Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ
ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ
ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ


Κοτζαμπάσηδες, κλήρος,
αρματολοί, φαναριώτες


Έγραψε στις 20.06.2014 ο/η: Λούπου Μαρία

Επιστροφή

 «Ευρέθηκεν ένα αντέτι (συνήθεια),
να είναι εις κάθε βιλαέτι,
από ένας καπετάνιος,
φρόνιμος σαν μουσουλμάνος.
Γιά να είναι φυλαχτάδες,
στους λοιπούς κυβερνητάδες,
περπατούσαν τιμημένοι,
και καλά σιγουρεμένοι.
Αρκετά εκαζαντούσαν,
και τον τόπο τους τηρούσαν,
οχ τους καπεταναραίους,
που τους είχαμεν νοικοκυραίους.
Και σε όλους τους καζάδες,
πέρναγαν σαν αφεντάδες
».
Αναφέρεται στο βιβλίο τού Νίκου Κοταρίδη:
«Παραδοσιακή επανάσταση και Εικοσιένα», σελ. 88


Οι αρματολοί μαζί με τις τοπικές δυνάμεις κατοχής ήταν η αιχμή τού δόρατος τής κατασταλτικής μηχανής τού οθωμανικού κράτους. Δέν θεωρούνταν κατακτημένοι και ως εκ τούτου δέν πλήρωναν κεφαλικό φόρο (χαράτσι). Σαν στρατιωτικοί τής εποχής είχαν νόμιμη αναγνώριση από τους οθωμανούς και, έχοντας σύμβαση με το οθωμανικό δημόσιο, πληρώνονταν με φορολογία, που επιβαλλόταν πάνω στον αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό.

Οι οθωμανοί είχαν αναθέσει στους πλούσιους ρωμιούς να συγκεντρώνουν τους φόρους, που υπολογίζονταν πάντοτε σε πουγγιά. Αυτοί ήταν οι κοτζαμπάσηδες. Όταν η Πύλη αξίωνε 20 πουγγιά, εισέπρατταν από τους ραγιάδες 25 κι ενθυλάκωναν το παραπανίσιο προσφέροντας ένα πεσκέσι στον τούρκο, γιά να κλείνει τα μάτια.

Γι’ αυτό οι ρωμιοί συνήθιζαν να λένε, ότι δούλευαν γιά τις τρεις μάστιγες: τους παπάδες, τους κοτζαμπάσηδες και τους τούρκους. Η σειρά δέν άλλαζε ποτέ.


Στην Κωνσταντινούπολη επίσης, σχηματίστηκε μιά αριστοκρατία, που συγκέντρωσε όχι μόνο μεγάλο πλούτο, αλλά και πολιτική δύναμη, η οποία πολιτογραφήθηκε στην ιστορία μας με το όνομα φαναριώτες από το ομώνυμο προάστιο τής πόλης. Οι φαναριώτες στο σύνολό τους δέν είχαν καμμία εθνική συνείδηση. Λόγω τής κοινωνικής τους θέσης ήταν τουρκόφιλοι, εξυπηρέτησαν την πολιτική των σουλτάνων κι αποτελούσαν τυφλά όργανα τής οθωμανικής εξουσίας.

Μέσα από την παραμορφωμένη και μεταλλαγμένη «επίσημη ιστορία», οι χριστιανικές ηγετικές ομάδες παρουσιάζονται με τρόπο τελείως διαφορετικό από αυτόν, που στην πραγματικότητα έδρασαν. Παρά τις μεταξύ τους ενδοεξουσιαστικές συγκρούσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια τής οθωμανικής περιόδου έδρασαν σε συνεργασία -όταν αυτή εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους- με τους οθωμανούς και από κοινού κατέπνιξαν κάθε απόπειρα των καταπιεζόμενων.

Ό,τι δέν μπορέσουν να εξοντώσουν ολοκληρωτικά, το αφομοίωσαν με «ιδέες» και «οράματα» (π.χ. Μεγάλη Ιδέα), που οι ίδιοι δημιούργησαν και τα οποία μας ταλανίζουν μέχρι σήμερα. 

Χαρακτηριστικοί τύποι από τις
εξουσιαστικές ομάδες τής οθωμα-
νικής περιόδου
στον ελλαδικό χώρο:
Αρματολός (αριστερά), αρχόντισσα,
κοτζάμπασης (όρθιος) και πασάς.

Στο φόντο διακρίνονται αρχαίες
κολώνες, ένας μιναρές
κι ο τρούλος μιάς εκκλησίας.
 

 

Αρματολοί
Ήταν μισθοφόροι, που λειτουργούσαν σαν εκτελεστικό όργανο τού πασά και τού χριστανού κοτζάμπαση. Μ’ αυτούς τους δύο πολλές φορές έρχονταν σε σύγκρουση γιά την είσπραξη των φόρων, κάτι πολύ φυσικό άλλωστε, ανάμεσα σε ηγετικές ομάδες. (Τζιορβάς λεγόταν η είσπραξη των φόρων, που σήμαινε και ντουρβά, δηλαδή σακκούλι με χρήμα).


Οι περιοχές υπό την
εξουσία των αρματο-
λών ονομάζονταν
αρματολίκια και
αποτελούνταν από
σύνολα «ελεύθερων
χωριών» με σχετική
αυτονομία. Τα αρμα-
τολίκια αρχίζουν να
διαμορφώνονται
στον ελλαδικό χώρο
τον 15ο αιώνα,
ακμάζουν τον 17ο
και φθίνουν κάτω
 

 
Η αντανάκλαση των ενδοεξουσιαστικών
συγκρούσεων στο δημοτικό τραγούδι.

 
από τα χτυπήματα τής κεντρικής εξουσίας και των αντίπαλων ηγετικών ομάδων την προ τού '21 περίοδο, καθώς οι περισσότεροι «έλληνες» αρματωλοί, λόγω τής απόπειρας αυτοδιοίκησής τους, θα αντικατασταθούν από αρβανίτες δερβεναγάδες.
 
Αποτελούσαν ανεξάρτητες περιοχές, οι οποίες κατέβαλλαν συμβολικό μόνο φόρο στους οθωμανούς. Σ' αυτές τις περιοχές είχαν σχηματιστεί δυνατές στρατιωτικές αριστοκρατίες, που εξουσίαζαν τους χωρικούς με βάρβαρο τρόπο.

Τα κυριώτερα αρματολίκια στην Στερεά ήταν: στα Άγραφα (Μπουκουβάλας, στο Βάλτο (Ανδρέας Ίσκου), στη Βόνιτσα (Γ. Τσόγκας), στο Καρπενήσι (Συκάδες) κ.ά..

 
 

 
Ο Ανώνυμος τής Ελληνικής Νομαρχίας

γιά τις χριστιανικές ηγετικές ομάδες.
 
Στο Μωρηά
δέν υπήρχαν
αρματολίκια,
γιατί εκεί επι-
κρατούν οι
κοτζαμπάσηδες
κι έτσι οι οθω-
μανοί δέν χρει-
άζονταν άλλους
εκτελεστές των
συμφερόντων
τους.

Οι κοτζαμπά-
σηδες είχαν
δημιουργήσει
ένα ειδικό κατα-
σταλτικό σώμα,
τους κάπους, οι
οποίοι υπάγονταν
κατευθείαν στους
προεστούς, χωρίς
να υπάρχει καμμία
παρέμβαση από τις
οθωμανικές αρχές.
 
Η αρματολίτικη ομάδα ήταν πολυάριθμη και μοιραζόταν σε όλη την έκταση τού αρματολικιού. Κόλια λέγονταν οι περιοχές και κολτζήδες οι επικεφαλής, που ορίζονταν από τον καπετάνιο. Στην ιεραρχία, τον καπετάνιο ακολουθούσαν ο κολτζής και μετά ο πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας αρματολός.

Ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία
προσαρμόζονταν και οι αμοιβές. Ο καπε-
τάνιος διοριζόταν από τον πασά μετά από
πρόταση των κοτζαμπάσηδων. «Μετά
την πράξιν ταύτην
» (το διορισμό τού
καπετάνιου), γράφει ο Κουτσονίκας,
«εγένετο και άλλη τις απόφασις τής
επαρχίας, παρόντων τού μουσελίμη και
τού Καδή, ήτις όριζε τον αριθμό των
στρατιωτών, τους οποίους έπρεπε να
έχει ο καπετάνιος και την μισθοδοσίαν
αυτών, την οποίαν διένημον εις τα χω-
ρία τής επαρχίας, ο δε καπετάνιος περι-
οδεύων
[...] εισέπραττε τα τής μισθο-
δοσίας χρήματα
». (Α. Πολίτη, «Κλέφτι-
κα», σελ. λα΄).


Κάθε αρματολός ήταν υποχρεωμένος να
δίνει στρατό στις εκστρατείες τού σουλ-
τάνου, όπως ακριβώς οι πασάδες και
παλιότερα οι χριστιανοί σπαχήδες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η
συμμετοχή των αρματολών τής Στερεάς
στην επανακατάληψη τού Μωρηά (που
κατείχαν γιά το διαστημα 1695-1715 οι
ενετοί), από τους οθωμανούς:
 

 
Ρωμιός αρματολός
 
  
«Η επιδρομή των ρουμελιωτών ήταν πραγματική θεομηνία γιά τον χριστιανικό πληθυσμό, που αφού τον εγύμνωσαν κυριολεκτικά, γύρισαν στη Ρούμελη γεμάτοι λάφυρα και έμεινε γιά πάντα έπειτα η ανάμνηση τής επιδρομής τους φοβερή και αξέχαστη με την παροιμιακή έκφραση στον ”καιρό τής Αλλαμπάντας (πλιάτσικο)“». (Τ. Σταματόπουλου: «Ο κατακαημένος Μοριάς και η δραματική ιστορία του», σ. 15).

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Ποιά 400 χρόνια; Ποιά σκλαβιά;

Μεγάλη εξουσία είχε
παραχωρηθεί και στους
μητροπολίτες, οι οποίοι
μαζί με τους κοτζαμπάση-
δες είχαν συγκεντρώσει
όλη τη δικαστική εξουσία
στα χέρια τους απονέ-
μοντες αυτοί και μόνοι
στους ραγιάδες χριστια-
νούς τη δικαιοσύνη κι
όχι η οθωμανική διοίκηση.
Στον πίνακα εικονίζεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
με κληρικούς τού ιστ΄ αι., οι οποίοι φέρουν σαρίκια και άμφια
όμοια με των αξιωματούχων των σουλτάνων.

 

Οι αρματολοί φημίζονταν γιά τη βαρβαρότητα και τον αυταρχισμό τους και εκμεταλλεύονταν καθημερινά τους φτωχούς με αρπαγές, βία και δολιότητα. Σ’ όσες εξεγέρσεις δέν μπορούσαν να ελέγξουν και να εκμεταλλευτούν, θα σταθούν πλάι-πλάι με τους οθωμανούς. Αρκετές φορές θα μεταπηδήσουν από το ένα στρατόπεδο στο άλλο (από αρματολοί «κλέφτες», και από εκμεταλλευτές των ανθρώπων σε «σωτήρες» τους) στο κυνήγι τής εξουσίας και τού πλούτου.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Τυχοδιώκτες και μαχαιροφόροι.

Κλασική περίπτωση ο πρώην διώκτης των κλεφτών και μπέης τής Μάνης, Λυμπεράκης Γερακάρης, που, υποκινούμενος απο τους ενετούς, θα «επαναστατήσει» με τους αρματολούς τής Στερεάς το 1696 εναντίον των οθωμανών, θα καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της και στο λίγο διάστημα τής κυριαρχίας του θα κάνει τους ραγιάδες να αναπολήσουν την «ηπιότητα» τής οθωμανικής εξουσιας. («Χριστιανοί λεγόμενοι χριστιανούς ημάς εκακοποίησαν και ελεηλάτησαν λεηλασίαν εσχάτην [...] και τελείως ημάς εστέρησαν των υπαρχόντων. Πολλούς από λόγου μας, πιστεύσατε αυθέντοι εγύμνωσαν τελείως, ως τους εγέννησεν η μάνα τους», γράφουν στην έκθεσή τους προς τους ενετούς οι κάτοικοι τής Άρτας παρακαλώντας τους να παρέμβουν. Κ. Σάθα: «Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα», τόμ. Γ', σελ. 98).

«Τη μιά φορά εχθροί των τούρκων, την άλλη στην υπηρεσία τους. Οι μεν πολεμούν τον Αλήπασα, οι άλλοι είναι οπλαρχηγοί του. Και οι προεστοί διώκτες τους ανηλεείς στα χρόνια τής κλεφτουριάς. Ο Οδυσσέας, ο Γρίβας, ο Γκούρας, ο Καραϊσκάκης υπηρετούσαν τον τύραννο τής Ηπείρου. Έλληνες αρματολοί διορισμένοι από τούρκους τυραννούσαν τη Ρούμελη. Οι μανιάτες και οι σουλιώτες, πολεμικοί λαοί άγονων περιοχών, διέπρεψαν κατά την τουρκοκρατία στη ληστοπειρατεία και την καταπίεση των γειτόνων τους, και στην επανάσταση υπηρετούσαν ως μισθοφόροι». (Κ. Σιμόπουλου: «Η διαφθορά τής εξουσίας», σελ. 98).

Ο παπάδες -εκτός κάποιων εξαιρέσεων στα μεγαλοχώρια και τις πόλεις- ήταν κι αυτοί φτωχοί. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι από αυτούς, επειδή ανήκαν στη λαϊκή μάζα, είχαν κοινά συμφέροντα με αυτήν, υπέφεραν από την ίδια καταπίεση κι εκμετάλλευση των μεγαλονοικοκυραίων και μπέηδων κι επί πλέον είχαν στη ράχη τους και τον δεσπότη, ο οποίος τους ζητούσε σε ορισμένα τακτικά και έκτακτα χρονικά διαστήματα πεσκέσια σε είδος και ακόμη και χρηματική παροχή. Γι’ αυτό κατά το ’21 πολλοί κατώτεροι κληρικοί βρέθηκαν να συμμετέχουν στη γενική εξέγερση / πλιάτσικο αδιαφορώντας γιά την αντίθετη στάση τού επίσκοπου ή μητροπολίτη τους.

Οι αρματολοί δρώντας σαν ένα αλληλένδετο κομμάτι τού οθωμανικού κατασταλτικού μηχανισμού, θα απομυζήσουν οικονομικά τις καταπιεζόμενες κοινωνικές ομάδες τού ελλαδικού χώρου και θα καταπνίξουν στο αίμα κάθε εξεγερτική τους απόπειρα κατά το διάστημα τής οθωμανικής περιόδου. Όντας παραγκωνισμένοι στις παραμονές τού '21, θα υιοθετήσουν επιφανειακά τη γεννημένη στις παροικίες τού εξωτερικού εθνική ιδεολογία και θα εμφανιστούν σαν «ελευθερωτές» μετά την έκρηξή της, γιά να πρωταγωνιστήσουν μαζί με τις υπόλοιπες ηγετικές ομάδες στο πολύχρονο και αιματηρό ενδοεξουσιασικό παιχνίδι, που θα παιχτεί στις πλάτες των ραγιάδων και θα οδηγήσει τελικά στη συγκρότηση τού εθνικού κράτους.

 

 
Το αρχοντικό τού Δεσπότη τού Χρυσού στο σημερινό νομό Σερρών.
(Εθνική Βιβλιοθήκη, Παρίσι).

Παρατηρείστε τον ρωμιό, που τον προσκυνάει γονατιστός.

Κάτι ανάλογο αναφέρει κι ένας ξένος περιηγητής γιά τον πανίσχυρο κοτζάμπαση τής Λιβαδειάς, Άρχοντα Λογοθέτη: «...στη συνέχεια προχώρησαν προς τα εμπρός γιά να χαιρετήσουν τον σπιτονοικοκύρη τους. Όταν οι γυναίκες προχώρησαν, σταυροκοπήθηκαν, όπως κάνουν στη Ρωσία, αλλά τα παιδιά πήραν το χέρι του και το φίλησαν κι ύστερα ακούμπησαν το πίσω μέρος τού χεριού στο μέτωπό τους». (Edward Daniel Clarke: «Travels in Various Countries of Europe, Asia and Africa: Greece, Egypt, and the Holy Land», έκδ. 1818, κεφ. IV, σελ. 155).
 
 
    
 
Κοτζαμπάσηδες
«Οι ρωμιοί έχουν τους μεγαλύτερους εχθρούς ανάμεσά τους. Αυτοί είναι οι κοτζαμπάσηδες, από ρωμέικη γενιά, που ενώ κάνουν τούμπες μπροστά στον τούρκο, φορολογούν με τον πιο σκληρό τρόπο εκείνους, που έπρεπε να αγαπούν και να παρηγορούν…
»Η εκφυλισμένη αυτή γενιά έχει όλα τα ελαττώματα των σκλάβων. Μέσα στις εκκλησίες κάθονται σε στασίδια κοντά στο δεσποτικό και σαν τους φαρισαίους τους αρέσει να εξαγοράζουν την πρωτοκαθεδρία αδιαφορώντας γιά την ευτυχία των συγχωριανών τους.
»Κάτω από το μαχαίρι των τούρκων ο ρωμιός είναι σκλάβος. Κάτω όμως, από την εξουσία των συγχωριανών του (κοτζαμπάσηδων), γδύνεται ολότελα και είναι εκατό φορές πιο δυστυχισμένος».
Th. Thornton: «Etat actual de la Turquie», Παρίσι, 1812.

Οι κοτζαμπάσηδες ή προύχοντες έλκουν την καταγωγή τους από τους χριστιανούς σπαχήδες των πρώτων αιώνων τής οθωμανικής περιόδου και θα αποτελέσουν την αγροτική αριστοκρατία τής προεπαναστατικής εποχή στον ελλαδικό χώρο. Είναι αυτοί, που θα λειτουργήσουν σαν τοποτηρητές των οθωμανών και ο ρόλος τους θα είναι να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, επωφελή βέβαια και γιά τους ίδιους.


 

 
Μακρυά από την πρωτόγονη καλύβα
και στο καλύτερο μέρος υπήρχε ο
πύργος με τα παράσπιτά του, τα
κελλάρια, τα λαδαριά, τα βαεναριά
(κρασαποθήκες), τους σταύλους και
τα παχνιά. Εκεί έμενε ο αγάς, ο
μπέης και με τον καιρό κι ο χρι-
στιανός
προύχοντας. Δίπλα στους
οθωμανούς μεγαλοϊδιοκτήτες σχη-
ματίστηκε και μιά άλλη ολιγαρχία
εκμεταλλευτών: οι χριστιανοί
τσιφλικάδες προύχοντες.

 
Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται το
αρχοντικό τού προύχοντα τής
Καλα
μάτας, Παναγιώτη Μπενάκη.
 
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι κατά
την περίοδο τής δεύτερης ενετι-
κής κατοχής τού Μωρηά «...οι
προεστοί τού τόπου
», σύμφωνα
με τα γραφόμενα τού κοτζάμ-
παση Καννέλου Δεληγιάννη
στα Απομνημονεύματά του,
«απεφάσισαν να υποκύψουν αυ-
θορμήτως εις τον τουρκικόν ζυ-
γόν. Εσυμφώνησαν λοιπόν,
όλοι οι πρόκριτοι των επαρχιών
και απήλθον εις τας Θήβας,
όπου κατά το 1714 εστάθμευε ο
μεγαλόφρων και τρομερός στρα-
τάρχης Τοπιάλ Οπουμάν Πασάς
με 50.000 και τού προσέφεραν
αυθορμήτως την πατρίδα τους να
ενωθή με την λοιπήν οθωμανικήν
αυτοκρατορίαν
». (Τ. Σταματόπου-
λου: «Ο κατακαημένος Μοριάς και
η δραματική ιστορία του, σελ. 155).


Πριν από το ‘21 υπήρχαν ρωμιοί
τσιφλικάδες με τεράστιες περιου-
σίες, πολύ μεγαλύτερες από αυτές
πολλών οθωμανών. Οι Σισσίνη-
δες
στην Ηλεία, οι Ζαΐμηδες και
οι Λόντοι στην Αχαΐα, οι Δελη-
γιανναίοι
στην Αρκαδία, οι Νοτα-
ράδες
στην Κορινθία, είναι οι κυ-
ριότεροι χριστιανοί γαιοκτήμονες.

 
Το 30% τής γης τού Μωρηά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η εκκλησιαστική ιδιοκτησία, ανήκει στους πλούσιους τσιφλικάδες. Κατά τους πριν το ‘21 χρόνους στην Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, η καλλιεργημένη έκταση, που ανήκε σε μουσουλμάνους γαιοκτήμονες και στο οθωμανικό δημόσιο έφτανε τα 6.368.720 στρέμματα έναντι 9.521.200, που ανήκαν στους χριστιανούς.

Οι αριθμοί δείχνουν,
πως πριν το ΄21 στον
ελλαδικό χώρο, το
μισό μέρος τής γης
το εξουσίαζαν οι
χριστιανοί γαιοκτή-
μονες.
Κι απ’ αυτό πάλι,
οι μεγάλες ιδιοκτη-
σίες ήταν τα τρία
τέταρτα και το
ένα τέταρτο
ήταν μικροϊδιοκτησίες.


Οι οθωμανοί, που στην ουσία είναι μειοψηφία, θα συνεργαστούν με τους κοτζαμπάσηδες, «έχοντες» κατά τον γραμματέα τού Κολοκοτρώνη Οικονόμου, «αυτών ανάγκην ως μεσιτών προς τον λαόν εις την υποταγήν» (Μ. Οικονόμου: «Ιστορικά τής ελληνικής παλιγγενεσίας», σελ. 18), όπως άλλωστε και με τις άλλες χριστιανικές ηγετικές ομάδες (κλήρο, αρματoλούς).

Στα νησιά, όπου δέν υπάρχει οθωμανική ιδιοκτησία, κοτζαμπάσηδες (αρχηγοί) είναι οι πλούσιοι πλοιοκτήτες, που ζουν σε πύργους ή οχυρωμένα σπίτια και ονομάζονται «οικοκυραίοι».
Οι ρωμιοί προύχοντες, κατέχοντες στην ουσία αυτοί την πολιτική εξουσία στις περισσότερες επαρχίες, φέρονταν σκληρότατα στους άλλους χριστιανούς.
Πολλές φορές ήταν οι αίτιοι να υφίσταται άγριες καταπιέσεις ο αγροτικός πληθυσμός, γεγονός, το οποίο επιμελώς αποφεύγουν να σημειώνουν οι ρωμιοί ιστορικοί, χαρακτηρίζοντας και περιγράφοντας τους χρόνους εκείνους ως «μαύρους χρόνους σκλαβιάς» χωρίς να καταλογίζουν ευθύνες στους κοτζαμπάσηδες.


Στον πίνακα εικονίζεται
προεστός αιγαιπελαγίτης.
(Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη).
  
Οι κοτζαμπάσηδες έχουν διοικητικές, δικαστικές και αστυνομικές αρμοδιότητες, που παραχωρούνται από τους οθωμανούς, στους οποίους δέν είναι αναγκασμένοι να λογοδοτούν γιά τον τρόπο τής άσκησής τους, αλλά γιά τα αποτελέσματά τους. Οι εκλογές, που διεξάγονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις κοινότητες είναι τις περισσότερες φορές τυπικές και απλά επικυρώνουν το συνήθως κληρονομικό δικαίωμα των πλουσίων στη διοίκησή τους.

Η βασική και πλέον προσοδοφόρα
αρμοδιότητά τους στους προ τού
’21 χρόνους, είναι η ενοικίαση, η
κατανομή και η είσπραξη των
φόρων τού κράτους.

Όλες οι πηγές, άλλωστε συμφω-
νούν με τούτη τη μαρτυρία ενός
οθωμανού, που αιχμαλωτίστηκε
το 1821 στην Τριπολιτσά:
«Η συνέλευσις των προεστώτων
παρόντων και αγάδων, επρό-
σθετον εις το διά το Δοβλέτι
(βασιλείαν) ορισθέν ποσόν διπλά
και τρίδιπλα δι' έξοδα διάφορα,
και το αναλόγιζαν εις τας δια-
φόρους επαρχίας, κατά τον
πληθυσμόν και την κατάστασιν.
Μετά τούτο έπαιρναν οι προε-
στώτες εκάστης επαρχίας τον
κατάλογον τού εις έκαστον
αναλογούντος ολικού φόρου,
επικυρωμένον και από τον
πασάν, όμοιος τού οποίου
εστέλλετο και εις τον Βοεβόδαν
τής επαρχίας και απήρχοντο.

 


Αρχόντισσα


 
»
Αυτοί δε προσεκάλουν τους προεστώτας των χωρίων και διπλασιάζοντες μετ’ αυτών το ποσόν, λόγω επαρχιακών εξόδων, το αναλόγιζαν εις έκαστον χωρίον. Το αυτό έπραιττον και οι των χωρίων προεστώτες, συγκαλούντες τους κατοίκους και αναλογίζοντες εις έκαστον το πληρωτέον ποσόν. Αλλ’ επρόσθετον και αυτοί.
 
 

 
Μυτιληνιά ευγενής

 
»Ούτω λοιπόν εγυμνώνητο ο ραγιάς
και ετυραννείτο. Ημείς δε οι τούρκοι
είμεθα απλοί εκτελεσταί των απο-
φάσεων των προεστώτων και άνευ
τής αποφάσεως αυτών ημείς δέν
ηδυνάμεθα να εισπράξωμεν φόρον
».

(Τ. Σταματόπουλου: «Ο εσωτερικός
αγώνας»).

Η κατάσταση τού αγροτικού πληθυ-
σμού σ’ ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο
είναι φρικτή. Οι αγρότες λιμοκτονούν
κι αναγκάζονται να δουλεύουν γιά
ένα κομμάτι ψωμί κάτω από κατα-
πιεστικές συνθήκες:


«Εκεί, εργάζονται χιλιάδες άτομα
γιά να παράγουν γιά ένα πολύ μικρό

αριθμό ανθρώπων, εκεί μικροί τύραννοι συγκεντρώνουν τον όγκο εργασίας μιάς ολόκληρης περιοχής γιά να τον καταβροχθίζουν μόνοι τους.

»Δέν αφήνουν, μάλιστα, στον δύστυχο παραγωγό ούτε τα στοιχειωδώς απαραίτητα, και πωλούν ό,τι δέν μπορούν να καταβροχθίσουν γιά να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους. Στη Μακεδονία, όπως και στην Πολωνία, οι αγρότες πεθαίνουν απ' την πείνα και οι άρχοντες πλημμυρίζουν από χρυσάφι». (Φέλιξ Μπωζούρ: «Πίνακας τού εμπορίου τής Ελλάδας στην τουρκοκρατία», τ. Α’, σελ. 84).

Η αφόρητη καταπίεση, η ωμή βία, το άγριο χαράτσωμα, είναι τέτοιο, που κάτοικοι πολλών περιοχών φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν τη βοήθεια των οθωμανών εξουσιαστών, γιά να σωθούν:

«Εμείς οι πτωχοί ραγιάδες τής νήσου Σάμου, από χρόνια κατακυριευμένοι και βασανισμένοι από τους αγοραστάς τού μουκατά, οίτινες σύμφωνοι με μερικούς κοτσαμπάσηδές μας καθεκάστην επιφέρουν εις ημάς τους δυστυχείς αρπαγάς, αδικίας, τζερεμέδες, ζουλούμια, προδοσίας και άλλα μύρια κακά». (Ε. Σταματιάδη: «Σαμιακά», σελ. 11).Στις επαρχίες τής οθωμανικής αυτο-
κρατορίας επικρατούσε ο θεσμός
των κοινοτήτων. Ήταν δηλαδή
καθιερωμένο το αποκεντρωτικό σύ-
στημα αυτοδιοίκησης.

Κάθε όμως μεγάλη περιοχή κυβερ-
νάτο από έναν πασά και απ’ αυτόν
εξαρτούνταν τόσο οι τοπικοί
τούρκοι άρχοντες των μικρότερων
επαρχιών, όσο και οι προεστοί, που
διοικούσαν τις κοινότητες.

Στις πόλεις και τα χωριά οι έχοντες
μεγάλη περιουσία λέγονταν οτζάκια.
Αυτοί αποτελούσαν την αριστοκρατία
τού τόπου.
 
Το σπουδαιότερο πρόσωπο τής κοινότητας ήταν ο προεστός ή δημογέροντας ή κοτζάμπασης και αλλού, όπως στη Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη, τσορμπατζής.


Εννοείται, ότι οι κοτζαμπάσηδες ανήκαν στις εύπορες οικογένειες και πολλοί από αυτούς στα οτζάκια. Κατά τον επίσημο τουρκικό όρο, οι τούρκοι προεστώτες λέγονταν αγιάν (στα ρωμέικα αγιάνηδες). Οι κοτζαμπάσηδες λοιπόν, ήταν οι χριστιανοί προεστοί των χριστιανικών κοινοτήτων.

Στον παραπάνω πίνακα εικονίζεται ο Αναγνώστης Δεληγιάννης.
Αγέρωχος και αμετανόητος κοτζάμπασης τού Μοριά.
 
  
Από το 1806 και μετά υπάρχουν
δύο κόμματα, στο οποία συμ-
μετέχουν οθωμανοί αξιωματούχοι
και χριστιανοί κοτζαμπάσηδες.
Μέσ’ απ' αυτά εξυπηρετούν
με συνεργασία τα συμφέροντά
τους, που είναι η υποταγή των
καταπιεσμένων, (ρωμιών,
τούρκων, εβραίων κ.λπ.), το
χαράτσι κι η προστασία τής
κυριαρχίας τους.

Υπάρχει μάλιστα και «συμφω-
νητικό μεταξύ των τούρκων
εξάρχων τού Μοριά και των
ρωμιών προεστώτων των δια-
φόρων καζάδων, περί αμοιβαίας
υποστηρίξεως εναντίον επι-
δρομής ή εξεγέρσεως τινος εκ
μέρους εναντίον ή κακώς φρο-
νούντων».

(Αρχείο Λόντου, τ. Α΄, σελ. 89,
Ιστορικόν Αρχείον Ι. Θεοφανίδη,
τχ. Α’, σελ. 214).
 

 
Ρωμιά αστή
από το Φανάρι

τής Κωνσταντινούπολης
(18ος αιώνας).
 


  
Αθηναίος άρχοντας
Περιγραφή των κοτζαμπάση-
δων από τον αλβανό ποιητή
τής εποχής, Χατζή-Σεχρέτη.
(Απόσπασμα από την Αληπα-
σιάδα): «...Είναι φαγάδες
στο Μωριά, τη φτώχεια κατα-
πίνουν, είναι πολλοί ζουλού-
μηδες, που τρων τους φου-
καράδες, που κάνουν τής
φτωχολογιάς λογής-λογής
ζιέτια, που τους πατούν τα
έρτζια τους, τους πέρνουν
και το βιό τους και τους αφή-
νουνε γυμνούς να κλαίνε
τον καημό τους...». Τ. Στα-
ματόπουλου: «Ο εσωτερικός
αγώνας», τ. Α΄, σελ.
128-129, έκδ. «Κάλβος»).


Οι καταπιεσμένοι τους μισούν θανάσιμα, γι’ αυτό άλλωστε σε πολλές εξεγέρσεις, που έγιναν, όχι μόνο τους καίνε τα σπίτια και τις περιουσίες, αλλά τους σκοτώνουν όποτε βρίσκουν την ευκαιρία. Οι κοτζαμπάσηδες αναφέρονται καθαρά σαν τὐραννοι και εξουσιαστές, χωρίς καμμία απολύτως διαφορά από τσυς οθωμανούς. Άλλωστε, τους ονομάζουν καλλικάντζαρους και τουρκοκοτζαμπάσηδες.

Ο Δημήτριος Υψηλάντης
στις προκηρύξεις του,
που εκδόθηκαν το 1821,
χαρακτηρίζει τους προ-
εστούς «όμοιους των
τούρκων και άξιους τού
μίσους τού πάσχοντος
λαού
». Ο Καποδίστριας
ονομάζει τους κοτζαμ-
πάσηδες «τούρκους
φέροντας όνομα χρι-
στιανών
».

Φυσικά, αυτοί που
έχουν την εξουσία
«σιδερώνουν» την
ιστορία στα δικά τους
μέτρα. Οι κοτζαμπά-
σηδες, από άπληστοι
εκπρόσωποι τής οθω-
μανικής κυριαρχίας,
τύραννοι τής κοινωνίας

 
 
Την οθω-
μανική επο-
χή διατηρή-
θηκαν τα
φεουδαρ-
χικά δικαιώ-
ματα των
ευγενών
και τού
ανώτερου
κλήρου.


Στον πίνακα
εικονίζεται
ευγενής
γυναίκα μυ-
κονιάτισσα
.


και πολέμιοι κάθε απελευθερωτικής σκέψης και δράσης, μεταμορφώθηκαν σε «αγωνιστές», «ήρωες τής πατρίδας» και «λαοπρόβλητους ηγέτες».
 

 
Φώτος Καραπάνος.
Προεστός
από την Ακαρνανία.Δημοτικό τραγούδι
τής Ηπείρου
γιά τους προεστούς:

«Εκείνον τον παλιό καιρό
και το παλιό ζαμάνι,
μ’ είχεν η χώρα προεστό,
με είχεν η χώρα πρώτον.
Κι αντά ‘ριχνα το δόσιμο
και το βαρύ τεφτέρι,
δέκα στους πλούσιους έριχνα,
στις χήρες δεκαπέντε,
στη δόλια τη φτωχολογιά
έριχνα τριανταπέντε».

(Γ. Κορδάτου: «Η κοινωνική
σημασία τής ελληνικής επανα-
στάσεως τού 1821, σελ. 113,
έκδ. «Επικαιρότητα», 1975).Όμως, «οι κοτζαμπάσηδες ή προύχοντες δέν ήσαν λαοπρόβλητοι, καθώς τινες γράφουσι και λέγουσι. Αλλ' ήσαν ένα σώμα ενωμένον διά τού μεταξύ των συμφέροντος... Όλα τα γινόμενα έξοδα ήσαν εις βάρος τού ραγιά, ώστε ο ραγιάς δέν είχε καμμίαν ανακούφισιν εκ μέρους των κοτζαμπάσηδων ή των λεγόμενων πληρεξουσίων (Βεκιλίδων). Όλος ο θόρυβος και η κίνησις εγένετο προς το συμφέρον των τούρκων και των συντρόφων των κοτζαμπάσηδων... Ούτοι ενήργουν ως υπηρέται των ορέξεων των τούρκων και το επάγγελμα αυτό ήτο ο πόρος τής απαλλαγής των από τα βάρη και τας φορολογίας. Εισέπραττον εκατόν και έδιδον μόνο είκοσι πέντε, εξαπατώντες τους τούρκους.

»Τοιούτος ήτο ο κοτζάμπασης, όστις κατά τα άλλα πάντα εμιμείτο τον τούρκον, καθώς εις την ενδυμασίαν, εις τους εξωτερικούς τρόπους και εις τα τής οικίας του. Η ευζωία του ήτο όμοια με εκείνην τού τούρκου και μόνο κατά το όνομα διέφερεν, αντί π.χ. να τον λέγουν Χασάνην, τον έλεγαν Γιάννην και αντί να πηγαίνει εις το τζαμί, επήγαινεν εις εκκλησίαν. Μόνον κατά τούτο υπήρχε διάκρισις».(Φωτάκου: «Απομνημονεύματα», τ. Α’, σελ. 32-33).
 
 
Φαναριώτες
         
«Ας αφήσωμεν εις τους φιλοσόφους την φροντίδαν να πείσουν τους πτωχούς, ότι ή ζωή των πλουσίων είναι δυστυχής, και ότι δέν εμπορεί μήτε πρέπει να είναι επιθυμητή, και ότι ο φιλόδοξος είναι άδικος και άξιος τής καταφρονήσεως των σοφών.
Φίλοι, η ηθική αυτή είναι καλή διά τον κοινόν λαόν, και όχι δ’ ημάς. Ας σπεύσωμεν να πλουτίσωμεν.
Είναι αληθές, ότι πρέπει να κουρεύσωμεν βαθέως τα μαλλία των προβάτων μας. Αλλά ποίον κίνδυνον κινδυνεύομεν; Δέν είμεθα σκεπασμένοι με το επανωφόριον τού ηγεμόνος; Δέν είναι η κεφαλή μου μόνη, η οποία αποκρίνεται διά την διοίκησίν του; και τέλος πάντων τα χρήματα δέν σώζουν από πάντα κίνδυνον; είναι υπόληψις, ήτις εμπορεί να αμαυρωθεί, όταν έχει υπερασπιστήν το χρυσίον; Ας το πιστεύσωμεν.
Πρέπει μάλλον να έχωμεν χρήματα, παρά συνείδησιν».

Ομιλία φαναριώτη ηγεμόνα
(Αναφέρεται στο βιβλίο τού Μάρκου Φ. Ζαλλώνη: «Σύγγραμμα περί των Φαναριωτών», Παρίσι, 1831, σελ. 55-56. Ο συγγραφέας υποστηρίζει, ότι ήταν παρών στη συγκεκριμένη ομιλία).
 
Οι φαναριώτες θα πάρουν την ονομασία τους από τη συνοικία τής Κωνσταντινούπολης Φανάρι, όπου εγκαταστάθηκε το πατριαρχείο το 1601. Γύρω από το πατριαρχείο θα συγκεντρωθεί ο κόσμος τού πλούτου, τού εμπορίου και των γραμμάτων.

Οι οθωμανοί θα ζητήσουν τη βοήθεια των μορφωμένων και εύπορων χριστιανών, γιά να στελεχώσουν το διοικητικό μηχανισμό τού κράτους τους.

Διαστρεβλωμένη διδάσκεται στα σχολεία η εικόνα γιά τους φαναριώτες. Αναφέρονται ως μία από τις «δυνάμεις», που επέτρεψαν στον «ελληνισμό» να επιβιώσει. Περιγράφονται ως «λαϊκοί αξιωματούχοι» από «παληές αρχοντικές οικογένειες», που με τον καιρό αποτέλεσαν «ιδιαίτερη τάξη» και «διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία τού υπόδουλου γένους».

Η αφήγηση δέν αποσαφηνίζει βέβαια, το εξής απλό γεγονός: Ότι οι φαναριώτες ήταν υπάλληλοι τού σουλτάνου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φαναριώτες ηγεμόνες, που διορίζονταν στις παραδουνάβιες χώρες. Δέν προσδιορίζεται από ποιόν διορίζονταν, πράγμα, που παράγει παραφθαρτικά νοήματα.
 
Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται ο Μιχαήλ Σούτσος ή Βόδας (1784-1864) με καθαρά οθωμανική αμφίεση. Ήταν γόνος αρχοντικής φαναριώτικης οικογένειας, τής οποίας πολλά μέλη διακρίθηκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία. Αρχικά, διετέλεσε γραμματέας τού ηγεμόνα τής Μολδαβίας και στη συνέχεια διορίστηκε μέγας διερμηνέας τής Υψηλής Πύλης.Το 1819 τοποθετήθηκε από τον σουλτάνο ηγεμόνας τής Μολδαβίας, θέση, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1821.
 

Οι φαναριώτες θα ξεκινήσουν σαν διερμηνείς (δραγουμάνοι) τής Υψηλής Πύλης και θα φτάσουν να γίνουν ηγεμόνες στη Μολδοβλαχία το 1731, αποκτώντας έτσι τεράστια πολιτική δύναμή μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία.

«Οι φαναριώτες ανήκαν στην προνομιούχα τάξη τής οθωμανικής κοινωνίας. Από τα μέσα τού ιζ’ αιώνα στελέχωναν την τουρκική διοίκηση. Άλλοι φαναριώτες -αλλά και παράγοντες τής Αυλής- λιμασμένοι γιά εξουσία και πλούτη μηχανορραφούσαν, έστηναν ενέδρες, συκοφαντούσαν, δωροδοκούσαν γιά να τους παραμερίσουν, να ντυθούν τα ματωμένα “καβάδια” και να φορέσουν την ηγεμονική “κούκα”. Επειδή ήταν άδηλη η διάρκεια τής σουλτανικής εύνοιας, πάσχιζαν με την αρπαγή, την καταπίεση και τους εκβιασμούς να θησαυρίσουν σε ένα ή δυό χρόνια». (Κ. Σιμόπουλου: «Βασανιστήρια και εξουσία», σελ. 426).

Οι υποψήφιοι ηγεμόνες τής Βλαχίας και Μολδαβίας κατέβαλλαν αστρονομικά ποσά στους αξιωματούχους τής Πύλης. Όπως αναφέρει ένας γάλλος αξιωματούχος, που υπηρετούσε στην αυλή τού σουλτάνου: «Είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς τις ραδιουργίες, που μηχανεύονταν γιά να διοριστούν ηγεμόνες τής Βλαχίας και Μολδαβίας, μ’ όλο, που ελάχιστοι απ' αυτούς πεθαίνουν από φυσικό θανατο. Μόλις κάποιος υποψήφιος προσφέρει μεγαλύτερο ποσό, ανεβαίνει στο θρόνο και ο προκάτοχός του εξορίζεται στα Πριγκιποννήσια». (Κ. Σιμόπουλου: «Η διαφθορά τής εξουσίας», σελ. 91).

 

 
Νικόλαος Μαυρογένης
(18ος αιώνας).
Πλούσιος άρχοντας τής
Πάρου,
στενός φίλος
τού Χασάν πασά.

Χάρη στη φιλία του αυτή
διορίστηκε Δραγουμάνος
τού οθωμανικού στόλου.
Διατέλεσε και ηγεμόνας
τής Μολδοβλαχίας.
 
Λόγω τού ότι ήθελαν όλο και περισσότερα
πλούτη γιά να λαδώνουν και να διατη-
ρούν την εξουσία τους, καταλήστευαν
τους υπηκόους τους. Ο φαναριώτης ηγε-
μόνας τσέπωνε, εκτός από το χαράτσι,
και το 1/10 από το εισόδημα των προ-
βάτων και των μελισσών, όλες τις
εισπράξεις από το αλάτι και από τα τελω-
νεία και επίσης κληρονομούσε τους αρχι-
μανδρίτες, που άφηναν τεράστιες
περιουσίες.

Επειδή οι φαναριώτες μάζευαν αμέτρητα
πλούτη, γιά να μή φαίνονται στον κόσμο
έκαναν αγορές με άλλα ονόματα ή έκαναν
καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες στην
Ευρώπη. (Βλ. Ζαλλώνη: «Σύγγραμμα περί
φαναριωτών», σελ. 46, 50-52).


Η κοινωνική και πολιτική τους θέση θα
τους δώσει το δικαίωμα να διαχειρίζονται
τα εκκλησιαστικά ζητήματα, όχι μόνο τού
πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, αλλά
και των άλλων πατριαρχείων. Πολλοί φα-
ναριώτες διορίζονταν πρεσβευτές και συμ-
μετείχαν στη διπλωματική αντιπροσωπία
τής οθωμανικής αυτοκρατορίας.
 
Με την οικονομική και πολιτική δύναμη, που απέκτησαν με τα χρόνια, έγιναν τυφλά όργανα τής οθωμανικής εξουσίας και ο κυριαρχικός τους ρολος, τους κατέστησε πανίσχυρους.


Ο απλός λαός στενάζει κάτω από την τυραννία τους, τους απεχθάνεται και τους μισεί: «Ως σκώληξ εισδύων εις σώμα ζων και βιβρώσκων αυτό έως ου καταστρέψει τελείως το κύρια αυτού όργανα, ούτω και οι φαναριώται διά τής δεσποτικής αυτής πιέσεως και των εκ τούτων επιβληθέντων νόμων, διά της εισαγωγής διεφθαρμένων καλογήρων και επί τέλους διά της ίδιας αυτών διαφθοράς διέφθειραν και εξευτέλισαν τον λαον τούτον». (Γ. Σκαρίμπα: «Το ’21 και η αλήθεια»).

Σαν ηγεμόνες τής Μολδοβλαχίας θα ξεκληρίσουν την αγροτιά τής Ρουμανίας και θα γίνουν μισητοί. Ο ρουμάνος ιστορικός Σινόπουλος παρομοιάζει τους φαναριώτες με «συμμορία ληστών», και τους αποκαλεί «τέρατα τού Άδου, διαβόλου δέμας αμφιεσμένους».

Προεπαναστατικά, σε συνεργασία με τον ανώτερο κλήρο θα χτυπήσουν κάθε δημοκρατική ιδέα και ανατρεπτική άποψη και θα συκοφαντήσουν οποιονδήποτε θελήσει να απειλήσει την εξουσία τους.

Όντες δυνάστες των καταπιεσμένων τής Βαλκανικής, θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο ν' αποτρέψουν μιά επαναστατική έκρηξη στον «ελλαδικό χώρο», γιατί οι ίδιοι, προσδοκώντας το μεγαλύτερο δυνατό μερτικό στη διαχείριση τής εξουσίας, επιζητούν τη μεταλλαγή τής οθωμανικής αυτοκρατορίας σε χριστιανική.


«Μηχανορραφούν αδιάκοπα γιά να εκδιώξουν και αντικαταστήσουν εκείνους, που κατέχουν επίζηλες θέσεις. Ο γιος οργανώνει συνωμοσία για να ανατρέψει τον πατέρα, ο αδελφός υπονομεύει τον αδελφό. Είναι αλαζονικοί, υπερόπτες και γελοία φιλόδοξοι, αν αναλογισθεί κανείς με πόση περιφρόνηση τους μεταχειρίζονται οι τούρκοι. Έχουν όλα τα ελαττώματα των ανθρώπων τού σεραγιού. Την ίδια δουλικότητα, την ίδια αχαριστία, το ίδιο πνεύμα σκληρότητας και ραδιουργίας».

Eton, άγγλος πρόξενος στην Τουρκία.
 

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (εικόνα), ο επιλεγόμενος
«ο εξ απορρήτων», ήταν φαναριώτης, Μέγας Διερμηνέας τής Πύλης
και διπλωμάτης του 17ου αιώνα.

Τρισέγγονός του ήταν ο γνωστός πολιτικός τού ’21,
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.  

Στον παραπάνω πίνακα εικονίζεται με τον ειδικό σκούφο,
που τού απένειμε για τις υπηρεσίες του ο σουλτάνος Μεχμέτ IV.
 

Αργότερα, μετά τη συγκρότηση τού κράτους, στα χρόνια τού Όθωνα, θα προπαγανδίσουν (αρχής γενομένης απ' τον αρχηγό τού «γαλλικού κόμματος» Κωλέττη) την «ιδέα τής ανασύστασης τής νέας βυζαντινής αυτοκρατορίας», όταν καταλάβουν, ότι η καρέκλα τής εξουσίας, που μοιράζονταν με τις υπόλοιπες ηγετικές ομαδες θ' αρχίσει να τρίζει κάτω από τα πόδια τους. «Επειδή η κατά τής εξουσίας δυσαρέσκεια, αναφλεγόμενη αναφανδόν και υπό ξένων ήτο γενική», περιγράφει στα απομνημονεύματά του ο Δραγούμης, «η δε κυβέρνησις εφοβείτο μή αναφυώσι γενικότεραι ταραχαί, υπεκινήθει η Μεγάλη Ιδέα, όπως ηλεκτρισθεἰ ο λαός και αντιπερισπώμενος μεταστρέψει την προσοχή από τού εσωτερικού εις το εξωτερικόν μεγαλείον τής πατρίδος».

Η «Μεγάλη Ιδέα», που θα επιβληθεί βασικά από τους φαναριώτες και μιά μερίδα τού ανώτερου κλήρου, θα προσπαθήσει να καλύψει, πίσω από ιδεολογήματα, την καταπίεση, την καταστολή και την εξαθλίωση, που βίωναν στο πετσί τους οι καταπιεσμένοι.

Υπαρκτή από χρόνια μέσα στις επιδιώξεις μιάς μερίδας των εξουσιαστικών ηγετικών ομάδων, η «Μεγάλη Ιδέα» θα ξεθαφτεί και θα χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (με δεδομένες τις δυσκολίες, που αντιμετώπιζαν στη συγκρότηση κράτους) γιά να εξυπηρετήσει απόλυτα τα κυριαρχικά και αντιανθρώπινα συμφέροντά τους.

Τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των φαναριωτών, όπως και οι ρωγμές στα θεμέλια τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, τής οποίας υπήρξαν πιστοί υπηρέτες, θα προσπαθήσουν να κρυφτούν πίσω από το μανδύα τού σταυρού, της πατρίδας και τού μαρμαρωμένου βασιλιά.

Μιά κατασκευασμένη συνείδηση, που δυστυχώς, μας ακολουθεί μέχρι και σήμερα.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κατεβάστε δωρεάν
από την «Ελεύθερη Έρευνα» το βιβλίο:
Το παραπάνω άρθρο αποτελεί
μέρος τού Αφιερώματος τής «Ελεύθερης Έρευνας»:
1821: Η αποστασία των ρωμιών.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 29276 έγραψε...
Άριστο το άρθρο σας!
Το μέγιστο λάθος το οποίο μπορεί να διαπράξει ο αφελής είναι να πιστέψει το βδελυρό κρατίδιο που φτιάχθηκε από τις συμμορίεςμε τη κυριαρχία επί αυτών της Ανατολικής Ορθοδοξίας λειτουργεί σωστά, έστω και με κάποια πενιχρά ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο ρωμιός συνέχισε υπόδουλος στον χριστιανικό ζυγό ως και επί Οθωμανών.
Ότι αισχρότερο έχει να παρουσιάσει το πλέον ανά την υφήλιο βάνδαλο πολιτικό σύστημα, ακόμη και οι αυτοί οι ταλιμπάν, δεν μπορεί να συναγωνισθεί την βρωμιοσύνη. Η κακουργία των πολιτικών κομμάτων τα οποία λειτουργούν όπως οι συμμορίες, ακόμη και το ίδιο το κρατίδιο δημιουργεί συμμορίες που κάποιοι ανόητοι θέλουν να πιστεύουν ότι ήταν «αγωνιστές». Οι μαζικές δολοφονίες σε όλη την ρωμιοσύνη δεν είχαν τέλος ούτε σταματημό, ο φόβος, οι ξυλοδαρμοί δηλαδή το σακάτεμα, η βία και η νοθεία υπό την φώτιση του εθνικοθρησκευτισμού έδινε και έπαιρνε.
Ο ρωμιός άκουγε εκλογές και έφευγε ειδικά στην επαρχία στα βουνά είτε θα πήγαινε να ψηφίζει αυτό που θα τού έλεγε η χωροφυλακή, ο αξιωματούχος και ο κάθε νόθος κυβερνητικός. Σε κάθε περίπτωση μέχρι και τα νεώτερα χρόνια κινδύνευε ποικιλοτρόπως ακόμη και η οικογένεια του ψηφοφόρου. Έτσι και αλλιώς ένα κρατίδιο βιαστών σχηματίστηκε από τις ξένες δυνάμεις.Προφανώς δεν είχε ο Μπάιρον άδικο ότι ο ρωμιός είναι χειρότερος από τον τούρκο.
Μέσα στη σκατοσύνη πάντα υπάρχουν δυό τρείς που εναλλάσσονται στο ρόλο του Πρωθυπουργού δηλαδή του αρχιμαφιόζου το άρμεγμα του ρωμιού. Οι υπό τας διαταγάς τους παντός τύπου αξιωματούχοι, όλοι τους κατά κανόνα συναγωνίζονται στην αισχρότητα και την εγκληματική δράση. Όλοι του έχουν ένα σημαντικό κοινό σημείο, είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ένα παράδειγμα βασικό για την πορεία της βρωμιοσύνης είναι και η τριανδρία των αλητών, των Ανδρέα Μεταξά, Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (Μαυρόσκατο τον έλεγαν οι Ηπειρώτες) και του Ιωάννη Κωλέττη. Αυτούς τους βδελυρούς τους είχαν φωτογραφία στα σχολεία μέχρι και το 1970, γιατί και οι περισσότερες φωτογραφίες ήταν αισχρών ατόμων, οπότε ο καθένας πολιτικός είχε επιβάλει να μαζευτεί όλη η βρωμιά του και έτσι να επιδεικνύεται στους νέους η συσσωρευμένη κατάσταση.
Είναι αβέλτερο, αλλά και μη ωφέλιμο να συγκρίνει κάποιος ποιος ήταν ο χείριστος ο Κωλέττης, ο Μαυροκορδάτος ή ο Μεταξάς, και τών τριών η κακουργία κατά περίπτωση είναι η ίδια. Το σημαντικό όμως είναι ότι με βάση αυτούς τους τρείς δημιουργήθηκαν οι τριάδες που φτάνουν μέχρι σήμερα και ληστεύουν τον ρωμιό ο καθένας με τον τρόπο του.
Πάργαλης
20.06.2014, 00:31:41

Ανώνυμος 29277 έγραψε...
Πάργαλης, μην πας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. ναί είναι και ο Χριστιανισμός, όμως ο Ρωμιός σαν χαρακτήρας είναι το λάθος. δες σήμερα πως είσαστε όλοι Χριστιανοί, παγανιστές, άθεοι και όλοι οι άλλοι Ρωμιοί.. πλάσματα εγωκεντρικά, δειλοί σε βαθμό που κλαψουρίζετε για τους κακούς εχθρούς της πατρίδος σας, όμως και εσείς φέρεστε σκληρά στον συνάνθρωπο και συμπατριώτη σας όταν αυτός υποφέρει. απο την άλλη δεν ευθύνετε ο Χριστιανισμός αν παράδειγμα η Μερκελ (Χριστιανή και αυτή) μιλά απαξιωτικά για τους νεο-έλληνες, εφόσον οι ίδιοι οι έλληνες πάνε και ζητιανεύουν δουλειά απο τους γερμανούς που υποτίθετε είναι λαός εχθρικός. θέλω να πώ είσαστε πλάσματα που όπου φυσίξει ο άνεμος, εκεί θα πάτε. απλά ο Χριστιανισμός σας δίνει άφεση αμαρτιών.
20.06.2014, 04:19:14

Ανώνυμος 29278 έγραψε...
Αποσαφήνιση επί 292777
1. Όταν ο συμπατριώτης υποφέρει και είναι εθνικοθρησκευόμενος δεν μπορείς να τον βοηθήσεις έχει το “HIV” του. Το να λέμε συμπάσχουμε σημαίνει ή ότι είμαστε αβέλτεροι ή εθνικοθρησκευόμενοι.
2. Αν δεν θελήσει ο ίδιος να βγεί από την σκατωσύνη κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Άσε που και ο πιο υγιής που ζεί στην σκατοσύνη κινδυνεύει και ο ίδιος.
3. Οι –ισμοί προϋπάρχουν των –ιστών. Το παιδί που θα γεννηθεί αύριο θα γεννηθεί μέσα στην εθνικοχριστιανική κατασκευή. Ο Ταλιμπανισμός προϋπάρχει των ταλιμπάν. Δεν πρέπει να σκέφτεται ο νοήμων ότι αν θα εξαφανίσει τους Ταλιμπάν θα εξαφανισθεί ο Ταλιμπανισμός.
4. Ο χαρακτήρας του ρωμιού είναι δεδομένος, αφού ζει στα στην κόπρο είναι κόπρος και αναφανδόν σκατένιος. Όποιες εξαιρέσεις είναι για επιβεβαιώνεται ο κανόνας.
5. Λαοί εχθρικοί δεν υπάρχουν αυτά ανήκουν στους εθνικοκατασκευαστές. Οι εξουσιαστές π.χ. Μέρκελ είναι για να ισχυροποιούν την εθνικοκατασκευή.
6. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι ο ρωμιός είναι ο χαζός της παρέας(ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας). Από την ώρα που κατασκευάστηκε αισθάνεται «υπερήφανος» ότι είναι ο πιο έξυπνος από τους άλλους. Δεν μπορεί να πείσεις τον ανόητο για αυτό που είναι, θα βρεθείς εκτεθειμένος.
7. Ο Χριστιανισμός είναι φύση εγκληματική κατασκευή, ο ρωμιός δεν είναι φύση αλλά αποτέλεσμα αυτού. Ίδια είναι και ο εθνικισμός. Το ότι υπάρχει προδιαθεσιακός παράγων στο ρωμιό και είναι ευεπίφορος στην ανοησία και στην αποδοχή της σκατοσύνης είναι ιατρικής φύσης. Ένα παιδί παχύσαρκων γονέων δεν σημαίνει ότι θα γίνει παχύσαρκο αλλά συνήθως το κάνουν παχύσαρκο.
8. Όσο για τον άνεμο αν είναι Κωλεττικός ή Μεταξικός πρίμα στα πανιά αυτών που ταξιδεύουν με τον εθνικοχριστιανισμό, αλλά αργά ή γρήγορα πέφτουν σε ξέρα και μετά ψάχνει να ρίξει τις ευθύνες σε οτιδήποτε άλλο πλήν του εθνικοθρησκευτισμού. Άξιος της τύχης του.. και υπάρχει ο σολινταρισμός που τον μαζεύει, ο ρωμιός θα βρεί τον σολινταρισμό στον παπά του.
Πάργαλης

20.06.2014, 12:59:16

Ανώνυμος 29280 έγραψε...
Εξαιρετικο αρθρο
Ευχαριστουμε!..

Σολωνας
20.06.2014, 21:27:45

Ανώνυμος 29281 έγραψε...
Είσθε ανθέλληνες
21.06.2014, 00:47:05

Ανώνυμος 29282 έγραψε...
Αν λάβουμε υπόψη αυτά που λέει ο Πάργαλης ότι ο Έλληνας είναι ο σκατένιος ρωμιός τότε (αν και κατά βάση δεν υπάρχει όρος ανθέλληνας), μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι "ανθέλληνας" είναι αυτός που δεν θέλει η πατριδα του να είναι μία απέραντη λύμη, ένας σκατότοπος.
Είναι αυτός που δεν θέλει να είναι αυνανοβρωμιός. Φυσικά αυτό είναι θετικό δηλαδη να μη είσαι σκατένιος όπως αναφέρει τον ρωμιό ο Πάργαλης.
Ψηφίζω Πάργαλη
Αριάνδη
21.06.2014, 16:02:09

Ανώνυμος 29283 έγραψε...
Επίκαιρο:
http://www.tanea.gr/news/politics/article/5133796/samaras-pros-ton-kinezo-omologo-toy-to-koino-mas-taksidi-as-krathsei-poly-kai-as-paei-makria/
21.06.2014, 17:58:53

Ανώνυμος 29562 έγραψε...
ΚΑΛΑ ΦΙΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΕ Ο ΑΝΔΡΙΣΜΟΣ ΣΑΣ , ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ???ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ???ΜΑ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΗΡΩΕΣ , ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ..ΠΑΠΑΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
26.08.2014, 12:51:06

Ανώνυμος 29718 έγραψε...
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νεοέλληνα είναι η νοοτροπία του ως γνωστόν, που βασίζεται στην κουλτούρα του. Κανείς δεν θέλει να βάλει χέρι στην βλαχοκουλτούρα του. Και φυσικά η κουλτούρα δεν περιλαμβάνει μόνο παράδοση και θρησκεία.

I.Bielidopoulos
25.09.2014, 14:17:28

Ανώνυμος 29738 έγραψε...
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=635652

I.Bielidopoulos
28.09.2014, 05:02:16

Bielidopoulos έγραψε...
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5179215/gkaitner-oi-eyrwpaioi-hthelan-na-ksylofortwsoyn-toy-ellhnes/
13.11.2014, 03:48:30

Ανώνυμος 39455 έγραψε...
Ανώνυμος 29562 "ΦΙΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΕ Ο ΑΝΔΡΙΣΜΟΣ ΣΑΣ"

Ζούμε σε μία χώρα που ΔΕΝ υπάρχουν άντρες, οπότε εμείς τα λίγα αρσενικά αν μπούμε επώνυμα, θα μας "φάνε" δημοσιεύοντας τα προσωπικά μας στοιχεία.

Όχι πως φοβόμαστε απλά δεν θέλουμε να τους δώσουμε την χαρά να νικήσουν.

Διότι οι "καλοί έλ-ληνες" (βολεμένοι ρωμιοί) είναι η πλειοψηφία και εμείς απειροελάχιστοι, οπότε με μαθηματική ακρίβεια θα χασουμε.

Οπότε "παπαγεράσιμε" ρώτα που πήγε ο ανδρισμός των εθνο/εγωκεντρικών εθνικιστών βολεμένων ελληναράδων/ρωμιών.
04.08.2016, 03:06:51

Ανώνυμος 39456 έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=GNB10jK4Sl0ΑΙΡΧΩΜΑΣΤΑΙ ΚΞΕ ΟΙ ΓΟΙ ΘΑ ΤΡΑΙΜΟΙ
04.08.2016, 03:12:08


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+2=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...