Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ


Η αποποίηση
μιας κληρονομιάς


Έγραψε στις 20.02.2015 ο/η: McKesson John

Επιστροφή

Η αντιστοιχία των διηγήσεων των περιηγητών με τα αρχαιολογικά ευρήματα ζωντανεύουν και κάνουν χειροπιαστή τη ζωή στην οθωμανική Αθήνα. Ο υλικός πολιτισμός παραπέμπει σε συνήθειες καθημερινές, δείχνει τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων, αναφέρεται στη διακίνηση προϊόντων, στο παζάρι κ.λπ..

Οι αρχαιότητες, οι εκκλησίες και τα τζάμια προσέλκυσαν στην πόλη αρχαιοδίφες, ρομαντικούς καλλιτέχνες, αλλά και αρχαιοκάπηλους. Η συνύπαρξη ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκευτικές και εθνικές ομάδες και λαούς παρουσιάζονται μέσα από χειρόγραφα και ζωγραφιές. Προύχοντες συμμετείχαν στα πολιτικά πράγματα. Δερβίσηδες και καπουτσίνοι φρέρηδες συνυπήρχαν στο κέντρο της πόλης μαζί με τους ευρωπαίους περιηγητές. Στις γιορτές τούρκοι, ρωμιοί, αρμένιοι και αρβανίτες χόρευαν και τραγουδούσαν δίπλα–δίπλα φορώντας τα καλά τους.

Παρόλο, που η οθωμανική Αθήνα παρουσιάζεται σαν ένα χωριό, οι ρωμιοί προύχοντες δίψαγαν για μάθηση και κουλτούρα, ίδρυαν σχολεία και μελετούσαν την ιστορία της ξακουστής τους πόλης. Πήλινα σκεύη φτιαγμένα στα εργαστήρια του Κεραμεικού συναγωνίζονταν ιταλικά  ή τούρκικα προϊόντα. Το λάδι, το μέλι, το μετάξι, τα κεριά και το σαπούνι της Αθήνας ήταν περιζήτητα και το παζάρι της πόλης ήταν γεμάτο ζωή. Οι κάτοικοι περνούσαν την ώρα τους διαβάζοντας, πίνοντας καφέ και καπνίζοντας. Οι ευρωπαίοι ήταν πανταχού παρόντες: πρόξενοι, πρέσβεις, ποιητές, καλλιτέχνες, φιλέλληνες και επιστήμονες άλλοι μελετούσαν κι άλλοι χαρτογραφούσαν την Αθήνα.

Οι οθωμανοί ήρθαν ειρηνικά στην πόλη, η οποία παραδόθηκε το 1458. Εκτός από ευημερία τους πρώτους αιώνες έφεραν και νέα ήθη. Οι ρωμιοί υιοθέτησαν τα ήθη τους κι άρχισαν να ζουν σαν ανατολίτες. Καρέκλες και τραπέζια αντικαταστάθηκαν από χαμηλά έπιπλα. Μαχαιροπήρουνα δεν υπήρχαν πια. Αντί για πιάτα τώρα σέρβιραν και μοιράζονταν το φαγητό σε μεγάλους δίσκους. Προτιμούσαν να κάθονται κάτω, παρά σε καρέκλες. Φρόντιζαν οι γυναίκες τους να μην κυκλοφορούν ακάλυπτες και ζούσαν χωριστή κοινωνική ζωή από αυτές.

Η οθωμανική περίοδος όμως, ερμηνεύθηκε, κατ' εξοχήν εθνοκεντρικά, από τη σκοπιά του «καταπιεσμένου» έθνους, και το οθωμανικό κράτος παρουσιάστηκε αποκλειστικά ως ένας μηχανισμός καταπίεσης. Η ιστοριογραφική αυτή παράδοση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εθνικού κράτους, δεδομένου, ότι η ελληνική ιστοριογραφία, επηρεασμένη από τα ρεύματα του ρομαντισμού και του θετικισμού, αλλά και από τον θριαμβεύοντα εθνικισμό, αναπτύχθηκε ως εθνική ιστοριογραφία. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή ιστοριογραφία, αλλά και οι εκλαϊκευτικές μορφές της, όπως είναι τα σχολικά εγχειρίδια, αναπαρήγαν το ίδιο σχήμα και μέσα στον 20ό αιώνα.
(Γ.Λ.)

 

 

Ευρήματα της οθωμανικής περιόδου
από τις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.
(Γεννάδειος Βιβλιοθήκη).

 

Το έργο του Edward Dodwell
Κατά το 1801 και 1805/6, ο Edward Dodwell πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στην Ελλάδα, που τότε αποτελούσε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. To 1819 δημοσίευσε το δίτομο βιβλίο του με τίτλο: «A classical and topographical tour through Greece during the years 1801, 1805, and 1806», στο οποίο καταγράφει τις περιηγήσεις του ανά την Ελλάδα.
 
Το 1821 εκδόθηκε ένα
δεύτερο βιβλίο, «Views
in Greece from drawings
by E. Dodwell». Τέλος,
το 1834, ύστερα από το
θάνατό του, κυκλοφόρη-
σε η έκδοση «Views and
descriptions of cyclopian,
or, pelasgic remains, in
Greece and Italy» με 131
έγχρωμα χαρακτικά, από
τα οποία 71 αποτύπωναν
ελληνικά τοπία. Σήμερα,
στο Packard Humanities
Institute (PHI) ανήκουν
τα περισσότερα από αυτά
τα έργα, δημοσιευθέντα
και μη, που αποκτήθηκαν
από την οικογένειά του.

Η Συλλογή Dodwell του
ΡΗΙ αριθμεί 875 έργα
−σχέδια και υδατογραφίες−
αι συνιστά τη μεγαλύτερη
γνωστή συλλογή έργων,
που απεικονίζουν την Ελ-
λάδα στις αρχές του 19ου
αιώνα, στην τελευταία πε-
ρίοδο πριν από τη δημιουρ-
γία του σύγχρονου ελλη-
νικού κράτους.


Μερικά ακόμη έργα του
εντοπίζονται διάσπαρτα σε
διάφορα μουσεία (στο Βρε-
τανικό Μουσείο, στο Μου-

 

 
Οθωμανική ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη.
(18ος αι., Γεννάδειος Βιβλιοθήκη).
Στην ένθετη εικόνα, το Γενί τζαμί
ή της Μπέινας και το οθωμανικό νεκρο-
ταφείο, που δεν υπάρχουν πια. Βρίσκονταν
μεταξύ των σημερινών οδών Βουλής,
ναυάρχου Νικοδήμου, Θουκυδίδου
και Απόλλωνος. (Louis Dupré, 1819).
 
σείο της Πόλεως των Αθηνών, στο Sir John Soane’s Museum, στο Μουσείο Μπενάκη) και σε ιδιωτικές συλλογές (περισσότερα από 200 έργα).

 

Η πανάρχαια πρακτική
των λουτρών, συνώνυμη
της υγείας και υγιεινής,
απόλαυσης και ψυχαγω-
γίας, εξακολουθεί όλους
τους αιώνες της οθωμα-
νικής αυτοκρατορίας,
όταν όλες οι κοινωνικές
και θρησκευτικές ομάδες,
αδιακρίτως, γίνονται δε-
κτές, συνυπάρχουν
και συγχρωτίζονται στα
λουτρά, που βρίσκονται
σε κάθε γωνιά της αυτο-
κρατορίας.
 
Για τους μωαμεθανούς και τις μωαμεθανές η είσοδος στα λουτρά έχει μια πρόσθετη βαρύνουσα σημασία, καθώς η θρησκεία τους, τους υπαγορεύει την καθαριότητα και τον εξαγνισμό πριν εισέλθουν στα τεμένη τους να προσευχηθούν. Για τον λόγο αυτό οικοδομούνται επιβλητικά κτήρια.

 
Για τις γυναίκες, αδιακρίτως εθνότητας και θρησκείας, αποτελεί ένα βασικό λόγο και μια πρόφαση εξόδου από τα σπίτια τους και συνδέεται με συνήθειες υγιεινής, κοινωνικής συναναστροφής και καλλωπισμού, αλλά και με το τελετουργικό της περιποίησης της νύφης από φίλες και συγγενείς την παραμονή του γάμου.
 
Οι περιηγητές Evliya Çelebi και ο George Wheler μετρούν τρία λουτρά (χαμάμ) στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα στην Αθήνα. Ένα βρισκόταν κοντά στους Αέρηδες και κατεδαφίστηκε το 1890, ένα δεύτερο στο σημείο, όπου σήμερα τέμνονται οι οδοί Φιλοθέης και Νικοδήμου κι ένα τρίτο, που σώζεται ως τις μέρες μας, στην οδό Κυρρήστου.
 
Στη ζωγραφιά εικονίζεται νύφη στο λουτρό την παραμονή του γάμου της. (Antoine Laurent Castellan, 1772-1838).
 

Η οικογένεια του Dodwell διέσωσε μια μεγάλη συλλογή από τα χειρόγραφά του, τα οποία φυλάσσονται στην προγονική κατοικία στην κομητεία Sligo της Ιρλανδίας. Με την απόκτηση των σχεδίων, το ΡΗΙ εξασφάλισε ταυτόχρονα και αντίγραφα όλων αυτών των χειρογράφων. Τα έγγραφα καλύπτουν διάστημα τρεισήμισι δεκαετιών, από το 1797 έως το 1831.

 Είσοδος
στο παζάρι
της Αθήνας.
Louis Nicolas
Philippe Auguste
Compte
de Forbin

(1777-1841).
 

 
Το Μνημείο
του Φιλοπάππου
με πλανόδιο καφετζή.
James Stuart
και Nicholas Revett
(1794).
 

 

Η Παζαρό-
πορτα.

(Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς)
και η οικία
του πρόξενου
Gaspary.
(James Stuart
and Nicholas Revett,
1808).

 

Η ζωή του
Λιγοστά στοιχεία είναι γνωστά για τη ζωή του. Ο Dodwell γεννήθηκε το 1767 ή 1777 στο Banbury του Essex ή το 1778 στο Λονδίνο. Έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο το 1795, γεγονός, που υποδηλώνει, ότι η οικογένειά του ήταν αρκετά εύπορη για να δύναται να καλύπτει τα δίδακτρα. Αποφοίτησε το 1800 με πτυχίο Β.Α. και σύντομα άρχισε να ταξιδεύει. Την εποχή που ταξίδευε, πιθανότατα, το εισόδημά του να ανερχόταν σε περίπου 400 στερλίνες το χρόνο, ποσό, που του εκχωρούσε ο πατέρας του. Πέθανε στη Ρώμη το 1832.
 

 
Edward Dodwell
(1767-1832).
Από τα συγγράμματά του προκύπτει, ότι ήταν πράγματι ένας κλασικιστής, όπως και ο ίδιος πίστευε για τον εαυτό του, με κύριους προσανατολισμούς του έργου του στην αρχαιότητα και στην τοπογραφία του ελληνικού χώρου. Παρόλα αυτά, οι καταβολές του Dodwell παραπέμπουν στο Διαφωτισμό.

Κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών του τον απασχολούν ζητήματα ευρύτατης θεματολογίας: «Προφανής σκοπός των ταξιδιών είναι η απόκτηση της μέγιστης δυνατής γνώσης και η άντληση πληροφοριών για κάθε θέμα, που τυχόν βρεθεί στο διάβα μας». (Ημερολόγιο 1801, σελ. 59).
 
Ενδιαφέρεται για την ενδυμασία και τα έθιμα των διαφόρων πληθυσμών που συναντά, τις σχέσεις των τούρκων με τους έλληνες υπηκόους τους, την ιστορία, τον πληθυσμό και το εμπόριο των σύγχρονων πόλεων της εποχής του. Στρέφεται ακόμη και στη φυσική ιστορία: η πανίδα και η χλωρίδα έλκουν την προσοχή του, σχολιάζοντας μύγες, σκορπιούς, πτηνά, ακρίδες, βατράχους, οστρακοειδή, ψάρια, αλλά και βελανίδια, ελιές, τεράστια δέντρα, φυτά, σύκα και καλαμιές. Κατά περίπτωση, παραθέτει επίσης σχόλια για την ελληνική μουσική, τους χορούς, τους ορθόδοξους ιερείς, το «κακό μάτι», τα παιγνίδια έως και για την ιστορία των πληθυσμιακών δυσμορφιών. Εκφράζει τη λύπη του, που δεν μπόρεσε να μελετήσει το ισχύον τότε εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, καταφεύγοντας σε παλαιότερη πηγή, για να καλύψει το θέμα.

 
Χορός
των δερβίσηδων
στον Πύργο
των Αέρηδων.
Αυγά στρου-
θοκαμήλου
κρέμονται
από την οροφή,
για να αποτρέψουν
το «κακό μάτι».
(Edward Dodwell, 1805).
 

Συμπερασματικά, οι σημειώσεις του διαφωτίζουν τόσο την αρχαιολογία του ελληνικού χώρου όσο και τις επικρατούσες συνθήκες κατά την εποχή των ταξιδιών του. Επιδεικνύει τον γνωστό ακαδημαϊκό ενθουσιασμό, όταν διορθώνει λάθη και παραλείψεις προγενέστερων μελετητών.

 


Αθηναίος
ρωμιός προύχοντας.
(Otto Magnus
von Stackelberg).
 
Οι οθωμανοί κατέλαβαν ειρηνικά την Αθήνα –όπως εξάλλου και πολλά άλλα μέρη του ελλαδικού χώρου– το 1458 χωρίς μάχη, κατόπιν συνθηκολόγησης και παράδοσης της Ακρόπολης κι επομένως χωρίς καταστροφές.
Ο Μωάμεθ Β', ο οποίος ήταν αρκετά μορφωμένος, επισκέφτηκε την πόλη εκείνη τη χρονιά, προκειμένου να θαυμάσει τα περίφημα αρχαία μνημεία, που την κοσμούσαν. Η εντύπωση που του προκάλεσαν ήταν τεράστια. Αντιμετώπισε τους αθηναίους με επιείκεια παραχωρώντας τους ποικίλα προνόμια, όπως θρησκευτική ελευθερία και σχετική αυτοδιοίκηση.
Έτσι, σταδιακά η πόλη αναπτύχθηκε και πάλι, μετά την εξαθλίωση, στην οποία είχε περιπέσει κατά τη Φραγκοκρατία.
  

Βεβαίως, ο Dodwell δεν ήταν ο πρώτος ευρωπαίος περιηγητής επί ελληνικών εδαφών. Προηγήθηκε του μεγάλου περιηγητικού ρεύματος των δεκαετιών 1830 και 1840, αμέσως μετά την ελληνική επανάσταση και τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους. Τα ταξίδια του, που αποτυπώθηκαν τόσο σε γραπτά όσο και σε ζωγραφικά έργα του ιδίου, αλλά και των Simone Pomardi και William Gell, συγκαταλέγονται στις πλέον τεκμηριωμένες μαρτυρίες και συνθέτουν μια συναρπαστική, μοναδική απεικόνιση της καθημερινής ζωής και των περιηγήσεων στην οθωμανική Ελλάδα, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια ανεκτίμητη παρουσίαση της κατάστασης των ελληνικών αρχαιοτήτων εκείνη την εποχή.

 Ορθόδοξος ιερέας
κατά την
οθωμανική περίοδο.
(Lambert de Vos,
«16th-century
ottoman costumes»).
 

 

Εικόνα από ορθόδοξη
τελετουργία.
Οι ρωμιοί είχαν ανδρικά
και γυναικεία μοναστήρια
(Καισαριανής, Πεντέλης,
Δαφνίου και Ασωμάτων
Ταξιαρχών−Πετράκη)
και πολλές εκκλησίες
και παρεκκλήσια, όπου
η λειτουργία τελούταν
τακτικά κι απρόσκοπτα.
(Lambert de Vos,
«16th-century ottoman costumes»).
 

 


Σύμφωνα με την παρατήρηση
του Hobhouse:
«Ο αριθμός των χριστιανικών ναών είναι εκτός κάθε αναλογίας σε σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό: τριάντα έξι είναι συνεχώς ανοιχτοί και λειτουργούν, υπολογίζοντας όμως και τα παρεκκλήσια, που είναι κλειστά, εκτός από τις μέρες, που γιορτάζουν τους περίεργους αγίους τους, υπάρχουν περίπου διακόσιοι τόποι λατρείας στην Αθήνα».
(John Cam Hobhouse: «A journey through Albania and other provinces of Turkey in Europe and Asia, to Constantinople, during the years 1809 and 1810, James Cawthorn, Λονδίνο, 1813, σελ. 294).
Στο σχέδιο εικονίζεται (ευτραφής) ορθόδοξος επίσκοπος. (Otto Magnus von Stackelberg).
 

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα

Πολλές διαφορετικές πηγές συνθέτουν μια γλαφυρή εικόνα των ταξιδιών στην Ελλάδα αυτής της εποχής, που σίγουρα δεν ταίριαζαν σε λιπόψυχους. Τα σχέδια και οι υδατογραφίες της συλλογής αυτής θα πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα της ισχυρής θέλησης και της αποφασιστικότητας των περιηγητών έναντι των αναρίθμητων δυσχερειών.

Ως ευρωπαίοι, είχαν εξασφαλίσει ένα επίσημο έγγραφο (φιρμάνι) ή διαβατήριο από την Υψηλή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο ήταν χρήσιμο αλλά και απαραίτητο για να αντιμετωπισθούν −συχνά αποτελεσματικά− τούρκοι αξιωματούχοι, στις περιπτώσεις που ήταν μη συνεργάσιμοι ή εχθρικοί. Σε καθημερινή βάση, συστατικές επιστολές διακεκριμένων μελών των τοπικών κοινωνιών προς τους περιηγητές διευκόλυναν την υποδοχή τους. Σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις είχαν διοριστεί πρόξενοι, για τη διευκόλυνση των ξένων ταξιδιωτών, ενώ στις μικρότερες το καθήκον της υποδοχής των επισκεπτών και της ανεύρεσης καταλύματος έφερε συχνά κάποιος αξιωματούχος.

 

 
Χορός στο Θησείο, τον οποίο παρακολουθούν και οθωμανοί.
(William Page, 1794-1872).
 

Η στέγαση των περιηγητών διέφερε σε μεγάλο βαθμό. Δυσμενείς άνεμοι, βροχές με διάρκεια, ισχυρές χιονοπτώσεις επηρέαζαν, επίσης, τις μετακινήσεις τους. Εντούτοις, είχαν να αντιμετωπίσουν και πιο σοβαρούς κινδύνους, όπως την έξαρση των επιδημιών. Η άφιξή τους στην Αθήνα στις 26 Μαρτίου 1805 περιγράφεται ως εξής:

 Χωρική
από τα περίχωρα
της Αθήνας.
(Otto Magnus
von Stackelberg,
1787-1837).
 

 

Ρωμιά ευγενής.
(Otto Magnus
von Stackelberg).
 

 


Ρωμιά νύφη
στολισμένη.
(Otto Magnus
von Stackelberg).
  

Τώρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε καινούργιες δυσκολίες. Αυτή τη φορά η τουρκική φρουρά μας υπέδειξε μία σπηλιά κοντά στην Πνύκα, όπου αξίωνε να περάσουμε δέκα ημέρες, προτού μας επιτρέψουν να εισέλθουμε στην πόλη. Έστειλα έναν αγγελιαφόρο στον εκπρόσωπο της Αγγλίας, στον κύριο Σπυρίδωνα Λογοθέτη, τον οποίο είχα γνωρίσει στο προηγούμενο ταξίδι μου, ζητώντας του να μεσολαβήσει, ώστε να απαλλαγούμε από την τωρινή μας περιπέτεια. Σύντομα εμφανίστηκε αυτοπροσώπως και αμέσως τον αγκάλιασα, λέγοντας του ότι, εάν θα έπρεπε να τεθώ σε καραντίνα, τότε θα έπρεπε και εκείνος να της υπομείνει μαζί μου, αφού είχαμε έρθει σε στενή επαφή. Μετά ταύτα, ο συνετός Άρχοντας, έχοντας πεισθεί, ότι η άνεσή μου ταυτιζόταν με τη δική του και λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψη του την εγκυρότητα του υγειονομικού μου δελτίου, διεμήνυσε στον Βοεβόδα και κατάφερε, με τη βοήθεια μιας μικρής δωροδοκίας, να εξασφαλίσει και πάλι την είσοδό μου εντός των τειχών αυτής της σεβάσμιας πόλης, ύστερα από απουσία τριάμισι και πλέον χρόνων. (TTG, τόμ Α΄, σελ. 287).

 

 
Η είσοδος του Πύργου των Αέρηδων,
που λειτουργούσε σαν τεκές μεβλεβήδων δερβίσηδων.
Ήταν γνωστός σαν τεκές του Ιμπραήμ Εφέντη ή Μπραΐμη.
(Edward Dodwell, 1805).
 

Κίνδυνοι, επίσης, υπήρχαν στη θάλασσα από τους πειρατές και στη στεριά από τους ληστές. Εν γένει, οι ευρωπαίοι ταξίδευαν έφιπποι, διανύοντας κατά μέσο όρο τρία μίλια την ώρα. Οι αποστάσεις υπολογίζονταν σύμφωνα με τον απαιτούμενο χρόνο βάσει του συγκεκριμένου μέσου όρου και συνέπιπταν με εκείνες, που είχαν καταγραφεί από τον Παυσανία και τον Στράβωνα.

Συνήθως ταξίδευαν μαζί με δύο ή τρεις υπηρέτες / συντρόφους και μίσθωναν, σε κάθε στάση του ταξιδιού, τουλάχιστον πέντε άλογα για τους ίδιους και για τη μεταφορά των αποσκευών τους −περιλαμβάνονταν πτυσσόμενα κρεβάτια, στρώματα, σκεπάσματα και μεταφερόμενη φωτογραφική συσκευή (camera obscura)− με τη συνοδεία ενός αγωγιάτη, που επέστρεφε με τα άλογα.


 
Η Πόρτα
της Μπουμπουνίστρας
ή Μεσογείτικη Πόρτα,
εκεί, που σήμερα
βρίσκεται η γωνία
της λεωφόρου Αμαλίας
με την οδό Όθωνος
(Edward Dodwell).

Έδινε πρόσβαση προς τα χωριά, που βρίσκονταν στα Μεσόγεια και προς την Κηφισιά, την Πεντέλη και τον Μαραθώνα. Ήταν κατασκευασμένη από τρεις μαρμάρινες στήλες από το Αδριάνειο υδραγωγείο και έφερε λατινική επιγραφή. Το όνομα Μπουμπουνίστρα το πήρε από την ομώνυμη πηγή, που βρισκόταν δίπλα της, εντός των τειχών, τα νερά της οποίας «μπουμπούνιζαν», καθώς κατέβαιναν με ορμή από τους Αμπελόκηπους.
Ήταν μια από τις πολλές βρύσες, που είχαν κατασκευάσει οι οθωμανοί. 
 

Βέβαια, τα μίλια που διένυαν καθημερινά διέφεραν κατά πολύ. Eξαρτιόταν από τις τοπιογραφικές απόψεις, που επέλεγαν να αποτυπώσουν, και από το ενδιαφέρον τους για τις αρχαιολογικές θέσεις, που κάθε φορά επισκέπτονταν. Πολύ συχνά απεικόνιζαν τοπία κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους. Εκτός από σχέδια αρχαιοτήτων, κατ΄επανάληψη ζωγράφιζαν τοπία μονάχα για το φυσικό τους κάλλος.

Την εποχή, που ο Dodwell επισκέφθηκε την Ελλάδα, τον πληθυσμό της αποτελούσαν κυρίως έλληνες, τούρκοι, αλβανοί και εβραίοι. Μερικά χωριά κατοικούνταν από διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ σε άλλα υπερτερούσε μία εθνότητα. Ο Dodwell εξέφραζε ανάμεικτα συναισθήματα για ανθρώπους, που συναντούσε στις ταξιδιωτικές περιπλανήσεις του: από θαυμασμό και ενθουσιασμό έως απογοήτευση και περιφρόνηση.

 Ο Παρθενώνας
με το τζαμί
και τα τούρκικα
και άλλα κτίσματα
γύρω του.
(James Stuart
and Nicholas Revett:
«The Antiquities
of Athens,
1762 and 1790»).
 
Υπήρχε ένα ολόκληρο χωριό στην Ακρόπολη της τελευταίας οθωμανικής περιόδου, με παραδοσιακά σπίτια, που τα βλέπεις σε όλους τους παλιούς πίνακες. Όπως και τα τείχη με τις πολεμίστρες, που έκτισαν οι σταυροφόροι γύρω από την Ακρόπολη.
 
Με κυρίαρχη ιδεολογία το φιλελληνισμό της βαυαρικής σχολής, πρώτο μέλημα είναι να σβηστεί το οθωμανικό παρελθόν της Ελλάδας. Στη θέση του θα προβληθεί η αρχαία Ελλάδα. Στην Αθήνα, όπως και σε κάθε γωνιά της χώρας βλέπουμε τα απομεινάρια ενός κόσμου, ο οποίος φαίνεται να διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη αιφνίδια και με μεγάλη βιαιότητα. Όλα τα ίχνη μιας ιστορίας εκατοντάδων ετών έχουν εξαφανισθεί.
 
Η Ακρόπολη έχει «καθαριστεί» από πολλά στοιχεία και χρειάζονται οι γνώσεις ενός ειδικού, για να μάθουμε τι έχει αφαιρεθεί. Δεν έφυγαν μόνον οι άνθρωποι, αλλά έφυγαν και τα μνημεία, που μαρτυρούσαν την παρουσία τους. Στην Ελλάδα υπήρχαν πολλά τζαμιά και μιναρέδες, αλλά σήμερα, δύσκολα εντοπίζεις τα ίχνη τους.
 
Η Ελλάδα έπρεπε να είναι η εικόνα, που είχε η Δύση γι’ αυτήν. Αυτή είναι η εικόνα, που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Άρα το μοντέλο είναι το μεγαλείο της κλασικής περιόδου. Έτσι, αν φτιάξεις την Αθήνα, χρειάζεται να κτίσεις ένα νεοκλασικό πανεπιστήμιο, ένα νεοκλασικό παλάτι κ.λπ.. Το σύγχρονο κράτος έφτιαξε σκόπιμα την «ιστορία» του.
 

Οι αρχαιότητες
Δεκάδες αρχαιολογικές θέσεις επισκέφθηκαν και κατέγραψαν οι Dodwell, Gell και Pomardi κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων τους. Ο Dodwell παρουσιάζει αυτές τις τοποθεσίες με ένα σχεδόν παρόμοιο τρόπο, αν και δεν ακολουθεί πάντοτε την ίδια σειρά. Μια συνηθισμένη, τυπική έκθεσή του περιλαμβάνει: περιγραφή της υπαίθρου κατά τη διαδρομή, την τοπογραφία της περιοχής, τις αρχαίες πηγές, περιγραφή τυχόν ερειπίων και σύντομη αναφορά σε σχετικά νομίσματα.


 


Η Πόρτα Βασιλού.

(Πύλη του Αδριανού).
Διακρίνεται και μέρος
του πρόχειρου τείχους,
το οποίο κτίστηκε το 1778
επί Βοεβόδα
Χατζή Αλή Χασεκή,
προκειμένου
να αντιμετωπισθούν
οι επιδρομές
των αρναούτηδων.

(Edward Dodwell).Ξενάγηση πρό-
ξενου στην Αθήνα.
(Jacob Spon, 1689). 
 
Ο δυτικός τοίχος
της Βιβλιοθήκης του Αδριανού
και η εκκλησία
των Αγίων Ασωμάτων
στα σκαλιά.
(Andrea Casparini,
Μουσείο της Πόλεως
των Αθηνών, 1844).
 

 
 
Η Αρβανίτικη Πόρτα,
που βρισκόταν
στην αρβανίτικη
συνοικία της Πλάκας.
 

Ο Dodwell εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τείχη και τα είδη της τειχοδομίας, θεωρείται δε από τους πρώτους, που προσπάθησαν να καθιερώσουν την τυπολογία τους. Αναμφίβολα, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι είναι σήμερα περισσότερο γνωστοί, λόγω των ανασκαφών, που πραγματοποιήθηκαν εν συνεχεία, όμως κάποιοι άλλοι περιελάμβαναν μνημεία, που τότε ήταν καλύτερα διατηρημένα σε σχέση με τη σημερινή εποχή. Το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου στην Αθήνα παρέμενε σχεδόν ακέραιο το 1805, πριν από την καταστροφή του στις πολιορκίες της Ακρόπολης τη δεκαετία του 1820.

Σποραδικά καταγράφει αρχαιότητες, που ενσωματώθηκαν στις ανάγκες της καθημερινής ζωής και στον περιβάλλοντα χώρο τους: η Ακρόπολη καλυπτόταν από σπίτια, το μνημείο του Λυσικράτη αποτελούσε τμήμα της μονής των καπουτσίνων μοναχών, η βιβλιοθήκη του Αδριανού, ο Παρθενώνας. Απαριθμεί, επίσης, περιπτώσεις καταστρεπτικών επεμβάσεων σε αρχαιολογικούς χώρους.

 

 
Η δυτική πλευρά του Παρθενώνα και το Ερέχθειο. (Edward Dodwell).
 
 


 
Το άρθρο λόγω έκτασης έχει αναρτηθεί σε δύο μέρη.

Τέλος Α΄ μέρους.

Διαβάστε το Β' μέρος κάνοντας κλικ εδώ.

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 32328 έγραψε...
Μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις!

Πόσο μάλλον τόσες πολλές φωτογραφίες. Η ρωμιά ευγενής του Otto Magnus von Stackelberg είχε και τα πασουμάκια της (τούρκικη λέξη) σε σύγκριση πάντα με τον Πύργο των Αέριδων με τα πασούμια των ντερβίσηδων που τα βλέπουμε στο κάτω σκαλοπάτι.

Έτσι για να μην θεωρούμε ότι είμαστε απόγονοι κάποιων άλλων. Εγώ πάντως είμαι εθνικά υπερήφανη που είμαι αποτέλεσμα μίας σαλάτας φυλών και το αποτέλεσμα μάλλον δεν είν' κακό.

Γερακίνα
20.02.2015, 18:09:10

Ανώνυμος 32329 έγραψε...
Από το παραμορφωτικό πρίσμα που εξετάζετε τα πράγματα φαίνεται πως σας αρέσει το οθωμανικό...
20.02.2015, 20:59:42

Ανώνυμος 32330 έγραψε...
Μεταεπαναστατικά, εκτός από την εθνική καθαρότητα επεβλήθη και αρχιτεκτονική καθαρότητα. Προσπαθούμε να αρνηθούμε ένα ιστορικό παρελθόν, αυτό όμως πάντα είναι μέσα μας.
20.02.2015, 21:56:10

Ανώνυμος 33553 έγραψε...
ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ '''ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΘΗΝΑ'' Η ΤΟΥΡΚΟΧΩΡΙ.....ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑΣ ΑΜΟΙΡΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΤΣΑΚΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΣΛΑΒΟΙ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΑΦΟΥ ΜΙΛΑΝΕ....'''ΣΛΑΒΙΚΑ'''[ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΠΡΟΕΡΧΕΤΕ Η ΛΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕ ].....ΕΕΕ....ΕΙΠΑΜΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΛΗ ΩΡΑ.....
22.04.2015, 15:43:45

Ανώνυμος 33554 έγραψε...
Ένα τουρκοχώρι είδε στην Αθήνα το 1604 και ο γάλλος ταξιδιώτης Julien Bordier: «Απ΄αυτή την πανένδοξη πολιτεία δεν έχει απομείνει παρά ένα θλιβερό τουρκοχώρι, που λέγεται Σετίνα και βρίσκεται στα χέρια ενός αγά».
ΚΑΙ.....
Ως το τελευταίο τέταρτο τού ιζ΄αιώνα, η Αθήνα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη για τους ξένους. Όλοι πίστευαν, πως αποτελούσε ένα σωρό ερειπίων, άν δεν είχε ολότελα εξαφανισθεί. Έγραφε το 1675, ο Georges Guillet de Saint-George: «Είχα διαβάσει κι είχα χίλιες φορές ακούσει, πως η Αθήνα ήταν ένας έρημος τόπος» ΑΚΡΙΒΩΣ .. ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ..Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ....
ΜΗΝ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΤΕ ΚΑΘΕ ''''ΜΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ'' ΠΗΓΗ...
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ....ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ''ΑΡΧΑΙΑ'' ΚΑΙ ΜΗ ΑΡΧΑΙΑ...
Επίσης ενδιαφέρουσα είναι και η λίστα με τους οικισμούς της Αττικής, εκτός της Αθήνας, όπως του την ανέφερε ο πρέσβης Giraud
ΚΗΦΗΣΙΑ ΑΛΩΠΕΚΗ [ ΔΗΜΟΣ ΑΛΩΠΕΚΗΣ ] ΠΑΛΕΟΛΑΜΠΡΙΚΑ [ ΑΡΧΑΙΑ ''ΛΑΜΠΡΩΝ''] ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΕΝΤΕΛΗ....ΜΕΡΙΚΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ
α έτη 1675-76, όταν ο αξιολογότατος περιηγητής-ελληνιστής Γάλλος Jacob Spon, ο sophos ή ο grammatismenos jatros (σελ.65) όπως αναφέρει ότι τον αποκαλούσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του οι ντόπιοι. Ταξίδεψε στη νότια Ελλάδα και μας άφησε μεγάλης σημασίας έργο (1) με σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε.
Στο δρόμο προς την Αθήνα, ύστερα από την επίσκεψή του στους Δελφούς (Καστρί), τη Λειβαδιά και τη Θήβα, οι ντόπιοι δεν έπαψαν να τον υποδέχονται θερμά. «Calos irthete Archondes» ή «Calos copiasete» ήταν οι φράσεις που άκουγε όταν συναντούσε απλούς Έλληνες στη διαδρομή του, και «S’to calo» και «Pate cala» όταν αυτός και η συνοδεία του απομακρυνόταν.ΑΡΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΘΗΒΑ [ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΟΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ [ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ''''ΜΑΘΕΙ'''' ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ , ΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ]
Πρώτη του πληροφορία είναι ότι οι κάτοικοι, Έλληνες και Τούρκοι, ονομάζουν την πόλη Athina, παρότι οι ναυτικοί της Μεσογείου την αποκαλούν Sathines ή Satina, αφού καθώς εξηγεί εξέλαβαν ως μια λέξη τη φράση eis Athninan των ντόπιων
ΝΑ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ''''ΑΘΗΝΑ Η ΑΘΗΝΑΙΣ'''
Του κάνει εντύπωση η διατήρηση των αρχαίων τοπωνυμίων, όπως αυτό της Πεντέλης(Pendeli) όπου στέκει το γνωστό μοναστήρι, το Monastiri tou Pendeli όπως το καταγράφει ο Spon. Άλλα μοναστήρια που βρίσκει και αναφέρει ότι βρίσκονται στον Υμηττό( Τρελοβούνι) οπως Μονη Αστεριου
22.04.2015, 15:46:51

Ανώνυμος 33555 έγραψε...
Όσον αφορά τη γλώσσα των Αθηναίων, ο Spon θεωρεί ότι είναι καθαρότερη από την ελληνική των νησιών η οποία έχει επηρεαστεί από τους Ιταλούς. Του κάνει μεγάλη εντύπωση τα αρχαία στοιχεία που έχουν χαθεί σε άλλες ελληνικές διαλέκτους, Οι Αθηναίοι γράφει ο Spon ακομα λένε τη φωτιά «πύρ»(pyr) και όχι φωτιά όπως οι υπόλοιποι Έλληνες. Δεν χρησιμοποιούν τη λέξη πηγάδι αλλά τη λέξη «φρέαρ».[ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΖΑ] Αλλά ακόμα παρατηρεί και την προφορά των Αθηναίων, οι οποίοι όπως και οι Θηβαίοι και οι Εγριπιώτες προφέρουν το «κε» και το «κι» ως «τσε» και «τσι»(tche-tchi). Το αυτο ισχυε και για τους Μεγαριτες.....Η πόλη της Αθήνας κατά τον Spon, είχε περίπου 9.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 7.000 ήταν Έλληνες και οι υπόλοιποι Τούρκοι....
ΑΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΗΓΕΣ ΠΕΡΙ ΕΡΗΜΗΣ Η ''ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ'' ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ''ΑΡΧΑΙΑ'' ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ.....
Όπως μας πληροφορεί ο Barkan(5) σε μια ενδιαφέρουσα λίστα με σημαντικές πόλεις της αυτοκρατορίας τον 16ο αιώνα η Αθήνα μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις σημαντικότερες και πολυπληθέστερες πόλεις της αυτοκρατορίας.
Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ ΑΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΒΔΟΜΗ ΠΟΛΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΟΛΗ ΠΡΟΥΣΑ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ ΑΓΚΥΡΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕ 12633 ΚΑΙ 17616 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟ 1580
Πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες έχουμε από μια πιο αναλυτική παρουσίαση της απογραφής της δεκαετίας του 1520 από τον Minkov(6) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 2286 ΣΠΙΤΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ [ ΑΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 9000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑ ΗΤΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ.....
ΕΠΙΣΗΣ...ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ....
Το 1623 ο Γάλλος Louis Deshayes(5) αναφέρει για τους πολίτες της Αθήνας ότι:
« Είναι όλοι Έλληνες και υπομένουν τη βάρβαρη μεταχείριση των λιγοστών Τούρκων. Υπάρχει ένας καδής, ένας σούμπασης και μερικοί γενίτσαροι που ανανεώνονται από την Πύλη κάθε τρείς μήνες».

22.04.2015, 15:49:02

Ανώνυμος 33556 έγραψε...
Σημαντικός σταθμός στον περιηγητισμό στη Ελλάδα είναι το ταξίδι του Τούρκου Εβλίγια Τσελεπή περίπου το 1641
O Εβλίγια ήταν ίσως ο μόνος περιηγητής που είδε τον Παρθενώνα από κοντά, αφού στους «Φράγκους» απαγορευόταν η ανάβαση στην Ακρόπολη. Και φυσικά ο Παρθενώνας που είδε ήταν ο Παρθενώνας προ Μοροζίνι. Ο Εβλίγια κάπως αφελώς και παρεφθαρμένα μεταφέρει τις τοπικές παραδόσεις μεταφερμένες με τη σειρά τους από τους Τούρκους της περιοχής, να τι γράφει για την Αθήνα:
«-Ιδρυτής της Αθήνας είναι ο ιερεύς Σολομών.[εννοει Σολων]
ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ '''ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ''''
Για τον πληθυσμό της Αθήνας αναφέρει ότι κατοικείται από 4,000 άπιστους(Ρωμιούς).
ΠΑΡΤΕ ΝΑ ΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ..ΙΔΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ......
Όσο για τον αριθμό των κατοίκων με έκπληξη είχα διαβάσει και ακούσει χίλιες φορές ότι η Αθήνα είναι σωστή έρημος. Σίγουρα οι ταξιδιώτες που δημοσίευσαν αυτές τις πληροφορίες περιορίσθηκαν να μπουν στην πολιτεία και να βγούν. Ίσως έφθασαν στην Αθήνα κάποια μέρα που έβρεχε και δεν βρισκόταν άνθρωπος στους δρόμους ή σε περίοδο επιδημίας που ανάγκασε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πολιτεία και να εγκατασταθούν στην εξοχή. Η Αθήνα έχει πληθυσμό δέκα πέντε ή δέκα έξι χιλιάδων κατοίκων. Απ’αυτούς χίλιοι ως χίλιοι διακόσιοι είναι Τούρκοι. Όσο για τους Εβραίους δεν τους ανέχτηκαν ποτέ οι Αθηναίοι μ’όλο που ζουν πολλοί στις γειτονικές περιοχές και κυρίως στη Θήβα και στον Εύριπο(Εύβοια).»
Από τους 15-16,000 κατοίκους οι 1000-1200 είναι Τούρκοι και οι υπόλοιποι Έλληνες για τους οποίους γράφει ο Guillet:
« Η γλώσσα τους είναι η λιγότερο παρεφθαρμένη σ’ολόκληρη την Ελλάδα. Μόνο στην Αθήνα γίνονται κατανοητά τα σωστά ελληνικά. ¨όταν μιλάνε νομίζεις πως τραγουδούν.
Είναι γνωστή η ελληνική παροιμία « Για να μιλάς ευχάριστα πρέπει να έχεις τη γλώσσα της Αθήνας και την προφορά του Αναπλιού»."
αρα και τουρκοι και φραγκοι ομολογουν οχι απλα τα ερημη η τουρκικη αθηνα που προπαγανδιστικα λετε αλλα
'''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ''''
ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΩΡΑ ΓΙΝΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ
22.04.2015, 15:50:02

Ανώνυμος 33558 έγραψε...
Έτσι για να μην θεωρούμε ότι είμαστε απόγονοι κάποιων άλλων. Εγώ πάντως είμαι εθνικά υπερήφανη που είμαι αποτέλεσμα μίας σαλάτας φυλών και το αποτέλεσμα μάλλον δεν είν' κακό.
Γερακίνα
ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ '''ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝΕ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ'''...ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ...
ΚΟΙΤΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΣΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΟΛΑ ΜΑ ΟΟΟΛΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΘΚΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΕΣ [ ΚΥΠΡΟ ΗΠΕΙΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ]...
22.04.2015, 15:53:02

Ανώνυμος 33690 έγραψε...
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ..
http://egklimatikotita-allodapwn.blogspot.gr/
ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ...ΞΥΠΝΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ..ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙ ΑΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΚΥΝΗΓΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ , ΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ...
26.04.2015, 18:22:39

Ανώνυμος 33750 έγραψε...
McKesson John
ΑΥΤΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ - ΠΑΤΑΤΑ ΓΕΜΑΤΟ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΗΓΩΝ [ ΤΩΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ 8 ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΡΑΘΕΣΑΤΕ ΚΑΝ...ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ..ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΓΕ [ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΟΤΕ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΑΛΛΟΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΛΠ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ]...ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ
27.04.2015, 12:25:22

Ανώνυμος 33863 έγραψε...
ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΑΜΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ
ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ...ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ''ΠΑΝΤΙΟΤΡΟΠΩΣ..ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ [ΠΟΛΥ]ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ...ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ
28.04.2015, 18:05:36

Ανώνυμος 34013 έγραψε...
Ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., ο Αριστοτέλης αναφέρει:
«Και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες»
Η χρήση του Γραικός ως ταυτόσημη με το Έλληνας συνεχίστηκε και στο Βυζάντιο.Και επειδη ακριβως το Ελλην ταυτιστηκε με την ειδολολατρεια [ ειτε λατρεια του Δια ειτε του Μιθρα ειτε του Οσιρη ειτε του Βααλ]ετσι οι Ελληνες τησ εποχης χρησιμοποιουσανε το παμπαλαιο ονομα ''' Γραικος''' δηλαδη ελληνας μεν μη παγανιστης δε. Τον 5ο αιώνα μ.Χ., ο Ησύχιος στο λεξικό του αναφέρει, πως το «Γραικός», σημαίνει «Έλλην»[29] και στο λεξικό Σούδα (10ος αι.) το «Γραικοί» σημαίνει «οι Έλληνες»[30].
Προσέξτε τώρα τον όρο που χρησιμοποιεί τον 9ο αιώνα ο Θεόδωρος Στουδίτης (759-826) για το Βυζάντιο:
«… χάριν της δόξης του Χριστού͵ υπέρ ου δονείται η ταπεινή Γραικία μάλα»
Έτσι λοιπόν, η αναφερόμενη εδώ «Γραικία» που δονείται/τραντάζεται από την εικονομαχική αίρεση, δεν είναι άλλη από την βυζαντινή αυτοκρατορία!
Αλλά και οι αντίπαλοι των Βυζαντινών, μας δίνουν την ίδια ακριβώς ορολογία. Όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Χρήστου:
«Οι πάπες κατέβαλαν … εντονώτερες προσπάθειες για καθυπόταξι της Ανατολικής 'Εκκλησίας, όταν όμως απέτυχαν, απεκήρυξαν τους Ανατολικούς, Έλληνες κυρίως, ως αιρετικούς. […] από τον 9ο αιώνα γράφονται έργα ‘’Κατά Γραικών’’ […] Σύνοδος που συνήλθε … το 868 εξέδωσε απόφασι με τίτλο Contra Graecorum haeresim de fide sanctae Trinitatis […] τον 11ο αιώνα ο Άνσελμος Καντερβουρίας έγραψε το Contra Graecos και μετά δύο αιώνες, στα μέσα του 13ου, ο Θωμάς Ακινάτης έγραψε τα Contra Graecos και Contra errores Graecorum»[32].
Κατά συνέπεια, η σύνδεση Βυζαντίου και Ελλάδας/Ελληνισμού δεν «ξεφύτρωσε» από το πουθενά στον 11ο αιώνα και εξής. Απλά τότε ωρίμασαν οι ιστορικές συνθήκες για μια συχνότερη πολιτισμική και εθνική χρήση του όρου «Έλλην» από τους Βυζαντινο
Το κατά καιρούς κατηγορηθέν Πατριαρχειο λέγει, επί
τουρκοκρατίας [ΠΡΟ ΤΟΥ 1770], στον διεξαχθέντα διάλογο με τους Βρετανούς
προτεστάντες:
"...πάλαι μεν Ελλήνων, νυν δε Γραικών και Νέων Ρωμαίων δια την
Νέαν Ρώμην καλουμένων..."ΔΗΛΑΔΗ ΕΞΗΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΡΩΜΙΟΙ..ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΥΤΩΝ
Δηλ. οι Ρωμαίοι-Ρωμιοί-"Νέοι Ρωμαίοι" απόγονοι και συνέχεια των
"πάλαι καλουμένων Ελλήνων", καλούμενοι σήμερα ούτως εκ της Νέας Ρώμης-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Η '''''ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ'''' ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗ 30 XΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 1821 ΕΓΡΑΦΕ ΣΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ
'''ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ, ΠΡΙΓΚΗΨ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ''
ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΜΕ ΤΟ '''ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΑ''''
30.04.2015, 11:51:54

Ανώνυμος 34131 έγραψε...
στα 1511 οι Χιώτες σε αναφορά τους ονομάζουν την Νέα Μονή «το αγαπητόν και ευλαβέστατον κατοικητήριον πάσης Ελλάδος», γιατί ο μισθοφόρος Θωμάς από το Άργος το 1546 έλεγε στους άντρες του: «…Ἑλλήνων γάρ ἐσμεν παῖδες καὶ βαρβάρων σμῆνος οὐ πτοούμεθα», γιατί ο λαός ανέφερε σε υπόμνημά του στα 1596, «ο του Χριστού λαός, ο Θετταλίας, Ηπείρου τε και Μακεδονίας, και σύμπασα εφεξής η Ελλάς και μυρίους υπέρ της πίστεως θανάτους υποστήσεται», γιατί στα 1581 οι Χειμαρριώτες γράφουν σε επιστολή τους γράφουν «να λυτρώσεις ημάς και τα παιδιά μας όλης της Γρέτζιας»,
γιατί ο Λάμπρος Κατσώνης στα 1792 αναφέρεται σε ελληνικό γένος και τι εννοούσε ο ανώνυμος λαϊκός τραγουδιστής της Αθήνας όταν τραγουδούσε αυτά στα τέλη του 18ου αι: «”Τ’ ήταν η Γραίκια μια φορά / κι’ άκουσε τ’ είναι τώρα, …Πού είναι η Αθήνα μου, / Πού είναι κείνη η Αθήνα / Πού ο κόσμος εθαμάκτηκε / και σέβεται ακόμη; / Εκεί επρωτοφάνηκε / η ελευθερία εις τον κόσμον. / … να κάθεται κι’ ο Μωάμεθ / εις των Γραικών τον θρόνον».
ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ '''ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ''''....ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΕ ΖΟΡΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΑΛΛΟΕΘΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ ΚΑΛΗ ΩΡΑ
05.05.2015, 20:44:29

Ανώνυμος 35108 έγραψε...
Αφαιρέθηκε υβριστικό σχόλιο.
25.07.2015, 09:50:57

Ανώνυμος 35120 έγραψε...
Για το τελευταίο σχόλιο Ανώνυμος 34131 : Υπήρχανε περιπτώσεις που κάποιοι αποκαλούσαν τους εαυτους τους Έλληνες, παρόλα αυτά χαθηκανε και αυτοί, οι σημερινοί Έλληνες και μόνο απο τα χαρακτηριστικά να τους κοιτάξεις θα καταλάβεις πως είναι ένα μείγμα απο Σλάβους, Αλβανούς, Τούρκους, Άραβες, Αθιγγάνους, Αρμένους και όχι μόνον, παρόλα αυτά όπως είπε και ο Δραγούμης και καθαροί να μην είναι οι Έλληνες σημασία έχει πως μιλούν γλώσσα Ελληνική!
27.07.2015, 22:06:55

Ανώνυμος 36208 έγραψε...
Υπήρχανε περιπτώσεις που κάποιοι αποκαλούσαν τους εαυτους τους Έλληνες,
ΤΟΣΟ ΛΙΓΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑ....ΣΩΩΩΩΩΠΑ.....ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ '''ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝΕ '''''''ΚΑΘΑΡΟΙ''' ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΩ...ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ....
23.12.2015, 08:57:24

Ανώνυμος 36618 έγραψε...
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΗΓΩΝ..ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ... ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑΤΕ......
17.01.2016, 12:42:44

Ανώνυμος 36706 έγραψε...
ΓΡΑΦΕΙ Η '''' ΕΛΕΥΘΕΡΗ''' '''''ΕΡΥΕΝΑ'''' , ΕΙΡΩΝΙΚΑ [ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΛΑΟ ΕΧΕΙ ΜΕΝΟΣ] «Ιλλυριοί» ζουν ανάμεσα
στους «μακεδόνες» τής ΠΓΔΜ.
Νοτιότερα ζουν «έλληνες».
ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ,ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ , ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.......ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΛΑΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΟ.....
ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ....ΟΙ '''ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.....ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ..... ΟΙ '''ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ''' ΜΙΛΑΝΕ ΣΛΑΒΙΚΑ ΑΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ [ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΣΛΑΒΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΣΛΑΒΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ 800 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΑΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ] ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ [ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ....ΑΡΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΥΤΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ....ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ......
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ '''''ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ''''''..... ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ.....ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΙΛΛΥΡΙΚΑ [ ΜΟΝΟ 500 ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΙΚΑΖΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ Η ΑΠΛΑ ΠΑΛΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΡΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ]...ΑΡΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ [ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΚΤΑΤΙΝΗΣΤΕΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΦΟΥ ΜΙΛΙΟΤΑΝΕ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ......ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΛΛΥΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΑ,...ΑΦΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΒΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΟΡΥΤΣΑ [ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ]....ΑΡΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ....''''ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ''' ΚΑΙ ''''ΙΛΛΥΡΙΩΝ'''''..... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ[ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ] ....ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΕΜΑΣ.....ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙ....
19.01.2016, 10:15:54

Ανώνυμος 38420 έγραψε...
Ανώνυμος 36706 Λές ότι οι Έλληνες μιλάνε την ίδια γλώσσα. Οι Αρβανίτες μιλούσανε Ελληνικά; Οι Βλάχοι; Σχεδόν κανένας Έλληνας δεν υπάρχει που οι πρόγονοι του να μιλούσανε Ελληνικά, απλά εξαπλώθηκε η γλώσσα κατάλοιπο της αρχαίας Ελληνικής σε όλο τον Ελλάδικό χώρο απο την επανάσταση του 1821 και έπειτα, μην σου πώ και τί ξύλο τρώγανε οι Μακεδόνες απο τους Ρωμιούς δασκάλους για να μιλούν την νεο-ελληνική. Για τους Ιλλύριους ένα έχω να σου πώ, δεν μπορείς να γνωρίζεις αν τα σημερινά Αλβανικά έχουν ή δεν έχουν σχέση με τα Ιλλυρικά, όσο για τους Αλβανούς είναι απόγονοι Ιλλυρίων στην πλειοψηφία τους διότι προτίμησαν να εξισλαμιστούν και να κρατήσουν την ράτσα παρά να αναμειχθούν με ομοδόξους όπως οι εναπομείναντες Έλληνες τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια μέχρι το Βυζάντιο που δεν υπήρχε ουτε ένας Έλληνας πλεον στο αίμα. Κι αν είχανε Ελληνικά ονόματα οι Βυζαντινοί είναι διότι η Ελληνική γλώσσα ήτανε ακόμη κοινή, παρόλα αυτά σχεδόν κανένας αυτοκράτορας δεν ήτανε Έλληνας. Άντε τώρα πάλι με τα CapsLock να κλαψουρίσεις.
30.04.2016, 01:42:04

Ανώνυμος 38499 έγραψε...
Σχεδόν κανένας Έλληνας δεν υπάρχει που οι πρόγονοι του να μιλούσανε Ελληνικά,
ΑΜΑ ΣΟΥ ΑΡΑΔΙΑΣΩ 10 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΙΑΕΔΩ ΚΑΙ2500 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ;;; Η ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ;;;
ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
διότι προτίμησαν να εξισλαμιστούν και να κρατήσουν την ράτσα παρά να αναμειχθούν με ομοδόξους
ΩΣΤΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΤΗΚΑΝΕ ΟΙ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΙ ΕΕΕ;;;;ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;;;
ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΤΗΚΑΝΕ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΙ;;;
ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΑ ΤΕΛΙΚΑ..ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ;;;

όσο για τους Αλβανούς είναι απόγονοι Ιλλυρίων στην πλειοψηφία τους διότι προτίμησαν να εξισλαμιστούν και να κρατήσουν την ράτσα παρά να αναμειχθούν με ομοδόξους
ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΟΙ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 15 ΑΙΩΝΑ ΑΡΑ ΠΡΟΣΜΙΧΤΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ...
ΜΕΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΚΡΑΤΗΣΑΝΕ ΤΗ ΡΑΤΣΑΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ''ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΤΗΚΑΝΕ'''
ΑΦΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΤΗΚΑΝΕ ΠΡΟΣΜΙΧΤΗΚΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΔΟΞΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝΕ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ .. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΗΣΜΩΝ ;;;ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΣ ΝΑ Ο ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

σχεδόν κανένας αυτοκράτορας δεν ήτανε Έλληνας.
ΑΛΛΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ '''ΚΑΝΕΝΑΣ''' ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ '''ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ'''
ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ..ΣΤΡΩΝΕΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ...

Άντε τώρα πάλι με τα CapsLock να κλαψουρίσεις.
ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ...
08.05.2016, 18:57:14

Ανώνυμος 38915 έγραψε...
Εν τω μεταξύ, οι μοναδικοί γνήσιοι απόγονοι αρχαίων Ελλήνων που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι την Οθωμανική περίοδο, ητανε οι Μουσουλμάνοι Έλληνες Αθηνών και πέριξ, οι οποίοι σφάχτηκαν απο τους Αρβανίτες (Αλβανούς Ορθοδόξους) εθνικούς ήρωες των νεο-ρωμιών. Τώρα το πόσο ανόητο είναι να θεωρούντε "ηρωες της Ελλάδος" κάποιοι οι οποιοι όχι μόνο δεν ήτανε έλληνες στο αίμα τους αλλά σφάξανε τους μοναδικούς γνήσιους εναπωμείναντες έλληνες, είναι το ίδιο ανόητο να βλέπω Ρωμιό με Σλάβικα ή Ινδικά (αθιγγανικα) ή Τούρκικα ή Αρμένικα χαρακτηριστικά και να μου λέει πως είναι καθαρός απόγονος του Περικλέως.
03.07.2016, 03:54:13

Ανώνυμος 38943 έγραψε...
ΕΣΥ Ο ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΕΣΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΡΩΜΙΟΥΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΛΥΘΗΝΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.
ΟΠΩΣ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ.
Η ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕΣ;;;

Εν τω μεταξύ, οι μοναδικοί γνήσιοι απόγονοι αρχαίων Ελλήνων που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι την Οθωμανική περίοδο, ητανε οι Μουσουλμάνοι Έλληνες Αθηνών και πέριξ
ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΦΙΛΕ
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ;;;


είναι το ίδιο ανόητο να βλέπω Ρωμιό με Σλάβικα ή Ινδικά (αθιγγανικα)
ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΝΔΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΑΣΙΑΤΕΣ.
ΜΑ ΟΛΟΙΔΙΟΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.
ΟΥΤΕ ΔΥΔΙΜΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ.\

06.07.2016, 00:30:31

Ανώνυμος 39041 έγραψε...
Ανώνυμος 38943 Κανένας σημερινός Έλληνας δεν είναι απόγονος αρχαίων Ελλήνων, οπότε άκυρο να ρωτάς. Αν πάλι είσαι τόσο δειλός που τα βάζεις με έναν μόνο για να υπερασπιστείς εκατομύρια και μάλιστα κρυμένος πίσω απο μία οθόνη, σε κάνει εξιολύπητο.

Δες τον Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής και πεσμου, μοιάζει ή όχι με Αθίγγανο (Ινδό/Πακιστανό); Το ίδιο και για τον Σφακιανάκη. Ξέρεις πόσες Ελληνικιές οικογένειες υιοθέτησαν παιδιά απο Ρομά επειδή ήτανε άτεκνες; Φυσικά κια τα παιδιά τους μεγαλώνοντας αποκτήσανε Ελληνική εθνική συνείδηση. Τώρα το λευκό στο δέρμα σας πολλοί το πήρατε απο Σλάβους. Η αλήθεια πάντα πονάει.

Υ.Γ.
Όσο και να λυσσάς, σχολιάζοντας ξανά και ξανά δικά μου σχόλια, εγώ άλλο τόσο θα μπαίνω κατα καιρούς να σου απαντώ με πικρές αλήθειες. Άντε πάτα πάλι τα Caps Lock και ρίξε την κλάψα σου.
15.07.2016, 21:30:39

Ανώνυμος 39090 έγραψε...
Μια φορά, πιο ηθικοί και ταπεινοί ήτανε οι άνθρωποι της Οθωμανικής περιόδου, πορά οι της νεο-ρωμεϊκης. Τελικά για να φαίρετε σαν άνθρωπος στον συνάνθρωπο ο Ρωμιός (ελληνόφωνος χριστιανοορθόδοξος), τον τραβάει ο οργανισμός του τον φόβο, μόνο έτσι φαίρετε με σεβασμό στον συνάνθρωπο!
23.07.2016, 17:23:37

Ανώνυμος 39249 έγραψε...
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ, ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΙΑΤΕΣ

ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΜΕ ΓΑΜΨΕΣ ΜΥΤΕΣ

ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

ΣΛΑΒΟΙ ΟΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ

ΑΡΑΒΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΙΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΙ

~

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ
30.07.2016, 19:37:38

Ανώνυμος 39430 έγραψε...
https://www.youtube.com/watch?v=Ba8Un1NzZbs
03.08.2016, 18:21:37

Ανώνυμος 39679 έγραψε...
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΗΛΑΔΗ
ΕΜΕΙΣ οι σκοπιανοι ματσεντον σλαβεϋκ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ;
ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΜΠΡΑΤΣΑ
ΤΟ οστρογοτθικο ΚΑΛΟΣ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΩΣΤΕ αιμοβορος σαρκοφαγια ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΥΝΑΙΔΗΣ ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ
ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΕΟΔΟΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΩΔΗΣ ΚΥΝΟΠΕΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ, ΑΝΤΡΑΣ ΣΛΑΒΕΫΚ ΜΕ ΑΝΤΡΑ ΣΛΑΒΕΫΚ
ΜΠΙΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΛΑΜΠΙΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΔΙΣΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ

11.09.2016, 07:38:18

Ανώνυμος 40685 έγραψε...
α) Μωάμεθ (Μουχάμαντ ιμπν Αμπντ Aλλάχ, 22 Απριλίου 571 - 8 Ιουνίου 632)
β) Το Ισλάμ είναι μονοθεϊστική θρησκεία, η οποία διαμορφώθηκε με το κήρυγμα και τη δράση του Προφήτη Μωάμεθ (Μουχάμαντ) στις αρχές του 7ου αιώνα.
Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα του 1400 π.Χ....
http://www.fourtounis.gr/korif/nest/nestoras.html#13
Όταν εμείς πλενόμασταν σε μπανιέρες (2000 χρόνια πριν το Ισλάμ), τα μεμέτια και οι χανούμισες δεν υπήρχατε ούτε σαν φαντασίωση.
Όταν είχαμε αποχετευτικά συστήματα και τουαλέτες σε διόροφα και τριόροφα κτήρια (μια βόλτα στο Ακρωτήρι Θήρας θα σας πείσει) εσείς κοιμάστασταν σε αντίσκηνα στις στέπες και δεν είχατε καν εθνολογική ταυτότητα.
Ακόμα και τώρα την ίδια πολιτιστική κληρονομιά έχετε.
Τις "φαντασιώσεις". Μόνον "φαντασιώσεις"
Ακόμα και τώρα ελληνικά έγραφες, γράφεις και ΘΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.
Στα χρόνια του Ομήρου... "Το θυμό τον αποκαλούσαν χόλο. Από τη λέξη αυτή πήρε το όνομα της η χολή, με την έννοια της πίκρας. Λέμε επίσης αυτός είναι χολωμένος."
Όση χολή κι αν βγάλετε λοιπόν, στην Ελλάδα κατοικείτε (κακώς), στην Ελλάδα εργάζεστε (κακώς), Ελληνική υποκοότητα διαθέτετε (κακώς) και είτε σας αρέσει είτε όχι, Δαναοί, Αχαιοί ή ΕΛΛΗΝΕΣ ονομάζονται από τον Όμηρο (2800 χρόνια πριν) οι εκστρατεύσαντες κατά των Τρώων.
Κατά Παγκόσμια ομολογία η Γραμμική Β' (τουλάχιστον) είναι γλώσσα ελληνική.
Και επειδή εμείς οι έλληνες είμασταν πάντα μεγαλόψυχοι, σας δίνουμε κάθε δικαίωμα να επιστρέψετε στις ρίζες σας, κάπου μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Μογγολίας, Ινδίας, Πακιστάν.
Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα απολύτως ούτε και διεκδικούμε εδάφη σε καμία από τις προαναφερθήσες χώρες.
Καλό κατευόδιο.
23.01.2017, 14:20:26

Ανώνυμος 40686 έγραψε...
Και επι τη ευκαιρία.
Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού το έχεις ακουστά ;
Οι σκοπιανοί έχουν δικαίωμα να λέγονται μακεδόνες και οι έλληνες δεν έχουν δικαίωμα να λέγονται έλληνες ;
Οι άγγλοι άποικοι έχουν δικαίωμα να λέγονται Αμερικανοί ή Αυστραλοί αλλά οι έλληνες δεν έχουν δικαίωμα να λέγονται έλληνες ;
Οι τούρκοι είναι οι αρχαίοι χετταίοι ; (οι οποίοι ούτε καν έλεγχαν τα παράλια τη Μικράς Ασίας)
Για τους αλβανούς δεν μιλάμε γιατί δεν ξέρουν καν τι ειναι. Οι μισοί λένε \"είμαι έλληνας\" και οι άλλοι μισοί λένε ότι έχουν ιταλικές ρίζες.
Εχεις κάθε δικαίωμα να θεωρείς τον εαυτό σου Τούρκο, Αλβανό, Σκοπιανό (αν και είναι γελοίο να ονομάζεσαι Γιάννης, Νίκος, Ελένη ή Κατερίνα).
Έχεις κάθε δικαίωμα να θεωρείς τον εαυτό σου Άγλλο, Κινέζο, Κενυάτη ή Βενεζουελάνο.
Με μένα τι ζόρι τραβάς ;
23.01.2017, 15:50:28

Ανώνυμος 42006 έγραψε...
Ανώνυμος 40686
Πρώτον απόγονοι αρχαίων ελλήνων ΔΕΝ είσαστε, δες τα εξωτερικά χαρακτηριστικά σας, άλλοι πολύ λευκοί, άλλοι πολύ μελαχρινοί, διαφορετικό σχήμα μύτης, προσώπου, χρώμα ματιών και μαλλιών, ξανθοί, καστανοί, μαυρομάλληδες, κοκκινομάλλησες. Απόγονοι Τούρρκων (βλπ. Αρτέμη Σώρρα και Στέφανο Χίο π.χ.), Σλάβων (βλπ. Μαρία Τζάνη και Χαρά Νικοιπούλου π.χ.), Βλάχων (ρουμάνων), Αλβανών, Αθιγγάνων και πολλών άλλων φυλλών που ήρθανε σοτν χώρο και μλεσω κοινής γλώσσας (ρωμεϊκα ή έστω ελληνικά) και κοινής θρησκείας (ορθοδοξία) γίνανε ρωμαίοι χριστιανοί και απο τοα μέσα του 17ου αιώνος εξελληνίστικαν σταδιακά. ¨Ηδη τα τελευταία 40 χρόνοα πόσοι ρωμιοί παντρευτηκαν αλλοδαπες και κανανε παιδιά μαζί τους τα οποία θεωρούνται "ελληνόπουλα γνήσια" και πόσες οικογένειες άτεκνες υιοθέτησαν παιδιά απο τσιγγάνους. Σκέψου πόσα γίνανε τις προηγούμενες χιλιετίες. Για αυτό άστο, δεν σε βολεύει να το σκαλίσεις.

Δεύτερον δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού θα μπορούσες να έχεις αν δεν αφαιρούσες μα φασιστικό τρόπο το δικαίωμα των γειτόνων σου, λες οι αλβανοί πως παριστανουν τους ελληνες, γιατι όμως, μήπως γιατι τους φέρεστε ρατσιστικά εσείς οι "καθαρόαιμοι"; Δεκαετίες πριν το αλβανός ήτανε συνώνυμο του "κατώτερος" και μην πας να το διαψεύσεις, άσε που έχει και στην αλβανία εθνικιστες που λενε πως είναι απόγονοι Ιλλυρίων. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού το έχασες εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν αντιλέγω, κανείς δεν είναι γνήσιος σε όλες τις χώρες εδώ στην μεσόγειο/βαλκάνια οπότε και πάλι άκυρος είσαι.

Με εσένα καν δεν θέλουμε να ασχοληθούμε αλλα μπαίνεις εδώ και κλαψουρίζεις οπότε θα τα ακούσεις, τόσες σελίδες φασιστικές ελληναράδικες έχει, γιατι δεν πας εκεί να γράψεις την γνώμ,η σου αν είσαι τόσο "φιλελευθερος".

ΕΣΥ ΤΙ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΣ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΕΔΩ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΕΙΣ.
02.04.2017, 14:42:09


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

8+5=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...