγλέζο εκπαιδευτή, ο οποίος είχε θητεία στην Royal Air Force (RAF) με ειδίκευση στην στρατιωτική ιστορία, πιάσαμε το \\\" βαλκανικό πρόβλημα\\\" και την κατάσταση γενικότερα στην περιοχή. Η θέση του για την έλλαδα ήταν \\\" What is Greece??? Just linguistic and religious commonalities.... nothing more\\\"
Πολύ μπροστα τελικά η RAF...... !!!!!
03.10.2015, 15:53:45

Ανώνυμος 35435 έγραψε...
Η τάση των ελλήνων συγγραφέων για «εθνικό» αυτοθαυμασμό ήταν ήδη γνωστή στην αρχαιότητα, τελειώνοντας το 2ο βιβλίο του ο Τάκιτος μιλάει για τον Αρμίνιο και λέει:
Graecorum annalibus ignotus, qui sua tantum mirantur (αν και οι έλληνες συγγραφείς που θαυμάζουν μόνο τα κατορθώματα του δικού τους έθνους, τον αγνοούν).
03.10.2015, 20:19:48

Ανώνυμος 35436 έγραψε...
Γράφει ο Σάθας:
(ο πάπας Πίος Β' στέλνει στον δούκα της Βουργουνδίας επιστολή) «......Όλος ο χριστιανικός κόσμος ήκουσεν την υπόσχεσίν σας, συνεπεία της οποίας οι Ενετοί ανεθάρρησαν, οι Ούγγροι ελπίζουσι να εκδικιθώσι τους σκληρούς των εχθρούς, όλη η Ελλάς και η Σλαβωνία σκέπτονται περί ελευθερίας, και οι Τούρκοι τρέμουσιν εις το άκουσμα του ονόματός σας.....». Την 8 Νοεμβρίου 1463 έγραφε στον δόγη της Ενετικής Δημοκρατίας.....«Άμα φανής επί του Βουκενταύρου, ενδεδυμένος την πολύτιμον στολήν, ου μόνον η Ελλάς, αλλά και η Ασία θα λάβωσι τα όπλα....»
(Eπί Καρόλου Η' βασιλιά της Γαλλίας γράφει ο ποιητής Guilloche de Bordeaux):
Il fera de si grant batailles
Qu' il subjuguera les Italiens
Ce fait dílec il son ira
Et passera de la mer
Enterrapuis dedans la Grece
Ou par sa vaillante presse
Serra nomme le roi des Grecs.
04.10.2015, 01:02:04

Ανώνυμος 35437 έγραψε...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΘΕΡΣΙΤΗ ΑΝΩΝΥΜΟ 35431
ΚΡΥΨΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΕΥΧΑΡΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ ΤΟ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟ ΣΟΥ
ΒΡΕ ΦΟΥΚΑΡΑ ΖΩΩΝΗΔΕΙΑ ΕΜΦΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΘΕΛΕΙΣ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΟΥ ΜΟΙΑΣΟΥΝ;;
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΙΣΙΜΟ ΕΜΑΘΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΟΤΑΣΕΙΣΣ
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΟΥ…. ΕΜΑΘΕΣ;;
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΑΜΠΕΛΑ
ΘΑΥΜΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΙ ΤΗΝ ΒΡΙΣΙΜΑΤΩΔΟΥΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΩΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΟΥ
ΑΠΙΘΑΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΟΓΟΜΑΧΙΑΣ Από Κολομβία σου έρχεται το πράμα; Σε μπάφο το πίνεις;
ΑΥΤΟ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ;
ΑΕΙ ΦΟΥΚΑΡΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΖΕΙΣ
ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΣΑΚΟΥΛΑ ΤΗΣ ΟΥΡΟΚΟΠΡΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΞΕ ΝΑ ΒΡΩΜΙΣΗΣ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΟΥ
ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΧΟΡΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΓΧΑΣΤΙΚΟ ΕΙΡΩΝΕΥΤΙΚΟ ΜΕΙΔΙΑΜΑ, ΤΡΕΞΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΛΕΟΝΤΡΙΣΜΟ…
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕΣ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΘΙΑΣΩΤΗ ΕΓΩΟΙΣΤΡΟΜΑΝΗ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
ΠΑΡΕ ΚΟΛΟ’’Ε’’ΜΒΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΟΥ ΤΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΤΑΪΖΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΟΥ
ΑΕΙ ΦΟΥΚΑΡΑ ΔΥΟ ΣΥΛΛΑΒΩΝ Η ΥΠΑΡΞΗ ΣΟΥ: ΒΡΙΖΩ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Υ. Γ. ΕΥΓΕ ΛΑΖΑΡΕ, ΜΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ‘’ΤΑΜΠΕΛΑΣ’’ ΘΕΜΑ, ΘΕΑΜΑ ΕΠΡΑΞΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
ΑΡΑΓΕΣ ΤΟΥΤΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΒΙΟΠΟΡΙΑΣ ΣΟΥ ἤ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΙΣΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.04.10.2015, 07:02:16

Ανώνυμος 35438 έγραψε...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΘΕΡΣΙΤΗ ΑΝΩΝΥΜΟ 35431
ΚΡΥΨΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΕΥΧΑΡΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ ΤΟ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟ ΣΟΥ
ΒΡΕ ΦΟΥΚΑΡΑ ΖΩΩΝΗΔΕΙΑ ΕΜΦΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΘΕΛΕΙΣ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΟΥ ΜΟΙΑΣΟΥΝ;;
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΙΣΙΜΟ ΕΜΑΘΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΟΤΑΣΕΙΣΣ
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΟΥ…. ΕΜΑΘΕΣ;;
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΑΜΠΕΛΑ
ΘΑΥΜΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΙ ΤΗΝ ΒΡΙΣΙΜΑΤΩΔΟΥΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΩΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΟΥ
ΑΠΙΘΑΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΟΓΟΜΑΧΙΑΣ Από Κολομβία σου έρχεται το πράμα; Σε μπάφο το πίνεις;
ΑΥΤΟ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ;
ΑΕΙ ΦΟΥΚΑΡΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΖΕΙΣ
ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΣΑΚΟΥΛΑ ΤΗΣ ΟΥΡΟΚΟΠΡΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΞΕ ΝΑ ΒΡΩΜΙΣΗΣ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΟΥ
ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΧΟΡΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΓΧΑΣΤΙΚΟ ΕΙΡΩΝΕΥΤΙΚΟ ΜΕΙΔΙΑΜΑ, ΤΡΕΞΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΛΕΟΝΤΡΙΣΜΟ…
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕΣ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΘΙΑΣΩΤΗ ΕΓΩΟΙΣΤΡΟΜΑΝΗ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
ΠΑΡΕ ΚΟΛΟ’’Ε’’ΜΒΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΟΥ ΤΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΤΑΪΖΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΟΥ
ΑΕΙ ΦΟΥΚΑΡΑ ΔΥΟ ΣΥΛΛΑΒΩΝ Η ΥΠΑΡΞΗ ΣΟΥ: ΒΡΙΖΩ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Υ. Γ. ΕΥΓΕ ΛΑΖΑΡΕ, ΜΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ‘’ΤΑΜΠΕΛΑΣ’’ ΘΕΜΑ, ΘΕΑΜΑ ΕΠΡΑΞΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
ΑΡΑΓΕΣ ΤΟΥΤΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΒΙΟΠΟΡΙΑΣ ΣΟΥ ἤ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΙΣΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.04.10.2015, 07:02:16

Ανώνυμος 35439 έγραψε...
Γιάννη Παπαδόπουλε,
Είσαι κατα-πληκτικός. Κατανοώ την επιτακτική σου ανάγκη για αυτο-ικανοποίηση αλλά βρε αδερφέ δεν σου φταίμε σε τίποτα να τρώμε το τελικό αποτέλεσμα της αυνανιστικής σου διάθεσης στη μάπα διαβάζοντας τις μακακίες που γράφεις με τόσο μεγάλη ναρκισιστική διάθεση. Έλεος. Δεν πας πουθενά αλλού να πουλήσεις πνεύμα ρε καραγκιοζάκο; Τίποτα ζωντοχήρες που ψάχνονται για ποίηση με κοκό δηλαδή. Άντε μπας και ξεχαρμανιάσεις και ησυχάσουμε. Κακό πράμα ο άνθρωπος να έχει κακή σχέση με το πουλί του......
04.10.2015, 09:46:30

Ανώνυμος 35442 έγραψε...
Όπως έχει αποδείξει πολλάκις με τα εξαιρετικά τεκμηριωμένα άρθρα της η ΕΛ. ΕΡΕΥΝΑ, η ορθόδοξη εκκλησία μόνη της διέσωσε την ελληνική γλώσσα και τον ελληνισμό. Το μεγαλειώδες μας Βυζάντιο αποτελεί τη μόνη συνέχεια της Ελλάδας μας. Τα υπόλοιπα είναι ειδωλολατρικές ψευδαισθήσεις.

BAPTISED AGAIN ORTHODOX
05.10.2015, 08:44:48

Ανώνυμος 35443 έγραψε...
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΛΟΥΝ
ΜΑ ΣΚΕΨΗ ΖΩΟΥ ΣΤΟΜΙΖΟΥΝ
ΚΑΤΑΝΤΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ
ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΜΥΞΕΙΣ ΝΑ ΓΙΟΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΚΟΥΛΙ
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΦΡΑΣΤΙΚΑ ΕΛΕΕΙΝΑ ΦΡΙΚΙΑΣΜΑΤΑ ΕΛΛΗΣ
ΣΕ ΔΟΜΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ.
ΝΑΙ!!!
ΤΟ ΗΛΙΘΙΟ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΒΡΩΜΙΑΣ ΑΗΔΙΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ
ΠΟΥΘΕ ΝΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΑΝΟΜΗΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ
ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΝΘΙΖΕΙ.
ΒΓΑΛΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ.
ΒΓΑΛΕ ΜΟΥΣΩΝ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΥΗΣΗ
ΝΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΓΥΜΝΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ.
ΝΑΙ ΕΝΑ ΣΑΚΟΥΛΙ ΜΥΞΕΣ ΝΑ ΓΙΟΜΙΖΕΙ ΤΟ ΕΙΝΑΙ
ΚΑΘΕ ΧΩΜΑΤΙΝΗΣ ΟΥΡΟΚΟΠΡΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
ΣΤΟ ΠΛΗΜΥΡΙΔΑΣ ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ ΘΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
ΒΡΙΣΕ
ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΖΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΣΒΑΣΤΥΓΑ ΤΟ ΕΓΩ ΣΟΥ
Η ΖΩΗ ΣΟΥ
ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΟΥ
ΤΕΛΙΩΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΙΑΣ ΣΟΥ
ΑΕΙΝΤΕ Η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΛΕΙΘΥΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ
ΑΕΙ ΦΟΥΚΑΡΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ

05.10.2015, 08:47:00

Ανώνυμος 35444 έγραψε...
Υ.Γ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΘΕΡΣΙΤΗ 35439
05.10.2015, 08:59:05

Ανώνυμος 35445 έγραψε...
Aπό ότι διαβάζω παραπάνω καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύυυ βλακεία στον κόσμο.
Είναι λίγο τρομακτικό να ξέρεις ότι δίπλα σου, στο λεωφορείο π.χ. κάθεται ένας 23χρονος ο οποίος πιστεύει σε τέτοιες θρησκευτικές βλακείες και τρέφει τέτοιο μίσος για τους συνανθρώπους του.
06.10.2015, 03:00:01

Ανώνυμος 35446 έγραψε...
ΣΩΣΤΗ Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗΣ ΣΟΥ ΚΑΤ’ ΕΜΕ 35445.
ΠΕ ΜΟΥ ΟΜΩΣ, ΠΩΣ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ…ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΓΝΩΣΗ ΘΑ ΜΝΗΜΟΘΕΣΟΥΜΕ;;
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΙ΄ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΗΣΙΟΔΟ
ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
ΠΟΥ ΑΙΔΩΣ ΚΑΙ ΝΕΜΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ
ΓΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ‘’ΣΤΥΓΑΙΑ’’ ΚΡΑΤΟΥΣ ΒΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ---- ΑΝΑΓΚΕΣ ----
ΖΗΛΟΦΘΟΝΙΑΣ-, ΔΡΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΦΙΛΟΝΙΚΙΕΣ, ΚΑΙ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ----«‘’ΤΑΜΠΕΛΩΝ’’»---- ΔΟΞΑΣΤΙΚΑ,
ΚΥΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΒΑ’’ΣΤΥΓΑ’’ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΣΗΜΑΙΑ.
ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΚΑΙ ΝΙΩΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΗΜΠΟΡΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ.
ΚΑΙ ΑΚΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΟΥ ΜΗ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ
ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ Ο.ΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ
ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η ΦΤΗΝΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
ΓΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ
ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΓΥΡΩ ΣΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΟΙΚΑΣ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΨΕΥΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΛΟΓΙΑ
ΞΕΥΤΕΛΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΙΝΕ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΟΥ – ΒΟΥΛΟΜΕΝΑ-- ΠΗΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΑΙ.
ΠΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΠΟΝΟ ΠΟΝΟ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΑ ΠΟΡΕΨΟΥΜΕ.
ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΛΓΙΝΟΕΝΤΑ ΠΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΗΣΙΟΔΟ ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΦΘΟΓΓΟΥ ΜΑΣ «ΒΗΤΑ» ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ΄ΕΜΟΥ ΤΑ ΕΡΜΗ ΝΕΥΜΑΤΑ, ΝΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΒΙΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΑΓΑΘΟ,
ΜΕΣ ΕΥΣΕΒΕΙΕΣ ΒΟΕΣ ΑΣΕΒΕΙΑΣ.
(ποντιακα από το αοριστο ‘’εσεβα’’ του ρηματος βαινω, αοριστος ευ ἤ α-- εσ εβην)
συγνωμη για το πολυλογο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

06.10.2015, 08:00:53

Ανώνυμος 35448 έγραψε...
Φίλε Γιάννη Παπαδόπουλε,
όταν ξεκινάς να γράφεις δεν σε σταματάει τιποτε! Καλό βράδυ!
Πάω να συνεχίσω την δουλειά μου.
06.10.2015, 21:24:09

Ανώνυμος 35449 έγραψε...
ΕΥ ΧΑΙΡΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΡΟΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.
ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ
ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΥΧΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
07.10.2015, 10:26:30

Ανώνυμος 35450 έγραψε...

- «Η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει.»
- «Και η Ολυμπιακη ποτε δεν πεταει, αμα λαχει να'ουμ...»
Χ. Κλυνν
07.10.2015, 15:58:32

Ανώνυμος 35452 έγραψε...
σαπουνισε το μαυρο μπας και ασπρισει με κλιν
08.10.2015, 10:26:46

Ανώνυμος 35453 έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=4RLaOsYA1WA

08.10.2015, 16:10:11

Ανώνυμος 35628 έγραψε...

Η εθνικιστική οργάνωση «Ομάδα Εψιλον» λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια με σύμβολο το δελφικό Εψιλον. Οι οπαδοί της πιστεύουν στον θεό Δία (Ζευς) και στους αρχαίους Ελληνες. Στα κείμενά τους στρέφονται κατά της πολιτείας και του πολιτικού συστήματος, όπως επίσης και κατά της Ορθοδοξίας, του Βυζαντίου και των Εβραίων.
«Ουδεμία συνδίκη, περίβασις, υπεράσπισις προς μιαρούς ανθέλλην, προς καταραμένους των γενεών, προς τους έσχατους προδότες της Ελλάς και προσκυνημένους εις το Βυζάντιο των Οβριών Βάκχων ή Βλάχων τινός Εβραίων Νεοελληνικά Γύφτων «μη Ελλην». Μόνον οι καθάριοι το γένος Ελλην μη προσκυνημένοι θα χαίρουν την προστασία, την υπεράσπιση εκ των Εψιλον ΕΥ «Ομάδα Εψιλον»», αναφέρουν στο μανιφέστο τους τα μέλη της Ομάδας.
Κατά την προηγούμενη περίοδο, η οργάνωση δεν είχε απασχολήσει σοβαρά την Αστυνομία. Το 2013, σε ναό της Λυγαριάς στο Ηράκλειο Κρήτης, άγνωστοι είχαν βεβηλώσει μια εκκλησία, αφήνοντας ως «υπογραφή» το σύμβολο της «Ομάδας Εψιλον» και τη φράση: «Οταν καίγατε αρχαίους ναούς ήταν καλά; Ιουδαιοχριστιανοί»!
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64277993

Η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο.
Εθνάρχης
;)

28.10.2015, 08:18:19

Ανώνυμος 35633 έγραψε...
υπαρχουν και κουτσουρα
πες τα τουβλοεψιλον οτι το αρχαιο αρχη ειναι του αροου προς το ηχοεπαφικο παντων χημικων στοιχειων
και οχι παπαδοσυνες.
28.10.2015, 18:52:15

Ανώνυμος 35696 έγραψε...
Θέλουν να ξαναστήσουν στα πόδια του τον Κολοσσό της Ρόδου - Θα είναι το μεγαλύτερο γλυπτό που φτιάχτηκε ποτέ με ύψος 150 μέτρων.
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5307712/theloyn-na-ksanasthsoyn-sta-
podia-toy-ton-kolosso-ths-rodoy/

ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΡΩΜΙΩΝ!
Ραγιάδες μου..!

03.11.2015, 22:48:03

Ανώνυμος 35709 έγραψε...
τωρα 696 ξυπνησες
κιαπο ραγιας κοτσαμπασυς αναβαθμηστικες
05.11.2015, 07:35:42

Ανώνυμος 35731 έγραψε...
'Αυτα λοιπον τα εθιμα - και τα αλλα που θα παρουσιασω παρακατω - τα πηραν οι Ελληνες απο τους Αιγυπτιους. Αυτα που δεν πηραν απο τους Αιγυπτιους αλλα απο τους Πελασγους ειναι τα αγαλματα του Ερμη με ορθιο αιδοιο. Την εποχη εκεινη οι Αθναιοι ειχαν αρχισει να θεωρουνται Ελληνες και οι Πελασγοι πηγαν και κατοικησαν μαζι τους. Ετσι πρωτοι οι Αθηναιοι μεταξυ των Ελληνων εμαθαν απο τους Πελασγους να φτιαχνουν αγαλματα του Ερμη με ορθιο αιδοιο'' (Βιβλ. Β).

Αφου δεν ηταν Ελληνες οι Αθηναιοι και αρχισαν να θεωρουνται Ελληνες, τοτε απο που προερχονταν; Την απαντηση τη δινει ο Διοδωρος ο Σικελιωτης: ''Και τους Αθηναιους δε φασιν αποικους ειναι των Σαϊτων των εξ Αιγυπτου".

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=284910&start=165

07.11.2015, 23:05:24

Ανώνυμος 35774 έγραψε...
Είναι τόσο σοβαρό 35731 το λινκ που παραθέτεις όσο και αυτό: http://www.mixanitouxronou.gr
/o-istorikos-pou-ipostirizi-oti-o-troikos-polemos-egine-stin-anglia-o-achilleas-itan-keltis
-ke-i-mesogios-okeanos/
12.11.2015, 20:22:37

Ανώνυμος 37944 έγραψε...
γιάννη....μπράβο για την υπομονή σου να παραμένεις ακόμη και να ζεις στο βόθρο των ρωμιών...τα σύνορα ανοιχτά και τα σκυλιά δεμένα...τόλμησε να κάνεις την έξοδο γι'αλλη γη για άλλα μέρη μήπως και ανακαλύψεις γνήσιους κι ατόφιους ελληνες...καλο ταξίδι.
25.03.2016, 22:47:57

Ανώνυμος 38504 έγραψε...
γιάννη....μπράβο για την υπομονή σου να παραμένεις ακόμη και να ζεις στο βόθρο των ρωμιών.
ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝΕ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΑΝΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ

08.05.2016, 19:19:50

Ανώνυμος 38553 έγραψε...
Ούτε βρετανία υπήρξε. Βασίλεια μόνο στο νησί. Ούτε γερμανία ούτε ευρώπη κοντολογίς. Μόνο η ελλάδα μην τυχόν και έχει υπάρξει; τι πρεμούρα είναι αυτη;
15.05.2016, 00:44:44

Ανώνυμος 38560 έγραψε...
Ανώνυμος 38504 Όλοι απο ένα τυχαίο γεγονώς γεννηθηκαμε εδώ, κανέναν δεν "φιλοξενεί" αυτή η χώρα. Ο κάθε ένας ανάλογα απο τις εμπειρίες της ζωής του κρίνει και γίνετε ή φαντασιόπληκτος ψευτοαπόγονος των αρχαίων ελλήνων ή αναρχικός ή αριστερός ή στρέφετε εναντίων όλης της τρισάθλιας μάζας όπως οι αρθρογράφοι του site. Τώρα αν εσύ βολεύτηκες στην ζωή σου και νιώθειες ευνώμων απο το ρωμεϊκο κρατίδιο, δικαίωμα σου να κλαψουρίζεις, αλλά όχι να λές ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη με εσένα πως είναι "φιλοξενούμενος". Άντε τώρα πάτα τα Capslock πάλι και ρίξε το ποιηματάκι σου.
15.05.2016, 18:03:13

Ανώνυμος 38561 έγραψε...
Ανώνυμος 38553 Γιατί απλά οι Άγγλοι δεν λένε πως είναι ο "εκλεκτός λαός", οι "¨ανώτεροι" του κόσμου τούτου, που "δωσανε και καλά τα φώτα του πολιτισμού" και πως ταχα μου "δεν θα υπήρχε η ανθρωπότητα" χωρίς αυτούς. Οι νεο-έλληνες είναι που το κάνουν. Συν τοις άλλοις στην "Ελλάδα" ζούνε οι άνθρωποι (αναφέρομαι στους αρθρογράφους), άρα με την νεο-ρωμεϊκη κοινωνία θα ασχοληθούν.
15.05.2016, 18:11:09

Bielidopoulos έγραψε...
~
http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/24/politiki-giorti-apokatastasis-dimokratias-_n_11166588.html

Όλα καλά στο Μπουρδελιστάν.
Τί παραπονιέστε βρε αχάριστοι άνθρωποι!

25.07.2016, 12:43:37

Ανώνυμος 39659 έγραψε...
35731
μνημονευσε και τον ΟΡΦΕΑ αλλα και τον ΗΡΟΔΟΤΟ
γραφουν για μεταλαμπαδευση γνωσεων ''περι παντων'
Bielidopoulos η προσωποποιηση της ανευθυνοτητας
07.09.2016, 08:05:00

Ανώνυμος 39841 έγραψε...
Φραγκάκια εσένα ποιες μυστικές υπηρεσίες σου δίνουν για να κάθεσαι να κάνεις τόση δουλειά (και μάλιστα στα Ελληνικά για να κάνεις προπαγάνδα εκ των έσω)???
06.10.2016, 00:39:07

Ανώνυμος 40057 έγραψε...
ευχαριστώ για την προσπάθειά σας. Η ελεύθερη ερεύνα είναι μια πνοή άνεμου που διαλύει το μίασμα της νοητικής δυσαρμονίας την οποία επέφερε το οξύμωρο κατασκεύασμα του Ελληνοχριστιανισμού. Εφόσον βέβαια ο αναγνώστης βούλεται και δύναται να αμφισβητήσει την Νεοελληνική μυθοπλασία.

Εν τούτοις, είμαστε Έλληνες. Όπως οι κάτοικοι της Αιγύπτου είναι Αιγύπτιοι, οι της Μακεδονίας Μακεδόνες, οι της Συρίας Σύροι. Ανεξαρτήτως καταγωγής γεννηθήκαμε στην χώρα την οποία βίωσαν και μεγαλούργησαν οι Έλληνες. Ούτως η συγκριτική αντιπαράθεση των σημερινών και αρχαίων Ελλήνων την οποία τόσο έντεχνα παρουσιάζεται.

Με ποιον σκοπό όμως;
Θέλετε να αλλάξετε την Ελλάδα;
Να κάνετε τον Νεοέλληνα Έλληνα;

Αν αυτός είναι ο σκοπός σας, ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Καλή και εύστοχη η κριτική σας εάν όμως περιορίζεστε μόνο στην κριτική κάποιος εύκολα την παρεξηγεί για κακία.

φιλικά
DementedMonkey
08.11.2016, 18:46:13

Ανώνυμος 40835 έγραψε...
ακομα και αν όλα όσα λέτε είναι αλήθεια η χρησιμότητα
τους νομιζω οτι είναι εντελως θεωρητικη και γινεσθε πιο ρατσιστες αοό αυτούς που κατηγορείτε.

Αν και ο ρατσισμος εχει εν μερη βάση με την εννοια ομως τις υποστήριξης του "κατωτερου".

Οι ανθρωποι και οι λαοι χρειάζονται και μυθους.

Μην ειστε ισοπεδωτικοι...
31.01.2017, 03:34:12

Ανώνυμος 41046 έγραψε...
Κύριε Λάζαρη αυτά που γράφεις και συμπεραίνεις είναι τελείως αυθαίρετα και εξυπηρετούν ανθελληνικές σκοπιμότητες. Απορώ γιατί το κάνεις με τόση επιμονή... Δεν νομίζω ότι είσαι αφελής... Μάλλον συμμετέχεις συνειδητά σε κάποιο παιχνίδι σε βάρος του Ελληνισμού... Αυτά που ισχυρίζεσαι ισχύουν και για άλλους λαούς/έθνη; Κινέζοι, Ινδοί, Αιγύπτιοι, Μογγόλοι, Ούννοι, Γότθοι, Άραβες, Ρώσοι, Τάταροι, Μάγιας, Ίνκας, Αζτέκοι, Κέλτες, Βίκιγκς κλπ...; Αυτοί δηλαδή από τότε... μέχρι σήμερα... ήταν και είναι συμπαγείς και απευθείας απόγονοι των φερομένων ως προγόνων τους; Αυτοί έχουν δικαίωμα επίκλησης στην καταγωγή τους, στη δημιουργία κρατών, στη συμπαράσταση των υπολοίπων και στην αυτοδιάθεσή τους; Πες μου οι Έλληνες/Ρωμιοί σε τί διαφέρουν από όλους αυτούς και τους αφαιρείς τα ίσα διακαιώματα; Ο Κολοκοτρώνης, ο Καποδίστριας, ο Υψηλάντης, ο Μαυρομιχάλης, ο Μαυροκορδάτος, ο Βενιζέλος, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τα Τάγματα Ασφαλείας, ο ΕΔΕΣ, ο Τσολάκογλου, ο Λογοθετόπουλος, ο Ράλλης, ο Παπανδρέου, το ΚΚΕ κλπ, δεν είναι Έλληνες ή δεν αποτελούνται από Έλληνες, επειδή φυλακίσθηκαν ή σκοτώθηκαν από Έλληνες, επειδή κατείχαν υψηλές θέσεις σε άλλα κράτη, επειδή κατείχαν αξιώματα του κατακτητή, επειδή πρότειναν τον Ατατούρκ για Νόμπελ Ειρήνης, επειδή συνεργάσθηκαν με τους κατακτητές, επειδή χρηματοδοτήθηκαν αδρά από ξένα κράτη, επειδή αλληλοσφάχθηκαν, επειδή..., επειδή.... κλπ; Τί το διαφορετικό βλέπεις από τους άλλους λαούς και την αρχαιότητα; Γιατί με έμφαση και υπερβολή τραγικοποιείς το προφανές και το πασίγνωστο; Είναι σαν να μας λες ότι οι Έλληνες/Ρωμιοί έχουν δύο πόδια και δύο χέρια...(και εκατόγχειρες έχουμε εάν το θέλεις...). Όσο για τα οικονομικά γιατί δεν κάνεις τον απλό παραλληλισμό με τα σημερινά δεδομένα; Όλα τα μεγάλα έργα στη σύγχρονη Ελλάδα (ή όπως διαφορετικά θέλεις...) έγιναν με ξένα δανεικά χρήματα. Οι Έλληνες/Ρωμιοί χόρτασαν ψωμί με ξένα χρήματα (γερμανικά, αμερικάνικα, αυστραλέζικα, πακέτα ΕΟΚ/ΕΕ κλπ). Όλες οι μίζες (πολιτικών... κλπ) είναι ξένα χρήματα. Όλες οι καταθέσεις είναι σε άλλα κράτη και σε ξένα νομίσματα. Όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες (και όχι μόνο...) έχουν έδρα τα ξένα κράτη. Όλοι όσους ψήφισες για να σε κυβερνήσουν πήραν την έγκριση από τα ξένα κράτη... Όλοι αυτοί λοιπόν δεν είναι Έλληνες/Ρωμιοί; Δεν ανήκουν σε κάποια διοικητική/κρατική οντότητα; Έχεις μπερδέψει το "υφίσταμαι" με το "ευ ίσταμαι..." Μετά από όλα αυτά... Τί δεν καταλαβαίνεις; Είναι η ΕΛΛΑΔΑΡΑ μας με τους ΕΛΛΗΝΕΣ/ΡΩΜΙΟΥΣ της. Προσπάθησε να τους διορθώσεις. Όχι να τους αφανίσεις... ΒΑΣΚΟΣ
17.02.2017, 10:17:16

Ανώνυμος 41892 έγραψε...
Ανώνυμος 41046 Εγραψες, ένα ολοκληρο κείμενο γεμάτο κλάψα. Τόσο πολύ σε πόνεσε η αλήθεια; Ναί "ελλάδα" ποτέ δεν υπήρξε αλλά και να υπήρχε, εσείς σήμερα δεν έχετε καμία απολύτως σχέση φυλετικά, δες τα εξωτερικά χαρακτηριστικά σας, άλλοι πολύ λευκοί, άλλοι πολύ μελαχρινοί, διαφορετικό σχήμα προσώπου, διαφορετικό χρώμα ματιών και μαλλιών κτλ. μια ποικιλία απ'όλα και πάτε να μας πείσετε πως είσαστε απόγονοι μιας φυλής (στην προκειμένη περίπτωση της "ελληνικής"); Αστο μην το πολυψάχνεις γιατί πονάει η αλήθεια, ζήσε στην φαντασίωση σου πως καταγεσε απο αρχαίους έλληνες.

Υ.Γ. Ούτε να διορθώσουμε θέλουμε, ούτε να "αφανίσουμε" κανέναν, την αλήθεια βγάζουμε στην επιφάνεια και ο κάθε ένας βγάζει τα συμπεράσματα του, σταματα να κλαψουρίζεις και αν πιστε΄'υεις πως θελετε διόρθωμα κοίτα να αλλάξεις πρώτα εσύ και να γίνεις άνθρωπος.
28.03.2017, 09:15:42


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

2+2=

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


Από: (ηλεκτρονική διεύθυνση)


Προς: (ηλεκτρονική διεύθυνση)


Σημείωση: (προαιρετικό)

0 χαρακτήρες γράψατε και απομένουν 255.

Αποστολή

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...