Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλΆ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, διΆ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ
ΤΟΝ ΛΕ ΚΑΡΕ !


Οι συνήθεις
θρησκευτικο-κοινωνικές γελοιότητες,
αλλά και η διαφορετικότητα
του φετινού Πεσάχ της Ρωμιοσύνης


Έγραψε στις 18.04.2014 ο/η: Μουαμάρ Ιγνάτιος

Επιστροφή

Αυτό το Πεσάχ θα είναι διαφορετικό.
Όχι, όχι, οι συνήθεις θρησκευτικο-
κοινωνικές γελοιότητες θα επαναλη-
φθούν ακόμα μία φορά και με περισσή
λαμπρότητα. Πάλι θα σουβλιστεί ο
οβελίας, πάλι θα τσουγκριστούν βαμ-
μένα αυγά, πάλι θα ανάψουν λαμπάδες,
πάλι θα καταναλωθούν τα εντόσθια
αμνοεριφίων, πάλι κάποιοι θα χάσουν
τη ζωή τους είτε στην άσφαλτο είτε
επειδή έφαγαν τού σκασμού.

Τα χωριά θα ξαναγεμίσουν με τους
«πρωτευουσιάνους», που γιά λίγες μέ-
ρες θα επισκεφτούν τα σόγια τους, η
Αθήνα θα ερημώσει και πάλι με εξαίρε-
ση κάποιες φιγούρες μεταναστών ντυ-
μένων πολύχρωμα να δίνουν έναν ιδι-
αίτερο τόνο περπατώντας στους άδει-
ους δρόμους των αστικών κέντρων.

Λεφτά δέν υπάρχουν, αλλά θα βρεθούν. Τραβηχτές από πιστωτικές κάρτες, τίποτα δανεικά και αγύριστα από φίλους και συγγενείς, καμμιά αρπαχτούλα, που μπορεί να λάχει και φυσικά, η σύνταξη τού παππού και τής γιαγιάς, που αν και πετσοκομμένη, εξακολουθεί να υποστηρίζει οικονομικά ολόκληρες φαμίλιες.

Τα πολυκαταστήματα με τα εισαγόμενα παιχνίδια από Κίνα και πάλι θα γεμίσουν με τον κάθε «κουβαρντά» νονό και νονά, που θα δωρίσουν ακόμα μιά φορά στα βαφτιστήρια τους τα πλέον άχρηστα, ενίοτε και αποκρουστικά παιχνίδια.

Ο «μεσίτης» μεσίας θα αναστηθεί ακόμα μιά φορά (καλά αυτό το παλληκάρι δέν έχει βαρεθεί αυτή τη ρουτίνα τόσες χιλιάδες χρόνια;), το «άγιος φως» τής τσακμακόπετρας θα κυκλοφορήσει ανάμεσα στους πεινασμένους πιστούς γιά την πράσινη εντερόσουπα, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, οι παπάδες θα έχουν την τιμητική τους και πάλι μιάς και θα δουλέψουν υπερωριακά και κάποιοι ανόητοι θα απολέσουν κάποιο μέλος τού σώματός τους από τις παράνομες κροτίδες, που επιβάλλει το έθιμο τής «ανάστασης».

Οι ρωμιοί και οι ρωμιές θα ξαναφιληθούν μεταξύ τους και η ατμόσφαιρα θα γεμίσει από τις μυρωδιές τού κραγιόν και τής κολόνιας, που συνοδεύουν τις ιδιαίτερα φτιασιδωμένες κυράδες τη μεγάλη εβδομάδα στους οίκους κονόμας τού «θεού» (εκκλησίες).

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα την κοπανήσουν και πάλι από τις ήδη χρεωκοπημένες υπολειτουρ- γούσες ούτως ή άλλως υπηρεσίες τους και το ήδη έρημο δημόσιο από τις άτακτες κοπάνες των υπαλλήλων του, θα ερημώσει ακόμα περισσότερο.

Όλα αυτά θα γίνουν, όπως πάντα γίνονται και θα γίνονται.


«Πώς θα πάμε
στην εκκλησία;»,
«πώς θα ακούσουμε
τα εγκώμια;».
Αγανακτισμένοι
σχολίαζαν ρωμιοί
αθλητικοί συντάκτες
την απόφαση των
άπιστων κουτόφραγκων
να ορίσουν τα προκρι-
ματικά παιχνίδια Πανα-
θηναϊκού και Ολυμπιακού
γιά το final four τής
Ευρωλίγκας τού μπάσκετ
μέσα στη μεγάλη
βδομάδα.Ας επανέλθω όμως, στην αρχική μου πρόβλεψη γιά τη διαφορετικότητα αυτού τού Πεσάχ.


Το Μάη έχουμε διπλές εκλογές. Εμείς οι ρωμιοί θα επιλέξουμε τους δημοτικούς μας άρχοντες σε δήμους και περιφέρειες, νομούς και νομαρχίες.
 
Τα κίνητρα τής επιλογής μας διέπονται, όπως πάντοτε άλλωστε, από εξόχως δημοκρατικά και αξιοκρατικά κριτήρια, όπως γιά παράδειγμα τίποτα ρουσφετάκια γιά προσωρινές προσλήψεις σε τίποτα δήμους (μιάς και οι μόνιμες επισήμως απαγορεύονται) και φυσικά, διάφορες άλλες χάρες, που απαρτίζουν μιά τεράστια λίστα απαιτήσεων των ψηφοφόρων, η οποία καταρτίζεται πολύ πριν την κάλπη.
  
Ανάλογα κριτήρια θα διέπουν και τις ευρωεκλογές. Ακούγεται ίσως κωμικό, αλλά μιάς και αυτή η χώρα (ή κατά λάθος ή εκ τού πονηρού) ανήκει στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» (γιά διαλυμένη οικογένεια πρόκειται) οφείλει να στείλει τους αντιπροσώπους της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Η συνεισφορά των ρωμιών ευρωβουλευτών είναι κομβικής σημασίας (γιά τους ίδιους, αλλά και γιά εμάς, που τους καμαρώνουμε). Θα αντιμετωπίσουν πλήθος διλημμάτων. Γιά παράδειγμα, θα νιώσουν τεράστια αμηχανία απέναντι στην τεράστια ποικιλία γραβατών, εσωρούχων, κουστουμιών και ταγέρ, που επιθυμούν να ψωνίσουν, ευρισκόμενοι μέσα στα τεράστια ευρωπαϊκά πολυκαταστήματα. Η αμηχανία τους επίσης, θα διογκωθεί, όταν θα κληθούν να επιλέξουν τα μπιστρό, στα οποία θα γευματίσουν, τα μπαρ και τα κλαμπ, που θα μπεκρουλιάσουν και τις πιάτσες, που θα επιλέξουν γιά το «καμάκι» τους.


   
Διαβάστε στην
«Ελεύθερη Έρευνα»:

Εβραϊκό Πεσάχ -
χριστιανικό Πάσχα


Τα έθιμα και οι
συμβολισμοί τού Πάσχα

 


Δέν είναι λοιπόν, καθόλου εύκολη η δουλειά ενός ρωμιού ευρωβουλευτή, που έχει τόσα σοβαρά διλήμματα να αντιμετωπίσει. ΓιΆ αυτό λοιπόν, η κάθε ψήφος μας απαιτεί σύνεση και ώριμη σκέψη. Πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι οι ευρωβουλευτές, που θα επιλέξουμε, θα πάνε στο καλύτερο ευρωπαϊκό σπα και θα ψωνίσουν τα πιό μοντέρνα σώβρακα.

Υπάρχει όμως, και το άλλο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η Ρωμιοσύνη πανηγυρίζει, γιατί επιτέλους ξαναβγαίνει να ζητιανέψει δανεικά από τις αγορές. Στην ουσία, πρόκειται γιά κάτι στημένο, γιά κάτι, που οι ευρωπαίοι μάς ενθαρρύνουν να κάνουμε, γιά να μπορούν να πουν στους ψηφοφόρους τους, πως τα κατάφεραν με τη «διάσωση» τής Ελλάδας.

Τα χρήματα, που θα εισπράξουμε ως χώρα, θα ξοδευτούν γιά να κλείσουν μερικές τρύπες στα τεράστια δημοσιονομικά μας κενά, όπως γιά παράδειγμα τους μισθούς των αργόσχολων υπαλλήλων τού δημοσίου. Κάτι όμως, μού λέει, πως ακόμα και αυτό είναι πρόφαση και πως τα δανεικά, που θα πάρουμε, θα πάνε στις προεκλογικές εκστρατείες των κηφήνων τής πολιτικής.

Πίσω από τα πανηγύρια και τους σικέ ενθουσιασμούς των κυβερνώντων κρύβονται ακόμα μεγαλύτερες υποθήκες τής χώρας, που κάποια στιγμή θα πεταχτούν μπροστά μας.

Δέν πρέπει να νιώθουμε έκπληξη. Με τα δανεικά, εμείς οι ρωμιοί έχουμε μιά ιδιαίτερη σχέση. Ακόμα και γιά τις «επαναστάσεις» μας (αδόκιμη η λέξη, αλλά τί να κάνουμε;) δανεικά παίρνουμε, που πάντοτε καταλήγουν φυσικά στις τσέπες των «επαναστατών».
(Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Η κατά-
χρηση των αγγλικών δανείων από τους «ημέτερους» το '21
).
 

Είμαστε λαός «επαναστατών», πώς να το κάνουμε. Εκεί, που καθόμαστε, μόλις νιώσουμε λίγο πλήξη, ρίχνουμε και μιά «επανάσταση» έτσι για να ξεφύγουμε λίγο, ρε παιδί μου. Πρωτοπόροι και επαναστάτες στη λαμογιά, το κλέψιμο, την απάτη, το παραμύθιασμα, το βόλεμα και το ρουσφέτι. Επαγγελματίες επαναστάτες, θα έλεγα.


 Ο Ιούδας κρεμασμένος

θα παραδοθεί στις φλόγες
τιμωρούμενος
από τους ρωμιούς.


Αυτό όμως το διαφορετικό «οπτικοακουστικό» υλικό τής περιρρέουσας ατμόσφαιρας δίνει ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα στο φετινό Πεσάχ. Τού δίνει την αίσθηση μιάς υπερπαραγωγής τού Χόλλυγουντ. Μιντιάρχες, καναλάρχες, MEGAλοεργολάβους, Λιμανοπηδήμες, Μπάμπηδες, κασέτες, ταινίες, προδοσίες, εμπλοκές τής Δικαιοσύνης, παραδικαστικά κυκλώματα, ποτάμια, λίμνες, παρακολουθήσεις, εκβιασμοί, βόμβες, που σκάνε, η γερμανίδα «νονά», που μάς επισκέπτεται, ο Αντώνης ο βαρκάρης, που χαμογελάει ευτυχής γιά την έξοδο στις αγορές, ο ¶η Γιώργης ο ανατρεπτικός, που επιστρέφει, ο αντιπρόεδρας, που θέλει τρεις καρέκλες γιά να κάτσει και να δει έργο στο σινεμά, ο ¶λεξ ο λίγος, οι δραχμολάγνοι, οι Καμμένοι απΆ τον ήλιο, τα βαμμένα χρυσά αυγά, ο «παναθηναϊκάκιας» δικαστικός, ο ολυμπιακάκιας υποψήφιος δήμαρχος, η ελιά με το δάκο, οι 58 και οι 69 και τόσοι άλλοι πρωταγωνιστές αυτής τής πολύ μεγάλης χολλυγουντιανής υπερπαραγωγής (στο «Μπεν Χουρ» πρωταγωνιστούσαν λιγότεροι). Πολλοί συνδυασμοί υποψηφίων, υποψοφίων, διαπλεκόμενων και κλικαδόρων, ρουφιάνων και δοσίλογων, ερασιτεχνών και επαγγελματιών (τής πολιτικής). 
Είμαστε μιά φυλή, απόγονοι
των αρχαίων ελλήνων και ορθά
αποκαλούμαστε σοιναίληναις,
κάτι αντίστοιχο με το
«σύντροφοι» των ρωμιοαριστερών.


Τζον Λε Καρέ, δέν φτουράς μία. ¶λλαξε επάγγελμα. Ό,τι σενάριο και να γράψεις, ό,τι ιστορία κατασκοπίας και διαπλοκής κι
αν φανταστείς, είσαι πολύ μακριά από τα γενόμενα στη χώρα τής Ρωμιοσύνης. Ωχριάς μπροστά της. Εξάλλου, όσα γράφεις είναι φαντασίες. Εδώ όμως, μιλάμε γιά πραγματικότητα, που ξεπερνά κάθε φαντασία, ακόμα και τη δική σου.

ΓιΆ αυτό λοιπόν, λέω, πως αυτό το Πεσάχ θα είναι διαφορετικό. Θα λάβει χώρα σε μιά χώρα, που έχει μετατραπεί σε Χόλλυγουντ.

Καλό Πεσάχ λοιπόν, σοιναίληναις και προσοχή στον οβελία, στα σπληνάντερα και στον ρυθμικά δονού-
μενο ποπό τής κουμπάρας την ώρα, που γυρνάει
τη... σούβλα σας!
Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα» γιά το Πάσχα:
Η απάτη των ιερών προσκυνημάτων
Και μιά... και δυό... και τρεις γυναίκες στον τάφο τού Ιησού - ομοίως και άνδρες
Διαχρονικές μηχανουργίες αφής αγίου φωτός
Οι φωτοποιοί, τα εξ ουρανού ψευδοκατέβατα φώτα και ο αγελαίος λαός
Οι μεταθανάτιες «εμφανίσεις» τού Ιησού
Πάσχα Ρωμιοσύνης
Στον απόηχο ενός ακόμα ρωμέικου Πάσχα
«Και εξηπλώθη ο Κύριος»...
«Λάβετε φάγετε...»
Η θρησκειολαγνεία τής Ρωμιοσύνης


Λύστε:
Το Κουίζ τού Πάσχα


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 28428 έγραψε...
Θέλω να συγχαρώ τον συγγραφέα του αρθρου !!Θα το στείλω σε γνωστούς και φίλους!!
17.04.2014, 14:35:56

Ανώνυμος 28429 έγραψε...
Πωπώ μεγαλείο:
http://www.youtube.com/watch?v=b4S08VnDWE4
http://www.youtube.com/watch?v=CeREuWeBFxw
Καλή ανάσταση!

I.Bielidopoulos
17.04.2014, 15:25:24

Ανώνυμος 28430 έγραψε...
E ρε γλεντια!!!!
17.04.2014, 17:02:05

Ανώνυμος 28431 έγραψε...
Και μην ξεχνάμε,
κοντρα στη προπαγάνδα των ημερών για την ιστορικότητα του Ιησού!
Δέν υπάρχουν αναφορές Εβραίων και Ρωμαίων ιστορικών,που έζησαν ιστορικά πολύ κοντά στα γεγονότα της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως του Χριστού, ο "Εβραίος" Ιώσηπος που έγραψε την ''Ιουδαϊκή Αρχαιολογία'' ειναι προσωπο ανύπαρκτο, μυθικό, ο Ρωμαίος ιστορικός Κορνήλιος Τάκιτος,δεν αναφέρει τίποτα για Ιησού παρα μόνον για στασιαστές Γαλιλαίους στη Ρώμη με το έργο του ''Annales'',ο ιστορικός Φλάβιος Αρριανός (Νικομήδεια, γύρω στο 95 μ.Χ) δεν αναφέρει τιποτα για Ιησού, Ιερουσαλήμ κλπ.
Η νέα θρησκεία δημιουργήθηκε τον 4ο αιώνα (μ.Χ) στην μικρά Ασία. Και τότε, τον 4ο αιώνα γραφτηκαν τα ιερά βιβλία και τα ονόματα.
17.04.2014, 18:48:45

Ανώνυμος 28432 έγραψε...
Ντροπή σου που εκφράζεσαι με τόσο άσχημο τρόπο για την Τιμημένη Μαγειρίτσα
17.04.2014, 19:57:07

Ανώνυμος 28433 έγραψε...
Για την "ιστορικότητα" του Ιησού:
http://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορικότητα_του_Ιησού

I.Bielidopoulos
17.04.2014, 19:41:47

Ανώνυμος 28434 έγραψε...
http://static.in.gr/webstatic/F8EF73D5C9D41CEFD99B9DF5DD30E9FE.jpg

I.Bielidopoulos
18.04.2014, 06:46:17

Ανώνυμος 28435 έγραψε...
"Χαρακτηριστικός υπήρξε έπειτα ο τίτλος της αγγλικής εφημερίδας Metro που ανέφερε: «Welcome to hell»"
http://www.tanea.gr/news/sports/article/5110322/wtf-ta-ksena-mesa-enhmerwshs-grafoyn-gia-ta-aisxh-ths-toympas/

Μάλλον η εφημερίδα μπέρδεψε το "hell" με το ορθό "Hellass".
http://frikipaideia.wikia.com/wiki/Ελλάδα

I.Bielidopoulos
18.04.2014, 07:15:47

Ανώνυμος 28436 έγραψε...
Μερικές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες από την φρικηπαίδεια:
http://frikipaideia.wikia.com/wiki/Ελληνάρας
http://frikipaideia.wikia.com/wiki/Λιακόπουλος
http://frikipaideia.wikia.com/wiki/Ιησούς_Βοσκός

I.Bielidopoulos
18.04.2014, 08:39:28

Ανώνυμος 28437 έγραψε...
Κala ta les
18.04.2014, 09:37:16

Ανώνυμος 28438 έγραψε...
Σε δύο πράγματα τουλάχιστον πρέπει να δώσουμε βάση.
1. Ο Ιούδας ήταν χρήσιμος και οι ρωμιοί τον κρεμάνε, χωρις να αναρωτηθούν για την συμβολή του ώστε να έχουν ατην ανάσταση.Ο Βρωμιός πάντα κρεμά για αναστηθεί κάτι άλλο σήμερα κρεμά εμένα τον συνταξιούχο για να αναστηθεί η ανοησία πάλι για ένα χρόνο. 2.Οι ρωμιοί θα έπρεπε να είχαν ανακαλύψει την ιδέας να φτύνονται μεταξύ τους μετά το πέρασμα από την αγάπη του φιδιού, στην ληστεία τής αλληλεγύης.
¶κου εκεί να με υποχρεώνουν να είμαι αλληλέγγιος στον κάθε ανόητο εθνικοθρησκευόμενο ρωμιό.
Από την άλλη ο βρωμιός ελαφρά την καρδία αποδέχθηκε να χάσει τα "δώρα" με την συμβολή του θρησκευτισμού.
Προσωπικά έχασα ετησίως από το αλήτικο και μπαγάσικο εθνικοθρησκευόμενο κρατίδιο 2μισθούς και άλλους 5-6.
Οι αλήτες δεν λένε μου τα χρωστάνε δεν έχουμε να σου τα δώσουμε όπως φυσιολογικά θα έκανε ένα κράτως μη όνων. ¶κου εκεί φαληρησε το βρωμοκράτος με τους εθνικοθρησκευόμενους λες και είναι η πρώτη φορά. Εθνικοθρησκευόμενοι πάντα το χρεωκοπούν.
Οσο λειτουργεί η ιδέα τηςουρανόθεν δικαιοσύνης και έχει υποκαταστίσει την εν τή γή ή μάλλον την έχει ενταφιάσει η μπόχα του Πεσάχ και των βρωμιών θα φθάνει στα ουράνια.
Α! ξέχασα έγραψα και για τον Μαβίλη
"Ελλάδα η ανοησία σου, τον ήλιο επισκιάζει..
με τις σόμπες ο ρωμιός τον ουρανό βρωμίζει
η βρωμιά και η φασολάδα στο καζάνι βράζει
μα ο αβέλτηρος ρωμιός τις εξουσίες εκθιάζει"
Το μόνο που δεν μου φταίει είναι το αρνί έτσι θα ψήσε σήμερα ένα επειδή είναι Παρασκευή και το "έχω τάξει" στον εαυτό μου
Ο βρωμιός Παργαλης
18.04.2014, 12:22:59

Ανώνυμος 28439 έγραψε...
@18.04.2014, 12:22:59
Αγαπητέ αποτελεί άλλο ένα μύθο ότι το κράτος φαλίρισε λόγω της οργανωμένης θρησκείας. Για να μην πω ότι αυτά τα διαδίδουν οι ελληνοελληναράδες (το αντίπαλο δέος των ελληνοχριστιανών και καλά). Μην ξεχνάμε τα δάνεια που έθρεψαν την παραοικονομία (κότερα, βίλες μέσα στα δάση, οικόπεδα, τζιπ και στιπτιζάδικα), τις στρατιές των επαγγελματιών - ψηφοφόρων που βολεύτηκαν στο δημόσιο, τους τεράστιους αμυντικούς εξοπλισμούς (4η στον κόσμο η Ελλάδα σε εισαγωγές όπλων επί σειρά ετών), τα λογής σκάνδαλα. Βέβαια σχεδόν πίσω από κάθε σκάνδαλο θα βρεις έναν πολιτικάντη, έναν δικαστικό, έναν αστυνομικό και έναν παπά. Παρόλα αυτά το πραγματικό πρόβλημα της Νεοελλάδας δεν είναι η θρησκεία, αλλά κάτι μεγαλύτερο, που εμπεριέχει και την θρησκεία: η κουλτούρα του νεοέλληνα που είναι για τα μπάζα. Μέσα εκεί βρίσκονται μαζεμένα και αναπαράγονται από γενιά και γενιά όλα τα αρνητικά του ρωμιού, θρασυδειλία, παραλογισμός, γεροντοκρατία, οικογενειοκρατία, αναξιοκρατία, λαμογιά, βόλεμα, ρουσφέτι και λοιπά).
Τέλος να υπενθυμίσω ότι με την μεταπολίτευση (Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία...) ένας τεράστιος θίασος αποτελούμενος από ψυχαγωγούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές, ντοπαρισμένους αθλητές, εκδότες - συγγραφείς, σχολιαστές αρχαίων κειμένων, επιχειρηματίες, πολιτικάντηδες, περιφερειάρχες, δημοσιογράφους έγιναν κάποιοι και απέκτησαν περιουσίες και σπίτια και αυτοκίνητα και ακόλουθους και πιστούς. Αν δεν ήταν η μεταπολίτευση και τα δάνεια όλους αυτούς δεν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους και θα εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν με μπλουτζινάκι.
Μάλλον ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα βασικά και στα απλά και να ξεχάσουμε τα φρου-φρου, τα αρώματα, το prestige, το image και την γκλαμουριά.

http://www.youtube.com/watch?v=3R4wUpEcbpo

I.Bielidopoulos
18.04.2014, 15:10:06

Ανώνυμος 28440 έγραψε...
Σκίζεις Bielido!
18.04.2014, 16:35:05

Ανώνυμος 28441 έγραψε...
Μα αρέσει να σας ενοχλώ, αλλά περισσότερο μα αρέσει να σας πειράζω.

I.Bielidopoulos
18.04.2014, 16:55:04

Ανώνυμος 28444 έγραψε...
Είσαι ωραίος Bielido!
Αν έκοβες και τα σαχλαμαρολίνκ θα ήσουν τελειος
18.04.2014, 17:13:52

Ανώνυμος 28445 έγραψε...
Δυσκολεύομαι.
Τα link προφέρουν και ένα κύρος, πως να το κάνουμε. Είναι πάντως προαιρετικά και ενδεικτικά.

Ελλαδιστάν, εδώ γελάτε:
http://www.youtube.com/watch?v=Dt6qSIXyMeI

I.Bielidopoulos
18.04.2014, 17:17:22

Ανώνυμος 28446 έγραψε...
Διαφωνώ κάθετα μαζί σου. Τα λινκς δεν προσφέρουν κύρος. Το αντίθετο μάλιστα.

Φαίνεται ότι εσύ στερείσαι επιχειρημάτων και προσπαθείς να τεκμηριώσεις τα λεγόμενά σου με κάποιο λινκ. Την wikipedia ή το γκουγκλαρισμα ξέρουμε να το κάνουμε όλοι. Τι καινούριο λες όταν βάζεις λινκ; Τίποτε.
Εγώ προσωπικά σε διαβάζω όποτε σε πετύχω και βλέπω ότι έχεις κάποια άποψη. Γουστάρω. Με νοιάζει λοιπόν να ακούω τη δική σου γνώμη.
Χάνεις το δίκιο σου με τα πολλά λινκς. ¶ποψή μου, ε;
18.04.2014, 17:37:03

Ανώνυμος 28448 έγραψε...
Αχ νοσταλγία!
Τι ωραία και ανέμελα που ήταν τότε!
http://www.youtube.com/watch?v=WZW6zkTSIzs

I.Bielidopoulos
18.04.2014, 17:53:37

Ανώνυμος 28455 έγραψε...
Δεν ξέρω τι λέει το άρθρο αλλά η ανεργία μειώνεται. Ο ¶δωνις βρήκε δουλειά στη Μαρία τη Μαγδαληνή και τη Μαρία του Κλοπά. Θα διαφημίζουν μαζί ταμπόν στη τηλεόραση στο MEGAλο κανάλι και θα τα πουλάει ο Λεωνίδας από το βιβλιοπωλείο. Ιδιωτική πρωτοβουλία. Όχι παίζουμε.
19.04.2014, 23:09:20


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

1+6=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

¶δεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. ΓιΆ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...